Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Toyota Prius Plug-In: Pilotní projekt spuštěn ve Štrasburku (první dojmy)

Toyota ve spolupráci s francouzskou energetickou společností EDF a městem Štrasburk spustila velký pilotní projekt praktického používání hybridních vozů s dobíjením ze zásuvek.
Zpět na článek
4. 5. 2010 15:25
neregistrovaný "Strojar"
30. 4. 2010 08:16
neregistrovaný "Alfista01"
30. 4. 2010 11:13
neregistrovaný "Alfista01"
4. 5. 2010 09:12
neregistrovaný "Strojar"
4. 5. 2010 12:58
neregistrovaný "Strojar"
Avatar - KANKUNEN
29. 4. 2010 10:36
To by konečně šlo
Konečně reálné šetření, při posunování se autem pár kilometrů několikrát denně.
Rozbalit vlákno
0
29. 4. 2010 12:18
Hraz je protržena
Hezke jak v dnesni varce clanku je tretina o rozjezdu vyroby elektromobilu. Jeste samozrejme bude velka snaha skodit a brzdit. Jeste uvidime hory "vedeckych studii", ktere se nam budou snazit namluvit, jak je auto se spalovacim motorem mnohem lepsi reseni nez elektromobil, ale protrzenou hraz uz nezastavi.
Rozbalit vlákno
2
4. 5. 2010 10:07
Re: Hraz je protržena
Auto se spalovacím motorem bude stále lepším řešením než elektromobil, o tom není sporu. V nejlepším případě bude na popojíždění po městě a toť asi k budoucnosti elektromobilu.
neregistrovaný "Strojar"
4. 5. 2010 15:25
Re: Hraz je protržena
Jeste to chce chvili vydrzet. Elektrina je samozrejme jedna z moznych budoucnosti, ale jeste to bude chvili trvat. Tento Prius bude stat kolem 700 az 800 tis a na pojizdeni ve meste je to jeste prilis draha sranda. Pokud bude na trhu auto, ktere ujede na baterku 700 az 800km, docerpani elektriky bude trvat v rychlem rezimu do 15 minut a baterka mi vydrzi aspon 10 let, aniz by prilis degradovala a to cele bude stat tak 400 az 500 tis, tak jdu do toho. Prozatim to vidim tak, ze 10 az 20 let tady spalovaci motor jeste bude at uz s pomocnym el. motorem nebo bude spalovaci motor jako generator pro el. motor.
neregistrovaný "Alfista01"
30. 4. 2010 08:16
Fotovoltaika
V Lipsku jsem u toho Priusu viděl stát zásuvku s asi fotovoltaickým panelem a vydedukoval jsem si z toho, že se to jako asi má nabíjet z toho "solárního" panelu. Bohužel mi k tomu nikdo nikde nic nebyl schopen říct a ani jsem se o tom nedozvěděl více. Docela by mě to zajímalo, připadalo by mi to totiž asi fakt ekologičtější, než to nabíjet ze zásuvky ČEZu, který při výrobě spaluje uhlí či co jiného a navíc na to stejně (pokud to zavede) udělá takovou sazbu, že to beztak nebude o moc levnější než kupovat benzín? Nevyzná se tu v tom někdo, kdo by o tom věděl něco více? Říkají, že fotovoltaika nám zdražuje el. energii, tak proč jí zbytečně "prodávat" ČEZu - který to podle reakcí asi ani nechce, ale raději si s ní dobít auto, jezdit těch pár kiláků do práce "zadara" a mít u toho i pocit, že jsem něco udělal pro ekologii bez toho aniž bych musel chodit pěšky - alespoň teda teoreticky, až nějaký takový auto ke koupi bude...?
Rozbalit vlákno
11
Avatar - KANKUNEN
30. 4. 2010 08:29
Re: Fotovoltaika
Elektriku nakupuješ za 4 koruny a z fotovoltaiky prodáváš za 12. Takže je lepší dobíjet ze zásuvky a z fotovoltaiky prodávat.
neregistrovaný "Alfista01"
30. 4. 2010 11:13
Re: Fotovoltaika
To sice jo, ale teď, jak to bude v době kdy se do prodeje dostanou běžná dobíjecí auta - optimisticky tak za 2-3 roky tak ti za fotovoltaiku už stát asi tolik nedá a pochybuju, že ČEZ až si vybuduje "jejich" zástrčky ti bude účtovat 4,- Kč... . Jo asi jsem přece jenom něco našel, ale spíš je to otázka budoucnosti, i když místo na takovéhle parkování by doma mohla mít alespoň u RD dost velká část lidí jenom by to nesmělo stát ranec aby se to vůbec kdy provozem zaplatilo... [odkaz]
30. 4. 2010 12:32
Re: Fotovoltaika
Jasne ze to je budoucnost elektromobilu. Zatimco elektrina z fosilnich zdroju se stale zdrazuje, cena elektriny z fotovoltaickych panelu stale klesa. Drive ci pozdeji se ty ceny vyrovnaji. Nicmene potrva to jeste leta. Zatim je amortizace panelu tak draha, ze elektrina "zadarmo" je o poznani drazsi nez ta ze zasuvky.
Ono je to dano zpusobem provozu takove dvojice auto-solarni stanice. Vetsina uzivatelu v tom aute pres den jezdi, takze nemuze dlouho stat u panelu. Z toho plyne, ze aby jste behem nejakeho rozumneho casu dobil, tak bud by jste musel mit velmi velky pocet panelu, coz je drahe, nebo by jste u toho musel mit jeste akumulator, srovnatelne velikosti toho v aute, coz je opet velmi drahe. No a jestli jezdite tak malo, ze si muzete dovolit stat hodiny u panelu, pak se vam vubec ta investice nevyplati. No a velka solarni elektrarna, ktera by slozila jenom jako "verejne cerpadlo", bude produkovat drazsi elektrinu nez ta, ktera pracuje 100% casu zapojena do site. Zatim to proste ekonomicky nevychazi.
30. 4. 2010 13:08
Re: Fotovoltaika
jinak duvody proc CEZ tu elektriku nechce jsou v podstate dva - zaprve ji tezce dotuje kvuli zakonum, a zadruhe je to nestabilni zdroj a musi mit zalohovano 100% vykonu solarnich elektraren. Tj pokud oskar zaleze za mrak, CEZ musi do nekolika milisekund rozjet zalohu a zacit dodavat vlastni stavu, coz je tak dost neprakticky a nevyhodny.
Takze ted to CEZ resi tak, ze ti da vic penez kdyz si tu elektrinu sam spotrebujes nez kdyz ji dodavas cezu do site
30. 4. 2010 23:33
Re: Fotovoltaika
Myslim, ze tam mas nejake nepresnosti. V podstate tam neni jedina pravdiva informace. Elektrinu z FVE nedotuje CEZ ale stat. Zalohovane nejsou jenom FVE, ale kazdy zdroj, vcetne treba JE, protoze kazdy zdroj obcas vypadne. Zalozni zdroje opravdu nestartuji na kazdy mrak, protoze za 1) i odber ze site neni stabilni a kolisa a to vice nez muze zpusobit nejaky mrak, za 2) zatimco nad jednu elektrarnu priplouva mrak, nad jinou odplouva. Ano je to slozitejsi na regulaci, ale tak jak jsi to popsal to opravdu nefunguje. Ze by CEZ nekomu daval penize za elektrinu kterou do site NEdoda, jsem jeste neslysel, ale treba mi neco uniklo.
neregistrovaný "Strojar"
4. 5. 2010 09:12
Re: Fotovoltaika
Vase informace take nejsou uplne pravdive. FVE nedotuje ani CEZ ani stat,ale my. Stat jen prikazuje kolik, ze to mame povinne platit navic. V cene kazde kWh platime dodatecne naklady. Mrknete se z ceho se sklada ucet za elektrinu, ale to asi vite. Zalohovani zdroju se deje jinak nez zde uvadite. Zatimco u klasickych zdroju se zalohuje jen vykonove nejvetsi zdroj (tedy 1Gw Temelin), tak u OZE se musi zalohovat vsechny zdoje. Pokud mate malo OZE je to v poradku, pokud vice mate vetsi a vetsi problem. V soucasne dobe dochazi napriklad v Nemecku v okamziku plneho vykonu jejich OZE k prekracovani frekvence a tento problem se preleva do cele Evropy. Fotovoltaika je navic rozumne vyuzitelna pouze v letnich mesicich. V zime je vykon asi na 5 az 7% maxima a navic protoze je vetsinou pod mrakem a jsou kratke dni, tak je to spise na okrasu. Ohledne oblacnosti je to ruzne, jsou dny kdy je pod oblacnosti cela republika a dny kdy je kupovita oblacnost. A nakonec jen informace, ze s rozvojem OZE je potreba investovat dalsi penize do prenosove soustavy, ktera neni stavena na promenne toky energii z ruznych smeru.
4. 5. 2010 10:21
Re: Fotovoltaika
Tak jiste. Vzdy, kdyz nekam stat umistuje penize, jsou to nakonec penize danoveho poplatnika. Ano, chceteli presneji - FVE plati odberatele na prikaz statu. Rozhodne ne CEZ.

Zaloha je v siti "jedna" a ta zalohuje jak klasicke zdroje tak FVE. Zalohuje se kapacita, ktera muze vypadnout, nikoliv zdroj samotny. Jestli je dnes nejvetsi zdroj Temelin, tak zalozni kapacita musi byt vybudovana na vypadek toho Temelina a musi nabehnot sakra rychle, kdyz ten Temelin vypadne. Takovou ranu do site zadna FVE neudela. FVE jsou zatim stale o poznani mensim zdrojem nez ten Temelin.

Nelibi se mi, kdyz se manipuluje se skutecnosti. U FVE kazdy zduraznuje, jak se to musi zalohovat, jak vedle kazde FVE musi stat jeste jedna konvencni a jak je to proto drahe. Ze i vedle Temelina musi musi stat druha konvencni zalozni elektrarna a to v soucasnosti vetsi nez pro ty FVE, o tom se jaksi mlci. Jinak samozrejme FVE zapojene do site maji spoustu nectnosti, o tom zadna. Jen je treba uvadet vsechna fakta a ne jenom vybrat co se komu hodi.
neregistrovaný "Strojar"
4. 5. 2010 12:58
Re: Fotovoltaika
Problem je v tom, ze stat umistuje nase penize do jinych penezenek. Misto aby investoval do vyvoje technologii a az dojdou technologie do stadia kdy budou konkurenceschopne tak se to ujme samo. U OZE mate zajistenu cenu za kWh, mate zajisten odber,jste vyloucen z regulacnich diagramu a nemusite platit za odchylky od diagramu. Tomuto nerikam podpora, ale cesta do problemu.
Zaloha v siti je sice jen jedna, ale s rostoucim zastoupenim OZE musi byt zaloha vetsi. V pripade ze vypadne tvrdy zdroj a OZE jsou mimo potrebujete proste vetsi zalohu nez kdyz mate jen vypadek tvrdeho zdroje. V FVE mame 420MW a VE mame 128MW instalovaneho vykonu a CEPS pripravuje navyseni zaloh, coz byva priblizne asi 30% instalovaneho vykonu. Zatim se rychle zalohy resi precerpavacimi elektrarnami (maximalni vyuzitelnost do 5h) a reakci regulacni soustavy, nicmene vypadek tvrdeho zdroje se nevyskytuje tak casto(1x az 2x behem roku). Naproti tomu nestabilita OZE zdroju znamena v podstate neustale vyuzivani regulacniho potencialu soustavy, ktera krome toho ze musi reagovat na spotrebu musi navic reagovat i na nestabilitu vyroby z OZE.
FVE ma dobrou vyuzitelnost pro ukladani energie prave do baterii jako lokalni zalezitost, ale neni to vhodny zdroj, ktery by se mel ve vetsi mire pripojovat do site.
4. 5. 2010 14:44
Re: Fotovoltaika
Ano. Nemam co dodat, podepisuji.
Avatar - KANKUNEN
4. 5. 2010 11:13
Re: Fotovoltaika
Ideální je vracet elektriku ze sítě a panely budou pracovat 24 hodin na plný výkon a z každé kwh jsi 8 korun v plusu. Cos Fí vychází v tomhle případě na 3. Nesmí tě ale chytnout.
4. 5. 2010 14:48
Re: Fotovoltaika
A kdo se boji chyceni, muze si na panely v noci svitit elektrinou ze site. Pak je vse legalni.