Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Čína uvalí antidumpingová cla na dovoz některých aut z USA

redakce AUTO.CZ
Diskuze (16)
Čína se rozhodla uvalit antidumpingová cla na dovoz některých automobilů vyrobených ve Spojených státech. Od čtvrtka.

Rozhodnutí o uvalení cel dnes oznámilo čínské ministerstvo obchodu. Cla se budou pohybovat od dvou procent do 21,5 procenta. Rozhodnutí představuje další z řady obchodních třenic mezi Pekingem a Washingtonem.

Opatření, které se týká automobilů s motorem o objemu minimálně 2,5 litru, vstoupí v platnost ve čtvrtek a bude trvat dva roky. Nová cla zasáhnou americké automobilky General Motors, Ford Motor a Chrysler Group i některé zahraniční automobilky s výrobními základnami v USA, napsala agentura Reuters. Upřesnila tak původní informace, že se cla budou týkat malých automobilů.

Ministerstvo uvedlo, že opatření se dotkne například americké továrny německého výrobce luxusních vozů BMW či americké divize japonské automobilky Honda. Vyšetřování podle ministerstva dospělo k závěru, že auta vyráběná v USA těží ze subvencí a na čínském trhu jsou prodávána za dumpingové ceny. To prý způsobuje značnou škodu čínskému domácímu průmyslu.

Čína předloni díky silnému růstu prodeje vystřídala Spojené státy na pozici největšího automobilového trhu světa. Přední světové automobilky se snaží expanzí v Číně kompenzovat pokles poptávky na rozvinutých trzích.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (16)
16. 12. 2011 08:55
Re: Konec
Taky je otázka kdy to bylo. Já mám info z loňska. A co vím tak u nás spoluracuje/chce spolupracovat hornickogeologická fakulta z VŠB s číňanama. Něco ve stylu pošlete studenty a kasu, my do nich něco nacpeme.
15. 12. 2011 22:31
Re: Konec
To fakt? Já mám info ze dvou chemií a jedné architektury (Madrid, Madrid,Toronto). Možná je to tím, že Čínani pasou spíš po autech a strojírenství. Byl jsem na jazykovce ve zmíněném Torontu a chodila tam s náma jedna Číňanka - s nikým se nebavila, prý nechce žádné problémy. Do Toronta prý mohla jet proto, že byla nejlepší. Byla bedna, to zase jo.
15. 12. 2011 20:17
Re: Konec
O tom erasmu bych diskutoval, asi nejsi na zajímavé univerzitě :-) V turíně (ano domov fiatu) bylo ve čtvrťáku (1. ročník navazucjího mag. studia), na katedře automobilní, oboru automotive engineering asi 100 studentů. Obor jede čistě v angličtině. Tak 30% italové, 25-30% číňani, ostatní ze zbytku světa.

Btw: číňani nejsou až takoví šprti jak by se dalo čekat podle jejich pověsti pracovitého národa. V 3. týdnu už jich chodila na přednášky polovina a u zkoušek taky nzářili.
15. 12. 2011 17:04
Re: to uz je vysmech-cina dava antidumpingove cla
To už jsme od Číny sice dost daleko, ale bohužel takhle nějak to bude. Ona celá zemědělská politika EU s diskriminačními dotacemi jen pro vyvolené "velmoci" je pro ČR hodně kyselá.
15. 12. 2011 12:17
Re: to uz je vysmech-cina dava antidumpingove cla
Drahý cukr je u nás díky milované Unii. Jsou limity, kolik cukru můžeme vyprodukovat a jelikož ČR byla prakticky cukrovou velmocí (poměr vyrobeného cukru/osoba), museli nás stříhnout. Většinu cukrovarů nakoupily francouzské firmy a komplet je odvezly a nebo nechaly zkrachovat. Přece to musí být Německo, Francie apod, kdo tady bude šéfem. Naším úkolem je kupovat žrádlo, které vyrobí oni. Navíc o mizerné kvalitě...Ostatně i klasický cukry krystal pomalu mizí z trhu a objevuje se pouze cukr "krupice". Je to z jednoduchého důvodu - cukr v podobě krupice není dostatečně vyčištěný v porovnání s krystalem, a proto špatně tvoří velké krystaly. Tím, že je méně čistá i méně sladí. Cena ale zůstala stejná a teď dokonce roste.