Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Parkovací zóny se rozrůstají jako rakovina

Oblasti vyhrazeného parkování se z center měst šíří na periferii. Co k tomu radnice vede, zjišťoval časopis Svět motorů.
Zpět na článek
16. 5. 2012 10:44
16. 5. 2012 14:02
16. 5. 2012 10:52
16. 5. 2012 12:31
16. 5. 2012 12:54
16. 5. 2012 15:39
17. 5. 2012 15:16
16. 5. 2012 17:05
16. 5. 2012 19:30
16. 5. 2012 18:24
21. 5. 2012 00:28
16. 5. 2012 10:38
Jen ať přibývají.
Automobilismus není pro socky a nevidím důvod, proč by si měl někdo pro sebe bezplatně zabírat veřejný prostor.
Rozbalit vlákno
2
Avatar - woody-alien
16. 5. 2012 14:41
Re: Jen ať přibývají.
On je automobilismus nějaká vyhrazená zábava pro smetánku ? Je to přesně naopak, automobilismus by neměl být dojnou krávou pro neschopné správce majetku.
Avatar - twistedTSD
16. 5. 2012 17:16
Re: Jen ať přibývají.
Jo aha, a pro koho je?
16. 5. 2012 10:44
je to tak
nejdřív se svými daněmi z města uteče na venkov, pak si koupí dvě auta, aby mohl do města každý den jezdit a ještě se diví, že tam není vítaný
:yes: zónám pro rezidenty
Rozbalit vlákno
3
16. 5. 2012 14:02
Re: je to tak
Mně vadí, že to není pro Prahu jako celek, ale pro jednotlivé části. Je opravdu vtipné, když v jedné ulici můžeš zaparkovat a ve vedlejší už ne, protože bydlíš na hranici městské části. Když už to mají takhle udělané, tak by mnohem víc zón mělo být smíšených. Když si jezdím ke známému pro obrazy, tak je všude volno, protože jsou lidé v práci, ale já musím parkovat v tramtárii. V Praze mám samozřejmě trvalé bydliště a skutečně v Praze bydlím, když nejsem v zahraničí. Je hezké, že je v centru méně přespolních, ale omezuje mne to. Návštěvy, doktoři, úřady, práce, akorát mne to štve. Naposledy, když jsem musel na studijní oddělení, jsem zaparkoval přes kilometr daleko. A pokud toho člověk má hodně, tak prostě jiná možnost než auto není. MHD je mnohem pomalejší.
Avatar - woody-alien
16. 5. 2012 14:30
Re: je to tak
No, vidíš to moc černobíle. Chtěl bych vidět, jak by se Pražští konšelé tvářili, kdyby jim už nikdo z těch, kteří se svými daněmi utekli na venkov, v Praze neutratil ani korunu. Třeba proto, že tam nejsou vítáni (a nemaj kde zaparkovat).
16. 5. 2012 10:52
Ať si..
;-) [odkaz]
Rozbalit vlákno
0
Avatar - strýček BOB
16. 5. 2012 10:54
Modré zóny...
Auťákem až do centra a zadarmiko parkovat, to by se obyvatelům satelitů kolem Prahy moc líbílo, chápu je >:D Po zavedení modré zóny se tady výrazně omezil provoz vozidel s RZ 1S1, 1U1 a pod. Stejně tak se výrazně lépe parkuje i přes fakt, že karet je vydaných více než je skutečných parkovacích míst. Dříve bylo hledání parkovacích místa utrpení a po 22:00 to bylo prakticky nemožné zaparkovat a nyní to jde bez problémů...
Rozbalit vlákno
5
16. 5. 2012 11:12
Re: Modré zóny...
A taky je moc fajn, když jedu za rodičema a iniciativní měšťák mi tam cpe ty svoje lístečky i když mám papírek s vysvětlením za oknem. Nebo je to super, když jsme museli s manželkou s dětma k soudním znalcům kousek od Myslíkovky. To mám dle těch mudrců se 4 dětma(1 kojencem) jet z kraje Prahy veřejným pohodlím? Ani by je nenapadlo zavádět tyhle zóny, kdyby sami něměli úlevy, protože většina těch co o tom rozhoduje stejně bydlí ve svejch vilkách. Ale se.u na ně, papírky se ignorujou a na odtah nemaj nárok-vozidlo netvoří překážku proti plynulosti a bezpečnosti provozu. Nejlepší bylo, když mi před 7 lety udělili pokutu za stání v zóně přesně na čas, na který jsem měl 100% alibi-byl jsem v čase +/-5 min od udělení pokuty přepaden ozbrojeným * na druhém konci Prahy a odvezen do špitálu, kde jsem si 14 dní poležel.
16. 5. 2012 11:40
Re: Modré zóny...
to neděláš dobře, že ty lístečky za stěračem ignoruješ, dneska už platí odpovědnost provozovatele vozidla za spáchané přestupky a pokuty je vyšší než za špatné parkování
16. 5. 2012 14:37
Re: Modré zóny...
Vítej, návštěvníku z budoucnosti ;-)

P.S. Nemohl bys mi poslat výsledky všech zbývajících letošních losování Sportky ? :-!
16. 5. 2012 14:41
Re: Modré zóny...
:yes: Reakce na 1 s * :yes: >:-[]
Zodpovědnost provozovatele bude platit tuším až od dubna 2013 a i tak je pošlu do kopru.
16. 5. 2012 12:16
Re: Modré zóny...
Po 22:00 hodině snad už nikdo v Praze nebouchá, tak co by tam dělali? Sranda kdyby to stejné udělali ostatní v ČR pražákům. Nesměli by nikde jinde mimo Prahu zaparkovat.
Avatar - Papír1
16. 5. 2012 12:31
Modré zóny
Narodil jsem se v Praze, žiju v Praze, pracuji v Praze takže většinou jezdím jenom po Praze. Ale i tak systém modrých zón nechápu.
Např.
Holešovice průmyslová zóna, kam se nyní stěhují designové či počítačové firmy. Když něco chcete, není kde zaparkovat. Placených oranžových zón je zoufale málo, a dopoledne jsou plné. Než někde zaparkuji trvá to i 30minut.

Žižkov. Dřív jsme jezdili za zábavou do centra. Když se díky turistům z centra vytlačili normální hospody atd, začali jsme jezdit na Žižkov. Spousta hospod, bowling atd.
Mám tam i dost kamarádů, co tam bydlí. Nyní tam nejezdíme, není kde zaparkovat a oranžových zón je tam pramálo a jsou na 100% plné. Nemíním hledat 20min parkování, nesmyslně si zvyšovat spotřebu pomalou jízdou, jak hledám parkovací místo a když ho najdu, jít kilometr pěšky.
Mám dvě malé děti a jít i na návštěvu znamená vzít kočár + hafo věcí. Zzaparkovat kousek od Viktory a táhnout se k Čajkovského se mi opravdu nechce.

A když jedu pracovně k zákazníkovi do modré zóny tak si naúčtuji cestu, cenu za zaměření či montáž a 500,- na případnou pokutu. Stojím totiž na modré zóně. Nemíním při své skleróze jít 10x do auta, které je zaparkované kilometr daleko.
Zákazník se diví proč chci 500,- na parkování, ale je to jeho daň za to že má modrou zónu a kde zaparkovat a já ne.

Jedno s posledních míst, které je blízko centra a dalo se zde zaparkovat je P-5 Smíchov. Ale tady se už chystají natěrači modrých pruhů také vyřádit.

Ale proboha, proč se chystá Praha 6 zavést modré zóny?
Za chvilku bude Praha celá modrá a to vč. Čakovic, Hájí, Černého Mostu. Nejblíže se zadarmo zaparkuje v Jesenici, Rudný atd.
Magistrátu zaplatíme za parkování v modré zóně. Pak se udělá tarif „Super modrá“ to bude přípatek za parkování ve tří městských částech a vrcholem bude tarif „Ultra super Modrá“ bude na všechny modré.
Ale ta bude stát stejně na rok jak nová Fábia.
Rozbalit vlákno
2
16. 5. 2012 17:30
Re: Modré zóny
tak tímhle jsi mě opravdu pobavil, víc a víc zón speciálně pro tebe a tobě podobné, v Praze se všude dostaneš MHD a většinou rychleji než autem a idioti, kteří mají problém dojet na Žižkov do hospody MHDéčkem a musí kvůli tomu smrdět s autem by měli platit ještě nějakou speciální daň za vypatlanost. A když jedeš k zákazníkovi něco změřit, tak si strč metr do kapsy, a můžeš i do metra, chtěl bych vidět kdo ti zaplatí 500-ti kilo na případnou pokutu, normální člověk by tě kopnul do *, než bys to dořekl
Avatar - Papír1
16. 5. 2012 18:38
Re: Modré zóny
Drahý Mozqoqu,
Když jedu někam měřit či montovat, je k tomu potřeba mnoho nářadí.
Zabývám se přesným zaměřováním na mm, včetně úhlů atd. Tudíž je to náročné na vybavení a čas. Na to si nevystačím se skládacím metrem. Jen vodováh mám 4 druhy + 2 latě + laserovou vodováhu + nivelační a zaměřovák. Na montáž vezu min vrtačku, vrtací kladivo, akušrouvovák, rozbus, + nutné nářadí + spojovací materiál.
A protože se mi to nechce vždy všechno tahat k zákazníkovy, tak nechávám co zrovna nepotřebuji v autě. Ale jako na potvoru místo zděné příčky je sádroš, je potřeba něco zasilikonovat atd. Zkrátka se musí do auta a nebo zajet to koupit pokud to zrovna nemám. Tohle tahat MHD zvládne jen CH. Norris a nejspíše Vy.

Je to jednoduché, buď mi zákazník zaplatí 500,- na případnou pokutu a nebo ne. Když nezaplatí tak nejedu, předám to někomu jinému, stejně se to v objednávce pak vrátí ke mě. Raději jedu k jinému zákazníkovi, kde nejsou zóny, abych to nemusel řešit. Cena 500,- je ve výsledné ceně produktu zanedbatelná.

Nevím jestli máte děti, ale já mám 2letého klučinu a 2 měsíční slečnu. Každý kdo má malé děti Vám potvrdí, že i krátkou návštěvu je nutné s sebou vzít náhradní oblečení, hračky + plínky atd. Cestovat s kočárem + nutným vybavením MHD je poněkud nepraktické.

Ano máte pravdu, že do hospody na ŽIŽKOVĚ, se dá dojet MHD, mě to problém nedělá neb nejedu do hospody na limču, ale spousta kámošů je mimopražských. Ale nechat auto na Opavě a pak se k němu dostávat nočním MHD je blbost, kór když už tím autem jedou. Nevím jaké mátě znalosti o nočních jízdních řádech autobusů či vlaků např, do Dobřejovic, Točnou, Kosoře atd. Ale asi nic moc. To by jste věděl, že se tam lze dostat pouze Taxíkem či autem.

PS. Hold co je dobré pro Vás, nemusí být dobré pro jiné
16. 5. 2012 12:54
Preco zony?
Rozumiem ze zavadzanie zon sa paci ludom ktory byvaju v centre, nakolko nemusia hladat parkovanie...
Na druhu stranu by sme mali pozriet na to z pohladu 'rovnopravnosti'. Co by sa stalo ak by sa kazdy postavil k tomu rovnako (= v mojom meste/stvrti moze parkovat len ten kto tu byva)? Kam by autom chodili ty ktory si teraz tak pochvaluju tie modre zony?
Chcete ist na karlstejn? Omyl nezaparkujete, najblizsia nemodra oblast bude 3km odtial, chcete ist k znamym do dedinky XY? Nezaparkujete!

Takze by sme skoncili na tom ze parkovat mozeme len pred svojim domom a to asi nikto z tych ludi co maju auto nechce (ci uz momentalne parkuje na modrej, oranzovej, alebo ziadnej zone)

By ma zaujimalo co by potom hovorili ty co teraz tak uporne obhajuju 'svoje' modre zony?
Rozbalit vlákno
0
Avatar - Pekelná Micinka
16. 5. 2012 13:13
Parkovací domy
Jediné řešení by byly parkovací domy rozeseté rovnoměrně po městě. Míst ještě pár je. Např. Florenc, vedle magistrály, kousek dál plocha po části kolejiště Masarykova nádraží, část Smíchovského nádraží. Nejhorší je, že na volných plochách v centru byla povolena výstavba poměrně velkých, na obslužnost náročných budov, bez ohledu, resp. bez řešení toho problému. Jediná místa, kde by šlo parkovací domy ještě poměrně jednodušše stavět, jsou části areálů nádraží, na které si ovšem brousí zuby developeři, což je ovšem zkáza celý Prahy, měli by mít povinnost vytvářet parkovací místa, ne jen pro své zadavatele. Mám velkou obavu, jak naroste doprava v Karlíně, okolí Smíchovského nádraží, Masaryčce...
Rozbalit vlákno
11
16. 5. 2012 14:12
Re: Parkovací domy
Přesně. Parkování a zeleň jsou dva ohromné problémy Prahy. A místo parků a parkovišť chtějí akorát stavět další domy.
16. 5. 2012 15:08
Re: Parkovací domy
Málo parků, jo? No nevím, všude, kde se pohybuju (Lhotka, Modřany, Malešice, Ládví, Střešovice, Holešovice) je zeleno až až...a i kdyby ne, do Stromovky to je odevšad max půl hoďky :-)

S parkováním ovšem souhlas, je to příšerný. Mám parkovačku pro P1 a stejně tu po většinu času není kde zastavit. Minulý týden jsem ve všední den v poledne potřeboval k Máji a ten podělanej blok jsem objížděl pětkrát, než se našlo místo.
16. 5. 2012 16:42
Re: Parkovací domy
Mě jde spíš o menší parky, pěkně rozeseté. Když člověk pomine, že si děti mají kde hrát a rodiče s nimi nemusí cestovat přes půl Prahy, tak se pod parky dají relativně snadno budovat podzemní parkoviště. Zkrátka centru zeleň chybí a Ládví to nezachrání. Další očividné místo, kde se dají budovat parkoviště, je pod komunikacemi.
16. 5. 2012 16:07
Re: Parkovací domy
jen pro zajimavost, Praha ma cca 49tisic hektaru, a z toho cca 4900 hektaru jen zastavena plocha tedy domy, 4900 hektaru tvori lesy, 20tisic hektaru Prahy tvori zemedelska puda, pote zahrady, parky a chranenna uzemi citaji v Praze cca 7500 hektaru plochy :-! ciste prakticky ma Praha nejvice % zelene ze vsech mest v Ceske Republice
16. 5. 2012 16:29
Re: Parkovací domy
Zkus se podívat do města, ne na celý kraj. Co se centra týče, je na tom v porovnání s jinými velkými městy Evropy celkem bídně. Přijde ti snad, že je na Praze 1 zastavěno jen 10% plochy a 40% tvoří pole a zahrady?
16. 5. 2012 17:13
Re: Parkovací domy
a co ma clovek cekat od mesta? sakra sak hlavni ulohou mesta, je shromazdit lidi na male plose a nezabyrat tak skutecnou prirodu a realne vyuzivanou zemdelskou plochu ;-) soucasnej trend kdy se do mest snazi lidi protlacit prirodu vede jen k tomu, ze mesta se rozrustaj do stran a zabiraj tak postupne to, co je opravdovou prirodou
krasnej priklad je treba v Kralovehradeckem kraji, mesta jako Hradec Kralove a Pardubice se diky satelitum rozrustaj tak, ze za par let budou cedule techto dvou mest metr od sebe, pritom pocet obyvatel v tech mestech spise stagnuje

priroda ve meste nema co delat, jedine co tam dela, je ze trpi smogem a svinstvem co produkuje clovek, respektive jeho technika, a zaroven zabira misto ktere by se dalo vyuzit jinak, a tohle jiz pochopili pro nas zeme nazivane 3 svetem, kuprikladu v Arabii vznikaji projekty mest, kde neni potreba ani aut (nejsou tam pro ne silnice, zaparkuje se na parkovisti za mestem a dal jedine pesky, nebo systemem vnitrni dopravy tvorene metrem a mensi dopravou na bazi vertikalnich i horizontalnich vytahu) a ani zelen, ktera je as za hranicema mesta
16. 5. 2012 17:28
Re: Parkovací domy
jinak v Praze jsem ted stravil cca 6 tydnu a to na Praze 7, a tolik nevyuzite a pritom zubozenych naprosto hnusnych ploch jsem snad nevidel ani v "mesteckach" po ruskych vojacich, mista na ktera by se veslo bezproblemu tak 1000 aut, a kdyby tam vznikli treba parkovaci domy, tak ma Praha nekolik tisic parkovacich mist v dosahu metra a relativne v centru, ten kontrast kdy 200 metru od sebe byli luxusni kancelarske prostory a naprosto hnusne prostranstvi s neudrzovanou travou a krovim obehnane starym rezatym a deravim plotem, kdyby tam vznikl treba parkovaci dum, tak ma pulka Holesovic vystarano s parkovanim >:-[]
Avatar - Pekelná Micinka
16. 5. 2012 23:55
Re: Parkovací domy
To je přece kravina. Je-li to tak, že v tom městě mají žít lidé, tak musí mít (měli by mít) dostatek prostoru, aby žít mohli. Zeleń má ve městě spoustu funkcí. Potřeba je více v létě, kdy pomáhá zvlhčovat vzduch a vytváří stín, k tomu funguje jako zvuková bariera, láme vítr a má psychologický efekt. Co vzniká v SA je celkem irelevantní.
17. 5. 2012 08:39
Re: Parkovací domy
no buhuzel celkem se mejlis, nejen ze zelen ve mestech neudrzuje vlhkost, ani nedela v te mire jak by bylo potreba ty ostatni faktory co popisujes, naopak kuprikladu Prahu stoji rocne cca 4-5 miliard na udrzbe a odstranovani problemu s ni spojenou, ostatne z jakeho duvodu myslis ze se v poslednich desetiletich tak krasne rozjeli povodne a jine prirodni "katastrofy"? protoze clovek a jeho nesmyslne betonovani prirody mimo mesta a nesmyslne stehovani prirody do mest :-) timhle tempem budeme vydavat za par desitek let vetsinu nasich penez na to, aby jsme se ochranili pred tim, co delame ted :-)

prave v tech emiratech prisli na to, ze ten koncept mnohem lepe vyuziva vodu ktere tam maji rekneme "nedostatek" respektive si ji plati mnohem draz
Avatar - Pekelná Micinka
17. 5. 2012 16:49
Re: Parkovací domy
Ale to se přece nevylučuje, za každý strom, co stojí ve městě se žádný jiný jinde kácet nemusí. To že se vrátíme k šetrnému vodohospodářství a zacházení s krajinou není podmíněno množstvím a rozložením nezastavěných/zelených ploch ve městech. To číslo co uvádíš, to mi přijde až nereálně vysoké - kde to uvádějí? A navíc, to je další věc, co by se měla změnit - já třeba nechci kilometry čtverečný udržované zeleně. Stál bych o "divokou" zeleň, to se samozřejmě nedá uplatňovat v centru. Ale některé nezastavěné plochy v okrajových částech by měly být udrožovány ve stavu "divoká" zeleň, prostě jen nutné kácení, jednou za rok pokácení trávy, žádné chodníky, co si lidi vyšlapou, to bude. Dávat za příklad Emiráty, asi není z mnoha důvodů smysl. Myslím, že dřív nebo později stejně celosvětově bude docházet k prolínání toho, co je město a toho, co chápeme jako "venkov". Důvod je prostý, člověk potřebuje k životu pocit přírody a zároveň nechce obětovat to co přináší město. Ten problém prolínání obého je spíše záležitostí menších zemí, tam kde měli vždy dost prostoru to celé vnímají asi jinak, ačkoli i tak záviselo na politickém zřízení a od toho odvislé sociální situace, viz. Spojené státy vs. Sovětský svaz.
16. 5. 2012 13:15
Parkovací zóny sice ano
ale parkovací místa už ne. To že nemá kde zaparkovat přespolní je sice špatné, ale to že nemá mnohdy kde parkovat i residen už je špatné. Na Vinohradech není vyjímkou parkovat i pět minut chůze od domu kde bydlím. Když jsem nedávno přepisoval auto n IČ a na otázku proč stojí prkovací karta 7 000,- na rok mi odpověděli že se za něco musí budovat nová parkovací místa tím mě opravdu rozesmáli. Pochopil bych to kdybych už jedno auto na sebe psané mě a další chctěl na IČ. V případě že se další místo nezabere mi to příjde jen a jen jako velmi výhodný business :no: Navíc jsme za dobu co modré zony na P 3 platí jsem neviděl že by se budovaly nové parkovací místa ;-\
Rozbalit vlákno
1
16. 5. 2012 15:39
Zlodějna
Toto téma tu není prvně, ale nabídnu pohled ze strany (ne nejsem to já) majitele soukromého činžovního domu na Žižkově, o 3 patrech a cca 12ti bytech/kancelářích, jak se situace vyvíjela po zavedení parkovacích zón.

Po zavedení jako první odešly z domu firmy co bydlely v přízemí v kancelářích - právníci, menší projekční kancelář, ale platili slušně a v určitých obdobích tito 2-3 nájemníci generovali pře 40% příjmů (ať žije regulace nájemného). Když k dvacetitisícovému nájemnému připočtete 21 až 54000,- korun ročně, najednou prostě nejste konkurenceschopní proti kancelářím jinde. Co ale bylo horší, přestali jim tam jezdit zákazníci - neměli kde zaparkovat, všude modro, a odtahovka s měšťákem neustále krouží kolem jak sup.

Domácnosti se také obměnily - ti se slušným životním standadem zmizeli, protože i když měli parkování za roční známku za 700,-, a překousli to že karet je vydáno víc než je míst, tudíž jsou na tom jako dřív a u domu nezaparkují, tak známí za nimi přestali jezdit, nedejbože když chtěli něco od řemeslníka.

Takže od té doby jsou kanceláře prázdné, a v bytech jsou řekněme chudší nájemníci (když neřeknu socky), kteří mají problémy s placením nájmu, a je u nich vysoká fluktuace a vybydlují pronajaté vybavené byty.

Tož tak.
Rozbalit vlákno
1
17. 5. 2012 15:16
Re: Zlodějna
Zkušenosti vlastníka bytu v rezidentní zóně jednoho východočeského krajského města :-) Před zavedením zóny nebyl problém s parkováním, maximálně někdy nutnost zaparkovat u vedlejšího domu. Po zavedení zóny problém s návštěvami, zákazníky, řemeslníky. Parkování vyhrazeno jen pro rezidenty ve všední dny 8-18, v sobotu 8-16(!). Víkendový pohled na poloprázdné parkoviště. Zajišťovat stání pro babičku hlídající mimino byla vždy výzva, 1x botička na autě (parkovací karta zapomenuta v kapse dveří), několik lístků od MP za stěračem. Zdá se to jako blbost, ale byla to poslední kapka. Už tam nebydlíme, šli jsme do domku.
16. 5. 2012 17:05
Sbalit vlákno
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
Rozbalit vlákno
1
16. 5. 2012 19:30
Re: Postup
5. je to pracka na penize, neni tedy duvod k bodum 2-4
16. 5. 2012 18:24
Název článu
Bez ohledu na informativní kvalitu článku, která je velká mi promiňte, ale přirovnávat placené státní k rakovině je velice, velice nevkusné. Prosím redakci, aby článek přejmenovala!
Rozbalit vlákno
1
16. 5. 2012 19:32
Re: Název článu
Prosím redakci aby článek nepřejmenovávala, protože to rakovina je - zdanění všech dotčených občanů, kteří mají nějaký majetek (auto), přičemž hodnota za to poskytnutá je mizivá. Prostě Bémovina.
20. 5. 2012 21:28
parkovací zony všude
Zdravím Vás
Měl bych takový skvělý nápad, co kdybychom si v každé obci..především v té která je hojně navštěvovaná občany z Prahy také zavedli parkovací zony ? Co myslíte ? Já vtom vůbec žádný rozdíl nevidím...Stím , že parkování v dané lokalitě by také bylo pouze pro místní obyvatelé + firmy. Samozřejmě vyjimku v hodnotě 3 tisíce kč na měsíc bych pro pražské udělal , aby se necitili méněcení...
Rozbalit vlákno
0