Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz SL: Jak funguje Active Body Control (video)

Aleš Dragoun
Diskuze (8)
Mercedes-Benz nabízí v novém roadsteru SL série R231 systém Active Body Control. Oficiální video představuje jeho základní funkce.

ABC se skládá z pětice senzorů, které hlídají pohyby karoserie do strany, zepředu dozadu a také svislým směrem. Zavěšení na všech kolech zahrnuje klasickou vinutou pružinu, tlumič a aktivní hydraulický válec, který zvyšuje či snižuje v tlumičích tlak. Další čidlo monitorují momentální pozici celého odpružení. Nade vším bdí dvojice mikropočítačů a vysokotlaké hydraulické čerpadlo, které dodává potřebnou kapalinu.

ABC tak dokáže změnit konfiguraci předního i zadního zavěšení za méně než 10 milisekund.

Pomáhá tak ovladatelnosti každého kola i bezpečnosti při řízení. Přitom lépe sedí, karoserie se tolik nehýbe a nenaklání a lze tak jezdit sportovněji. Neznamená to přitom bůhvíjakou ztrátu komfortu, naopak, přes nerovnosti se lze přenést velmi plavně, rychle a přitom neztratit kontrolu nad vozem.

Jedná se samozřejmě o velmi složitý a drahý systém, který je hlavně ukázkou technického pokroku. Jeho dlouhodobější provozní spolehlivost je zatím ve hvězdách. Při poruchách bude nutné navštívit značkovou opravnu, kde mechanici a technici vymění buď jednotlivé komponenty nebo rovnou celek. To ale majitelé, kteří na nové SL mají, příliš řešit nemusí, pro ně nebude případný výdaj až zas tak zničující.

Firma Delphi dodává podobný systém adaptivních tlumičů pro aktuální Corvette, Cadillac ATS či Ferrari 458 Italia. Olej obsahuje miniaturní částice železa a mění svou viskozitu. Když jsou částečky kovu přitahovány, zavěšení tuhne. Snížením elektromagnetického náboje se naopak mění charakteristika odpružení směrem ke komfortu.

Aleš Dragoun
Diskuze (8)
4. 8. 2012 06:28
Hrozně parádní SL a pak dřívější 500SEC
V minulosti kolem1989 jsem četl o mercedu SL500 (R129) v Automobilu. Měli jej pěkně rozkreslený a popsaný, člověk pochopil co a jak funguje. V té konstrukci byla vidět dokonalost. Líbí se mi ještě dnes. Alespoň zůstal V12 jako AMG. Věřím, že spolehlivost bude úměrná kategorii vozu a četnosti používání.
Avatar - Hammunasakra
20. 7. 2012 14:33
Re: Vivat...
SOUHLASím - nejdříve působilo trochu "obyčejně", s dalšími a dalšími info se z něj stává opravdu "NEJvětší AUTOmobilová UDÁLOST roku"? :yes: :yes: :-)
..i když to označení (dle některých) má již "zabrané" nová generace SEATu Toledo/škoda Rapid ;-)
Avatar - CHerokee
19. 7. 2012 09:52
Re: Vivat...
Mercedes zase posouvá vývoj o kousek dál :yes: , už se na to auto těším.
Avatar - Hammunasakra
19. 7. 2012 09:17
Re: Vivat...
:yes: :yes: :-)
18. 7. 2012 20:58
Re: Vivat...
no ok. ja som moc ten clanok necital a video som tiez nepozeral >:D som automaticky predpokladal, ze len dalsi semiaktivny system s trochu vylepsenymi parametrami... ale pozeram, ze je to lepsie. tak je dobre :-)