Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

SPZ na přání: Některá slova budou zakázaná

David Bureš
Diskuze (26)
Jedna značka na přání přijde řidiče na 5.000 korun. Nabídka však bude omezena o vybrané výrazy.

Po několika letech diskuzí si čeští řidiči budou moci od příštího roku konečně objednat registrační značku podle svého gusta. Nabídka však bude přece jen omezena, ministerstvo dopravy pracuje na seznamu výrazů, které se na značkách nebudou smět objevit. Informovaly o tom Hospodářské noviny.

Mezi zakázanými výrazy budou některé vulgární výrazy. Řidiči si nebudou smět objednat též značky se slovy podněcujícími k rasismu nebo xenofobii. Dále budou zakázané zkratky orgánů státní správy, zastupitelského sboru nebo krajských úřadů, případně textové znaky jako vykřičník nebo hvězdička. Také slovo policie nebude povoleno.

Na seznamu zakázaných výrazů pracuje hned několik institucí – policie, Institut pro kriminologii a sociální prevenci, odbor lidských práv při Úřadu vlády nebo Ústav pro jazyk český Akademie věd. Poslední z nich ministerstvu dopravy dokonce poslal 800 vulgárních výrazů, které navrhuje nepoužívat. Mezi ně patří i taková slova jako fusekle či prevít.

Seznam zakázaných slov bude součástí manuálu, který bude sloužit jako vodítko pro úředníky, jež budou značky na přání schvalovat. Seznam dosud není zcela hotov, výše zmíněné výrazy jsou pouze podkladem pro jeho finální verzi.

Registrační značka na přání bude moci obsahovat libovolnou kombinaci písmen a čísel (samozřejmě kromě těch zakázaných výrazů), přičemž znaků na značce bude muset být sedm nebo osm. Objednanou SPZ budou na základě metodického pokynu schvalovat úředníci na obecních úřadech s rozšířenou působností.

Značky na přání měly být povoleny již v letošním roce, novela zákona umožňující jejich zavedení je ale odsunula na rok 2016. Za jednu registrační značku řidiči zaplatí 5.000 korun, jeden pár pro auto tak vyjde na 10.000 Kč.

David Bureš
Diskuze (26)
8. 5. 2015 20:47
Re: Zemanův seznam
Takhle poznáš pravého českého "demokrada" :-)
Avatar - JDM
7. 5. 2015 23:02
úplatky\oficiální úplatky
místo toho aby se zakročilo proti uplácení úředníků se to celé zlegalizuje >:D , nejsem proti taky bych chtěl RZ podle sebe ale ta cena je přehnaná :no:
Avatar - JDM
7. 5. 2015 22:52
Re: Zemanův seznam
zvykej si , jakmile máš jiný názor než někteří zdejší diskutéři jsi okamžitě komunista >:-[]
Avatar - MadPete
7. 5. 2015 21:35
Re: Poplatok v SRN? 12 eur
Dík. To je v tom pádě dost atraktivní cena. Taky jsem tam viděl pár úsměvných, ale většina byla jen těch lehce "protekčních", jako NBM 6666 apod. Naše firma tam měla iniciály, ale kdo neznal ani to nepoznal.
7. 5. 2015 21:29
Re: Poplatok v SRN? 12 eur
Úplný individuál v DE mít nemůžeš, mají systém obdobný jako na Slovensku - tedy vlevo okres a za známkou cokoli, pokud celkový počet znaků bude menší nebo roven 8 (a splní to ještě nějaká místní kritéria).
Oproti SK je akorát rozdíl v tom, že za známkou nemůžou být více než 3 písmena. Někdy ty komvinace můžou být i docela fajn - jezdí spousta PIR-ATu, OSL-IKu, TÜ-TE a tak. Kolega má na autě EMD-EN a nějaká čísla, bohužel tyhle už k dostání nejsou, po "vyčerpání" se ani hezké kombinace do oběhu nevrací.