Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VC Valencie – první kvalifikace

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)
Za slunečného počasí se dnes na okruhu Ricardo Torma ve Valencii jela první kvalifikace na poslední VC letošní sezóny.

Za slunečného počasí se dnes na okruhu Ricardo Torma ve Valencii jela první kvalifikace na poslední VC letošní sezóny. Hlavní pozornost je směřována do nejnižší kubatury, kde se tento víkend rozhodne o titulu mezi Arnaudem Vincentem (Aprilia) a Manuelem Poggialim (Gilera). V obou vyšších třídách se zase jedná o prestiž, kdo dokáže vyhrát letošní poslední VC.

Ve 125 jsme byli dlouho svědky fantastického výkonu mladičkého Hectora Barbery (Aprilia), který téměř polovinu kvalifikace držel nejrychlejší čas. Jediný kdo jej dokázal porazit byl další domácí matador Dani Pedrosa (Honda), který časem 1:39,784 vylepšil nejlepší čas Toniho Eliase z loňska o 0,7 sekundy. Druhý Barbera zaostal o 0,132 sekundy a jedině tito dva jezdci se dostali pod hranici 1:40. Třetí čas zajel Vincent a také on se ještě dostal pod loňský Eliasův čas. Provizorní první řadu doplňuje Youchi Ui (Derbi), že by vzestup v posledním závodě? Nejlepší čas ve druhé řadě zajel Mika Kallio (Honda) před Mirko Giansantim (Honda), Berberovým kolegou Pblem Nietem (Aprilia) a Poggialim. Ten byl postižen technickými problémy a v samotném závěru se dokázal posunout alespoň do druhé řady.

Střední třída přinesla nejlepší čas Marco Melandrimu (Aprilia), který sváděl tvrdý souboj s Francouzem Randy de Punietem (Aprilia). Tato dvojice si několikrát vyměnila pozice a míchal se mezi ně také Argentinec Sebastian Porto (Yamaha). V závěru se do boje zapojili také domácí jezdci. Melandri jako jediný zajel čas pod 1:36, přičemž jeho hodnota 1:35,885 je o téměř 0,5 sekundy lepší než loňský nejlepší čas Fonsi Nieta. Ještě také druhý de Puniet se ztrátou 0,358 zajel lépe. Třetí čas zajel domácí Emilio Alzamora (Honda) jako nejlepší ze Španělů. Čtvrtý nakonec zajel další domácí Alex Debon (Aprilia). Až páté místo zbylo na největšího favorita Fonsi Nieta (Aprilia). Závěrečný nápor domácích nedokázal odrazit dobře jedoucí Porto a klesl až na šesté místo. Stejně jako Nieto také sedmý Toni Elias (Aprilia) poněkud zaostal za očekáváním, osmé místo obsadil Franco Battaini (Aprilia)

Naši zajeli standardně. Jarda Huleš nedokázal navázat na vynikající kvalifikaci v Austrálii, což se podle charakteru tratě dalo očekávat, a zajel slušné 17. místo se ztrátou 2,759 na Melandriho. Kuba Smrž najezdil pouze 13 kol (Huleš 20) a tak je 23. místo adekvátní.

Třída MotoGP přinesla zajímavý souboj mezi Alexem Barrosem (Honda RC211V) a Maxem Biaggim (Yamaha YZR-M1). Barros strávil na vedoucí pozici většinu času, ale Biaggi jej ve druhé polovině několikrát dokázal odsunout. Barros však pokaždé dokázal odpovědět a časem 1:33,584 posunul nejlepší Biaggiho čas z loňska o téměř sekundu. Nicméně Biaggi je blízko, pouhých 0,054 sekundy za Brazilcem. Třetí čas po většinu času držel Daijiro Kato (Honda RC211V) a jen občas si prohodil pozici se čtvrtým Valentinem Rossim (Honda RC211V)

Příjemným překvapením je Shinya Nakano (Yamaha YZR-M1), který zajel velmi slušný pátý čas. Dokázal porazit i Carlose Checu na stejném stroji, kterého předstihl v posledním kole. Zázraky opět předváděl Jeremy McWilliams (Proton KR), který je na svém tříválci opět nejrychlejším dvoutaktem, ač maximální rychlostí 279 km/h je beznadějně poslední. Druhou řadu uzavírá Garry McCoy (Yamaha YZR500), který posledním měřeným kolem odsunul do třetí řady Lorise Capirossiho (Honda NSR500). Výrazný pokrok udělala Aprilia, když Regis Laconi (Aprilia RS3) zajel velmi solidní 10. čas. Překvapením je až 12. čas Tohru Ukawy (Honda RC211V) a naopak poslední Andrew Pitt (Kawasaki ZX-RR) ztrácí na Barrose pouze 3,075 sekundy, což není vůbec špatné.

___

Vše o motorkách - www.moto.cz

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)