Technika
Tu pridavam este, podla mna "najsirsi" test autoziaroviek na europskom trhu. Myslim, ze ak aj niekto nevie po nemecky, tak je vysledok lahko zrozumitelny [odkaz]
Pro tuhle extrovertní skupinku na silnicích mám slabost. Musí nějak dát okolí najevo, že jejich vylítaná patnáctiletá troska z Áček má xenóny...teda jenom jako, ale na to se nehraje. Chytřejší brzy pochopí, že když je každé druhé auto problikává, tak asi něco nebude v pořádku. Těm ostatním přeju příjemnou a ZASLOUŽENOU jízdu při dálkových světlech protijedoucí Scanie.
petrumr
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
Dobři osvětlovači z narodniho jsou ještě manici kteři jezdi jen a vyhradně s potkavačkama a k tomu pro jistotu rozmetavaji mlhu. Jeden z těchto exemplařu bohužel bydli kousek vedle mě. Pořidil si noveho Civica 8G a tohle praktikuje kdykoliv ho potkam nebo vidim jak přijiždi k baraku. Asi si ho pujdu cvaknaout a poprosim o podpis a oduvodnim to zavisti a proziravosti jak dobře koupil.
STretávačky cez deň považujem za lepšie ako diódy, ktoré vyžarujú rozptýlené svetlo a ak nie je vyslovene slnečno, nechutne oslňujú. Navyše so stretávačkami svietia aj koncové červené, čo je plus.
S tými zapnutými hmlovkami máš ale pravdu. Podobných "frajerov" tiež stretávam dosť, popravde nechápem o čo im ide. Za bežných podmienok sú mu zapnuté hmlovky na veľké guľové, ani nevie, že nimi svieti... Chyba asi bude, že si to policajti nevšímajú a takéto oslňovanie protiidúcich vodičov nijak nepostihujú - podobne ako si príliš nevšímajú telefón na uchu, a že za jazdy s telefónom v ruke vídam denne mnohých...
S tými zapnutými hmlovkami máš ale pravdu. Podobných "frajerov" tiež stretávam dosť, popravde nechápem o čo im ide. Za bežných podmienok sú mu zapnuté hmlovky na veľké guľové, ani nevie, že nimi svieti... Chyba asi bude, že si to policajti nevšímajú a takéto oslňovanie protiidúcich vodičov nijak nepostihujú - podobne ako si príliš nevšímajú telefón na uchu, a že za jazdy s telefónom v ruke vídam denne mnohých...
Nie zeby som zbytocne svietil hmlovkami v peknom pocasi, ale akosi nechapem (uz z principu funkcie hmloviek) ako niekoho mozu oslnovat..?
Zajímavé, také potkávám spoustu řidičů s rozsvícenými mlhovkami. Já chápu, že třeba u škodovek slouží jako přisvětlování do zatáček - to obvykle svítí jedna "mlhovka". Ale tohle nebude ten případ.
Přijde mi to podezřelé. Přeci jen, člověk u většiny aut mlhovky zapne jen těžko omylem a nechápu důvod, proč by to dělal vědomě. Nemůže jít o nějakou amatérskou snahu namontovat spínač denního svícení, který se projevuje nevypínatelnými mlhovkami? Jinak už mě fakt nenapadá žádné alespoň trochu logické vysvětlení...
Přijde mi to podezřelé. Přeci jen, člověk u většiny aut mlhovky zapne jen těžko omylem a nechápu důvod, proč by to dělal vědomě. Nemůže jít o nějakou amatérskou snahu namontovat spínač denního svícení, který se projevuje nevypínatelnými mlhovkami? Jinak už mě fakt nenapadá žádné alespoň trochu logické vysvětlení...
Nic proti ale většina škodovek a ostatních z VW grůpy má poslední roky krom přisvěcování do zatáček součástí mlhovek i žárovky pro denní svícení a tedy si to mylně vykládáš jako svícení hmlovkami...přitom se jedná o originál DRL z fabriky 😉
každopádně, že někteří jezděj s rozžhnutejma fog lampama v domnění, že to maj za DRL je bohužel denní realita 😒
zatím vozím nějaký long life osram a svítí obstojně ale hlavně už neměním žárovky každej půl rok, takže dobrý :yes:
každopádně, že někteří jezděj s rozžhnutejma fog lampama v domnění, že to maj za DRL je bohužel denní realita 😒
zatím vozím nějaký long life osram a svítí obstojně ale hlavně už neměním žárovky každej půl rok, takže dobrý :yes:
Taky na ně svítím dálkovýma, ale už mě to přestává bavit. V poslední době se mi zdá, že musím mít snad strašně nízké auto nebo už fakt nevím. Dost čast se na mě nalepí nějaký *, který mi rentgenuje kabinu. Tak mu většinou zapnu mlhovku a ostřikuju si čelní sklo.
Mimochodem jezdím 55v obci a 100 mezi obcemi, takže brzda nejsem.
Mimochodem jezdím 55v obci a 100 mezi obcemi, takže brzda nejsem.
Tak tak, ty dodělávaný xenony jsou hrozný po všech stránkách. Soused tady v ulici má Sandero Stepway s těma dodělanejma hrůzama... pánové, když ho občas večer potkám, mám chvílema pocit, že jsem právě unášen mimozemšťany, ty jeho "xenony" zalejou světlem celou kabinu a ještě za odměnu propálej skrz naskrz mou oční sítnici, marně sám sobě argumentuji, že mám taky xenony a sedím oproti ostatním autům docela vysoko, stejně v tu chvíli nevidím ani půl metru před sebe. Dokonce jsem už s ním na toto téma hovořil. Po tom, co jsem se dozvěděl, že jsem akorát zlodějský mladý hovado a špicl, který ho*nu rozumí, jsem to ale vzdal. Jsou mezi námi bohužel jedinci, kteří nerozumí mluvenému slovu, dokážou tak maximálně nadávat v místním šenku a pochopí cizí argument pouze tehdy, pokud je veden pravým hákem, ale to zrovna není můj šálek čaje. Doufám, že zrovna tahle HID kravina vymizí z cest co nejdřív, vzhledem k mnohem častějšímu výskytu xenonů u levnějších vozů...
btw. z nabídky žárovek mohu doporučit Osram night breaker a night breaker plus, má je několik aut, se kterými mám občas tu čest jezdit, a jsou velmi dobré. Sice nejsou tak "cool" jako xenon look, ale zato splňují poslání, ke kterému žárovky v autě jsou, svítí (hodně dobře).
btw. z nabídky žárovek mohu doporučit Osram night breaker a night breaker plus, má je několik aut, se kterými mám občas tu čest jezdit, a jsou velmi dobré. Sice nejsou tak "cool" jako xenon look, ale zato splňují poslání, ke kterému žárovky v autě jsou, svítí (hodně dobře).
já jezdím jen ve dne nebo po osvětleném obchvatu, proto kupuji no name žárovky 1 ks za 38 Kč a vydrží mi 2 roky
žárovky nějak neřeším. Kupuju ty, co se dávají u Volvo do prvovýroby - General Electric Long life. Většinou mi vydrží tak 100tkm a svítí solidně.
Navíc si myslím, že stejně nejvíc záleží na kvalitě světlometu. Kolegové cpou do Fábií, Focusů všemožný Night Breakery, VisionPlusy, štelujou lampy a i tak vidí prd.
Také bych řekl, že čím silnější žárovka, tím rychlejší degradace světlometu (ať již vyhřátím odrazové vrstvy, nebo postupným napařováním bordelu na odrazovou vrstvu), takže by člověk nakonec musel jezdit se 100W žárovkama, aby něco viděl.
Navíc si myslím, že stejně nejvíc záleží na kvalitě světlometu. Kolegové cpou do Fábií, Focusů všemožný Night Breakery, VisionPlusy, štelujou lampy a i tak vidí prd.
Také bych řekl, že čím silnější žárovka, tím rychlejší degradace světlometu (ať již vyhřátím odrazové vrstvy, nebo postupným napařováním bordelu na odrazovou vrstvu), takže by člověk nakonec musel jezdit se 100W žárovkama, aby něco viděl.
Tiež názor, na ktorom môž byť kus pravdy. Navyše Škody ako je známe nemajú zrovna excelentnú elektriku a žiarovky im "odchádzajú" pomerne často. Ak vidím na ceste "jednooké" auto, tak je to na 90% Octavia alebo Fabia.
Podle tohoto staršího testu [odkaz] jsem dle poměru výkon/cena koupil Tungsram H7 halogen, který je +- o polovinu levnější než ONBP a po 2,5 letech a 25 tis km stále drží. ONB Plus je sice dražší, ale výhodou je, že má extrémní svítivost i při 55W (neničí paraboly 100W výkonem). Příště vyzkouším ONB Plus díky prodloužené svítivosti.
Zvyčajné...já si ich osram sám >😁
Já léta kupuju jen Osram silverstar a asi nejlepší v poměru cena/kvalita/trvanlivost
Já léta kupuju jen Osram silverstar a asi nejlepší v poměru cena/kvalita/trvanlivost
Nevím jestli jsem sám, ale blikám snad na každou třetí Fabii první generace. Přijde mi, že svítí hodně vysoko, o to víc, když je naložená a řidič si nesklopí světla.
Nevíte, jestli měly nějaké kusy vadné světlomety? Nebo je to vážně OK, že osvěcuje (alespoň pocitově)?
Nevíte, jestli měly nějaké kusy vadné světlomety? Nebo je to vážně OK, že osvěcuje (alespoň pocitově)?
ano, u jedničkových fabií i dost praskaly 😄 a světlomety maj pěkný to zas jo 😄 jak první tak druhá generace... ale ono to bude i hodně tím nastavením sklonu, že se to musí poštelovat 😄
ale to nejsou jen řidiči škodovek 😒 poslední dobou mám na silnici pocit, že mě oslňuje snad 80% řidičů 😒 přitom evidentně jde o světla tlumený 😒 8-s
ale to nejsou jen řidiči škodovek 😒 poslední dobou mám na silnici pocit, že mě oslňuje snad 80% řidičů 😒 přitom evidentně jde o světla tlumený 😒 8-s
Také mám ten pocit...jako by nevěděli o existenci ovladače pro sklápění světlometů. Pak dochází k zajímavým situacím, kde dosvítí dál než já i auto jedoucí za mnou. Ale tady bude vždycky problém - když dosvítím dál, je to pro mě pohodlnější a je to jen na úkor ostatních (což si navíc ne vždy člověk uvědomí). Vím, že teď píšu jako starý nerudný dědek, ale není to nic příjemného ani bezpečného, když člověka za jízdy oslní světlo. 😄
Nejlepší jsou lidi co do svého "výstavního" kusu namontují Xenony bez homologace.
Takže potkáváme Passaty, Golfy, Focuse, Audiny, Felicie, Fabie, Oktávky, a různé jiné staré střepy co oslňují protijedoucí auta.
Postihuje to policie vůbec? Podle toho množství aut asi ne. A co STK? Pozná nelegálně namontované HIDy?
Takže potkáváme Passaty, Golfy, Focuse, Audiny, Felicie, Fabie, Oktávky, a různé jiné staré střepy co oslňují protijedoucí auta.
Postihuje to policie vůbec? Podle toho množství aut asi ne. A co STK? Pozná nelegálně namontované HIDy?
to jo teda, takovy ty prasarny jako vybojku dat do klasickyho halogenovýho reflektoru, brrr to je mazec... typickej housegemacht >😁
alambert
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
takže...
1) H7 měly jen fabie 1. generace, 2. generace má v převážný většině návrat k typu H4 (ten jak vidno nikdo netestoval) Návrat k tomuto typu přičítám zřejmě tomu, že H7 v 1. generaci tolik praskaly....
ptrojektorový světlomety netuším zda nemají pořád H7 možná jo 😄
2) původní H4 u fabie jezdící 4 roky a 4 měsíce, přední žárovka ještě nepraskla.... jsou tam zvlášť žárovky pro denní svícení, ta ta už jedna odešla, ale to bylo spíš díky tomu, že byla prasklá vzadu ta od značky 😒 je možné, že by jinak neumřela 😄
:-! >😒]
1) H7 měly jen fabie 1. generace, 2. generace má v převážný většině návrat k typu H4 (ten jak vidno nikdo netestoval) Návrat k tomuto typu přičítám zřejmě tomu, že H7 v 1. generaci tolik praskaly....
ptrojektorový světlomety netuším zda nemají pořád H7 možná jo 😄
2) původní H4 u fabie jezdící 4 roky a 4 měsíce, přední žárovka ještě nepraskla.... jsou tam zvlášť žárovky pro denní svícení, ta ta už jedna odešla, ale to bylo spíš díky tomu, že byla prasklá vzadu ta od značky 😒 je možné, že by jinak neumřela 😄
:-! >😒]
ja mam Osram Night Breaker Plus na Alfe uz 3/4 roku a drzi ( to musim zaklepat ). Sviti naprosto luxusne. Mam je jak H7 potkavacky tak H1 dalku i v mlhovkach je mam. Ja si na dobrej vyhled z vozidla potrpim a nesetrim na tom. Stejne jako u steracu Bosch Aerotwin 😉
Jinak souhlas s tema fabiema skoro vsechny sviti vysoko...
Me nak HID xenony nevadi, ani me neoslnuji. Ale je docela komickej videt favorita s xenonama >😁
Jinak souhlas s tema fabiema skoro vsechny sviti vysoko...
Me nak HID xenony nevadi, ani me neoslnuji. Ale je docela komickej videt favorita s xenonama >😁
Nejvíc mě vždycky dostane, když proti mě jede něco ve stylu první generace Focusu, Omega, prostě cokoliv s fakt velkýma světlama a v nich - nelegální xenony. Takový auto oslňuje i když svítí slunko a v noci je to úplná vražda. Za tohle by měly být fakt pořádný pokuty, stejně jako za dálkový světla u motorek (nejlíp v kombinaci s xenony, jak jinak). Je to naprostá bezohlednost - on vidí jako ve dne, ale protijedoucí bývají občas úplně dezorientovaní a musí hodně zpomalit. To platí hlavně pro starší řidiče.
Probliknutí dálkama vůbec nepomůže, to jsou proti těm xenonům bludičky, kterých si to hovado ani nevšimne.
Probliknutí dálkama vůbec nepomůže, to jsou proti těm xenonům bludičky, kterých si to hovado ani nevšimne.
Dobrý den,
máte někdo zkušenosti s LED žárovkami do auta? Když koukám na rozdíly ve spotřebě, nejsou mezi nimi velké, ale jak vybrat tu správnou, aby dobře svítila? už dvakrát jsem se napálil, že svit od žárovky nebyl skoro ani vidět (ve dne). Momentálně koukám na shop.lumenmax.cz, které mi doporučil kolega, že svítí pěkně. Máte s nimi někdo také zkušenost? Díky :yes:
máte někdo zkušenosti s LED žárovkami do auta? Když koukám na rozdíly ve spotřebě, nejsou mezi nimi velké, ale jak vybrat tu správnou, aby dobře svítila? už dvakrát jsem se napálil, že svit od žárovky nebyl skoro ani vidět (ve dne). Momentálně koukám na shop.lumenmax.cz, které mi doporučil kolega, že svítí pěkně. Máte s nimi někdo také zkušenost? Díky :yes:
Jinak na sviceni jsou nejlepsi xenony :-!
Pri vyuzivani vykonu motora 80-150 kW plakat nad par sto W je ako zachranovat pol deci vody ak sa roztrhla priehrada.
To otvorene okna na aute maju vasci vplyv na spotrebu, ci nebodaj zapnut klimatizaciu? Blaznis??? 10 minut jej prevadzky ta stoji tolko energie ako tie dve ziarovky spotrebuju za pol roka! A to nespominam ze nespravne nahustene pneumatiky ti spravia vacsiu zataz na spotrebu, ako denne svietenie!
No a ak na spotrebnej dani za benzin spaleny kvoli ziarovkam stoji a pada statny rozpocet, tak sme v peknej...
zelene ekomozgy... ako ich ja milujem 8-s
Tak mam teraz na jednej strane povodny Osram z prvovyroby a na druhej Night Breaker a nevidim tam ziaden rozdiel.
Jediny rozdiel vidim v svetlometoch, na roznych autach. Niektore su na tom fakt zle.
I kdyby to zvýšilo spotřebu jenom o 1 litr na 1000 kilometrů, spočtěte si, zda by při daném ročním nájezdu nebylo nakonec lacinější jednou ročně měnit žárovky. 😉