Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Automyčky slaví 50 let. Podívejte se, jak se změnily

Automatický mycí systém pro motorová vozidla si dva němečtí inženýři nechali patentovat v roce 1962.
Zpět na článek
12. 8. 2012 12:59
12. 8. 2012 13:27
12. 8. 2012 16:22
13. 8. 2012 22:33
Avatar - 3_diamanty
12. 8. 2012 09:15
umyvacky aut
inak v dnesnej premotorizovanej dobe dobry biznis :yes:

dnes kdejaky panko na audinke uz i pri nejmensej spinke leti do umyvarky..... tolko cistych aut coo dnes vidim chodit do umyvarky to kedysi nebolo ;-) a zasrate stare spinave sroty chodia spinave celorocne stale v pohode....no proste parada :yes: aky pan taky kram ;-)

najlepsi su podaktori exoti v zime... zasratu znacku na aute mu neprecitas ale kozene topanky si obija od snehu o koleso.... to su ini frajeri >:D :yes:
Rozbalit vlákno
11
12. 8. 2012 15:57
Re: umyvacky aut
Tvoje myšlenkový pochody nechápu.V zimě, když nemám možnost auto umýt, tak mám alespoň uvnitř čisto a boty si taktéž oklepávám, abych neměl na rohožích rybník z rozbředlého sněhu. Nevím co ti na tom přijde frajerského.

Já kupříkladu myju auto hodně často a myju ho pouze a jen ručně, spolu se sušením a s voskováním, ošetřením pneu, plastů atd. A uvnitř mám čisto absolutně. Někomu se to může zdát úchylné, ale protože v autě trávím hodně času a navíc mám rád auta čistá a naleštěná, je pro mě jiný stav nepřijatelný. Takový ty řeči, že auto je spotřební věc, auto musí sloužit - to je samozřejmě fakt, mě slouží více než je zdrávo stejně jako spodní prádlo, kalhoty, trička - to je taky spotřebák a já rád chodím čistý a voňavý.

Jakákoliv strojní myčka stojí za prd, nevymyje špínu z mezer, škrábe lak, dělá na laku hologramy a zmatňuje ho. Ono ale i ruční mytí jde dělat špatně, kupříkladu mytí houbou je velké svinstvo, sušení jelenicí jakbysmet. A kdo si myslí, že ruční údržba je náročná, tak se mýlí. Při kvalitních přípravcích a grifu mám auto umyté, usušené, ošetřené externí plasty a gumy za cca 30 minut.

Můj názor... ;-)
12. 8. 2012 16:14
Re: umyvacky aut
Mam naprosto stejny nazor. Take mam rad auto ciste uvnitr i vne. Bavi mne se o nej starat. 2x do roka mu dopravam profi myti ,voskovani , osetreni kuze a plastu. Zbytek roku kazdy tyden sam pekne ruco :-) Je to takovy vikendovy relax.
13. 8. 2012 10:21
Re: umyvacky aut
Cim ty auto umyvas a susis, ked nepouzivas ani hubu ani jelenicu?
Wap ani so 100bar spinu nezmyje a kvapky nevysuseneho auta sa vzdy premenia na fleky.
13. 8. 2012 11:55
Re: umyvacky aut
mali by sa pouzivat mikrovlaknove utierky (resp .velke mikrovlaknove uteraky) a oddelene vedra na cistu a spinavu vodu a silikonove stierky.

Dalej sa pouziva clay (plastelina) ktora zachyti do seba prakticky neviditelne necistoty na papierovo cistom laku.

Voda (z WAPky) by mala byt makka (a na autoumyvarkach samozrejme precistena) aby nevznikli usadeniny mineralov po vysuseni.
13. 8. 2012 14:15
Re: umyvacky aut
Samozrejme na umyvarkach je malokedy taka voda, kvapky ostavaju (vola sa to osmoticka voda). Teraz som si kupil WAPku a logicky tazko budem mat demineralizovanu vodu, ked to hlta 5L/min.

Silikonove stierky tiez nie su dokonale riesenie, kamaratovi s nimi poskrabali lak na aute v jednej umyvarke.
Nevidim problem na jelenici, staci ju pocas susenia umyvat a je to najlepsi savy material. Stierkou sa strbiny nedaju susit, ako napr. voda v strbinach kluciek, na spojoch a pod.
13. 8. 2012 14:57
Re: umyvacky aut
Tie kroky co som napisal sa pouzivaju vyhradne spolu. Cize vynechanie pouzitia napr. clay (plasteliny) moze sposobit poskriabanie laku

Najlepsie su mikrovlaknove utierky (a nie jelenica) lebo tie najlepsie zachytia zbytky necistot.
13. 8. 2012 21:49
Re: umyvacky aut
No lenze plastelina sa pouziva az na vysusene auto spolu so specialnym zvlhcovacom, (alebo ja som to striekal vodou, kedze som tu kvapalinu nemal). Aj to sa pouziva len pri naslednom pastovani a voskovani, nie pri beznom umyti. Takze ususit to treba.
14. 8. 2012 08:11
Re: umyvacky aut
Ciastocne mas pravdu s clay - no pouziva sa na umyte auto a to potom treba znova umyt.

V kazdom pripade v tej umyvarke nieco tazko odflakli.
13. 8. 2012 14:50
Re: umyvacky aut
Ahoj,

no hele ono není vůbec dobrý rvát auto vapkou nějak moc, protože se ti ta voda dostane tlakem i tam, kde to je nežádoucí. Takže vap každopádně ano, ale jen k oplachu špíny, která jde lehce. Co se týká dalšího mytí, v domácích podmínkách a pokud je čas je nejlepší mít dva kýble, jeden s čistou vodou, kde mácháš mycí rukavici, v druhém kýbli máš rozmýchanou směs se šamponem. Proč nepoužívat houbu? Houba je naprd v tom, že nečistoty vůbec netahá do sebe ale tahá je po laku, takže jak šmrdláš houbou sem a tam, veškeré nečistoty taháš také sem a tam a tím škrábeš lak. Nejlepší je dnes na mytí mycí rukavice z ovčí vlny, která je ultrajemná a hlavně dokáže značné množství nečistoty vstřebat. I tak je potřeba rukavici často máchat aby se nečistoty vyplavily. Co se týká jelenice. Už samotné sušení má probíhat tak, abys naprosto minimalizoval tahání čehokoliv po laku. Pokud lak není vyčištěný clayem (speciální plastelína na čištěí laku od oxidace, zatvrdlé špíny atd) tak ani po umytí není vždy 100% zbavený nečistot. Jak taháš jelenici sem a tam, tak opět taháš zbytky špíny, nehledě na to, že jelenice zas tak jemná není sama o sobě. Na světlém autě to nepoznáš, to je fakt, ale na tmavých barvách ti po jelenici okamžitě vzniknou hologramy a mikroškrábance, což je pak na sluníčku dosti vidět. Na sušení je nejlepší koupit přímo sušící ručník cca 90x60cm který je ultra jemný, má velikou hustotu a dlouhý chlup a neuvěřitelně saje. Ideální je pouze ručník přikládat a ne s ním jezdit po laku. Tímto způsobem budeš mít lak jako víno a jakkoliv to vypadá složitě a pracně, opak je pravdou. časem získáš grif, že to máš než řekneš "švec" a odměnou ti bude naprosto perfektně čisté a pěkné auto, s minimálním poškozením laku.

Pokud bys chtěl něco doporučit, nakupuji hodně na detailingshop.cz a za ta leta už vím co je zbytečné a co zase ne, co funguje a naopak.
13. 8. 2012 22:07
Re: umyvacky aut
No je pravda, ze na mojom bielom pastelovom laku tie smuhy nevidiet, tak pouzivanie jelenice nevadi. Jemne vlasy na laku vidiet len pri vhodnom uhle dopadu svetla, inak nie.

Hubu na umyvanie odporuca napr. Autoglym, hoci na druhej strane nie je taka ako z obycajneho obchodu, ale velmi makka, jemna a husta.

Uterak som uz uvazoval kupit, lenze dat 30Eur za uterak su nekrestanske peniaze, pritom v USA stoji cca 100*60cm asi 6-7Eur, pricom sa chvalil, ze je najlepsi na svete (nazov uz nepamatam), nieco na sposob tohto: [odkaz]

Mne trva umyt auto cca 1h s tym, ze 1x wap, 2x napenim, zmyjem a susim, + umyvam prahy, plasty, umyjem okna lestenkou.
Za polhodinu to je dost fofr. Zase je pravda, ze okolo toho nelietam ako nasoleny, ale takym vyletnym tempom.

Vela pripravkov je na finisovanie laku. Na vyber su bud klasicke vosky alebo tekute vosky na baze polymerov a tam si neviem vybrat, ci ma to zmysel kombinovat, alebo pouzit iba jeden, ci pouzit jeden na to a druhy na nieco ine.

Ktore pripravky pouzivas, resp. mas oblubene? A co pouzivas na musky na prednom narazniku? :-)
Avatar - positivemind
13. 8. 2012 13:11
Re: umyvacky aut
jj, mít myčku je zlatej byznys... proto všichni nechávají svého podnikání a vrhají se na stavby automyček >:D
12. 8. 2012 11:26
Poskodzovanie laku na "kefach"
Akurat ze akekolvek strojove umyvanie aut poskodzuje lak - preto ma dost vela aut tzv. hologramy sposobene agresivnymi kefami casto zaspinenymi od zbytkov prachu ktore takto vybrusia lak.

Jedine skutocne kvalitne a setrne umytie je rucne a aj to tak ostane.
Rozbalit vlákno
0
12. 8. 2012 12:59
Článek
Málokdy redakci kritizuji, ale vzhledem k tématu jste mohli podat více informací ohledně vývoje, případně novinek (i třeba z materiálů nově vzniklého koncernu)...
Rozbalit vlákno
0
12. 8. 2012 13:27
Historie
Trochu mi nesedí, že by se automatické myčky objevily až v šedesátých letech. To platí možná pro Evropu, ale v USA byly myčky již od třicátých let a v padesátých letech už byly docela standardem a ne žádnou exotikou.
Rozbalit vlákno
2
12. 8. 2012 16:22
Re: Historie
Přesně tak na wikipedii to taky píšou. ;-)
13. 8. 2012 22:33
Re: Historie
Ale uplne jineho typu, mycky jake provozujeme dneska v celem svete vymysleli v 60letech
13. 8. 2012 07:25
foto cislo 2
By ma zaujimalo,ako dopadol ten znak mercedesu po umyvani... :-)
Rozbalit vlákno
0