Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

Renault oživuje Gordini, modré bomby na čtyřech kolech se vracejí

55 komentářů

Ada je zase tady
Tak byly pomalovany okupacni vozidla a tanky v roce 1968
Klaudius
Hlavne že si inak zdravý, a jesť ti chutí... :-!
T613
měl by ses naučit počítat Ádo >😁
kuko
a možná zopakovat i geometrii - pravé úhly, rovnoběžnost a pod. 8-s
Klaudius
Myslíte, že to sa bez mozgu dá? 😲
kuko
aha, toto som nedomyslel 😄
Perun
Pruhy najdeš někdy i na silnici, Adolfe... taková dvojitá bílá, ta okupuje hlavně některé nepřehledné úseky.
Zato dvojitá skotská hned po ránu, ta dává přímo historický přehled, že ano? 😉
kuko
ty jo, jsem nevěděl že Gordini dělá i "vostré" silnice >😒]
Perun
Ty jsou přece hlavně na Gordinii 😄
kuko
hlavně aby si tuhle destinaci Ádík nepopletl s nějakou podobně znějící až bude vybírat dovolenou, tam by to pro něj bylo o život >😒]
Perun
Všude samej Frantík s Rendlíkem... To by bylo na exitus :-!
kuko
a pak by chudák tělo bylo vráceno do ČR a dostal ho na stůl k pitvě třeba Ronault...To by byl doubleexcitus 😄
woody-alien
Tohle vypadá spíš na dvojitej toluen.

Nebo že by Áda čichal k plynům z TDI ? 😉
kuko
TDI je pro bábovky, čichá zásadně TDI-PD :-!
Ronault.
Dva bílé pruhy máš taky právě na teplácích, když sedíš za počítačem u vás na psychiatrii.
kuko
Áda Gordini TDI :-!
OndraH
Ámen >😁 😉
Ada je zase tady
tank T54 Gordini [odkaz]
Klaudius
Kde vidis 2 pruhy na modrom podklade? 😲
kuko
Tak začínám mít v těch Renault Sport edicích pěkný guláš. Doteď to bylo jednoduché, ostré verze byly prostě RS z Dieppe. Pak k tomu začali dělat šelmy jako R26, teď jsou Megane + Clio CUP a kam se zařadí Gordini? Ještě ostřejší než CUP?
Klaudius
Skôr si myslím, že vytiahli starú značku kvôli image, nie že by im chýbali autá so športovými parametrami. Proste je treba na seba upozorniť. A toto je bezpochyby dobrý spôsob.
kuko
to je jasné, marketingovo tomu rozumiem, len nechápem kam edícia Gordini presne mieri

Mohli by sa pustiť aj do Laguny. Taká Laguna Grandtour GT s tými pruhmi by bola fajnovka :yes:
T613
hned by byla o sto kilometrů rychlejší >😒]
kuko
možná i o stodeset :-! Fordíky by si dávala k snídani :-!
Ronault.
Řidiči fordu jezdí hlavně tím výtahem, který jsem vám popisoval v soukromé zpávě >😁
T613
:-! seš mrtvej smrade >😒]
kuko
tys to přeposlal Výtaháři spolu s autorovou adresou? >😒]
T613
ne, sedlám modrý ovál >😁
kuko
já myslel že na špinavou práci máte právě drsnýho Výtaháře >😒]
T613
ten? toho máme leda na [odkaz] >😒]
Perun
Cesta na věčnost? >😒] :yes:
kuko
do Fordího nebe kam mají všechny ostatní značky přístup zakázán :-!
wakogi
Renault chce konecne pozdvihnut image svojej znacky a ponuknut svojim aj zaujemcom o ine znacky nieco naviac. Gordini budu pravdepodobne sluzit nie len ako sportove auta, ale ako predovsetkym luxusny sport. V sportovych modeloch sa nie je problem vyznat. Je tu RS v roznych specifikaciach je tu GT, ale Gordini bude stat pravdepodobne este vyssie.
Ricardo
Podle mě nemá tvar kosočtverce - [odkaz] 😄
kuko
vidím tam správně na tom diamantu nápis Outlander TDI? >😒]
cuoresportivo
Pokud vím tak diamant má ve znaku Chrysler. Tedy aspoň se tak vždycky tomu pětiúhelníku říkalo.
Ada je zase tady
Firma rendlik a syn ma jednoduse ve znaku ...kosoctverec. Kosoctverec je na kapote, na volantu i za volantem... >😒]
Klaudius
A Borgward mal v znaku čo? Mimochodom, jedna z najprogresívnejších nemeckých automobiliek, v 60. rokoch úmyselne poslaná ku dnu...
O.i. firma Rendlík a syn mi je neznáma, priblíž mi ju. Vyrába hrnce a kastróly? Poprípade je to rodinný klan drotárov?
Sleeper
Chryslerovu znaku se říká Pentastar. O diamantu slyším v tomto smyslu poprvé. Zatímco Renault nemá ve znaku kosočtverec, jak se tu mylně domníváte a už vůbec ne ženský pohlavní orgnán 😄 Renault má ve znaku diamant. Mimochodem, Ricardo, ty tři, kterými se honosí Mitsubishi, jsou také kosočtverce 😄
GTI
Popravdě... Gordini byla na sklonku šedesátých let sportovní renaultovská ikona nad kterou v mainstreamu nebylo. No, jen si to představ... Golf GTI v nedohlednu, v getečkách skalní Fandové Porsche ještě stále vedli boje, zda 356 nebo 911... a z Francie přijely Renaulty osm. Pánové, to bylo žrádlo. Dodnes si vybavuju, jak mě jako kluka bral ten tvar R8... a přívlastek "gordini"... no to bylo, asi jako když dneska kámoš z lavice z gymplu ukáže funglovku BMW M3...

Tak jak dnes? Twingo Gordini? :😉 Nebo snad Clio Gordini... 😄 Nebo, že by Espace Gordini >😁 😉

No držme Renaultu palce, vždyť u konkurence stačí vyslovit jen tři písmena (GTI) a nadouvaj se ti tanga...

Gordini, Abarth, Cooper... BRAVO :yes:
Beaumont.
Pokud jde o tu konkurenci, tak proti Peugeotu 207 GTI nic zásadního nemám, ale že by mě zase tak extra vzrušoval, to se říct nedá.
[odkaz]

A jestli jsi náhodou myslel tu druhou možnost s touhle zkratkou, tak o té z mého hlediska platí prakticky totéž.
GTI
Chybička - to je 207 GTi. Já nahoře píši o GTI.

P.S. Nelži si tu do kapsy.
Beaumont.
?? To druhé jsem nepochopil... ;-\
Beaumont.
R8 byla super, ale velmi zajímavé auto byl i R 12 Gordini - už na přelomu 60. a 70. let dávala jeho atmosférická "šestnáctistovka" se dvěma dvojitými Webery 113 koní.
GTI
R12 už si nevybavuji, jo, byla to dobrá doba na dobrá auta. Na Západě.
Ronault.
Tak trochu lituji, že jsem tohle nezažil, ve Francii, samozřejmě. U nás R12 byl pokažen renomé Dacie, ale samotné Gorfini, ať R8, R12... to byly doby, kdy Renautl byl na vrcholu :yes: :yes: :yes:
Minulost se neda opakovat a je videt, ze se konzerny trapi jak navazat na to, co se rozplynulo nekde davno v navalech modernizace. U firem jako je Renault neexistuje takova kontinuita jako tomu bylo od 70tych let prave u VW napr. s typem Golf GTI. Nikdo nevydrzel u jedne idee takovou dobu a jak je videt nevyplaci se to. Ted navazat bude jen trapny pokus a ve Francii si musi vymyslet neco noveho a nebudit mrtve z vecneho spanku. Ten Gordini byl pojem a byl svuj, ten ktereho ted budite uz svuj nikdy nebude...
GTI
:yes: Přesně.
Klaudius
Paralela sa nájde, hoci Scirocco, kedysi dávno opustený a zabudnutý model, a až po rokoch naňho "nadviazali", teiž Beetle. To sú hneď dva modely po dlhých rokoch "oživené", voči jednej kontinuite GTI. A považuje to niekto za trápne? Fiat 500 - po koľkých rokoch znovu oživili legendu, tiež Mini. Aby si ma nechytal za slovíčka, nejde len o športové autá, a nejde ani tak o ideu - ako o zotrvanie pri jednom mene.
Oprášenie legendy Gordiny možno považovať za práve tak pozitívny krok, ako spomínané Scirocco u VW, alebo Fiat 500. Trápnym je jedine snaha diskreditovať kohokoľvek v opozícii voči VW, ktorý nakoniec robí presne to isté.
Ten R12 ma opravdu kontinuitu, jezdi jeste dnes v mnoha koutech sveta a jde opravdu o robustni konstrukci :yes:
Myslim, ze se vyrabel i v Argentine pod jmenem Ford (v licenci). V Mexicu jsem jich videl dost na vlastni oci i kdyz se uz dlouho nevyrabely.

😄 Takze se ted opet trapne snazim celou zalezitost obratit 😄

Ale Gordini R12 bych si umel predstavit jeste dnes - moc pekne auticko !!
pelikoš
reinkarnace jde i po dlouhé odmlce-třeba fiat + abarth 😉
Ghostyx
:yes: 😉
Deadlift
[odkaz]

[odkaz]

Blahopřejeme!
woody-alien
Odchod z F1 bych Renaultu jen doporučil. Skončilo BMW, Toyota atd. Marketingovej význam je mizivej...

A co se týká prvního odkazu, ještě mám v živý paměti co všechno se na adresu Renaultu sneslo v souvislosti s projektem Logan, auto za 5.000 Euro. O pár let později se pak jiný automobilky snažej proti Loganu nasadit svého konkurenta a drbou si šišku...

:-!
Emel
Hezký článek, díky za připomenutí😒br />
"Renault byl na vrcholu v letech 2005 a 2006, kdy vyhrál Pohár konstruktérů a jeho španělský jezdec Fernando Alonso získal tituly mistra světa".

Je potřeba si uvědomit, jak velký úspěch to je. Formule je s obrovským náskokem nejprestižnější motoristická disciplína a vítěze za posledních 20 let bys spočítal na prstech jedné ruky (plus / minus). Bez velkého úspěchu odchází BMW, s nepořízenou se loučí Toyota i Honda, s ostudou skončil Ford (Jaguar). Takže - bravo Renault, Bravo Ferrari!