Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Těhotné ženy za volantem častěji bourají

Michal Fokt
Diskuze (0)
Bojí se vaše těhotná partnerka usednout za volant? Bojí se zcela správně, studie ukazuje, že se v tomto období zvyšuje riziko havárie.

Pokud za sebou už máte nějaké to těhotenství, určitě se vám také stalo, že se manželka zdráhala usednout za volant. Ať už to byl divný pocit, že je bříško moc blízko volantu nebo prostě jen obava, aby se "něco" nestalo. Asi je to instinkt, protože průzkum, jenž prováděl v Kanadě Institute for Clinical Evaluative Sciences (ICES), ukázal, že riziko, že se to "něco" stane, je skutečně v období těhotenství větší.

Průzkum, prováděný mezi půl milionem řidiček v průběhu posledních pěti let ukázal, že ve druhém trimestru vzrostl počet případů, kdy došlo k havárii, která vyžadovala zásah zdravotnické záchranné služby, ze 4,55 na 6,47 případů z tisíce. Vůbec nejhorší je pak pátý měsíc těhotenství, kdy vzrostl počet těžkých havárií na 7,66 na tisíc.

Jestli si pod tím nedokážete nic konkrétního představit, pak vězte, že se studie zúčastnilo 507.262 žen v Ontariu, které se dostaly do 6922 těžkých havárií, což odpovídá 177 případům měsíčně, jejichž četnost narostla v těhotných žen ve druhém trimestru na 252.

Pokud jste se teď zděsili, než poběžíte pečlivě ukrýt klíče nebo vypustit pneumatiky u auta, měli byste ovšem vědět jednu věc. I žena v jiném stavu řídí opatrněji, než průměrný muž podobného věku, jenž při havárii potřebuje záchranku v sedmi případech z tisíce, tak se raději nenabízejte, že to odřídíte za ní...

Zvýšené riziko havárie jde podle odhadů výzkumníků na vrub těhotenským nevolnostem, únavě a nepozornosti, související s hormonálními změnami. Mimochodem - rok po narození dítěte u žen klesla dramaticky účast na dopravních nehodách na 2,35 případů z tisíce, což odpovídalo 91 haváriím za měsíc.

Michal Fokt
Diskuze (0)