Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

DaimlerChrysler: Výroba dieselových motorů v Kölledě spuštěna

Dan Vořechovský
Diskuze (0)
Problematická továrna koncernu DaimlerChrysler konečně vyřešila problémy s využitím a bude dokonce rozšířena o další halu.

Automobilka DaimlerChrysler spustila ve své továrně v durynském městě Kölleda sériovou výrobu tří vznětových agregátů, které budou pohánět modely Smart Fortwo a Mitsubishi Colt. Továrna, která byla otevřena v roce 2003, tak bude moci konečně využít své kapacity. Od dubna se v továrně rozběhne dvousměnný provoz. Od roku 2008 se počítá také s výrobou nového vznětového čtyřválce. Pro tuto výrobu však bude nutné postavit další výrobní halu. Dosud byly v Kölledě vyráběny benzinové tříválce a čtyřválce pro vozy Mitsubishi. V durynské továrně je v současné chvíli zaměstnáno 260 pracovníku.

Prvním z vyráběných agregátů bude nízkoemisní motor o výkonu 33 kW (45 k), který bude montován do Smartu. Smart Fortwo by měl s tímto motorem dosáhnout průměrné spotřeby 3,3 l na 100 km. Emise CO2 činí 88 g/100 km, čímž se motor zařadil na špičku motorizací šetrných k životnímu prostředí, které jsou v této třídě nabízeny. Další dva motory, které budou montovány do vozu Mitsubishi Colt, budou mít výkon 50 kW (68 k) a 70 kW (95 k).

Továrna v Kölledě byla založena jako společný podnik automobilek DaimlerChrysler a Mitsubishi (každá měla po 50 %). V polovině loňského roku však DaimlerChrysler podíl Mitsubishi převzal a továrnu tak zcela ovládl. Továrna se od počátku potýkala s nedostatečným využitím kapacit a její zaměstnanci museli dočasně pracovat v jiných koncernových továrnách. Vzhledem k tomu, že s výstavbou další výrobní haly se má začít ještě do léta tohoto roku, byly kapacitní problémy, zdá se, zažehnány.

Dan Vořechovský
Diskuze (0)