Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tatra začne hledat partnery po celém světě

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Na konci letošního roku začne kopřivnická automobilka Tatra hledat po celém světě partnery, kterým bude dodávat podvozky pro výrobu nákladních aut.

Zakázky chce získat hlavně v Rusku, jihovýchodní Asii a Jižní Americe - v zemích, kde ještě chybí kvalitní silniční síť. Aktuálně má společnost zakázku na 200 vozů do Ruska, dvě desítky armádních strojů dodá Spojeným arabským emirátům. V rozhovoru pro Lidové noviny to uvedl generální ředitel Tatry Ronald Adams.

"Koncem tohoto roku, možná v prvním čtvrtletí příštího roku, budeme vybírat partnery po celém světě, kteří by mohli s námi pracovat. Rok 2011 proto může být přelomový," naznačil listu Adams.

Nové trhy bude hledat v zemích, kde se těží ropa a teprve budují silnice. Právě firmy zabývající se těžbou ropy by měly Tatře přinést zakázky v komerční sféře. "Do budoucna bychom chtěli mít 63 procent výroby pro komerční účely a 37 pro armádní," řekl. Přitom loni firma z 65 procent vyráběla vozy na objednávku pro českou armádu.

V zahraničí chce Tatra vytvořit síť partnerů, kterým bude dodávat podvozky s unikátními výkyvnými nápravami vyrobené v Kopřivnici. Partnerské firmy pak dle licence sestaví nákladní vůz, který budou nabízet na tamním trhu. Partnerská síť by měla začít přinášet nové zakázky už během příštího roku, míní Adams.

Experti v automobilovém průmyslu ale varují před nespolehlivostí případných partnerů. "Tatra má opravdu unikátní konstrukci podvozků... Soustředit se na jejich výrobu a zbytek nechat na jiné je logický krok. Lze ale jen těžce předvídat, jaký to bude mít úspěch," řekl deníku odborník Aleš Zich.

Zahraniční expanzí se chce Tatra, kterou zasáhla hospodářská krize, dostat zpět na vrchol. Za poslední dva roky firma vykázala ztrátu zhruba 1,3 miliardy korun.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)