Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rakousko: Alpy je škoda proletět

Vitek
Diskuze (0)
Ať už jedete k moři před Vídeň nebo Salcburk, vždycky míjíte v Rakousku zajímavá místa, která si nezaslouží minout. Zkuste sjet někdy z cesty u osvěžujících jezer nebo romantických hradů.

Pokud se chcete z České republiky vydat na jih k moři, nemáte prakticky jinou možnost než přes Rakousko. Jenže typický motorista ho jen profrčí bez zastávky. Obvykle jedou všichni od Prahy na západ přes Salcburk, ti z východu přes Vídeň. Západní, salcburská trasa je kratší, jestliže si ji neprodloužíte přes Rozvadov a Mnichov (zajímavá pro Západočechy). Přes České Budějovice je cesta únavnější, protože dálnice D3 nedosahuje ještě

zdaleka k hranicím, a pilně se před sezonou pracuje i na rakouské straně před Lincem. Na prázdninové cestě vás pak dál zdrží absurdní rychlostní omezení za Salcburkem, kde se nesmí v době od 22 do 5 hodin překračovat 110 km/h. Vymínili si ho prý starostové okolních obcí kvůli hluku. Noční jízdou tudíž žádný čas nenaženete. A pak vás čeká ještě v přepočtu třísetkorunový poplatek za průjezd Tauernským tunelem. Ale ani cesta po dálnici A2 přes Brno, Vídeň a Graz (Štýrský Hradec) není ideální. Během propršené cesty jsme na vlastní kůži vyzkoušeli, jak je nudné trávit desítky kilometrů na kvalitní dálnici rychlostí omezenou na 80 km/h. A pak ještě nádavkem pročekali hodinu v páteční odpolední koloně při průjezdu rakouskou metropolí.

Rady na cestu

Ať už zvolíte k překonání Rakouska jakoukoliv trasu, nedoporučujeme příliš spěchat. Na dálnicích jsou totiž zcela běžné stacionární radary. A pokuty jsou vysoké. Pokud na dálnici překročíte rychlost „jen“ o 10 km/h, připravte se na 20 až 60 eur (550-1650 Kč), ve správním řízení v přepočtu až 20 000 Kč! Nezapomeňte na dálniční známku. My jsme koupili desetidenní ještě na české benzince za 299 korun. V Rakousku ovšem vyjde na 8,5 eura, tedy asi 230 Kč. Pokud ji koupíte předem v ÚAMK, stojí 253 korun. A pozor, v Rakousku platí za dálnice i motocykly!

Dálniční známky
10denní 253 Kč
Měsíční 707 Kč
Roční 2357 Kč
Pro auta do 3,5 tuny

1. Romantický Salcburk

Mozartovo rodné město má nepřenositelné charisma. Kromě toho je na polovině cesty k italskému moři, takže doporučujeme jednodenní ubytování

spojené s prohlídkou pevnosti, Mozartova rodného domu (nedaleko koupíte i známé sladké Mozartovy kuličky) a Hellbrunnu, završené klášterním pivovarem Bräustübl na Lindhofstrasse 7. Místní tradiční taverna vás přenese do časů minulých a dá se tu i dobře najíst (pečené koleno na počkání zručně vykostí). Otevřeno mají do 23 hodin, a ještě si odsud odnesete kameninový džbánek coby vzpomínku.

Tip Světa motorů Přes den v zónách s krátkodobým stáním stejně nezaparkujete, protože je plno. Nejlepší je tudíž nechat auto na záchytných parkovištích. Hotely mají vlastní parkoviště. Dalším tipem je zakoupit salcburskou kartu, která zajistí hromadnou dopravu zdarma a bezplatný přístup ke všem pamětihodnostem města. Kromě toho získáte řadu dalších slev na vstupy a zážitky. Pro dospělého stojí za den 26 eur (715 Kč) a objednat ji lze i v češtině on-line na www.salzburg.info.

svetmotoru svetmotoru

2. Orlí hnízdo (D)

Jen půlhodinku jízdy od Salcburku (33 km) najdete Berchtesgaden. Musíte však kvůli tomu přejet do Německa hned za hranice. Nejen znalci historie

vědí, že šlo od roku 1933 o Hitlerův druhý domov. Původní budovy Berghofu v Obersalzbergu se nedochovaly, ale najdete zde muzeum (po-ne od 9 do 17 hod). Vstupné pro dospělé činí 83 Kč (3 eura), studenti a děti zdarma.

Tip Světa motorů K návštěvě vyhlídkové terasy na Orlím hnízdě musíte nechat auto na parkovišti u muzea, protože dál nesmí, a vydat se nahoru autobusem. První startuje v 8.30, poslední v 16 hodin. Vstupné včetně jízdenky pro dospělého ovšem stojí nemalých 443 Kč (16,10 eura) a pro děti 256 Kč (9,30 eura).

svetmotoru svetmotoru

3. Perla Solné komory

Cestou z Lince na Salcburk po dálnici A1 doporučujeme sjet na exitu 264 na Mondsee. Zdržení minimální a jako krátká pauza k protažení je lokalita

ideální. U jezera Mondsee totiž čeká stejnojmenné městečko s tradiční alpskou architekturou. Ne nadarmo se označuje jako Perla Solné komory.

Tip Světa motorů Jezero přes šestnáct dlouhé a přes dva kilometry široké je zajímavé překvapivě průzračnou vodou a teplotou. V létě se vyhřeje až na „nealpských“ 27 stupňů, takže se v něm dá v pohodě koupat. Pro milovníky lehkého adrenalinu je připravena zajištěná cesta s lany na nedaleké Dračí stěně.

svetmotoru svetmotoru

4. Řidičský ráj Hochalpenstrasse

Motorkáři vědí, ostatní to zjistí! Placená silnice Hochalpenstrasse pod Grossglocknerem je jedním z řidičsky nejkrásnějších míst v Evropě. Stačí sjet

na 47. kilometru dálnice A10 u Bischofshofenu do Fuschu. Vysokohorská silnice měří 48 kilometrů a vystoupáte na ní do výšky přes dva a půl tisíce metrů nad mořem. Od května do poloviny června je otevřena od 6 do 20 hodin, od 16. června do 15. září od 5 do 21.30 hodin. Denní vjezd pro auto stojí 935 Kč (34 eur), pro motorku 660 Kč (24 eur). Zajímavostí je, že elektromobily mají vjezd jen za cenu motocyklu. Milovníci jedné stopy pak speciálně vyhledávají ještě průsmyk Stelvio s bezmála padesátkou prudkých zatáček.

Tip Světa motorů Ubytování v okolí snadno najdete i na místě. Ale nepokoušejte se přenocovat někde po cestě na horské silnici – přestože jsou parkoviště zdarma. Přísně pokutováno je dokonce i spaní v autě a policisté jsou nekompromisní!

svetmotoru svetmotoru

5. Zábava u Wörthersee

Jezero Wörthersee, ležící západně od Klagenfurtu, je Mekkou všech příznivců autotuningu. Letošní setkání automobilových „vylepšovačů“ se uskutečnilo od 28. do 31. května. Automobilky zde tradičně představují sportovní koncepty sériových vozů. V minulosti zde například byla vidět Škoda Octavia RS+ a Fabia RS+. Letos se ukázala Škoda Citigo upravená na kabriolet.

Tip Světa motorů Ať už jste velcí nebo malí, určitě navštivte Minimundus. Jde o areál plný pětadvacetkrát zmenšených staveb. V květnu, červnu a září mají otevřeno od 9 do 19 hodin, v červenci a srpnu do 20 hodin. Ale v pondělí jsou tu do 22.00 a ve středu dokonce ještě o hodinu déle. Pro rodiny mají velké slevy, dva dospělí s dvěma dětmi od 6 do 15 let (do 6 roků zdarma) zaplatí v přepočtu devět set korun.

svetmotoru svetmotoru

Vitek
Diskuze (0)