Technika
V minulosti kolem1989 jsem četl o mercedu SL500 (R129) v Automobilu. Měli jej pěkně rozkreslený a popsaný, člověk pochopil co a jak funguje. V té konstrukci byla vidět dokonalost. Líbí se mi ještě dnes. Alespoň zůstal V12 jako AMG. Věřím, že spolehlivost bude úměrná kategorii vozu a četnosti používání.
Semiaktivní systémy jsou ty, jenž přitvrzením tlumíčů (pasivně) zmírňují nežádoucí pohyby karoserie, ale v žádném případě nepůsobí proti-silou, která by nežádoucí pohyby karoserie eliminovala.
Aktivní systémy naopak dokáží aktivně působit proti-silou a tím nežádoucí pohyby karoserie eliminovat téměř zcela, což semiaktivní systémy nedovedou.
Dost často se ovšem stává, že vyrobci své systémy odpružení rádi nazývají "aktivními" i když jimi ve skutečnosti nejsou a mnohem lépe by jim slušelo označení "elektronicky řízené tlumení". Z videa je však jasně zřetelné, že zde hydraulické válce aktivně vyrovnávají nežádoucí síly a proto je toto odpružení správně nazýváno aktivní ( použití pružiny na tom nic nemění ) 😄
více jsem o tom psal zde,tak abych se neopakoval: [odkaz]
PS: k BOSE systému,ne že se skoro nikde nepoužívá, tento systém zatím nepoužil žádný výrobce, protože je extrémně drahý, jako ukázka možností tohoto systému byl použit e😜erimentálně ve voze Lexus.
..i když to označení (dle některých) má již "zabrané" nová generace SEATu Toled👋škoda Rapid 😉