Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Rallye a auto v protisměru, i to se může stát

Jan Mička
Diskuze (5)
Rallye je velmi tvrdý motoristický sport. Když se navíc na trati vyskytne neočekávaný problém, je o malér postaráno.

Nebudeme daleko od pravdy s tvrzením, že patří rallye mezi nejkrásnější, ale zároveň i nejtvrdší motoristické sporty. Trať se s každým průjezdem závodního speciálu mění, neexistuje proto žádný osvědčený způsob, jak jednotlivé zatáčky projíždět vyjma následujícího - pozdě brzdit a dříve šlápnout na plyn.

Přestože je při každém závodě kolem trati hromada organizátorů a jede se na uzavřených tratích, může občas nastat chyba. Třeba taková, jako v následujícím videu, kde je situace umocněna sněhovým podkladem a jízdou v noci. Překvapení v podobě vozu stojícího na trati pak zaskočí nejen závodního jezdce, ale i ty, kteří se záznam dívají s časovým odstupem.

Jan Mička
Diskuze (5)
Avatar - Stephen
13. 1. 2014 15:33
Re: jazda v protismere nie je ziadna sranda
To druhé video je fakt výborné! Ty komentáře pod ním - děs. A to jsem si myslel, že místní diskuze jsou občas čisté bahno, kam se na to hrabeme.
Ale našel jsem tam zajímavou otázku - kdo je touto nehodou vinen. Zda ten kdo vyjede z vedlejší nebo ten kdo jede po hlavní dvojnásobnou rychlostí. Dovedu si představit rozsudky odsuzující jak rychle jedoucího řidiče po hlavní (už byl v Česku jeden vynesen), ten který odsoudí toho co nedal přednost, ale i rozsudek ve stylu "Chytrá horákyně" - vinu mají oba, nikdo nikomu nic platit nebude.
Avatar - Stejsn
12. 1. 2014 21:51
Chyby můžou stát životy.
Kdysi, v roce 1997, když jsem měl čerstvě papíry, jsem sjížděl autem z Klínovce. Náhle jsem narazil na silniční uzávěru a nějakého traťového komisaře, který nás zastavil. Říkal že na této silnici se jede závod do vrchu a že musíme počkat. Tak jsme čekali (v autě byli ještě oba moji rodiče), až nám maník, co se celou dobu bavil s někým vysílačkou, řekl že závod je zastaven, silnice je volná a můžeme jet.

Zhruba v půlce kopce se proti mě vyřítil ze zatáčky závodní speciál v rychlosti hodně přes sto.

Když jsme dojeli dolů. vrhli se na nás pořadatelé a nastala dost ostrá výměna názorů. Pitomec nahoře nás pustil na trať proti ostrému závodu a jeho kolegové dole nám to nechtěli věřit a řvali na nás něco o policajtech. Tak jako tak, byl to teda zážitek na který se nezapomíná a klepal jsem se ještě dlouho. A že se za těch 15 let moc nezměnilo a závody hlídají diletanti dokládá loňská tragédie v Lopeníku :no:
12. 1. 2014 20:07
Re: jazda v protismere nie je ziadna sranda
je třeba jezdit s rezervou, taky si občas rád projedu zatáčku rychle, ale z 99% jezdím dle předpisů, spíš pomaleji, na lepiče a klakson nereaguju, je třeba počítat i s extrémisty, samozřejmě určité momenty neovlivníme, bohužel..
Avatar - 3_diamanty
12. 1. 2014 19:31
jazda v protismere nie je ziadna sranda
[odkaz]

zrovna par hodin pred tou nehodou som siel tym istym usekom ked sme sa vracali s kolegom vo stvrtok z blavy, az mi beha mraz po chrbte ked si predstavim ze si to ficim kdesi po ceste a zrazu sa mi zjavi nejaky stastlivec v protismere 8-s , hrozna predstava, tentokrat som ani nebol daleko od toho

clovek si dnes na cestach uz nemoze byt nicim isty, preto som prekvapeny preco sa kazdy tak velmi ponahla a riskuje zivot seba aj ostatnych, ale to uz je na dlhsie, o tom som nechcel hovorit

ale fakt v protismere auto by som stretnut nechcel, mne uplne stacilo ked som pozeral spravy a videl ten usek po ktorom som siel par hodin pred tou nehodou, to vazne cloveku staci aby mal dost a mal o com premyslat, pridam aj nieco dalsie na zamyslenie: [odkaz]