Novinky
sorry, ale:
- ak Vas trapi 4000EUR priplatok za Quattro, A8 nie je pre Vas.
- ak Vas trapi 0,2L /100km, A8 nie je pre Vas.
Pre mna nepochopitelny krok... A8 social edition a A8L (L asi ako looser) s FWD
:no: :no: :no😒br />
Proste strela komplet mimo terca...
- ak Vas trapi 4000EUR priplatok za Quattro, A8 nie je pre Vas.
- ak Vas trapi 0,2L /100km, A8 nie je pre Vas.
Pre mna nepochopitelny krok... A8 social edition a A8L (L asi ako looser) s FWD
:no: :no: :no😒br />
Proste strela komplet mimo terca...
Souhlas, taky těch 4000 euro navíc není jen za quattro, ale i za znatelně vyšší výkon/krouťák a rozdíl 0,2 l ve spotřebě je vztažený k S 250 CDI, nikoli k A8 3,0 TDI quattro, tam je rozdíl 0,6 l, což je ale samozřejmě (v této třídě) taky zanedbatelné...
Ono vubec zminovat 0.2L rozdil mezi medakem a audinou je v teto kategorii vozidel smesny, to jsem moc nepochopil, realna spotreba je nekde jinde a ten kdo si to auto koupi, toho nejaky rozdil v nafte 0.2L na sto nevytrhne ;-\ Jinak FWD/RWD u tak velkych aut: tak maximalne nekde, kde za A) nikdy neprsi a z B) nikdy nesnezi, jinak to zadny smysl nedava.
"zadny smysl nedava"?? JAK jste na TOHLE přišel??? 8-s
Tak ne, že by to nedávalo smysl, ale na druhou stranu dnes je 4x4 ve velkém výkonném voze všestrannější a uživatelsky přívětivější, což jsou atributy které k lux třídě logicky patří čím dál víc...
No alespoň JÁ doufám, že až "našetřím" na Rolls Royce Ghost Coupe, tak stále ještě bude "jen" ZADOkolka.. 😄
PS: A vedle toho mít Range Rover - 4kolku, samozřejmě 😉
PPS: Ale třeba například takový MB SL jako ČTYŘkolka?! NE děkuji :no: 8-s
PS: A vedle toho mít Range Rover - 4kolku, samozřejmě 😉
PPS: Ale třeba například takový MB SL jako ČTYŘkolka?! NE děkuji :no: 8-s
U "kratších" variant orientovaných více na "sport", není 4x4 vyloženě potřebná...
U "delší" varianty v žádném případě NEorientované "na sport" (tedy RR Ghost Coupe nebo MB CL) preferuji ZADNí pohon (že je u CL jedna alternativa/možnost 4x4 je asi dobře, u Rolls Royce to doufám NIKDY NEbude 😉
Tak u RR jsou trochu jiná "pravidla", než u (poměrně) běžných prémiových značek
Ok, když se "spokojím" s MB CL (je mi docela DOST sympatické - být alespoň o trochu "menší"... 😉 ) a jak je to v JEHO případě, mi příjde "přesně správně" = je to vůz "postavený" jako zadokolka s jednou alternativou 4x4
PS: Za HLAVNí "problém" A8 (obecně audi) považuji "nutnost" stavět je jako PŘEDOkolky (s alternativou 4x4)
Myslím že tenhle ("vynucený") rozdílný přístup ke konstrukci (nebo spíš "koncepci"?) vozu si lidé spíš NEuvědomují..
PS: Za HLAVNí "problém" A8 (obecně audi) považuji "nutnost" stavět je jako PŘEDOkolky (s alternativou 4x4)
Myslím že tenhle ("vynucený") rozdílný přístup ke konstrukci (nebo spíš "koncepci"?) vozu si lidé spíš NEuvědomují..
Tak hlavně, kdo chce 4x4, tak je mu to logicky celkem jedno, a že těch lidí, kteří chtějí ve vyšších prémiových třídách 4x4 rapidně přibývá (minimálně u celé D3), je naprosto evidentní, viz stále širší nabídka 4x4 i u BMW a MB.
Zájemců o 4x4 přibývá NEjen v "prémiové" kategorii, dokonce TAK moc, že občas narazíte na články které se téhle "módě" už i "vysmívají" 😉
PS: Já stejně dám přednost
1) možnosti VÝBĚRu (to u audi není, rsp. alternativu přední pohon NEberu jako alternativu, to patří k CITROËNu, ne mezi "drahá" auta)
2) zadnímu pohonu (4x4 "patří" do SUV apod. a mezi "prémiovými/drahými" voze je fajn jako ALTERNATIVA - NE jako "nutná" verze ... s alternativou pohonu "á la levná auta"
PPS: Omlouvám se - ale takhle to VIDÍM (a myslím si že "takhle to je" 😐
PS: Já stejně dám přednost
1) možnosti VÝBĚRu (to u audi není, rsp. alternativu přední pohon NEberu jako alternativu, to patří k CITROËNu, ne mezi "drahá" auta)
2) zadnímu pohonu (4x4 "patří" do SUV apod. a mezi "prémiovými/drahými" voze je fajn jako ALTERNATIVA - NE jako "nutná" verze ... s alternativou pohonu "á la levná auta"
PPS: Omlouvám se - ale takhle to VIDÍM (a myslím si že "takhle to je" 😐
Nerikam, ze FWD v A8 je supr pocin, ale ty uz si tim jela, ze predem odsuzujes ??? Co kdyz je to spickove vyladene ? Co kdyz pojedu po nemecke dalnici z bodu A do bodu B, bude mne trapit zda mam FWD ci RWD ??? Mne by to tedy na dalnici bylo jedno.
NEjela (jela jsem s předokolkovým vozem vyšší střední třídy Citroën C6 a "problém" to pochopitelně NENí = nějaký "problém problém" to SAMOZŘEJMĚ NEbude ani v případě audi A8.
Nicméně "prémiová" auta (byla a jsou "odvždy") stavěna jako ZADOkolky, neb a protože. Jistěže LZE ušetřit a vůz postavit jako předokolku, ale PROČ? Je to je levnější pro výrobce (a toto řešení BYLO i "původně" vytvořeno právě jako "levnější/jednodušší" řešení - pro LEVNÁ auta, jeho použití v "prémiové" LUXUSní třídě je ... trochu "urážka"?), čímž se audi A8 s předním pohonem asi dostane POD nejlevnější verze konkurenčních modelů, ale to je asi JEDINÝ klad "tohoto modelu/této motorizace"
Ano, z bodu A do B se člověk dostatne vpodstatě STEJNĚ snadno ať jede vozem FWD, RWD či AWD (jen pro řidiče to je maličko rozdíl 😉
Nicméně "prémiová" auta (byla a jsou "odvždy") stavěna jako ZADOkolky, neb a protože. Jistěže LZE ušetřit a vůz postavit jako předokolku, ale PROČ? Je to je levnější pro výrobce (a toto řešení BYLO i "původně" vytvořeno právě jako "levnější/jednodušší" řešení - pro LEVNÁ auta, jeho použití v "prémiové" LUXUSní třídě je ... trochu "urážka"?), čímž se audi A8 s předním pohonem asi dostane POD nejlevnější verze konkurenčních modelů, ale to je asi JEDINÝ klad "tohoto modelu/této motorizace"
Ano, z bodu A do B se člověk dostatne vpodstatě STEJNĚ snadno ať jede vozem FWD, RWD či AWD (jen pro řidiče to je maličko rozdíl 😉
Neb a protoze >😁
A co treba, ze FWD nemusi mit vzadu tunel, mozna i lepsi vyuziti mista nad napravou ???
Take se mi nelibi ze je 4 valec v takovychto autech a co ??? Je to trend, rozhodne bych nezatracoval. Porsche diesel = hruza, ale co ? Kdyz se to prodava a auta jsou snad pro lidi ne ? Kdybys mela obchod taky bys radeji prodavala a snizila se k necemu a uzivila rodinu nez si drzela to sve a byla chudak !
A co treba, ze FWD nemusi mit vzadu tunel, mozna i lepsi vyuziti mista nad napravou ???
Take se mi nelibi ze je 4 valec v takovychto autech a co ??? Je to trend, rozhodne bych nezatracoval. Porsche diesel = hruza, ale co ? Kdyz se to prodava a auta jsou snad pro lidi ne ? Kdybys mela obchod taky bys radeji prodavala a snizila se k necemu a uzivila rodinu nez si drzela to sve a byla chudak !
Tunel dozadu mají přece i automobily "quattro", nebo? 😄
A u LUXUSních aut "tunel" přece NENí žádný problém! Tam se na prostřední zadní většinou nikdo NE"tísní" 😉
(u i "obyčejný" Citroën C6 je v "luxusní" verzi jen se 4 sedadly, BMW X6 zrovna tak)
4válce "dobývající" všechny typy automobilů jsou možná NEradostným, ale "logickým" krokem (není to zas tak dávno co výkon 8mi-válců "přebraly" 6ti - a předtím výkon V12 motory V8 a dnes 4válce "přebírají" výkony 6ti-válců a větší výkon než měl V6 3.0 v mém minulém autě bude za dva roky mít R3 1.5 v BMW i8 - to je prostě (logický) "vývoj"/trend 😄
Oproti tomu PŘEDNí pohon v LUXUSní kategorii (naštěstí) NENí "trend", s tím přišla jedna JEDINÁ automobilka na světě a (naštěstí) jí NIKDO (ani žádná korejská apod.) zatím NEnásledoval (a snad "to vydrží" 😉
A u LUXUSních aut "tunel" přece NENí žádný problém! Tam se na prostřední zadní většinou nikdo NE"tísní" 😉
(u i "obyčejný" Citroën C6 je v "luxusní" verzi jen se 4 sedadly, BMW X6 zrovna tak)
4válce "dobývající" všechny typy automobilů jsou možná NEradostným, ale "logickým" krokem (není to zas tak dávno co výkon 8mi-válců "přebraly" 6ti - a předtím výkon V12 motory V8 a dnes 4válce "přebírají" výkony 6ti-válců a větší výkon než měl V6 3.0 v mém minulém autě bude za dva roky mít R3 1.5 v BMW i8 - to je prostě (logický) "vývoj"/trend 😄
Oproti tomu PŘEDNí pohon v LUXUSní kategorii (naštěstí) NENí "trend", s tím přišla jedna JEDINÁ automobilka na světě a (naštěstí) jí NIKDO (ani žádná korejská apod.) zatím NEnásledoval (a snad "to vydrží" 😉
...nikdy nerikej nikdy 😉
Jinak s tim tunelem jsem myslel FWD.
Jinak s tim tunelem jsem myslel FWD.
ad FWD - jistěže tyto vozy jsou "praktičtější" (a navíc výrobně levnější).
Já proti (povedeným) vozům FWD NiC NEmám, já "vyrostla" na TOYOTAch Camry 😉
Mám "klasické" auto(tatínkovské) "vzdělání" + měla jsem tu možnost vyzkoušet už "všechno" a ... a prostě FWD v kategorii LUXUSních aut mne "uráželo" uráží a (asi) navždy "bude urážet" 😄
(je to "skvělé" v AVENSISu, C5 či Camry - v A8 8-s
Já proti (povedeným) vozům FWD NiC NEmám, já "vyrostla" na TOYOTAch Camry 😉
Mám "klasické" auto(tatínkovské) "vzdělání" + měla jsem tu možnost vyzkoušet už "všechno" a ... a prostě FWD v kategorii LUXUSních aut mne "uráželo" uráží a (asi) navždy "bude urážet" 😄
(je to "skvělé" v AVENSISu, C5 či Camry - v A8 8-s
Tak pokud přejdeme (u tématu RWD/FWD) z lux třídy do obecné roviny, pak to co velmi zjednodušeně popisuješ, rozhodně obecně neplatí.
Předokolky nepřišly primárně z toho důvodu, aby někdo za každou cenu šetřil finance při výrobě vozu, ale aby např. ušetřil vnitřní prostor automobilu, nebo aby byla lépe zatížena hnaná náprava při uložení motoru vpředu, omezily se mechanické ztráty (zvlíášť při uložení napříč) apod.. Když vezmeme počátky automobilismu, tak udělat zadokolku bylo technicky mnohem jednoduchší (a tím pádem i levnější!), než předokolku, která zátáčí hnanou nápravou. Přední i zadní náhon má své výhody/nevýhody, rozhodně obecně doporučuju dělit auta na ty horší/lepší, něž na ty s FWD/RWD.
Předokolky nepřišly primárně z toho důvodu, aby někdo za každou cenu šetřil finance při výrobě vozu, ale aby např. ušetřil vnitřní prostor automobilu, nebo aby byla lépe zatížena hnaná náprava při uložení motoru vpředu, omezily se mechanické ztráty (zvlíášť při uložení napříč) apod.. Když vezmeme počátky automobilismu, tak udělat zadokolku bylo technicky mnohem jednoduchší (a tím pádem i levnější!), než předokolku, která zátáčí hnanou nápravou. Přední i zadní náhon má své výhody/nevýhody, rozhodně obecně doporučuju dělit auta na ty horší/lepší, něž na ty s FWD/RWD.
Tady si opravdu NEjsem jistá (mé zkušenosti praví že VŽDY a VŠECHNO je "jen" o penězích 😉
PS: To "pravidlo", že (jak oba víme VŠECHNY) luxusní(nější) a sportovní automobily mají poháněnou ZADNí nápravu je VŠEMi automobilkami "dodržováno" - a NEní to "pro nic za nic" (je to konstrukčně "náročnější" a výrobně "dražší", PŘESTO to VŠICHNi dělají - prostě neb a protože ... ale to už jsem (xy-krát) psala 😄
PPS: "automaticky" rozdělovat automobily JEN dle pohonu nemusí být vždy "přesné" (výjímky potvrzující pravidlo by se možná našly), ale to nic nemění na "základních pravidlech" - a ta přece OPRAVDU praví: "Levná auta = přední pohon; drahá/luxusní auta = zadní pohon
PS: To "pravidlo", že (jak oba víme VŠECHNY) luxusní(nější) a sportovní automobily mají poháněnou ZADNí nápravu je VŠEMi automobilkami "dodržováno" - a NEní to "pro nic za nic" (je to konstrukčně "náročnější" a výrobně "dražší", PŘESTO to VŠICHNi dělají - prostě neb a protože ... ale to už jsem (xy-krát) psala 😄
PPS: "automaticky" rozdělovat automobily JEN dle pohonu nemusí být vždy "přesné" (výjímky potvrzující pravidlo by se možná našly), ale to nic nemění na "základních pravidlech" - a ta přece OPRAVDU praví: "Levná auta = přední pohon; drahá/luxusní auta = zadní pohon
Znovu opakuju, že auto s předním pohonem nepřišlo původně/primárně proto, aby šetřilo výrobní náklady (viz má předchozí reakce). To že mají luxusní a dražší sportovní automobily převážně zadní náhon, je především z toho důvodu, že je přední náhon vhodnější pro menší a méně výkoné vozy, což má logickou návaznost i na jejich cenu! V dobách kdy ještě nebyl přední náhon příliš rozšířen, byly i poměrně levná auta se zadním pohonem, takže jen ten (sám o sobě) k nadprůměrně vyšší cenovce rozhodně nestačil/nestačí...
Tady se bavime o lux tride A8, zadny sportak, to je snad kazdemu jasny, ze zadokolka je na vyblbnuti lepsi, ale A8 si snad na toto nekupuji nebo ty snad jo ???? 😒
U zadokolky přece NEjde (primárně) o "vyblbnutí!, ZÁKLADním důvodem proč jsou VŠECHNA "dražší" auta (krom audi) výhradně se ZADNíM pohonem je "lepší" řízení/ovládání vozidla :yes: 😄
PS: Jeden pár těch malých plošek co udržují kontakt s vozovkou se věnuje JEN a VÝHRADNĚ pohonu (vpřed/vzad), a druhý pár JEN a VÝHRADNĚ směrování vozu (vlev👋vpravo).
MIX těchto parametrů (vozy s předním pohonem)
1) fyzika NEmá tak ráda jako "rozdělení práce" (je to stejné jako šampon a kondicioner 2v1 - funguje to ale... ale u "drahých" značek - doporučuji KÉRASTASE - se s tím z POCHOPITELNÝCH důvodů NEsetkáte. Prostě šampon zvlášť a pak kondicioner :yes:
No a STEJNĚ to je u "drahých/lepších/luxusních/sportovních" aut (tedy s jednou výjímkou - potvrzující pravidlo)
2) se hodí do "levnějších" vozů (do kategorie A8 v žádném případě NE 😐
PS: Jeden pár těch malých plošek co udržují kontakt s vozovkou se věnuje JEN a VÝHRADNĚ pohonu (vpřed/vzad), a druhý pár JEN a VÝHRADNĚ směrování vozu (vlev👋vpravo).
MIX těchto parametrů (vozy s předním pohonem)
1) fyzika NEmá tak ráda jako "rozdělení práce" (je to stejné jako šampon a kondicioner 2v1 - funguje to ale... ale u "drahých" značek - doporučuji KÉRASTASE - se s tím z POCHOPITELNÝCH důvodů NEsetkáte. Prostě šampon zvlášť a pak kondicioner :yes:
No a STEJNĚ to je u "drahých/lepších/luxusních/sportovních" aut (tedy s jednou výjímkou - potvrzující pravidlo)
2) se hodí do "levnějších" vozů (do kategorie A8 v žádném případě NE 😐
OK jak myslis, mne je jedno zda predo zado 4x4, hlavne ze to dobre pojede, chapes ne ? Ja bych ale vzdy kdybych mel vyber volil 4x4. Mas zbytecne predsudky, vzdy sem mel predokolku a na nase silnice to 100 procente staci, ted uz bych volil spis 4x4, ale neni to nutnost, ale kdybych mel na A8, tak jedine 4x4. Ty proste nemas rada Audi, tod vse, svez se posledni A8, VW nemusim, ale to auto je proste vice nez dobry.
(stále) CHÁPU (NEmusíte se "stáledokola" ptát 😄
Na výběr MÁTE (máme všichni 😉
Popravdě já do česka také NEJvíc jezdím s předokolkou (s 4kolkou jsem tu byla za poslední roky 2x - když bylo OPRAVDU EXTRÉMní počasí a přijedu s ní asi příští týden - protože se mi to co povezu do C5 NEvejde 😄
Kdybyste "měl na A8" a NEvybral si (jedině) 4kolku - to byste asi "klesl" zase vy u mne >😒]
Byť "lákána" na A8 4,2 TDi, já bych jí raději zkusila s novým 4.0 TFSi (a že KDYŽ audi TAK model A8 jsem tu již psala - jistě to NENí "špatné" auto - jen ta verze PŘEDOkolka mi příjde trochu...
PS: K tomu "mít/NEmít rád značku - to je trochu NEsmysl. Já jen "obtížněji" hledám KLADy značky, které by měly "způsobovat" tu (zde) až NEuvěřitelnou "oblibu" - rsp. "oblibu" značky (nebo obecně koncernu vw) považuji za (výrazně) PŘEVYŠUJÍCÍ techniku jakou disponují.
A můj "odmítavý" postoj je jistě dán i právě tou až "všeobecnou glorifikací" značky/koncernu vw
(REÁLné srovnání - třeba s něčím "tak PODřadným" jako je Citroën - bývá někdy "docela NEvweselé" - rsp. i tak POD"řadně" vnímaná značka je často nejen "konkurenceschopná" = prostě v autech to je ÚPLNĚ STEJNĚ jako v hudbě (kterou mám přece jen "raději"), někdo je "POPULÁRNÍ" a jak moc je DOOPRAVDY "kvalitní" - na tom zas až tak moc NEzáleží..
😉
Na výběr MÁTE (máme všichni 😉
Popravdě já do česka také NEJvíc jezdím s předokolkou (s 4kolkou jsem tu byla za poslední roky 2x - když bylo OPRAVDU EXTRÉMní počasí a přijedu s ní asi příští týden - protože se mi to co povezu do C5 NEvejde 😄
Kdybyste "měl na A8" a NEvybral si (jedině) 4kolku - to byste asi "klesl" zase vy u mne >😒]
Byť "lákána" na A8 4,2 TDi, já bych jí raději zkusila s novým 4.0 TFSi (a že KDYŽ audi TAK model A8 jsem tu již psala - jistě to NENí "špatné" auto - jen ta verze PŘEDOkolka mi příjde trochu...
PS: K tomu "mít/NEmít rád značku - to je trochu NEsmysl. Já jen "obtížněji" hledám KLADy značky, které by měly "způsobovat" tu (zde) až NEuvěřitelnou "oblibu" - rsp. "oblibu" značky (nebo obecně koncernu vw) považuji za (výrazně) PŘEVYŠUJÍCÍ techniku jakou disponují.
A můj "odmítavý" postoj je jistě dán i právě tou až "všeobecnou glorifikací" značky/koncernu vw
(REÁLné srovnání - třeba s něčím "tak PODřadným" jako je Citroën - bývá někdy "docela NEvweselé" - rsp. i tak POD"řadně" vnímaná značka je často nejen "konkurenceschopná" = prostě v autech to je ÚPLNĚ STEJNĚ jako v hudbě (kterou mám přece jen "raději"), někdo je "POPULÁRNÍ" a jak moc je DOOPRAVDY "kvalitní" - na tom zas až tak moc NEzáleží..
😉
PS: jeste jednou si to precti, na suchu smysl dava, za jinych podminek ne, zvlaste v lux klase by na prvnim miste mela byt pasivni bezpecnost.
No, z toho by mohlo vyplývat, že vozy se zadním pohonem (tedy VŠECHNY luxusní, rsp. "dražší" automobily)😒br />
1) to dělaly a dělají "bubě"
2) jsou trochu "pasivně NEbezpečné" 😉
PS: NEviděl jste tady na těchto stránkách video "audi Q7 v hodinách a v příkopu?" 😄
(na případný smyk má MNOHEM větší vliv kvalita/vzorek pneu a rychlost, to že máte poháněná VŠECHNA kola už - když "to přeženete" - moc NEpomůže 😉
2) jsou trochu "pasivně NEbezpečné" 😉
PS: NEviděl jste tady na těchto stránkách video "audi Q7 v hodinách a v příkopu?" 😄
(na případný smyk má MNOHEM větší vliv kvalita/vzorek pneu a rychlost, to že máte poháněná VŠECHNA kola už - když "to přeženete" - moc NEpomůže 😉
>😁 ja videl tolik BMW v prikopu, tim padem jsou vsechna na ho... >😁
Nejaky blb chce v Q7 prekonat fyzikalni zakony a ouha, 4x4 je na nic >😁 >😁 >😁
To jsi docela tedy u mne klesla ;-\
Problem je spis😒br /> 1) siroke pneu = rychleji muze dojit ke smyku, vyjete koleje = kolem se do toho nevejdes = hodiny jsou hned
2) vyssi karoserie = vyssi teziste
3) s blbem za volantem neudela nic ani supermoderni 4x4
PS: a ze si zase vytahla Audi, ty mas z toho komplex ne ?
Problem u 4x4 je vetsi spis v tom, ze mene citis limit auta a ono se to pak najednou v zatacce utrhne a je pozde...proste smyk tam citis pozdeji.
Nejaky blb chce v Q7 prekonat fyzikalni zakony a ouha, 4x4 je na nic >😁 >😁 >😁
To jsi docela tedy u mne klesla ;-\
Problem je spis😒br /> 1) siroke pneu = rychleji muze dojit ke smyku, vyjete koleje = kolem se do toho nevejdes = hodiny jsou hned
2) vyssi karoserie = vyssi teziste
3) s blbem za volantem neudela nic ani supermoderni 4x4
PS: a ze si zase vytahla Audi, ty mas z toho komplex ne ?
Problem u 4x4 je vetsi spis v tom, ze mene citis limit auta a ono se to pak najednou v zatacce utrhne a je pozde...proste smyk tam citis pozdeji.
a) Já tedy v příkopu naposledy viděla asi to audi Q7 - tady na videu 😉
b) Když chce "blb překonat fyzikální zákony" je opravdu JEDNO v čem jede 😄
c) To tedy docela NEchápu/NEvím proč čím "klesla"?? 😐
d) ad 1) - to se učí v první třídě (nebo tak nějak), PROČ to zmiňujete? 😄
e) ad 2) - to se učí v první třídě (v druhém pololetí - nebo tak nějak, PROČ.. 😉
f) shoda
g) ad PS - a co byste jako NÁZORNÝ příklad toho že smyk a pohon 4x4 NEmají moc společného (zde na auto.cz) "vytáhl" VY? 😄
h) Já se 4kolkami MÁM pár (desítek tisíc) km praxe 😉
i) Co VAŠE zkušenosti (se zado- a 4kolkami?? 😄
b) Když chce "blb překonat fyzikální zákony" je opravdu JEDNO v čem jede 😄
c) To tedy docela NEchápu/NEvím proč čím "klesla"?? 😐
d) ad 1) - to se učí v první třídě (nebo tak nějak), PROČ to zmiňujete? 😄
e) ad 2) - to se učí v první třídě (v druhém pololetí - nebo tak nějak, PROČ.. 😉
f) shoda
g) ad PS - a co byste jako NÁZORNÝ příklad toho že smyk a pohon 4x4 NEmají moc společného (zde na auto.cz) "vytáhl" VY? 😄
h) Já se 4kolkami MÁM pár (desítek tisíc) km praxe 😉
i) Co VAŠE zkušenosti (se zado- a 4kolkami?? 😄
a) tak to asi nejezdite v zime
c) s tim pausalizovanim, kdyz Q7 4x4 hodi smyk, tak je vse 4x4 na...alespon to tak vyznelo.
d) e) k tomu ze je 4x4 zbytecne a ze staci mit nove gumy a jsem king naledi - nesmysl
g) nic, takovou pitomost s blbem v aute bych urcite nevytahoval, mozna vlastni zkusenost 😉
h) i) uznavam ze 99% sveho casu jezdim FWD Toyota Avensis (zatim mi to staci 😉, ale jinak obcas sednu do Lexus RX450h a to auto si nedovedu jako FWD predstavit, v zime kde ja do kopecka mam hoodne velke problemy jede Lexus uplne v poho, nebudu ani psat kdyz jsem jel do Nemec Land Cruiserem, to je takovy maly autobus 😉 Pak kdyz sednu zpet do FWD, je to dost velka zmena, zajimave ze to nepocitujes, kdyz mas tolik aut a rozdilnych. Asi je u nas horsi zima. Ted budu mit moznost na tuto zimu zkusit novy kaskaj 4x4, zkousel jsem ho jako FWD i 4x4 a v 4x4 je o dost i na suchu v zatackach lepsi ! RWD jsem jel jenom MBenz C a E, nejaky zasadni rozdil proti FWD jsem nepocitoval, Mondeo se mi zdalo lepsi, ne tedy komfortem, ale lepe sedelo v zatackach. Jinak to E byl predchozi model, to auto bych mit nemohl, vubec mi nesedelo, jizdne mi zatim nejlepe sedel predchozi model Subaru Legacy 3.0R, to byla fakt bomba a i komfort byl obstojny. Jinak jsem zkousel BMW 3 a nevim co na tom kazdy vidi, opravdu se mi Audi A4 zda ve vsem lepsi a to jsem spise proti VW, VW se ale posledni dobou ty auta dari, myslim technicky, design je tak na 50%.
c) s tim pausalizovanim, kdyz Q7 4x4 hodi smyk, tak je vse 4x4 na...alespon to tak vyznelo.
d) e) k tomu ze je 4x4 zbytecne a ze staci mit nove gumy a jsem king naledi - nesmysl
g) nic, takovou pitomost s blbem v aute bych urcite nevytahoval, mozna vlastni zkusenost 😉
h) i) uznavam ze 99% sveho casu jezdim FWD Toyota Avensis (zatim mi to staci 😉, ale jinak obcas sednu do Lexus RX450h a to auto si nedovedu jako FWD predstavit, v zime kde ja do kopecka mam hoodne velke problemy jede Lexus uplne v poho, nebudu ani psat kdyz jsem jel do Nemec Land Cruiserem, to je takovy maly autobus 😉 Pak kdyz sednu zpet do FWD, je to dost velka zmena, zajimave ze to nepocitujes, kdyz mas tolik aut a rozdilnych. Asi je u nas horsi zima. Ted budu mit moznost na tuto zimu zkusit novy kaskaj 4x4, zkousel jsem ho jako FWD i 4x4 a v 4x4 je o dost i na suchu v zatackach lepsi ! RWD jsem jel jenom MBenz C a E, nejaky zasadni rozdil proti FWD jsem nepocitoval, Mondeo se mi zdalo lepsi, ne tedy komfortem, ale lepe sedelo v zatackach. Jinak to E byl predchozi model, to auto bych mit nemohl, vubec mi nesedelo, jizdne mi zatim nejlepe sedel predchozi model Subaru Legacy 3.0R, to byla fakt bomba a i komfort byl obstojny. Jinak jsem zkousel BMW 3 a nevim co na tom kazdy vidi, opravdu se mi Audi A4 zda ve vsem lepsi a to jsem spise proti VW, VW se ale posledni dobou ty auta dari, myslim technicky, design je tak na 50%.
Zrovna jedu na 600 km-trovou "projížďku" - když "zdráva" dorazím, večer "pokračování"... 😄
a) proč bych nejezdila? (ale POSLEDNÍM vozem "v příkopu" bylo to audi Q7 zde na videu 😉
c) to přece NEmá co dělat konkrétně s audi Q7 - prostě když se vůz "utrhne" (tak to že vůz má poháněná všechna kola už na "průběh smyku" NEmá až tak moc vliv/nemá "hlavní" vliv. To jako při mé "automobilové piruetě" (bylo to s předokolkou) - byla to situace kde by se zřejmě stejná situace stala "jakémukoli" autu a že jsem skončila "po směru" v protisměru je prostě "náhoda" (práce strážných andělů možná 😄
Pouze při "malém" smyku, kdy vám vůz jen (řekněme) "poodjede" (stalo se mi to kdysi se Subřenkou na sněhu), tak tam pohon všech kol MÁ smysl - že se vůz "snáze" chytne (ale když příjde "pravý" smyk, tedy "totální" ztráta adheze - NEnaděláte s tím prostě "nic" 😐
g) [odkaz]
h) Toyota Avensis - chápu (já možná nejvíc najezdím s Citroën C5 = zjednodušeně "to samé"). NEumíte si Lexus RX představit jako FWD??
[odkaz]
já tedy také ne, ale v nabídce JE 😉
usínám - možná ještě něco zítra dodám
Pěkný den
😄
c) to přece NEmá co dělat konkrétně s audi Q7 - prostě když se vůz "utrhne" (tak to že vůz má poháněná všechna kola už na "průběh smyku" NEmá až tak moc vliv/nemá "hlavní" vliv. To jako při mé "automobilové piruetě" (bylo to s předokolkou) - byla to situace kde by se zřejmě stejná situace stala "jakémukoli" autu a že jsem skončila "po směru" v protisměru je prostě "náhoda" (práce strážných andělů možná 😄
Pouze při "malém" smyku, kdy vám vůz jen (řekněme) "poodjede" (stalo se mi to kdysi se Subřenkou na sněhu), tak tam pohon všech kol MÁ smysl - že se vůz "snáze" chytne (ale když příjde "pravý" smyk, tedy "totální" ztráta adheze - NEnaděláte s tím prostě "nic" 😐
g) [odkaz]
h) Toyota Avensis - chápu (já možná nejvíc najezdím s Citroën C5 = zjednodušeně "to samé"). NEumíte si Lexus RX představit jako FWD??
[odkaz]
já tedy také ne, ale v nabídce JE 😉
usínám - možná ještě něco zítra dodám
Pěkný den
😄
OK, ale musis pripustit, kdyz ty zkusenosti mas, ze na snehu se s 4x4 citis urcite "jistejsi"nebo se pletu ?
Vim ze je RX bez 4x4, ale prave proto nechapu tu cilovou klientelu, neco jak pises A8 FWD, ale jak jsem psal, kdyz se to prodava...mozna ze to nekomu proste fakt staci, ale kdyz uz mam 2 mega v kapse, tak bych volil maximum, v tomto pripade 4x4. Take jsem zvedavy na porovnani FWD A8 s BMW7 RWD, to jsem zvedavy jak to dopadne 😉
Vim ze je RX bez 4x4, ale prave proto nechapu tu cilovou klientelu, neco jak pises A8 FWD, ale jak jsem psal, kdyz se to prodava...mozna ze to nekomu proste fakt staci, ale kdyz uz mam 2 mega v kapse, tak bych volil maximum, v tomto pripade 4x4. Take jsem zvedavy na porovnani FWD A8 s BMW7 RWD, to jsem zvedavy jak to dopadne 😉
SOUHLASím, "pocitově" je 4x4 opravdu "lepší/bezpečnější" (a asi PROTO je poslední dobou tak "v módě") a samozřejmě ono to jisté "plus" má (nicméně NE takové jaké si většina lidí myslí - mírný paradox je, že když už vůz opravdu chytne "plný" smyk, tak 4kolka nejspíš skončí jako to audi Q7, zatímco řidič "levné/obyčjné" předokolky "určitou šanci" má 😄
RX stejně jako A8 jako PŘEDOkolky = 8-s
Ke srovnání přiberte třeba ještě Lexus AWD - ať si uděláte "celkový obrázek" 😉
RX stejně jako A8 jako PŘEDOkolky = 8-s
Ke srovnání přiberte třeba ještě Lexus AWD - ať si uděláte "celkový obrázek" 😉
Jak ctu, tak se mi zda, ze se to u nas ani prodavat nebude, uz i jen z toho duvodu, ze precejenom Nemecko je specificky trh, tam se primarne kazdy nesnazi hrabat v penezenkach jinych lidi, a je to take o pristupu Nemcu...
Na jednu stranu muzes rict, ze 4000 tisic ecek je nic v porovnani se zakladni cenou, ale Fritz kterej ma svoji predstavu a chce si koupit tu A8ku, si ji muze koupit takovou, jakou chce a ktre mu bohate staci, marginalni priplatek je bezpredmetny, uz i jen z toho duvodu, ze jelikoz 3litrova slabsi nafta s prednim pohonem je to co maximalne bude potrebovat, jakykoliv priplatek mu prijde zbytecny.
Ze pohon prednich kol do tehle tridy nepatri? No tak on treba chce jen A8ku, pac je hezka, a chce pohodlne a velike auto... treba ma o jednu vec min v aute, ktre se muze pak potencionalne posrat....
Na jednu stranu muzes rict, ze 4000 tisic ecek je nic v porovnani se zakladni cenou, ale Fritz kterej ma svoji predstavu a chce si koupit tu A8ku, si ji muze koupit takovou, jakou chce a ktre mu bohate staci, marginalni priplatek je bezpredmetny, uz i jen z toho duvodu, ze jelikoz 3litrova slabsi nafta s prednim pohonem je to co maximalne bude potrebovat, jakykoliv priplatek mu prijde zbytecny.
Ze pohon prednich kol do tehle tridy nepatri? No tak on treba chce jen A8ku, pac je hezka, a chce pohodlne a velike auto... treba ma o jednu vec min v aute, ktre se muze pak potencionalne posrat....
Jasně, mě tyhle okrajové alternativy taky vůbec nevadí, A8 s předkem, ani S-klasa s R4, mi sice moc smyslu nadávají, ale jejich existence mi rozhodně žíly netrhá...
P.S. Myslím, že tyhle verze můžou být zajímavé i pro některé specifické fleety...
P.S. Myslím, že tyhle verze můžou být zajímavé i pro některé specifické fleety...
Jak jsem psala TĚŽKÝ výběr mezi předokolkou nebo 4válcem v LUXUS-Klasse, ALE😒br />
- 4válce budou na výkonu dál jen "přibývat" = budou se (čím dál víc) "šířit" i do vyšších tříd
- předokolka v LUXUS-Klasse byla je a (nejspíš i) bude JEN a POUZE audi ;-\
- předokolka v LUXUS-Klasse byla je a (nejspíš i) bude JEN a POUZE audi ;-\
Na to, co mně dává smysl, nemá vůbec vliv fakt, kolik R4 bude za pár let v lux klase, i kdyby to měly v nabídce všechny značky (např. kromě jedné), tak názor na to, rozhodně nezměním, stejně jako když přijdou nějaké další luxusní předokolky (třeba z Asie), nezměním proto názor na A8 pouze s předkem..., právě v tom je možná mezi náma docela zásadní rozdíl... 😉
On v tomhle mezi námi až tak rozdíl NEní, ne? 😉
Pro vás je v LUXUS-Klasse NEpřijatelný 4válec a NE"musíte" přední pohon, pro mne je NEpřijatelný přední pohon a NE"musím" 4válec 😄
PS: (pokud vím) VŠECHNY LUXUSní automobily "asijské" produkce jsou "klasické" koncepce, tedy ZADOkolky (v tomhle opravdu BYLO, JE a asi i bude audi VÝJÍMKOU 😐
Pro vás je v LUXUS-Klasse NEpřijatelný 4válec a NE"musíte" přední pohon, pro mne je NEpřijatelný přední pohon a NE"musím" 4válec 😄
PS: (pokud vím) VŠECHNY LUXUSní automobily "asijské" produkce jsou "klasické" koncepce, tedy ZADOkolky (v tomhle opravdu BYLO, JE a asi i bude audi VÝJÍMKOU 😐
Ale byla řeč o tom, co být může, a to (VÝJIMEČNĚ) nevíš ani ty... 😉
Ten rozdíl není ani tak v názoru, jako v argumentaci, já názor nezměním jen proto, že měco dělá/bude dělat více výrobců..., že něco dělá více výrobců, nemusí mít s tím, co je dobré pro mě, nic společného.
Ten rozdíl není ani tak v názoru, jako v argumentaci, já názor nezměním jen proto, že měco dělá/bude dělat více výrobců..., že něco dělá více výrobců, nemusí mít s tím, co je dobré pro mě, nic společného.
VELMi pohodlné a MOC hezké a přitom naprosto DOSTATEČNĚ veliké auto této "kategorie/velikosti" je Mercedes CL (který bych volila já 😄
(a od BMW 7 by mne lákal motor V12)
OBÉ jsou to POCHOPITELNĚ "primárně" ZADOkolky (že existují alternativní verze 4x4 je ok, alternativa PŘEDOkolka, tedy koncepce "vynalezená" do LEVNÝCH vozů ... tady NEmá "co dělat" - howgh 😉
(a od BMW 7 by mne lákal motor V12)
OBÉ jsou to POCHOPITELNĚ "primárně" ZADOkolky (že existují alternativní verze 4x4 je ok, alternativa PŘEDOkolka, tedy koncepce "vynalezená" do LEVNÝCH vozů ... tady NEmá "co dělat" - howgh 😉
Vse zalezi na lokalite daneho vozidla, kde bude pusobit...
Plne chapu v CR ... reditelsky taxik mezi mesty a sluzebni vuz fajn 4x4 = zimni podminky hornaty teren + cesty do sousednich zemi na obchodni schuzky.
Ale pro financni instituce do velke metropole jako je Londyn, ... 90% vzdy sofer... cesty mezi letistem, rozvoz dulezitych klientu na letiste a zpet, zadne kopce, vetsinou tu ani nesnezi... Nizsi sazba na zaklade CO2.... a vice jak 100 km/h se nikde jet neda kvuli kamerovemu systemu.... k cemu 4x4 W12 motor? Do takove flotily neni potreba silny motor kdyz stejne auto slouzi jen jako osobni taxi po meste vysokeho cinitele dane firmy.
Plne chapu v CR ... reditelsky taxik mezi mesty a sluzebni vuz fajn 4x4 = zimni podminky hornaty teren + cesty do sousednich zemi na obchodni schuzky.
Ale pro financni instituce do velke metropole jako je Londyn, ... 90% vzdy sofer... cesty mezi letistem, rozvoz dulezitych klientu na letiste a zpet, zadne kopce, vetsinou tu ani nesnezi... Nizsi sazba na zaklade CO2.... a vice jak 100 km/h se nikde jet neda kvuli kamerovemu systemu.... k cemu 4x4 W12 motor? Do takove flotily neni potreba silny motor kdyz stejne auto slouzi jen jako osobni taxi po meste vysokeho cinitele dane firmy.
který volí většina zákazníků, protože jezdí i v mokru a někteří, světe div se, občas i na sněhu a tam jsou zvláště u takto těžkých a velkých limuzín FWD a RWD dost velkým handicapem. Verze FWD, RWD, podladěné 3.0 TDI nebo dokonce 4R v MB jsou určeny pro specifické zákazníky typu hotelová síť nebo německý důchodce takže do prodejů typickým zákazníkům v podstatě promluví jen minimálně a fungují tedy jen jako doplněk prodejů a takto je potřeba na ně nahlížet.
VĚTŠINA zákazníků LUXUS-Klasse volí 4kolky?!? 8-s
Většina zřejmě ještě ne, ale když vezmu třeba D3, tak jich stále utěšeně přibývá, a to zejména díky quattru od Audi...
Také si myslím že VĚTŠINA to není (i když těch "přes95?procent u audi s celkovými počty asi "hýbne" 😉
Popravdě jestli narazíte na PŘESNÁ čísla (NEmyslím z českého "pidi"trhu! 😄 ) docela ráda bych si je přečetla (i kolik se prodává kterých motorů 😉
Popravdě jestli narazíte na PŘESNÁ čísla (NEmyslím z českého "pidi"trhu! 😄 ) docela ráda bych si je přečetla (i kolik se prodává kterých motorů 😉
A ja myslel, ze uz to vis, kdyz tu pises ze to nikdo nekupuje, ze vzdy Lux klase jen zadokolka a 4x4 jako nutna alternativa >😁
Vozy LUXUSní třídy (pochopitelně) byly a jsou VŽDY stavěny jako ZADOKOLKY (ostatně "luxusnější" pohon zadních kol mají VŠECHNY "lepší/dražší/sportovní" vozy). Že někteří nabízejí k této koncepci také variantu 4x4 je "ok" (nakolik moc je "nutná" je otázka diskuze 😉
PS: Problém audi je, že (neb jako JEDINÁ "lepší" automobilka NEdisponuje "náročnější/dražší" platformou pro zadní pohon) MUSí stavět své modely jako PŘEDOKOLKY (s alternativou 4x4) - což je obzvláště ve "vyšších" a NEJvyšších třídách "trochu smutné" (když to zvládne Hyundai nebo Nissan a také ... tak audi NE? ;-\
PS: Problém audi je, že (neb jako JEDINÁ "lepší" automobilka NEdisponuje "náročnější/dražší" platformou pro zadní pohon) MUSí stavět své modely jako PŘEDOKOLKY (s alternativou 4x4) - což je obzvláště ve "vyšších" a NEJvyšších třídách "trochu smutné" (když to zvládne Hyundai nebo Nissan a také ... tak audi NE? ;-\
Asi takto😒br />
Hyundai aby prodal MUSI, Audi NE. 😉
Ano to je "psychologicky" zajímavé - že lidé jako "lepší" vidí právě audi 😄
No ono si do toho sednes a uz hned vidis citis, opravdu se v Hyundai citis lepe jak v Audi 8-s Mne prijde i proti Toyote horsi...
I u audi se (jistě 😉 ) dají najít "zajímavé" modely/motory, ale já měla nedávno možnost srovnání/posouzení Audi A4 2.0 TDi 105 kW - a to "prémiové" auto (dle mne) až tak moc NEní.. 😉
Sedel jsem a jel v nove A4 a v BMW 3 a v Audi jsem se citil lip, prislo mne to lepsi i jak novy Passat, ale je to asi na kazdem, co se komu zamlouva, mne se libi spis vnitrni design Avensis, Lexus, vetsina lidi spise styl Mondeo, to ja nemusim, nemam rad kolotocare 😉 ale asi je to o zvyku (i kdyz Mondeo nemuzu, je to tvrde auto jak bestie, to C5 ci Ave je nekde jinde - i kdyz v testech pisi neco jineho).
Já nedávno měla možnost (trochu NEfér) srovnání A4 2.0 TDi 105 kW v řekněme "průměrné" výbavně (možná i maličko PODpr...) s C5 V6 HDi Bi-turbo Exclusive a když odhlédnu (se pokusím odhlédnout) od motorizace, tak snad i "objektivně lepší" mi přišel ten Citroën!
Před rokem a něco (?) jsem jezdila s cupkou BMW 330 xd (a když byla tahle generace "zánovní" tak s BMW 330i) a byť to není vůz "pro mne", tak DOST povedená (lepší než to nedávné audi A4) mi přišla (byť srovnání s tak rozdílnými motorizacemi a ještě "napříč času" samozřejmě nelze brát úplně "vážně" 😉
PS: TAKÉ mi ve střední třídě VÍCE "vyhovuje" pojetí Avensis, C5 než Mondeo..
Pěkný den 😄
Před rokem a něco (?) jsem jezdila s cupkou BMW 330 xd (a když byla tahle generace "zánovní" tak s BMW 330i) a byť to není vůz "pro mne", tak DOST povedená (lepší než to nedávné audi A4) mi přišla (byť srovnání s tak rozdílnými motorizacemi a ještě "napříč času" samozřejmě nelze brát úplně "vážně" 😉
PS: TAKÉ mi ve střední třídě VÍCE "vyhovuje" pojetí Avensis, C5 než Mondeo..
Pěkný den 😄
Jestli to u Audi náhodou není tak trochu věc tradice - Quattro. Prostě Quattro, to je Audi. Stejně, jako BMW je tradičně RWD a jak sama ráda zmiňuješ, mnoho majitelů se to domnívá i o své 1er. Navíc, u A8 nebylo na výběr, buď 4x nebo 0x. Pokud je cenový rozdíl tak malý, pak nebylo divu, že ani bez 4x4 nevyráběli, skoro se mi to zdá až nereálné, že hřídel a další díly vycházejí dohormady i s daní pod 100k. 😄
zdravy rozum
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
Ovšem ohledně samotné motorizace, stokrát radši (zvlášť v luxus klase) tenhle V6, než R4 (250CDI) v S-klase, směšný rozdíl ve spotřebě (0,2 litru) a propastný rozdíl v kultivovanosti motoru... (viď Kylie 😉 ).
P.S. I kdyby se k nám náhodou začala tahle motorizace vozit, tak bude stejně téměř neprodejná...
PS: Rozhodnutí zda S-Klasse s 4válcem a pohonem zadních, nebo A8 s "nízkovýkonným" V6 a předním pohonem - to JE tedy "oříšek"! 😄
PPS: Já když už tuto kategorii, tak asi BMW 7 (pro ten "klasický" V12 motor 😉
Možná by to bylo (díky tomu) nakonec ryzejší Porsche, než celá Panamera... >😒]
PS: To jsou (naprosté) ZÁKLADy 😉
PPS: Momentální "móda" 4x4 je jen "trend" - v LUXUSní třídě by měl být pohon všech kol ALTERNATIVOU, určitě ne pravidlem
PPPS: Ono NEdí divu, že "kolem vás" jsou samé A4 4x4, že? 😄
Svez se 4x4 hlavne v zime a hlavne v tezkem aute a pak mi napis, v cem se citis lip...realne zkusenosti prosim.
PS: CAPS LOCK bych ti fakt zakazal 😉
Luxusní limuzíny jsou tu vlastně od vzniku automobilů jako takových a po celou tu dobu si celkem v pohodě vystačily s pohonem na zad. Taky to není typ auta, kterým bys měl suplovat práci sněžného pluhu. Nebýt audi a toho, že misto zadokolky začali rovnou nabízet quattro, tak s tím v pohodě vystačili i dnes...
P.S: sám řídím pravidelně jednu předo a 4kolku a tvrdím, kup si pořádné zimní pneumatiky a budeš na tom líp, než polovina 4x4... 😉
PS: Já jednu předo-, jednu 4 a dvě zado- 😉
PPS: A ty "bajky" o ZADOkolkách (tedy VŠECH luxusních a sportovních vozech této planety s VÝJÍMKOU jen a pouze audi) co za deště a v zimě "zůstávají ležet v příkopech okolo silnich" - to je NEuvěřitelné jak tomu lidé (i po DESETILETÍCH kdy VŠECHNY "luxusnější" vozy mají VÝHRADNĚ zadní pohon) stále "věří" 😄
To je podobná argumentace, jako tvrdit, že kouření (v menší míře) není zdraví vůbec nebezpečné, protože "chlastat" je ještě mnohem nebezpečnější...
Různý pohon kol je (v obecnější rovině) třeba logicky srovnávat se srovnatelnými vozy, se srovnatelnými pneumatikami a ve srovnatelném technickém stavu atd., jinak to srovnání ztrácí smysl. Když srovnám A8 s RR a Žigulíkem (oba mají zadní náhon) tak to asi nebude se stejným výsledkem, jen k vůli jejich pohonu...
A argument, že to do nedávna většina podobných aut nepotřebovala? Právě co se týče aktivní i pasivní bezpečnosti, tak tam jde pokrok velmi rychle a mílovými kroky, a k němu logicky patří i čím dál dostupnější aplikace/možnost pohonu 4x4 i do ryze "silničních" osobních vozidel. Kolik různých bezpečnostích prvků a systémů dřív taková auta vůbec nepotřebovala a taky jezdily, od pásů, airbagů až po radarové tempomaty a noční vidění..., a dneska už se bez jejich nabídky taky v podstatě neobejdou. 😉
.. které mají na případný smyk VĚTŠÍ vliv, než kolik koleček je (zrovna) poháněných 😄
Ztrátu adheze způsobí ta malá ploška co se dotýká (případně NEdotýká), tedy její "kvalita" a RYCHLOST vozu.
4kolka vám případně "může" pomoci situaci vyřešit - když je to "jen trochu" - když se vůz "utrhne", je přece JEDNO jestli máte 4kolku/nemá to dokonce VŮBEC vliv (i když si hodně lidí myslí že ano 😉
A ano, SAMOZŘEJMĚ se shodneme že za to může často řidič "nepřízpůsobením rychlosti stavu vozovky" (ale VĚTŠÍ vliv na případný smyk/nesmyk má, krom "základní" VYŠŠí rychlosti než bylo zdrávo, stav a kvalita pneu - NE pohon kol = 4kolka na ojetých pneu dostane smyk MNOHEM "snadněji", než před👋zado-kolka se špičkovými pneu.
Já nic nenamítám proti "nočnímu vidění" a dalším (hlavně elektronickým) "vymoženostem", to bych ale s pohonem NEslučovala.
4kolky tu jsou "déle než já" 😉 a nic proti tomu že se rozšiřují skoro "do všech tříd", nicméně považovat je za NUTNOST (krom horských oblastní apod.) je prostě NEsmysl. Byly tu a jsou miliony a miliony zadokolek které "normálně" jezdily a jezdí - to dnešní "větší" rozšíření 4kolek je z "větší" části jen "móda" (o to "absurdnější", že když to řidič za VELKÉHO deště či námraze apod. "přežene", je šance na smyk STEJNÁ ať sedíte v zadokolce či 4kolce 😉
Je úplně jedno jak dlouho 4x4 obecně existuje..., ale nechceš snad tvrdit, že zatímco bez 4x4 se určitá bezpečnost každého vozu klidně obejde, tak, bez elektronických vymožeností typu noční vidění (to taky není technicky žádná objevná novinka, jen přebráno od jinud), už je dneska vlastně nebezpečné jezdit? >😒]
Obojí je pro bezpečnost přínos, ale to neznamená, že je to zároveň nutnost, bez které se nedá (bez většího rizika) jezdit. A tak je to s většinou různých bezpečnostních/asistetnčních systémů, nebo chceš trvrdit opak?
NEmám nic ani proti elektronickým (dalším a dalším) "novinkám" ani proti pohonu 4x4 - jen za ZÁKLAD toho "nedostat smyk" považuji rychlost a kvalitní pneu ... a NE ten pohon ani ty "elektronické bubosti" 😉
("podařily" se mi "čisté a kompletní" hodiny i s vozem s ESP 😄 - i když v tu chvíli jsem koukala asi spíš nějak takhle 8-s
Pod tlakem vody se "nahnula" vozovka a já jela VEČER pěkně 100kou domů rovně ve "svém" pruhu a "vzzzn" a jela jsem (naštěstí) stále rovně ve "svém" směru ale v protisměru - fakt (docela) "DRSNÝ" 😐
PS: Ano, vpodstatě "čím víc elektronických" bubinek s sebou vezu, tím se cítím "příjemněji", ale nějak mne nic NE"nutí" vyhledávat 4kolky (na půjčení mám - snad už příští měsíc? - slíbené DS5 HYbrid4 😉 ). Do Prahy jsem za poslední roky jela 4kolkou 2x (a je fakt že na sněhem zaváté dálnici jsem s ní možná jela "rychleji" než s C5, ale ... ale reálný "bod smyku" asi zas tak ROZDÍLný mít NEbudou... ten "pocit větší jistoty" (při takovémhle počasí) při jízdě KRABICí (tak se fakt "jmenuje" 😉 ) je spíš "falešný" 😄
PS: Video tedy NEmám, ale proběhlo to "neskutečně rychle"! A bylo to FAKT NEčekané .. prostě jedete naprosto klidně na tempomat silnicí a ve večerním šeru, (bylo to "v zimním období", měla jsem zimní pneu), volná silnice před vámi/za vámi a NAJEDNOU - myslím že "co se to děje" mi došlo cca ve chvíli kdy jsem vůz "vyrovnala" - sice ve "správném" směru ale v protisměru. JAK jsem se tam dostala vpodstatě NEvím (tedy že to byla "piruetka" vím, ale.. 8-s
Pokud s tím jezdíš, tak bych se rád zeptal - co se stane, když ti dojdou baterky a ty se třeba prohrabáváš sněhovou závějí, takže nemůžeš rekuperovat. Vypne se to na chvíli nebo to zvládá přímo pohánět motor ? Je to nějak cítit ? Nejspíš blbá otázka, ale lepší se zeptat. 😄
PS: Funguje to úplně stejně jako "miblion" HALDEXů co se desetiletí prohání silnicemi - jen "připinatelný" pohon zadních kol NE"zajišťuje" hřídel od přední nápravy, ale elektromotor přímo v zadní nápravě zabudovaný (teď "pouhých" 37 PS, v druhé generaci za 2 roky už 70 kW - a tam je i celkový výkon MNOHEM zajímavější než současných 200 koní, benzíno-hybrid 217 kW a naftový-hybrid do "vyšších" modelů 220 kW 😄
PPS: Krom "automatického" fungování ála docela rozšířený Haldex, lze u HYbrid4 manuálně volilt "trvalý pohon" všech kol (v mém případě možná pro zimní výjezd ze spodní garáže), nebo jen "elektropohon" (v mém případě pro "nesmudící" výjezd z garáže/z pozemku..
PPPS: Je to prostě "normální" pohon 4x4 jako v Octavii či Passatu apod., jen "s pár drobnostmi navíc" - navíc poháněný "zadarmo" rekupelovanou energií (možná NEní až tak překvapivé, co o tom v Británii napsali: "Nejlepší/nejzajímavější hybrid"
Zvlášť na (příští) verzi "2.0", kde jen samotný elektromotor v zadní nápravě má cca výkon třeba současného 1.6 TDi se docela "těším/jsem zvědavá" - snad už brzy uvidím jaký je HYbrid4 v praxi, ale teoreticky je to VELMi dobrá (chytrá) myšlenka.. :yes: 😉
V tuto chvíli asi samostatný pohon zadních kol opravdu nehrozí, ale jestli má verze 2.0 mít 70kw, tak s tou už by mohla být zábava.
Teoreticky je to míchání hrušek s jabkama, asi jako ta 4x4 od Ferrari, kdy to celé musí mít pod dozorem řídící jednotka, ale proč ne, podstatné je jak se to bude chovat v praxi. A to přesně chci vědět. 😉
PS: U současných verzí je čistě zadní pohon vhodný opravdu třeba k tomu vyjetí z garáže/pozemku (abch si doma "nesmuděla").
A k "plnému" využívání zadního pohonu asi NEbude určena ani ta příští generace (prvně by se měla asi objevit v DS4 Racing jehož představení má být cca příští rok k Vánocům - prodeje ale až další rok), byť 70 kW s vozem už dokáže "hýbnout" (nevím jaký tam bude dojezd čistě na EV, tady jsou to snad 2 km).
PPS: Mimochodem Ferrari FF je mi MOC sympatické (a líbí se mi) a (NEbýt té krize a "všudešetření", snad bych o něm i trochu "snila" 😉
PPPS: "Jak se to bude chovat v praxi" vědí už teď první majitelé Peugeot(ů) 3008 HYbrid4, DS5 H4 bude k mání snad někdy v listopadu, tak (pak) .. 😄
Není, protože jedno je na druhém závislé a to dost podstatně. Alkohol a kouření způsobují úplně odlišné věci, ale to jako laik samozřejmě nemusíš vědět... 😉
Já jsem svým příspěvkem nechtěl tvrdit, že 4x4 je blbost, nebo něco podobného. Ale pomalu ale jistě mi leze na nervy adorace 4x4 jako všemocného zachránce, který je zázrak. Je to dobré, pomáhá to, ale první v autě je fyzika. A tu 4x4 neovlivní téměř vůbec, za to třeba ty pneumatiky ano.
Což spíše nahrává mému názoru - všechno co jsi vyjmenoval, opravuje prakticky všechny mouchy zadního( předního) pohonu ve srovnání s 4x4 s výjimkou jediného. Rozjezd na velmi kluzkém povrchu, ale to je ač uživatelsky opravdu velký problém, z hlediska bezpečnosti celkem malá věc. A ani tam bych to netvrdil stoprocentně... 😉
Akorát teda musím uznat, ten poslední odstavec jsem si hodně zredukoval, takže ti nejspíš nedává smysl. Díky tebou zmiňovanému posunu v elektronice se rozdíly mezi před👋zad👋čtyřkolkami celkem dost setřely. O tom jsem mluvil předtím.
Ostatní komentář na pasivní/aktivní bezpečnost mi přijde stejně mimo mísu, jako moje pneumatiky (subjektivně ještě trochu víc).
V čem jsem reagoval na něco, co netvrdíš ?
Nejsem žádný fanatický příznivec 4x4 a nikde netvrdím, že je to zásadní spása pro všeobecnější bezpečnost vozu.
Samozřejmě, že je to velmi podobná argumentace jako u častějšího kouření/nadměrného pití alkoholu. Pro vyšší bezpečnost v zimním období, se dá udělat nejen to, že se pořídí kvalitní zimní pneu, ale taky to, že se při koupí/vybere "čtyřkolka" (obojí je hodně i o penězích), a to, že jsou zimní pneumatiky v zimě důležitější, než samotné 4X4, na tom nic nemění...
Tvrdíš, že není žádná souvislost mezi nadměrnějším kouřením/pitím alkoholu (je - obojí je škodlivé) přitom sám v podstatě píšeš, že není souvislost mezi zimními pneu v zimě a 4x4 (je - obojí svým způsobem přispívá k vyšší bezpečnosti).
Já nikdy netvrdil, že jsi. Fakt.
Teď mám pocit, že by sis měl přečíst ještě jednou celou naši diskuzi ty.
S pneu a 4x4 naprosto souhlasím, ale moc nechápu, proč to píšeš. Sám jsem napsal, že 4x4 a pneu jsou na sobě závislé. A kde jsem napsal, že pneu a 4x4 spolu nesouvisí, několikrát jsem !doslova! napsal opak... 😉
Což mě vede k dalšímu odstavci, nemluvil jsem o souvislosti, ale o závislosti. Zatímco motor pohání některá/všechna kola, která přenesou trakci lépe pokud mají vhodné kvalitní pneumatiky a tudíž jedno bez druhého moc pracovat nebude. Ale - alkohol ve velkém množství ovlivňuje nervovou činnost (jen dočasně) přetěžuje oběhový systém(pokud je ve velkém objemu - pivo), poškozuje játra, kde může vést k chronickému zánětu až ztvrdnutí, případně ohrožovat jiné orgány trávicího traktu. Zato kouření poškozuje soustavu dýchací, kde poškozuje epitel, který ztrácí čistící schopnost (záněty DC) omezuje kapacitu plic a také objem krve, která je schopná přenášet kyslík, v konečném důsledku může vést až k nádorům v dýchacích cestách. Mezi těmito pochody závislost opravdu nevidím. Když budeš dělat jedno zkrátíš si život o X, když druhé o Y,ale pokud budš dělat oboje, tak se to nesečte, opravdu to není závislé...
Játra i plíce jsou přece nedílnou součástí krevního oběhu, který je v příp. dysfunkce jater, stejně jako plic, nadměrně zatěžován a trpí tím logicky srdce, cévy apod.
Každý člověk má určitý biologický předpoklad "životnosti" se kterým celý život nějak "hospodaří" právě tím, co pije, jí, dýchá (kouří), prožívá (stresy, pohyb...) atd. A všechno co tělu i duši výrazněji neprospívá se "sčítá", můžeš si být jistý, že právě tady vše souvisí se vším viz. např. známá rovnováha Jinu a Jangu.
"Jen" kouřit, nebo "jen" nadměrně pít alkohol, je (při stejné míře) podstatně méně škodlivé/zdraví nebezpečné, než dělat obojí. A podobně je v zimě 4x4 (při stejných! pneumatikách) o poznání bezpečnější, než RWD/FWD.
P.S. To sis chtěl vážně upravit nick hlavně k vůli mně? 😉
Ano, stále se jedná o jedno tělo, ale kouření samo o sobě krevní oběh nezatěžuje. Jedině snad v případě, že by člověk byl naložený v kouři 24/7 a snížil si kyslíkovou kapacitu na polovinu, ale to je jev, který se celkem rychle vrací do normálu. Ani jedna z nemocí, kterou kouření primárně způsobuje nemá jak orizikový faktor alkohol a naopak. Samozřejmě s tím přichází jiný životní styl a jiná životospráva, které už na sebe navazují, ale přímá spojitost tam není >není to závislé...
S těma 4kolkama máš pravdu, ale to jsem taky nikdy nevyvracel, já pouze zmiňoval, že rozdílné gumy na konkrétním voze udělají větší rozdíl, než rozdílný pohon na konkrétních gumách. A proto jsem taky psal, že v praktickém světě, kdy se lidi chovají tak jak se chovají, má větší smysl investovat do pořádných gum, než do pořádného pohonu, i když je nejlepší mít oboje.
Spíše bych řekl poslední kapka. 😉
Obojí je rizikovým faktorem např. pro😒br /> poruchy krevního tlaku a chorob srdce a cév.
vředovou (příp. i nádorivou chorobu žaludku a dvanáctníku)
poruchu potence a plodnosti u mužů
menstruační obtíže či neplodnost u žen
zhoršené hojení ran... dále taky😒br /> k psychosomatickým poruchám
ke zhoršení chronických onemocnění
k urychlení civilizačních chorob, jako jsou nádory a srdečně-cévní onemocnění
k opoždění vývoje dítěte... atd.
Celkem jsme odběhli od tématu, nemyslíš ? S pohonem & pneumatikami hádám souhlasíš, když jsi je už zazdil úplně... 😉
Že jsou zimní pneu v zimních podmínkách velmi důležité přece vůbec nezpochybňuju už od začátku. Naopak, ty ses pokoušel přes individuálně nevhodně použité pneu zpochybnit určitý obecnější přínos bezpečnosti vozu se 4x4 v zimních podmínkách.
To je jako bys zpochybnil přínos pro bezpečnost v zimě třeba u ABS jen proto, že jsou i tací, kteří sice ABS mají, ale nepřezujou na zimní pneu a naopak jiní ABS nemají, ale přezujou...
P.S. Bohužel jsou i tací, kteří nemají ABS (ani 4x4) a nemají ani ty zimní pneu v zimě... a (nejen) ti takovou "argumentaci" vyvrací zcela jasně. 😉
Jestli jsi to pochopil tak, že považuji 4x4 za blbost, tak to určitě není. Jinak bych ji neměl ve své garáži... 😉
Třeba v zimních podmínkách při jízdě z prudšího kopce je (při "brždění motorem") 4x4 bezpečnější, než 2x4...
To máš určitě pravdu, ale je otázka, jestli to platí pro všechny konstrukce 4x4, celkem by mě zajímalo, jestli by se v takové situaci např. starší Haldexy vůbec stačily aktivovat...
Kromě toho u moderních aut to celkem dobře vyrovnává ESP. 😄
A neb VĚTŠINU zimních dní NEbývá kalamita, jet ZADOkolkou v lednu (třeba) po A1 na Wien (chvíli i se sundanou střechou) je JEŠTĚ PŘÍJEMNĚJŠí 😉
PS: Stačilo? 😄
Ne vazne, stale to nechapes, jde o ty kalamitni dny a tezke auto se proste hur rozjede na naledi, ale to asi chapes snad ne...
Ja nemam pochyb, ze zadokolka jede stejne neli lepe na suchu v zime, to je stale dokola ;-\
PS: Existuje "jednotlivé PROCENTO" dní kdy je "příjemnější" jet 4 kolkou (někdo holt třeba MB ML 6.3 AMG 😄 ), ale pak je těch zbylých 90 + dost % dní, kdy je "příjemnější" jet ZADOKOLKAMi (a tyhle dny jsou "běžně" i v zimě 😉
PPS: A docela by mne zajímalo KDO (a proč) si vymýšlí "bajky" o tom jak zadokolky při dešti apod "končí v příkopech" - před pár týdny mne chytil opravdu SILNÝ liják a domů bylo ještě tak 100 km, voda při mírně NEpředpisové jízdě stříkala až NAD auto - a když vůz (MB SL - "pochopitelně" také 6.3 AMG 😄 ) "naprosto no problem" na silnici udrží 160ti centimetrová BLONDÝNA, tak vy CHLAPi ne? 😉