Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Šéfdesignér PSA o designu dnešních Citroënů a prvním Twingu (rozhovor časopisu AutoDesign&Styling)

Aktuální číslo časopisu AutoDesign&Styling přináší rozhovor s šéfem designu PSA, Jean-Pierre Plouém.
Zpět na článek
1. 7. 2009 12:10
2. 7. 2009 21:46
neregistrovaný "Culdaraztriptaco"
Avatar - euro89
1. 7. 2009 12:10
zvláštní...
jak může jeden designér navrhnout snad nejhnusněkší auto, který kdy francouzi vyrobili - Twingo, a zároveň pěkný nový Citroëny. Třeba nová C5 je podle mě naopak jedno z nejhezčích aut ve francouzký historii.
Rozbalit vlákno
17
1. 7. 2009 19:06
Re: zvláštní...
Twingo bylo sice hnusný, ale praktický a revoluční. Byla to jednoprostorová karoserie se šokujícím prostorem. Komické je, že tenhle koncept vytvořili nekdy na začátku¨osmdesátých let v Polsku pod názvem WARS a nikdy ho nebyli schopni vyrábět. Potom se objevilo Twingo (jednička). Nicméně v rozhovoru ten pán skutečně na twingo přehnaně hrdej není - říká to dost jasně. Byl mladej, udělal něco - dneska je jinde, navíc Citroeny jsou pěkný až v pár posledních letech. Qsara nebo předchozí pětka byly příšerné. Dnešní pětka je někde úplně jinde a co víc, na rozdíl od 407 je to pohodlný auto i vzadu. I tam se sedí pěkně. V 407 se pořádně nenarovná, kdo má nad 185 výšky a navíc zadní sedačka ve 407 je jenom potažená lavice. Citroen je něco úplně jiného. Tenhle chlápek prostě asi umí.....tak už mu to twingo odpusť!
Avatar - Hammunasakra
1. 7. 2009 21:54
Re: Milý BeranK(u)!
Tak předchozí C5ka byla "příšerná"?!?
ŽE já to ŘEKNU Brumlovi! ;-)
PS: Ne - asi OPRAVDU "umí" - jsem docela HODNĚ zvědava, na modely DS4 a 5..
Pěkný den :-)
2. 7. 2009 09:18
Re: Milý BeranK(u)!
Předchozí pětka nebyla, ale je PŘÍŠERNÁ. Je to miniaturní nevkusný miniobývák na kolech. Dva kolegové to mají, zrovna jedno vyjíždí z garáže pod okny kanceláře. Hrůza. Ale poučili se, hoši od Citroenu. Na rozdíl od jiných. Prcky mají podle mně hezčí než celý fiat. Dvojka i trojka jsou hezký auta a kecy o tom, že trojka je pro ženský je nesmysl. A ta bedna, se kterou vyšli teď je asi nejhezčí MPV. Citorena mně nikdo neznechutí a když byly některý jeho auta hnusny, byla to nějak tak sympatická značka.....kdyby neudělali nic jiného než kačenu a DSku, je to na nesmrtelnost dost.
Avatar - Perun
2. 7. 2009 14:14
Re: Milý BeranK(u)!
Za to ti zatleskám :-! :yes:
Avatar - Hammunasakra
3. 7. 2009 10:47
Re: Milý BeranK(u)!
Až si AUTA začnu kupovat dle VZHLEDu (plechů) ihned vás kontaktuji.. ;-)
PS: Mně se třeba docela LÍBÍL (i když to také není až tak o VZHLEDu) model Citroën SM :yes:
Pěkný den (v nějakém voze VYŠŠí třídy, v němž se člověk cítí "jako v obýváku" :-)
Avatar - white label
1. 7. 2009 23:43
Re: Milý BeranK(u)!
Qsara...?!? 8-s

Není to z nějaké italské písně:
Qsara, Qsara, per Qsara... :yes: ;-)
Né..., vím to byla Kesara (All Yours)...tak sorry... :-!
2. 7. 2009 09:12
Re: Milý BeranK(u)!
No tak mně nechytej za slovo - jak se jmenovala předchůdkyně C4? A pokud vím, taky měli Xanthii...Já přes italský songy a vůbec itelský věci s výjimkou kafe, pizzy, špaget a zmrzliny rozhodně nejsem. Na to jsem měl alfu romeo 156 příliš dlouho. Takže taky sorry.
Avatar - Emel
2. 7. 2009 14:42
Re: Milý BeranK(u)!
Proč italské? Byla to Xantia, Xsara, XM...
Avatar - Ronault.
2. 7. 2009 15:44
Re: Milý BeranK(u)!
Pak ještě: Xakru, proč to nejede >:-[]
2. 7. 2009 08:19
Re: Milý BeranK(u)!
Já ten polský projekt znám výhradně pod jménem Beskid, viz: [odkaz] .
Mně se naopak Twingo I moc líbí, opravdu nezaměnitelné auto s milým xichtem. I po létech radost pohledět. Být jeho tvůrcem, jsem na něj hrdý. Nechápu, proč z 2. Twinga udělali takovou tuctovku, když bylo na co navazovat. Možná je to pro toho pána teď příliš svázáno s konkurencí. V důchodu bude mluvit jinak.
2. 7. 2009 09:09
Re: Milý BeranK(u)!
Mně se sice vizuálně nelíbí, ale bylo to jedno z těch geniálních aut, jako třeba brouk. Jednoprostorová karoserie a překvapivě mnoho místa - bylo to pohodlnější než clio první generace. Superauto do města - nelíbilo se mi sice, ale klobouk hluboce dolů, respekt a pět hvězdiček. Ona třeba už ta fordka (první) nebyla ve své době žádná krása, ale známe ji dodnes. Typy ani značky řady dalších hezčích aut z té doby nám neřeknou dneska vůbec nic,ale Ford-T v barvě jakou chcete (ale musí být černá...) je legenda a pojem. Jinak twingo nešlo ani napodobit, ani podat jinak. To se geniálním autům stává. Nakonec Citroen by mohl vyprávět...DSka...
Avatar - euro89
2. 7. 2009 13:16
Re: Milý BeranK(u)!
U Citroënu bych neřekl, že je to dobou, ale velikostí... zatim co malý Citroëny (2CV, AX, C3, C1) se mi nelíbily nikdy, ty větší (DS, SM, BX, Xantia, XM, C5) byly podle mě hezký vždy ;-)
Avatar - Johnny_P
2. 7. 2009 14:45
Re: Milý BeranK(u)!
Xantie se mi líbí taky ;-)
Asi proto ji mám :-)
Avatar - Ronault.
1. 7. 2009 22:18
Re: Milý BeranK(u)!
Twingo bylo svým konceptem a stále je jedno z nejlépe navržených malých vozů. Jednoprostorová karoserie poskytuje načekaně prostoru, což při vnějších rozměrech je až nečekané. Extriér bylo dílo kompromisu vnitřních rozměrů, takže hravé tvary a rozpustilé přední světla jsou pro malé auto dokonalé ztvárnění. Nečekal bych u malého auta určeného do města tvar sedanu či eleganci coupé. Z konkurence své doby vypadala hezky možná ještě 106, ale prostorností se Twingu nevyrovná.

C5 je z mého pohledu designový propadák, zadní světla a la audi, předek nijak nevybočující... elegance ano, ale Citroen byl vždy něco navíc, tohle nestačí, proto i ty prodeje...

Jinak kde máš Stilo? Nějaký Slovák Ti jej ukrad? >:-[]
Avatar - euro89
2. 7. 2009 13:24
Re: Milý BeranK(u)!
Vidíš, a mě se zrovna nová C5 strašně libí... dokonce je to podle mě po legendárnim Citroënu SM druhý nejhezší auto, který francouzi vyrobili :yes: A v současný střední třídě jí mám na pomyslný třetí příčce po Alfě Romeo 159 a Insignii...
jinak Stilo jsem dočasně vymazal... recenze tam byla hrozně strohá a upřímně i blbě napsaná, tak jsem přemýšlel, jestli mám napsat nějakou kvalitní, nebo to na čas smáznout a až budu mít chuť, tak se trošku víc rozepsat... zvítězila druhá možnost. Ale koukal jsem, že je na moje.auto.cz málo Saabů, tak sem možná hodim nějakou recenzi na ségřinný 9-3 SportCombi, ale nejdřív ho musim nafotit...
2. 7. 2009 13:27
Re: Milý BeranK(u)!
Máš podivný vkus...aký malý voz teda považuješ za najkrajší?

Pre istotu ešte preklad:

Máš podivný vkus...jaký malý vůz tedy považuješ za nejhezčí?
Avatar - euro89
2. 7. 2009 16:40
Re: Milý BeranK(u)!
no, asi se mnou 99% procent lidí nebude souhlasit, ale z malých aut se mi nejvíc líbí Fiat Uno MK1, Innocenti De Tomaso, Lancia Y10, Corsa (1. generace), Austin Rover MG Metro, Rover 100 a pokud se to dá brát jako ještě malý auto, tak i MG Maestro. Z těch novějších prcků potom samozřejmě Lancia Ypsilon, Fiat Panda, Grande Punto, 500, MiTo, Mini. Líbí se mi prostě italský a starý britský auta. Ale to myslim nikoho u mě nepřekvapí ;-)
neregistrovaný "Culdaraztriptaco"
2. 7. 2009 21:46
Jean-Pierre Ploué...
... Twingo je vůz geniálního designu, o tom nemůže být sebemenší pochyb :yes: Prvotřídní využití vnitřního prostoru, velmi kompaktní rozměry při zachování prostornosti a nadčasový, nebojím se říct až kultovní, design karosérie... :yes:
Rozbalit vlákno
0