Novinky
Český trh v září 2009: Dovozovou jedničkou v nižší střední třídě je Golf, Cee'd až čtvrtý
81 komentářů
KANKUNEN
0
Golf smáznul slabinu v motorech a tak se nedivím. Kdybych vyráběl auta tak to dělám jako VW, přesto že se mi nejvíce líbí Civic.
... co bude teraz robit ked nemusi upravovat tabulky ? 😉
ale moze prekvapit. napriklad zacne : "tak vyhodime golf, oktavku ...." >😁
ale moze prekvapit. napriklad zacne : "tak vyhodime golf, oktavku ...." >😁
Já to říkal, že jakmile KIA zdraží o těch 30.000,- Kč tak ty prodeje půjdou dolů. Takže pánové na importu by mohli zas nasadit ten registrační bonus 30.000,- jako u verze před FL a zas to bude o.k. Holt dnes je doba, kdy se každá koruna počítá a zdražení není zrovna in. Čím dříve půjdou s tou cenou na původní úroveň, tím lépe.
Auta začínají obecně zlehka zdražovat, výrobci i dealeři zkoušejí, jestli by to trh už akceptoval. Speciálně Hyunda-Kia k tomu mají globálně výborné předpoklady, protože jim průběžně po celou krizi rostou prodeje i zisk, takže si tuhle sondáž mohou dovolit s menším rizikem než většina konkurentů.
Pokud jde o pokles Kie v ČR, jeho hlavním faktorem těžko bude cena po faceliftu - navíc ten rozdíl ani není u všech specifikací stejný a pořád se ještě doprodává starý model, čili není důvod hned začít stlačovat ceny všelijakými bonusy. Mnohem spíš jde o vyrovnávání tempa se sesterskou i30, která mílovými kroky vykráčela do první pětky. Hyundai a Kia drží na českém minitrhu pohodlných 15-16 % v tomhle klíčovém segmentu a je předpoklad, že to dál vydrží jako dlouhodobé číslo. Takříkajíc jsou vychechtaní, zvlášť když se ohlédnou po svých konkurentech typu Focus nebo Mégane, kteří dlouhodobě tohle tempo prodejů nedokáží ustát.
Ale stokrát bylo řečeno a znova to zopakuju: nejde o okamžitý počet prodaných kusů a nejde dokonce ani o absolutní počet prodaných kusů třeba za rok (= bavíme se samozřejmě o počtech nad bodem zlomu pro rentabilitu). Jde o to, kolik peněz reálně zbyde automobilce v kapse, když na konci období zaklapnou účetní knihu. A to v poměru k tomu, kolik peněz reálně potřebuje na své investice, pokrytí rizik atd.
Já osobně velmi tleskám Fordu - nejen v ČR, ale celkově Evropě. Byl jsem tady kdysi kritizovaný za názor, že evropská větev Fordu zachraňuje velkou mámu v Americe - takže teď přesně za to investoři evropský Ford pochválili. Drastická dieta, tvrdý zápřah a odmítání Obamových cukrátek se Fordu začínají zjevně vyplácet.
OT: Jinak - kvízová otázka: kolik aut se má podle očekávání letos prodat na čínském trhu? (Správná odpověď: 12,6 miliónu kusů). A kdože jsou ti nejaktivnější velcí hoši v Číně? (VW a GM). To jen pro srovnání, když se bavíme o číslech.
Pokud jde o pokles Kie v ČR, jeho hlavním faktorem těžko bude cena po faceliftu - navíc ten rozdíl ani není u všech specifikací stejný a pořád se ještě doprodává starý model, čili není důvod hned začít stlačovat ceny všelijakými bonusy. Mnohem spíš jde o vyrovnávání tempa se sesterskou i30, která mílovými kroky vykráčela do první pětky. Hyundai a Kia drží na českém minitrhu pohodlných 15-16 % v tomhle klíčovém segmentu a je předpoklad, že to dál vydrží jako dlouhodobé číslo. Takříkajíc jsou vychechtaní, zvlášť když se ohlédnou po svých konkurentech typu Focus nebo Mégane, kteří dlouhodobě tohle tempo prodejů nedokáží ustát.
Ale stokrát bylo řečeno a znova to zopakuju: nejde o okamžitý počet prodaných kusů a nejde dokonce ani o absolutní počet prodaných kusů třeba za rok (= bavíme se samozřejmě o počtech nad bodem zlomu pro rentabilitu). Jde o to, kolik peněz reálně zbyde automobilce v kapse, když na konci období zaklapnou účetní knihu. A to v poměru k tomu, kolik peněz reálně potřebuje na své investice, pokrytí rizik atd.
Já osobně velmi tleskám Fordu - nejen v ČR, ale celkově Evropě. Byl jsem tady kdysi kritizovaný za názor, že evropská větev Fordu zachraňuje velkou mámu v Americe - takže teď přesně za to investoři evropský Ford pochválili. Drastická dieta, tvrdý zápřah a odmítání Obamových cukrátek se Fordu začínají zjevně vyplácet.
OT: Jinak - kvízová otázka: kolik aut se má podle očekávání letos prodat na čínském trhu? (Správná odpověď: 12,6 miliónu kusů). A kdože jsou ti nejaktivnější velcí hoši v Číně? (VW a GM). To jen pro srovnání, když se bavíme o číslech.
Úspěchy i30 jsou dle mého dány cenou. Především proto, že je vidět, že zákazníci raději sáhnou po starším modelu, než aby si připlatili za novější. Krásný příklad toho je mimo jiné Octavia Tour TRUMF s 4.500 kusy od uvedení akce ( vč. objednávek). Dealeři nezkouší nic, protože nemají páku nijak s cenou pohnout.
Souhlasím s tím, že KIA zkoušela, zda jí zákazníci začali brát víc vážně a zda jsou schopní za ní trošku připlatit. Zjistili, že vášně ji asi berou, ale připlácet se jim nechce. Ostatně jako nikomu dnes.
Fordu netleskám, protože si myslím, že za jejich úspechem nestojí jejich schopnosti, ale spíš neschopnosti ostatních.
Je vidět, že každý to ze svých pozicí vidíme jinak 😄
Souhlasím s tím, že KIA zkoušela, zda jí zákazníci začali brát víc vážně a zda jsou schopní za ní trošku připlatit. Zjistili, že vášně ji asi berou, ale připlácet se jim nechce. Ostatně jako nikomu dnes.
Fordu netleskám, protože si myslím, že za jejich úspechem nestojí jejich schopnosti, ale spíš neschopnosti ostatních.
Je vidět, že každý to ze svých pozicí vidíme jinak 😄
Odkud máš čísla prodejů Toura? Octavia je včetně touru, tak by mě zajímalo, kde číslům zvlášť přišel 😉
"Fordu netleskám, protože si myslím, že za jejich úspechem nestojí jejich schopnosti, ale spíš neschopnosti ostatních."
Pocita se do te neschopnosti krom Toyoty, GM a Chrysleru i VW nebo Opel, Skoda atd.? >😁
Pokud za uspechem je jen neschopnost ostatnich, blahopreji Fordu k aktualnimu zdolani 10% hranice podilu v Evrope, dekujeme VW, Opelu, Renaultu, Peugeotu, Citroenu atd. ze jste tak neschopni a neumite delat auta, jen tak dal. >😁 :yes😒br /> [odkaz]
Pocita se do te neschopnosti krom Toyoty, GM a Chrysleru i VW nebo Opel, Skoda atd.? >😁
Pokud za uspechem je jen neschopnost ostatnich, blahopreji Fordu k aktualnimu zdolani 10% hranice podilu v Evrope, dekujeme VW, Opelu, Renaultu, Peugeotu, Citroenu atd. ze jste tak neschopni a neumite delat auta, jen tak dal. >😁 :yes😒br /> [odkaz]
Hlavni pricinu padu prodeju Ceedu vidim v prechodu na faceliftovany model - zakaznici proste cekali na faceliftovanou verzi, predfaceliftova verze se pouze doprodavala a jak jsem slysel, v polovine zari uz nebyly skladem skoro zadne kusy starsi verze. Pocitam, ze v rijnu/listopadu se prodeje vrati do normalu.
No především nejde o žádný pád, číslo cee'du za září nevybočuje prudce z průběhu celoroční křivky. Dám sem čísla čistě za OA, nebaví mě sčítat to z různých kaslíků SDA: leden-září: (Q1) 205, 194, 359, (Q2) 662, 533, 557, (Q3) 353, 290, 258. Prostě jaro a časné léto jako z čítanky - prodeje na maximu, potom se zase křivka začíná vracet do normálu a zřejmě si ještě povyskočí kolem vánoc, než zase v lednu upadne do zimního spánku. Letos samozřejmě plynulost dostane trhlinu, protože se ukáže šev nástupu FL verze - ale výsledek za září opravdu není nic na černou kravatu.
Stojím si za tím, že je tu patrný vliv prosazování i30, Je to ještě jasnější ve statistice OA SDA, kde se nezapočítává Octavie. cee'd tam má průběžně za rok 15,78 % podílu (1.) a i30 10.87 % (3.) (Dvojka je Mégane, 13,33 😖. Nejde teď o pořadí v žebříku, ale o prostý fakt, že se i30 prostě prodává na české poměry hromada. Přestože marketing obou automobilek zdařile odvrací vypuknutí vzájemné požíračky, stejně si trochu v kurníku kradou. A to je to vyrovnávání, co jsem o něm mluvil. Takový drobný odpad v rámci společného lovu. Jejich celkové číslo je v součtu impozantní. Kde jsou ty časy, kdy je strčila do kapsy PSA a kdy se ve staré Leopoldovce na Jižáku nudili prodejci a otírali prach ze Shumy.
Stojím si za tím, že je tu patrný vliv prosazování i30, Je to ještě jasnější ve statistice OA SDA, kde se nezapočítává Octavie. cee'd tam má průběžně za rok 15,78 % podílu (1.) a i30 10.87 % (3.) (Dvojka je Mégane, 13,33 😖. Nejde teď o pořadí v žebříku, ale o prostý fakt, že se i30 prostě prodává na české poměry hromada. Přestože marketing obou automobilek zdařile odvrací vypuknutí vzájemné požíračky, stejně si trochu v kurníku kradou. A to je to vyrovnávání, co jsem o něm mluvil. Takový drobný odpad v rámci společného lovu. Jejich celkové číslo je v součtu impozantní. Kde jsou ty časy, kdy je strčila do kapsy PSA a kdy se ve staré Leopoldovce na Jižáku nudili prodejci a otírali prach ze Shumy.
Hehe....tak tohle je přesně věc, která přestala fungovat asi před 2 roky. Sezónnost. Jako že březen, duben, září, říjen a listopad budou nejsilnější měsíce a dalo se s tím počítat. Dneska to řídí nařízením vlády, finanční situace, atd atd. Je pravda, že v letech 2001 až 2007 vypadaly ty grafy prodejů prakticky pořád stejně, bohužel však v posledních dvou letech není problém aby byl ten graf opravdu přesně naopak.
Popsal jsem křivku českých prodejů Kie. Chová se celkem přirozeně i za časů několika typů krize. To je fakt a pozitivní. K žádnému propadu prodejů cee'du v září nedošlo, to je další fakt. Zavádění nového modelu (nebo v daném případě rozsáhlého FL) musí vždy počítat s nějakým snížením prodejů a posléze náběhovou křivkou, to je další fakt: toho, kdo sleduje Kiu, to bude zajímat z pohledu posledních tří měsíců roku, které napoví, jak se FL cee'd na trhu ČR uchytí.
Mimochodem, nejprodávanějším modelem Kie globálně je Cerat👋Forte, protože operuje na nerozsáhlejším trhu. Cee'd je tuším čtvrtý nebo pátý model v pořadí, zřetelně omezený velikostí evropského trhu, přesto lze očekávat, že prodeje za celorok půjdou nad 100 000 kusů, tipoval bych kolem 110 tis. (pesimistický odhad). Jestli v Kie neplatí nějaké nám neznámé kakulace rentability, bude tenhle prodaný počet každopádně příjemně ziskový.
Mimochodem, nejprodávanějším modelem Kie globálně je Cerat👋Forte, protože operuje na nerozsáhlejším trhu. Cee'd je tuším čtvrtý nebo pátý model v pořadí, zřetelně omezený velikostí evropského trhu, přesto lze očekávat, že prodeje za celorok půjdou nad 100 000 kusů, tipoval bych kolem 110 tis. (pesimistický odhad). Jestli v Kie neplatí nějaké nám neznámé kakulace rentability, bude tenhle prodaný počet každopádně příjemně ziskový.
bravwo Golf 😉
tak bravwo nebo golf? Musíš se rozhodnout, oba mít nemůžeš 😉
velice zajímavá jsou ta čísla o podílu nafťáků - přes 60% u Oktávky, zatímco ostatní značky max 20%. Myslím, že je jasně vidět, co se nakupuje do firem :-!
Právě proto by měli ostatní zapracovat na rozšíření nabídky benziňáků - některé značky se už probrali z naftového snu, některé stále ladí a ladí a ladí svoje atmosféry...
velice zajímavá jsou ta čísla o podílu nafťáků - přes 60% u Oktávky, zatímco ostatní značky max 20%. Myslím, že je jasně vidět, co se nakupuje do firem :-!
Právě proto by měli ostatní zapracovat na rozšíření nabídky benziňáků - některé značky se už probrali z naftového snu, některé stále ladí a ladí a ladí svoje atmosféry...
můj favorit ve třídě je Pažout 308 s 1,6 thp,ale psst nikomu to neříkej 😉 >😒]
jo ta oktávka s Tdi je to jasné...
mě by spíš potěšila statistika ve smyslu-model a % podíl té které výbavy a motorizace aby se vidělo kdo prodává základy a kdo lépe vybavené verze.Ale s tím se nikdo drbat nebude...
jo ta oktávka s Tdi je to jasné...
mě by spíš potěšila statistika ve smyslu-model a % podíl té které výbavy a motorizace aby se vidělo kdo prodává základy a kdo lépe vybavené verze.Ale s tím se nikdo drbat nebude...
tak ta statistiky podle výbav a motorizací by byla skutečně zajímavá :yes😒br />
Myslím, že se jí maximálně dočkáme pro Guruho od Perunu, až mu bude zase GTI pít krev básněmi o nejlepších světových motorech a prémiových výbavách >😒]
Pažouta ti schvaluji. Kromě zadku se mi vždy líbíl, a ten interiér, ten je k nakousnutí >😒] Ale psst, nikomu to neříkej, to by mě pak saabisti už nebrali na srazy kdybych jim tam dotáhnul další žabáckou plečku 😉
Myslím, že se jí maximálně dočkáme pro Guruho od Perunu, až mu bude zase GTI pít krev básněmi o nejlepších světových motorech a prémiových výbavách >😒]
Pažouta ti schvaluji. Kromě zadku se mi vždy líbíl, a ten interiér, ten je k nakousnutí >😒] Ale psst, nikomu to neříkej, to by mě pak saabisti už nebrali na srazy kdybych jim tam dotáhnul další žabáckou plečku 😉
1.6 thp je dost dobrá volba, ovšem zrovna 308ka mi do oka nepadla. Dnes jsem jel kousek za jedním SW a ten zadek je......abych hned neurážel, hodně podivnej. Peugeot umí i hezčí auta, třeba 207 nebo 5008, i 407. ;-\
Situace je poměrně složitější než se na první pohled zdá.
Vítězem Golf??? Možná, dokáže i přes ekonomický pokles držet stále stejné výsledky, i když v meziročním srovnání má pokles o - 3,1% (což s uvedením nového modelu není zas tak dobrá zpráva, ale uvidíme co budou dělat s cenou). Otázkou také je, zda prodávají za ceny uvedené na internetu?! Máte někdo zkušenost?
Vítězem Octavia??? Ano, dokázala v meziročním srovnání nabrat 1%, což je pro ni dobrá zpráva.
Vítězem Cee'd??? Také dokázal růst o +11,3 %.
Vítězem Mégane??? Zcela určitě, je v plusu o 56,9 % více. Ano nový model zabral, růst i v porovnáním se zářím. Otázkou je, jak mu to dlouho vydrží.
Vítězem Hyundai??? Tak tady není pochyb růst o 119,8 %!!! Dokonce rostl i v září o 99%.
To byli vítězové, pojďme mrknout na poražené😒br />
Volkswagen Jetta - 80 %
Audi A3 -71,2 %
Dacia Logan -70,3 %.
Vítězem Golf??? Možná, dokáže i přes ekonomický pokles držet stále stejné výsledky, i když v meziročním srovnání má pokles o - 3,1% (což s uvedením nového modelu není zas tak dobrá zpráva, ale uvidíme co budou dělat s cenou). Otázkou také je, zda prodávají za ceny uvedené na internetu?! Máte někdo zkušenost?
Vítězem Octavia??? Ano, dokázala v meziročním srovnání nabrat 1%, což je pro ni dobrá zpráva.
Vítězem Cee'd??? Také dokázal růst o +11,3 %.
Vítězem Mégane??? Zcela určitě, je v plusu o 56,9 % více. Ano nový model zabral, růst i v porovnáním se zářím. Otázkou je, jak mu to dlouho vydrží.
Vítězem Hyundai??? Tak tady není pochyb růst o 119,8 %!!! Dokonce rostl i v září o 99%.
To byli vítězové, pojďme mrknout na poražené😒br />
Volkswagen Jetta - 80 %
Audi A3 -71,2 %
Dacia Logan -70,3 %.
percentá sú v tomto prípade na dve veci: na nič a na howno... :-!
Ak niekto predá za mesiac 3 kusy, a nasledujúci po nejakej reklamnej kampani 12, má rast 400%! A opačne podobne... V tomto prípade je určite vypovedajúcejší počet predaných kusov ako percentuálny rast alebo pokles.
Ak niekto predá za mesiac 3 kusy, a nasledujúci po nejakej reklamnej kampani 12, má rast 400%! A opačne podobne... V tomto prípade je určite vypovedajúcejší počet predaných kusov ako percentuálny rast alebo pokles.
pokud se budeme bavit ad absurdum potom ano. Ale výše jmenované značky neprodávají 3, resp. 12 kusů, takže tvoje odpověď je mimo. Procenta jsou důležitá a to velmi, protože se to provejí u prodejce, na prodejci a jeho zaměstnancích, na odvodech atd. Takže pokud se někomu daří % v porovnáním s minulým rokem, tak je to dobře. Širší souvislosti. :-! :-! :-! :-! :-! :-! :-! :-! 8-s >😒]
Jasne, ak porovnávaš nové výsledky jednej značky so starými, sú % fajn. Medzi značkami to už neplatí, napríklad A3 a Logan čo si spomenul majú dosť odlišné predaje, Audi asi trojnásobné. Na to som myslel. 😉
Tie čísla 3 alebo 12 boli čiste hypotetické.
Tie čísla 3 alebo 12 boli čiste hypotetické.
Hmmm, pokud se podíváš a srovnáš výsledky celkově (nikoliv objemově), tak zjistíš, že např. Megané oproti minulému modelu zcela zaujal. Naopak u Golfu nelze říct, že by nezaujal, ale ani nemůžeme říct, že výrazně zaujal, alespoň co se týče ČR (na to už jsem kdysi psal, že Golf ničím nepřekvapí, ničím neurazí) a toto právě jeho prodeje potvrzují. Opravdu se těším, jak dopadne konec roku.
To má opravdu velkou výpovědní hodnotu, srovnávat prodeje Meganu a Golfu pouze na českém trhu..., hlavně vzhledem k tomu, k čemu se (na základě toho) konkrétně vyjadřuješ...
Podívej se taky kolik v ČR prodá koncern VW "golfů/jett" v podobě Octávie, nebo si opravdu myslíš že to nemá z koncernem VW a jeho prodeji v této třídě nic společného...?
VW nekupoval Škodu proto, aby tu díky Octavii prodával měně Golfů..., ale aby součet prodejů Octavie a Golfu značně převyšoval třídní konkurenci (nejen) na zdejším trhu...
Podívej se taky kolik v ČR prodá koncern VW "golfů/jett" v podobě Octávie, nebo si opravdu myslíš že to nemá z koncernem VW a jeho prodeji v této třídě nic společného...?
VW nekupoval Škodu proto, aby tu díky Octavii prodával měně Golfů..., ale aby součet prodejů Octavie a Golfu značně převyšoval třídní konkurenci (nejen) na zdejším trhu...
No ty jsi mi ale popleta. Článek je o českém trhu, tzn. že budeme srovnávat český trh 2009 s českým trhem 2008. Škodovka v porovnáním s minulým trhem rostla o 1%, Golf o -3%. Hledej za těmito čísly informace. Golf přišel se zcela novým modelem!!!!! Megane taky a je tam růst!!! Přitom celá tato třída, tuším, má 1% růst.Tzn. že při tomto pohledu, dosahuje Golf stejných prodejních výsledků se starou generací (na našem trhu). Tzn. že prodejci mají stejně objednávek, atd. Uvidíme jaké prodeje budou i nadále a jakou křivku bude mít Golf, Megane a ostatní. Ale je prostě normální, že já jako prodejce VW Golf, bych tedy čekal, větší zájem o nový model!! Toť vše.
Jo, další "prodejce" ve zdejší diskusi... >😒]
Kdybys byl opravdu ten prodejce (" ...já jako prodejce VW Golf..."), znal/chápal bys příčiny -3% prodeje Golfu v ČR za 1-9/09 a neplácal tu něco o příčině v podobě malého zájmu o Golf6. V žádném případě to totiž není způsobeno menším zájmem o Golf6 na českém trhu...
Bude stačit, když se na důvody (těch -3😖 a letošní celkovou situaci s prodejem G6 na českém trhu (včetně současného! stavu) zeptáš nějakého opravdu skutečného prodejce Golfu...
Toť (zatím) vše... 😉
Kdybys byl opravdu ten prodejce (" ...já jako prodejce VW Golf..."), znal/chápal bys příčiny -3% prodeje Golfu v ČR za 1-9/09 a neplácal tu něco o příčině v podobě malého zájmu o Golf6. V žádném případě to totiž není způsobeno menším zájmem o Golf6 na českém trhu...
Bude stačit, když se na důvody (těch -3😖 a letošní celkovou situaci s prodejem G6 na českém trhu (včetně současného! stavu) zeptáš nějakého opravdu skutečného prodejce Golfu...
Toť (zatím) vše... 😉
Octavia 2 a Octavia Tour sú dve neporovnateľné autá a miešať ich spolu znamená urobiť z rebríčka guláš. To isté platí i o Astre - tá však má malé predaje. Také Logan určite nepatrí do nižšej strednej, lebo mimo rozmerov sa musí pozerať na štandart výbavy a technickú vyspelosť konštrukcie.
Ja osobne by som spolu s Loganom odsunul do triedy malých aút i tú Octaviu Tour. Tak či tak v Škode musia mať radosť, že sa hodnotí "guláš" Octavií, lebo jednotlivo by dopadla určite menej úspešne. Osobne by ma zaujímal pomer medzi predanými O2 a Tourom v Čechách, lebo čo viem tak na Slovensku Tour "zakapáva" a ich predaj je menej ako 25 % predaných Octavií. To vysvetľuje i tie "neuveriteľné" ceny tohoto výbehového modelu ...
Ja osobne by som spolu s Loganom odsunul do triedy malých aút i tú Octaviu Tour. Tak či tak v Škode musia mať radosť, že sa hodnotí "guláš" Octavií, lebo jednotlivo by dopadla určite menej úspešne. Osobne by ma zaujímal pomer medzi predanými O2 a Tourom v Čechách, lebo čo viem tak na Slovensku Tour "zakapáva" a ich predaj je menej ako 25 % predaných Octavií. To vysvetľuje i tie "neuveriteľné" ceny tohoto výbehového modelu ...
Co to je za čudáky (strangers - čeština pro to nemá odpovídající název), kteří si mohou koupit rendlík megere, když si mohou koupit VW, Škodu, Hyundai, či KIu? Děsí mne to. Pokud ve společnosti stoupnul poměr blbců nad 5,2%, je to s námi vážné.
Copak, copak? Koupil sis nějakýho Megané z páteční odpolední směny?
Včera jsem vyzýval, aby se na "hovadiny" nereagovalo...
>😁
Nezapomeň, že kvůli Ádovi už svolali nejedno lékařský konsilium a stále nemohou najít ten správný název pro tu jeho fóbii. Je to prostě unikát.
>😁
Nezapomeň, že kvůli Ádovi už svolali nejedno lékařský konsilium a stále nemohou najít ten správný název pro tu jeho fóbii. Je to prostě unikát.
Renaultofobie - projevuje se křečemi, mdlobami a pěnou v koutcích úst při spatření vozidel vyrobených firmou Rencek a syn, u vážnějších případů může záchvat vyvolat pouhá zmínka o těch křápech.
Nejúčinnější léčba je izolovat pacienta v nastartovaném vozidle VW, nejlépe s nastartovaným motorem 1.9TDI-PD. Olizováním dokonalých plastů třesoucí se palubky proniká účinná látka rychleji do krevního oběhu, rytmický houpavý pohyb vozidla ideálně rozloží látku po celém těle.
V případě absence vozu VW se může použít japonská náhražka, samozřejmě účinky nejsou tak dokonalé.
Nejúčinnější léčba je izolovat pacienta v nastartovaném vozidle VW, nejlépe s nastartovaným motorem 1.9TDI-PD. Olizováním dokonalých plastů třesoucí se palubky proniká účinná látka rychleji do krevního oběhu, rytmický houpavý pohyb vozidla ideálně rozloží látku po celém těle.
V případě absence vozu VW se může použít japonská náhražka, samozřejmě účinky nejsou tak dokonalé.
Pravda, ten člověk je nemocný a měl by se léčit.
Kuko, ještě bychom to na nějakém konziliu měli probrat důkladněji, ale se závěrem této analýzy souhlasím, i když studie ještě není zdaleka u konce.
absolutní rozdíly na špici jsou minimální, tak bych zatím s nějakými soudy a závěry počkal...
No... to jsou čísla... >😁 :yes😒br />
Tak na co se tento měsíc podíváme. Především na fenomenální úspěch Octavie. Vždyť jen si představ... za cenu jedné Octavie pořídíš snad bezmála dva cee´dy... O Octavii není důvod diskutovat. Před ní, před její krásou, kvalitou, technikou a (!) cenou lze jen smeknout. Octavia - auto, které spoluutváří současnou společnost.
Golf. Jistě. Těžko můžeme čekat, že to nejlepší, co se dá v mainstreamu (vím, supermainstream) koupit, se bude boxovat s bravem o třinácté místo.
Mégane. Vnímám ho jako jedno z nejméně vizuálně vyvážených aut třídy, zejména záď, proporce mezi plechem a sklem je pro mne obtížně pochopitelná.
Focus prodal lehce nad polovinu toho, co Golf. Myslím, že už to nikam jinam nebude směrovat. A je to škoda, podvozek výborný. Holt ten design... a bohužel ve srovnání s VW o řád nižší image.
Číslo měsíce. Dal bych, nebýt toho čísla Golfu, tento měsíc číslo - 38. Jo, výborné pořadí. Také je to dělo. Bavorské dělo. Musíme ovšem nyní všichni ocenit pokoření třístovky. Zde zaslouží GOLF velký potlesk.
BRAVWO VOLKSWAGEN-PORSCHE :yes:
Tak na co se tento měsíc podíváme. Především na fenomenální úspěch Octavie. Vždyť jen si představ... za cenu jedné Octavie pořídíš snad bezmála dva cee´dy... O Octavii není důvod diskutovat. Před ní, před její krásou, kvalitou, technikou a (!) cenou lze jen smeknout. Octavia - auto, které spoluutváří současnou společnost.
Golf. Jistě. Těžko můžeme čekat, že to nejlepší, co se dá v mainstreamu (vím, supermainstream) koupit, se bude boxovat s bravem o třinácté místo.
Mégane. Vnímám ho jako jedno z nejméně vizuálně vyvážených aut třídy, zejména záď, proporce mezi plechem a sklem je pro mne obtížně pochopitelná.
Focus prodal lehce nad polovinu toho, co Golf. Myslím, že už to nikam jinam nebude směrovat. A je to škoda, podvozek výborný. Holt ten design... a bohužel ve srovnání s VW o řád nižší image.
Číslo měsíce. Dal bych, nebýt toho čísla Golfu, tento měsíc číslo - 38. Jo, výborné pořadí. Také je to dělo. Bavorské dělo. Musíme ovšem nyní všichni ocenit pokoření třístovky. Zde zaslouží GOLF velký potlesk.
BRAVWO VOLKSWAGEN-PORSCHE :yes:
chlape, tebe je tady škoda. Ministerstvo financí na tebe čeká jako na spasení. Takže si to propočítejme😒br />
289.980,0 x 2 = 349.000,0 (bezmála, samozřejmě
😉 )
Jej, pardon, tys asi myslel cenu u Oktávky Tour, to jo, tam to sedí skoro na chlup >😒]
289.980,0 x 2 = 349.000,0 (bezmála, samozřejmě
😉 )
Jej, pardon, tys asi myslel cenu u Oktávky Tour, to jo, tam to sedí skoro na chlup >😒]
Výš kolik stojí nejdražší model Octavie a kolik cee´du?
Nejdrazsi Ceed stoji 569 tis. Kc, nejdrazsi Octavka (RS) 829 tis. Kc - standardni cenikove modely. Jo, u Vas v Moste 569x2 je 829 - bezmala. A ze se tech nejdrazsich v CR proda - jako housky na krame.
Proc se takhle shazujes? Jinak by clovek rekl ze jsi docela yntelegntny clovek. :no:
Proc se takhle shazujes? Jinak by clovek rekl ze jsi docela yntelegntny clovek. :no:
Shazuješ se sám. Přečti si nahoře, co jsem přesně napsal a pokus se to vyvrátit nějak kvalitněji, než kuko. Rozdíl 260 tisíc... to je brnkačka. Zejména v kompaktech...
"Vždyť jen si představ... za cenu jedné Octavie pořídíš snad bezmála dva cee´dy..." :-!
Nejak senilnis, kdyz si ani nepamatujes, co jsi napsal.
Porad cekam na odpoved - tech nejdrazsich se proda v CR kolik? Az 2 mesicne?
Nejak senilnis, kdyz si ani nepamatujes, co jsi napsal.
Porad cekam na odpoved - tech nejdrazsich se proda v CR kolik? Az 2 mesicne?
Těch nejdražších se prodá hodně, zejména v mutaci 4x4 a scout... a kupodivu i eresek. O tomhle spekulovat přece nemá význam, Octavia stojí více proto, že stojí v hierarchii také výše, spolu s S40, V50 a Deltou jsou to vozy na pomezí tříd kompakt a střední. Cee´d je zkopírovaný klasický evropský kompakt, s cenou na spodní hranici. Tos nevěděl?
Ale no tak...
To jsou mozna tva zbozna prani, realita na silnicich vypada uplne jinak a to ty moc dobre vis, tak si nelzi do kapsy.
V tech tridach mas trosku gulas...velka prd*l velke auto nedela - toto taky moc dobre vis, tak nezkousej demagogicky prekrucovat, prepocitavat a prerovnavat.
To jsou mozna tva zbozna prani, realita na silnicich vypada uplne jinak a to ty moc dobre vis, tak si nelzi do kapsy.
V tech tridach mas trosku gulas...velka prd*l velke auto nedela - toto taky moc dobre vis, tak nezkousej demagogicky prekrucovat, prepocitavat a prerovnavat.
Já nic nepřerovnávám, tak to prostě je. Nechceš doufám řešit dilema, zda si koupit v kompaktech Focus či Volvo S40? Je to tak, že máme dnes i mezitřídní modely, s tím nic nenaděláš.
Do teto debaty opravdu nemam chut zabrednout - je to ztrata casu, takze pouze jedine cislo, ktere mluvi za vse: 2578
A opravdu nikdo me nepresvedci, ze rozvor neni dulezity - na tu tvoji "mezitridu" budou muset hodne pridat.
PS: Volvo je specificke a srovnavat s nim Skodovku je tak trochu mimo misu.
A opravdu nikdo me nepresvedci, ze rozvor neni dulezity - na tu tvoji "mezitridu" budou muset hodne pridat.
PS: Volvo je specificke a srovnavat s nim Skodovku je tak trochu mimo misu.
Trh medzirocne stratil 17.6%, Octavia stratila 26.4% Skutocne "fenomenalny" uspech Octavie... 😄
Hlavně že golf je vyvaženej krasavec. :no:
Míro, jestli umí VW něco absolutně dokonale, je to harmonie, vyváženost karoserie, zrovna dnes jsem s obdivem sledoval G4... tu jeho zakulacenou záď... zadní blinkry... dodnes je to fantastické (dokonale vyvážené) auto. Najdi si na Golfu něco jiného, kritizovat jeho vyváženost, to jsi tu k smíchu.
A tu image ma velkou jak supersport. >😁 Jinak pockejme az prijde nova generace Focusu, jestli bude Golf porad jednicka nebo jestli se nebude opakovat historie. Polo take muselo sklapnout a zaradit se do rady za svetovou kralovnu supermini, kdo by take chtel predrazeny pozlaceny HTP. >😁
Počkám rád, já ostatně nikam ani neutíkám. Důležité ovšem je, co je dnes. Máš to těžké, vystavět hráz Roccovi, CC a Touaregovi, to jde težko z tvých pozic, co? Navíc s tou motorizací, kterou ve střední třídě smete i Superb levým zadním.
Než dorazí nový Focus, bude za dveřma Golf VII...
Focus tak bude mít velmi málo času na své delší období aktuálně poslední novinky, a Golf přitom dost času na to aby byl v sedmé generaci opět o poznání lepší, než "jen" znovu pravděpodobně jeho největší konkurent v podobě nové generace Focusu... 😉
P.S. Golf má tenhle "automobilový pokr" rozehrán mnohem lépe, už teď je o "generaci" napřed (šikovně udělal z velkého faceliftu novou gen.) a velmi brzy po uvedebí nového Focusu jej "přeskočí" o další, už plnohodnotnou generaci znovu... :😉
Focus tak bude mít velmi málo času na své delší období aktuálně poslední novinky, a Golf přitom dost času na to aby byl v sedmé generaci opět o poznání lepší, než "jen" znovu pravděpodobně jeho největší konkurent v podobě nové generace Focusu... 😉
P.S. Golf má tenhle "automobilový pokr" rozehrán mnohem lépe, už teď je o "generaci" napřed (šikovně udělal z velkého faceliftu novou gen.) a velmi brzy po uvedebí nového Focusu jej "přeskočí" o další, už plnohodnotnou generaci znovu... :😉
Tak tu píšeš úplne z cesty.
Odhliadnuc od toho, že Golfa by som si nekúpil, je to po všetkých stránkach vyvážené, a nutné povedať, že aj vcelku pekné auto.
Čo mu vyčítam je prílišná konzervatívnosť, a to čiastočne v dizajne aj v konštrukcii, a celková taká bezvýraznosť - snaha zapáčiť sa každému, z čoho vyplývajú nutné kompromisy - čo nie je práve moja šálka kávy. Plus vysoká obľuba u zlodejov. Ale to je tak všetko, čo som napísal vyššie, totiž že Golf je vyvážené a pekné auto, platí.
Odhliadnuc od toho, že Golfa by som si nekúpil, je to po všetkých stránkach vyvážené, a nutné povedať, že aj vcelku pekné auto.
Čo mu vyčítam je prílišná konzervatívnosť, a to čiastočne v dizajne aj v konštrukcii, a celková taká bezvýraznosť - snaha zapáčiť sa každému, z čoho vyplývajú nutné kompromisy - čo nie je práve moja šálka kávy. Plus vysoká obľuba u zlodejov. Ale to je tak všetko, čo som napísal vyššie, totiž že Golf je vyvážené a pekné auto, platí.
Souhlasím, až na tu: "snahu zapáčiť sa..." to mi ke Golfu vůbec nejde, naopak mnohem víc k jeho konkurenci...
U (designu) Golfu snad spíš určitá "nenápadná elegance"...
U (designu) Golfu snad spíš určitá "nenápadná elegance"...
Občas tak trochu přemýšlím, jak by to asi vypadalo kdby tenkrát v roce 91 převzal Škodu místo VW Renault. Žádná Octavia, Fabia Superb, Roomster, Yeti by neexistovaly, VW by tu byl za průměrné auto (žádný "supermainstream"), tudíž by se ani tolik nekradl, zatímco status modly by zde v ČR měl Renault a GTI by se zde rozplýval nad dokonale vyváženými tvary v Čechách vyráběného Méganu a majstrštykem v podobě rumunské Dacie Sandero, mistra to elegance. Tak a teď už vážně. Přesto si myslím že vstup VW do Škody byl dobrý krok, Renault by ji téměř jistě pohřbil (a to by bylo špatně, i kvůli dlouhé tradici této firmy a šikovným lidem, kteří se tam i v těžkých dobách reálného socialismu snažili vyvíjet dobrá auta, která se však díky všemocné straně a neschopným blbům v jejím vedení nedostaly do sériové výroby). A právě tento krok VW hodně ovlivnil vnímání (buď pozitivní nebo i negativní) koncernu v Čechách. Proti Škodě jinak nic nemám (a obzvlášť teď ne, když konečně po letech změnila svou doposud dost seběvědomou cenovou politiku) a přeju jí úspěch - ostatně i díky ní se české hospodářství dokázalo dostat z východoevropského sajrajtu alespoň mezi středně vyspělé země (byť na ty opravdu vyspělé asi nedosáhneme nikdy) a VW považuji za auta s nejvyváženějším mixem všech vlastností v rámci mainstreamu na evropském trhu. Jejich design možná nenadchne každého, je hodně konzervativní (kromě Scirocca a Passatu CC) ale rozhodně se líbí největší skupině lidí, což se o různých francouzských a Japonských e😜erimentech říci nedá -rychle se okoukají, ale VW nestárne a to se cení a podle toho vypadají i prodeje. A Golf je toho typickým příkladem. Klidně by mohli přijít s Golfem ve stylu Alfy Romeo 147,zde na diskuzích by za to VW sklidil jistě ovace, ale u zákazníků těžko, ti prostě chtějí Golfa, který vypadá jako Golf, to znamená už 30 let + - stejně, právě proto se prodává tak dobře a vždy tomu tak bude.(pokud VW nezmění název auta jako to neúspěšně udělala Toyota u Corolly, ale to snad neudělá, přišel by tím o dost zákazníků a tím pádem i peněz). Je to prostě kultovní auto, tak jako kdysi Brouk, kterého před 30ti lety nahradil. Není nejlevnější, to ani není jeho poslání (navíc je to kultovní auto a ta levná nejsou) cena je však nyní proti minulosti velmi konkurenceschopná(srovnatelná s ostatními konkurenty v rámci své třídy).
Tak a už nemůžu, musim si chvíli odpočinout od psaní a omlouvám se za malé odbočení od tématu.
Tak a už nemůžu, musim si chvíli odpočinout od psaní a omlouvám se za malé odbočení od tématu.
Napsal jsi to výborně. Jen upřesním, že kdyby Škodu koupil býval Renault, nevyráběl by se tu mégane nýbrž právě ten Logan... (tehdy se tedy ještě asi neplánoval Logan, ale psalo se, že tu budme vyrábět twingo... to by byl býval dokonalej pohřeb Škody.
Co se týká mých postojů, ty se s příchodem VW nijak nezměnily, neb co je VW jsem věděl i před revolucí. Pravdou je, že v osmdesátých letech tu měl velký (větší) vliv Renault, tedy díky Tuzexu. Golfa tu měl akorát Gott.
Co se týká mých postojů, ty se s příchodem VW nijak nezměnily, neb co je VW jsem věděl i před revolucí. Pravdou je, že v osmdesátých letech tu měl velký (větší) vliv Renault, tedy díky Tuzexu. Golfa tu měl akorát Gott.
Dík za pochvalu, to jsem fakt nečekal. To s tím Renaultem byla samozřejmě lehká nadsázka. Jinak máš pravdu, že za totáče tady moc lidí VW neznalo, maximálně tak Brouka (taky jich tu pár jezdilo, byl to prostě celosvětový fenomén od konce války až do nástupu Golfa)), Audi téměř vůbec. VW se dostal do povědomí lidí až po revoluci a hlavně po koupi podílu ve Škodě. Jinak ještě ke Golfu. Jedno z jeho největších plus oproti konkurenci je to, že umožňuje každému si vůz utvořit podle svých představ a finančních možností, pomocí kombinací téměř jakéhokoli prvku výbavy s jakýmkoli motorem. Kdo nevyžaduje supersportovní výkony nebo nemá peněz nazbyt tomu stačí i základní Golf 1,4 za "třistašede" (i ten má už poměrně slušnou výbavu) naopak movitější sáhnou po našlapaném GTIčku nebo R. Oproti například japonské politice "buď našlapané auto za 600 táců nebo nic" je to myslím férovější přístup k zákazníkovi (teda alespoň tady v Čechách, kde je kupní síla oproti Západu nižší).
Celkovo súhlas - s výnimkou Meganu. Ak by som ho mal, čo sa dizajnu týka, porovnať s Golfom (jeho dizajn som spomenul aj nižšie), potom tieto dve autá vyznávajú dve rôzne kultúry a dva rôzne prístupy😒br />
Golf typickú nemeckú primeranosť, precíznosť a akurátnosť, strohé priame línie, snahu zapáčiť sa čo najširšiemu publiku, a z toho vyplývajúce kompromisy a umiernenosť. Týmito hodnotami boduje naplno.
Megane nepozná kompromis. Je svet sám pre seba, kombinuje francúzsku rozšafnosť, šarm, eleganciu, aj avantgardu.
Mne je bližší megane, niekohu sa holt viac páči Golf. Ale tak to má byť, keby sa všetkým páčilo to isté, nebolo by o čom písať, a všetky značky by to mohli rovno zabaliť - okrem jednej, ktorá by sa páčila všetkým. 😉
Megane nepozná kompromis. Je svet sám pre seba, kombinuje francúzsku rozšafnosť, šarm, eleganciu, aj avantgardu.
Mne je bližší megane, niekohu sa holt viac páči Golf. Ale tak to má byť, keby sa všetkým páčilo to isté, nebolo by o čom písať, a všetky značky by to mohli rovno zabaliť - okrem jednej, ktorá by sa páčila všetkým. 😉
Hezky napsáno. Já k tomu jen dodám, že (kromě stavu konta) se auta vybírají i srdcem, méně vznešeně řečeno prostou sympatií k té či oné značce.
Za sebe mohu říct, že Golf mě celá léta zcela míjel a z kompaktů jsem inklinoval hlavně k Focusu a Meganu. Megane jsem ostatně nějaký čas i vlastnil.
V poslední době ale i pro mě Golf překročil "hranici neviditelnosti". Objektivně lze říct, že Golf je skutečně dotaženej do důsledku, technikou, jízdními schopnostmi, (pro mě) teď i designem a možnostmi "sestav si svýho Golfa".
Je možný, že si Golfa taky nikdy nekoupím, ale jednu věc mu zkrátka "nezapomenu". A sice, že po absolvování prohlídky několika "inovativních, progresivních, moderních, sportovně zaměřených a futuristických" interiérů zástupců malých aut a nižší střední jsem si po usednutí do Golfa VI musel říct : Všechno na svým místě, přehledný a dostupný, můžeš být v klidu.
A to je podle mě to co zákazníci od Golfa očekávaj a chtěj.
Za sebe mohu říct, že Golf mě celá léta zcela míjel a z kompaktů jsem inklinoval hlavně k Focusu a Meganu. Megane jsem ostatně nějaký čas i vlastnil.
V poslední době ale i pro mě Golf překročil "hranici neviditelnosti". Objektivně lze říct, že Golf je skutečně dotaženej do důsledku, technikou, jízdními schopnostmi, (pro mě) teď i designem a možnostmi "sestav si svýho Golfa".
Je možný, že si Golfa taky nikdy nekoupím, ale jednu věc mu zkrátka "nezapomenu". A sice, že po absolvování prohlídky několika "inovativních, progresivních, moderních, sportovně zaměřených a futuristických" interiérů zástupců malých aut a nižší střední jsem si po usednutí do Golfa VI musel říct : Všechno na svým místě, přehledný a dostupný, můžeš být v klidu.
A to je podle mě to co zákazníci od Golfa očekávaj a chtěj.
Je celkom možné, že keby Golf niekedy trochu vystúpil zo zaužitého smeru, už by to nemuselo byť to pravé orechové pre stálych zákazníkov - už by nebol v každom smere tak dokonalý. Volkswagen proste našiel na ižšiu strenú ten dokonalý správny recept, ktorý zmeniť by bolo asi fatálnou chybou. pripomína mi to prípad Coca-coly, ktorá sa po dlhých rokoch od začiatku výroby rozhodla pozmeniť receptúru. Našťastie to vyskúšala iba lokálne a nie globálne, lebo sa zdvihla vlna protestov a v priebehu dvoch týždňov klesol odbyt o viac ako 80%...
Záver? Receptúru Coca-coly a Golfa nemeniť, aj keď ich nemá rád každý. >😁
Záver? Receptúru Coca-coly a Golfa nemeniť, aj keď ich nemá rád každý. >😁
cumim na cruze a logana, cekal jsem vetsi prodeje....
No co logan, to nevim, ale Cruze je pro vetsinu Cechu porad blbe Daewoo, i kdyz tomu tak uz davno neni, no ale hlavne se nestiha vyrabet, zatim ho delaji v jedne fabrice, dovazeji sem zakladni vybavu a motor, takze kdo chce neco jineho, musi cekat, objednavky z cervna jsou vyrizovany az ted, proto jsou registrace nizke, takze ten rozbeh bude chvili trvat