Novinky
Espace IV je supr kára, která nemá na trhu konkurenci.
1983
Teda z toho Espace F1 jsem uplne mimo. Proc to nenasadi jako Safety car ???? To by pak nemely F jednicky problemy se zahrivanim pneu. Stejne by to byla *, kdyby za deste Schumacher nestihal dodavku 😃))
Zajímalo by mě, co se dělá v továrnách Matry dnes. Někde jsem viděl nějakou studii auta (myslím z roku 2002), ale jinak nic. Je škoda, že automobilky jako Simca, Matra zaniknou, ač dělali opravdu dobré auta. Myslím si, že např. Rancho bylo nadčasovým autem, které je v užitných vlastnostech schopno s přehledem převálcovat drtivou většinu dnešních rádoby aut. Kdyby se v jeho vývoji pokračovalo (verze 4x4, 5-ti dveřové verze, design), mohla z něho být nesmrtelná legenda. Takovéto "univerzální" auto už v dnešní době stěží někdo vyrobí. Velká škoda.
Vynález byl v tom udělat to auto takové aby ho brali lidi jako osobák a né autobus. A pamatuji, že v té době to bylo něco fantastického 😄)
fantastické to opravdu bylo. bylo to však v USA a o rok dříve než to ve Francii okopčili.
hlavní důkaz: prodloužená verze Renaultu se jmenuje Grand Espace, což je tradiční americký přídomek a používá ho i prodloužený Grand Voyager.
A mimochodem chrysler měl klasické dveře vepředu a vzadu zhrnovačky na jedné straně - jako dodávka (např 1203) zatímco espace používal čtyři dveře v klasickém provedení jako každý druhý osobák.
Prostě nebylo co kopírovat jo a mimochodem hlavní důkaz Grand ve francii znamená velký v anglčtině spíše impozantní. Takže když frantíci napsali grand espace mysleli v překladu velký espace a to v rodné řeči 😄) a myslím, že by to auto neprodali kdyby řekli, že je inspirovala amerika
slovo grand je mozna z francouzštiny, ale v USA se uz desetiletí predtím používalo k označení velkých verzí aut.(Grand Cherokee, Grand Marquis, Grand Am atd.)
opravdu ti to nepřijde jako strašlivá náhoda?
a první Espace (taky vypadá jako prosklená dodávka)
[odkaz]
ps. nepočítá se čtyři kola
A jelikož se tady nedá diskutovat beru tuto debatu za ukončenou, najdi někde jinou kopii ale snaž se více - toto bylo marné