Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bezpečnost

Zpět na článek

Policejní Passat pomáhal a chránil, narazil přitom do kamionu

82 komentářů

pargi
Teď si to tady muži zákona zase slíznou
PeterLuk
Asi máte zle vycvičené a vybrané posádky...
pargi
Ono těch posádek není málo, jezdí prakticky nepřetržitě a často na hraně, když honí nějakého padoucha. Dosud třetí nehoda (publikovaná) na mnaha sto tisíc (ne-li milionů) kilometrů často ostré jízdy..je to moc?
sumy
Těch nehod bylo víc 😉 krom těch zde zmiňovaných ještě ta, kdy se tak moudře postavili, že jim to vytunil náklaďák , tedy přiznané 4 co vím. Bohužel mám i osobní zkušenost, když asistovali u nehody mého otce (byl sestřelen blbem v Thalii) a když se tam rozpovídalo takový 22 letý policejní ucho, o tom, jak ožralej v 15 ujížděl policajtům otcovým Matizem ;-\ a u toho tam vykouřil tak 1/2 krabky , no docela ve mě zatrnulo. S jezděním na hraně, jestli tím myslíte zásahy typu 😜okuta 2500,- za 90 na úseku s dočasně omezenou rychlostí na 80 na dálnici kousek za Mirošovicema v sobotu odpoledne (dostal můj šéf). No narovinu přiznávám, že by mi nexistence "dálničních stihačů" vůbec nevadila ( a to i když jedním poctive do 130-páč mi jinak MPV začne baštit 8-s )
pargi
Já zatim špatné zkušenosti s policajty nemám, i když jsem platil pokutu, vždy byli velice seriózní, o nezpočtu běžných kontrol nemluvě. A rychlé passaty jsem viděl v akci víckrát, 2 krát chytli střelce, který jel po dálnici dobré kilošede, čili za mě palec nahoru. A platit pokutu, když jel 90 v úseku, kde měl 80...no, to měl prostě smůlu, ale faktem je, že jel rychleji, bez ohledu na to jak bezpečné a neomezující to bylo. Sám tydle pravidla nedodržuji úplně strikně, ale kdyby mě změřili, tak sklopím uči a vyvalím prkenicu, argumetnty na obhajobu nejsou, snad jen, že jsme lidi.
sumy
Tak blbýho policajta jsem za 14 let potkal slovy jednoho, pokutu jsem za rychlost, ani za nic jiného neplatil(nedostal) nikdy, až na toho blba co si mě spletl s autem v protisměru a tvrdil že jsem odbočil na zákazu (najeto cca 450tkm) Ale občas jejich chování na silnici není úplně kosher. S tou 90 na 80-v pořádku, bylo to nad, ale je tohle to, co společnost chce trestat? Bagatelní přestupky ;-\
pargi
Ano, byl to bagatelní přestupek, ale nevím, jestli my bychom měli určovat, které zákony (předpisy) máme a které nemáme dodržovat. Poslouchat striktně všechno, co je dané, to bychom byli asi fakt jenom stádo, sám bych v tom úseku nejel 80, ale minimálně 85, někdy přejdu jako chodec cestu mimo přechod, někdy si dám za tím volantem jabko, jako tvůj kolega. Ale nevím, jak určit hranici mezi tím, co je bagatel a co ne.
_MT_
Mimo přechod chodit můžeš. Pokud do 50 metrů od tebe není přechod, světelná křižovatka, nadchod, podchod atp., tak můžeš přejít kolmo k ose vozovky. Nicméně ten zákon je napsaný dost nešťastně a jakmile jde třeba o chození po parkovišti, tak záleží na výkladu.

Ani pokutu za 90 na 80 nemusíš "tupě" akceptovat. Pokud jsi přesvědčen, že jsi nenaplnil materiální aspekt přestupku, můžeš jít do správního řízení a případně ke správnímu soudu. Pokud ti dá soudní znalec za pravdu, popřípadě ti nebudou schopni prokázat, že jsi skutečně spáchal přestupek, nejpozději u nejvyššího správního soudu vyhraješ. Málokdo se tomu skutečně brání, nicméně to jde. Pokud neohrožuješ nějaký veřejný zájem, tak pro tebe rychlostní omezení fakticky neplatí. Navíc, pokud příslušníci za tebou jedou bez majáků stejnou rychlostí, tak si citelně podkopávají svou pozici. Nemohou použít argument, že čistě tvoje rychlost byla nebezpečná. To byla slabá stránka starých Passatů.
positivemind
Ha, 160 na dálnici, jaká to brutální společenská hrozba. Pokud nenajížděl a nepodjížděl
pargi
Je to prostě pro okolí trochu stres, mě tím určitě přímo neohrozil, ale dokážu si představit, že z pravého pruhu vleze do levého řidič, který jede 130 a myslí si, že že auto ve špíglu, co už v levém je, jeden přeci taky jenom 130, šup tam a buch, ono jede těch 160. A to je potenciální kolizní situace (ne nezvládnutelná, ale stresující). Je tady v diskuzi mnoho příspěvků (se kterými se stotožňuji) o tom, jak se řízení v prostředí, kde jezdí auta předpisově, je mnohem klidnější.
positivemind
Zrovna tohle není modelový příklad. I když by někdo jel 90 i když 200, ten kdo hodlá předjíždět musí nějakou chvíli sečkat a odhadnout rychlost. Na dálnici to nefunguje tak, že mrknu do zrcátka, něco tam vidim a vjedu tam, protože jede 130 a já taky 😄

Nejde o to jet předpisově (tedy unifikovaně alias ovečkově), jde o to, aby všichni dávali dostatečný pozor a předvídali. S předpisy to nemá co dělat, jde o zkušenosti a loajalitu, o to nesnažit se vychovávat nebo se nadřazovat nad ostatní.
To nikdy nebude, proto musí být dopravní policie. Dost často se mi stává, že mi nějaký buran (omlouvám se za ten výraz, ale jiný nenacházím) blokuje cestu (doslova přejíždí mezi pruhy) jen protože jedu rychleji. Já jsem od přírody klidný člověk, beru lidi s rezervou, ale minule když mne málem vytlačil ze silnice, jsem měl opravdu před výbuchem a pak nevím co by se stalo. V tu chvíli mi ta policie opravdu chyběla. Je to smutná praxe, nevím co se honí v hlavách těch řidičů
pargi
V mnoha věcech souhlas, taky si nedovolím vjet do levého pruhu na drzáka, i když jedu 140 tacho. Ale podle teorií dopravního proudu by to takhle fungovat mělo - kouknu do spieglu, auto je dost daleko, jedeme stejně rychle, lup doleva, předjedu, zařadím, auto je pořád stejně daleko. Pravda, je to teorie a v praxi se setkáváme s věcmi, které teorie ani nevymslí 😄 k tomu ovečkově..padesátka v obci, někdy jde po chodníku 20 školáčku, jet 40 je až moc, pak v noci v neobytné zóně, 4 pruhy, nikde nikdo, proč nejít sedmdesát? Taky už jsem jednou nejel jako ovčan, už jsem viděl nápis konec obce, rovina, nikde nikdo a ejhle, 61 😡 tak to bylo za tisícovku a já jsem neřekl ani popel, faktem je, že jsem měl jet pade.
_MT_
Sice se na dálnici celkem špatně nějak přesněji odhadují rychlosti, nicméně fakt je, že nemůžeš předpokládat, že ostatní jedou 130. A člověk, který jede 200, ať už je důvod jakýkoli, musí počítat s tím, že s ním ostatní počítat nemusí. Stačí zvolnit tempo, když někoho dojíždíš, byť je v pravém pruhu. Předjíždět někoho o stovku vyšší rychlostí prostě není dobrý nápad.
objekt21
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
fillius
policajti si robili svoju pracu. ak im do cesty vliezol kamion, ktoremu sa uz nedalo vyhnut, tak by mohli byt aj americky prezident a zrazke by nezabranili. mam dojem, ze z odbornej roviny prechadzate do bulvaru. smutne.
KANKUNEN
Policajti riskují, aby se z našich cest nestala anarchie. Zrovna tihle Passatoví chytají fakt ty co jedou fakt už moc rychle a když tě dojedou na osobu jinou se nevymluvíš. Každý bečí, že u nás jezdíme jak prasata, ale na pocajty se plive kde se dá. Naopak, jak neuposlechneš příkazu policajta měli by mít právo střílet, trochu by se to zneužívalo, ale obětí by se nestalo neviňátko.
Dušan10
Policajti musia dodržiavať zákon a nie "riskovať" ....

Ak chcú "riskovať" tak nech si riskujú ako pretekári na nejakom okruhu a nie medzi ľuďmi ...

A strelná zbraň je ako posledné riešenie .... v dobe mobilov, internetu a vrtuľníkov nemôže byť problém pre políciu zadržať hocijakého páchateľa na hocijakom vozidle ....
MariAchi
Přesně tak.
Kolik nehod ještě tahle banda prominentních chlapečků bude muset způsobit, než jim dají buď pořádný trénink, nebo za volanty 300 koňových aut posadí někoho, kdo je schopný ovládat nejen auto, ale i sebe?!
Výsledek jejich honu na "piráty" jsou zatím 3 nehody (kdo ví, jestli jsou to všechny) a jeden mrtvý, který za nic nemohl...

Policie ČR :no: :no: :no: :no: :no:
figurka
Co víš o jejich přípravě ?
MariAchi
Nic, ale vidím výsledky.
Neměl jsem na mysli jen přípravu za volantem.
MBRANOM
si riadny mudrlant
XTad
63 km/h na prehlednem useku si zaslouzi takove riskovani? Ty passaty by mely operovat vyhradne na dalnicich.
Ada je zase tady
To je omyl. Predevsim by meli zasahovat na silnicich I. tridy typu "Karlovarska" a chytat ridice ruskoodsacke mafie, kteri predjizdi se svymi cernymi Audinami A8 a X6 pres plnou caru proti kopci a do neprehlednych zatacek. A brat jim na miste za obecne ohrozeni papiry.

Bohuzel kmotri to maji osetrene, dalnicni Passaty na takovou silnici asi nesmi a mistni policajti tehle zveri jen salutuji. Vsak jste to videli z Janouskem - v ozralosti naboural, umyslne prejel a tezce zranil ridicku jineho vozu a ani mu nesebrali papiry... 8-s
Adamantium
"Zrovna tihle Passatoví chytají fakt ty co jedou fakt už moc rychle a když tě dojedou na osobu jinou se nevymluvíš."
Těch 63km/h na přehledném úseku, to je opravdu vraždící rychlost :no:
Dinar
Také v tomhle směru trochu pluju v jiném než obecném názorovém proudu. Moje zkušenost je taková, že dálniční passaty se opravdu "obtěžují" zahájit honičku až za někým, kdo rychlost aktuálního proudu dopravy např. na D1 přesahuje výrazně a za nějakých 150 km/h jim stíhačka nestojí. Určitě je to poplatné osobním zkušenostem každého, možná někdo pokutu za 150 dostal, ale řekl bych, že původní nadšení z lovení "pirátů" opadlo a teď se dozor děje s trochu větší logikou. Obecně proti tomuto systému měření na dálnici nic nemám, úplně jiná věc je to nasazení nových passatů na běžné silnice a ono nechvalně proslulé měření v protisměru s následnými otočkami. To je zbytečná a nebezpečná kovbojka. A k silniční policii obecně, pokud jde o jednáhí hochů v čepicích mám za poslední roky opět jen dobrou zkušenost, lze o něčem takovém v případě ztráty bodů a peněz mluvit, jednání korektní, slušnost a vychování, řekl bych pokrok.

Samo, má to své výjimky, zrovna před pár dny se mi stalo, že mi nějaká octavie na křižovatce nedala přednost, doslova mi vjela před auto tak, že jsem musel dupnout na brzdu, následovalo zaklení a zatroubení. A ejhle, o pár desítek metrů dál se za zadním oknem octavie rozblikal nápis "policie stop". Než se stačili chlapci (dva mladíci), kteří zřejmě jeli právě z oběda ustrojit, stál jsem u jejich auta a přemáhajíc vztek, jsem se důrazně ptal, z jakéhože důvodu mě zastavili. Reakce ve smyslu, "proč na nás troubíte", říkám, "nedali jste mi přednost", nacož mi odpověděl policista spolujezdec, "kolik jste jel?, určitě přes padesát, kdybyste jel padesát, tak to kolega stihnul". :😉 A že mi dají dýchnout. Tomu jsem se nebránil, načež jsem požádal o služební čísla s tím, že mám v autě kameru, situaci zdokumentovanou a podám na ně za jejich jednání stížnost, protože spáchali přestupek, jsou arogantní a jejich argumentace jaksi neodpovídá úrovni dospělého člověka natož dopravního policisty. Spolujezdec chvíli ještě plkal, řidiči ale nejspíš došlo, že si před něma na zadek nesednu, tak ze sebe vytlačil jakýsi způsob omluvy, alkotester si sbalil a odjeli. Tedy, přestože si myslím, že obecně se úroveň jednání dopraváků zlepšuje, takovéto situace ale před přílišným optimismem varují, a to zejména ve smyslu debat o nějakých systémových změnách směrem k posílení pravomocí, tvrdších trestů apod.
J4K
Člověče uvědomuješ si vůbec co to tady meleš? Neříkám že lidi nejezdí jak dobytci, ale takové ti policajti většinou nechytí. Kdyby to bylo tak jak tvrdíš, myslíš, že by chytali a měřili rychlost převážně tam, kde jsou si jistí že vyberou a kde jet nějakých 10 km navíc většinou vůbec není nebezpečné, že by stříleli po někom kdo ujíždí v plném provozu a prostříleli auta protijedoucích nebo zranili úplně nezávislé lidi a pak řekli v médiích, že se spletli, že si mysleli že jde o zkorumpovaného policajta (zameteno pod koberec) ..atp.? Prdlajs pomáhat a chránit, vybrat co nejvíc prachů a hrát si na kovboje z americkejch filmů...mj. ani v těch americkejch zveřejněnejch policejních záběrech na ujíždějícího zloděje už dneska nestřílej - on ten život lidí okolo, které by mohli nechtěně trefit je přece je cennější než cokoliv jiného. 😉
okristan
Dinare, souhlas. Na blba narazíš všude, ale taky mám pocit, že jsou dopraváci rok od roku zrajelší. Zejména ti břeclavští zrajou jak víno. Naprostá korektnost, slušnost, ale neoblomnost. Pokud na ně člověk nastoupí s arogancí, rádi ho setřou. Pokud se chová slušně, uzná s pokorou svojí chybu a prohřešek, většinou všechno řeší tou nejmírnější možnou cestou. A s tím dolním limitem to říkáš přesně, do sto padesáti jsi pro ně nezajímavý.
Ode mě mají na dálnici jednoznačně palec nahoru.
Dušan10
Ono to tako "jednoduché a bulvárne" až tak nebude ...

Už spomenuté prípady naznačujú, pre toho kto ich sleduje, že polícia je ochotná za bežné priestupky ohroziť i životy nevinných ľudí .... a keďže sa to už stalo (ten motocyklista), tak je pozornosť na mieste ....
twistedTSD
To otáčení, to je opravdu hnus. Ale za tuhle nehodu bych hned nekritizoval...
alambert
KANKUNEN
Mé kolegy už Passatisti chytli a pokuty byly na spodní hranici a ještě za nejmenší přestupek. Smrťák dárce orgánů kvůli 63 je bohužel velká oběť, ale taky ten nejčernější případ z tisíců. Celková úmrtnost klesá a ty passaty k tomu určitě přispěly.
Dušan, kolik by si chtěl na pokutách vybírat, aby to zaplatilo ten vrtulník.
Mariachi, nějak si nedovedu představit výcvik co by simuloval plný provoz.
Dušan10
Policajné vrtuľníky nie sú samozrejme primárne na stíhanie "pirátov", ale určite sú na to ideálne ....

Osobne prekračujem rýchlosti na diaľnici bežne (tam kde je to bezpečné a nepreháňam to)a napriek tomu "mraku" radarov som za 20 rokov neplatil za to žiadnu pokutu ... jednoducho policajti merajú tam kde je to pohodlné a nie tam, kde je to potrebné ....

Ale ani som nevidel jediný !!! raz u nás pokutovať nikoho za pomalú jazdu v ľavom pruhu - čo je u nás na trojprúdovke medzi Bratislavou a Trnavou "masový" jav ... ale toto políciu netrápi ..... čo na tom, že tam musia stovky vozidiel kľučkovať medzi vodičmi či sa vlečú v strednom pruhu "bezpečnou" rýchlosťou ...

A policajti nevedie, resp. nechcú jazdiť bezpečne .... majú imunitu, tak ju bez zábran zneužívajú a ich trápne reči o služobných jazdách sú pre malé deti .... aká súrna udalosť to musela byť aby sa museli posádky dvoch služobných aút rozprávať v strede križovatky riadenej semaforom ? Určite museli zachraňovať planétu ....
4hill
Představivost máš velkou..ale to ti snad nedává právo kritizovat.
Chuck Norris
Bydlím 15km odtantuď a jezdím okolo těch svíček do práce. Je to rovinka do kopce v průmyslový části dobříše kousek za značkou dobříš... široká silnice, široké křižovatky atp... všechno naprosto přehledné. Na internetu koluje video kde si dal někdo práci s tím že jel za pasatem který měřil protijedoucí auta a povedlo se. Opět před křižovatkou otočka bez jakéhokoliv náznaku, blinkru´atp... samozřejmě proti, ač dál, jela auta a za ním jel ten člověk co to natáčel. Už za tohle bych se otočil za nima a tohle jim ještě před tím chyceným řekl...
FRANIK
Všude píšou jaká bude krize v dopravě, a tak k tomu pošlou ještě takovýhle auta aby to ještě zkomlikovaly.
II
Tak hlavně aby pak zase nevylezlo, že pronásledovali "piráta" co se "řítil neuvěřitelnou rychlostí" 140 km/h, jako to bylo minule s tím otáčením... >😒]
IPace
za cenu tech passaatu mohli klidnanko nakoupit desitky radaru, kamer a buh vi ceho jeste cim se da sledovat tech par set km ceskych "dalnic" vpodstate v cele delce, kdyz se da usekove merit v Praze, tak proc to nejde na dalnicich?

a hant se za nikym nemusej, maj vysilacky a tak neni problem zavolat posily co jim muzou dalnici zpomalit ci bloknou uplne, ohrozili by tim ostatni zhruba stejne jako pri stihani
II
Ne, hnát se za ním nemusej, ale když ono každý policajt si pak připadá jako Simír Gerchán 😄
PeterLuk
A tak to aj dopadne. Nové Passáty, ktoré nemajú ani mesiac a už majú tri nehody? Z toho jednu smrteľnú? Presne tak, to je Kobra 11.... >😒]
positivemind
Takhle jednoduchý to není. Musí vytvořit psychologický nátlak na lidi, kdyby byly radary na statických místech, ti, kteří chtějí pravidla překračovat, tam prostě přibrzdí a zase přidají. Navíc to bude nebezpečné, protože kolona jedoucí 150 najednou začne prudce brzdit a rvát se do pravého pruhu, jak je to u nás chorobným zvykem.
U Passatu nikdy nevíš kde bude.

Jo a za 30m nebo kolik ty passaty stály fakt nevybavíš dálnici radary 😄
IPace
sak tam nemusej bejt jen radary, usekove mereni normalne funguje a neni sebemensi problem ho vyuzivat mezi sjezdy na danicich, za 30 mega by takovich mist mohlo vzniknout klidne 200, stejne jako stacionarnich budek do kterych se radary montuji, to ze uvnitr neni radar zjisti jen ten, kdo ma detektor
_MT_
Když použiješ úsekové měření prakticky v celé délce, tak sice místy můžeš překročit povolenou rychlost, ale průměr prostě nad povolené maximum bez pokuty nedostaneš. Něco jiného je, že je tenhle systém velmi neefektivní vzhledem k současné právní úpravě. Spousta lidí by radši zaplatila, než se dohadovala.
strýček BOB
Nikdo se nepozastaví nad tím stíhaným dobytkem, co to valil dvěstě po dálnici a klidně mohl zrakvit nějakého nepozorného dědka ve feldě, nikdo se nepozastaví nad tím primitivním točvolantem z kamionu, který to pošle do levého, když jste těsně za ním, ale když kritizovat švestky, tak má každý plnou hubu keců... :no:
KANKUNEN
:yes: :yes: :yes: , je to stejné jako říkat: nechte ho krást, protože kdyby jste ho chytali, tak by mohl někomu ublížit. Pak následuje okradli mě, ale policajti ho ani nechytali.
sumy
Dovolte mi poukázat na jedem drobný rozdíl: Krádež-vzniká hmotná škoda jedinci či skupině /Rychlá jízda-nevzniká žádná škoda. O tom, zda je ta rychlost taková, nebo maková, to už je na krapet jinou debatu. V německu (před lety jsem tak pár tisíc najezdil) jsem se nikdy necítil ohrožen, a to ani když jsem byl spíše mezi těmi pomalejšími (130), těmi co jeli výrazně rychleji.
KANKUNEN
Při havárii jde o život
sumy
130-nikomu se nic nestane, ale 160 je nutné pronásledování, protože výsledkem bude zranění nebo smrt 😲 To je asi blbost že. Kdyby rovnou rozsvítili maják, tak mi to ani nerve žíly, ale "honit" kohokoliv bez majáku nepovažuji za rozumné 😉 Jinak věřtě, že o život jde pořád, a co do počtu "smrťáků" jsou dálnice stále nejbezpečnější komunikace. S tímto přístupem volejte policie na všechny, co půjdou večer z hospody v podroušeném stavu, vždyť upadnou cestou je taky o život. Opakuji nejsem dálniční stihač a zřídka kdy dosáhnu 140, ale spíš se bojim namotivovanýho Gerchána, co musí dohnat "piráta" co si v klidu jede150-160.
Dušan10
Ten "nepozorný dedko" nech ostane radšej doma, lebo nik, kto nedáva pozor na cestu nepatrí ....

Nik to neodsudzuje stíhanie "pirátov", ale polícia by sa mala držať zdravého rozumu a nasadzovať prostriedky adekvátne priestupku/trestnému činu ...
_Teddy_
Mne osobne nevadi ze niekto ide po dialnici aj viac ako 200, ak ten dotycny berie do uvahy ze ostatni vodici nerataju s tym ze sa k nim moze niekto takou rychlostou blizit.

Prikla😜 chcem predbiehat, pozriem do zrkadla, vidim ze v dialke dakeho pol kilometra za mnou je akesi auto, fajn, je este daleko, mam dost casu, idem predbiehat, ale hopla, to auto uz je tesne za mnou! Samozrejme ze som nemohol odhadnut ze ten dotycny ide cez dvesto a za par sekund ho mam nalepeneho na narazniku. Preto je na tom vodicovi aby sa "skludnil" a pochopil, ze ja som mu tam nevliezol umyselne aby som ho zablokoval a donutil brzdit, ale jednoducho som nedokazal odhadnut spravne jeho rychlost. Preto moj predpoklad ze este v pohode stihnem predbehnut vozidlo predomnou nebol spravny, ale z mojej strany v tom manevri nebol ziaden zly umysel, ziadna snaha niekoho "vychovavat", alebo ho rovno ohrozit. A toto si musia uvedomit aj policajti, ked niekoho prenasleduju!

Co sa tyka toho "tocvolantu" z kamiona: pochybujem ze im tam vosiel nahle. Ono kamion nezvykne menit jazdny pruh dako prudko, najma ak je dlhy a nalozeny. Tipujem ze on sa sice pozrel dozadu a tiez niekde daleko videl akesi auto, ale nemohol vediet ze ten "policajny prassat" sa ruti dvesto-pade a za 5 sekund ho bude mat "nalozeneho" na navese. Keby boli policajti uz len dakych 100 metrov za kamionom a ten zacne menit jazdny pruh, tak rozdielom 100km/h ho obehnu skor, nez kolesa kamionu nabehnut na ciaru medzi jazdnymi pruhmi...
IPace
ciste prakticky, ten co to valil treba 300 a nikoho nesejmul je natom porad lip nez polda co to vali 200 a nekoho sejme/nabori 😉

a kamionak jedouci nekde okolo 90km/h asi stezi muze nevjet do cesty nekomu kdo to vali vic nez 2x takovou rychlosti a casto zapomene pustit majacky, na D11 me jiz s Passikem predjeli nekolikrat pri mnou jedouci rychlosti mezi 130-140km (podle navigace) a to ne zrovna malim rozdilem, muj odhad je ze tam meli pokazde nad 150, a nikdy majaky pusteny nemeli

to co nekteri poldove predvadej kdyz dostanou do rukou auto je fakt silenstvi, typuju ze je mezi nima celkem slusne procento potencionalnich Trpisovskych
nebezpecnavosa
Co je na tom tak zajímavého ? Na dálnicích se holt nehody stávají, hlavně že se nikomu nic nestalo, ne ? Asi to bude zajímavé pro tzv. bojovníky za svobodu, v české verzi lidi co úmyslně nedodržují dohodnutá pravidla.
berann
Článek bez podpisu s diskutabilní informační hodnotou? V rubrice bezpečnost bývaly lepší kousky 😒
Dušan10
Najlepšie do Írska či Veľkej Británie, kde sú policajti hlavne pre pomoc ľuďom a nie buzeráciu nevinných ....

Sám som zažil XY-prípadov ich neuveriteľnej ochoty, kedy často bez vyzvania pomôžu hoci i s maličkosťami - napr. odfotením turistov ....

Priznám sa, že tých našich najradšej nevidím ....
_MT_
Osobně mám s PČR dobré zkušenosti, a to i pokud jde o běžnou pomoc občanovi s nějakou hloupostí.
Pekelná Micinka
Oni nám je rozštípou ještě dřív než je zaplatíme rozložené do daní. >😁 ;-\ Co vozí vzadu? Myslím, jestli někdy někoho zadrželi a převáželi? Mě by se hodně moc líbili policejní Audi S5... 😄
Mattbaylesa
Co tak sleduju na různých webech a fórech, řidiči policejních passatů se často chovají zbytečně nebezpečně, bezohledně, možná i agresivně a porušují předpisy, které bez zapnutých majáku platí i pro ně. Chápu náročnost jejich povolání, na druhou stranu by se určitě některým nehodám, profesionálnějším přístupem, dalo předejít. Ale kdo ví...
Obiik
stim mám svojí zkušenost. 80km/h přesun po městě bez majáků a bez toho aniž by někoho honili neni problém 😄
Obiik
Vidim to asi takhle. Tady v Boleslavi máme pernamentně jednoho Passata. Passat nám tady měří 50 ve městě,50 na rovnym úseku 2 proudé silnice na výjezdu z města. Nebo měří hnedka v další vesnici kde je pár baráčku 😄 úplně zbytečně!! neni to nic co by nezvládna obyčejná Octávie! na R10,kde plno lidí jezdí 200 a víc v čáásti,která vede městem je člověk neuvidí. Pak vůbec nachápu na co potřebujou 300 koňový auto.
MBRANOM
ja neviem co tu riesite vsak pisu , ze to nebola ich chyba, dobre nech to nechaju tak a nech stoja iba na cestach a nijake pachosa nech neprenasleduju mozno kazdy jeden z vas by tu situaciu zvladol omnoho horsie, fakt viete iba spinavo nadavat a neviete sa odoosobnit od nenavisti, ked ich budete potrebovat tak vam budu dobri
Kasprik
Nojo no, stane se, jsme přeci jen lidé a ne stroje a lidé nejsou neomylní. Hlavně že došlo jen na plechy a ne na životy. Osobně proti nim nic nemám, jen dělají svou práci a když jsem platil pokutu tak jsem přesně věděl za co.
Víc prasat jsem potkal spíš v těch kamionech než u policie a to si říkají profesionální řidiči..... ale prdlajs.
Cipísek
jsem neviděl Policii aby nějakým způsobem hlídala či jinak postihovala předjíždění na plné čáře, hlavně však předjíždění na nepřehledných úsecích, před horizonty a podobně. Najezdím ročně cca 100 až 150 tkm a z toho tři čtvrtě po Německu, Nikdy, jak už to tu někdo psal, jsem se necítil na jejich dálnici nijak ohrožen, to je jen rádoby klišé některých zdejších pilotů. U nás to pak vypadá tak, že sice po okresce letím třeba 110, předjedu na zcela přehledném úseku postaršího pána ve Fábii, co na mne začně samozřejmě ihned gestikulovat, jaký jsem vrah silnic atd. Že pak ale ve zpětném zrátku vidím, jak sám předjíždí pomalejší vozidlo těsně před horizontem, že kdyby mu tam něco nedej bože vyjelo, tak je neštěstí, tak to je dle něj v pořádku, neb nepřekročil 90km/h.

Osobně mi vůbec nevadí, když někdo jede třeba 200, když ale předpovídá, jede defenzivně a hlavně čumí před a kolem sebe.

V poslední době jsem si všiml také na trase Louny-Ruzyně a zpět další stupidity české Policie, který hovoří za vše. Po sjezdu z rychlostní komunice směrem od Ruzyně na Louny, není kde kromě asi cca 3 km možnost předjetí. Je to tu ve všední den samý kamion a celkem slušně hustý a pomalý provoz. Po cca 15km následuje první úleva - dva pruhy, tzn možnost bezpečného předjetí. Ale ouha, na konci tohoto úseku stojí u Benziny velmi často hlídka a vesele vybírá. O 2km dále je 4proudový kousek silnice cca 3 km dlouhý. Zde se dá předjíždět úplně bezpečně. Kdo si myslí, že je zde značka 130km/h je na omylu. A co samozřejmě nechybí, je schovaný hrdinný policista pod tunelem měřící všechny nešťastníky, kteří jedou nad 90km/h aby na zcela bezpečném úseku předjeli ploužící se kamiony a Avie. Smysl tohoto všeho mi uniká a slíbil jsem si, že jakmile budu mít čas, zastavím u této hlídky a budu chtít zdůvodnění, proč v tomto úseku měří, kde každý kdo chce bezpečně úředjet tak musí nasadit 100km/h plus. Zda je tady lepší, když pak lidé předjíždí na plné o pár km dále popřípadně podobně riskují.
A že těch nehod mimo tyto bezpečné úseky již bylo!

Tady je přesně vidět, o co jde. O žádnou prevenci! Je to především výnosný kšeft! Blil bych!
petrumr
twistedTSD
Mno, při pronásledování moc čekat nemůže. 😄 ...Byl to černý R36.
petrumr
twistedTSD
Asi ne, nabouraný je hodně. Ani ten minulý už nebylo možné opravit.
Nerez
Teď jsem jel z Jihlavy do Olomouce a byl jsem překvapen, co na dálnicích jezdí. Několik předjíždějích kamionů, co zdržely spoustu aut v levým pruhu tím, že předjížděli tak minimalně minutu(vesměs poláci) a několik desítek *, co při přejíždění z pruhu do pruhu neumí drbnou do páčky blinkrů. Pokud toto jezdí všude, nedivím se, že k nehodě došlo...
AnGeor
Kdyby slo o pomahat a chranit a ne pouze o vyber "rychlostni dane". Proc dalnicni policie nevybira pokuty za nebezpecnou jizdu? Napr nepouzivani zrcatek pri predjizdeni? Protoze to je slozite dokazovat a tim padem pro ne neefektivni. Radar je jejich modla, protoze tam je to cerne na bilem. Takze pomahat a chranit, nebo plnit kasu?

Ad R36 - nevim o tom ze tohle auto je rychlejsi nez vysilacka. Nebo snad je? Pochybuji. A ted co je bezpecnejsi, zavolat vysilackou a auto, ktere porusilo predpisy zastavit o par km dale, nebo si hrat na stihace a v neoznacenem voze, ktery je stejne nebezpecny jako vuz "pirata". Spise jeste nebezpecnejsi, protoze aby ho dohnal, musi jet rychleji.

Takze za me R36 vratit a koupit vysilacky. Stoji mene a ta spotreba... A taky vysilacka nikoho nezabije, coz by jiste rodice toho motorkare uvitali :no😒br />
btw - jeste ani jedna pokuta za rychlost, staci mit otevrene oci :-!
ozawasan
zase zvrhlo.... jak to zde čtu, tak se zase směšují hrušky a jablka a vydává se to za prvotřídní meruňkovici.... Tak nabourali - je to chyba řidiče pašíka? Jiného řidiče? Nevíme.... a už tu máme, že nedělají nic a vybírají a vybírají...... A má být? Zrovna já nejezdím pomalu - jak kdy a jak kde..... Ale pánové - nikdo - opakuji - nikdo mne nenutí jezdit nad povolený limit. Nikdo mi u hlavy pistoli nedrží. Pokud se tak rozhodnu jet - a chytnou mne - není to jejich chyba - je to moje "riziko". Fakt mne nebaví ty adolescentní řeči - jel jsem 145 a chytili mě na dálnici...... No tak nevyšla sázka na to, že to vyjde - přijmi to jako chlap.....
Ano - taky bych byl rád, kdyby chytili jedno prase, co to švihá přes dvojitou plnou na horizontu, kam nemůže vidět.... Jenže pravidla si ti kluci nenastavují sami - když chytnou jednoho - šéf je zdupe..... že málo dělaj..... A když bourají - jsou to lidi a je na ně vidět - když udělají chybu - ať za to zaplatí - bez pardonu, ale stále jen paušalizovat a svoje nedodržování "dávat" za vinu jim.... to mi přijde trošku mimo.....
esenbe
No mě třeba konkrétně o pokuty nejde. Když mě chytnou tak se nesnažím to nějak o...cat ,ale zaplatím a jsem zdvořilý.

Ale honit někoho po dálnici ? Když jinde je neomezená rychlost normální ? Člověk, který to po dálnici sype 220 se na tu jízdu určitě soustředí a vůbec mi to nevadí. Jede pořád bezpečněji jako X jiných pomalu jedoucích. Naopak člověk letící 250 km/h s nervama v gatích a za ním parta kovbojů rovněž 250 pod tlakem. To je na mě moc.
ozawasan
no to je ale pak o něčem jiném - pokud bude neomezená rychlost - není problém - jenže pokud to někdo sype dvěstě - tak tak zkrátka jet nemá - a jestli bude sázet na to, že prostě ho nikdo honit nebude a když ho vyfotí, tak přes tmavá skla to byla "osoba blízká" - to není úplně košer ne?
je to o dodržování slušnosti a norem - vím, že v téhle kotlině je jakýsi standard považovat za "bohy" ty, kteří dokáží s normami tak nějak vy.ebat, ale to by být nemělo. Samozřejmě - pokud je policista nakažen virem "Gerchán" - tak by asi měl jezdit raději na mopedu... To je pak ale o jeho úsudku a schopnosti se rozhodnout.....
esenbe
No a jsme u toho ,,a když ho vyfotí, tak přes tmavá skla to byla "osoba blízká",, , takže ty passaty a vůbec měření auty jsou přesně kvůli tomu. Tedy kvůli penězům. Sám jsis odpověděl.

Mě třeba fascinoval souboj o značku ,,měření obecní policií,, - Policisté si stěžovali, že řidiči jedou na úseku příliš pomalu a tak značka byla obnovena. Ale o to snad jde ne ?

Takže tedy, jsou passaty pro naší bezpečnost a nebo je to velmi dobrá možnost jak dostat do státní kasy nějaký ten peníz navíc. Jezdím často autem ( já tedy jezdím tempomat 140 ) s lidmi, kteří rychlost na dálnici vůbec neřeší. Neřešili ji ani předtím a ani teď když jsou passaty. Nikdy jsem se necítil nebezpečně a nevím o tom, že by někoho ohrozili. Ale to jedno - výsledek to nemá ... ti co chtějí jezdit rychle passaty neodradí. Maximálně od nich vyberou nějakou tu pokutu a nebo zabaví nějaký ten řidičák. Tedy peníze.

BTW: Viděl jsem je už několikrát honit se za motorkou a pochybuju, že by uspěli. Jednou jako spolujezdec jsem byl účasten dost nebezpečné situace, kdy motorkář proletěl mezi hustým, ale plynulým provozem tak 200+ a za ním byl passat. My v levém a neměli jsme kam uhnout. Passat šel hodně na brzdy a měl co dělat. Po chvíli nám uvolnili místo do pravého a my uhli. Hodný policista na nás udělal milé gesto a jali se pronásledovat piráta dál. V zásadě si myslím, že i kdyby jel těch 200 bez policajtů, mohl jet bezpečně. Koneckonců na té motorce nesedí anonymní pirát s páskou přes oko, ale dost dobře táta od rodiny co to chtěl jen někde na rovince trochu ,, prohnat ,, .Najednou maják ...Viděl poslední 3 body na řidičáku, práci na kterou potřebuješ papíry. A uvědomil si, že... A pak mu cukli nervy ...
petrumr
IPace
tak sup, a dej si tu cestu kolem sveta jeste jednou, krome cca dvou tretin dalnic v Nemecku kde je jen doporucena 130 (zbytek, tedy cca tretina omezenej mistnim znacenim) , neomezenou rychlost maji zhruba tu - Afghánistán, Bhútán, Haiti, Libanon, Myanmar, Nepál, Severní Korea, Somálsko, Vanuatu, Uttarpradéš (Indie) a nakonec jeste Isle of Man kde nemaji rychlostni limity omezene na zadne silnici 😄
petrumr
IPace
jednou rocne na 14 dni tam jde jet legalne, onehda otom byl nejakej dokument

tak nakladaky tady asi mnoho lidi netrapej
Ham.
dělají v poslední době svou práci dost dobře. Nějaké banální překročení nechávají plavat a berou jen skutečně velká překročení rychlosti a už jsem je párkrát viděl, že se zaměřují i na přestupky typu předjíždění zprava, jízda v odstavném pruhu nebo náhlé vybočení kamionů do rychlého pruhu (btw. dnes na Zbraslavi frajer předjížděl v odstavném pruhu, smetl pěšího poldu a ujel). Myslím, že rady některých zdejších chytrolínů jsou zcela zcestné, jednak okamžité dopadení a trest jsou nejúčinnější prevencí a jednak nějaké focení radary jsou absolutně vyhozené peníze (osoba blízká) a nápady se sledování vrtulníkem jsou už zcela mimo mísu, protože letová hodina je hodně drahá sranda a koncovka opět v podobě osoby blízké z toho dělá zase jen frašku. Pokud poldové udělají chybu nechť jsou postiženi jako kdokoliv jiný a samozřejmě i poldové jsou lidé, někteří dobří a jinde lemplové takže komu čest tomu čest a kdo je lempl nechť kope kanály, ale "stíhání" neukázněných řidičů pěkně "za tepla" je nejúčinnější prevence a přesně odpovídá tomu, co si představuji, že policie bude za mé/naše daně dělat, pokud detektiv bude sedět na služebně a jenom se mnou sepíše protokol, že mě na ulici někdo okradl tak je mi na dvě věci. Pokud ten samý detektiv dostane rychlé kecky a přímo v ulicích se bude snažit pochytat bandu kapsářů tak má moji dokonalou úctu byť je mi jasné, že ze sta chytne jen deset, ale efekt prevence je to nejdůležitější co policie musí dělat, jinak se stává jen bandou úředníků. A s dopravákama je to totéž, buď mohou sedět na oddělení a čekat až jim někdo nahlásí nehodu, kterou v klídku zdokumentují a zase si sednou do kanclu (a maximálně budou rozesílat fotky z radarů) nebo nazout rychlá kola a vyrazit na silnice dělat prevenci. To druhé je těžké ale správné.
peV
Čekal bych, že motoristický server bude uznávat pravidla silničního provozu, a proto vnímat policii jako "lidi na své straně, kteří se snaží udržovat silnice bezpečné". V tom případě by pak nevznikaly články s ironickým nadpisem, které budou informovat o každé nehodě policejního auta. Tohle mi přijde nedůstojné nebulvárního média. Navíc vzbuzující silné antipatie proti celé policii, což je dost primitivní zjedndušování typu: "všichni Číňani jsou komunisti", "všichni Američani suší kočky v mikrovlnce" a podobně. Jistěže existují i blbí policajti, stejně jako blbí novináři - ale vy, páni redaktoři, asi taky znáte nějaké dobré novináře, nebo? Btw. nejsem policista
>😒]
petrumr
Aštar Šeran
Tak to bych se hádal, zatím vždycky když jsem tu četl recenzi nějaké šunky (typicky malý rodinný auto s 1.4 atmosférou) , tak ho redakce chválila, že jede vcelku svižně (přičemž zrovna o tom bych si dovolil úspěšně pochybovat, vzhledem ke zkušenostem s podobnýma šunkama).
alambert
Aštar Šeran
Smyslem je upozornit na to, že "bránit" nebezpečným situacím na silnici tím, že na tu silnici pošlu pár magorů v silném autě a rozkážu jim honit lidi co jedou rychleji, vytváří další nebezpečné situace a zvyšuje pravděpodobnost nehody. Minimálně dvojnásobně, protože pak tam jsou ty rychle jednoucí auta dvě, v praxi potom výrazně víc, protože se tam honí jak dva *** a ten původní *** se snaží utíkat, takže jede ještě mnohem rychleji.
peV
Myslíš, že když bude policie tolerovat extrémně rychlou jízdu, tak těch závodníků ubude, nebo se přidaj další, co se dneska drží na uzdě?. Bohužel represe u nás funguje pořád líp než apel na respekt k zákonům.
Podle tvého argumentu bychom mohli zrušit policii úplně, protože při chytání zlodějů může dojít k přestřelce a situace pak bude nebezpečnější, než kdyby zloděj v klidu odešel.
Navíc v tom článku stojí, že situaci "údajně" zavinil řidič kamionu, tak jakýpak magoři?