Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Nejvyšší soud: Přednost jízdy je důležitější než rychlost

Podle Nejvyššího soudu je v případě střetu dvou vozidel na křižovatce viníkem řidič vyjíždějící z vedlejší ulice, a to i v případě, že vozidlo jedoucí po hlavní silnici jede nepovolenou rychlostí. Soud tak svým rozsudkem změnil dosavadní praxi.
Zpět na článek
20. 7. 2010 01:53
neregistrovaný "pantheon"
20. 7. 2010 10:14
21. 7. 2010 03:26
neregistrovaný "pantheon"
20. 7. 2010 01:53
hmm
ked prisli k tomuto zaveru - Předpoklad však podle soudců neplatí, kdyby vozidlo pohybující se po hlavní silnici jelo takovou rychlostí, která by prakticky znemožnila řidiči přijíždějícímu po vedlejší silnici na přibližující se auto zareagovat. - 120km/h je malo? 160 km/h uz bude dost??? chce se mi blejt velebnosti
Rozbalit vlákno
1
Avatar - white label
20. 7. 2010 10:14
Re: hmm
Se klidně "vyblej", ale pokud možno doma a ne tady... 8-s :*) >:-[]
Avatar - iudex
20. 7. 2010 08:56
Tak je to správne
Toto rozhodnutie je správne. Prednost v jazde je absolútna a nemozno ju relativizovat tým, ze vodic s právom prednosti v jazde isiel rýchlejsie, ako povolujú predpisy. Prípadnú otázku spolocnej zodpovednosti za skodu mozno riesit v obcianskoprávnom konaní.
Rozbalit vlákno
5
Avatar - Blue Sun
20. 7. 2010 10:19
Re: Tak je to správne
Jedna absolutní přednost už tu byla... a nedopadlo to dobře.
Avatar - white label
20. 7. 2010 10:22
Re: Tak je to správne
Ono to tak dřív platilo prakticky vždy, ovšem s příchodem většího počtu velmi rychlých aut, ale zejména početných motorkářů se nedalo to "absolutně" udržet.
Motorkář jedoucí "200km/h" po okresce může být pro řídiče traktoru s přívěsem, vyjíždějícího někde z polní cesty, přece jen těžkým oříškem... a podobně "jednoduchým" způsobem zahynulo oporavdu obrovské množství motorkářů ( i osobně znám dost konkrétních případů)...
Avatar - iudex
20. 7. 2010 12:02
Re: Tak je to správne
Iste, nedá sa teraz s odvolaním na tento judikát tvrdit, ze po hlavnej mozem íst 300 a je vsetko OK; ale ostatne i o tom je v tom rozsudku zmienka. Treba samozrejme vzdy zvázit, ci vodic na vedlajsej ceste mohol objektívne predvídat, ze vytvorí prekázku vozidlu idúcemu po hlavnej ceste, co zahrna i zvázenie moznosti vodicom na vedlajsej, ze vodic na hlavnej moze íst aj rýchlejsie, ako povolenou rýchlostou.
20. 7. 2010 23:17
Re: Tak je to správne
Podle mě je to velmi diskutabilní. Pokud se nepletu, tak v Německu mají na neomezených úsecích pravidlo, že ten, kdo jede rychle, nese odpovědnost za případnou nehodu. Podle mě je to rozumné.

V tomhle případě řidič Passatu překročil rychlost o 50%, čímž zkrátil čas potřebný pro uražení dané vzdálenosti o jednu třetinu. V případě 200 metrového horizontu (a to je už pořádný rozhled na české poměry) a daných rychlostí by tak čas na průjezd křižovatkou zkrátil z 9 sekund na 6 sekund.

Před křižovatkami bývají na okreskách omezené rychlosti také kvůli tomu, aby řidičům přijíždějících po vedlejší byl umožněn bezpečný průjezd. Ne vždy jde auto pozorovat dostatečně dlouho na to, abyste odhadli dostatečně přesně jeho rychlost. A co si budeme namlouvat, ne vždy to děláme. Někdy prostě neuvažujeme o rychlosti, ale pouze o vzdálenosti - je to mnohem rychlejší a v hustém provozu nutné. Člověk může počítat s tím, že auto jede rychleji, ale otázka je, jaká rezerva je dostatečná.

Všichni jsme určitě již museli provést korekci rychlosti před křižovatkou, abychom předešli jisté kolizi. A určitě řada z nás neodhadla rychlost jiného auta a donutila jeho řidiče zpomalit.

Dám praktický příklad. Znám křižovatku, která je cca 30 metrů za značkou začátku obce (X s kolmými silnicemi). Přijedu z vedlejší a vidím auto (bez majáčků) před obcí jedoucí odhadem 100 km/h. Je to moje chyba, když předpokládám, že musí zpomalit na 50 km/h ještě před vjezdem do obce? A pokud je, jak dlouho mám čekat, abych se přesvědčil, že opravdu zpomalí? Vůbec nemluvě o tom, jak přesně člověk dokáže odhadovat rychlost na tak velkou vzdálenost pod tak ostrým úhlem.

Neříkám, že zrovna v tomto případě je řidič Passatu na vině. Neznám detaily. Jsou okolnosti, kdy bych považoval nedání přednosti za závažnější a případné porušení rychlosti za bezvýznamné. Ale nelze popřít vliv takto výrazného porušení povolené rychlosti. Proto si myslím, že takto obecný výrok je nesmyslný. Naštěstí české právo nezná precedens.
21. 7. 2010 06:29
Re: Tak je to správne
Jenom k tomu nemecku, pokud se stanete ucastnikem nehody kterou jste nezavinili ale dopustili jste se pri tom nektereho z prestupku napr. vyssi nez povolena ci doporucena rychlost na dalnici automaticky jste povazovan za spoluvinika se vsemi dusledky to znamena je vam kraceno nebo uplne odepreno pojistne plneni, zvysena pojistka ci uplne vypovezeni pojistne smlouvy.
20. 7. 2010 13:50
těžko po(od)soudit
Je to těžké posoudit - podle předpisů (aspoň těch co děláme povinné každoroční firemní školení) musí dát přednost ten co z vedlejší vjíždí na hlavní, a to i v případě že odbočuje vpravo a zprava se blíží po hlavní v protisměru vozidlo předjíždějící nebo objíždějící překážku. Podle mě je to ale hlavně ve zkušenostech, možnostech a schopnosti předvídat u obou řidičů, protože z některých vedlejších na hlavní ani kdybych se zbláznil nevidím, pokud tam aspoň trochu nestrčím čumák, takže bych tam nemohl vjet nikdy. I když je to možná nespravedlivý, přikláním se k nejvyššímu soudu, protože pak by v tom byl bordel úplnej a každej by si už dělal beztrestně na silnici co ho napadne, vědouc, že ho z toho i oproti předpisům stejně někdo vyseká. :-O
Rozbalit vlákno
1
Avatar - Blue Sun
20. 7. 2010 15:06
Re: těžko po(od)soudit
Ono to teď je jinak? Myslím, že už teď si všichni dělají, co je napadne a dopravní značení je okolo silnic opravdu jen na ozdobu.
Avatar - ManInBlack
20. 7. 2010 15:32
Těžko říct
Nevim, jestli se dá přesně určit, kdo je viník. Ze zákona jistě - řidič felicie, ale jsou tu přinejmenším pochybnosti, když použijete selský rozum.
a) byla tma a s tmou se zhoršuje odhad vzdálenosti, pokud vím. Zvlášť když svítí světla proti vám
b) jak daleko byl ten horizont od křižovatky? 15m, 50m nebo 200m? S tím souvisí buď "hloupost" řidiče felicie, že tam vjel, nebo řidiče Passatu, že nedokázal zareagovat (kolik je brzdná dráha v 120km/h?)
c) 120km/h je na noční okresce i tak dost. Nejednou mi v nepřehledný zatáčce nebo za horizontem vlítla pod auto vylekaná srnka nebo nebohý zajíc (naštěstí nikdy jsem nepřišel k újmě ani já, ani auto ani ta zvěř, pomineme-li oboustranný šok).
Kdo tady vynáší jednoznačný rozsudky, tak ty raději nebudu komentovat.
Rozbalit vlákno
0
Avatar - Ricardo
21. 7. 2010 03:26
Správně!
Tomu na vedlejší je prd po tom, jaká je na hlavní silnici před křižovatkou rychlost. Může si být tisckrát jistý, že dává přednost autu, co "nesmí" jet 80, ale zorvna ten den ráno mohli tu 80tku zrušit...
Rozbalit vlákno
0