Novinky
Je to naozaj perspektivny sistem, ktory by urcite prispel bezpecnosti a aj mensim casovym ci financnym stratam dopravcov. No napr. ja byvam na hlavnom tahu s dost mizernou sirkou vozovky. Bezne aspon 4x do roka mam v okoli 5km od domu kamion v priekope, ci uz lezi na boku alebo aj na hlave kolesami hore. Najcastejsia pricina je ze jeden truck si zreze zakrutu a ten druhy uz proste nema kam ist. To iste s osobnymi autami - ak obehuju a podobne... Sem - tam je pricina mikrospanok... To je podla mna najcastejsia pricina havarii (aspon tu) a potom rychly najazd do zakruty a podobne, kedy to proste "prekydne" cely truck (oznacenie vsetkych ostrych zakrut v EU by bolo riesenie, no asi nelahke). No tento system dokaze rozpoznat, ze sa vam vyruti zo zakruty truck/bus, ktory staci, ze vam zasiahne 0,5 metra do pruhu? silne pochybujem...myslim, ze tomute predijst je v dnesnej dobe arogancie na cestach skoro nemozne!
PS: Skoro 50% havarovanych kamionov v nasom okoli vyprostujeme my, len skoda, ze nam do toho zacala babrat kombinacia noveho česmadu v KE a policie SR 😒 ... po cca 15 truckoch uz s tym mame peknu prax 😉
PS: Skoro 50% havarovanych kamionov v nasom okoli vyprostujeme my, len skoda, ze nam do toho zacala babrat kombinacia noveho česmadu v KE a policie SR 😒 ... po cca 15 truckoch uz s tym mame peknu prax 😉
1) Systém budou mít asi jen nové vozy Volvo - žádná jiná značka zatím ne
2) Kolik přibývá nových vozů během krize?
3) Pokud bude volně ke koupení, kolik ho koupí lidí? Teď, během finanční tísně
2) dokončení veškerého výzkumu a vývoje podle mě ještě chvíli potrvá, takže je dost možné že se na trh dostane až po skončení krize
3) ad 2
moje vlastní připomínky😒br /> Já bych ten systém vyvíjel spíše jako jistý druh internetu, kdy každé auto bude mít svůj vlastní minipočítač (což v dnenší době miniaturizace není problém ani s vysokovýkonnými počítači) a ty zprávy si budou auta stále předávat mezi sebou.
Všechny ty pevné body bych používal jako kontaktní prvky mimo tuto autosíť => přeno na pravý internet kde se lidé doví jaká je kde dopravní situace, při vážné nehodě, okamžitě kontaktovat příslušné organizace, hlavně záchranku a hasiče.
Protože při výpadku jednoho auta se nic nestane, ale při výpadku centrální sítě do které se vše posílá a vyhodnocuje se může stát totální krach, protože si na to lidé mohou až příliš zvyknout a najednou bez toho se budou bát vyjet na silnici. Myslím, že to se nebude týkat většiny čtenářů auto.cz, ale znám spoustu takových co by si na to zvyknout dokázali a pak měli problém vyjet bez toho.
Původně jsem čekal také systém komunikace mezi vozy přímo - ale očividně tomu tak není i z důvodu kontroly (podle mě bude moci zaměstnavatel mít přehled o nehodách atp. - i když něco takového dnes již v podstatě funguje).
A este pre zaujimavost: kolizia aut👋chodec. Tu sa bohuzial system V2V neda pouzit, tak jedim ucinnym riesenim pre buducnost ostava "Airbag pre chodcov", ktory sa vystreli spoza zadnej hrany kapoty. Znie to utopicky, ale vyskum a testy su uz v plnom prude.