Novinky
No teda, když už ho takle marketingově zneužívají, tak mu to auto mohli dát. ps: pořád mají všechny letadlovky na uhlí?
atomovy reaktor
Atomovy pohon maji pouze americke letadlove lode tridy Nimitz (u tech starsich si nejsem jisty, ale myslim, ze ne) a francouzska Charles de Gaulle. Tyhle jedou na naftu.
Jo, už sem si to našel, je to tak. Já se ptal na anglický. :yes:
tusim sa ten system vola COGAC (alebo tak nejak?) - je to kombinacia dvoch plynovych turbinovych motorov. Su Rolls-Royce Olympus...s maximalnou rychlostou 28 uzlov/hod. Teda, teraz sa bavime o H.M.S. Illustrious... 😄 😉
>😁 >😁 ..akurat ma napada, ze Harriery su pohanane motormi navrhnutymi u Rolls-Royce, lod je pohanan motormi navrhnutymi u Rolls-Royce, akurat ten Rolls-Royce neni pohanany motorom navrhnutym u Rolls-Royce... >😁
Proč zneužívají? Mě to přijde jako skvělý tah. Přece nebudou dávat křeslo z Rollse na kolotoč někde v Horní dolní... Rolls Royce je dlouho spojen s britskými silami, zejména s letectvem, tak proč by nemohl dodat i křeslo pro kapitána. Náklady malé, publicita velká. 😄 :yes:
[odkaz]
Amíci musia mať všetko väčšie... :-!
Amíci musia mať všetko väčšie... :-!
Třída Nimitz vedle třídy Invincible. Pěkné.
Trieda NIMITZ sa mi zdá asi najväčšia...
Aj ked neviem či aj Angličania majú väčšiu triedu od Invincible...
Lenže Angličania asi používajú vo výzbroji Harrieri a tie nepotrebujú veľa miesta na vzlet / pristátie...
Aj ked neviem či aj Angličania majú väčšiu triedu od Invincible...
Lenže Angličania asi používajú vo výzbroji Harrieri a tie nepotrebujú veľa miesta na vzlet / pristátie...
Nimitz je zdaleka největší. USA jich má 10. Invincible je největší, co má Anglie a jsou 3. (Invincible, Ark Royal, Illustrious)
Porovnavate vcelku neporovnatelne: jako A8L W12 a Aygo, maji 4 dvere, maji motor a kola a stejne to moc porovnavat nejde. Trida Nimitz je tezka letadlova lod, vytlak cca 100 tisic tun, cca 80-90 letadel na palube, osadka 5-6 tisic marinaku. Britove ale v klicovy okamzik nenasli prachy a odvahu pred danovymi poplatniky a i tyhle lode dlouho staveli jako velke krizniky nesouci letadla. Potom uz jen pomalu priznavali, ze oni to vlastne jsou lehke letadlove lode... Jinak konstrukcne nic moc, vcelku zajimavy skokansku mustek na pridi, ale jinak trpi celou radou nedostaku britske konstrukcni skoly 80-tych let: neprilis tuha konstrukce, slabe zalohovane systemy atd. Tak aspon ta sedacka z Rollse at jim pomuze 😉
MZV informuje, že i Česká republika staví lehkou letadlovou loď (LLL). Díky své délce 124m, a šířce 16m bude schopna operovat jak v přehradních nádržích, tak i na splavných vodních tocích. K pohonu bude sloužit dvojice osvědčených parních turbin Sentinel AKT 4800, díky nimž bude schopna vyvinout rychlost 23 uzlů proti proudu. Křeslo pro kapitána bude z tramvaje Škoda-Porsche. Při tajném výběrovém řízení na palubní letadla, byly vybrány letouny Čmelák, pro jejich nízkou vzletovou hmotnost. Loď bude schopna uvézt 6 těchto plně vyzbrojených letounů. MZV uvažuje o nasazení letadlové lodi LLL Paroubek mimo jiné i proti ptačí chřipce a monitorování dovozu německého odpadu.
Ani nevíš, jak by se hodila (proti dovozcům odpadu) a že to není až taková utopie. Malá loď z bezpilotními letouny schopná operovat i na větších tocích by nemusela z vojenského hlediska být až tak marná. Chápu že to myslíš jako legraci. Země s větším množstvím vod. ploch by ji ale klidně mohly mít, u nás by asi neprošla ta délka, domnívám se, že 124m je moc a někde v zatáčce by se "zlomila" 😉 >😁
Od kdy se k uzlům uvádí "za hodinu"? Je to jako napsat "za hodinu ujel 100 km za hodinu" . Uzel (Kn Knot) je definován jako NM (námořní míle - 1852m) za hodinu, takže se správně píše jen xx uzlů.
Ale jinak zajímavý článek, i když ta max rychlost se mi nezdá. Nejedná se náhodou o takzvanou ekonomickou rychlost? Max bych čekal určitě nad 30 Kn (uzlů)
Ale jinak zajímavý článek, i když ta max rychlost se mi nezdá. Nejedná se náhodou o takzvanou ekonomickou rychlost? Max bych čekal určitě nad 30 Kn (uzlů)
o😜 ZZ 86.49.194.x datum: 25.03. 06 10:43 Zkus třeba Německo (to západní), nebo Rakousko. Těch aut jsem tam takhle viděl svítit desítky.
o😜 ZZ 62.24.71.x datum: 27.03. 06 13:18 Tak to ses asi pohyboval ve "stejné" komunitě méně inteligentních. Nahoře někoho obviňuješ z vychovávače, ty se zase snažíš být vynucovačem (aby ti lidi uhýbali, když máš ty mlhovky). Prober se a chovej se ohleduplně.
o😜 manitou 82.150.170.x datum: 28.03. 06 10:44 Ano, byla to stejná komunita méně inteligentních lidí, ve které se pohybuješ ty, pokud jezdíš autem po evropských silnicích. Vskutku jsem si zatím nevšiml, že by existovaly silnice pro méně inteligentní. Máte u vás v ústavu speciální cestičky, jo? A pokud bys byl bystřejší čtenář, tak bys pochopil, co jsem psal a nevnucoval mi nesmysly. Jinak ti přeji dobré ráno, šmudlo.
o😜 ZZ 62.24.71.x datum: 28.03. 06 15:29 Hele ZZ, svítit mlhovka za bílého dne, kdy je to jednak zakázané a druhak nevhodné vůči řidičům a třeťak si tím vynucovat přednost na silnicích (o kterém si výše psal), mi zkrátka přijde hloupé. Vymlouvat se na to, že si pár desítek aut z milionů viděl v Evropě je stejně hloupé. Nebo snad až uvidíš nějaké pako skákat z Nuseláku skočíš taky bezmyšlenkovitě ? S těmi silnicemi pro méně inteligintní si to nějak asi nepochopil, já o silnicích nepsal, já napsal o komunitě, o komunitě těch, co jsou porušují předpisy, jsou netolerantní k ostatním. Mezi ně se já nepočítám. A tím šmudlou si jen ostatní přesvědčil kam patříš. Více soudnosti, rozhledu a hlavně méně agresivity. Pěkný den přeju a dnes to opravdu na mlhovky není
o😜 manitou 82.150.170.x datum: 29.03. 06 10😁8