Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Video: Ferrari California na sněhu

Ferrari California se předvádí v akci na sněhem pokrytém zamrzlém jezeře ve známém lyžařském středisku Svatý Mořic ve Švýcarsku.
Zpět na článek
6. 1. 2012 14:50
Avatar - Hammunasakra
30. 12. 2011 10:07
A já myslela ..
.. že se ZADOkolkou v zimě "vwlastně NEjde jezdit" (jak mne tu MNOZí přesvědčovali..)! ;-)
.. a jistě i nadále přesvědčovat BUDOU :-)
PS: Popravdě přesně TOHLE auto (s tím se asi MUSí jezdit :yes: ;-) ) je v reálu (pro mne) LEPŠím vozem, než cenově (a hlavně "provozně") MNOHEM nákladnější Bugatti Veyron - co ... no to video s příčným prahem jste jistě viděli sami.. :-)
Rozbalit vlákno
28
Avatar - Sonny Crockett
30. 12. 2011 10:23
Re: A já myslela ..
A to já znám lidi, co v zimě prostě MUSÍ jezdit zadokolkou, jinak to nemá cenu. Takže ať si každej píše a říká co chce. Tak Veyron je podle mého náozoru někde jinde. Zatímco téměř všechna Ferrari jsou dělána pro potěchu oka a z řízení pro svého majitele, tak Veyron je jen rozmazlený dítko nácků z vw, co se chtěli předvést celému světu, kolik koní, elektroniky a chladičů se vejde do jednoho ošklivého auta. Ano ,ošklivost je dost subjektivní, Veyron je impozantní, brutální, zajímavý atd.. ale ať se na mne nikdo nezlobí, ale je především ošklivý.
Avatar - Hammunasakra
30. 12. 2011 10:37
Re: A já myslela ..
Já se NEzlobím (i když s jeho VZHLEDem až tak problém NEmám...
.. s jeho (úmyslně "špatnou" a designu "podřízenou") aerodynamikou ale už ANO :no: :-|
PS: Já (i takováto) auta beru (spíš) "prakticky" a Ferrari FF mi za "zlomeč(íč)ek" nákladů (pořizovacích a hlavně provozně-servisně-pojistných) dá MNOHEM víc (a i tak je PROBLÉM najít chvilky a místa kde na to můžete, alespoň "malinko", ŠLÁPNOUT ;-)
Avatar - Sonny Crockett
30. 12. 2011 10:54
Re: A já myslela ..
Já to chápu, i když u takových aut se nemá řešit praktinnost, tak přesto se s ní musí tak nějak počítat, i když to nikdo nechce přiznat. Já osobně bych si (za předpokladu, že by se mi líbil a chtěl bych ho a měl bych na něj atd..) s Veyronem tak neužil, jako s levnějším Ferrari. Ty výdaje by mi až příliš kazily tu čistou radost :-) Ale tak my jsme jen stále ti "obyřčejní" lidé, žádní šejkové a tak, kteří tohle nejspíš neznají :-)
30. 12. 2011 11:09
Re: A já myslela ..
Už se to tu několikrát psalo, Veyron je v první řadě GT. Velmi těžké GT. Kdyby luxus na palubě nebyl prioritou, tak by to bylo zcela jistě úplně jiné auto. Ale je to úplně jiná dimenze aut. To Ferrari si koupíš pomalu jen za náklady na servis. Že je to spíš výkladní skříň? To tu asi nikdo rozporovat nebude. Bugatti je v prekérní pozici, kdy nic není dost dobré, aby to mohlo nosit jejich znak.
Avatar - Sonny Crockett
30. 12. 2011 11:15
Re: A já myslela ..
Jasně, já se pod ten názor tím svým příspěvkem v podstatě jen podepisuji :-)
Avatar - Hammunasakra
30. 12. 2011 11:26
Re: A já myslela ..
Mně ta cena (a provozní náklady) VEYRONu příjdou prostě "už příliš" - asi i to beru čistě "prakticky", ale to s těmi "šejky" to je přesně ono. Na tohle auto musíte mít NE (desítky let) prosperující středně velkou firmu, ale opravdu ten VLASTNí ropný vrt :-|
PS: Popravdě ono je (hodně) těžké "představit" si jak by člověk v REÁLu postupoval/se choval s (mnohem) VÍCE penězi, ale také si MYSLÍM, že bych volila JINAK (raději si koupilá pár JINÝCH aut .. ;-)
Avatar - Sonny Crockett
30. 12. 2011 11:42
Re: A já myslela ..
Aneb méně je někdy více.. Osobně bych se "spokojil" s 430 Spiderem. Design mi vyhovuje víc než 458 Italia, výkonu to má dostatek a požitek z jízdy je bez střechy nesrovnatelně jinde :yes: A cena je už téměř lidová :yes:
30. 12. 2011 12:32
Re: A já myslela ..
Vrt zase ne, ale rozhodně vydělávat pár milionů opravdu nestačí, pokud se na něj nechcete jen chodit dívat. Těžko říct, co by člověk dělal s patřičnými příjmy, ale myslím si, že Veyron je tak jedinečné auto, že bych neodolal.
Avatar - Hammunasakra
30. 12. 2011 16:39
Re: A já myslela ..
Jestli myslíte (milionů) "€" - tak to jistě ANO :-)
PS: Jedinečné jistě JE (to bez diskuzí) = za pár milionů (korun) si ho na chvíli PŮJČIT/vyzkoušet - to URČITĚ ano - jakkoli délé ho "provozovat" (platit) - NE děkuji NEmám zájem..
(to opravdu JEN v případě to "vrtu" apod. ;-)
30. 12. 2011 21:48
Re: A já myslela ..
Na to vypůjčení jsem přesně myslel, ale nějak se mi nedařilo to napsat. >:-[] Nedokázal jsem specifikovat, jak dlouho bych ho vlastně chtěl mít. ;-)

Myslím si, že příjem milion € měsíčně by mohl stačit, aby se Veyron uživil a já neměl pocit, že mě vysává do sucha. Možná se pletu, radši jsem se ani nesnažil to počítat. Mě stačí živit to, co mám.
Avatar - Hammunasakra
31. 12. 2011 00:27
Re: A já myslela ..
Milion € měsíčně ("čistého") je jednak "už docela DOST peněz" a myslím že MNOHEM lepší je mít v garáži .. "pár" aut ..
... a mít "pár" aut + Veyron (a všechno to "živit krmit šatit (pneu kupovat)", to 8-s
PS: Já si, čistě TEORETICKY umím představit (spočítat) co to znamená mít v garáži najednou 5 aut - a i to je.. (vic než "je zdrávo" ;-)
31. 12. 2011 12:25
Re: A já myslela ..
Jo jo, pět je můj limit (ideálně dvě, ale do toho se mi nedaří vejít). Vždy záleží, jak ta auta člověk používá. Víkend na trati tě může přijít na sumu, za kterou si většina lidí auta kupuje. Kvalitní servis celkem běžné prémie také není zrovna zadarmo. O servisu sporťáku, se kterým skutečně jako se sporťákem jezdíš, ani nemluvě. To jsou neskutečné pálky. Na druhé straně mít auto jen na to, aby sis ho mohla chodit do garáže leštit, nebo ho protáhla po promenádě, tak tě nesežere. Mít pět aut, kterým budeš dávat do nosu, jak si zaslouží, tak by člověk měl pomalu uvažovat o své vlastní bance.
30. 12. 2011 11:21
Re: A já myslela ..
Jezdit v běžném provozu s výkonným sporťákem je někdy pěkně frustrující. Ale je to stejné jako s motorkami - koupit si na běžné jezdění supersport také není nic extra. Z téhle lepší společnosti u mě jasně vede Aston Martin. Sice je Ferrari sportovněji naladěné, ale reálný přínos většinou nikde. A, po pravdě, 599 se mi pořád líbí víc než FF.
Avatar - Hammunasakra
30. 12. 2011 11:29
Re: A já myslela ..
Nemám NIC proti 599 (i když JÁ bych - a to JEDNOZNAČNĚ - preferovala/si koupila FF :yes: :-)
PS: Aston je mi HODNĚ "sympatický" (a hned jak maličko malilinko "přidají" v technice, tak ho zařadím na "potencionální seznam".. ;-)
.. kterému momentálně VÉVODí právě Ferrari FF :-)
30. 12. 2011 12:04
Re: A já myslela ..
Technicky to není žádná hitparáda a asi nikdy nebude, ale naplno ho na silnici stejně neproženu a promíjím mu oproti D3 tolik chybějících hračiček, že mě zastaralejší technika už neodradí. Nevím jak FF, ale 599 si jako GT dal k snídani (protože to prostě tradiční GT není).

Jsem technicistní typ a hračička, takže by mi udělali radost, kdyby na tom zapracovali, ale na druhou stranu, je to jedna z mála značek, které něco takového dokážu odpustit (alespoň už něco udělali s navigací, ten křáp z Volva byl příšerný). Pokud ty hračky skutečně chci, tak je tu CL, protože ani Ferrari je nenabídne. Navigace převzatá z Chrysleru/ Dodge je vrchol. Kritizoval jsem Lambo za interiérové prvky z Audi (sice logika bude pořád Audi, ale už to vypadá, že je vše originál pro Lambo), ale tohle to překonává. A ovladače klimatizace hodné tak Pandy. To je až neskutečný kontrast s jinak pěknou kabinou. Pro mě je to šetření na opravdu hodně špatném místě, které mi leží před očima každý den.

Když si vlastní vývoj (v případě navigace to byla zakázka pro Garmin) může dovolit Aston Martin (kterému to dříve Ford nedovolil), tak bych čekal, že to zvládnou i u Ferrari. Pro mě je velká škoda, že se AM nedohodl s MB, který má velkou technologickou základnu, ze které by mohli čerpat. Nemluvě o tom, že by mohl MB využívat ke snižování fleetového průměru emisí.
Avatar - Hammunasakra
30. 12. 2011 16:50
Re: A já myslela ..
ABSOLUTNí shoda panuje na CL - pro mne IDEÁLní vůz, bohužel s malým ALE..
Tak jako k SL existuje jeho "zmenšená" verze SLK (tam mi ale naopak "vyhovuje" ta "VĚTŠí" varianta) - potřebovala bych CL(für)K(ylie) :-)
(ale NE to CLK co bylo - myslím opravdu jen "trochu zmenšenou/zkrácenou" verci CL! ;-)
V tu chvíli by bylo VŠE "vyřešeno" - lepší auto by NEmělo smysl hledat - to je/by byl můj absolutně absolutní IDEÁL :yes: :-)
PS: Připravované MB S-Coupe vypadá ale "nadějně", tak "uvidíme" ;-)
30. 12. 2011 22:28
Re: A já myslela ..
Mě by také vyhovovalo o jednu velikost menší, ale má to svá ale. Pokud bych vzal E Coupe, tak si prostě neškrtne. CL je úrovní (tím myslím materiály, design, zpracování atd.) úplně někde jinde. A "CLK" by určitě nemělo v nabídce V12, bez něhož to pro mě není skutečné echt GT.

Řekněme, že mám s CL s dvanáctiválcem nějaké zkušenosti, a asi jediným autem, které mě dokáže zviklat, je Aston Martin. Při předváděčce Virage jsem byl v sedmém nebi (sice je namířen doprostřed, ale podle mě DBS překonává). A je o více než 35 cm kratší než CL, takže tak nějak správná velikost. To je dvojka, ze které si prostě nedokážu vybrat (AM sice vede, ale hračička ve mě se nezapře). MB by "CLK" určitě zvládl, ale otázka je, jak by zapadlo do nabídky. Spíš bych se modlil za povedenější E Coupe. SL jde trochu do sportovna, jinak by to byla zajímavá alternativa.

No jo, označení CL se blíží konci. Na S Coupe se celkem těším, ale na rozdíl od SL nebo Maybachu nevnímám, že by současné bylo zastaralé. Je pořád nádherné, byť mi přijde, že ho faceliftem trošku zprznili.

Když to vezmu racionálně, na každodenní ježdění jsem opravdu nejšťastnější v 911. Je to až neuvěřitelné, jak povedené auto to je. Na dlouhou vzdálenost nemá proti velkým GT šanci, ale jinak je to skvělá volba. Něco jako Carrera S (popřípadě Turbo (S), každému dle chuti) a CL 600 (65 AMG) tvoří ideální kombinaci, alespoň pro mě.
Avatar - Hammunasakra
31. 12. 2011 00:36
Re: A já myslela ..
No - to je právě ONO! Já bych chtěla CL přesně takové jaké je! Včetně motorů!
(jen maličko menší - "kratší" ;-)
SL mi (stále ještě) "vyhovuje", ale už mu jsou 3 a NE"mládneme" :-) a CL by bylo (opravdu JEN krom pár cm délky "navíc") DOKONALÉ ;-)
A nové SL na mne navíc nějak "nepůsobí" (snad naživo - poslední roky to mám stále častěji/-jší ... potřebuji vůz vidět/vnímat "naživo") - možná SLS, to na mne působí "kladně", to už je ale trochu "moc do sportovna" ... prostě JE TO SLOŽITÉ :-)
Já sice "šílím" do motorů V12, ale u MB mi "optimální" příjde 6.3 AMG (ať "staré" atmosferické, tak i současné 414 kW 900 Nm ;-)
Ach a ještě E-Coupe - naprosto s vámi souhlasím, ale ... ale NEvěřím na to :-|
31. 12. 2011 11:44
Re: A já myslela ..
ad CL: Na dvanáctiválcích mě trochu mrzí převodovka. Dostačuje, ale osmiválce mají lepší. A dvanáct je dvanáct, s osmiválcem bych se neodvážil postavit to proti Astonu.

ad SLS: Původně jsem ho tam zmiňoval, ale přesně jak píšeš - jde moc do sportovna (a navíc nemá dvanáctiválec, takže mi tam nezapadalo). A opravdu mě mrzí, že SL jede v téhle vertikální unifikaci a nenabízí spíš kabinu na úrovni CL. Z kabin roadsterů mám hodně rád Z4. Takže klidně sportovnější pojetí, ale úroveň by měla odpovídat CL a S.

ad rozměry: Virage má prakticky délku E Coupe. Problém E je celková vzdálenost S. U Audi i BMW má vyšší střední blíže k top modelům. U MB to jakž takž zachraňují CLS, takže něco jako CLS Coupe by byl ten správný model. Nebo pozvednout E, ale na to si hodně dlouho počkáme (jestli se vůbec dočkáme). A jak jsem napsal před tím, V12 prakticky určitě nedostane. Tohle vidím stejně, prostě CL s useknutým kusem prostoru na zadních sedadlech a možná pár dalších místech, ale jinak zachovat. To podle mě udělat nemohou, protože v téhle velikostní třídě mají už přecpáno - jen jsou to všechno sportovněji střižené modely a ten jeden luxusní není dost luxusní. A tradiční britská poznámka, všichni by věděli, že jsi si ho koupila jen proto, že si velké CL nemůžeš dovolit. >:-[]

Ještě je tu alternativa v podobě šestkového BMW. Ale u něj mám problém ho vůbec strčit do jedné věty s Astonem. Tady bych neváhal ani vteřinu. Nemluvě o chybějícím dvanáctiválci. Pak zbývá snad jen Bentley, na kterém mě zase irituje jeho nevyspělost. Koncern (čti Audi) to umí líp. Aston, který má hliníkový rám, váží o půl tuny méně. Půl tuny! A pár drobných k tomu (535 kg celkem). To je prostě nehoráznost, nehledě na to, jak dobré auto to je. Bonus bude dobrá pasivní bezpečnost, asi tak někde na úrovni Range Roveru. S touhle cihlou pošleš do pekel ledacos.
Avatar - Hammunasakra
31. 12. 2011 12:22
Re: A já myslela ..
6kové BMW na mne také NEpůsobí (až tak) úplně "jak by (asi) mělo" - možná verze Alpina B6 Bi-turbo.. ;-)
Problém CONTINENTALu je, že to je "jen" faceliftovaná verze minulého, designově POVEDENÉHO, technicky ("celkově") bohužel MNOHEM "slabšího" vozu než měl být. Až se tato "faceliftovaná" verze dočká faceliftu (a s ním snad nové ZF s 8° převodovky - MOHLA by (i přes NEchutnou, platformou vw Phaeton danou, NADVÁHU) "být zajímavá" (možná :-)
Co se týče MB E Coupé NEvím NEvím (ale příští generace sedanu možná BUDE "zajímavá" - kdyby JEHO technický základ použili pro příští coupé.. ;-)
Z4 se mi také docela líbí (a jeho ceny obzvlášť) - ale to jsme DOST jinde, to do této "společnosti" NEpatří.. (jednu chvíli jsme VELMi "zvažovali" Wiesmann! :-)
Ano, převodovka u AMG 65 je (také) důvodem proč preferuji verzi 6.3
Nu a závěrem - já "chápu" že tu prostor pro menší (ale stejně luxusní) CL vlastně NENí - což ale NIC NEmění na tom, že.. bych PŘESNĚ něco takového chtěla.
Nu a u Aston by to (jak jsem napsala) chtělo (stačilo by) "malinko malilinko" a... ;-)
PS: Je to prostě PROBLÉM, no :-)
(velmi) Sympatické jsou mi i projekty typu Pagani či Koenigsegg, ale ty jsou jednak "také maličko DRAŽŠí" a druhak "také laděné až příliš do sportovna"..
Nic, vypínám končím PĚKNÉ dny ;-)
Ještě jsem (málem ÚPLNĚ zapomněla!) na vůz na který se "těším" a jsem HODNĚ zvědavá a MÁ (vynikající V12 a vynikající ZF s 8°) vše co od vozu chci a i když asi také bude VĚTŠí, tak ... i tak se MOC těším!! A vy už určitě víte o čem mluvím :-)
Rolls Royce Ghost Coupe V12 (cca?) 600 PS 800 Nm - kombinace LUXUSu a VELKÉHO výkonu - v autoprůmyslu bohužel věc až NEčekaně ... spíše "výjímečná" (ještě že "za pár peněz" něco podobného nabící Citroën C5 V6 Bi-turbo ;-)
A teď už VÁŽNĚ - Pěkný nový rok :-)
31. 12. 2011 13:11
Re: A já myslela ..
Už jsem to psal jednou, tenhle "facelift" stojí na platformě MLB, kterou používá Audi na všem od A4 po A8. Problém předchozí platformy, D3, byl, že byla stavěna exkluzivně pro hliníkový rám. VW (ani Bentley) nemá potřebné výrobní zařízení, tak vytvořil svou platformu D1, která je derivátem D3, ale je stavěná pro ocel. Její případná nepovedenost pochází právě z tohodle - nebyla vyvinuta od začátku, jen nahradili rám, což s sebou nese své problémy. MLB je navržená pro oboje (protože A4 používá ocel, A8 hliník a A6 je hybrid), takže není důvod, aby používali starou platformu. Osmistupeň má V8 verze, W12 má pořád šesti (také ZF).

Z4 jsem zmínil jen kvůli konceptu kabiny, který se mi mezi roadstery hodně líbí.

65 AMG má sice horší převodovku, ale jede tak brutálně, že mu jí odpustím. ;-) Jedině se poptat u Brabusu, jestli by s tím něco nesvedli. Pokud bych dal přednost 63, tak asi kvůli nákladům. Dvanáctiválec potřebuje své.

Já jsem zase pošilhával po Morganu Aero Supersports. Wiesmann si mě také umí získat, jen je škoda toho, že BMW stahuje ty nejlepší motory a člověk pak trpí i u malovýrobců.

Nová šestka prostě není to pravé ořechové. Byl jsem zamilovaný do M6. Desetiválce mezi sportovními motory jsou u mě naprostá jednička. Není nic, co bych měl radši. Pokrok jí nelze upřít, ale ztratila to něco, co jsem na ní měl rád. A stejné je to se Z4. BMW bude mít nejspíš větší prodeje, ale vůbec se mi to nelíbí.

Zmíněné projekty mám také rád, ale Koenigsegg je sporťák, bez řečí, a řídit Pagani není žádná sranda. Sice se těžké GT na okreskách také necítí jako doma, ale zvládá to s větší grácií. Navíc mám takový pocit, že náklady na jejich provoz nebudou zase tak daleko od Veyronu.

Když máš dost peněz, vyrobí ti u Aston Martinu prakticky cokoli na míru. Už jsem se na pár věcí ptal a zdá se, že by mi dokázali vyhovět. Záleží jen, co přesně bys chtěla. Na techniku bych moc nesahal - když už, tak jako první bych nechal ještě o chlup zjemnit podvozek. Je adaptivní, tak bych komfortní mód udělal ještě komfortnějším. Motor a převodovka nejsou bez chyb, ale tak nějak mi k tomu autu sedí (ve Virage působí harmonicky). Pokud by ti stačilo pár koníků navíc, dostat tam jednotku z DBS není problém. Moje úpravy by byly spíš v kabině, doladění pár nedostatků, bespoke čalounění.

Šťastný nový rok. :-)
31. 12. 2011 19:27
Re: A já myslela ..
Takový drobný dodatek, abych Bentley nekřivdil, dvanáctiválcové CL váží 2,2 tuny. Taky žádný drobek.

Teď jsem si všiml toho dodatku s RR. Teď budu vycházet z klasického Ghostu. Technicky to není špatné auto, ale nesedí mi. Moc se předvádí. Působí trochu kolotočářsky - podívej se, tady jsem. Na můj vkus jsou RR až moc okaté. A jejich design mi také není nejbližší. CL je opravdový elegán (jeho zadní partie ve mě vždy vyvolají vzpomínku na Jaguar). Aston Martin prakticky umění na kolech. A Rolls Royce je tank. Hraničí u mě s nevkusem. Interiér je pro mě ještě slabší než exteriér - materiály a zpracování skvělé, ale design nic moc. Snaží se být až moc nóbl, opulentní, ale působí trochu kýčovitě. Bentley Continental GT bude hmotnostně a výkonnostně někde poblíž a, po pravdě, dal bych mu před RR přednost. Není tak drahý, exkluzivní, vyspělý, ale cítím se v něm líp. Nevadí mi ukázat, že nejsem chudý, ale mělo by to mít nějakou úroveň. Kdybych byl princ nebo šejk, tak bych asi neváhal, ale jinak si v RR připadám jako idiot. Jako shuttle na nějakou exkluzivní událost by také byl skvělý.

Ještě k interiéru, speciálně ten v Ghostu mě celkem zklamal. Phantom chválím za hořčík, ale plastový Ghost si pochvalu nezaslouží. Ještě že mají bespoke službu, ale při takovéto ceně odstraňovat plasty by skutečně neměla být moje starost - spíš, jestli chci platinu nebo rhodium, sklo nebo křišťál.

Z velkých limuzín mám nejradši Maybach, kterého Daimler zabil svou blbostí; nevím, jak jinak to napsat. Phantom sice vypadá hodně namyšleně, ale když si tedy skutečně na snoba chceš hrát a objednáš si do něj přepážku, tak to vypadá, jako by na ní nebyl stavěný. Maybach má tohle vyřešené mnohem lépe a verze s přepážkou působí naprosto přirozeně. No co, MB ti v případě zájmu vyrobí ještě prodlouženější S.
Avatar - Hammunasakra
1. 1. 2012 11:25
Re: A já myslela ..
Shrnu to - obloukem se vracíme zpět a NEvím jak přesně bude veliké, ale asi NEJ- varianta je (pro mne) MB S-Coupe (a uvidíme jestli a v jaké přesně "verzi" a s jakou převodovkou tam bude V12, ale já asi raději "jen") ve verzi 6.3 AMG (s výkonem a točivým momentem VÍCE než "dostatečným" - byť je to "jen" 8miválec.
Zmínil jste náklady na V12 - s čímž naprosto souhlasím, nejen (výrazně!) vyšší pořizovací cena, ale i náklady verzi 65 AMG posouvají ... už trochu do oblastí "potřeby toho ropného vrtu" ;-)
RR Ghost Coupe jsem zmínila HLAVNĚ kvůli motoru a převodovce, v této oblasti je (v mých očích - nebo spíš "pro mne") PŘED Bentley Continental i MB 65 AMG. Nevím jak v této verzi Cont. GT, ale ta minulá měla (třeba i oproti vámi zmiňovanému "trochuplastovému" GHOSTu) EXCELENTní kabinu, na druhou stranu Ghost má "lepší" motor, převodovku i podvozek (mohu srovnávat jen s tou minulou generací, současný Cont. GT je prý už "dotaženější" - zřejmě opravdu VÝSTIŽNÁ je věta: "Takovýhle měl být od začátku"
Maybach - vidím to STEJNĚ. Občas mi příjde "až NEuvěřitelné", jak špičkoví manažeři dělají někdy až NEpochopitelně chybná rozhodnutí (a doslova "zasebevraždit" Maybach je jedním z nich - rsp. ne jedním, ale doslova SLEDEM chybných rozhodnutí.. :no:
PS: Možná nakonec bude "nejsnazší" počkat na příští "cosi" od Aston, neb (jen jsem slyšela - NEmám vlastní zkušenost) jejich poslední VIRAGE "aktivity" ukazují že umí své modely "posunout" a opravdu do kategorie mého PLNÉHO - ABSOLUTNÍHO zájmu jim chybí ... (jak jsem řekla hned úvodem) "maličko, malilinko" :-)
PPS: A (i když to je také odbočka "trochu jinam") mé VELKÉ sympatie měl vždy Bristol - jsme MOC zvědavá, jeho "krach" by mu svým způsobem mohl i pomoci + by konečně mohli nabízet i volant "na té správné straně" ;-)
1. 1. 2012 16:03
Re: A já myslela ..
Jediné, co mě po technické stránce může na RR Ghost Coupe mrzet, je přeplňování. Jinak naprostá pravda, osmistupeň ZF a špičkový dvanáctiválec, geniální. Po technické stránce může snad konkurovat pouze Ferrari.

Překvapivě spotřeba 65 AMG není tak daleko od 600 (z finančního hlediska bude největší rozdíl pořizovací cena). Je vidět, že ztráty jdou na vrub hlavně konstrukci motoru (tepelné ztráty atd.). Osmiválce jsou prostě úplně někde jinde. Jezdit po městě za 25 chce silné nervy a slušné konto. Nebo se do města nepouštět a jezdit s ním tam, kde se cítí doma.

Ukazuje se, že jsem mnohem schopnější prominout technickou nedokonalost než chyby v kokpitu. Zatímco vývoj motoru není žádná sranda, použít špatné materiály snad nelze ani omylem. U aut nad 5 milionů neočekávám takovéto kompromisy.

Vůbec mi přijde, že Daimler umí vést (teď beru osobní vozy) pouze Mercedes (a asi se dá říci, že i Smart). Tohle není jejich první debakl.

Bentley sice nezačal nejšťastněji, ale na rozdíl od Maybachu to vzali za správný konec a nejspíš jen porostou. Ono i kdyby to vzali za špatný, tak je dost možné, že by se VW nedalo odradit. Piëch bude pěkně tvrdohlavý.

Astonu prospělo, že se ho Ford zbavil. Je vidět, že jdou postupně dopředu. Jejich řešení jsou promyšlená a působí exkluzivně. A kdo řídil staré Astony, tak nemůže říct, že ty nové jezdí špatně. >:D
30. 12. 2011 11:06
Re: A já myslela ..
Dá se jezdit, ale umíš si představit, jak by to zajelo Gallardo? Nebe a dudy. A pro případný retardér, Lamborghini mají systém pro přizvednutí.
Avatar - Hammunasakra
30. 12. 2011 11:31
Re: A já myslela ..
Ano VÍM jak jezdí Gallardo ;-)
PS: a PROTO říkám že já raději - třeba i "jen" tohle Ferrari :-)
30. 12. 2011 11:56
Re: A já myslela ..
Já také neříkal, co je lepší. To je individuální preference. Gallardo zvládne řídit opravdu snad i ten pes. Líbí se mi designem, ale technicky bych také dal přednost Ferrari. 550-2 je možná jediná výjimka.
Avatar - Hammunasakra
30. 12. 2011 16:59
Re: A já myslela ..
To máme stejné - (jediné/-ně) Lamborghini ála Ferrari "bych mohla" ;-)
Avatar - Ham.
30. 12. 2011 21:24
Jak se na ten rybník dostal?
Jediný problém asi byl jak na ten rovný a uježděný rybník to Ferrari dopravili, že by takto?
[odkaz]
Ferrari je asi nejméně vhodné auto na sníh, protože už prostý rozjezd dělá problémy, a řeči okolo stojících jak si má raději koupit Porsche 4x4 asi nepotěší
[odkaz]
Na sníh jedině s 4x4,
[odkaz]
[odkaz]
4x4 se hodí do všech podmínek a i na suchu není nad powerslide všech 4 kol, když pálit gumy tak pěkně rovnoměrně
[odkaz]
Rozbalit vlákno
247
Avatar - Ada je zase tady
30. 12. 2011 21:42
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Je to tak. Jedine 4x4 a nejlepe diesel. :yes:
Avatar - Hammunasakra
31. 12. 2011 00:39
Re: Jak se na ten rybník dostal?
NEznabohu! Svatokrádežníku!
TOHLE napsat (pod TAK krásné mimořádné povedené auto jako je Ferrari California)?? :no: :-|
PS: Jo a - NENí to tak ;-)
PPS: Nebo jinak - vwy fakt (s autem) NEzvwládnete to co ... 160 cm vysoká blondýna? :-)
Avatar - Hammunasakra
31. 12. 2011 00:41
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Já tedy slyšela, že NENí problém jet (i stovky km) klidně v lednu (a chvilku i se staženou střechou - myslím (zrovna "přesně") s Ferrari California :-)
Jde to STEJNĚ snadno a "samozřejmě" jako s Citroën C5 ;-)
PS: Ale pro "začátečníky" možná opradu "raději" nějaké (plnohodnotné) 4x4 (NE že by to v reálu až TAK /jak si mnozí představují/ pomohlo, ale pro ten "pocit", aby "se cítili" jistěji - to asi smysl opravdu má.. ;-)
Avatar - Ham.
31. 12. 2011 00:55
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Pokud stovky kilometrů v Californii jsou v zimě a na sněhu stejně snadné a samozřejmé jako v C5 tak to by vysvětlovalo proč C5 prohrává většinu srovnávacích testů ve střední třídě. Už jsem si začínal o C5 myslet, že je alespoň pohodlná, no tak zase nic.
Avatar - Hammunasakra
31. 12. 2011 02:59
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Aha - "osvětlím":
1) Citroën C5 je NEJpohodlnějším vozem své kategorie - to za 1. :-)
2) Ferrari California je (asi) NEJpohodlnějším vozem (zase) své kategorie - to za 2. ;-)
3) a s OBĚMA se (velmi) příjemně jezdí - i v zimě - to za 3. :-)
PS: A u těch srovnávacích testů (konečně) přestaňte číst (přepočítané) výsledky, ale zajímejte se JEN o "data" (fakta) - viz zdejší porovnání C5 2.2 HDi vs Sup 2.0 TDi (horší motor, horší brzdy = horší akcelerace decelerace i elasticita - i když popravdě těžko rozhodnout jestli víc BIG rozdíl je v v brzdách či pružnosti ;-) - horší odhlučnění, horší pneu, horší torzní tuhost, horší uložení náprav, horší sedadla = lepší auto? :-)
(i přes mírně "jiné" pohledy na věc/na auta - přeji PĚKNÝ den i Nový i nový rok ;-)
Avatar - Ham.
1. 1. 2012 11:34
Re: Jak se na ten rybník dostal?
1) nejpohodlnějším ano, nejlepším ne
2) ve své kategorii ano, ale pořád je to auto pro zábavu které normální majitel používá především v dobrém počasí a pro zážitky, nikoliv pro cestování na delší trasy notabene v zimních plískanicích
3) s C5 se jezdí v zimě příjemně, ještě bezpečněji a příjemněji by se jezdilo kdyby nabízela 4x4, absence AWD je dnes ve střední třídě jasný handicap.

Srovnávací testy, kde se nic neměří a jen nějaký expert či expertka něco komentuje vychází pro Superb lépe než pro C5 stejně jako ty bodovací/měřící
[odkaz]
[odkaz]

I když ta auta nejsou vzájemně porovnávána tak divák získá informaci,
- že C5 je velmi pohodlná nicméně to pohodlí velmi devalvuje poznámka o vrzajícím interiéru po pár tis. km. Takže ten kdo nepůjde do sportovna ala Mondeo může být dost odrazen kvalitou (pravověrný Citroenař asi toto překousne v naději, že nová C5 je kvalitnější než stará).

- no a ten kdo chce auto s pevnou stavbou a sportovnějším projevem tak určitě zaznamená info o měkkosti a houpavosti C5 a poznámku, že co se sportovnosti týče, nemůže C5 s Mondeem soupeřit ani ve vtipu, takže C5 ze seznamu vyloučí.

- u supa slyší, že pravé koleno utiskuje středový tunel ale jinak marně hledám nějakou kritiku.

Schválně jsem vybral "okecávací" testy které ty tak ráda a od redaktora kterého jsi zde kdysi vřele doporučovala jako největšího českého experta.
Avatar - Hammunasakra
1. 1. 2012 12:52
Re: Jak se na ten rybník dostal?
1) ano, ano (jako že NENí NEJlepší vůz třídy ;-) ) - "jen" (a zřejmě o dost) lepší než si HODNĚ lidí "představuje" :-)
2) tady musím malinko poopravit! Naopak je to vůz VELMi vhodný na dlouhé trasy - už jsem pár sedadel vyzkoušela a ta v Californii patří k NEJlepším (tedy pro MNE). Bez přehánění první 500 km "ani nezaznamenáte"!
Opravdu to JE vůz vhodný na dáááálkové trasy - de facto je to VELMi slušné GT. Schopné no problém jezdit i v zimě (samozřejmě že - jak jste správně napsal - do plískanice, závějí/sněhových jazyků atd. majitel raději vezme jiný vůz, ale zrovna tak je možné s ním klidně i v lednu jezdit - třeba trasu cca 200 km tam a 200 zpět ... bych si tak čistě teoreticky představovala ;-)
3) absence AWD je handicap leda tak prodejní - jezdím předo- i zado- kolkami "už pár zim" :-) a nikdy to NEbyl problém (proč by "najednou" měl být?
4) ale NEjsem pro testy kde se NEměří (opakuji už po xy-té :-)
A(le) snaha "přesvědčit" čtenáře/diváka, že když se vezme mechanika vozu nižší třídy a horší motor a levnější zavěšení a menší (horší) brzdové kotouče, tak ve voze s vyšší cenovkou se řidič na horší sedačce v hůře odhlučněném interiéru s karosérií s horší torzní tuhostí "cítí" lépe - není to náhodou PŘESNĚ to, co vy sám (takovéhle "závwěry z ničeho") KRITIZUJETE (rsp. se tomu skoro "vysmíváte"? ;-)
5) mne tedy OPRAVDU "vrzalo" madlo PRAVÝCH dveří! (ten vykřičník protože tam z 99% procent NIKDO NEjezdí :-) ) - nicméně "no problem" to (samozřejmě v záruce) vyřešili..
Jinak mluvit u této generace o NEkvalitní interiéru či materiálech či nějakých problémech s ním je ... víc "mimo" než si asi - třeba průměrný majitel třeba SUPERBu - je schopen vůbec připustit ;-)
(to jsou "klišé" podobných rozměrů jako že Citroën neumí" do zatáčky - popravdě VYSOKOU rychlostí se s tím třeba i do "skoro360tistupňového" přejezdu z dálnice na dálnici jede naopak LÉPE než s naprostou většinou jiných aut (včetně předokolkové audi A4!
6) Myslím že vaše "představy" o "houpavosti podvozku" jsou ...
(ale opravdu) HODNĚ "teoretické" ;-)
7) ad "marně .. nějakou kritiku" - ono by se (zcela vážně!) mohlo zdát, že škoda superb je NEJlepší vůz své (a nej své!) kategorie - a to PŘESTO že je postaven "z čeho je postaven" :-)
NEuvěřítelné, že? (vy patříte - zdá se- k "věřícím"? ;-)
(že by VÁM "najednou" NEvadily - doslova slabé - brzdy? >:-[]
vždy JEN kvůli nim byste NEchtěl Range Rover Evoque! :-)
8) Tak NAPOSLED - "okecávací" testy NEsnáším!!!
Mám ráda MĚŘENÍ (a také kvalitní popis chování auta a jízdních vlastností - neb je toho zatím MNOHO co prostě změřit NEumíme/NElze ... NE"snáším" abstraktní PŘEPOČTY naměřených hodnot
Říkám to (doslova) po XY-té ... tak snad "se už chytnete" (a nebude stále a stále opakovat ... nesmysl ;-)
A jinak OPĚT ŠPATNĚ - Honza Koubek je NADprůměrný a jeho závěry SPRÁVNÉ (i to co říká o Superbu 2.0 TDi - který jak správně zdůrazňuje, si v česku pořídíte za cenu CITROËNu C5 V6 Bi-turbo Exclusive :-) ). Ale rozhodně NENí NEJlepší (to jsem říkám o JINÉM českém autorovi - s nímž jsme podepsaná pod BIG 11ti (?) stránkovým (z)hodnocením přehledem všeho o voze Citroën C5 ;-)
PS: Kvízová otázka (k pohonu zadních kol a zimě): Buřtík mne "průběžně" ukecává, abychom (asi zítra) jeli na pár dní do Nice - pojedeme-li bude to
a) předokolkou
b) krabicí (4kolkou)
c) zadokolkou nebo
d) zadokolkou :-)
Avatar - Ham.
1. 1. 2012 13:31
Re: Jak se na ten rybník dostal?
2) žádné auto této třídy není vhodné na dlouhé trasy, sebelepší sedadla nemohou odfiltrovat celkovou tvrdost auta, která je samozřejmě dobrou a žádanou vlastností ale pro sportovní jízdu, nikoliv na běžné cestování. Snažíš se o stejný nesmysl jako u C5, ta je velmi pohodlná ale zatáčku umí jen projet, nikoliv rychle projet.
3) jízda na koni nebo chůze pěšky také není v zimě problém, prostě 4x4 je bezpečnější, pokud někdo chce tak i rychlejší a i pohodlnější
6) Když se vrátím tedy k číslům tak testovací okruh nejlepší C5 s 240 hp zajede za 1:56,0, nejlepší sup (3.6 V6) za 1:47,5 a sup s 4 válcovým TDI s pouhými 170 hp které všude kritizuješ za 1:52,3. Takže Když má C5 nadprůměrné brzy a to má tak z uvedených čísel plyne jedno, má buď zcela mizerný podvozek co se zatáček týká, nebo má zcela extrémní nadváhu (no nějakou evidentně má) nebo jeho motor nemá tolik hp jako deklaruje a nebo je to kombinace všeho což asi bude nejblíže pravdě. Takže C5 je nejpohodlnější ale nejneohrabanější v zatáčce. Pokud se snažíš tvrdit opak, že je nejpohodlnější a zároveň lepší v zatáčce než třeba A4 tak tvrdíš stejný nesmysl jako když se snažíš přesvědčit, že Californie je dobré auto na dálkové zimní jízdy.
Avatar - Hammunasakra
1. 1. 2012 13:54
Re: Jak se na ten rybník dostal?
2) naprosto NEsouhlasím (správně asi NEMOHU souhlasit!)
Vůz jako Ferrari California je (téměř) NEJ"vhodnější" na "dálkové trasy"! Samozřejmě že NE(jen) kvůli sedadlům! Já k nému mám "výtku", že - jsme očekávala - mohla být v nižších rychlostech "tižší", naopak když jedete onu dálkovou trasu (a je už úplně jedno zda 140 km/h nebo dvojnásobnou rychlostí - vůz VŮBEC NEní "tvrdý" nebo co to máte za představu. A to že po více jak 5 stech km z něj vystupujete "naprosto čerstvý" (NE"unavený") to je prostě FAKT. Asi možná bychom našli ještě "vhodnější/lepší" GTéčka, ale Ferrari California a dálkové trasy = VÝBORNÁ kombinace :yes: :-)
(a bez urážky - je úplně jedno co "si představujete")
ad C5 a zatáčky - není to asi vůz na "ostré vlásenky" (ale který vůz té kategorie je ;-) ) - jakoukoli zatáčku včetně té "z dálnice na křížící dálnici" s ním, navzdrory vašim "představám", můžete projet RYCHLEJi než s většinou konkurence - samozřejmě VČETNĚ škody superb (a audi A4 s předním pohonem - je to právě díky vynikající trakci a rozložení hmotnosti + uložení motoru a vyspělejším závěsům kol a tužší torzní tuhosti a ... a všem těm KONKRÉTNOSTEM o kterých (někteří) recenzenti tvrdí že "vpodstatě, no vlastně spíš VŮBEC NEmají vliv.. >:-[]
3) nu, i ten Citroën tento ˇmódní trend" pořešil systémem HYbrid4 - který asi časem najedeme ve VŠECH modelech (od nižší střední nahoru..
MNE tedy učili že DŮLEŽITĚJŠí než pohon jsou použité pneu (pohon všech kol NE"zatracuji" nebo NE"zpochybňuji", ale na trasu napříč Evropou (zítra například) ho prostě NENí třeba (a "příjemněji" se pojede s JINÝM vozem - to je prostě REALITA ... snad leda kdyby přišla nějaká "ultravánice" apod, nebo když člověk jede/jezdí do hor atd. tak SAMOZŘEJMĚ 4x4, ale jinak...
6) tady asi budeme "u toho"!!! Jednak (a to sám JISTĚ víte!!) i vozy "stavěné na okruh" (!) mohou dopadnout na "různých" okruzích různě (prostě i těm, řekněme speciálům /myslím BMW M3 audi RS atd. "sedne" ten který okruh "jinak" - ZÁLEŽÍ právě na "typu zatáček" na "rozložení rovinek a zatáček" atp.).
"Představovat si" že zde naměřená data mají nějakou souvislost s běžným (a to klidně i "ostřejším") ježděním po silnicích a dálnicích..
No a Superb (vzhledem k tomu "na jaké mechanice" je postaven) bude mít oproti C5 V6 Bi-turbo (vzhledem k tomu "na jaké mechanice" je TEN postaven) výhodu tak 300 kg? Což je na okruhu ŠÍLENÝ rozdíl - na silnici ale vyšší hmotnost (narozdíl opět "od představ" většiny) není JEN "špatně", občas dokonce "právě naopak" ;-)
Ano v zatáčce typu "přejezd z dálnice na dálnici která jí napříč kříží" (něco jako konec dálnice D5 v Praze) je dokonce JEDNOZNAČNĚ lepší (což je ale - když se zamyslíte nad konstrukcí audi A4 - snad i "logické" :-)
Avatar - Ham.
1. 1. 2012 16:43
Re: Jak se na ten rybník dostal?
C5 má lepší brzdy, je rychlejší v zatáčce, má silnější motor ale konkrétní trať projede pomaleji no tak to je dost špatný vtip.

4x4 je lepší v každých podmínkách
a) je rychlejší
b) bezpečnější protože má daleko větší rezervu v rychlosti projetí zatáčky
c) je pohodlnější, třeba rozjezd na povrchu s jakkoliv sníženou adhezí, stačí oslintané pražské kostky, FWD zvláště u dieselů prohrábne kola čili skoro stojí a když se kola chytí třeba na asfaltu tak posádka absolvuje rázy od kol, 4x4 plynule zabere všemi čtyřmi bez jakéhokoliv prokluzu nehledě na bezpečnost při takovém rozjezdu protože 4x4 je stále dokonale řiditelná (kola mají stále adhezi) proti FWD kde prokluzující přední kola jsou v podstatě neřiditelná.
Avatar - Hammunasakra
1. 1. 2012 16:53
Re: Jak se na ten rybník dostal?
A nemá (snad) - dokonce VÝRAZNĚ - lepší brzdy? ;-)
A nemá (snad) - dokonce VÝRAZNĚ - silnější motor? :-)
A nemá (snad) - dokonce VÝRAZNĚ - lepší trakci? ;-)
(pro to ostaní je "důkaz", s tou zatáčkou mi to budete MUSET "jen" věřit :-) - ale JE to pravda, "čestné slovo"? :*)
Zabralo to? :-)
Ano - ZÁVODNí trať - o několik set kg těžší vůz klidně MŮŽE jet pomaleji ;-)
NEznáte - a na tohle téma takových je MNOHO - také testy? Kdy Subaru Impreza "ve správných podmínkách" byla rychlejší než Ferrari (kruciš jaké to tehdy bylo? :-)
Kdy Clio RS (nebo ostrý Megane?) porazil ... atd. atp.? ;-)
Ostatně VY SÁM přesně tohle VÍTE, nebo? :-)
Čím vyrážíte "na okruh"? A je to (současně) nej auto na cestu napříč Evropou?
Vemte na stejný okruh VYNIKAJÍCÍ vůz MB CL (s MT jsme se "téměřshodli" že to je, z našeho pohledu, téměř NEJ vůz na trhu) a porovnejte jeho čas s ... čímkoli menším lehčím :-)
PS: Já bych s vozem odladěným a byl VELMI DOBRÝ na okruhu po silnicích a dálnicích jezdit spíš NEchtěla (to mne přešlo ... no už nějaká doba to je ;-)
PPS:
a) rychlejší? myslím že v REÁLU "ne" (konkrétně na zítřejší cestě - řekněme 1200 km - by byl vůz "kde jak proč" o KOLIK rychlejší? Mám možnost jet dokonce se STEJNÝM motorem - zado- i všechno-kolka :-)
b) RÁDA jezdím rychle - ale nějak si na té 1200 km dlouhé cestě NEdovedu předsavit zatáčku kde by 4kolka měla být rychlejší než zadokolka
c) pohodlnější (na ovládání vozu) je, sorry, právě ZADOkolka. FAKT si myslíte že kdekoli na té cestě se mi bude "hůř" rozjíždět se zadokolkou?
MUSÍM k vaší "teorii o NEřiditelnosti" FWD sem dávat DALŠí odkaz SnowMotion? ;-)
NEmám NIC proti 4kolkám obecně - ale jejich "prosazování" jako NUTNOST každodenního provozu je - sorry ale "bubost" :-|
1. 1. 2012 17:25
Re: Jak se na ten rybník dostal?
ad čas na okruhu - záleží na jeho rychlosti. CL 65 AMG na horských cestách bude mít problém ujet asi i Aveu. Ale na něčem rychlejším dokáže zamávat s leckterým sporťákem. To je jasná věc, každá trať si žádá svoje. Ale nižší hmotnost ještě nikdy nic nepokazila. ;-)
Avatar - Ham.
1. 1. 2012 17:37
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Ano C5, má lepší brzdy.
Ano C5 má silnější motor ale je jí to platné jak mrtvému zimník protože sebou tahá daleko větší hmotnost a tudíž je sup dynamičtější auto
Trakci má C5 lepší tak možná o chlup, ten však zase ztrácí na hmotnosti. A pokud má sup 4x4 tak se na něj v trakci C5 vůbec nechytá.
Takže ve výsledku je C5 paradoxně pomalejší auto. Ale pohodlné.

Auto FWD nebo RWD se srovnatelným výkonem a podvozkem bude vždy na silnici za všech podmínek (sucho, voda, sníh) pomalejší než stejně výkonný/podvozkově schopný AWD. To ber klidně jako axiom, pokud s tím máš problém tak se zeptej jakéhokoliv soutěžního jezdce. Já to mám vyzkoušené docela bohatě, velkými auty mám najeto jenom přiměřené věku a na silnici si člověk extrémy moc zkoušet nemůže, ale celý život si hraji s RC modely 1:8 popř. 1:5 kde se ladí podvozky a motory prakticky zcela stejně jako u velkých aut a protože nezvládnutí modelu nestojí život, max. nějaký zničený model za 50-80 tis. tak si člověk vyzkouší limity zcela ideálně a říci kolegům na závodech, že v kategorii 4x4 proti nim nastoupím třeba s RWD (FWD se vůbec nepoužívá) tak mi dají na 10 okruhů 3 kola k dobru a budou mě mít za blázna co začíná jezdit a o autech ví pendrek.
Takže AWD, pokud někdo bude chtít závodit, tak bude rychlejší, pokud závodit nechce a pojede RWD i AWD stejnou rychlostí tak má AWD vyšší bezpečnostní rezervy (třeba v zatáčce při potřebě náhle zatáčku prudce utáhnout)
O žádné neřiditelnosti nikde nemluvím, to si vymýšlíš ty.
O žádné nutnosti 4x4 nemluvím, mluvím o tom, že auto s 4x4 má lepší jízdní vlastnosti které lze využít ve vyšší rychlosti jízdy, lepším komfortu, vyšší bezpečnosti. Samozřejmě lze tyto bonusy nemít a jezdit s jednou poháněnou nápravou ale stejně pak lze argumentovat, že se dá jezdit i koňským spřežením. Jezdí? Jezdí. Brzdí? Brzdí. Zatáčí? Zatáčí.
SnowMotion je jen nastavení ESP a ABS, nic technicky nového nepřináší.
Avatar - Hammunasakra
1. 1. 2012 18:56
Re: Jak se na ten rybník dostal?
>:D - kruciš tady vám to OPRAVDU "ujelo" (myslím to "dynamičtější auto" ;-)
Popravdě NEJvětší rozdíl mezi oběma vozy je právě v elasticitě! :-)
(no i když ty brzdy... ;-)
>:D - kruciš tady ZNOVU! (myslím to "pokud má 4x4 tak se na něj vůbec nechytá") - NEleze na vás něco? :-)
K tématu pohonu kol a rychlosti vozu se vyjádřil v 17:17 MT a k tomu není co dodat (nebo...? ;-)
Přiznávám že k tématu MODELů se NEvím jak vyjádřit - nicméně doporučuji text MARTINa VACULÍKa k tomuto tématu (FWD vs RWD) publikovaný v SM (psaný o tříkolkách nicméně platný obecně "od tříkolek po auta" = k vámi zmíněným modelům se nechci vyjadřovat, tam AWD "může" mít smysl - to nepopírám..
Pokud slovy "nic technicky nového nepřináší" myslíte že vaše tvrzení "prokluzující přední kola jsou prakticky neřiditelná" či "vůz prohrábne kola čili skoro stojí" v jeho případě vlastně NEplatí (což dělá ale i sama trakce = konstrukce vozu/rozložení hmotnosti - ale jak jsem psala v TÉTO disciplíně byl Citroën vždy "jednička", již v dobách Traction Avant a "definitivně" od dob DS = u takhle postaveného vozu je potřeba pohonu další nápravy "minimální"
Avatar - Ham.
1. 1. 2012 19:16
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Dynamický nerovná se elastický motor. Dynamičtější je sup prostě proto, že je celkově rychlejší na silnici (v součtu zrychlování, zpomalování, zatáčení etc.). Čas odměřený časomírou o tom mluví dost jasně.
U FWD můžeš být jednička jaká chceš, ale na suchu trakce ani toho nejhoršího systému RWD nikdy nedosáhneš no a 4x4 je pak o další level výš. Pouze za zhoršených podmínek si s FWD může troufnout na RWD ale s AWD opět zcela nesouměřitelné. Takže Citroen může být tak maximálně jednooký mezi slepými králem (FWD Citroenu mezi FWD ostatních výrobců) ovšem v porovnání s 4x4 je to těch obligátních 40-45 ku 80 ve prospěch 4x4. Btw. podívej se na naměřená zrychlení sup 170 hp 7,90, C5 240 hp 7,60, pokud je trakce u c5 lepší (trakce se nejlépe pozná právě při zrychlení z nuly) tak je něco divně buď tím šeštiválcem nebo netahá 3 metráky navíc ale pět a více protože jinak si naměřené hodnoty nelze vysvětlit.
Avatar - Hammunasakra
1. 1. 2012 19:59
Re: Jak se na ten rybník dostal?
K prvnímu odstavci a časech na okruhu jsem se již vyjádřila, ale ještě jednou: Vy znáte nějaký úsek, který je jen částečně podobný okruhu??? Je naprosto jestli zítra pojedu na sever - třeba do HAMBURGu, nebo na jih - do Nice ... v OBOU případech taková cesta bude pohodlnější snazší a v reálu nejspíš i rychlejší s C5 (než se škodou Superb - že zrovna VÁM u ní NEvadí slabé brzdy? ;-)
K druhému odstavci - vy jste z těch "přepočtů" a tabulek už "úplně mimo" (omlouvám se to NEměla být urážka - ale takhle to "na cestě" přece VŮBEC NE"funguje" :-)
PS: A jakžeto dosáhnete u toho SUPERBu (byť půjde o verzi osazenou výrobkem švédské firmy Haldex) lepší trakce než má Citroën C5? ;-)
PPS: Je skoro DĚSIVÉ co s "normálně inteligentním" člověkem zvládne udělat "intezivní porovnávání číslíček" :-|
(nebylo by možno "maličko omezit" louskání číslíček a "maličko přidat" v porovnání "reálných" vozů?
PPPS: Jinak to NElze vysvětlit říkáte?? Hmmm :-)
Co vlastně vy říkáte na NEJlepší NEJzábavnější NEJlépe řiditelné Lambo? (NE"narušuje" vám to váš "pohled na věc"? ;-)

Pěkný Nový rok :-)
Avatar - Ham.
1. 1. 2012 20:08
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Pohodlnější ano, rychlejší nikoliv. Slabší brzdy bych bral jako KO kritérium, ale sup není můj zájem. Stejně tak by mi vadil až příliš rozvláčný podvozek a nadváha C5 a neschopnost říznout zatáčku, ale C5 není také můj zájem takže osobně je mi to jedno.

Lepší trakce dosáhne 4x4 tím, že přenáší výkon přes 4 kola, FWD sebelépe odladěné přenáší jen přes 2, takže 4x4 má skoro 2x lepší trakci. Pokud toto není jasné tak pak už není co vysvětlovat.

Nejzábavnější pro někoho, kdo se vyžívá v ujíždějícím zadku. Ale je pomalejší na všech okruzích proti specifikaci LP570-4 a někde docela o dost. A pro mě nejlepší = nejrychlejší.

Jinak už začíná jezdit Aventador a ten si např. dal na Hockenheimu ke snídani jak McL MP4 tak Itálii.
Avatar - Hammunasakra
1. 1. 2012 20:18
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Ale jak té lepší trakce dosáhne HALDEXový SUPerb? TO byla otázka! ;-)
Avatar - Ham.
1. 1. 2012 20:21
Re: Jak se na ten rybník dostal?
No tak, že dá část výkonu dozadu, část dopředu, podle podmínek tuším od 8-92 až do 90-10, z hlediska trakce nevidím rozdíl jestli je to haldex nebo jiný systém. Pokud vím třeba z bmw 530xd nebo z Tiguanu tak elektronické systémy fungují stejně nebo podobně, když vidí nulovou rychlost, zařazenou jedničku a zvýšené otáčky tak preventivně dají na zadek co já vím těch 90% a pak podle toho jak se vyvíjí prokluz tak regulujívíce výkonu i dopředu, takže prakticky se nedá rozjet s protáčejícími koly nebo s koly do kterých zasahuje ABS/EPS přibrzďováním.
Avatar - Hammunasakra
1. 1. 2012 20:28
Re: Jak se na ten rybník dostal?
U HALDEXu 4 který je v superbu JE (přece) VŠE vpředu (a vůz má HORŠí trakci než Citroën), dozadu jde (narozdíl od předchozích generací) nějaké procento aby byl systém (jakoby) "trvale pod proudem" a schopný rychleji "zabrat" (což je SPRÁVNĚ - to ale NIC NEmění na tom, že v 99% běžné jízdy (no vlastně asi VÍC než 99% ;-) ) zůstává vozem "s horší trakcí"
PS: A totéž platí pro Lambo 550-2 - je prostě VŽDY lepším příjemněji ovladatelným vozem (neb NIKDE NEnajdete silnice které by byly jen vzdáleně podobné jízdě na okruhu - kde by jen vzdáleně šlo jezdit podobným stylem = časy vozů dosažené na okruhu jsou "zajímavé", ale s jízdou po normálních silnicích dálnicích nemají téměř až NIC společného..
PPS: A díky za "důvěru" ve Ferrari Italia - vy jste (snad) NE"čekal", že Lamborghini Aventador bude "o fous" rychlejší? ;-)
PPPS: NEvím co myslíte tím "říznout" zatáčku, ale projet zatáčku jde s C5 rozhodně RYCHLEJi než s audi A4 předokolkou - s tím NIC NEnaděláte :-)
Avatar - Ham.
1. 1. 2012 20:42
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Ale o trakci jde hlavně při rozjezdu, a ten probíhá v gardu 90-10 nebo 80-20 ve prospěch zadku, je to jasné z popisu haldexu, xdrive nebo jiných el. systémů. A pak jde o trakci při změně rychlosti (zrychlení) třeba i při vyšších rychlostech na kluzkém povrchu a zde zase posílá haldex dozadu přesně to co je potřeba, jinak řečeno, když 100% zvládá předek tak jde výkon na předek, když cokoliv předek nezvládá od rychlosti 0 až Vmax tak dostává výkon zadek a to přesně takový aby předek nešel do prokluzu. FWD prostě proklouzne a končí protože přebytečný výkon nemá kam poslat. Nejsem si jistý, co míníš pojmem trakce, pro mě je to schopnost auta přenést výkon na silnici a proměnit jej ve zrychlení a zároveň ulehčit předním kolům aby mohli lépe konat práci v příčném směru, tedy spolehlivě zatáčet. Navíc tyto systémy lehce podporují zatáčení tím, že posílají výkon víc na zadní vnější kolo takže auto stáčí zadkem ve směru zatáčky, něco jak activediff.
Příklad č. 1

Auto 150kw, rozjez na suché optimální vozovce
FWD sebelépe odladěné nedokáže využít až do rychlosti řekněme 50 km/h víc jak 100kW takže i na suché vozovce buď dojde k prokluzu nebo zabrzdění kol přes ESP/ABS
AWD, třeba haldex, pošle 90% na zadek a rozjíždí se na suchu jako RWD a protože 150kW na suchu není problém tak se využije pro rozjezd plný výkon.

Příklad č. 2
Auto 150kw, rozjezd na mokru nebo sněhu
FWD sebelépe odladěné nedokáže využít až do rychlosti řekněme 100 km/h víc jak 70kW takže buď dojde k dlouhému prokluzu nebo zabrzdění kol přes ESP/ABS
AWD, třeba haldex, pošle 90% na zadek a rozjíždí se jako RWD a pokud zadek začne klouzat tak víc přidá na předek, v každém případě přenese na silnici dvakrát větší výkon než FWD nebo RWD.

Příklad č. 3
Auto 150kw, zatáčka projížděná na mezi adheze
Průběh decelerace před zatáčkou a nájezd na apex je u RWD, AWD, FWD podobný, velký rozdíl je v akceleraci ze zatáčky, FWD musí přes přední kola přenést jednak 150kW jednak velkou boční sílu na mezi adheze, to ale nelze obojí splnit najednou takže výjezdová rychlost/schopnost přenést plný výkon na vozovku dokud nepominou boční síly je u sebelépe odladěné FWD omezený a výjezdová rychlost nejpomalejší (na suchu je rychlejší jak AWD tak RWD, na sněhu je rychlejší AWD, RWD naopak může zaostat). Teprve po srovnání kol lze u FWD využít jejich schopnost a přenést max. výkon na vozovku (za sucha, za snížené adheze i třeba na 3 stupeň je problém a zase AWD ujíždí díky lepší trakci. Navrch ještě haldex podporuje vnější zadní kolo, takže napomáhá stáčení vozu a pomáhá přední řízené nápravě (určitá obdoba activediff nebo ředitelné zadní nápravy).
Ve všech příkladech dále zhoršuje pozici FWD jakákoliv nerovnost, neřkuli díra, protože rozhozením nápravy dojde ke skokové ztrátě trakce, což elektronické AWD řeší elegantně poslání skoro celého výkonu na druhou nápravu (i proto na silnici je třeba xdrive hodnocen lépe než pevné rozdělení síly u medvěda, což se zase lépe hodí do terénu ve spojení se závěrkami diffů)

Takže schopnost trakce je u předohrabového supu řekněme 40% u C5 45% ale u haldex supu 80% a u imprezy 90%.

S C5 jde projet zatáčku, ale pomaleji než se 3er, A4, C, supem, passatem, mondeem, 508, avensisem a asi pár dalšími auty.
Avatar - Hammunasakra
1. 1. 2012 21:18
Re: Jak se na ten rybník dostal?
..já si s tou A4kou NEdělala legraci - ve verzi předokolka je FAKT horší! OHNE legrace :-)
PS: NE"přehnal" jste to trochu s tím Avensis a sup a passat a 508 a ... ;-)
PPS: Vidím že (nejobyčejnější) ze systémů 4 kol Haldex jste postavil "na roveň" těch NEJlepších - vpodstatě to působí že koupit si škodovku s HALDEXem je "rozumější" řešení než sofistikované systémy v Honda Legend či BMW X6M :-)
Ale když může být lepší McPherson než dvojité lichoběžníky s oddělenými těhlicemi a 2.0 Tdi než 2.2 HDi 150 kW atd., tak co se divím, tady je asi už "vwše možné" ;-)
Avatar - Ham.
1. 1. 2012 22:37
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Ne, vidím to na pěkné 13 místo pro C5 v handlingu a slalomu ze současné střední, když vynechám nějaké exotické věci a vezmu v potaz to, co se v EU prodává. Pořadí u jedné poháněné nápravy bude zhruba následující 3er, laguna gt, S60, C, A4, mondeo, passat, insignia, sup, 508, avensis, accord, C5. Samozřejmě pořadí aut jako celek bude jiné.
Otázka je, zda si to 13. místo udrží po porovnání s i40.

Nikde jsem haldex neporovnával s xdrive ani s hondou, pouze jsem popisoval vlastnosti, takže si nevymýšlej.

Ano McP může dávat lepší praktické výsledky než rovnoběžníková náprava. Současná MB E je určitě lepší a vyváženější auto než C5 a McP bez problémů používá. A používaly jej i minulé genererace BMW přičemž byly na špičce jízdních vlastností (nikoliv pohodlí, tam byly spíš na chvostě).

2,2 HDI je silnější motor než 2.0 TDI. Jeho použití v daleko těžším autě pak dává stejný výsledek jako použití 2.0 TDI v lehčím autě z hlediska dynamiky. 2.0 TDI pak má logicky o pár deci lepší spotřebu.
Avatar - Hammunasakra
2. 1. 2012 00:49
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Já už vás TOLIKRÁT před těmi "číslíčky" VAROVALA! ;-)
O tom auta NEjsou (tedy samozřejmě trochu ano, ale to kam to "tlačíte" vy.. :-|
Dám vám příklad. Firma jedné Paní (Eunice Kron) dělá jedny z NEJlepší zesilovačů na světě. I v této oblasti (jak jistě víte) lze mnohé měřit. Zesilovače paní Kron (KR Audio Kronzilla) mají parametry (slušně řečeno) "nic moc", dokonce i výkon je "žádný zázrak", nebudu mluvit o vzhledu, ten je (jedna lampa je velikostí mého předloktí - no to spíš vlastně VĚTŠí :-) ) "odpovídající parametrům" ;-) když ale přestanete být "lovec číslíček" a zesilovač s jinými SLUCHEM porovnáte - JO to je něco (HODNĚ) jiného ... to je ve své kategorii (integrovaný zesilovač stojí myslím 19.990 €) zvukově zcela FANTASTICKÝ stroj, MIMOŘÁDNÝCH kvalit.
A trochu podobně je to i s těmi auty. Ta čísla vám o voze (přece) NEřeknou ani ZDALEKA tolik, kolik si představujete. Znám vozy mající "ofic" maximálku 220 km/h - a zatímco jeden ještě v 215ti "zatahuje" jak ve středních otáčkách, ten druhý už "smrtelně chroptí" někde od 180ti/190ti. Jsou vozy co dle dvou naměřených hodnot na předních sedadle působí "docela velké", ale ZCELA jiné je to když si na to sedadlo vy sám sednete... atd. atp.
Takže DOPORUČUJi si např. nějaký ten SUPerb 2.0 TDi "osahat" ozkoušet projet a pak totéž udělat ... čím více to budete dělat, tím VÍCE zjistíte že "auta NEjsou o číslíčkách"
(a jízda na okruhu NEmá s tou na silnici až tak moc společného :-)
(občas málem působíte jako byste JEN porovnával číslíčka - a snad ani neměl řidičák ;-)
No a teď k tomu SUPER"fórku" co jste napsal (trochu ve stylu naší nedávné diskuze o bezpečnosti vozů dle Euro NCAP - prostě na to "míchání" kategorií vozů si MUSÍTE dávat "pozor"! :-)
Současná MB E-Klasse mne NEpoužitím lichoběžníků na přední nápravě ZKLAMALA (pochopitelně vůz jezdí "bez problémů" jak píšete - jen tím přenechal "poctivěji" postavenému BMW 5 prostor... a DŮKLADNĚ se připravuje na příští generaci, to sem ale nepatří..
Vy srovnáváte ZADO-kolku a PŘEDO-kolku! A "komentujete" zavěšení PŘEDNí nápravy!!! To je SUPERdůležité u PŘEDOkolky (neb zde "proti sobě" jsou dvě různé síly a opravdu se VYPLATí NEšetřit a u vozu s PŘEDNÍM pohonem co NEJkvalitnější závěs použít!
U zado-kolky kde se ("správně") každá náprava "věnuje tomu svému" to je samozřejmě TAKÉ LEPŠí, ale vzhledem k tomu že přední náprava se věnuje "jen" směrování vozu a NEvznikají na ní "boje" o to která fyzikální síla "si urve větší slovo" (jestli budeme spíš zatáčet nebo zrychlovat", tak u ZADO-kolky je kompromisní použití McPhersonů také "špatně" ... ale zdaleka NE TAK "špatně", jako u PŘEDO-kolek...
Tak snad jsem vám to "osvětlila" a ... a opravdu "kašlete" (alespoň trochu) na ta číslíčka - ta vám o tom JAKÝ je který vůz, JAK se v něm člověk cítí a dokonce ani JAK vůz jezdí - NEřekne ;-)
Avatar - Ham.
2. 1. 2012 01:52
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Ale kvalita zesilovače se dá také změřit a měří se, jen se nesmíš zaměřit na absolutní výkon, který může mít zkreslení jako "kráva" ale musíš měřit charakteristiky. To není žádná věda a změřit se to dá velmi exaktně, změříš rychlost přeběhu a stabilitu, horní mezní kmitočet, dolní mezní kmitočet, přechodové zkreslení, limitaci, harmonické zkreslení, intermodulační zkreslení, zkreslení TIM pokud je to transistorový zesilovač, vstupní impedanci, výstupní impedanci, odstup signál/šum, přeslechy pokud je to vícekanál a máš dokonalý přehled o kvalitě nebo nekvalitě.

V technice jsou čísla a měření základ. Stavět věci na dojmech a pojmech je vždy špatně a nikam se nedojde. Protože pak to končí, že sice mám teoreticky správnou konstrukci, ale prakticky mizerný výsledek. C5 má hlavní problém s hmotností, bez její drastické redukce můžeš mít nápravu z F1 a motor ze závodů fullpull ale když na to naložíš vagon tak to nikdy nebude fungovat podle předpokladů. A pokud se chce C5 dostat do pozornosti více zákazníků, tak může lehce snížit pohodlí, tam problém nemá, ale musí zvednout kvalitu a povědomí o kvalitě a poněkud zesportovnět. Nebo ne a pak musí počítat se zájmem jen menších/okrajových skupin zákazníků, toť vše.

Ze závodů RC modelů jsem se naučil, že když má člověk pocit, že mu to jede jak z praku a následně se podívá na časomíru tak většinou zjistí, že to stojí za starou bačkoru a naopak.
Asi toto je první příklad, krásné drifty, radost pro oko:
[odkaz]
Ale čas zoufalý
Toto je správná jízda, protože o 50% rychlejší, čistá stopa, žádný efekt, nuda (mj. proto, že to je 4x4 >:-[]
[odkaz]
No a mě baví auta a řidiči co umí to druhé, to první umí totiž každý trouba.
Avatar - Hammunasakra
3. 1. 2012 00:38
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Já snad mluvila o (měření) VÝKONU? :-)
Monobloky Kronzilla mají 200 Watt ("áčkových - lampových") TOHLE "měření" je myslím ok ;-)
Tady jste poněkud v NEvýhodě, mně "napovídají" profíci z oboru, takže -
Máme zesilovače kde (vámi zmiňované) naměřené hodnoty jsou:
a) EXCELENTNí a jejich funkčnost a (primární) ZVUKová kvalita je doslova FANTASTICKÁ - třeba Spectral Audio nebo Brinkmann monobloky (ty - 2 u každé reprobedny - jsem měla možnost na vlastní uši (ne)slyšet - opravdu VYNIKAJÍCÍ, navíc se mi moc líbily i DESIGNem, prostě zesilovače ze všech stránek :yes:
b) EXCELENTNí a jejich funkčnost a (primární) ZVUKová kvalita (ne až tak) DOKONALÁ - třeba zesilovače (známé) firmy "xyz" či "zyx" - jména konkrétních firem jsou (mi) známa :-)
c) NE zrovna excelentní a(le) jejich funkčnost a (primární) ZVUKová kvalita je doslova FENOMENÁLNí - třeba KR Audio Kronzilla ;-)
ROZDÍL mezi NÁMi je takový, že mne "zajímá" a) a c) - a vás a) a b) .... nebo? :-)
No a samozřejmě STEJNÉ je to i v autech (a asi i všude jinde - já prostě raději když hraje Steve Gadd, Jack DeJohnette nebo Buddy Rich - než (naprosto PŘESNÝ a vlastně jakodokonalý) "automatický bubeník" ;-)
Říkáte "zvýšit kvalitu" u C5? To je myslím ZCELA NErealistický požadavek (viz 2 místní popisy verze 2.2 HDi - kvalita je srovnávána s vozy VYŠŠÍ střední třídy, "víc" to prostě DOSLOVA NEní reálné. Právě KVALITOU (v "plnohodnotném" významu slova, je C5 zcela mimořádný vůz (kterému se možná dokonce NIKDO z kategorie NErovná) - bohužel snad až VĚTŠINA lidí kvalitu NEumí ocenit (ve vínech, ve whisky, v ... ) a dokonce ani "rozeznat" :no:
To čemu říkáte nadváha je věc daná "použitými díly" rozměry rozvorem a vůbec pojetím vozu (od větších kol přes ... po větší "křesla" v interiéru) = to všechno dohromady prostě UDĚLÁ vyšší hmotnost - samozřejmě není problém vůz pojmout "nízkonákladově" jako superb, použít "mechaniku" z NIŽŠí třídy, ale to je PŘESNĚ to, co NEchci - i když to k tomu asi "spěje", že časem budou VŠECHNY automobilky dělat vozy střední třídy (levně) ála Superb (já v tom narozdíl od vás ale "VWÍTĚZSTVWí" opravdu NEvidím.. a pak si budu prostě "muset" koupit... Jaguar XF? :-)
PS: Jak se tak koukám na ony "modely" - tak z LOGICKÝCH důvodů (které v "normálním" osobním voze v této míře samozřemě VŮBEC NEexistují - tam je URČITĚ vhodnější pohon všech kol.
PPS: JAK si VY "vysvětlujete", že VŠECHNY "dražší luxusnější sportovnější" značky vždy byly a jsou zadokolky? (a ne "dalekolepší" 4x4??? :-)
Avatar - Ham.
3. 1. 2012 21:14
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Vyšší váha neznamená vyšší kvalitu, dnes je tomu právě naopak, vedoucí značky oboru do konstrukce zapojují lehké materiály a zvyšují jak pohodlí tak jízdní výkony (ty právě rostou zcela "automaticky" díky snižování hmotnosti). C5 má prostě nadváhu a s kvalitou to vůbec nesouvisí. A pokud autu vrže interier tak mluvit o nemožnosti zvyšovat kvalitu je poněkud, no, diskutabilní.
Avatar - Hammunasakra
3. 1. 2012 21:32
Re: Jak se na ten rybník dostal?
To byla EXTRÉMně "skromná" odpověď! ;-)
Avatar - Ham.
3. 1. 2012 21:37
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Chyby C5 délkou příspěvků neukecáš, pozitiva na druhou stranu nikdo nezpochybňuje.
Avatar - Hammunasakra
3. 1. 2012 23:29
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Takže "kratce" ;-)
a + b? Nebo a + c (jako já :-)
Avatar - Ham.
3. 1. 2012 23:57
Re: Jak se na ten rybník dostal?
c) je blbost, pokud parametry nejsou zcela excelentní tak zvuková kvalita nemůže být fenomenální. Nevylučuji, že se takový zesilovač může někomu líbit, ale pak se mu líbí zařízení které primární zvuk v některém parametru více či méně przní a i když to nějaké skupince podivínů může připadat šik tak zesilovač není od toho aby něco někam přidával nebo ubíral (při porovnání vstupu a výstupu) ale jen a jen o tom, aby vstup co nejvěrněji/nejčistěji přenesl na výstup. A nejvěrněji znamená, že má zcela excelentní parametry.
b) zásada je, nevěřit parametrům výrobce ale všechny je přeměřit v nezávislém labu, oni totiž často výrobci kecají a pak může dojít k tomu, že na papíře je vše super ale v reálu se ukáží vady (třeba ne všech kusů ale výsledek se liší kus od kusu). To je jako s výrobci aut, tvrdí v papírech, že auto má poh. hmotnost 1760kg a v testu na váze ukáže ručička 1980, u jiného je rozdíl jen 50kg ale také směrem nahoru a všichni samozřejmě víme, že méně je více. Nebo když Evoque deklaruje 140kW a proti 130 kW Q3, ale na dráze se ukáže, že by mohl tak max. soupeřit se 105kW verzí Q3 ale ne s tou 130kW.

Takže a) je správně, najdi mi koncertního mistra který by si přál aby jeho nahrávka byla interpretována přes zařízení které tu něco přidá, tu něco ubere, lehce zkreslí atp. To, že se to nějakému posluchači nebo skupině posluchačů líbí ještě neznamená, že je to dobře.
Avatar - Hammunasakra
4. 1. 2012 00:26
Re: Jak se na ten rybník dostal?
b) KOMPLETní měření je "normální" STANDARDní součást testů (v německých hifi magazínech)
c) těch kde např. integrovaný zesilovač KR Audi Kronzilla označili za NEJlepší zesilovač ;-)
a) JÁ psala že jsem měla možnost (ne)slyšet Brinkmann mono-bloky = ŽÁDNÉ "přidávání" ŽÁDNÉ "ubírání" :-)
PS: Ale jestli doma míti, denodenně poslouchati Brinkmann či Kronzilla - VELMi těžké rozhodování! ;-)
Avatar - Ham.
4. 1. 2012 00:48
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Některé hifi magazíny jsou sponzorované výrobci, jako auto.cz od VW, pozor na to >:-[]
Avatar - Hammunasakra
4. 1. 2012 01:06
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Nojo (to SAMOZŘEJMĚ - vwšichni vwíme :-) ) ale KR Audio je spíš něco jako Pagani než VW ;-)
TIHLE výrobci spíš magazíny a recenzenty NE"ovwládají" :-)
PS: Jinak to ale funguje všude stejně - proč novinářům nový model představit "na dvoře v továrně", když to jde ... na Kanárských ostrovech (doslova! ;-)
PPS: Co myslíte pan

[odkaz]

(tomu ty "závwěry" jdou "jedna radost") kolik má za sebou cest kolem sVWěta? :-)

PS: A "vážněji" - NEznáteli zesilovač Kronzilla (či Brinkmann) VELMi doporučuji "napravit" ;-)
Avatar - Ham.
4. 1. 2012 01:11
Re: Jak se na ten rybník dostal?
a já myslel, že ti panenku přejel jenom Piech, a on i Vaverka, no to je tragedie....
Avatar - Hammunasakra
4. 1. 2012 01:11
Re: Jak se na ten rybník dostal?
..Piëch řídil, Vaverka byl spolujezdec.. :-)
PS: Vzadu seděli Peter Hartz a Helmut Schuster ;-)
Avatar - white label
4. 1. 2012 01:21
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Copak ty Kylie nevíš, že Lukáš Vaverka je hlavně velkým příznivcem, ale i majitelem několika (starších) Jagů? Podezírat zrovna jeho z většího "audi(o)-fandovwství" je poněkud paranoidní...
;-)
Avatar - Hammunasakra
4. 1. 2012 01:26
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Já ho NEpodezírám :-)
Ale to že mu "vwyhrál" vůz s
- horším motorem (a "shodou" okolností data o 2.2 HDi napsal špatně - kterým "směrem" asi NEmusím zdůrazňovat ;-)
chybka v toč. momentu, chybka v rozsahu otáček - u 2.2 HDi není "pík" jako u 2.0 TDi, ale BIG rozsah kde je 100% toč. momentu a "od nevidím do nevidím kde je 90% Nm - COŽ dělá tu "násobně" lepší elasticitu v JAKÉKOLi rychlosti.. což tak to nějak "vwypadlo" (z textu a dokonce "i z číslíček" :no: ;-\
(prostě je to motorově "o level/o generaci" jinde - viz třeba EOTY - BEZ umístění do 2litrů, S umístěním(i) do 2,5 litru :-)
- horšími brzdami (o hodně - to ale "přiznal" :yes: (EXTRÉMní rozdíl při brždění z vysokých rychlostí a na povrchu s různým povrchem - "vozím s sebou" kotoučky 340 mm - ty prostě NE"utaháte" ;-)
- horší elasticitou (o 2 hodně, nebo spíš o 3? :-)
- horším odhlučněním
- horší trakcí
- horšími pneu (ještě se ty Superbu při vyhýbacím manévru "svlékaji"? Nebo když je "přefouknete" dle "ofic" rady vwýrobce, tak je to už "ok"? ;-)
- horší torzní tuhostí
- menším rozvorem a nádrží + nejužším interiérem ve třídě (to je holt dané tou "mechanikou GOLFu"
- horším zavěšením kol
- horšími sedadly (oproti "představwám" dokonce i VZADU! :-)
..no jistě ještě něco, ale to stačí - vlastně ještě "ten dražší" (co: "viz co je napsáno výše") "VWYHRÁL" - "celkově" to bylo "pvwostě moc" :-)
PS: a NEbylo to poprvwé ;-)
PPS: Prostě já (proti TOMUHLE) SUPerbu NIC NEmám (až na to jak MOC dominuje trhu - ale to s tím NEsouvisí..), ale JELA jsem v něm a taková "star" jako se z něj dělá ... to prostě "sorry" :-|
A spíš už pro HAMa:
1) Ach a NEstihla jsem (do minulého příspěvku) dopsat - můžete mi říkat NEVĚSTO..
..případně Black Mamba :-)
2) A bych doplnila ke svému příspěvku z 1:11 - jen aby se NE"pozapomnělo" na SCHUSTERa HARTZe - to jsou také pěkná "kVWítka" ;-)
3) vlastně takovýchto "rovwina chlapů" bych dala dohromady ještě ... neřídil ten PIËCH vlastně Sharan? Nebo Multivan? :-)
Avatar - Ham.
4. 1. 2012 15:29
Re: Jak se na ten rybník dostal?
No mám spíš pocit, že ti tu panenku přejel autobus narvaný evropskými motoristickými novináři, a to mi přijde, že p. Vaverka který v tom autobusu také seděl byl k C5 ještě docela milý a velkorysý, to někteří používají tak šílené verdikty jako, že "the Skoda Superb Combi 2.0 TDI wins this comparison test significantly", "Letztlich gewinnt der Skoda Superb Combi 2.0 TDI diesen Vergleichstest deutlich", to si dovolit Vaverka (který výsledek testu "okecal" jak mohl aby to nebylo tak "na plech") tak to aby se na auto.cz báli, že jim vypálíš redakci....

[odkaz]
[odkaz]
[odkaz]
Avatar - Hammunasakra
4. 1. 2012 15:47
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Což o to - já četla (reklamní akce) že první automobil střední třídy značky škoda (postavený DOSLOVA - kde to není vidět - levně, komplet s mechanikou vozu nižší třídy) je dokonce LEPŠí než Audi A6 nebo BMW 5 >:-[]
PS: A vy také působíte že JEDNOZNAČNĚ preferujete "co nejobyčejnější" řešení a jste "nadšen" z
- sotva průměrných brzd
- nic moc tuhosti karoserie
- motoru 2.0 TDi (aneb když máme "stavwé dobvwé TDi", všechna bi-turba jsou vlastně zbytečná)
- horších sedadel (a míst okolo nich ;-)
- horších pneu (tak co, když jsou dle rady vwýrobce PŘEfouknuté, už se NEsvlékají jako v testech? :-)
- pružnost vozu vlastně NENí důležitá
- prostor uvnitř také ne (na šířku může být i NEJhorší vůbec a hlavně si NEkupujte střešní okno - pak si vzadu nesedne ani větší dítě, ale hlavně že může mít nožičky rovně dobpředu ;-)
- trochu hluku NEuškodí (pro nás zvyklé na TDi PD to je dneska stejně "oáza ticha" :-)
- že u PŘEDOkolky střední třídy je McPherson vwlastně skoro lepší (když ho udělá vw) to už jste říkal..
No, buď:
a) tomu FAKT věříte (že je škoda superb - přesto "z čeho je postavena - tak ZCELA výjímečné auto :-)
b) nebo - víte že to je blbost (že TAKový "extrém" se ... snad ještě nikdy NEstal ;-)
(tedy s výjímkou tohoto SUPERBu - první model a HNED "nejlepší na světě" >:-[]
PPS: Prostě to auto má TOLIK (prokazatelných) MÍNUSů - že ... (superb není ani a) ani b) ani c) z naší diskuze - on je "úplně jiná další kategorie
d) naměřené hodnoty jsou celkově "průměrné", dojem z jízdy "ok-normální", cenově "žádný zázrak" (tedy v česku), technický základ "spíš slabší" = sečteno a podtrženo NEJlepší vůz vůbec (aspirující prý "i o třídu výš" >:D
Avatar - Ham.
4. 1. 2012 17:39
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Nikde netvrdím, že je sup výjimečné auto ani nic nepreferuji, protože střední třída není mým zájmem. Superb určitě není nejlepším autem ve střední třídě z pohledu čistě technického nicméně v oblasti cena/užitná hodnota je určitě dost vysoko. C5 je na tom podobně nicméně preferuje jiné atributy jízdy (pohodlí) které zaujmou menšinovou část řidičů, větší část šoférské obce preferuje agilitu podvozku a lehkost řízení supa. Když tak vehementně vypisuješ nedostatky supa tak ujíždíš a používáš nepodložené argumenty, např. kde jsi vzala nedostatečnou tuhost karoserie supu víš jen ty, nikdo nikde ji neměřil, nicméně nikdo si na tuhost u supu nikde nestěžoval. Naopak poznámky o vrzajícím interiéru by jednoho mohli přivést na myšlenku, zda naopak nemá C5 problémy s tuhosti protože pérování má lepší tak proč by plasty vrzaly, že? A jaksi zapomínáš mluvit o nedostatcích C5 jako je
ve třídě je sotva průměrný podélný komfort (změřené hodnoty jsou prostě o dost horší než u supa nebo mondea ale dnes už nestačí ani na auta jako i40), já vím pro 170 cm postavu je prostor královský, nicméně průměrná výška populace je daleko vyšší
podprůměrnou kvalitu měničového automatu, který nedosahuje hladkosti řazení běžnou u této třídy, takže je na tom komfortem stejně jako DSG ale na rozdíl od něj je zdrojem vyšší spotřeby a pomalejšího řazení což devalvuje dynamické schopnosti vozu
vysoce nadprůměrná, resp. zcela nejhorší pohotovostní hmotnost vozu ve třídě, která se negativně podepisuje na dynamice jízdy, především v příčném směru, ale nepřidává ani jinak dobrému motoru v podélném směru
velmi špatný poloměr otáčení, vlastně opět nejhorší ve třídě, který snižuje manévrovací schopnosti ve stísněných prostorách
komfort na rozbitých cestách, ano na dobrém asfaltu je C5 pohodlnější než sup, na rozbité cestě nebo retardéru se karty obrací, navíc se auto daleko více naklání a na rozbité cestě se i obrací hlukový komfort na palubě, protože rány od kol pronikají do interiéru nejen jako otřesy ale i ve formě obtěžujícího hluku.
Ne zcela optimální ergonomii pracoviště řidiče, ve třídě hodnocenou jako podprůměrnou, počínaje pevným středem volantu a konče ne zcela přehlednými přístroji. Argument, že si člověk rychle zvykne bohužel je typický ale jen pro tebe, většina lidí si nekupuje auto, aby si na něco musela zvykat.
Nenabízí některé komfortní prvky dnes již běžné ve třídě, jako vyhřívání zadních sedaček, nebo čelního skla, nebo odvětrávání sedaček
Nenabízí pohon 4x4
Avatar - Hammunasakra
4. 1. 2012 18:00
Re: Jak se na ten rybník dostal?
- Tak "cena užitná hodnota DOST vysoko"? (Sup 2.0 TDi je DRAŽŠí než C5 2.2 HDi 150 kW - například ;-)
- Definujte "užitná hodnota" - JEDINÉ mimořádné je místo PŘED zadní sedačkou (což je víceméně "k ničemu" :-|
- Slova o "agilitě podvozku a snadnosti řízení" snad můžete použít u (připravované) Mazdy 6 (ta se mi docela LÍBÍ) - pokud jste s vozy jezdil tak víte že to je spíš PŘEDSTAVA (ve vyšších rychlostech a v "táhlé dlouhé" - no i v NEtáhlé je navzdory představwám jistější spíš ten Citroën (je to spíš hlavně "trochu jiné", objektivní by byla nejspíš remíza) - ostatně i v místním srovnávacím testu z toho autor "trochunasilu vwymáčkl" JEDEN bod pro Sup (z pohledu 250 kg rozdílu "budiž")
- poloměr otáčení je přece dán ROZVOREM ;-) = C5 má (snad krom Mondea?) nejdelší rozvor (což je KLAD!!!) - to mu vyčítat je fakt ...
(vy hledáte MÍNUSy "pro MÍNUSy" - já naopak vycházím ze "ZÁKLADŮ" (o konstrukci auto) které mi byly kdysi vštípeny :-)
- to samé je "komfort a hluk" (naprosto NEsmysl) - to co se snažíte "vwytvořit" by snad mohlo platit na cestě kde by KAŽDÝ metr byla díra výmol apod. - na 99,99% všech ostatních (po Evropě) to je přesně NAOPAK ;-)
- téma ergonomie (samozřejmě až na opravdové "šílenosti") je také LEGRACE (obzvlášť když jí - stejně jako "kvalita zpracování" redaktor zjistí během 2 dní používání vozu :-)
Bez urážky - TOTÁLNí NEsmysl
- ale možná byste měl spíš hledat NAPROSTÉ MIMOŘÁDNOSTi škody superb (než "mouchy" na C5 ;-) )
- typu podélný prostor (když průměrná obsazenost vozu je "ani NE dva lidé" (a "paradoxně" s výší kategorie vozu dokonce KLESÁ :-)
(naopak - tak jak je to LOGICKÉ a "správně" na šířku je místa dost a dost ;-)
Prostě to že Superb který ne v detailech, ale v ZÁKLADních parametrech která dělají vůz vozem - slušně řečeno, NEosluňuje - "najednou" vyhrává kde/co může - TO by stálo "za prozkoumání" - NEB (!):
pokud si vzpomínáte, první reakce nebyly (zdaleka) TAK (jak dnes) "oslnivwé" :-)
Avatar - Ham.
4. 1. 2012 18:21
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Tvůj problém je, že zápory C5 nechceš vidět jako zápory a bagatelizuješ je, naopak zápory supa vidíš jako fatální konstrukční selhání VW. No s tím nic nenadělám a pokud to PSA vidí jako ty (všichni testeři jsou uplacení, všichni jsou troubové a my jsme letadlo) tak bůh buď nápomocen jejich osudu.
Avatar - Hammunasakra
4. 1. 2012 18:25
Re: Jak se na ten rybník dostal?
PROČ používáte slova jako "fatální konstrukční selhání vw"? To platilo o MINULÉM SUPu - o tomto JÁ (opakovaně = což VÍTE ;-) ) říkám "normální moderní vůz své kategorie"
(což rozhodně NENí "selhání", ale zrovna tak to není SUPER-BOMBA nemající konkurenci :-)
Avatar - Ham.
4. 1. 2012 18:29
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Jinak z geometrie za 5.
Poloměr otáčení je dán především úhlem natočení předních kol a ten je u C5 prostě malý vzhledem k velké zástavbové šířce příčně uloženého motoru a převodovky. Rozdíl v rozvoru v řádu 5 cm má minimální dopad. Např. MB-E má daleko menší poloměr při daleko větším rozvoru prostě proto, že má příčně zastavěný motor a plno místa pro velký úhel natočení kol.
Avatar - Hammunasakra
4. 1. 2012 18:36
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Z geometrie za 1 - děkuji za optání :-)
Když už to chcete DŮKLADNĚ, tak poloměr otáčení je dán
1) rozvorem náprav
2) též rozchodem kol
3) pohonem vozu - zadokolky jsou "VE VÝHODĚ" ;-)
A to je ten úhel natočení - "z principu" lepší u zadokolek než všechno a předokolek. NEMÁ to souvislost se znáčkem na kapotě..
(ale samozřejmě takový R6 motor napříč bude mít POCHOPITELNĚ také vliv :-)
A s Citroën C5 se dá zaparkovat i v Praze v Kotva (i když z vozu pak nevystoupíte ;-) ) - a horší místo se hledá TĚŽKO (no vlastně Národní divadlo - tam je to tak na Trabant :-)
No a rozdíl v rozvoru i rozchodu LOGICKY MUSí udělat rozdíl v poloměru otáčení, nebo? ;-)
To je jako dělat - a FAKT si to tak někteří "představují" - z C5 "paroloď co je v úzkých v jakékoli zatáčce" a ze SUPu "(řidičskou) štiku mezi vozy nižší střední" - STEJNÁ bubost, nebo ještě větší? :-)
Ještě k "bagatelizování" - je tu na servru jeden nick, co by vozu NEprominul například špatné brzdy (i když to zrovna vypadá na VÝJÍMKU potvrzující pravidlo ;-)
Avatar - Ham.
4. 1. 2012 18:56
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Okecávat to ti jde, nicméně poloměr C5 je nejhorší ve třídě a horší než u vozů o třídu nad.
Avatar - Hammunasakra
4. 1. 2012 19:05
Re: Jak se na ten rybník dostal?
ČEMU říkáte "okecávat" (vy snad NEvíte, že to jsou "čistá" FAKTA? ;-)
VÁM jde ale NE"odpovídat" (a hlavu do písku strkat/před fakty pštrossovat :-)
PS: Kolik má poloměr otáčení C5? - a napište pár vozů s podobným - máte-li přehled, nebo dejte PROSÍM odkaz ;-)
(a kolik má nějaká "větší" předokolka? audi A6 či 8? Víte?
PPS: Mimochodem právě Citroën patří mezi těch pár automobilek co v nabídce měli i natáčení zadních kol - ale u C5 to (navzdory vašim představám) není problém (byť třeba se SL soupeřit opravdu NEmůže.. :-)
Avatar - Ham.
4. 1. 2012 19:26
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Fakt je, že C5 je hodnocena jako jedno z horších aut střední třídy. Takže i průměrný Superb jí ve srovnávacím testu poráží a to zdaleka nejen v ČR a ne jen na auto.cz a nejen u pana Vaverky. Někde ji poráží výrokem K.O. někde výrokem na body leč marně hledám test kde by tomu bylo naopak.
Avatar - Hammunasakra
4. 1. 2012 19:34
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Tak jsem se dívala na ty poloměry otáčení a už jsem vás OPĚT přichytla při LŽI :no: ;-\
LOGICKY má třeba Ford Mondeo (neb má ještě o nějaký cm delší rozvor) o fous horší poloměr otáčení (11,95 x 12,1 m) - prostě PŘESNĚ jak jsem řekla - ZÁKLADní "pravidla" pro stavbu vozů prostě platily, platí a (snad) platit budou :-)
Mimochodem např. audi A6 12,15/11,95 m - prostě platí "menší rozvor" = menší poloměr otáčení (jsou tam i "drobné" další vlivy, ale toto je ZÁKLAD - COže jste to měl z té geometrie? ;-)

[odkaz]

PS: UVĚDOMUJETE si že tento váš příspěvek je "okecávka" VÍCE než je zdrávo? :-)
PPS: Jak vidím (vaše) ZÁKLADní pravidlo pro výběr automobilu se u škody SUPerb dočkalo "vwýjímky z pravidla" ;-)
PPPS: Také se vám NEpodařilo "vymyslet" JAK je možné že "tak obyč" postavený vůz jako je škoda (navíc "na první pokus") je najednou TAK "vwýjímečný", že? :-)
Avatar - Ham.
4. 1. 2012 19:41
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Základní vliv má schopnost natočit kola (viz. v tvém odkazu Renault Wind vs. M-B SL)

[odkaz]
Avatar - Hammunasakra
4. 1. 2012 19:52
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Víte že s vámi je FAKT legrace? :-)
Tohle je asi jako byste KŘIČEL: "Já odborné literatuře NEvěřím" (mou alfou a omegou jsou "abstraktní" přepočty - které SÁM NEvím jak vznikly - nebo? ;-)
Nebo vy snad VÍTE co znamená 9, 10, 6 a 13 :-)
Já pracuji s
a) FAKTY
b) konkrétními DATY
Jak VY vysvětlíte ty "přepočty", CO znamenají ta "číslíčka"? ;-)
(já si představit např. poloměr otáčení 11,95 m UMÍM - vy 9 10 6 13 asi spíš NE, nebo? :-)
Avatar - Ham.
4. 1. 2012 19:56
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Ty pracuješ tak max. s reklamními letáky výrobců. Ty čísla jsou totiž od nich a naměřené údaje třeba u té A6 se liší, stejně jako se liší u C5, Mondea a dalších. A jestli tě zajímají konkrétní čísla tak si kup časopis tam je máš na centimetr přesně.
Avatar - Hammunasakra
4. 1. 2012 20:01
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Tak? :-) Víte že je s vámi dokonce VELKÁ legrace? ;-)
Tak nějak NEchápu PROČ mi ta - i přes mou PROSBU - čísla "tajíte"? V čem se liší? O kolik se liší? Aha, takže ŽÁDNÝ odkaz NEbude - zase JEN (ta vaše) "abstraktní" NIC NEříkající čísla 9-10-6-13 8-s
Já používám ADAC - na který jsem vám dala i odkaz/DŮKAZ že poloměr otáčení je závislý HLAVNĚ na rozvoru vozů :-)
Avatar - Ham.
4. 1. 2012 20:04
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Odkaz jsem ti dal, tištěný časopis. Skenovat ti jej na web nebudu. A odkaz jsi dala na auta o nichž se nebavíme. A důkaz jsi dala, že poloměr je závislý hlavně na natočení kol.
Avatar - Hammunasakra
4. 1. 2012 20:25
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Nu dle ADAC má Citroën C5 poloměr otáčení 11,95 m (jak jsem psala) a to prostě NENí problém (je tam MNOHO "horších" vozů - a ani ty ZDALEKA NEjsou problém!!!
Sorry, ale NE"lezou" vám ty tabulky s abstraktními NIC NEříkajícími číslíčky už trochu...? ;-)
PS: A přitom NEváháte mi napsat: "ty pracuješ tak max. s reklamními letáky"! :-)
PPS: No jak VÍTE, já JEDNOZNAČNĚ "raději" konkrétní "data" než jakési "přepočty" (kdy ani "fanda" jakým jste vy NEtuší proč a jak(ým koeficientem) jsou presentovaná čísla "vytvořena" ;-)
óóó JAK snadné je "manipulovwati" davem (i manipulovati - to se samozřejmě NEtýká jen... :-)
Já prostě "raději" vůz co VÍM že je postaven "lépe", než vůz co VÍMe že je postaven "hůře", ale.. "vwěříme" :-)
PPPS: Už jste "přišel" na to JAK je možné, že vůz postavený "z toho čeho je postavený" a "tak jak je postavený" je (a pozor, NE hned zpočátku výroby!) "najednou" od nějaké doby presentován jako ... vůz co porazí i audi A6 a BMW 5? (a když byl tohle PRVNí vůz škody ve střední, JAKÝ asi bude nástupce? smajlík s HODNĚ vykulenýma očíčkama ;-)
To MNĚ "stačí", když další (a další) vozy střední třídy Citroën budou - takové jako současný model (a opravdu NE s technikou ála škoda superb - BEZ urážky :-)
Avatar - Ham.
4. 1. 2012 21:09
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Nauč se na ADAC alespoň hledat.

1. ADAC nikdy netestoval 2,2 HDI
2. Když testoval podobné motorizace tak 2.0 HDI a ta má 12,05, své číslo jsi opsala od benzinu který je samozřejmě menší a má tudíž větší úhel natočení kol, takže zase předvádíš oblíbené hrušky s jablky
3. Mondeo v naftě má 12,00 takže také dost ale méně (při větší rozvoru)
4. C5 má nejhorší poloměr ve střední třídě
5. Testy ADACu nad kterými si tak libuješ jsou právě o přepočtu na body
6. ADAC test je jen další zdroj který hodnotí Sup daleko lépe než C5, dokonce tady je to pro C5 přímo debakl, ani ty brzdy v kterých sbírala C5 body u pana Vaverky když se mají předvést tak tady fungují hůř než v průměrném supu. Takže C5 má dokonce podprůměrné brzdy

[odkaz]
[odkaz]
[odkaz]

Tabulky mi na mozek nelezou, stačí umět, číst, psát a počítat.
Avatar - Hammunasakra
4. 1. 2012 21:33
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Začínáme "rádoby"...? "Nauč se alespoň hledat" - vy tedy fakt NIKDY NE"zklamete" :-)
COže jste to měl z geometrie? (už jste to na mne zkoušel s "fyzikou z 6té třídy" - nebo jak to bylo - a NE"vyšlo" to, NEzapomínejte! ;-)

1) to přece NENí až tak důležité (který přesně motor!! :-)
2) Vaše "dedukce" ohledně motoru sice NEní (až tak) "úplně špatná", ale JE "úplně mimo" ;-)
Ty "droboučké" rozdíly u jednoho modelu automobilu NEdělá použitý motor (to snad možná jedině u Volvo - když je použit motor R6 napříč), ale použitá KOLA/disky!!!
Což ale nic nemění na to že jde spíš už o zanedbatelné "pidirozdíly" (ZÁKLAD je dán ROZVORem :-)
Ach - a dobrou chuť s těmi "hruškami a jablky" (a ať vám "NEzaskočí" ;-)
3) No, Mondeo má s MALÝMi koly 12m, s většími 12,05 - prostě NEdůležité rozdíly (můžete to "odmítat" jak chcete - ZÁKLAD "určující" poloměr otáčení je ROZVOR automobilu + samozřejmě jsou další pidivlivy a krom té VELIKOSTi DISKů tam u některých vozů snad MŮŽE mít vliv i to uložení "různých" motorů (viz to Volvo a R6 napříč - i když to je nejspíš JEN "výjímka potvrzující pravidlo") - FAKT doporučuji NEJDŘÍVE přečíst si alespoň JEDNU knihu - a pak až "chytračit" (příjde mi to MNOHEM "praktičtější" :-)
A samozřejmě tak jako třeba ona konkrétní velikost disků udělá určitý "pidirozdíl" tak SAMOZŘEJMĚ ten který vůz může mít nepatrně jiné "lepší/horší" možnosti natočení kol - ale krom MB SL (vozu v tomto parametru VÝJÍMEČNĚ dobrém) si nějak NEuvědomuji jiný příklad "potvrzující pravidlo" - o základním vztahu "ROZVORu a OTÁČENí" ;-)
4) opět CHYBNĚ - viz Mondeo, o 5 cm větší pol.ot. :-)
(ale má "skoro"největší rozvor, velký rozchod, VELKÁ kola = malý poloměr tam být LOGICKY NEmůže ;-)
(a přímé porovnání Mondea se stejnými 19ti palcovými disky jako má C5 asi NEnajdeme, že? :-)
5) JAK jste dokázal (za takovou chvilku) VYMYSLET "testy ADAC nad kterými si tak libuješ"??? 8-s
Já dala odkaz na MĚŘENí ADACu - a ta jsou, alespoň doufám :-) , "ok"
Jak už jsem MNOHOKRÁT řekla - právě ty "číselné přepočty" (které VY "milujete" NE"snáším" - a vysvětlila jsem PROČ - a nemám je ráda NIKDE). Něco ZCELA jiného jsou "naměřená data/fakta" ;-)
A ty to chce zkombinovat s KVALITNÍM (ne "cancy" - kterých je "většina") popisem vozu (je MNOHO věcí, dokonce VĚTŠINA, které se změřit NEdají - a přitom jsou v nich vozy často i VELMi rozdílné..
6) a já myslela že ADAC nikdy NEtestoval C5 2.2 HDi ;-)
(to že "tuctový" dvoulitr u vozů střední třídy "mne NEbere", to jsem už říkala - u C5 stejně jako u A4.. :-)
(i když VÍM že je to "masově NEJ" :-|
NEvím jaké jsou brzdy u C5 2.0 HDi (VÍM že menší) - já "ráda" brzdy u V6 a 2.2 HDi = 340 mm NE"zničitelné" kotouče ;-)
Mimochodem UVĚDOMUJETE si vůbec ZA CO "se bijete"? Požadovat (preferovat) použití levné (což bohužel znamená horší) techniky, to přece NEmůže "lákat/těšit" ŽÁDNÉHO fanouška automobilů - snad JEN toho kdo NADřazuje znáček na kapotě nad... :-)
A ještě k "předchozímu tématu" (byť to pro vás bude ŠOK - měření "nic moc" (váš oblíbený "přepočet" - 6 bodů z 10ti) zvuk MAXimální počet bodů - nikdo zatím NEdostal víc ;-)

[odkaz]

Já jsem prostě pro a) a c) - vypadá to že vy pro a) + b) + d) :-)
Najít vůz typu "a" (na kterém bychom se SHODLi) bohužel VŮBEC NEní jednoduché ;-)
Avatar - Ham.
4. 1. 2012 23:25
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Rozdíly mezi motory jsou, dokonce jsou často rozdíly na levou a pravou stranu otáčení kvůli jinému tvaru převodovky z jedné strany a motoru z druhé strany. Ale to je marné vysvětlovat. Nevím proč do testu něčeho jiného taháš brzdy z V6, no zase hrušky a jablka. Ať koukám jak koukám tak Mondeo diesel 12,0 m, C5 HDI 12,05 m tedy nejhorší.
Ano rozumím ti, je to těžké bít se za horší auto (C5) které má mj. horší zpracování, výhled, nastupování, přístup do kufru, variabilitu kufru, obsluhu, prostor vzadu, sedačky, klimu, jízdní stabilitu, řízení, brzdy, jízdní asistenty, ochranu nohou, no prostě je to podprůměrné auto které pobije kdejaký průměrný, tuctový superb.
Avatar - Hammunasakra
5. 1. 2012 10:59
Re: Jak se na ten rybník dostal?
No tak to NEbudu komentovat! :no: (už z dříve - EuroNCAP vím že se ke své "chybce/NEznalosti" NEumíte postavit (a když "se PROKÁZALO" že vaše představa že LZE kombinovat výsledky testů napříč kategoriemi automobilů - jste zvolil "stejnou" taktiku jako teď, místo "sorry můj omyl/má chybka" přišel "pokus o urážku" :-) ) - tak vám jen připomenu že "mýliti se je lidské", ale "když mne chytnou s rukou v kurníku /nebo třeba "při neznalosti/omylu"/ zapírat a Zapírat a ZAPÍRAT, to je.. :no: ;-\
A svůj "výkrut" a NEschopnost přiznat fakt, který najdete v JAKÉKOLi odborné literatuře věci se týkající, korunovat závěrečným: "Ale to je marné vysvětlovat" ... to zvládne jen HAM >:-[] Co politika? VV a VW to je dost podobné - a zjevně byste "zapadl do kolektivvu" ;-)
Sedačky?? (viz i místní text - NEJlepší ve třídě :yes: :-) Klima?? Jízdní stabilita?? Jízdní asistenty?? ...?? NEtuším co jste "vwymyšeňkovwal"! :-)
(vás naprosto NEzajímá auto - či realita, vy prostě "tvwačíte" na pilu jen abyste vwymyslel COKOLi, co udělá ze superbu "jakolepčí" auto - že je v reálu postavené "ne až tak převratně" je vám TOTÁLně jedno - znám takovéhle "takyfanoušky", a nejen aut :-|
PS: Krom "zoufalé" snahy vymyslet nějaké "negativum" o C5 (ty dva velké místní sólotesty C5 2.2 HDi pro vás musí být doslova "utrpením", ne? ;-) Vy jste už "vwymyslel" byť JEDINOU konstrukční záležitost, která se vám na SUPerbu "líbí"? Která ho dělá nějak "nadprůměrným" vozem? (který by měl "lákat" či dokonce "přitahovat", prostě NĚCO čím by měl být nějak jakkoli "výjímečný"? :-)
(nebo FAKT chcete aby s "podobnými" technicko konstrukčními - a s použitím podobných mechanických skupin - metodami byly do budoucna nakonec stavěny VŠECHNY vozy? DŮLEŽITÁ otázka - prosím ODPOVĚZTE! ;-)
PPS: S tím KR Audio Kronzilla to musel být ŠOK, že? Že někde je "hlavnější" PODSTATA..
K vašim oblíbeným "přepočtům": JAK moc jsou NEsmyslné vám krásně ukazuje právě TENTO případ. Zkuste si představit, že se někdo (třeba vy) rozhodne že "celkové" hodnocení bude z 50ti % dělat měření a z 50ti % zvuk = ZCELA, ale doslova ZCELA jiné výsledky (i když vy byste nejspíš zvolil 90% měření - nejsem "ještě OPTIMISTka"? :-)
Avatar - Ham.
5. 1. 2012 13:11
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Nebudu komentovat a pak popíšeš půl strany, dobrý. Já nic nevymýšlím, pouze konstatuji výsledky testů. Superb průměrné auto všude poráží C5 podprůměrné auto. Nevím co je na tom k nepochopení. Sup používá konstrukční postupy které jsou zcela běžné ve střední třídě a dosahuje s nimi průměrné výsledky. C5 používá taktéž zcela běžné konstrukční postupy a dosahuje s nimi v některých oblastech horších výsledků než sup. Nadstandardní postupy v konstrukci a k tomu ekvivalentní výsledky používá ve střední třídě v omezené míře prémie (většina postupů je dtto mainstream), trochu rozšířenější je využití specifických postupů ve vyšší střední a luxusní třídě ale pořád je to jen a jen hromadná výroba takže nic světoborného. Pokud je něco konstrukčně nad rámec hromadné výroby tak jsou to především postupy u výroby sportovních/supersportovních vozů a především u závodních speciálu.
Avatar - Hammunasakra
5. 1. 2012 14:19
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Souhlasím s "průměrnými" výsledky SUPerbu (na to "z čeho" je postaven vlastně i trochu NAD.. :-)
Výsledky testů, viz třeba právě "tento" poloměr otáčení jsou ... jsou informace (někdy s vyšší, někdy s nižší "hodnotou") - myslím že MNOHEM důležitější je jít "k podstatě" (fakt by možná stačila JEDNA knížka "teorie".. ;-)
To jak, rsp. "z čeho" je postavena C5 bohužel NENí zrovna "běžné" (většinou to bývá spíš "naopak") a do budoucna bude (VELMi pravděpodobně) "ještě hůř" :-|
PS: Ano, nedávno "ofic" přiznané (a je jedno od jaké to bylo automobilky - snad Ford? - neb to je/nebo bude standardem u VŠECH) "to co bylo ZAPOMEŇTE", z vozů se stává/bude "obyčejné spotřební zboží"
TO je to (BEZ ohledu na konkrétní automobilku) co mi až VELMi "vadí" (a možná/snad ještě příští generace C5 bude "takhle pojatá" a pak JISTO JISTĚ příjde..
PPS: A já bych si KLIDNĚ koupila vůz JINÉ automobilky, ale "obávám se" že NEbude na výběr = budu si "muset" pořídit něco jako Jaguar XF (prostě abych se "dostala" na to co u vozu "chci/hledám" budu MUSET jít - alespoň si to myslím/to očekávám - o třídu VÝŠ
5. 1. 2012 14:31
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Co se týče poloměru otáčení, Ham. má pravdu. Rozvor dává potenciál, ale úhel natočení kol je rozhodující. A ten většinou ovlivňuje pohonné ústrojí. Auto s větším rozvorem je v horší pozici, ale díky lepšímu úhlu natočení kol může kompenzovat tuto nevýhodu.
Avatar - Hammunasakra
5. 1. 2012 14:40
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Co se týče poloměru otáčení, Ham. NEmá pravdu - sorry, tady vám musím odporovat ;-)
Čistě "abstraktno teoreticky" tedy snad pravdu máte (viz můj text o možnosti natáčení kola u předo- a zado-kolek), ale REALITA je, že tam (snad s výjímkou toho MB SL o kterém jsem psala - no možná se najde ještě něco, ale to jen "potvrzuje výjímku z pravidla") nejsou (v praxi) rozdíly (myslím "napříč" třídami - malému autu stačí "nicmoc" úhel natočení - neb má tak krátký rozvor že "to stejně stačí" a u velkého i když "si dáte ulrazáležet, tak stejně "lepší" než Ford Ka stejně NEbudete). Naopak ZÁKLAD je délka rozvoru (s kterou prostě NIC NEnaděláte - o fous lepší možnost natočení kola u vozu se zadním pohonem "pomůže", ale.. :-)
A druhý vliv má (opět viz můj text níže) VELIKOST použitého kola/disku = malé auto s malým rozvorem a malými disky (byť má "mrzký" úhel natočení) má poloměr otáčení MENŠí, než... ;-)
(a JEDINÁ výjímka - potvrzující pravidlo - o které vím, je MB SL (který i na 19kách zatáčí/je obratný SKVĚLE :yes: :-)
DŮKAZový materiál viz oněch 500 naměřených hodnot od ADAC ;-)

[odkaz]
Avatar - white label
5. 1. 2012 14:53
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Sorry, ale podívej se na různé srovnávací testy vozů s velmi podobnými rozvory (i koncepcemi) a přesto relativně podstatně rozdílným poloměrem otáčení, např. Golf V vs Focus II.
Avatar - Hammunasakra
5. 1. 2012 14:58
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Sorry, když srovnáte (nevím jak na tom jsou třeba konkrétně tyto dva vozy) obecně 2 "stejné" vozy se STEJNĚ velkými koly = bude výsledek "podobný" (a Fiat Panda vyhraje nad S-Klasse i kdyby konstruktéři MB byli "ultrageniální" a v Itálii to "ultraodflákli" :-)
PS: No a Golf/Focus zřejmě PŘESNĚ odpovídají tomu co jsem níže napsala (nevím jestli mají porovnávané verze STEJNĚ velká kola) ale Focus má o 6-7? cm delší rozvor = MUSí mít "o fous" HORŠí poloměr otáčení (leda by byl ZADO-kolka, to by pak "měl šanci" ;-)
Avatar - white label
5. 1. 2012 15:06
Re: Jak se na ten rybník dostal?
V tabulce kterou jsi tu dala jskou běžně rozdíly (ve stejné třídě) kolem tvou metrů, což je nárůst okolo 20%, čili +- jednu pětinu. A to má být jako zanedbatelné??? ;-) >:-[]
Avatar - Hammunasakra
5. 1. 2012 15:20
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Aha - no tak (trochu) "polopaticky" ;-)
To NEjsou "běžné rozdíly", to je naopak tabulka znázorňující MAXIMUM - tedy ty NEJextrémnější rozdíly :-)
PS: A vozy jsou rozděleny dle TŘÍD - nikoli dle ROZVORu, ROZCHODu a VELIKOSTi použitých pneu ;-)
Pochopitelně LZE najít "rozdíly" a "výjímky" (viz MB SL :yes: či Renault Wind :no: ), ale to asi NIC NEmění na "obecných skutečnostech" :-)
PPS: Kolik je rozdíl mezi tím GOLFem a FOCUSem? (a mají stejné pneu?) Prostě "LOGICKY" je Focus horší (neb MÁ větší rozvor - a jak je to s pneu mi možná řeknete... ;-)
Avatar - Ham.
5. 1. 2012 15:28
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Nesmyslná argumentace, zásadní vliv má velikost úhlu natočení kol, menší vliv má rozvor.

úhel natočení kol omezuje uložení motoru, konstrukce a uložení převodovky, konstrukce náprav včetně uložení tlumičů a stabilizátorů, šířka (čím širší tím lépe protože je víc místa pro zatočení kola do podběhu, podběh může být hluší pokud se místo neprošutruje výše uvedenými aspekty), použitá kola, záklon rejdového čepu etc. etc. etc.

Takže znova a znova zásadní vliv na poloměr otáčení má schopnost daného auta natočit kola, ten kdo si s tím poradí lépe tak je král své třídy ale často překoná i o dvě třídy menší auta.

A k meritu naší diskuze na začátku, C5 má (hlavně díky schopnosti malého natočení kol) největší poloměr ve třídě.
Avatar - Hammunasakra
5. 1. 2012 15:36
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Tou první větou JEN dokazujete že .. jste NEsmyslně tvrdohlavý a také jaksi NEpoučitelný (VELMi smutné - JÁ vám "osvětluji" ZÁKLADY které EVIDENTNĚ neznáte/ni NEtušíte - stejně jako nedávno "pravidla EuroNCAP" a vy zvládnte "jen opakovat tu svou" - rozdíl mezi námi je, že já mám "načteno" a ... vy jste VELMI PRAVDĚPODOBNĚ do chvilky než jsme se o poloměru zatáčení začali bavit NEměl ani tušení.. ;-)
ad merit věci - C5 se kola natáčejí "naprosto normálně" (ale má NADprůměrný rozvor, rozchod a používá i VĚTŠí kola).
A zopakuji, tady NEjde o TŘÍDU vozu (!!!) NEtlačte jí tam STÁLE (!!!), ale ZÁKLADem je rozvor (+ další) - no a C5 je vlastně "jen" levnější C6. JISTĚ se mezi vozy vyšší střední najde podobný rozvor a předokolka (audi A6) a dojdete k podobným číslům..
Příklad Renaultu Wind (z odkazu, z tabulky kterou jsem vám dala) je opravdu "výmluvný" a tam je kritika asi NA MÍSTĚ - to co zkoušíte s C5 je spíš.. :-)
Avatar - white label
5. 1. 2012 20:42
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Nejen svou první větou JEN dokazuješ, že ... jsi NEsmyslně tvrdohlavá a také jaksi NEpoučitelná (VELMi smutné - MY ti "osvětlujeme" ZÁKLADY které EVIDENTNĚ neznáš NEtušíš, stejně jako obvykle, ale ty zvládneš "jen opakovat tu svou" - rozdíl mezi námi je, že my máme nejen "načteno" a ... ty jsi VELMI PRAVDĚPODOBNĚ do chvilky než jsme se o poloměru zatáčení začali bavit NEměla ani tušení, která bije...
Tak jak se ti to čte, když je to konečně pravda? :-O :*) >:D
Avatar - Hammunasakra
5. 1. 2012 20:45
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Styďte se :no: 8-s :no: ;-\ :no:
Avatar - white label
5. 1. 2012 20:56
Re: Jak se na ten rybník dostal?
>:D
A za co se má jako stydět, za tebe a za to jak tady sama píšeš? To bylo pouze diskusní zrcadlo a evidentně ses svého odrazu dost lekla... >:D
5. 1. 2012 19:34
Re: Jak se na ten rybník dostal?
:yes:
Avatar - Hammunasakra
5. 1. 2012 20:06
Re: Jak se na ten rybník dostal?
FAKT si myslíte že "u podobných vozů je schopnost vytočení kol" ROZDÍLNÁ? ;-)
PS: a když si projdete těch 500 naměřených hodnot v ADACu, tak že to "dle toho co jsem napsala" JÁ - vychází (až na pár výjímek - Renault Wind, MB SL a Volvo S80) "jen shodou okolností"? :-)
Avatar - Ham.
5. 1. 2012 20:21
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Ale ADAC dělal ten test právě proto aby ukázal, že v rámci jedné třídy/tedy podobného rozvoru jsou velké rozdíly v poloměru otáčení a to jsou, jak psal WL 10-20% rozdílu se tam najde ve všech třídách/rozvorech běžně, extrémy jsou i větší.
Avatar - Hammunasakra
5. 1. 2012 20:59
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Ale to jistě ano (a ono to svou "logiku" - pro větší přehlednost - určitě má). Ale třída jako taková s tím nic společného nemá - snad jen "velmivzdáleně", že u dražších vozů to "bude lepší" a u "velmi levných" zase ...
PS: a rozdílu 10% (u vozů se stejným rozvorem a stejnými koly) - tedy opravdu 10% rozdílu v "schopnosti" natočit kolo - to by snad MOHLO být
(ještě je tam ten vliv zado- vs všechno- a předokolky...
PPS: Máte na mysli "10% rozdíl" i při "stejném pohonu"?
5. 1. 2012 20:34
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Palec byl hlavně za seznam faktorů ovlivňujících úhel natočení kol.
Avatar - Hammunasakra
5. 1. 2012 20:46
Re: Jak se na ten rybník dostal?
;-)
Avatar - white label
5. 1. 2012 20:52
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Maximální úhel natočení kol je hodnota neméně podstatná jako rozvor náprav, kdyby tomu tak nebylo a bylo to všechno jen o rozvoru, nemohly by pak (vyhnáno do extrému) třeba ani autobusy ( s megarozvory a velkými koly) jezdit po užších klikatých okreskách s "vracečkama"... ;-)
Avatar - white label
5. 1. 2012 20:35
Re: Jak se na ten rybník dostal?
:yes: :-)
Avatar - Hammunasakra
5. 1. 2012 20:46
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Ach můj bože - vwždy spovwu? :-)
Avatar - white label
5. 1. 2012 20:59
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Ano ano, já jdu vždy s pravdou, za to ty se díváš svou antikoncernovwou optikou i na tak obecné věci, jako je poloměr otáčení... >:-[]
Avatar - Hammunasakra
5. 1. 2012 21:11
Re: Jak se na ten rybník dostal?
To je (tentokrát) ale spíš VÝHODA (neb vozidla stavěná "koncernovwě" budou mít /spíš/ "lepší" nebo alespoň "slušný" poloměr otáčení! ;-)
PS: Rozvor bývá (spíš) menší, a kola také NEbývají NEJvětší (v segmentu :-)
Tady prostě použití platformy GOLFu pro vozy střední třídy je JASNÁ VÝHODA - oproti "opačnému EXTRÉMu" - CITROËNu C5 "z C6" ;-)
PPS: A (samozřejmě) jinak i jízdně/ovladatelností spíš CHVÁLENÉ Mondeo je "na chvostu" :-)
PPPS: Doufám že nějaký "mudrlant" z těch posledních diskuzí "nevwyšpekuluje" že je vlastně "lepčí" stavět vozy s použitím techniky NIŽŠích TŘÍD! ;-)
Avatar - white label
5. 1. 2012 21:16
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Zkus mi teda vysvětlit přímý vliv velikosti obvodu kol/kola na min. poloměr otáčení, bez ohledu na to, jak velký prostor takové kolo potřebuje v podběhu karoserie, takže třeba u formule?
Avatar - Hammunasakra
5. 1. 2012 21:27
Re: Jak se na ten rybník dostal?
U F1 zavedli "podběhy karoserie"? Já si ŘÍKALA že už jsem jí nějakou dobu NEviděla, ale stejně.. :-)
PS: Hele - já psala že já na ČVUT NEchodila! :-)
Avatar - white label
5. 1. 2012 21:34
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Právě, že u formule omezení podběhem/blatníkem odpadá, proto píšu, ať to vysvětlíš na příkladu formule. Dneska máš nějaké dlelší vedení, než obvykle... 8-s ;-)
Avatar - Hammunasakra
5. 1. 2012 21:35
Re: Jak se na ten rybník dostal?
..se podívejte kolik jsem na "jednoduché" téma "poloměr otáčení" a CO na něj má vliv MUSELA od rána napsat! :-)
PS: Vy jste "dorazil" TEĎ "čerstvý" (já už mám "po šichtě" ;-)
Avatar - white label
5. 1. 2012 20:22
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Takže polopaticky: Maximální rozdíly jsou v jednotlivých třídách běžně! kolem dvou metrů a někdy až ke třem metrům. Capito?
Ke Golf V vs Focus II: Obvod kol je shodný, rozměry pneu jsou u srovnatelných motorizací shodné, např. GTI i ST má rozměr 225/40/18". O šest centimetrů delší rozvor dává předpoklad k o něco málo většímu poloměru otáčení u Focusu, ovšem to samo není ani zdaleka samotným důvodem k tomu, aby ve srovnávacích testech získával Golf 5/6 (za poloměr otáčení) 14 bodů a Focus 2 pouze 5! bodů, takový rozdíl se nedá svádět jen na pouhých 6cm rozvoru.
Třeba minulý CTR měl při prakticky shodném rozvoru s minulým OPC výrazně větší poloměr otáčení. Zase sis vzala do hlavy něco, co chceš okecat nekonečným počtem stejných příspěvků a znovu marně doufáš, že stokrát opakovaná lež se stane pravdou... >:-[]
Avatar - Hammunasakra
5. 1. 2012 20:57
Re: Jak se na ten rybník dostal?
>:D přepočty na body?!? GENIÁLNí (bubost!) >:-[]
PS: Vy jste s Ham(em) nějak "v (pokrevní) přízni"? ;-)
PPS: a body - už jsem to OPAKOVANĚ vysvětlovala - to je ULTRA NEsmyslné "oblbování" - to snad ani NEmůžete myslet vážně! :-)
Jestli NEvíte jakým a proč koeficientem ona ABSURDNí (a to jsou opravdu "absurdní") čísla "vznikají" (nebo "vwznikají"? ;-) ), tak je na mně prosím NEzkoušejte - JEDINÝ smysl/hodnotu mají konkrétní naměřené hodnoty (které SAMOZŘEJMĚ odpovídají tomu co jsem řekla - "absurdně abstraktní čísla - o kterých sami NEvíte co znamenjí/"jak se kde se vzala" - to nechte ... těm kteří se CHTĚJí "nechat obubovat"/nebo "nechávat spíš opít rohlíkem"? :-)
Já umím posoudit dva rozměry rozvoru a z nich vycházejících poloměrů otáčení (+ umím vzít v úvahu pár dalších drobností naměřený výsledek ovlivňující) - ale NEumím říci "kde se vzalo" 14bodů vs 5 bodů - jestli vy ano, RÁDA se poučím!
Avatar - white label
5. 1. 2012 21:06
Re: Jak se na ten rybník dostal?
U "exaktně" měřitelných hodnot (což minimální poloměr otáčení rozhodně je!, to nejsou body za pocit komfortu, nebo za dílenské zpracování) odpovídá matematicky poměr počtu bodů poměru naměřených hodnot v mm. Takže si ty hodonty v mm klidně dohledej (pokud na to máš čas) a pak se můžeš klidně smát především sama sobě... ;-) >:-[]
Avatar - Hammunasakra
5. 1. 2012 21:23
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Ne to fakt NE - to co vy s Ham.(em) "obhajujete", tedy přepočet "EXAKTENĚ NAMĚŘENÝCH HODNOT" na cosi "imaginárního" je prostě NEsmysl! PROČ "přepočet"? Jaký je (v tomto případě) poměr "bod x milimetr"? a KDO určí jaký "by měl být"? a ty body jsou "v rámci jednoho testu", v rámci jedné třídy, nebo "absolutní" - od Toyota IQ po S-Klasse?
Když napíšete hodnotu (třeba v metrech) každý ví co to znamená (a je logické že IQ má poloměr otáčení DALEKO lepší než audi A8), ale když uvidím ... já nevím (ani kolik je maximum) 20 bodů vs 13 bodů - CO to je? Je to "absurdní" abstraktní NEsmyslný přepočet. Stejně jako u brzdné dráhy a spotřeby a pružnosti a ... atd. chci "naměřené číslo" - NIC jiného! Taková (uměle vzniklá) hodnota je dobrá leda "k obuvování" - NIC "kladného" NEmůže přinést! :-|
Nebo vy snad o něčem víte? ;-)
PS: Jinak to "odpovídá matemticky poměr počtu bodů poměru naměřených hodnot v mm" :yes:
..to si MUSÍM "poznamenat" a "ZAMYSLET" se nad tím :-)
Avatar - Ham.
5. 1. 2012 15:01
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Důkaz, že nemáš pravdu je přímo v odkazu který jsi dala na ADAC. Rozvor má vliv, ale daleko menší než schopnost velkého úhlu natočení předních kol.

1. Renaul Wind (WB=2368) má horší poloměr než MB-E cabrio (WB=2760 mm)
2. V rámci jedné třídy, tedy podobného rozvoru jsou velké rozdíly v poloměru např. v té vyšší střední má E daleko lepší poloměr než 5er a ještě víc pozadu je A6, všichni podobný rozvor nicméně velmi rozdílný poloměr (i proto je E dost oblíbené u taxikářů protože umí manévrovat jako auto nižší střední třídy). Velké natočení kol je u Ečka dané jednak úspornou nápravou, jednak podélným uložením motoru.
3. Podobné příklady jsou v každé třídě.
4. Renault wind je i ukázkou rozdílného poloměru na každou stranu.
[odkaz]
Avatar - Hammunasakra
5. 1. 2012 15:15
Re: Jak se na ten rybník dostal?
4) Audi je ZROVNA tak ukázkou rozdílného... ;-)
(holt NE každý staví auto "supersymetricky" jako Subaru :-)
2) No u MERCEDESu "umí" (viz SL) a Wind je evidentě HODNĚ "odfláknutý" (nevím proč to tak je - ale takhle to působí že to HODNĚ "přenhali" ;-)
+ proti MB je v této dispiclíně "v nevýhodě" pohonem předních kol
3) ok, já psala že JÁ znám jednu výjímku - jestli jich v "stovkách" modelů najdete víc - klidně tomu věřím (NEzapomínejte že to je dáno i VELIKOSTí kol konkrétního modelu
2) NEmusíte mi popisovat "konkrétní" modely - já mluvím o "obecných" zásadách - a že je v tomto směru audi (testovaná byla evidentně nejspíš 4kolka) je - opět "z principu" LOGICKÉ :-)
PS: Takže pro jistotu ZOPAKUJi: (jak jste nadhodil "5ku z geometrie", tak o té to trochu FAKT je ;-)
a) ZÁKLAD je rozvor (a trochu šíře vozu, rozchod kol) - prostě s DLOUHÝM rozvorem NÍC NEnaděláte (no snad jednou v budoucnu, jestli se kola budou moci natočit "kolmo na zbytek vozu" :-)
(naopak i "nic moc" natočení kol u rozvoru "pidivozu" LOGICKY "stačí" ...
.. zkuste si to "představit", nebo si na papíře udělat klidně jen část kružnice s "ulomkem tužky" a pak s novou CELOU ;-)
b) vliv má též VELIKOST použitého kola
c) a samozřejmě "lze" věc "odfláknout", nebo se jí naopak "precizně věnovat" (udělat VELKÉ podběhy a závěsy umožňující opravdu VĚTŠí úhel natočení kola - ale jak jsem napsala whitovi - i tak na tom "z PRINCIPu" bude Panda LÉPE než S-Klasse
PPS: No a krom MB-SL :yes: tu máme už druhý "velmi výrazný" vůz - Renault Wind (i když ten :no:
Avatar - Ham.
5. 1. 2012 15:19
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Tak třeba Fiata Panda
[odkaz]
a proti tomu Toyota IQ, jedna třída a docela fatální rozdíl

Starý MB měl díky velkému záklonu rejdového čepu schopnost vytočit kola téměř na 90st a měl poloměr možná stejný, možná lepší než ta dnešní Panda, hledat se mi to nechce.

No a velikost kola má vliv na úhel natočení kol (čím větší kolo tím se dá méně natočit protože se nevejde do podběhu při natočení) a ten má zásadní vliv na poloměr. A jsme zase na začátku.
Avatar - Hammunasakra
5. 1. 2012 15:30
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Koukám že jsem vám "našla" další "číslíčkové" téma :-)
Jak jsem řekla NEjde o "třídu" vozů, ale o ROZVOR atd. (jaký rozdíl je mezi IQ a Pandou a jaké používají pneu se mi NEchce hledat.. ;-)
Nicméně IQ je myslím VELMi "propracované" malé auto = MOHLO by mít i "lepší" úhel natočení kol (a asi je postavené i na MENŠÍm ROZVORu.. :-)
Avatar - Ham.
5. 1. 2012 15:42
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Např.
IQ má především daleko lepší úhel natočení kol proto je nejlepší v mini
Ečko má především daleko lepší úhel natočení kol a proto je nejlepší ve vyšší střední

Číslíčkové téma jsi našla protože kážeš věci které nejsou prostě pravda a ty lze vyvrátit pouze čísly a měřením.

Já vím ty s C5 zajedeš všude a z toho "logicky" plyne, že C5 má prostě perfektní rejd a basta.
Avatar - Hammunasakra
5. 1. 2012 15:51
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Tak (to zkusím) NAPOSLED - (vůbec) NEjde o "třídu" vozu! CHÁPETE co to říkám? Rozhoduje ROZVOR vozu, NE "třída vozu" (samozřejmě třeba osobní vůz stejného rozvoru jako ... nějaká dodávka či tak něco bude LEPŠí ;-)
Ale že je IQ "nejlepší" NENí překvapením, je to určitě "nejpropracovanější" (a také nejdražší) vůz své kategorie..
NEsnažte se mne "urazit" - NEbudu pak "tak hodná" a NEbudu mluvit (jen) o "číslíčkách" :-)
C5 nemá "perfektní" rejd, ale "naprosto BEZproblematický" - cca "zcela odpovídající" ROZVORu/rochodu na kterém je postavena a velikosti kol, která používá ;-)
PS: No a protože vaše "číslíčková" věta se mne "malinko dotkla" (že NEříkám pravdu! :no:, tak "přitvwudíme" :-)

[odkaz]

NEjde to "po dobrém" půjde to ..
Avatar - Ham.
5. 1. 2012 15:55
Re: Jak se na ten rybník dostal?
C5 má největší poloměr otáčení ve třídě a to není určitě výhoda, naopak.
Rozvor má na poloměr otáčení vliv marginální, zásadní je schopnost natáčení kol.
Nevyhrožuj, nebojím se tě.
Avatar - Hammunasakra
5. 1. 2012 15:56
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Proč byste se měl "bát mne"? :-)

[odkaz]
Avatar - Ham.
5. 1. 2012 15:59
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Not Found

The requested URL /mediawiki/images/9/93/Dp_2010_bair_bohu… was not found on this server.

Apache/2.2.16 (Debian) Server at support.dce.felk.cvut.cz Port 80
Avatar - Hammunasakra
5. 1. 2012 16:02
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Nojo - já vím :-|
Snažím se dát odkaz na materiál z ČVUT (představte si - nějaký "ťula" tam tvrdí TO SAMÉ co já - že ZÁKLADNí veličinou je v tomto případě ROZVOR - no VĚŘIL byste to(mu? ;-)

[odkaz]

NEvím proč to nejde, takže - máte-li zájem o DŮKAZ, tak prosím "vyťukejte"

support.dce.felk.cvut.cz/mediawiki/ima
Avatar - Ham.
5. 1. 2012 16:06
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Věřil, na ČVUT jsou pěkný ťulové, speciálně na strojárně.
Avatar - Hammunasakra
5. 1. 2012 16:08
Re: Jak se na ten rybník dostal?
:-) Tak já jsem "holt stejná" (ťula - si představte, že tomu co je tam napsáno VĚŘÍM ;-)
Avatar - Ham.
5. 1. 2012 16:09
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Ten odkaz nefunguje, chybí tam nějaký prefix
Avatar - Hammunasakra
5. 1. 2012 16:10
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Nu, tu a tam SE STANE, že mi nějaký odkaz "zlobí", ale..

[odkaz]

NEuvěřitelné, "ZDAŘILO" se! :-)
PS: Měl-li byste zájem, mohu "navést" či "poradit" (NEchci urazit..ale mohlo by to být "jednodušší/rychlejší" ;-)
PPS: To s tou "speciálně na strojárně" to byl "někdo v okolí" nebo "snad samokritika"? :-)
Avatar - Ham.
5. 1. 2012 16:25
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Celé je to o couvání s vozíkem, my se ale nebavíme o couvání ale o jízdě dopředu a bez vozíku, prostě jedu a zatočím kola co to jde a jak velká/malá je kružnice na kterou se vejde půdorys daného vozidla. To tam nevidím.
Avatar - Hammunasakra
5. 1. 2012 16:35
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Samouzřejmě to není "ideální text" (to chce opravdu zajít do technické knihovny" - na internetu najdete BILION "bubostí", ale takovéhle "složitější" věci zatím ještě spíš NEee.. (možná v angličtině?)
.. nicméně mrkněte na obrázek 2.7 - je to stránka 9 a odstavec NAD číslem stránky ... a případně pak zpětně na nějaké další "souvislosti"
PS: Avšak udělal-li jste si "tužkový test" ;-) jak jsem navrhovala, tak z něj je asi "jasné"... že ani ta kola do úhlu 90° by to u ... MB S-Klasse NE"pomohla" :-)
Prostě rozvor je ZÁKLAD + samozřejmě další "drobné" vlivy..
5. 1. 2012 16:48
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Vidím že se tu zas začlo známé kolečko.
Jen bych se rád poučil.
- Proč jsou teda podle tebe zadokolky ve výhodě při otáčení když jde o rozvor?
- BMW X6M má xdrive? Proč xdrive řadíš před Haldex? Jak xdrive řeší rozdílnou rychlost náprav v zatáčce?
- V čem se systém snowmotion liší od ASR s EDS?
Avatar - Hammunasakra
5. 1. 2012 17:00
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Aha - tedy (samotné) ZÁKLADy ZÁKLADů? ;-)
Ráda :-)
a) to NENí "podle MNE" (to za a) ;-)
b) protože přední kola u předo- a 4kolek mají i "jiné starosti" než JEN "se vlevovpravo" točit a úhel možnosti jejich natočení z toho důvodu bývá MENŠí
(mj. PROTO se o zadokolkách mluví jako o "vyspělejší" konstrukci - prostě NIC víc jsme NEvymysleli - současná "móda" 4kolek" je ... prostě "móda/módní trend" - který má svá "ale" (VŽDYcky je to "něco za něco" :-)
c) Haldex byl celé generace "tupě jednoduché" či "náhradní" řešení "pravým/plnohodnotným" 4kolkám - vy snad před nimi "preferujete" (preferoval jste) Haldex? ;-)
Tahle poslední (4.) generace se ale SNAŽí "plnohodnotné" 4kolky typu x-drive či té z Honda Legend konečně "napodobovat" (pozdě, ale "přece" :-)
d) v tom že je umí používat (fik-Fik-FIKaně) "současně"? ;-)
A teď se můžu ptát JÁ? >:-[]
5. 1. 2012 17:04
Re: Jak se na ten rybník dostal?
- Takže na úhlu natočení přece jen záleží?
- Xdrive je zjednodušeně opačný haldex, jak ale řeší to že musí roztáčet přední kola rychleji než zadní?
-ASR a EDS nepracují současně, co to mo brání?
Ptám se jen na věci co jsi tu tvrdila.
Avatar - Hammunasakra
5. 1. 2012 17:10
Re: Jak se na ten rybník dostal?
a) marginální vliv, asi po "sté" zopakuji ZÁKLADním parametrem je (přece - to to FAKT nikdo NEvíte? NEčetl jste? ;-) ) rozvor (TEN "určuje" poloměr otočení - viz ten "tužkový test" a další drobné vlivy mohou přidat "maličko plus či mínus"
b) "opačný" haldex? No to je "originální" myšeňka! Spíš je Haldex "vše v jednom", ne? (já raději "šampon + kondicioner" zvlášť, než 2 v 1 - a jak jsem řekla, Haldex až do teď byl vysloveně NEzajímavý - NEzkoušela jsem, ale poslední 4tá generace je (zřejmě) již "ok" (i tak raději "pravý" diferenciál - nebo jste došel k názoru že, např. 4kolka škoda superb" je "plnohodnotnou" variantou X6M či MB CL 4Matic atp.? ;-)
c) nemají SnowMotion? :-)
d) (většinou) NEměním názor ;-)
A teď už se MŮŽU ptát já? :-)
5. 1. 2012 17:20
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Takže auta se stejným rozvorem mají stejný poloměr otáčení?
V čem je princip haldexu jiný od xdrive?
Proč ASR a EDS nepracují současně?
Avatar - Hammunasakra
5. 1. 2012 17:29
Re: Jak se na ten rybník dostal?
FAKT to chcete probírat "donekončena"? Už jsem na to xy-krát odpovídala Ham.ovi, vwhitovi a teď to samé vy (nebylo by lepší si to přečíst a nebylo by NEJlepší si zajít do technické knihovny - chlap(c)i? :-)
5. 1. 2012 17:30
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Zkus vzít tu tužku ty a pak můžeš ukázat ten obrázek jak si to dokázala.
Možná ještě názornější příklad - proč se teda v autě točí volantem když na tom vlastně tolik nezáleží? To poměrně malé natočení kol dokáže vykružovat oblouk od stovek metrů až k cca 10m.
Avatar - Hammunasakra
5. 1. 2012 17:50
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Já to NEpotřebuji - já to ČETLA (a popravdě "odpovídá" to i logice ;-)
REÁLné rozdíly v možnosti vytočení kol totiž NEbudou "o polovinu" jak počítal Ham. (30° vs 45°), ale (snad možná s výjímkou toho SL a naopak toho WINDu).. :-)
Sice NEvím jaký vliv má (jste dokázal vymyšeňkovat) na poloměrem otáčení VOLANT, ale "budiž" >:-[]
PS: Zatímco délka rozvoru a případně použitá velikost kola má na schopnost vozu ZÁSADNí vliv volantu je "nula" (prostě ho otočíte VE VŠECH VOZECH, VŠECH MOTORIZACÍCH stejně - na maximum - "a je to" ;-)
Avatar - Ham.
5. 1. 2012 17:56
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Ale budou, a ještě větší, stačí ušetřit 3cm na širší podběh a stupně narůstají téměř skokově, zvlášť za hodnotou 45st.
Avatar - Hammunasakra
5. 1. 2012 18:08
Re: Jak se na ten rybník dostal?
No když to berete takhle, tak SKOKově by jistě pomohla i kola tak "od 13tek dolů" :-) Zůstaneme-li v ranku SUPu a C5, tak "dramatický" rozdíl je i jestli máte 16ky (což by tak mohl být "průměr" ve střední třídě (?) nebo 17-19ti palcová kola (což má C5 ;-)
PS: Nicméně jak vám "napovídají" (i) tabulky ADAC - je to spíš o velikosti vozu (tedy jeho rozvoru a rozchodu - REÁLNÉ rozdíly od "standardu" jsme zatím "objevili" 2 - což opravdu NENí mnoho :-)
PPS: Myslím že jste k tomu "došel" opravdu tím zjištěným "číslem" u C5 (nebo? ;-) ) a "vyložil" jste si to ... raději nevím jak :-) ... a to že je to jen "součet" velkého rozvoru, šíře auta/tedy rozchodu + NADprůměrně velkých disků - vás v první chvíli prostě NEnapadlo ;-)
PPPS: Jistě "pomohly" i systémy natáčení zadních kol - i když má praxe je že to dělalo "příjemnější" průjezd zatáčkou (to asi snad ANO), ale při parkování to spíš NEmělo vliv (což myslím platí i pro současný Renault - a nevím jestli to aktuálně ještě někdo dělá - dělával to "samozřejmě" :-) Citroën, Honda...
Avatar - Ham.
5. 1. 2012 18:13
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Ale šíře vozidla, velikost disků a další věci ovlivňuje stále a pořád jeden a ten samý parametr což je úhel natočení kol a ten jak jsme si ukázali na výpočtech je ten nejdůležitější. Ale umění není dát 13" disky ale udělat dostatečný prostor pro velký úhel natočení třeba těch 18" a to umí jen někteří.
Avatar - Hammunasakra
5. 1. 2012 18:55
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Myslíte "jen Mercedes" (a "jen u některých" modelů? :-)
Ano - vycházela jsem z "vaší představy" (alespoň jak "se domnívám") že "ZÁSADNí" rozdíly jsou např. mezi jednotlivými výrobci (obecně to bude spíš - tak jako všechno/většina věcí - "levné/drahé" ;-) ). Prostě (domnívám se) vy jste měl na mysli čistě "schopnost" kola vytočit se o "určitý" počet stupňů..
.. což samozřejmě třeba ten použitý disk (také) "ovlivňuje".. :-)
PS: Ale je "zajímavwé", že zatímco v schopnostech zavěšení NEvídíte "moc rozdíl", v jeho "schopnosti vytočit se" až "zásadní"? ;-)
Avatar - Ham.
5. 1. 2012 19:08
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Rozdíly mezi výrobci jsou ale hlavně jsou rozdíly mezi modely, některé jsou konstruovány z hlediska možnosti natočení kol lépe, některé hůře a vliv na natočení kola jsem popsal v reakci 15:28. Dokonce jsou velké rozdíly u stejné koncepce stejného výrobce, příklad je VW. Platforma Golf

v Golfu dobrý poloměr
v Tiguanu mizerný poloměr (všechny recenze mu vytýkají mizerný rejd, což musím potvrdit i z osobní zkušenost, rejd má zcela bídný)
v Yeti dobrý poloměr
Avatar - Hammunasakra
5. 1. 2012 19:19
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Golf roky "cizelovaný" ála 911 by měl být (i v takovýchto "okrajovějších" věcech "vychytaný" ... jako ta 911ka ;-)
PS: No a JISTĚ tam budou mít vliv i použitá kola, nebo?
Nejsou ta v TiGUANu třeba "o palec/2" větší než v GOLFu?
PPS: Obecně ale ten rozvor opravdu LZE brát za "základní" info - z kterého "vychází" pak poloměr - byť jsou vozy vámi jmenované celkem DOST "jinak pojaté", tak rozdíly v poloměru asi NEbudou až tak veliké, ne?
PPPS: Kdybyste "narazil" na další EXTRÉMní rozdíl/výjjímku typu Wind, SL - dejte (prosím) vědět :-)
Avatar - Ham.
5. 1. 2012 19:52
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Ale přece zoufalce ve špatném rejdu každý kdo se zajímá o auta zná. Třeba Volvo S80, poloměr hodně za podprůměrnou A6, rozvor naopak jako střední třída, dokonce menší než velké modely střední třídy. Nečetl jsem jediný test S80 kde by jí to někdo neomlátil o hlavu. Je to dlouhým rozvorem? Samozřejmě nikoliv, je to prostě mizerným úhlem natočení kol. Prostě pětiválec už je na šířku hodně.
Avatar - Hammunasakra
5. 1. 2012 19:59
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Volvo jsem zmiňovala - to bude ten jejich "R6 napříč" ;-)
PS: On ten má (z "jejich pohledu") smysl (což musím UZNAT), ale... má to (viz poloměr otáčení) svá "ALE" :-)
PPS: Pětiválec, nedávají (-li) tam dokonce ŠESTi válec (řadový) napříč? ;-)
Avatar - Ham.
5. 1. 2012 20:13
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Jsou pětiválce které mají poloměr otáčení velmi solidní (tedy auto v kterém je zabudovaný). No a ti co dají dokonce šestiválec napříč a neumí to tak ti už rovnou mohou zapomenout na nějaké zatáčení, tak maximálně dlouhý táhlý nájezd na dálnici.
Avatar - Hammunasakra
5. 1. 2012 21:04
Re: Jak se na ten rybník dostal?
...aneb "já jsem Volvo" :-)
PS: U nich to je jejich "základní prioritou", tedy bezpečností a napříč uložený motor umožňuje delší deformační zónu. Kdysi mi to někdo u nich vysvětloval/ukazoval - a ono to OPRAVDU má vliv! ;-)
Avatar - Ham.
5. 1. 2012 17:31
Re: Jak se na ten rybník dostal?
No když se ty dáš na vaření tak já klidně do té technické zajdu.
Avatar - Hammunasakra
5. 1. 2012 17:43
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Já ale (tu a tam) opravdu (něco) uvařím! :-)
Avatar - Ham.
5. 1. 2012 17:50
Re: Jak se na ten rybník dostal?
To je dobře.
Avatar - Hammunasakra
5. 1. 2012 17:51
Re: Jak se na ten rybník dostal?
No když myslíte... ;-)
5. 1. 2012 19:47
Re: Jak se na ten rybník dostal?
xDrive je Haldex naruby, protože pohání zadek a "připojuje" předek, kdežto Haldex to dělá přesně naopak. Že v dnešní době k žádnému připojování nedochází tu všichni víme, ale beru to z filosofického hlediska. Jinak jde o stejné druhy diferenciálů. Jestli se něco nezměnilo, tak xDrive dokonce má otevřený diferenciál vpředu i vzadu a spoléhá pouze na brzdy k distribuci na nápravě, kdežto Haldex má vzadu řádný diferenciál a otevřený má pouze v předu.
Avatar - Hammunasakra
5. 1. 2012 19:59
Re: Jak se na ten rybník dostal?
"TAKHLE" naruby jistě "ano" :-)
5. 1. 2012 21:13
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Jak ale xdrive řeší problém při zatáčení kdy mají přední kola větší otážky než zadní?
Avatar - white label
5. 1. 2012 21:21
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Problém rozdílné rychlosti jednotlivých kol při zatáčení se týká logicky především rozdílu rychlosti kol vnějších a vnitřních, nikoli rozdílu rychlosti otáčení kol předních a zadních...
Avatar - Hammunasakra
5. 1. 2012 21:29
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Já sice TAKÉ občas jezdím 4kolkou, ale jak to tak sleduji - není "lepší" (a "jednodušší") jezdit předo- a (viz poloměr otáčení) ZADOkolkami? :-)
Mimochodem tuhle jsem jela (od Salzburg na Innsbruck a dál) přes Brenner (v levém pruhu byl trochu sníh) ZADO-kolkou a "zase nic", NAPROSTO "v pohodě" - tak já nevím..
..FAKT jsou ty 4kolky (tak)"nutné"? ;-)
Avatar - white label
5. 1. 2012 21:38
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Co je na dnešních vozech vlastně "nutné" a co naopak ne? Máš snad pocit, že jediné co na nich není "nutné" je právě to 4X4? A je vůbec "nutné" mít nějaké auto? Vše je "nekonečně" relativní... ;-)
Avatar - Hammunasakra
5. 1. 2012 21:40
Re: Jak se na ten rybník dostal?
To víte - nic neplatí absolutně a v praxi ani obecně.. zdravý rozum a schopnost selekce jsou NUTNOST při aplikaci "čehokoli".. ;-)
PS: Já jsem např. "relativně unavena" (po celodenním "klafání"), tak..
.."jdu nabrat síly" - Pěkný den :-)
Avatar - white label
5. 1. 2012 21:45
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Tak to spíš dobrou noc... ;-)
5. 1. 2012 21:41
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Vzniká rozdíl rychlostí i předek x zadek a to tak že přední je rychlejší. Pak nevím jak by to xdrive řešil jinak než odpojením předku.
Avatar - white label
5. 1. 2012 21:44
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Viz 21:35.
Jak může za normálních adhezních podmínek vzniknout podstatnější rozdíl mezi rychlostí otáčení kol přední a zadní nápravy?
5. 1. 2012 21:49
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Přední kola opisují delší dráhu.
[odkaz]
Avatar - white label
5. 1. 2012 21:57
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Ale nijak zásadně, díky většímu natočení přední nápravy může být i rozdíl mezi rychlostí vnějšího a vnitřního kola přední nápravy, než je rozdíl mezi rychlostí vnějšího a vnitřního kola zadní nápravy, to však řeší (zpravidla otevřené) samotné diferenciály jednotlivých náprav.
Jinak jak jsem psal už ve 21:35, případný rozdíl rychlosti kol přední a zadní nápravy tady řeší lamelová spojka.

P.S. Odkaz mi nejde
5. 1. 2012 22:02
Re: Jak se na ten rybník dostal?
U haldexu to řeší prokluzem a což u xdrive není možné protože by pak byla přední náprava brzděna. Takže jediné co mě napadá je uplné odpojení předku.
Avatar - white label
5. 1. 2012 22:10
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Logicky, lamelová spojka umí v principu obě nápravy "spojit i rozpojit", a to jak u haldexu, tak u x-drivu.
5. 1. 2012 22:16
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Ale haldex v zatáčce může i přes prokluzující spojku přenášet hnací moment na zadní nápravu. Xdrive tohle podle mě neumí protože se točí pomaleji než přední náprava a tak v jakémkoli jiném stavu než rozpojeno přední nápravu brzdí.
Avatar - white label
5. 1. 2012 22:24
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Oba systémy umí v případě potřeby poslat až (i když spíš teoretických) 100% síly jak pouze na přední, tak pouze na zadní nápravu, pokud by byl x-drive omezen jakkoli podobně, jak se zřejmě domníváš, nebylo by to možné.
To jaké je základní rozdělení distribuce hnací síly od motoru na jednotlivé nápravy (za běžných/"optimálních" podmínek) je věc druhá.
Netuším co myslíš tím popisem, že se "x-drive točí pomaleji, než přední náprava"?
5. 1. 2012 22:46
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Jedna věc je točivý moment, druhá věc rychlost otáčení. Otevřený diferenciál dává stejný točivý moment, ale dovoluje různou rychlost otáčení. Uzavřený diferenciál přesně naopak, dává stejnou rychlost otáčení, ale umožňuje rozdílné rozložení točivého momentu.
Avatar - white label
5. 1. 2012 23:00
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Jasně, ale co teda myslí tím, že: "se "x-drive točí pomaleji, než přední náprava"?
Mám takový pocit, že se domnívá, že to základní rozdělení přenosu na jednotlivé nápravy (u x-drivu cca 40:60 ve prospěch zadku) má u x-drivu nějaký zásadní vliv na schopnosti/možnosti lamelové spojky, která plní funkci mezinápravového diferenciálu...
5. 1. 2012 23:05
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Já to čtu tak, že se hřídel jdoucí z převodovky (tedy xDrive) točí pomaleji než přední hnací hřídel. Nemám tu plány xDrive, abych se podíval (a narychlo jsem nic pěkného nesehnal), ale vzhledem k tomu, že auto se třemi uzavřenými diferenciály, kde všechna kola mají stejnou rychlost, pojede, tak nevidím důvod se v tom šťourat, jak to řeší. Asi to nějaký vliv na jízdní vlastnosti má a je dost dobře možné, že si to poberou otevřené diferenciály, které xDrive má vpředu i vzadu. A co nepobere diferenciál, to vyřeší DSC.
Avatar - white label
5. 1. 2012 23:44
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Za běžných adhezních podmínek funguje mezinápravový diferenciál (v tomto případě třecí - lamelová spojka) jako diferenciál otevřený ("rozpojeno") a (jak sám píšeš) "dává stejný točivý moment, ale dovoluje různou rychlost otáčení" (v tomto případě jednotlivých náprav). Naopak za nestandardních/zhoršených/nerovnoměrných adhezních podmínek funguje jako diferenciál uzavřený, tedy "dává stejnou rychlost otáčení, ale umožňuje rozdílné rozložení točivého momentu."
Takže přeloženo pro Hendlyho do "polopatštiny":
Jedu-li s x-drive za sucha a rovně je distribuce na nápravy v poměru 40:60 (díky "asymetrické rozvodovce" x-drivu). Pokud se pouze změní rychlost jednotlivý kol, vyrovnají případné rozdíly jednak otevřené diferenciály na jednotlivých nápravách a rozdíly mezi nápravami otevřený mezinápravový diferenciál (čímž je i u x-drivu, za běžných adhezních podmínek, "rozpojená" lamelová spojka).
Pokud se nerovnoměrně (u jednotlivých náprav) zhorší adhezní podmínky, začne se mezinápravový diferenciál uzavírat (lamelová spojka "spojí" obě nápravy), což umožní aktuálně potřebné rozložení točivého momentu na jednotlivé nápravy, teoreticky od 0:100 až po 100:0.
A kdo to nepochopil ani teď, ať hledá vinu na svém přijímači... :-O :*) >:D
6. 1. 2012 00:25
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Mělo by to tak být. Jen se mi to nechtělo psát tak definitivně bez patřičných podkladů jen z vágních popisů funkce xDrivu. Kolikrát je to snůška marketingových keců a realita je trochu jiná. Fakt je, že auto pojede, i když je centrální diferenciál uzavřený. Jestli to má nějaký vliv na "požitek z jízdy" je nad moje znalosti. Řekl bych, že se chová jako uzavřený a rozdílné rychlosti prostě neřeší, když se spojka plně sepne (kdy xDrive má 50:50). A když je (částečně) rozpojená, tak umožňuje rozdílné rychlosti hřídelí, jak píšeš.

Čím si jistý jsem, je, že xDrive v zatáčce přední nápravu určitě neodpojuje. Odpojuje předek při parkování a v rychlostech nad 160, jestli to nezměnili a mě slouží paměť. To jediné řešení, které Hendlyho napadlo, určitě nepoužívá.
Avatar - white label
6. 1. 2012 00:35
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Auto sice pojede i s uzavřeným mezinápravovým dif. , ale jedno to není, to by tam pak žádný mezinápr. dif. nemusel být a mohlo by to být spojeno "na pevno" stále.
6. 1. 2012 03:12
Re: Jak se na ten rybník dostal?
To si mě nepochopil. Já mluvím čistě o tom, že když to pojede i s ním, tak není nutné to nějak řešit u uzavíratelného. Prostě se v tu chvíli chová jako uzavřený, kde to funguje.
Avatar - white label
6. 1. 2012 09:14
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Tak to jo, jen ten mezinápr. dif. se při běžné ustálené jízdě na suchu "nezavírá", prostě k tomu nemá důvod.
6. 1. 2012 06:21
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Ale tady nejde až tak o dělení momentu.
U Xdrive výstup z převodovky pohání přímo zadní kola. Přední jsou připojována přes lamelovou spojku. Nikde není žádný klasický diferenciál.
Proto xdrive nemá možnost jak roztočit přední nápravu rychleji než zadní.
Co se tedy stane když je zatáčka tak malá že má přední náprava i o málo větší rychlost než zadní? V tomhle případě sepnutý xdrive přední kola brzdí a ne pohání.
U haldex tenhle problém není, Tam je napevno poháněna přední náprava, ta rychlejší. Když je zadní v zatáčce pomalejší spojka mírně prokluzuje, ale stále může přenášet hnací moment.
Avatar - white label
6. 1. 2012 10:15
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Neděláš si už ze mě srandu? >:-[]
V principu je celkem jedno, jestli se jedná o klasický dif. s možností uzavřít jej, nebo o třecí dif. s lamelovou spojkou.
Viděl si někdy technický nákres základního x-drivu?
Síla vyrobená motorem je přenesena přes převodovku a rozdělena pomocí zmíněné "asymetrické rozvodovky" (v poměru 40:60) na jednotlivé nápravy. Za běžných adhezních podmínek by tedy stačil jen otevřený mezinápravový dif. který by vyrovnal případné rozdíly v rychlosti jednotlivých náprav, takže při rozeplé mezináporavové spojce (která se v tomto stavu funguje stejně jako klasický otevřený dif.) x-drivu, nemůže žádný problém s rozdílnou rychlostí jednotlivých náprav nastat a x-drive k tomu, aby se za běžných podmínek dostalo 40% "síly na přední nápravu žádný zavřený mezinápravový diferenciál (lamelovou spojku) nepotřebuje! Zavřít ho potřebuje až tehdy, kdy např. prokluzuje zadní náprava a její prokluz tak znemožňuje potřebnou distribuci síly na přední nápravu s aktuálně lepšími adhezními podmínkami (čím rychleji se točí "jedna strana" otevřeného diferenciálu, tím pomaleji se točí druhá, takže mám pak sílu tam, kde ji nepotřebuji a nemám tam kde ji potřebuji), takže se logicky uzavírá až v případě zmíněných zhoršených adhezních podmínek, nebo při prudkém rozjezdu apod.
"Sepnutý/nesepnutý" x-drive je v podstatě nesmysl, spíná jen jeho jeho lamelová spojka plnící funkci mezinápr. dif., ale distribuce energie (za běžných podmínek) na obě nápravy funguje i bez jejího sepnutí, myslím tím tento systém 4x4 jako celek.
A co se stane, "když je zatáčka tak malá že má přední náprava i o málo větší rychlost než zadní"? Za běžných podmínek "NIC", rozdíl rychosti kol na jedn. nápravách vyrovná nesepnutá lamelová spojka, plnící funkci otevřeného mezinápr. dif. a za zhoršených adhezních podmínek vlastně taky "NIC", zavřená lamelová spojka zajistí aby se "síla" dostala na nápravu s aktuálně lepší trakcí...
6. 1. 2012 11:47
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Tady se rozchází, co jsem četl a co píšeš. Podle toho, co jsem četl, xDrive funguje od 50:50 do 0:100. Sepnutá spojka znamená 50:50, rozepnutá pak 0:100. Těch 40:60 logicky musí dělat s částečně sepnutou spojkou. To jsem pobral ze základního popisu a podporuje to i tohle:

"Most of the time, the clutch is partially locked and power is transferred to both axles in proportion 40/60 front to rear."
Avatar - Hammunasakra
6. 1. 2012 12:15
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Já být tedy BLOND, ale já si myslet (vědět? ;-) ) že xDrive "no problemo" fungovat "v základu" opravdu (být nastaven na) 40:60, ale umět i (v milisekundách změnit) na
a) jak 0 : 100
b) tak 100 : 0
Tak snad to já "dobře" z němčina do tohoto divného jazyka přeložit a vám všem
Pěkné dna přát ;-)
6. 1. 2012 12:19
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Já mám problém najít nějaké detailní informace o xDrive, ale všechny zdroje uvádí právě tato čísla.
Avatar - Hammunasakra
6. 1. 2012 12:22
Re: Jak se na ten rybník dostal?
No - já souhlasím (a ta čísla jsou snad "ok" :-)
Nikde/-dy jsem NEslyšela něco "o jejich zpochybňování" apod. ;-)
PS: To jsem zrovna včera psala - na netu je "bilion" info, ale spíš typu "Co včera dělala Paris", než takového "DŮLEŽITÉ" :-)
PPS: Před časem se srovnání pohonů 4x4 věnoval Auto Motor und Sport.. a xDrive z toho vyšel "velmi slušně" (narozdíl od "asi představ" HENDLYho - že je to takový "horší Haldex" ;-)
6. 1. 2012 12:39
Re: Jak se na ten rybník dostal?
I když se člověk podívá na animace rozložení sil, které BMW hodně rádo (na rozdíl od rozebrání diferenciálu a ukázání animace jeho funkce), tak i při jízdě z kopce nejde víc než 50% na předek, v žádném režimu jsem neviděl na předku víc.

Při přejezdech ledu to samé. Když vjíždí na led, tak je vidět, že se síla přenáší na zadek. Ale když vyjíždí ven, tak na předek pošle jen 50%, byť předek je na asfaltu a zadek na ledu. Zadní kola si prostě přibrzdí přes DSC.

xDrive je špičkově vyladěný, ale po technické stránce bude Haldex dál. Už jen kvůli tomu, že nemá vzadu jen otevřený diferenciál.
Avatar - Hammunasakra
6. 1. 2012 13:34
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Tak trochu (xDrive) "praxe" ;-)

[odkaz]

(zajímavá mi příšla ta druhá půlka - výjezd do "vícestupňového" kopce - s povrchem s rozdílnou adhezí vlevo/vpravo.. :-)

Takovýchto "srovnávaček" jsou "tucty", ale přece jen:

[odkaz]

No a ještě všechny tři "prémové" pohony ;-)

[odkaz]

PS: Myslím že to tajemstí "vyladěnosti" je (může být) dáno tím že BMW "si" svůj systém opravdu (velmi dobře) "poladilo" pro SVÉ modely. NEjen že je "výborně funkční", ale i charakterem "odpovídá" vozům "s vrtulkou", zatímco Haldex musí být (také "plněfunkční") ale "univerzál" (a z toho plynoucí MALÉ ale rozdílKY ...
PPS: Prostě xDrive "funguje" (doslova) VELMi dobře :yes: :-)
6. 1. 2012 14:19
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Tak hlavně tím druhým videem jsi mi udělala radost. To snad nemyslíš vážně, ne? Jako vtípek dobré. Povrch prakticky bez adheze, což Torsen, jak snad každý ví, nemůže z principu vyjet (pokud nemá uzávěrku). I led má řádově větší odpor. A pro CGD to už neplatí. Haldex tohle zvládne s prstem v nose. Odkud jsou většinou tahle videa? Z dealerství BMW. A řešení je jednoduché, stačí použít brzdu, aby jsi vytvořila nějaký odpor a Torsen se chytl. Je to jen blbost řidiče. Audi i jednu dobu zvažovalo, že by mohla elektronika aplikovat brzdy automaticky. Ale nevím, jestli se pro to rozhodli a popřípadě kdy. Podle mě zbytečnost. Mám takový pocit, že Q5 v této situaci stačí dát dostatek plynu a popere se s tím.

Ale jo, díky xDrivu (protože je stavěný na silnici a je na ní hodně dobrý) a tomu, že vypršely patenty na Torsen (takže to řešení mohl použít každý), museli kolegové z Ingolstadtu vyvinout diferenciál s korunovým převodem, který vypadá hodně povedeně. A jezdí hodně dobře.

PS: Haldex byl vyladěn pro Saab. Ten si 4. generaci objednal.
Avatar - Hammunasakra
6. 1. 2012 14:52
Re: Jak se na ten rybník dostal?
ad PS: Vím - škoda... (ho ;-\
Mimochodem JAK to (s těmi audi že jako NE"fungují") dělají? (FAKT NEvím! 8-s
6. 1. 2012 14:42
Re: Jak se na ten rybník dostal?
I když si promluvíš s majiteli BMW, kteří alespoň tuší, která bije, tak nemají problém přiznat, že quattro je lepší. Podívej se třeba na tyhle magory:

[odkaz]

Prostě Audi je považováno za etalon, tak se do něj pouští s tím, že na světě je dost prosťáčků, kteří tomu uvěří. Takovýhle druh reklamy je za normálních okolností v Evropě nelegální.
Avatar - Hammunasakra
6. 1. 2012 14:58
Re: Jak se na ten rybník dostal?
S tím "je považováno" a "etalon" - no já NEvím NEvím (to/tenhle "styl" mne moc NE"bere" :-)
PS: Za "hvězdu" je třeba považován (velmi PRŮMĚRNÝ) Andrea Bocelli.. ;-)
PPS: Já jsme asi "stará škola" (je fakt že "vše" mám od tatínka = FAKT "staré školy" :-) = pro mne ETALONem konstrukce 4kolky asi zůstane "pojetí" Subaru..
"Dodat" mu více "elektroniky" NENí problém, JEN "elektronikou" ABSOLUTNĚ "dohnat" jejich "vzorovou" konstrukci... no dnes již opravdu (skoro)JDE, ale stejně.. ;-)
6. 1. 2012 15:10
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Etalon je standard. Nepsal jsem, že je nejlepší. Subaru má hodně dobrý pohon, ale všimni si, že snad nikdo netestuje Audi proti Subaru. Nebo se ti nezdá, že je quattro ten nejnapadanější pohon všech kol? Že nějak podezřele často prohrává? Kdyby se báli Subaru, tak asi budou ve všech testech ponižovat Subaru, ne?

Jinak já za normální u čtyřkolek považuji uzávěrky. A kdo je dnes má, že? Třeba původní allroad je měl, ale prostě zákazníci o to nestojí.
Avatar - Hammunasakra
6. 1. 2012 15:21
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Nejsem si jista jak "dnes", ale (video)testů na téma pohon Subaru vs Audi bylo své doby také...
PS: To jsem myslela tou "elektronikou", která (což sice asi JE "logické", ale.. :-| ) "definitivně" nahrazuje "poctivá" mechanická řešení..
... která NErada, ale "přiznávám" že (také ;-) )fungují.. :-)
6. 1. 2012 16:10
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Já jsem také za poctivou mechaniku, ale ta funguje spíš mimo silnice, na silnici je elektronika lepší. A Audi půjde spíš cestou silničních čtyřkolek, protože tam jsou zákazníci. Co mě opravdu překvapilo je, že CGD váží 4,8 kg. To mi přijde hodně málo.

Jde o to, že rolety se chovají prakticky jako kdyby bylo kolo ve vzduchu. Každý diferenciál má své limity. Třeba elektronická uzávěrka (EDL) se chová obstojně na silnici, ale na roletách selže, protože to prostě není plnohodnotná uzávěrka. Pokud má auto EDL na nápravách, tak nehledě na centrální diferenciál selže, pokud dáš jednu roletu dopředu a jednu dozadu. To platí jak pro xDrive, tak pro quattro. Tedy klasické quattro. Příplatkový sportovní diferenciál funguje jinak. Stejně tak Haldex nemá tohle omezení, protože vzadu je spojka.

Torsen má Torque Bias Ratio. To znamená, že na jednu nápravu může poslat až TBR krát víc než na druhou. Když je poměr trakcí větší, tak se chová jako otevřený. Tedy, pokud máš na jedné nápravě trakci 0 (kola jsou ve vzduchu), tak je poměr nekonečno, což je větší než TBR, tudíž máš otevřený diferenciál a nikam nejedeš. Tohle se řeší právě brzdami, kdy uměle nějaký odpor na kolech vytvoříš, čímž se dostaneš pod TBR, Torsen zabere a ty jedeš. Na silnici je Torsen schopen jet s jediným kolem v záběru.

Ten typický BMW test s roletami na nápravě je jen švindl. I BMW mají takový "sweetspot," kde auto stojí na místě a jen točí koly na roletách. quattro ho má také. Prostě musíš tomu dát dostatek síly. Co jsem viděl, quattro v Q5 by si mělo přibrzďovat samo a jediné, co mu brání v přejetí rolety, je řidič, který prostě nesešlápne plyn. Takže řidič se naopak snaží, aby zabránil systému v práci.

Doufám, že jsem nenapsal nějakou blbost. Jsem už trochu unavený. :-)
Avatar - Hammunasakra
6. 1. 2012 16:15
Re: Jak se na ten rybník dostal?
DĚKUJi :-)
PS: Pátek odp. NENí divu..
Pěkný den (jsem dnes taky trochu "k.o." ;-)
6. 1. 2012 16:46
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Není zač.

Nepřekvapuje mě, že něco takového dělají fanatici značek, ale že se k tomu sníží třeba dealer, to už jde mimo moje chápání.

Když jsme byli u Subaru, hlavní rozdíl by měl být v jeho symetričnosti, což není tak zásadní parametr. Je to pěkné, čisté, líbí se mi to, ale není to tak zásadní. Zásadní je, co používají za přední a zadní diferenciály. A pak to nejhlavnější, elektronika. Ta dělá dnešní pohony všech kol. I Subaru má své limity.

Jinak zjistil jsem, že Subaru řeší to, na co se ptal Hendly. Minimálně u jednoho z jejich diferenciálů pamatují na to, že se může přední a zadní hřídel točit různou rychlostí. Pokud se přední kola točí rychleji, přidá sílu dozadu. A u automatické převodovky při zatažení ruční brzdy se rozpojí, aby umožnil rozdílnou rychlost otáčení přední a zadní hnací hřídele. Pěkný rallyový kousek. U xDrive by to neměl být problém, protože se v zatáčkách snaží vždy upřednostnit zadek a rozhodně není stavěný na podobné zacházení.
Avatar - white label
6. 1. 2012 18:42
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Napsal jsi to dobře, jednou jsem u diskusního vysvětlování, podobně podpásových videí strávil hodně času. Prostě klasické podélné mechanické quattro (bez skutečných uzávěrek dif.) se logicky nerozjede, už když mají dvě kola (ze čtyř) nulovou! trakci, což je na silnici prakticky nemožné. U těchto "oblbovacích testů" prostě mají systémy s elektronicky ovládanými lamelovými spojkami logickou výhodu.
6. 1. 2012 19:01
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Pokud bys měl Torsen a otevřené diferenciály vpředu a vzadu bez EDL, tak je to ještě horší. Stačí jediné kolo ve vzduchu (nebo na roletě) a nejedeš.

Důležité je hlavně to, že i systém bez much může selhat, když víš, co děláš. Torsen to jen trochu ulehčoval. Není problém natočit video s BMW, kde se mu bezmocně točí kola na roletě a nemůže vyjet.
6. 1. 2012 17:24
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Opravdu mají všechny verze haldexu4 vzadu svorný dife?
6. 1. 2012 17:31
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Haldex 4 má vzadu prakticky to samé co uprostřed. Hydraulickou spojku. Ale nikdo to asi automobilce nepřikazuje, aby ho použila. U A1 jsem spekuloval, že by mohla dostat osekaný H4. Je to přeci jen prcek. Nemohu tvrdit, že všechny aplikace H4 mají eLSD. VW, Škodovky a Audi by ho mít měly.
6. 1. 2012 17:39
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Podle popisu co má k haldex4 u škodovek je vzadu otevřený dif. Jak je ve skutečnosti nevím.
6. 1. 2012 17:44
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Tak jedině pod to auto vlézt a podívat se. Já mám se Škodovkami mizivé zkušenosti. Ale Yeti se chová, jako kdyby eLSD měl. Ona Škodovka používala snad H3, na H4 přecházeli postupně. Yeti měl snad H4 od začátku. Ale nemám přesné informace.
6. 1. 2012 17:47
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Haldex3 VW snad vůbec nepoužilo. Zkusím zjistit jak to je, ale na 90% škoda nemá eLDS a nahrazuje to elektronikou a brzdama.
6. 1. 2012 17:52
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Budeš mít pravdu, Audi také snad H3 nepoužívalo. Jen H1 a H2. Už jsem na to asi přišel, klasická H4 má jeden Haldex a dva otevřené, ale Haldex XWD má uprostřed a vzadu Haldex a vpředu má otevřený.

Lépe řečeno, XWD kombinuje Haldex (původně H3, později H4) s eLSD (který je podobný H4).

Škodovka tedy používá EDL.
Avatar - white label
6. 1. 2012 12:18
Re: Jak se na ten rybník dostal?
U x-drivu je základní rozdělení (ve prospěch zadku) prostřednictvím rozvodovky typické právě pro x-drive. Na obdobném principu základního rozdělení funguje i základní asymetrické rozdělení (39:61) posledních generací podélného quattra u Audi.
To co popisuješ ty, by bylo jen něco jako "haldex" naruby, a to ještě s omezenou schopností přenést maximum pouze na jednu z náprav, v tomto případě přední, ale x-drive je sofistikovanější systém. Vidím, že se tu bez odkazu na technický nákres x-drivu asi neobejdu, už jsem ho tu jednou kdysi dával, ale nevím ve které diskusi, na netu se hledá překvapivě špatně.
6. 1. 2012 12:23
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Hledá se hodně špatně. Audi má pěknou stránku, na které sice detailní informace chybí, ale máš tam animace funkce diferenciálu, jak se mění rozložení, všechno, pro všechny diferenciály. A u BMW nic. Hlavně si člověk musí dávat pozor, protože xDrive také není jen jeden (historicky), podobně jako quattro. Když jsem čelt o systému zavedeném v roce 2003, tak se uvádí právě tyhle hodnoty. Neříkám, že jsou to zaručeně správné informace.
Avatar - Hammunasakra
6. 1. 2012 12:17
Re: Jak se na ten rybník dostal?
To já si (o Hendly) také občas "myslet" ;-)
PS: Jen NEvědět, jestli on SKVĚLE se přitom bavit, nebo.. to myslí vážně :-)
6. 1. 2012 17:17
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Rád přivítám i tvoji teori o tom jak xdrive dokáže roztočit přední kola rychleji než zadní.
Protože po tom už pátrám dlouho a všude ticho po pěšině. Kromě jediného vysvětlení které BMW nikdy nepotvrdilo a to že přední kola jsou v oblouku odpojena.
6. 1. 2012 17:35
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Pokud věříš oficiálním videím a animacím BMW, tak přední kola v zatáčce odpojena nejsou. Viz třeba [odkaz]
6. 1. 2012 17:42
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Reklamní videa to je problém:) Třeba to mají nějak vyřešeno, ale nechápu jak a hledám to. Ono to do určitého natočení kol nevadí, při velkém rádiusu oblouku je rozdíl otáček náprav malý, ale od určité hranice se to musí nějak řešit.
6. 1. 2012 17:14
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Tak teď si mírně nepřesně popsal to že xdrive funguje pouze při prokluzu zadní nápravy. Je to skutečně tak?

Podle mě ne. Lamelová spojka xdrive je sepnutá i za jiných situacích, ale nemůže být, na rozdíl od haldexu, sepnuta při jízdě v zatáčce protože by brzdila přední kola.
Xdrive nedokáže roztočit přední kola rychleji než zadní! Proto bavit se o nějakém poměru hnacích momentů je v téhle souvislosti k ničemu.

Xdrive, alespoň podle posledního popisu co znám nemá žádny diferenciál ani nic jiného co by umožnilo přenášet hnací moment na přední kola v oblouku. Xdrive je jen lamelová spojka.
Rozdíl rychlosti náprav může být až 10%.
Avatar - white label
6. 1. 2012 18:28
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Xdrive určitě není jen samotná lamelová spojka. Už jsem našel uložený odkaz obrázku toho mezinápravového diferenciálu, který si i s rozdílnou rychlostí předních kol poradí. Jedná se vlastně o planetový diferenciál, který plní funkci rozvodovky pohánějící přední nápravu a je "uzamykán/uzavírán" prostřednictvím lamelové spojky, která je prakticky jeho součástí. Při základním rozdělení 40:60 ale není tato spojka úplně "rozeplá" (jak jsem psal původně), ale "spojuje" jen částečně, při úplném rozpojení jde na zadní nápravu celých 100%, což se údajně děje pouze např. při vysokých rychlostech, nebo při parkování.
U původního xdrivu je opravdu uváděný rozsah od 50:50 až po 0:100 (základ 40:60), v tom měl MT pravdu. Někde se uvádí, že běžnou součástí x-drivu je i druhá lamelová spojka případně uzavírající i diferenciál zadní nápravy. Lamelovou spojku na zadní nápravě mají třeba všechny X6ky, ale podle mě není u všech xdrivů, ani od úplného začátku xdrivu.
Těžko se k tomu něco konkrétního, přesného a popisného hledá, mám takový pocit, že na to má BMW nějaké záměrné informační embargo... :-)
[odkaz]
[odkaz]
6. 1. 2012 18:36
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Ale na tom obrázku není planetový dife, ale soukolí přivádějí moment na přední nápravu. Nižší verze xdrive mají místo ozubených kol řetěz.
Svorný zadní dife na to nemá vliv.
Možná vodítko je to odpojení při parkování, podle mě je to takové naznačení že když jsou kola více natočena nejde na ně přivádět hnací moment.
Mám někde i detailnější obrázek principu xdrive.
[odkaz]
6. 1. 2012 18:50
Re: Jak se na ten rybník dostal?
BMW odpojuje předek při parkování, protože se s autem se zadním náhonem lépe parkuje. Stejně tak odpojuje při rychlostech nad 160, protože se auto lépe ovládá.
6. 1. 2012 18:52
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Proč se lépe parkuje se zadokolkou?
6. 1. 2012 18:54
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Protože ti nic nekecá do řízení. To je jako ptát se proč je zadní náhon lepší než přední. :-)
Avatar - white label
6. 1. 2012 20:09
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Vypadá to tak, někde píšou o obdobě planetového dif, jinde jen o tom, že: "...byl hnací řetěz v rozdělovací převodovce nahrazen kolem s čelním ozubením".
Tady jsem našel něco konkrétnějšího:
"Funkce xDrive umožňuje neomezené a variabilní rozdělování hnacích sil mezi přední a zadní nápravou, čímž nyní stanoví nové standardy z hlediska agilnosti a dynamického výkonu také v segmentu modelů sedan s pohonem všech kol.
Tento systém ihned rozpoznává potřebu upravit rozdělení hnací síly, je-li to vhodné, a reaguje extrémně rychle, obvykle předtím než se jedno z kol může začít rychleji otáčet. Systém xDrive tak dokáže usměrnit optimální hnací síly na příslušné nápravy, a to kdykoli, když například řidič projíždí zatáčku dynamickým stylem, a tak minimalizuje jak možné přetáčení, tak nedotáčivost.
Během jízdy systém xDrive znamená významné zvýšení agilnosti, potěšení z řízení vozidla a jízdní bezpečnosti, ve srovnání s tradičním systémem pohonu čtyř kol. Funkce řízení podvozku, jako je například systém DSC, se nyní zapojují až v daleko pozdější fázi.
Další předností systému xDrive je lepší trakce vozidla, respektive přilnavost na neupravených či kluzkých površích. Novinka zaručuje, že se výkon motoru dostává právě na kola s lepším záběrem na daném povrchu jakmile hrozí, že se některé z kol s horším záběrem bude rychle otáčet, a tudíž ztratí přilnavost.
Řidiči přináší systému xDrive řadu výhod.
Několik příkladů:
Při uvedení do chodu zůstává za normálních podmínek lamelová spojka sepnutá, dokud vozidlo nedosáhne rychlosti přibližně 20 km/h, což zajišťuje maximální trakci ve fázi rozjezdu. Od tohoto momentu dále systém rozděluje hnací sílu proměnlivě mezi přední a zadní nápravu v závislosti na podmínkách jízdy a povrchu cesty.
V zatáčkách snižuje okamžité rozložení výkonu nebezpečí nedotáčení či přetáčení: pokud by se měla zadní část vozidla prudce dostat do smyku, systém xDrive stlačí lamelovou spojku a takto dodává zvýšenou úroveň hnací síly na přední nápravu. To umožní zadním kolům vytvořit si více bočních sil a opět stabilizovat vozidlo. Ve spojení s řízením dynamické kontroly stability (DSC) systém rozpoznává riziko přetáčení již ve velmi časném stadiu a zasahuje předtím, než si řidič vůbec povšimne dané změny v jízdních vlastnostech. BMW řady 5 tak zcela doslova „jede jako po kolejích“.
Řízení dynamické kontroly stability (DSC) nezasahuje, dokud proměnlivé rozdělování výkonu je samo schopno eliminovat nebezpečí přetočení.
Jakmile se začne vozidlo „tlačit“ ven ze zatáčky na přední nápravě, systém xDrive rozpoznává toto nebezpečí přetočení díky údajům přenášeným ze systému řízení DSC a odstraňuje tento nežádoucí účinek omezením hnacích sil na přední nápravu. V extrémním případě tak může mít vozidlo až 100 % svého výkonu přenášeno na zadní kola. A opět, jestliže ani toto nepostačuje, tak v tomto případě zasáhne systém DSC, umožňující řidiči BMW řady 5 s pohonem na čtyři kola manévrovat se svým vozidlem skoro s téměř stejnou agilností jako řidič BMW řady 5 s pohonem zadních kol na klikatých cestách či v serpentinách.
Systém xDrive je dokonce schopen bez problémů rychle reagovat na náhlou změnu polohy pedálu plynu: zatímco časové zpoždění mezi sešlápnutím pedálu plynu a nárůstem výkonu motoru je nejméně 200 milisekund, lamelová spojka se kompletně spíná a rozepíná během pouhých 100 milisekund.
Při řízení s velkým úhlem zatáčení, ale velmi malým výkonem – typická situace při parkování – je pohon všech kol vrácen na „tradiční“ pohon zadních kol, a to bez jakékoli distorze v chodu pohonu či nepatřičných sil negativně ovlivňujících řízení.
Na svazích s kluzkým povrchem či, celkem obecně, na ledu či sněhu, uzamykací akce mezi přední a zadní nápravou předchází rychlejšímu otáčení jednotlivých kol. Výsledkem je, že systém DSC nemusí vracet zpět plynový pedál či použít brzdy na jednotlivá kola za účelem upravení toku výkonu, dokud se podmínky nestanou skutečně obtížnými. Potom, když řidič dále pokračuje, tato uzamykací činnost významně snižuje riziko,že jednotlivá kola ztratí své podélné či příčné síly, což poskytuje řidiči užitek z mnohem bezpečnějšího a aktivnějšího chování při řízení.
Srdce systému: elektronicky řízená lamelová spojka Elektronicky řízená lamelová spojka v rozdělovací převodovce je hlavním faktorem zajišťujícím systému xDrive jeho speciální vlastnosti. V závislosti na specifických požadavcích elektronická řídicí jednotka upravuje tok výkonu na přední nápravu během milisekund, v extrémních případech dokonce zcela rozpojuje, anebo natuho spojuje přední a zadní nápravu k zajištění nezbytného chování. Tuhé spojení vytvořené tímto způsobem odpovídá svou funkcí 100% uzamknutí na tradičním pohonu čtyř kol.
Řízení xDrive spolupracující se systémem DSC.
V části vychází vynikající výkon systému xDrive ze schopnosti tohoto systému využívat všechny informace a údaje nabízené řízením dynamické kontroly stability (DSC). Stáčení vozidla je například sledováno snímačem příčného zrychlení, stejně jako je snímačem sledována velikost úhlu natočení volantu. Spolu s údaji o rychlosti vozidla poskytované senzory kol, akceleraci a údaji motoru, je systém xDrive schopen určovat již v časném stadiu, jak se vozidlo současně chová a dokáže dokonale rozdělovat pohonné síly mezi přední a zadní nápravu.
Systém DSC užíváním funkce zásahu elektronické brzdy rovněž slouží jako systém pro rozdělení pohonné síly, když je potřeba, na buď oboje přední, anebo oboje zadní kola: jakmile hrozí rychlejší otáčení nějakého kola, to je okamžitě zpomaleno brzdami. Z toho vyplývá, že diferenciál v pohonu na nápravy automaticky dodává větší výkon kolu na druhém zakončení dané nápravy."
6. 1. 2012 20:28
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Takže ve zkratce se přední kola v zatáčce odpojuji.
Avatar - white label
6. 1. 2012 20:35
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Tos tam vyčetl, kde? Pokud myslíš třeba zatáčku při parkování, tak ano.
Jinak třeba tady: "... jakmile hrozí rychlejší otáčení nějakého kola, to je okamžitě zpomaleno brzdami. Z toho vyplývá, že diferenciál v pohonu na nápravy automaticky dodává větší výkon kolu na druhém zakončení dané nápravy."
6. 1. 2012 21:08
Re: Jak se na ten rybník dostal?
"Při řízení s velkým úhlem zatáčení, ale velmi malým výkonem – typická situace při parkování – je pohon všech kol vrácen na „tradiční“ pohon zadních kol"

Teď už jde jen o to co znamená pro BMW s velkým úhlem.
Avatar - white label
6. 1. 2012 21:18
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Ta: "typická situace při parkování" je v tomto ohledu docela výmluvná..., navíc se tam píše nejen o velkém úhlu zatáčení, ale taky o velmi malém výkonu.
6. 1. 2012 21:25
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Je to reklamní text! Co tam mají napsat? "Náš systém neumí narozdíl od konkurence být připojen v zatáčce o průměru menším než x m?"
Ono to opravdu není zas tak hrozné, u zatáčky s poloměrem 20m to je rozdíl rychlostí náprav cca 1,5%, ale zajímalo by mě kdy už to vadí a přední pohon je odpojován.
Avatar - Hammunasakra
10. 1. 2012 00:52
Re: Jak se na ten rybník dostal?
NEbyla jsem si nejdříve "jista", ale teď musím přiznat: "Byla to DOBRÁ otázka!" :yes: ;-)

[odkaz]

Přední náprava se za "pidirychlostí" opravdu odpojí a odpojuje se současně za "velkého" (maximálního) natočení volantu.. 8-s
(jinak rozdíl v rychlosti kol řeší DSC)
..ale "problémy" s tím v praxi asi NEjsou (našla jsem v /německých/ diskuzích JEDEN (číslem 1) "problém" - asi fakt "zcelavýjímečný" - sladění DSC s xDrive bude zřejmě asi docela "fik fik" (ještě víc "fik" než SnowMotion - asi.. a to je VÍC "fikfik" než byste si mysleli.. :-)
6. 1. 2012 23:04
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Tenkrát, když to zaváděli, tak argumentovali pohodlnějším ovládáním, protože ti na řízenou nápravu nejde žádný točivý moment. A to pravda je. Jestli měli i jiné důvody, to nevím. Leda se zkusit zeptat mechaniků. Někdo to už určitě rozebral.
6. 1. 2012 20:35
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Já ti nevím, jestli lze zatáčení charakterizovat jako extrémní případ. :-)
6. 1. 2012 20:43
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Trochu krkolomný překlad. Tahle část je asi ta zajímavá:

"V závislosti na specifických požadavcích elektronická řídicí jednotka upravuje tok výkonu na přední nápravu během milisekund, v extrémních případech dokonce zcela rozpojuje, anebo natuho spojuje přední a zadní nápravu k zajištění nezbytného chování. Tuhé spojení vytvořené tímto způsobem odpovídá svou funkcí 100% uzamknutí na tradičním pohonu čtyř kol."

To znamená, že sepnutá spojka uzavře diferenciál, takže přední i zadní hnací hřídel budou mít stejnou rychlost a moment půjde tam, kde je víc potřeba, tedy klidně na předek, jestli to chápu dobře.
Avatar - white label
6. 1. 2012 21:24
Re: Jak se na ten rybník dostal?
No právě, podle toho popisu to nevypadá, že by se na předek mohlo dostat maximálně jen těch 50% avizovaných někde u původního xdrivu.
6. 1. 2012 23:07
Re: Jak se na ten rybník dostal?
.
Avatar - white label
6. 1. 2012 18:50
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Dnes však BMW o žádném 50% omezení u přední nápravy nepíše:
"Díky xDrive si vozy BMW ponechávají všechny výhody pohonu zadních kol – precizní ovládání, optimální projíždění zatáčkou a oddělení pohonu od řízení. Dynamická kontrola stability (DSC) začne pracovat až při zhoršených podmínkách, když je potřeba přerozdělit hnací sílu. Rozpozná tendenci k přetáčivosti nebo nedotáčivosti a přes elektronicky řízenou vícelamelovou spojku přerozdělí hnací sílu s maximální variabilitou (0 až 100%) mezi přední a zadní nápravou již za desetinu sekundy. Poté poměr opět vrátí k normálnímu rozdělení 40:60 ve prospěch zadní nápravy. Díky pohonu všech čtyř kol BMW xDrive mají obě nápravy maximální trakci. Vaše BMW tak může z každé zatáčky vyjet bezpečně a zároveň dynamicky."
6. 1. 2012 18:53
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Na to jsem přesně koukal. Četl jsem jejich originální texty a jsou pečlivě napsané tak, že se dají vyložit oběma způsoby. Nicméně na žádné jejich animaci jsem neviděl přenos na předek. V angličtině to většinou formulují tak, že umí poslat 100% na jednu nápravu. Neřeknou na jakoukoli, ale na jednu. Což prostě není explicitní.
5. 1. 2012 22:45
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Uvaž uzavřené diferenciály, kde je vynucená stejná rychlost rotace. S nimi auto také jezdí. Uzavírá se většinou centrální a zadní diferenciál, takže rozdíl mezi rychlostí otáčení přední a zadní hnací hřídele asi není tak kritický.
Avatar - white label
5. 1. 2012 21:35
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Podstatnější rozdíl rychlosti otáčení kol přední a zadní nápravy hrozí např. při větším rozdílu prokluzu jedné z náprav (při rozdílné adhezi jednotlivých náprav) a to řeší (jak u haldexu, tak u x-drivu) lamelová spojka, která má funkci mezinápravového diferinciálu, jedná se o tzv. třecí diferenciál.
Avatar - Hammunasakra
5. 1. 2012 21:36
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Pěkné (jak "z čítanky" :yes: ;-)
Avatar - white label
5. 1. 2012 21:41
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Díky díky..., to nemuselo být, znám to sice nazpaměť, ale mám to stejně jen tak načtené... :*) >:D
Avatar - Hammunasakra
5. 1. 2012 21:43
Re: Jak se na ten rybník dostal?
:-)
Avatar - Ham.
5. 1. 2012 17:15
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Takže, sice je to o otáčení obou náprav takže k naší diskuzi trochu mimo ale dobře.

Dosaď si do vzorečku 1/2d/sin alfa

následující čísla

rozvor 2 metry, úhel natočení kol 30st. a vyjde ti poloměr 2,04 m (0,5*2/0,49)

a teď třeba rozvor 2,50m, úhel natočení 45st. a vyjde ti poloměr 1,76m (0,5*2,5/0,707)

a teď třeba 3 m, a úhel natočení 80 st. (ano staré MB piano mělo díky velkému záklonu rejdového čepu téměř 90st rejd) a vyjde ti 1,53 (0,5*3/0,98) tzn. nejmenší poloměr byť u největšího auta.

Takže jsme vzali rozvor menší než malý a rozvor větší než velký a je jasné, že krutě záleží především na alfa, tedy natočení kol.

Když se budeme pohybovat v jedné třídě a rozvor bude řekněme od 2,7 do 2,9 a úhel bude u prvního řekněme 45st a u druhého 55st, kdo vyjde z boje jako vítěz, ano správně ten s větším rozvorem ale lepší úhlem, protože bude mít poloměr 1,76 proti 1,90 takže na čem hlavně záleží? No na úhlu natočení.
Avatar - Hammunasakra
5. 1. 2012 17:17
Re: Jak se na ten rybník dostal?
..další chování se odvíjí od vzdálenosti d (rozvor), vzhledem k tomu že závisí JEN na této konstantě ..
CHápu že se snažíte mít "poslední slovo" (a tužkový test evidentně NEchcete brát v potaz ;-)
Avatar - Ham.
5. 1. 2012 17:20
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Chování (soustavy auto plus vozík) nikoliv poloměr otáčení. Tužkový test si udělej se stavebnicí merkur a vyjde to to samé co v mých výpočtech.
Avatar - Hammunasakra
5. 1. 2012 17:26
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Sorry ale NE
PS: Jedu domů - dejte mi "20 minut" :-)
5. 1. 2012 19:37
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Pryč s teorií. Dám ti protipříklad. Předokolka, úhel natočení kol 90°. Takové auto, nehledě na rozvor, bude mít vnitřní poloměr otáčení 0 (striktně vzato bude záporný). Přesně jak napsal Ham. - úhel natočení je rozhodující, rozvor do toho také promlouvá, ale ne tak zásadně (nebo tak, jak si myslíš). Rozvor neovlivní vnitřní poloměr, ale vnější, stejně jako rozchod. A pokud bys počítala s otáčením mezi stěnami, obrubníky a podobně, musíš počítat i s převisy karoserie, tedy celou délku vozu, kdy počítáš tak zvaně obrysový poloměr.

Větší rozměry jen znamenají, že okolo kružnice dané úhlem natočení "obíhá" větší krabice.
Avatar - Hammunasakra
5. 1. 2012 20:00
Re: Jak se na ten rybník dostal?
NEstává se že bychom se NEshodli, ale myslím že (tentokrát) se MÝLÍTE (vy ;-)

[odkaz]
Avatar - white label
5. 1. 2012 20:30
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Jenže myslet, neznamená vědět a podle počtu příspěvků, které už jsi k tomu napsala, bys měla raději vědět, jenže to by zas nebyl ten počet tvých příspěvků (k tomuto tématu) tak vysoký, ale tohle tvé přiznání se dá brát jako polehčující okolnost.... ;-) >:-[] >:D
Avatar - Hammunasakra
5. 1. 2012 20:49
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Nu já sice na ČVUT NEchodila, ale "vím" (a dala jsem i odkazy ;-) ) - zajímavé kolik vás...
(bylo by to STEJNÉ, kdyby to(též co já) napsal.. CHLAP? :-)
5. 1. 2012 20:52
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Tak jak ovlivňuje velikost kola poloměr otáčení? Nijak přímo. Větší kolo se prostě hůř vejde do podběhu, což zhorší úhel natočení, přesně jak psal Ham. I relativně malá změna úhlu může výrazně změnit poloměr opsané kružnice. Já to zjednodušil až moc, ale když chceš nějaký vzoreček, zajímavý je zde:

[odkaz]

A přesně, jak píšou, ono to vůbec není jednoduché přesně spočítat. Rozhodně jsi tam všimni té části s rozvor děleno sinus úhlu natočení (průměr, protože doleva a doprava může být rozdílný). Z toho vzorce je jasně vidět, jak má úhel natočení ohromný vliv.

"The numbers required to calculate the turning circle explain why a classic black London taxi has a tiny 8m turning circle to allow it to do U-turns in the narrow London streets. In this case, the wheelbase and track aren't radically different to any other car, but the average steering angle is huge. For comparison, a typical passenger car turning circle is normally between 11m and 13m with SUV turning circles going out as much as 15m to 17m."

Existuje něco, čemu se říká Ackermannovo řízení, nebo Ackermannova geometrie řízení a pod. Na tom stojí ten vztah.
Avatar - Ham.
5. 1. 2012 20:57
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Já bych to navrhoval ukončit asi takto. Základní rozdíl hledejme v našem dětství. My kluci si hrajeme s autíčkama a tyto věci nám přijdou tak nějak přirozeně, no a holčičky mají panenky v kočárku a ten nemá zatáčecí kolečka, no a čím delší rozvor kočárek má, tím se s ním blbějš mění směr (je takový řeklo by se méně "točivý") no a chytrá holčička z toho vydedukuje, že delší rozvor=velký poloměr zatáčení, malý rozvor kočárku=malý poloměr zatáčení, no nezní to logicky?
Avatar - Hammunasakra
5. 1. 2012 21:05
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Ano. Ano. Ano - ale já si s panenkami (moc) NEhrála ani jako malá ;-)
Ano - fakt to ZNĚLO "logicky" :yes: :-)
5. 1. 2012 21:07
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Ten vzorec se asi dá číst tak, že čím větší úhel, tím menší vliv má rozvor. V běžném případě se rozvory liší jen o pár decimetrů, což je takřka zanedbatelné. Ale je to právě úhel natočení, který dokáže i malý rozdíl pěkně nafouknout.
Avatar - Hammunasakra
5. 1. 2012 21:14
Re: Jak se na ten rybník dostal?
No... "asi dá" ;-)
Avatar - Ham.
5. 1. 2012 15:05
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Všechna auta vyráběná v rámci hromadné výroby jsou spotřební zboží včetně toho Jaguaru, liší se cenou a funkcemi které nabízejí.
2. 1. 2012 01:08
Re: Jak se na ten rybník dostal?
To není tak úplně pravda, H4 je proaktivní, takže třeba při té akceleraci posílá dozadu hodně, protože to zlepší rozjezd. Stejně tak při zatáčení vůbec nečeká na prokluz a tlačí zadek, co zadek, on umí aktivně pracovat i na zadní nápravě, takže umí tlačit vnější kolo a tlačit do zatáčky. To stálé připojení a z toho plynoucí rychlejší reakce nejsou jediné změny oproti předchozí generaci. :-)
Avatar - Hammunasakra
2. 1. 2012 01:26
Re: Jak se na ten rybník dostal?
No to se z HALDEXu (konečně) stává docela "zajímavá" 4kolka (to "simulování" jako-DIFERENCIÁLu - to bych "ocenila" :yes: :-)
2. 1. 2012 02:14
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Když jsem dříve napsal, že už je prakticky hoden označení quattro, tak jsem to myslel vážně. :-) On to ve skutečnosti diferenciál je, jen je aktivní, nikoli reaktivní, takže elektronika může změnit rozložení (pomocí hydraulické spojky) aniž by měla nějaký podnět zvenku. To není jako klasické elektronické samosvory, které simulují změnu distribuce přibržďováním pomalejšího kola nad otevřeným diferenciálem.
2. 1. 2012 01:02
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Já bych si Citroënu tipnul jako zdroj problémů převodovku. Hlavně, každý okruh chce to své, takže lepší čas kolikrát jen znamená, že prostě danému vozu lépe sedl. Neříkám, že je to tenhle případ; opravdu bych to viděl na převodovku.
Avatar - Hammunasakra
2. 1. 2012 01:08
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Převodovka v běžném provozu (jakémkoli) NENí "problém", ale že by si motor zasloužil LEPŠí - to je asi PRAVDA. Je v první řadě (japonská) "ne-naftová" (motor je kvůli ní "omezen" - větší točivý moment by už NEpřenesla - otázka je kolik by "unesl" jen pohon přední nápravy - byť takhle "působí" že by snes ještě MNOHEM víc ... což ale "až tak moc NEznamená" ;-)
PS: Ale je fakt že zatímco na (jakoukoli) jízdu je "ok", tak v "extrému" na okruh se prostě NE"hodí"..
2. 1. 2012 01:09
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Já to myslel v kontextu okruhu. Pokud něco bude degradovat čas, tak hlavního viníka vidím v převodovce. Tam bych hledal problém já.
Avatar - Hammunasakra
2. 1. 2012 01:15
Re: Jak se na ten rybník dostal?
To nejspíš vidíte "správně". Je dobře nastavená a vůz je velmi dobrý "při předjíždění dvou kamionů za sebou" ("skorozhřeším" a řeknu že málem lepší než SL 6.3 AMG ;-) ) a "velmi pohoda" je to i při nájezdu od Tankstelle a zařazení se do levého pruhu a do "původní" rychlosti ;-)

[odkaz]

a jde to samozřejmě i mnohem dál než na tomto videu - nevím proč "končí" TAK "brzy" :-)
(velmi "klidně" se vůz chová i někde mezi 220-230 km/h - kde většinou, když to jde, volím tempomat..
Avatar - Ham.
2. 1. 2012 02:04
Re: Jak se na ten rybník dostal?
No jestli, z tohoto jsi unešena tak si najdi si na youtube jak má akcelerovat 3.0 diesel, toto je pomalé, na 3.0 naftu pomalé. Tak 3-4 sec. dolů a může do společnosti, do slušné společnosti musí sundat ještě víc. To auto má prostě nadváhu.
Avatar - Hammunasakra
3. 1. 2012 00:15
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Však také JE "maličko" z VYŠŠí střední (a PROTO je TAK "luxusněpohodové" ;-)
NEzapomněl jste že je to vůz cenově konkurující SUPERBu 2.0 tdi (s kterým z nich byste raději zrychloval a zpomaloval a zrychloval a zpomaloval ... a samostatné téma je elasticita :-)
1. 1. 2012 17:17
Re: Jak se na ten rybník dostal?
V jednom ti budu oponovat - dobrá zadokolka je na kvalitním suchém povrchu rychlejší než dobrá čtyřkolka. Za takových podmínek totiž nemá problém s trakcí a pohon všech kol přináší jen nevýhody.
Avatar - Ham.
1. 1. 2012 18:42
Re: Jak se na ten rybník dostal?
To je k diskuzi. V přímém směru určitě, 4x4 má vyšší ztráty v poh. řetězci a tahá sebou vyšší hmotnost proti FWD nebo RWD a pokud bude dostatek rovinek tak bude rychlejší. Jakmile se začne trať kroutit tak AWD začne dominovat třeba i na suchém ideálně teplém asfaltu. Na výjezdu ze zatáčky ani FWD nedokáže optimálně přenést výkon (pokud se tedy nebavíme o malých výkonech řekněme do 100kW). Když to vezmu do extrému a dám příklad tak kdyby do regulí F1 dali možnost 4x4 a ponechali stejné motory tak jsem přesvědčen, že by nikdo nezůstal u RWD. Na rallye je to vidět zcela exaktně, i daleko silnější vozy s RWD na suchém asfaltu, třeba Porsche GT3 RS které má tuším přes 400hp a efektně "vlaje" po trati, se nedokáže přiblížit časům čtyřkolek ve specifikaci WRC které mají "jen" 300hp, samozřejmě při jakékoliv vlhkosti na trati nebo zhoršeném povrchu to už nemá cenu srovnávat vůbec. No a na okruzích F1 při výkonech 800+ by to dopadlo úplně stejně. A tak jak z roku na rok roste výkon motorů tak by 4x4 dominovalo více protože s výkonem roste i problém přenést jej v zatáčce efektivně na trať. Takže možná nějaká Monza kde jsou dlouhé úseky kde se jede na plný výkon by možná ztráty a hmotnost 4x4 byly přítěží, nevím, to by se muselo vyzkoušet. Ale já jsem diskutoval o silnici, ne o okruzích, a na silnici jsem přesvědčen o dominanci 4x4 (při stejném výkonu a kvalitě chassis).
2. 1. 2012 00:32
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Ono je to spíš naopak. Vem si takovou RS5 a M3. Audi je výkonnější a na rovinkách M3 začne ujíždět, ale právě v zatáčkách se BMW dotáhne a nemáš šanci mu ujet. Za mokra (asi by stačil vlhký, "posmrkaný" asfalt) by BMW dostalo na zadek, ale za sucha na kvalitním povrchu projede zatáčku rychleji. Na druhou stranu to může také znamenat, že má prostě vyspělejší podvozek, protože podvozek hraje ohromnou roli. To je nad moje schopnosti tohle posoudit.

Samozřejmě, jak roste hmotnost a točivý moment, tak čtyřkolka získává navrch. A šikovně naladěná čtyřkolka, která za dobrých podmínek bude posílat co to jen jde na zadek, bude simulovat samosvor, bude používat brake vectoring a podobné věci, bude nejspíš rychlejší.

Fakt je, že dostatek trakce lze vyřešit aerodynamickými prvky. Právě vozy F1 tohle přesně demonstrují. Dříve jsi mohl čtyřkolky potkat i zde, ale byl to naprostý propadák. V rallye Audi uspělo s jinak zatracovaným systémem právě kvůli tomu, že většina jízdy je na špatném povrchu. Jinak rallyové GT3 nemají sériový podvozek (teoreticky mohou, ale neznám nikoho, kdo by na takovém setupu jezdil). Rally vyžaduje specifická auta a styl jízdy pro dosažení optimálního času. Je to dané profilem tratí a charakterem povrchu. 911 je taková rallyová kuriozita, kterou mám hodně rád, ale není na to stavěná.

Dokud dokážeš přenést veškerý výkon na silnici, což na kvalitním povrchu lze u běžných sporťáků zařídit, tak zadokolka vede, protože čtyřkolka tě penalizuje váhou, ztrátami a povětšinou nedotáčivou nebo neutrální charakteristikou.

Je možné, že dnešní pohony všech kol jsou už tak daleko, že by zlepšily čas i F1. Když se o to tenkrát pokoušeli, tak inženýři došli k závěru, že je mnohem "levnější" (rozuměj přináší menší penalizace) generovat dodatečný přítlak aerodynamickými prvky než přidávat pohon všech kol. A v F1 je řada inovací zakázaných, které by potřebu čtyřkolky ještě víc odsunuly.

Všeobecně je to určitě lepší řešení, protože ztráta za sucha je zanedbatelná oproti náskoku za mokra.
Avatar - Hammunasakra
2. 1. 2012 00:50
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Vidím že nejsem jediná "noční ptačice" :-)
2. 1. 2012 00:52
Re: Jak se na ten rybník dostal?
:-)
Avatar - Hammunasakra
2. 1. 2012 01:01
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Ještě jsem si vzpomněla - vy "specialista" na ASTONy, máte zkušnos s (názor na) RAPIDE? ;-)
2. 1. 2012 01:31
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Co se zkušenosti týká, Virage stojí na zkušenostech z vývoje Rapide a projevem to vskutku tak odlišná auta nejsou - však také bylo cílem dosáhnout stejného zážitku, aby si zákazník mohl vybrat nehledě na potřebný počet dveří. DBS je dravější. Co se názoru týče, nejsem moc velký fanda Rapide. Pěkný kus auta, ale mimo můj zájem. Deriváty DB9 mi poskytnou dvě sedadla, která potřebuji, a obstojný zavazadlový prostor, abych mohl cestovat. Délka tak nějak odpovídá mým potřebám. Jo, je to nafouknutý Virage - pokud má člověk jedno až dvě děti, tak proč ne. Zadní sedadla DB9 jsou jen špatný vtip. U Virage si člověk může vybrat, takže doporučuji interiér 2+0. Vzadu tak člověk dostane praktickou poličku.

Jinak bych se nenazval specialistou. ;-) Mám je rád a už nějakou dobu statečně odolávám nákupu. Rozhodně pozvání na projížďku neodmítnu. Sám jsem zvědavý, jak dlouho to ještě vydržím. :-)
Avatar - Hammunasakra
2. 1. 2012 01:43
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Vůbec mi NEjde o místa vzadu (nejvíc najezdím sama a ve 2 - ve třech či více jsem sice ve voze jela .. ale už si nevzpomenu kdy ;-)
Jen jsem četla, že Rapide je "pohodovější" atp. - prostě oproti 2 dveřovým ASTONům "posunutý" směrem - který mne "zajímá" - kombinaci LUXUSu, VÝKONU a kultivovanosti považuji (dnes) u auta považuji za "maximum" (= DBS je už "prostě moc" - proto je mi sympatické "pojetí/přístup" k podání výkonu u ALPINA - snad jen škoda že nejdou "ještě o kousek dál"..
Nic, teď opravdu už vypínám - dobrou noc :-)
2. 1. 2012 01:54
Re: Jak se na ten rybník dostal?
To je pravda, s výjimkou Virage. Ten právě vznikl kvůli tomu, aby poskytl projev Rapide ve dvoudveřové formě. Ve skutečnosti je DB9 uvolněnější, ale Rapide je vyspělejší. Jak jsem napsal už dřív, pokud bych měl na Virage něco měnit po technické stránce, tak moje první kroky povedou k podvozku a jeho komfortní režim bych ještě zjemnil. Není to nutnost, ale snesl by to. Pokud člověk bude jezdit po rozumně kvalitním povrchu, tak by neměl být problém. Z tohoto hlediska to CL není.
Avatar - Ham.
2. 1. 2012 01:18
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Souhlas, úplný základ je podvozek, co nejnižší hmotnost s těžištěm ve středu a co nejníže a proto na řadě okruhů dominují ne zcela top výkonné ale velmi lehké a ideálně rozložené stroje typu Radical, Donkervoort apod. Špatný podvozek a vše ostatní (motor, pohon, převodovka etc.) byť sebelepší je odsouzeno k neúspěchu. A samozřejmě otázka zda dané auto není už víceméně použitelné jen na okruhu protože na silnici je už tak nepohodlné/nízké/tvrdé/očesané/nevybaven… že je k ničemu. Když se podívám na pár okruhů tak mi přijde, že slušně použitelné auto v provozu a zároveň auto které je všude velmi vysoko, tedy konkuruje speciálům je Nissan GTR. Je o něco pomalejší než třeba porsche GT2, Lexus LFA, Koeningsegg a podobné speciály ale přitom se sním dá jezdit řekněme minimálně tak pohodlně jako s běžnou Carrerou. A to mi přijde jako docela geniální kombinace až na dost plastový interiér a ne zrovna elegantní vzhled nicméně za ty peníze co by jeden chtěl.
Avatar - Hammunasakra
2. 1. 2012 01:22
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Dejte s nějakým majitelem GT-R řeč o "provozně servisních" nákladech ;-)
PS: Že budou VYSOKÉ (třeba) u Ferrari jaksi "očekáváte", že tady jsou snad málem "vyšší" ... to dost majitelů NEčekalo :-)
Avatar - Ham.
2. 1. 2012 02:08
Re: Jak se na ten rybník dostal?
No náklady třeba na předloňský model GTR znám a o nákladech třeba na 430 také tuším která bije. A když vezmu pořizovačku+provoz/výkony tak se Ferrari těžce nechytá, ale opravdu těžce. Jen krása a image ty má o dva levely výš, proti tomu žádná.
2. 1. 2012 01:45
Re: Jak se na ten rybník dostal?
GT-R je určitě zajímavé auto, ale já mám ještě pevně v hlavě zafixované R33 a R34 a vnímám ho v podobné rovině, byť ho Nissan dnes tlačí mnohem dál - tedy jako skvělou platformu pro individuálně vyladěný sporťák. Podařilo se mi projet v 900 koňové R34 (podle majitele jde o civilní a kultivované naladění) a zážitek na celý život. A ostré stroje jsou v Japonsku ještě dál. Zkrátka iné kafe.

Jako alternativu k Porsche ho prostě nevnímám. Je to pro mě pořád taková tuningová hračka. Vedle elegantní 911 může působit až trochu vulgárně.
2. 1. 2012 00:55
Re: Jak se na ten rybník dostal?
Ještě dodám, že jeden z problémů je nedostatečná kontrola nad pohonem všech kol - řidič nedokáže využít jeho potenciál, hodně toho stojí na tom, co si elektronika domyslí. Pokud bych si představil počítačem řízené auto, pak zcela určitě dokáže dosáhnout nejlepších časů s plně nezávislým systémem řízení rozložení sil. Pomíjím přidanou hmotnost a ztráty. Jestli by je dokázal vykompenzovat, to je otázka, ale vsadil bych si na to, že ano.
6. 1. 2012 14:50
Kde je Kylie
Ja si uz tak dlouhou dobu rikam, kam se ta Kylie z konkurencniho tipcarsu podela???
A uz to vim :-) >:D
Rozbalit vlákno
7
Avatar - Hammunasakra
6. 1. 2012 14:53
Re: Kde je Kylie
Vypadlo vám tam HÓÓÓÓÓDNĚ dlouhou.. ;-)
6. 1. 2012 14:58
Re: Kde je Kylie
jenom si tak rikam, co muzete delat, kdyz porad nekde dlouhosahle diskutujete a jestli to muze nekoho tak dlouho bavit? ale asi jo
Avatar - Hammunasakra
6. 1. 2012 15:03
Re: Kde je Kylie
(stáje ještě) jsem EKONOMka (se zájmem o HUDBU ;-)

[odkaz]

:-)
6. 1. 2012 15:11
Re: Kde je Kylie
a kvuli cemu jste z tipcarsu odesla? asi si to dokazu predstavit, ale schvalne jestli to myslim spravne.
6. 1. 2012 15:55
Re: Kde je Kylie
dobra, jinak ta muzika se me drahe polovine libi :-)
Avatar - Hammunasakra
6. 1. 2012 16:00
Re: Kde je Kylie
To MOC ráda slyším! :-)
PS: A snad se tam najde i "něco málo" pro vás.. ;-)