Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ojetiny

Zpět na článek

Dacia Duster v testu na 100.000 km totálně propadla!

445 komentářů

Johny.Rico
... co k tomu říct...
Jaros71
Za ty peníze se asi není co divit..!
Kvalitní auto je prostě dražší.. :-!
Ale Dacie byly vždycky svojí "kvalitou" pověstné.. 😉
grifith
Přečti si ty dlouhodobé testy všechny, dosaď si k nim cenovky a pak můžeš rozhlašovat svoje moudra. Kvalitní auto je prostě dražší.... To, že auta za 3/4 míče a víc dopadla hůř je kvalita? Ale fuj...
Jaros71
Fuj..je Dacia..když se rozpadají sedadla a auto rezne.. :no: :-!
Ale jako auto na venkov..budiž.
Za ty peníze..a když má někdo čas a nervy jezdit často do servisu. 8-s
novice
Myslis s VW predpokladam >😁
grifith
Rozumím, jsi totálně mimo mísu, kup si auto třeba za mega a mysli si, že jsi generál planety, co servis nepotřebuje. 8-s Logika houpacího koně 😉
Jaros71
Jasně kluci..honem ,honem at' Vám nějaká Dacia neuteče.. 😉
S VW ani s Hondou nemáme ve firmě prakticky 4 roky žádné starosti.. 😄
A Dacii si opravdu kupovat nemusím..nejsem sociálka.. :-!
Za kvalitu si rád připlatím..myslím VW samozřejmě.. 😄
A chápu,že někdo má jen na Dacii..to je OK.
Za ty peníze je to solidní auto.
Kvalita té ceně odpovídá.
grifith
[odkaz]
Nejnovější tabulka hovoří za vše. Víc netřeba komentovat, kvalita je jasná. Někde podle tebe kvalita odpovídá ceně a někde ta cena naprosto kvalitě neodpovídá a to je potom problém. Ale samozřejmě poměřování finančních nákladů na pořízení a následné kvality a spolehlivosti, to je mi hlava nebere. 8-s
Jaros71
Tak jinak.... mrkni se na test posledního VW Touran III..ten z roku 2004 patří do historie.Doba pokročila..a např.Tourany po faceliftu č.2 nyní nemají chybu! :yes:
grifith
Takže si počkáš až na dlouhodobý test Dusteru druhé generace a pak budeš vynášet soudy o kvalitě nebo nekvalitě Dacie? Kdy už zde někteří pochopí, že tyto dlouhodobé testy AutoBildu mají již nějaký čas stejnou metodiku a jsou tedy plně srovnatelné nehledě na rok výroby či provedení testu? Dacie Duster je podle tohoto spolehlivějším vozem než byl Touran či Passat své doby! Nic víc, nic míň.
Freddka
OK, dejme tomu, že nějaká verze Passatu se někdy v r. 2004 nepovedla.

To mi ale o devět let později mnoho nepomůže. I kdyby ten test byl srovnatelný se současným testem, není mi to k ničemu, protože Passata z r. 2004 si prostě jako nový koupit nemůžu.

Rád bych poprosil, co si z tvého příspěvku mám odnést?
Pokud je to fakt, že i Passat se někdy nepovede (zatímco Dacia se málokdy povede), tak to víme v podstatě všichni.
Pokud je to fakt, že AutoBild dělá testy dobře, tak to taky většina z nás ví. Ale o co teda jde? 😄
grifith
Postupujme logicky a hezky pomalu jako s dítětem.
Máme zde statistiku spolehlivosti na základě dlouhodobého testování. Tato statistika je dělána na základě metodiky, která se prakticky od začátku testování nezměnila. Tím pádem jsou vozy plně srovnatelné. Pokud jak píšeš dělá AutoBild tyto testy dobře, pak mi Dacia Duster vychází jako spolehlivější vůz než byl Touran či Passat v době uvedení na trh. Tedy ve stejném žviotním cyklu jako testovaný Duster.
A jde zde o to, že v diskuzi se zde dělá z auta, které je apriori levným vozem, naprostý šunt. Přitom stejným testem prošly výše jmenované modely koncernu, které za cenu mnohonásobně vyšší dokázaly představit ještě mnohem horší výsledky.
Nepopíráš-li pravdivost testování AutoBildu, pak můžeš od Dusteru očekávat o něco vyšší spolehlivost než jakou měly ikony mnohých motoristů. To si z toho můžeš v klidu odnést. A pokud je podle tebe na základě testu v článku Dacie šmejd, jak označíš tedy Touran a Passat? Modely, které aktuálně v prodejích ojetých aut silně promlouvají do statistik? Ještě větší šroty? 8-s
Co z toho pro tebe není srozumitelné?
Freddka
Tak ještě jednou, jako s malým dítětem.
Jdu si kupovat auto. Podívám se na test spolehlivosti. Současný VW je na špici a Dacia je šrot.
Co se dělo v Dacii nebo VW před 10, 20, 30 nebo 50 lety je prostě úplně irelevantní, protože si jdu koupit nové auto a tahle auta už se jako nová neprodávají (v ČR).

Je na tom něco, s čím nesouhlasíš?

Já se s tebou nepřu, ja s tebou souhlasím. Dacia propadla stejně jako někdy Passat nebo Touran. Jenže já nechpu, k čemu mi je porovnání současného auta a auta, které se vyrábělo před deseti lety. Prostě je to super, že to porovnáš, ale co s tím výsledkem potom chceš udělat?
grifith
Takže půjdu-li si koupit Passata, tak se kouknu na co prosím? Nebo vlastně si ho nebudu moct podle tebe koupit, protože mi AutoBild ještě nového pašíka neotestoval? A tak to přeju příjemné čekání.
Já srovnávám tato auta spolehlivostí, ne tím zda-li jdou nebo nejdou koupit. Stačí si říct, že si jdeš koupit auto z lepší spolehlivostí, než si kupovali jezdci koncernových násobně dražších vozů před pěti lety. A hned ti bude líp 😉
Proč hned rozdíl u desetiletých aut, konec testu Passatu 2008, Dusteru 2013 - což je pět let.
Freddka
Když jdu kupovat Passata, mrknu se třeba na Mondeo. Na ceny ojetin (dobře ty mi asi moc neřeknou). Zeptám se kámošů v autoservisech.
Rád bych se podíval na dlouhodobé testy, ale ty nenajdu, takže v tomto ohledu se nemám na co podívat.
grifith
Když jdu kupovat Passat kouknu na Mondeo >😁 Nejdřív se bavíš o novém, pak o ojetině, to už se těžko diskutuje. Já už fakt nemožu...
Jinak podobně to udělá i ten potenciální kupec Dusteru.
novice
Treba proto, aby sis koupi takove ojetiny radeji promyslel 😉 a netvrdim, ze to musi byt nutne tvuj pripad.
Jaros71
Jenže není rok 2004..doba pokročila!
Je tragedie, že je nyní Dacia Duster na úrovní VW Touran před 10lety.. :-!
grifith
V čem doba pokročila? Ve spolehlivosti aut? Nechceš mě rozesmát, že ne.... Pokud ti něco říká krize v automobilovém průmyslu a jak se to projevilo, pak by jsi toto nemohl stvořit... Pokud je aktuální Duster nad úrovní spolehlivosti předchozího Touranu či Passatu, je to pro něj dobré vysvědčení.
Jaros71
8-s ..jako že je natom tak "skvěle" jako tehdy špatný Touran..??
Ale VW je nyní o dvě generace jinde.. 😄
Jsi srandista..
grifith
Vidíš, tak špatně na tom byl a ty sis ho koupil, tak to asi taká hrůza nebyla 😉
Jaros71
Kupoval jsem verzi po faceliftu!!
Tedy Touran II 2008 nikoliv 2004..!!! 😉
To je rozdíl.. 😉
grifith
Vzhledový facelift 😉 To je rozdíl... Pár nových prvků výbavy a změna "xichtu".
novice
A mas to podlozene nejakymi fakty tu tvoji kvalitu VW? Nebo je to jen tvuj pocit, ze VW=kvalita. Protoze jestli vozy koncernu jsou stejne kVWalitni jako jsou kVWalitni jejich testy treba tady na auto.cz tak teda potes koste >😁
Jaros71
Osobní zkušenost..s frantíky špatná!! :-!
S VW a Seatem velmi dobrá..např. firemní VW Touran 2008 1.4 TSI..bez problémů.
Jen po záruce ve 4.roce provozu výměna řetězu - u TSI vada výroby od subdodavatele -nadšený jsem taky nebyl!! :-!
VW dalo kulanci 70% a platilo se tedy jen cca 10tis..jinak auto jezdí skvěle!
Odveze všechno , od zboží až po 5 lidí na dovolenou..!! 😄 :yes: :yes: :yes:
Ale podobně dobře bych hodnotil např. FIAT..těch jsme měli 5..vždy OK!!! :yes: :yes:
Bravo FIAT bravo VW a SEAT.. 😄
grifith
Touran 1,4 TSi bez problémů, jen výměna řetezu po záruce >😁 A to je bez problémů? Na základě svých poznatků zde každý může napsat co uzná, jeden bude mít dobrou zkušenost s tím a špatnou s něčím jiným. Kolik jsi měl Dacií, že jsi zde vynášel soudy na jejich spolehlivost?
Jaros71
Renault bohatě stačil..Dacie je ještě horší plečka!
Touran je super auto.Tolik toho odveze máloco..vč. rodiny!! Dáš tam i tři dětské sedačky vedle sebe... :yes: :yes:
A krom toho výborně sedí na silnici,nic se netřepe atd..,jen těch 140k by mohlo být víc.. 😄 😉
Uluru
Tři dětské sedačky v Dacii se stává téměř standartem.
grifith
Super, tak si ho užívej a pozor na ten řetěz 😉 To, že celá reakce je naprosto mimo téma řešit nebudu, prostě informace o ničem.
Freddka
Jo, no prostě vyměnil řetěz po 4 letech. To mi jako připadá celkem OK, radost z toho nikdo nemá, stát by se to nemělo, ale prostě někdy se něco pokazí na každém autě.

Ale jde o to, že mu to nerezne, neměnil sedadlo po 15.000 km a převodovku po 30.000 km. Copak v tom nevidíš rozdíl?
grifith
Vycházej z jednoho zdroje - zde tedy dlouhodobý test AutoBildu. Kdo skončil Duster a kde Touran? Můžeš sem dát i bodové hodnocení?
Takže ty názor jednoho člověka bereš jako neprůstřelný fakt s větší výpovědní hodnotou než je hodnocení AutoBildu? Nezlob se na mě, ale to nemůžeš myslet vážně. Ano, u každého modelu se v rámci celé produkce dá vysledovat určitě procento "šmejdů". To nepopírám, dalšímu většímu množství uživatelů vůz dlouhodobě dobře slouží. Tento fakt si převeď na jakoukoliv značku.
Jinak pokud dobře chápeš fakta, je rozdíl po záruce vyměnit "neměnitelný" rozvod řetězem a dát za to 10 papírů, než v rámci záruky a grátis vyměnit sedadlo či převodovku.
Freddka
A tady se rozchází náš pohled na to, co je šmejd 😄
Pro mě je rez a výměna převodovky po 30.000 šmejd a výměna řetězu po čtyřech letech provozu jen nečekaná oprava.
Oprava, kterou osobně řadím mezi neočekávanou údržbu, která se týká v podstatě všech aut, na každém se něco časem podělá.
grifith
Takže nepochopil, matláš zde osobní zkušenost nějakého člena diskuzního fóra s výsledkem dlouhodobého testu. Dotyčný píše po 4 letech, tedy rok výroby někde kolem 2008-9. Pokud si v té době vybíral auto, řekl si, že chce Tourana a podle tebe se koukne do statistiky spolehlivosti. No to mu pak vypadnou augle, protože zjistí, že Touran je bezkonkurenčně poslední... A tak si jej nekoupí, jo?
novice
Selektivne si vybiras...vymena jedne soucasti je smejd, vymena druhe jen oprava ba dokonce jen udrzba a to jen proto, ze se jedna o jinou znacku. :no:
novice
Vymena retezu rozhodne neni mensi zlo nez vymena sedadla, taky to mohlo skoncit vymenou motoru kvuli tomu retezu, par (no asi vic nez par) lidi s TSI o tom vi sve. :no:
Jaros71
Myslím,že problém řetězu jako špatné součástky subdodavatele se již vyřešil..
Rozhodně lepší než mít sedadla na odpis a záda k tomu.. :-! 😉
grifith
A to můžeš dokázat jen svým názorem, ničím jiným, jen budoucnost ukáže, zda-li se to zlepšilo nebo ne. On měl někdo ze sedadel Dusteru záda na odpis? To víš víc než je někde napsané...
novice
A ja zas myslim, ze je lepsi mit viklajici se sedadlo nez rozstreleny motor 😉
Ale kdo z nas je blize vetsinove pravde, to by museli posoudit jini...asi by to chtelo anketu >😁
Jaros71
Jo, pokud se to sedadlo neulomí a nezlomíš si vaz.. :-!
novice
Kdyz se ti rozstreli motor za jizdy, taky muzes zabit (nejen) sebe ;-\
Jaros71
OK.
Asi právě proto se ten řetěz vyměnil preventivně.. 😉
A při prvním zachrochtání..
novice
Jenze ne kazdy to pozna, jinak by ty motory neexovaly...
Jaros71
Myslím že to pozná každý kdo není hluchý..!! 😉
TSI je vemi tichý motor..když něco při startu zarachotí,je to znát.
A majitelé VW byli o tomto problému automobilkou informováni.
Neznám nikoho komu by motor přeskočil..to jsou jen teorie,co by kdyby..
Konec diskuze,pěkný den.
novice
Ze ho neznas ty, neznamena, ze jich neni spousta, dokonce mam pocit, ze i tady na auto.cz se nekdo takovy pohybuje.
Emel
Odpovědně říkám, že u služební 1.8TSI jsem nic špatného neslyšel. Automobilka dopředu o ničem neinformovala. Pro doplnění, motor měl v době smrti 2,5 roku a něco přes 100.000km.
pogo26
Nevím, co tady pořád řešíš. Mezi nejhoršími šesti dle těchto testů jsou čtyři VW. Buď rád, že ten tvůj se povedl a kromě řetězu jsi zatím nic neřešil.
Jaros71
Rád jsem..taky v roce 2004 byl Touran děsný..nyní to je naopak skvělé auto!! :yes: :yes: >😒]
pogo26
Do Scénica mu ještě trochu schází. Ale asi už to opravdu není taková tragédie. I já věřím, že ten výsledek současného Tourana nebyl jen náhodný a VW se ve spolehlivosti zlepšil.
Jaros71
Do Renaultu toho schází víc Dacii..VW je o míle vpředu.. 😉
pogo26
Na druhou stranu, interiér v pohodě. Nikde nic po 100 000 km nevrzalo, neskřípalo. A to se podívej na fotky podle kterých poznáš, kde s Dusterem jezdili.
Gaius Julius Caesar
Až na to, že s tou plečkou Dacií byli víc v servisu než je zdrávo, měnili převodovku a viklalo se sedadlo řidiče. Ono ale co by taly člověk chtěl. Za málo peněz málo muziky. >😁 >😁 A já jsem jen rád, že naší škodovku si vzal koncern VW a ne Renault. To by se tu taky dělaly ty žabožroutský plečky s 3,14čou na přední masce. :no:
grifith
A další chytráček, co si nějak nepřečetl tabulku dlouhodobých testů pěkně do konce. Ale hlavně že Škodovku má VW, to je záchrana všech záchran.
Vidím, že další člen 4% skupiny společnosti, kterého znak Renaultu nějak pobuřuje a považuje ho za něco nepatřičnýho, promluvil. Tak každej máme rád něco jinýho, já ti to brát nebudu... :yes:
holden_holden
a znas neco kvalitnejsiho nez *? hochu to je neznicitelnej nastroj. ovsem to rikat nekomu kdo ma radeji v analu kolik svyho kamose je jako hazet perly svinim
JaMM
:no:
"Technici Dacie byli bezradní a nedokázali si tento fakt vysvětlit..."

Nuz, nekvalitne a nespolahlive komponenty darcu boli pouzite v aute, kde sa setrilo este aj na technickych vykresoch a atramente...
JaMM
Presne tak, ako bolsevici s licencnym Fiatom. Tak ho "upravovali a vylepsovali", ze sa z neho stala haraburda na kolesach.
Budem ti trochu oponovat.

Oproti povodnemu Fiatu 124 mal Vaz 2101 Ziguli niekolko vylepseni, napr. OHC motor, vyssi a zosilneny podvozok a komfortnejsie pruzenie.

Ze dalej vyvoj nepokracoval....
pitrys
Vyšší a zesílený podvozek není vylepšení ale nutnost, stačí se podívat na ruské silnice. Jinak to auto rusové jenom prznili.
BeranK
Doporučuji skvělý ruský dokument Žiguli - ikona socializmu, tam ono tvrzení JAMMa přiznávají sami Rusové....
holden_holden
tak to uz je na tom dacia podobne jako audi
:yes:
_MT_
multitronic? Jen s ním nakonec nic nebylo, hluk způsobovala jedna z hřídelí, jestli si dobře pamatuji. Což nic nemění na tom, že je to osina v zadku - měli problém správně diagnostikovat, než z plezíru měnit převodovku za nějakých dvě stě tisíc, byť to bylo v záruce.
VWrofl
Právě jsem to chtěl napsat. Sprostá germánská propaganda jak očernit celkem úspěšnou značku :no:
twistedTSD
>😁 Tys na to kápnul!
Gaius Julius Caesar
Úspěšná zhačka? Tyhle žabožroutsko-rumunský šroty na kolech? Dobrej fór, to se ti jako musí nechat. >😁 >😁 >😁 >😁 >😁 >😁
grifith
Najdi si vývoj prodejů Dacie, vezmi aspoň pět dalších konkurentů a srovnej si to. Ty chudáčku musíš sakra mindrák z francouzskejch aut 8-s :no:
holden_holden
tak abychom si to ujasnili. to co skodovce trvalo dvacet let tak dacia stihla za deset
Hugi_77
zrovna jsem to měl na jazku 😄 Kolegův milovaný Superb s 1.8TSI + DSG to za 55.000 km stihl rovnou dvakrát! Co taky chtít od nafouknutého golfu s cenovkou 800.000 Kč... >😒]
escorpion
Nebuď hnusný >😁
Na druhej strane čo čakať od kombinácie TSI a DSG ? Asi problémy. Slabá a nedostatočná 2-ročná záruka nestačí, keďže problémy sa prejavia neskôr.

V robote máme fleety VW (golf, jetta) a je to katastrofa. Nové autá, pár km a svietia kontrolky motora ... Myslel som, že je to nemecká kvalita, ale omyl. Správca autoparku si trhá vlasy a neprejde deň, aby neriešil nejaký problém s VW. Tiež som veril v "kvalitu" VW, ale vytriezvel som.

Pomaly bude problém čo kúpiť. Buď Japonca, ktorého trápia zvolávacie akcie alebo prémiu, ale to si treba raz toľko priplatiť a ani to nie je ukážkou spoľahlivosti. Mercedes rieši prolbém s airbagmi u spolujazdca ...
Jaros71
Poradím..Dacie je terno!! 😄
Ta se nespravuje..kupuješ hned novou.. >😁
ryccardo
jedno lepší než druhý 😉
Milenius
Ono to chce spíš změnit přístup - každý si myslí, že všechny ty nový technologie jsou nějaký terno, sice zlepší spotřebu třeba o 1%, ale díky 2x takový složitosti taky zvednou poruchovost a to geometrickou řadou, tedy třeba 4x. Pokud člověk chce spolehlivost, tak bych se přikláněl k zavedené automobilce, která se ještě tolik nešidí s odzkoušenou technikou. Benzín bez turba+normální převodovka, žádné parkovací senzory, tempomaty a podobné blbosti a myslím, že ta auta jsou dnes spolehlivá dost. Ale všechny ty TSI, DSG, EGR aspol. jsou jen k vzteku. Jen to jen papírové zlepšení. Vždyť si vemte jen obyčejnou spotřebu - na papíře to má spotřebu 4l, podle měřiče spotřeby 5l a ve skutečnosti 6l. Tedy stejně jako měla auta před 10ti lety. Ono s tím ani hnout nejde - z toho paliva se prostě víc energie nedostane, ztráty na spojce nebo při zahřívání motoru jsou v reálném prorozu k neměření. To vše za ceny snížení spolehlivosti.

K praxi - u nás v rozšířené rodině za posledních 5 let několik aut, vše benzín, manuál+klima bez nějakých dalších blbostí. Vše bez problémů, nebudu psát značky, protože je to zbytečný.

Jasně, Dacia bude šmejd, ale co byste za 200 tisíc chtěli? Ta cena odpovídá, málo dílů, co se může rozbít, naopak nižší kvality, ale může dobře sloužit. To samé bude VW, stojí 2x víc, více dílů, co se může rozbít, možná kvalitnější, ale spolehlivostí na tom může být podobně nebo hůř. Ale může taky dobře sloužit.
skejpa
Kde jsou ted ti eurodrzci, co tvrdili, jak je Duster skvele auto a ze kupovat si za ty penize ojetinu je blbost... ?
Xawier
Nekopej do mrtvol... >😁
Philip1
ryccardo
:yes: >😁
Jarrry
Když se bavíme o převodovce. Prostě se někdy může stát, že se nějaký kus nepovede, anebo poruchu zaviní řidič.

Např. Š Octavia se považuje za kvalitní auto - máme v práci služební Octavii, která má najeto cca 100000 km a převodovka už byla v opravě 4x ! a z toho byla provedena i její výměna a i po výměně došlo k další poruše !
peetrs
Vážení diskutující,
koupě naftového 4x4 Dusteru v červenci 2011. Najeto 51000km. Bez jediné sebemenší závady a problému. Nic nesmrdí, nic neodpadává, nic nekoroduje.
Dnes 250 km po dálnici, průměrná rychlost 122km, spotřeba se držela celou dobu na 7,6 l/100 km.
shark11
Určite sa test neskončil úspechom, ale zas o nejakom "totálnom prepadáku" som v tom Autotipe nečítal ...

Je jasné, že známka 4 nie je dobá, ale je tam i pätka .... a tú má dosť vozov koncernu a nikdo ich nepovažuje za totálne črepy ....

Ale je jasné, že Dacia nie je o kvalite, ale o (ne)kvalite za rozumnú cenu .... jednoducho zákazníci ani žiadnu hviezdnu kvalitu nečakajú ....
BeranK
jmenuj.....
GTI
Četl jsem to již v časopise AutoTIP a draly se mi doslova slzy do vočí, když jsem si vybavil ty zdejší mudrlanty co jim (s kalkulačkou v náručí) vycházel Duster trochu líp než bavorská ixtrojka a tak prý zatím ještě váhali s výběrem. No počítám, že se jim dnes právě zbořila životní garáž... Avšak neklesej, u některých aut nejde porioritně o to aby jezdila, prostě si koupíš auto, zaparkuješ ho pod balkón a budeš se na něj dívat. Jenom dívat. Ale tohle by tě nemělo nějak moc vyosovat, ty děláš jako kdybys místo čučení na video taky někdy žil...

Pojďme k Dusteru. Levné auto, drahé zážitky. Některá zjištění jsou přehlédnutelná, některá překvapí a některá mohou až šokovat. Je to celé trochu smutné, neboť tu byla naděje, naděje na to mít doslova za pár šlupek skoro toho bavoráka. No na to "skoro" ale bacha, však znáš ten rozhovor: "Mám dustera, to je skoro jako BMW X3. Taky mám holku, teda už ji nemám, ale když jsem jí měl, říkala, že jsem skoro jako Brat Pitt. No vidíš, kdybych nebyl "skoro" možná jí mám ještě dneska..."

Buď k sobě upřímný: že se ti ani moc nechce věřit, co zjistila redakce AutoTIPu? Vnitřně se bráníš, a chceš tak nějak bránit i toho Dustera. Naděje je, neboť testem prošel jenom jeden kousek, ty můžeš mít třeba životní štěstí.

P.S. Prostě nezatracuj Dustera jenom proto, že si ho ten Brat Pitt zatím nekoupil. Koneckonců, však znáš větičku - Jsi než to, co tvůj vůz, běž do garáže, otevři vrata, koukáš na sebe. Ostatně vše, co jsi nucen si myslet o svém autě si klidně můžeš myslet i o sobě :-!
Aris
Naprostý souhlas :yes😒br />
A aspoň už není Touran poslední.
Saab
A kdo je horší než Touran ? Duster to teda určitě není.

VW Touran 2.0TDI - 77 "trestných" bodů - známka 6
Dacia Duster - 32 "trestných" bodů - známka 4

VW Passat Variant 2.0 TDI - 41 "trestných" bodů - známka 5
VW Fox 1.2 - 42 "trestných" bodů - známka 5
.....
Mig_35
Ajajajaj😄 tady se plive na Duster leč koncern umí vyprodukovat taky perly :yes:
eliot
jossalito
Koukám, že jsi doteď nezaregistroval, že už testovali dokonce i současného Tourana, který byl výbavou našlapaný až po střechu. A ten dopadl naprosto famózně.

Vidím, že je pro tebe lepší srovnávat 7-9 let staré modely a dělat zde z toho své "dalekosáhlé" závěry.

K Dacii, je to levné auto, které kdo zná, asi chápe a nějak to od něj snad i očekává.
kyklop
na prvom testovanom tourane sa sralo vsetko, ale je to len jeden kus s neviem akeho celkovo vyrobeneho poctu a to plati aj o tejto dacii.
Posledna veta je blabol, ocakavas, ze to nema extra vybavu, alebo klvalitne plasty, ale rozpad prevodky neocakavas aj ked to auto je lacne. Koniec koncov aj fox bol oholeny rebrinak, rozpadaval sa na kusy,ale nikto ho nekupoval s tym,ze je lacny a bude sa * :-!
jossalito
Tady mluvíš o opravdu starých autech, jež jsou k sehnání už leda jako staré pekáče v bazaru. Ale vím, ono je potřeba do každé dikuze ten koncern zatáhnout. 8-s :no:
grifith
Ale jejich testy proběhly stejně jako u toho Dusteru od novoty.... Nebo chceš starší výsledky AutoBildu dementovat?
GTI
Přes dementy jsi tu přece ty >😁
grifith
Más recht, s některýma se tu ale diskutovat nedá... :-! Postřelená husa nejvíc kejhá co.
GTI
Jo kejháš mile. A už dlouho >😁 :no:
grifith
Ale tebe nikdo nevolal a hned se ozveš, asi ses poznal. Tak už drž pysk a krok blboune :no:
GTI
Počítám ještě tak týden dva a odrovnáš se tu sám >😁
grifith
Aby ses nepřepočítal, lháři.
jossalito
Proč vzít v potaz nový model, který dopadnul výborně, když je ve statistice 9 let starý, který dopadl blbě.
S tím novým se ale argumentuje proti koncernu dost špatně.
grifith
Protože jde stále o stejnou statistiku, jak jsi to sám napsal - jde tedy o prvotinu Dacie, až budeme chtít hodnotit, počkáme na další generaci a uvidíme.
rohYpnol
protože kupci Dacie obvykle stojí před volbou 9 let starý z bazaru nebo novou Dačku 😉

Takže podle tebe bude lepší volbou bazarový koncernový majstrštyk, který vyhořel ve statistice před 9 lety než nová Dacia, která dosáhla stejně nevydařeného hodnocemí???

(ber to obrazně, neporovnávám konkrétně Dustera vs. Touran)
jossalito
Mi nevykládej, že devět let starý pekáč stojí čtvrt milionu. 8-s
GTI
Ten kluk vůbec neví která garážově bije. Je to takovej zdejší kalkulátorovej kovboj 8-s >😁
rohYpnol
Podívej se, kolik stojí 10 let stará SUV... To nemluvím o tom, že Duster 4x4 mnohá SUV svými terénními schopnostmi předčí.

Jasně, není to 1/4 melounu. Jenže připočti jen koupi pneu, preventivní výměnu oleje, filtru, rozvodů a jsi na ceně Dustera ani nevíš jak. A stále ti visí otazník nad dalšími skrytými vadami. Další otázkou je, jestli s nájezdem 200 tis. km bude spolehlivost ojetiny vyšší než u toho Dustera. A Duster má jednu významnou výhodu - záruka 5 let znamená, že dalších 5 let, i když se něco vysype, nepůjde z tvojí kapsy.
jossalito
Prosím, nepiš nesmysly.
rohYpnol
Proč? Tak dej příklad adekvátní 10 let staré ojetiny 4x4... Spočítej tady prvotní náklady po jejím pořízení...

Já nepopírám, že s ojetinou bude klidně i s 200 tis. km na hrbu lepší svezení jak s Dusterem, ale to je jiná kapitola.
jossalito
Napadla mne Dusteru podobná SX4.

Ať počítám jak počítám, tvé závěry mi nevychází.
rohYpnol
SX4? Všdyť to je crossover, ani ne SUV. Podívej se na (Grand) Vitaru, RAV4, CR-V...
novice
SX4 tady jeste 10 let neni, pokud se nepletu. Jinak 10 let stare SUV bych nechtel snad ani zadarmo 😄
JDM
my doma jednoho 11-ti letýho offroada máme a vživotě bych ho nevyměnil za dustera 😉
protože tenhle 11-ti letý offroad jedenáct let jezdí bez poruch :yes: a když se o něj bude dál pečevat jako do teď bude dalších 11 let jezdit 😄
novice
Neco jineho je mit ho 11 let doma a neco jineho je brat neznamou ojetinu. 😉
rohYpnol
přesně tak. Navíc u SUV je mnohem větší riziko drahé závady, navíc nikdo neví, jak bylo SUV provozováno (časté jízdy v terénu, riziko utopeného vozu v brodu...)

https😐/www.youtube.com/watch?…… />
Pokud měl SUV třeba podobný bezmozek jako Octavii 4x4 na videu, pak bych tu koupi nikomu opravdu nepřál
Ja Prvni 123
ahoj. 😉 Tady ro riziko prave moc velky neni...
Ja Prvni 123
neni tam moc veci, co by se mohly pokazit. Az na tu prevodovku. Prevodovka z osobniho auta bude v SUV vzdycky slaby misto. Trpelo tim uz ARO, ale taky Niva a podobny levny suvecka...
rohYpnol
tak pokud zůstaneme čistě v rovině SUV, pak tam máme navíc haldex (či podobné systémy). Haldex samotný nevím jak je poruchový... Pokud ale zabrousíme dál, třeba Vitary měly myslím i uzávěrky diferenciálu a redukci převodovky...

Navíc co se spojky týká jistě budeš vědět líp než já, kolik stojí právě spojková sada třeba na L-R Freelander.

Jenže ono hlavně záleží na způsobu užívání vozu (ostatně jako vždy), mrkni na youtube a bude ti jasné co mám na mysli 😉

youtube: Test Octavia 4x4, Ford Excursion , Jeep Cherokee , 1/2
Ja Prvni 123
to jo, ale spojka je vicemene sporrebni material... a porad stoji zlomek prevodovky. A Haldex Te, vetsinou, nezastavi. Kdyz odejde - zustane Ti predokolka. Ja jsem z toho L-R sveta porad trochu deformovanej a tak za kriterium preziti povazuji "dojet". 😉
Ja Prvni 123
a ze je zpusob pouzivani rozhodujici souhlasim. 😉 Vetsine lidi stejne jako SUV staci predokolka s vyssi svetlosti a blokovanim diferencialu... Suv proste neni - a ani nema byt - off-road! 😉
rohYpnol
přesně tak. Navíc u SUV je mnohem větší riziko drahé závady, navíc nikdo neví, jak bylo SUV provozováno (časté jízdy v terénu, riziko utopeného vozu v brodu...)

youtube: Test Octavia 4x4, Ford Excursion , Jeep Cherokee , 1/2
(odkaz se mi nedaří vložit)

Pokud měl SUV třeba podobný bezmozek jako Octavii 4x4 na videu, pak bych tu koupi nikomu opravdu nepřál.
kyklop
pozri sa na diskusiu pod testo, stareho tourana a passata, kde sa obhajoval jeden nepodareny kus zatial co tu sa pluje na vseobecnu nekvalitu, resp.nespolahlivost
jossalito
Kde je ta diskuze?
Beekey
Jo, sice jde o ted jiz staryho tourana, ale testovany byl novej, jakej je rozdil? To jako chces tvrdit, ze nejake spolehlivy auto, treba 3er pred deseti lety vzhledem ke konkurenci a aktualnimu stavu technologii nebylo spolehlivy, jen proto, ze ted uz je stary?
jossalito
První Touran byl prvotina. Nedávno testovaný již navazuje. Co to ve výrobě znamená, snad chápeš.
grifith
Takže s hodnocením kvality Dusteru počkáme až na jeho další generace :yes:
jossalito
Klidně.
Kdo zná Dacii, ví, že očekávat od ní něco zásadního, nelze.
grifith
No jo, před deseti lety by jsi neřekl, že Dacie bude mít takový úspěch, jaký má. Takže spekulace bych nechal až zde bude nová generace a projde tím samým testem.
kyklop
a co take zasadne od dacie ocakavat nemozeme?
jossalito
Že se z ní stane Mercedes. :-!
grifith
A to se očekává? >😁 No asi jak kdo.
jossalito
Víš, to byl pouze příměr...
ericho33
Tak to ani z VW 😉
jossalito
A zase ten VW.
Co vy byste si bez něj počali... 8-s
holden_holden
hlavne co bychom si pocali bez takovyho saska jako jsi ty a dalsi blbecci z gtiho spolku
jossalito
Názorně dokazuješ, že si vystačíte v klidu sami. :-!
Saab
Zaregistroval, nicméně to nic nemění na faktu, že Touran je stále i na posledním místě.
twistedTSD
Tradičně se diskuse pod Dusterem stočila k VW, respektive k testům již neprodávaných modelů. Vtipné. To, že v posledních testech dopadl výborně, to už se samozřejmě přechází bez povšimnutí.

Jinak, já jsem čekal, že na recyklaci dávno ozkoušené techniky už se nedá nic moc pokazit. Škoda.
Saab
Já s VW nezačal. A co že se neprodává ? To platí pro spoustu dalších aut v tomto "testu". To ale nic nemění nic na faktu, že VW Touran 2.0TDI PD je nejhorším autem v dějinách těchto testů AutoBildu a zatím nic horšího tímto testem neprošlo.
To že novější Touran prošel je hlavně zásluhou motoru, protože ten původní byl největší krám co po silnicích jezdil, proto tak mizerně dopadl i Passat, který měl stejný motor.
Naštěstí tragédie ve formě TDI PD je dávno pryč a nahradil jej CR TDI, který je mnohem spolehlivější.

Na recyklaci staré techniky se dá pokazit hodně. Stačí z úsporných důvodů pro výrobu daných komponent používat původní staré stroje, které již mají něco za sebou a pak vznikají větší vůle ve výrobě a problémy jsou na světě. Případně pokud původní technika stála za prd a neprošla modernizací, tak bude stát stále za prd.
Jaros71
To jsou zase bláboly..
Ten test Touranu I je starý jak metuzalém..
Mrkni se na test po 2.faceliftu..tedy Touranu III..!!!
Auto je vychytané bez problémů.. :yes:
Pochybuji , že se toto Dacii povede!! :no: :-!
Ale testy jsou to dobré..a u VW se museli chytit za nos.. :yes: 😉
Výsledkem jsou auta bez poruch. >😒]
grifith
Takže si počkej na další testy Dusteru a vynášej soudy až po něm. Pokud pro tebe není relevatntní srovnání v tabulce, pak se nemáme o čem bavit. Už jsem to zde jednou psal, budeme-li vycházet z provedených testů, pak Duster je spolehlivějším vozem než byl Touran či Passat ve své době. Navíc za cenu, která je nepoměřitelná a to je pro Dacii jasný úspěch.
Saab
Redakce AutoTIPu zjistila velké kulové páč ten test dělali němci z AutoBildu a AutoTIP to jen přeložil do češtiny 😉
GTI
A to je pro tebe novina? 😄
Gilgit
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
GTI
Zkus hadry...
Saab
Já to vím, to tys tady plácal něco o tom co zjistila redakce AutoTIPu.
BeranK
Když už dojdou argumenty k věci, tak tady člověk s nickem již neexistující automobilky (což je stejně pádný argumemt pro věcnost jeho vyjádření, jako že to nedělal AutoTIP, ale Němci od Autobildu....to tak pro srovnání) bude plácat podobné nesmysly. AutoTip je česká mutace Autobildu a je zřejmé, že je jedno, jestli to dělali Němci nebo Češi. Na věcných faktech to nemění nic.
Saab
Když dojdou argumenty, tak tady někdo s nickem domestikovaného zvířete začne plácat nesmysl o tom, že AutoTIP a AutoBild je totéž. Není. Na věcných faktech to nic nemění, to je pravda, ale to jsem tady nikde nezpochybňoval.
woody-alien
"Avšak neklesej, u některých aut nejde porioritně o to aby jezdila, prostě si koupíš auto, zaparkuješ ho pod balkón a budeš se na něj dívat. Jenom dívat." To už je zase řeč o Touranu ? 😲 >😁

Jinak, Duster je mi opravdu volnej. Chtěl bych jen upozornit na fakt, že zatímco u jiných aut se špatný výsledek v testu omlouvá chybou kusu, prostě tím jedním promile pravděpodobnosti, že se něco pokazí, tady se pohřbívá Dacia hluboko pod zem. Bez ohledu na záruku bych byl taky rozladěnej mít podobnej "kousek" doma. Ale ukáže čas. Konkurence je nemilosrdná a pokud je Duster takovej střep jak to vypadá, dlouho se na výsluní neudrží. A ani cena mu nepomůže.
GTI
Jo, a je to trochu škoda.
escorpion
U susedov, v starej nezateplenej, panelovej bytovke parkuje BMW 5 GT. Neviem čo si myslieť o majiteľovi. Má vkus alebo fleet ? S takým autom asi nebývam na sídlisku ...
novice
Jen technicka poznamka, Pitt neni tvuj bracha (brat), ale Brad. Musis byt presny, absolutne presny >😒]
Takze pro priste si pamatuj William Bradley Pitt nebo taky Brad Pitt.
Za tvou pripravu na tento prispevek :no:
JaMM
Nuž čo, GTI píše tak, ako mu zobák narástol a "tt" bol preklep.
GTI
Jo, příště si to nechám zkontrolovat Bradem >😁
novice
Nech si to zkontrolovat kym chces >😁
Mimochodem, dost casto se vyhybas odpovedem na otazky, co treba muj dotaz na barvy? [odkaz]
Gilgit
BeranK
Á, náš chytrolín se zase projevil. Jistě při své genialitě víš, kdo prohlásil : "Je lépe mlčet a být považován za blázna, než promluvit a odstranit tak všechny pochyby." I když tě znát nemohl, jako by to tak bylo.....dokazuješ to tady každým druhým příspěvkem. Už se zase těším, až tady "chytíš" nějakého nešťastného redaktora při "chybě" nebo "nepřenosti" a uspokojí tě to aspoň na dva týdny......
robert78
No nevím GTI, ale pamatuji si, jak si tu dlouze psal o tom, jak zcela nevypovídající je tento dlouhodobý test, neboť jde přeci jen o jeden vůz z mnoha vyrobených... Ale to bylo v případě testu VW, teď u Dacie jen potvrzuješ výsledky testu a žádný protest vůči nízké vypovídající hodnotě z příspěvku necítím... 😲
Toky1
Prvý krát počujem,že niekto porovnáva Duster s X3. Ty vole.
Toky1
Dacia Duster a Lada Niva sú autá, ktoré majú vlastnú kategóriu.
Gilgit
petrumr
woody-alien
Člověče, Dustera si hodně kupujou firmy, tam se nedá očekávat, že by ho hejčkali a dopřávali mu po každých 1.000 km tři týdny dovolené. >😁
kyklop
preco by niekto s dusterom tych 100k km nenajazdil??? Ovela vacsie porcie sme davali aj na vacsich kybloch ako napriklad favorit. Poznam par loganov, ktore maju hodne cez 100k km a tak nejako stale jazdia
Saab
Proč ne ? když jsem kouknul na sAuto, tak tam prodávají jednoho tříletého s najetými 182tis. km
[odkaz]
Stefič
mě by zase zajímalo, který zoufalec najede 100 tkm s HáááTééééPéééé
BeranK
Ve firmě, kde jsem před pár lety dělal, jezdila tři HTPéčka (dvě v kombíku) bez sebemenších problémů kolem 150.000 km a pokud vím, dvě tam ještě pořád jezdí. S jedním z nich jsme jezdíval a naprosto bez probémů - byl jsme si ovšem vědom, jaké auto a s jakým motorem používám. Oktávka, se kterou jsme jezdil šla z firmy při nájezdu 230 tisíc za 70 tis. Holt to chce mít zkušenosti a praxi a ne blábolit krraviny.....
beibej
přes 300.000 km po praze v plynu v poho.
Dacia CZ
Test jsem četl a kromě výměny převodovky která se spíše jevila jako špatný kus to nebylo nic hrozného a už vůbec ne propadák jak tady Auto.cz - součást VW koncernu píše. Proč jsem se nedočetl že VW Passat 2.0 TDI Variant, VW Fox 1.2 a VW Touran 2.0 TDI Trendline dostali v konečném hodnocení 5 a jsou na úplném konci žebříčku a ještě taková modla spolehlivosti VW Golf dostal 4+?
CHerokee
augustin
Tiez ma to napadlo....neobhajujem Daciu ale redakcia pri VW tak ostry slovnik ako "prepadla" a pod. v zasade nepouziva aj ked je podla testov toho isteho "spolku" VW este horsie??? Cim to bude :-!
Ondris
VW totiž nepropadne, nikdy.
I když Ti motor vyflusne řetěz na silnici, pořád si můžeš posedět v supermainstreamovém interiéru a tvářit se, jako bys jen tak odpočíval po náročném dni plném brejnstormingů, mítinků a vykomunikovávání hovadin napříč kanclem.

[odkaz]
Gilgit
Saab
Problém převodovky může být jak konstrukční, tak i vada daného kusu, těžko říct. Převodovka v testu AutoBildu zklamala i u dražších vozů😒br />
Audi A4 Avant 2.0TDI - výměna převodovky Multitronic v 62.410 km [odkaz]
_MT_
Když si to přečteš, tak zjistíš, že převodovka fungovala. Být to po záruce, tak je za takový přehmat asi přerazíš.
Saab
Podle techniků Audi tam byl špatný spoj hnacího hřídele.
Podobně jako u Audi A6 2.7 TDI kde pro změnu po 15.000 km vyměnili manuální převodovku (hlučná a "blbě" řadila). Následně zjistili, že tam byl špatný synchronizační kroužek třetího převodového stupně.
Třeba AutoBild dodatečně dodá informaci od Dacie kde byl problém u nich 😄
_MT_
Vzhledem k ceně převodovky (a zrovna multitronic patří mezi ty dražší - stával přes 200 tisíc, jestli si dobře pamatuji) výměna skutečně není optimální řešení. Tady to asi také bude banalita, většinou to tak bývá. Jen to musíš chytnout včas. Zbytečné výměny jsou v jejich testech naprosto běžné - stačí nějaký nestandardní problém.

Jen mám takový pocit, že v ČR by ses ve všech případech dozvěděl, že jde o normální projev. >😒]
woody-alien
"Jen mám takový pocit, že v ČR by ses ve všech případech dozvěděl, že jde o normální projev." >😁 Taky si myslím. 😉
Saab
To je možné, kamarád si na servis Audi v ČR dost stěžoval. Když mu na jeho služební A4 blbla elektrika, tak jim tam po čtvrté návštěvě udělal tijátr, takže pak volali do Německa a Audi jim navrhla kompletní výměnu celé kabeláže v autě. Tu pak v rámci záruky vyměnili a od té doby má klid. Teda od elektriky, teď si pro změnu stěžuje na převodovku 😄 Ale s tím už jede do Německa, o českém servise už nechce ani slyšet.
_MT_
Tady to máš😒br />
zu den Getriebeproblemen: "Bei der abschließenden Analyse des ausgetauschten Getriebes im Werk wurden Verunreinigungen und Ablagerungen festgestellt. Ursächlich dafür dürfte ein verwendetes Getriebeöl sein, das nicht den Herstellervorgaben entsprach."

Zajímalo by mě, proč měnili podruhé olej v převodovce (ani ne 20 tisíc po výměně převodovky).
Ronault.
Lowend stále před supermainstreamem? Tak to je ještě stále v pohodě :yes: >😒] >😁
grifith
No ale neboj, určitě ti bude vysvětlono, že Touran byl zvolen ve zcela nevhodné kombinaci, kterou si prakticky nikdo nekupuje. Ale propad Dusteru, to je ta pravá realita >😒]
novice
Zrejme tak nejak to bude >😁
_MT_
Ten se dost sypal - byl to určitě PD s DPF, smrtelná kombinace. Byla to pěkná komedie. Ale už je to starý test, testovali ho od té doby znovu ve "stejné" motorizaci a dostal 1.

Někdy by mě zajímalo, kdo jim ta auta servisuje. U Touaranu to myslím bylo turbo za nějakých 40 tisíc, které vyměnili naprosto zbytečně. Takový servis musí člověk milovat. U A6 padly dvě navigace, než zjistili, že je prasklá hadička od ostřikovače a teče jim do elektroniky. Pravda, trvalo asi 45 tisíc km, než voda nadělala dost škody a navigace to vzdala.
Saab
To je v servisech bohužel normální. Nehledá se příčina závady, ale metodou pokus-omyl se mění celé díly. Pokud je auto v záruce, tak je to ještě v pohodě, ale pak se z toho člověk může potento ;-\
kyklop
s prehladom a velkym niekolko bodovym nadskokom
Katikakus
:yes: >😒]
Ondris
A teď se na problémek podíváme správnou optikou - předem se omlouvám za parafrázi cizího příspěvku, ale nedá mi to. 😄

Leden 2010 - nákup Dustera, král sídliště a whatnot
2010 - spokojeně jezdíš
Červen 2011 - trošku povrzává řadicí páka - záruka
Srpen 2011 - 120 kilo živé váhy se podepíše, holt jsi rozviklal sedadlo - jasně, záruka.
2012 - jo, nějaké maličkosti, ale o těch už jsi věděl při koupi...
2013 - nějaký problém? Dacia pořád slouží.

To není tak hrozný, že?
Ronault.
Tak nějak... od lowendu prostě nelze čekat měkčený plast a masážní sedadla z vybrané kůže, jezdit ale jezdí...
JaMM
Odan, ked v Indii zmontovali prve licencne Jawy, tak chlapici v "pyzamach" s udivom povedali "jezdi". A tak vznikla motorka pre chudobnych zn. "Yezdi".
grifith
Vidíš a když koukneš na výsledky některých koncernových aut, tak to už by asi i ti Indové hodili do Gangy....
jamp
Neurazaj GTi ho, vraj motorka pre chudobnych. Ako "hurrican" z Mostu po nej tuzi viac ako po nejakej japonskej ryzi. A ty GTI nesmut, JAWA vraj pracuje na homologacii po vzore KTM takze clonkou ( mozno by stacila podlozka zo zeleziarstva ) zoskrti vykon na 4,99 ? kW a budes ju moct prihlasit, ale ty si pisal o povodnej 17 kW predavanej ako sada nahradnych dielov. Takze vlastne ty chces mat pod balkonom JAWU ?
Tie testy by mali byt hodnotene hlavne podla toho, ci ta auto dovezie do ciela alebo nie, takze cesta sluzobnym SUPom 2,0 tdi s 50000km zacina vzdy kontrolou ci mam servisnu knizku, navod a cislo na skoda asistencne sluzby, ktore uz iny SUP musel vyuzit. Spoliehal som sa na to, ze 1,8 TSi je dobra volba, ale niekto mi to tu vyvratil. Budem verit, ako pise GTI, ze mam stastie na dobry kus... Alebo na dlhsie jazdy pouzijem nieco spolahlivejsie
JaMM
Isteze "to nie je tak hrozne", ked si na volnobehu ...

... zatvoris oci, aby si nevidel interier, zapchas usi, oblecies antivibracne kvadro a hrdza ta upokoji, ze Duster je naozaj vyrobeny zo zeleza.
Ondris
Aspoň víš, že žiješ a že motor pořád šlape! :-!
JaMM
Ked susedia hore buchaju, peru, vysavaju, tak najradsej by som bol, keby nezili! 😉
Ondris
>😁 :yes:
jamp
To peru na DUSTERI ? >😁
Kvoli tomu nemam susedov :-!
novice
Pak vystoupis, vezmes lano a vytahnes zapadnute Yeti 4x4 >😁
jossalito
Asi se budeš divit, ale železo nerezne. :-!
Ondris
Jakto? 8-s
Ronault.
Koroduje, vy tupci!

[odkaz] >😁
Ondris
Jo táák! >😁 :yes:
jossalito
Železo je čistý prvek. Nemá tam co reznout. Rezne ocel. :-!
Ronault.
A co je prosím Fe2O3?
jossalito
Oxid železitý, co to má co společného s čistým železem?
Ronault.
Hydratovaný oxid železitý je tedy prosím co, když to není rez?
jossalito
O "Hydratovaný oxid železitý" zde píšeš pouze ty. :-!
Ronault.
A jak vzniká tedy hydratovaný oxid železitý, pane docente? Já se jen ptám, ty přece všechno víš! :yes:
jossalito
Tady si někdo naběhl a nějak to nemůže rozdýchat, koukám... :-!

Víš, ono je prostě blbost už od začátku psát o železe, z toho se prakticky nic nedělá, je moc měkké, obtížné jej vyrobit. Vše kolem tebe se dělá ze slitin. Nejběžnější slitinou železa je právě...ocel... :-!
jamp
Zelezo sa ciste v prirode nevyskytuje, kvoli afinite ku kysliku. A co koroduje v oceli, uhlik ? Kto mate v pivnici uhlie, pozor, zrezne. Alebo sira, fosfor, mangan >😒]
jossalito
Jeden už pochopil.
Beekey
Jossalito, ne, ten jeden ti to ironicky vyvratil, tys to jeste porad nepochopil...
jossalito
Ano, vím, hlavně, že si rozumíte mezi sebou a na své úrovni. :-!
Stefič
ty jsi ale kus debilaaaaaaa, bože do čehos to duši dal >😁 >😁 >😁
jamp
Neviem, nemali by sme hlasovat ? A aka bola otazka ? :😉 >😁
Ronault.
Neboj, tebe rozdychávat opravdu nepotřebuju 😉

Fascinuje mě, jak tady machruješ s učivem zákládní školy, co je železo a co je ocel, přitom jediným problémem je mít trochu rozsvíceno a chápat i ostatní, ne jen své ego a své jedinečné podání... ale to je prostě jossalito 😉
jossalito
Ale Ronaulte, já se dobře bavím nad tím, jak se zde plácáte po ramenou a přitom píšete takové ty děcké pohádky. No, hlavní je, když si mezi sebou a spolu dobře rozumíte. To jsem již poznal. :-!
grifith
děcké? co to prosím je? >😁 >😁 >😁
Petrko
Děcké od slova děcko což se rovná jossalito.
JaMM
jossalito "metalurg" a co taka doba bronzova a hlavne doba zelezna 😉 😉 😉
novice
Hematit (krevel) ? 😄 Tak me to aspon kdysi ucili 😄
Beekey
>😁 >😁 Ronaulte, ale on mluvi o cistym zelezu... >😁 to je jako cista kosile, tak do toho netahej spinavou kosili, prosim...! >😁
JaMM
Myslis Stainless Steel - Inox
jossalito
Tady jde vidět, že opět někdo nechápe. 8-s

Nahoře píšeš o železe, tedy "iron". Tu píšeš o nerezové oceli, tedy stainless steel s obchodním označením INOX.
Johnn
Konečně jsi pochopil,že železo (elementární prvek) velmi rychle oxiduje,tudíž rezne,koroduje... .Ale koroze se nemusí týkat každé oceli.
esper
ano, ocel tiez hrdzavie, lebo je z drvivej vacsiny tvorena zelezom >😁 domnienka, ze ciste zelezo nehrdzavie je mylna. ak na zelezo posobi vlhkost a kyslik, nastava oxidacia zeleznych atomov = hrdzavenie. V zime je hrdzavenie este urychlovanie solou z ciest. chemicke vzorce pisat nebudem, lebo z hlavy ich aj tak neviem a kopirovat sem vzorce z wikipedie nema velky zmysel, kedze pochybujem, ze tu je vela nadsencov chemie >😁
Beekey
ciste zelezo je mekke a snadno koroduje... misto tveho placani by sis mohl otevrit magicky vyhledavac😒br />usethefuckinggoogle.com !
FireX
WinDiesel
Tak to je na "Zlatou baňku" hochu, úroveň Terazky z Černých baronů. Zeptej se prosím pár chemiků, zda čisté prvky neoxidují (v případě železa nereznou)........ Když o tom víš prd, tak se do toho nezaplétej. A když už si se zapletl, tak tu pitomost tak hloupě neobhajuj...
jossalito
Pitomost je psát, že je něco udělané ze železa. :-!
Ronault.
Zákleží na tom, jestli jsi chemiek nebo materiálový inženýr.
jossalito
A to proč? Ty znáš něco, co se dělá z čistého železa? >😁
Johnn
No já bych to nechal spíše na hovorové češtině.Říkáme také železný šrot,nikoli ocelový či litinový.V diskusích se hovorové výrazy běžně používají.
Ale říci,že oceli korodují a železo ne,to už je trochu mimo.
BeranK
Co to je materiálový inženýr?
Beekey
nemeni to nic na tve omezenosti a nepravdivosti tveho tvrzeni: "ciste zelezo nekoroduje"
tak se aspon priznej, zes napsal blbost, a nesnaz se z toho vykrucovat...
jossalito
Dobře, napsal jsem blbost.
WinDiesel
Tak za to ............ poklona :yes:
Beekey
Ondris
:yes: Poklona
kyklop
WinDiesel
A to je zase pravda, žádná konstrukce není z čistého železa. Používá se různé druhy oceli, s příměsemi, legované. V případě motorů se používá velmi často litina (vysoká příměs uhlíku).
Poslední výkřik techniky je D L C C - Diamond Like Carbon Coating - tento výkřik techniky, povrchování vrstvou uhlíku vykazující vlastnosti diamantu - má kupodivu v motoru 1,5 dCi i vysmívaná Dacia Duster.
Tvrzení, že Dacia Duster používá pouze odloženou techniku Renaultu, je zavádějící, nepřesné a nepravdivé.
jossalito
Technika - technologie?
WinDiesel
>😁 Buďme tedy přesní, technologie je lepší výraz .....
kyklop
:yes: >😒]
eliot
První tři roky to s Dusterem rozhodně tak hrozné nebude ,už jenom kvůli té záruce ,ale až potom bude nějaký problém ,tak se zpočátku levný model může docela prodražit , skoro by se dalo říct ,ať si potencionální zájemce koupí auto o něco kvalitnější a o něco dražší.

Naštěstí se dá za cca 7 tis. prodloužit záruka na 6 let ,takže není opravdu co řešit, snad zájemce o takové auto ví ,jaká je jeho opravdová kvalita a po těch 6-ti letech si to jen blázen koupí jako ojetinu, prostě SUV nejlíp na jedno použití.

Kdy by se dalo uvažovat spíš nad něčím trochu víc kvalitnějším a jistě dražším ,tak nejlíp v případě ,když si někdo pořizuje auto opravdu jednou za dlouhej čas , i když je potom otázka co vlastně pořídit?
Ronault.
Právě naopak, vzhledem k recyklovanému původu dílů starších modelů nebude problém nahrazovat z široké palety druhovýroby.
_MT_
Nelze z toho dělat nějaké vážné závěry. Je to jedno auto. A závady to nebyly katastrofální.
Adam Novák
...a vidím, že smutníte, že jste si nekoupili Yetiho 😉
grifith
to ja jasné, jak někdo diskutuje nad nějakým autem, tak si ho hned koupil, to je mi logika. Ale u tebe se logiky člověk dočkat nemůže >😒]
escorpion
Že ťa to baví. Vyser sa na diskusiu a rob niečo propešné pre spoločnosť ...
Makovnik
S takou sprostou hlavou je dobre, ze je len tu. Neviem si ani predstavit tie "prospesne" problemy, ktore s nou moze vytvarat.
vabis
To je jak Logan na střeše od ADACu >😁 Na převráceném byla jiná guma než na stojícím, střecha podřená divně, na asfaltě žádné škrtance. Jak byli vyzváni na popis celé situace, tak rázem celá informace zmizela a bylo navždy ticho po pěšině. Jen fotka na střeše lidem v paměti zůstala. 😉 Daciu naštěstí nechci, nicméně se zcela důvodně domnívám, že zde prezentované výsledky nebudou v reálu zdaleka tak horké. Navíc o AutoBildu se veřejně ví, že píše tak, jak kdo platí. ...Jo Touran na šups reparát a i30 bez chybičky . Příště bude o prezidentské viróze >😒] :yes:
rapper
Rumunská Dacia byla vždy na chvostu statistik spolehlivosti a nejinak je tomu u nárazových testů Euro NCAP. Cena hold není všechno.
CenturionCz
Nehrají v ní role emoce a dojmy. Ekonomika nemá názory a představy. Má jen čísla. Tím hlavním je 249 900. Když započítáme vývoj vozu a motoru, certifikaci pro jeho prodej v EU, nákup materiálů, jejich spojení do tvaru vozu, instalaci pohonného ústrojí, mzdu zaměstnanců, odvoz vozu z továrny přes půl světa do České republiky a marži dealera (plus slevu, kterou možná potenciální zákazník vyjedná) a samozřejmě 21% daň, tak nezbývá než si natvrdo říci, že je to příliš dobrá představa, než aby to byla pravda. Za tyto peníze Duster ani být dobrý nemůže. Ostatně základem kapitalismu je to, že je v 99,9% případů dražší věc lepší než ta levnější. Pokud se pak na této škále podíváme na tu úplně nejlevnější, tak krom toho, že je určena pro opravdu nenáročné klienty, je zároveň také potenciálně nejvíce poruchová a nespolehlivá.

Pak je zde marketing. Dacia jako nejlevnější produkt nemá co ztratit. Její technologie jsou výběhovými technologiemi Renaultu, který už za jejich vývoj dávno zaplatil a protože tyto vozy prodává na většině trzích pod jménem Dacia a za tak nízkou cenu, tak ví, že se vždy najde koloušek, který ve vidině úspor a zároveň vlastnictví většího vozu, než na jaký by jinak měl, na celý deal skočí.

Poprvé (a asi naposled), kdy jsem zde kdy obhajoval ojeté auto před autem novým bylo někdy před měsícem nebo dvěma v diskuzi s GTI, který doporučoval jako první auto pro čerstvého řidiče novou Dacii. Vidíte, jak dobře jsem volil.
kyklop
svoj prispevok opieras o statisktiku na jednom vyrobenom kuse s vymenenou prevodovkou. Pozri si celkovu statistiku , resp. tabulku testovanych modelov a zistis, ze vela krat prepadli aj drahe auta. Jedna lastovicka leto nerobi
CenturionCz
Za daleko horší než vadnou převodovku (byť i to je dost špatná vizitka) považuji počátky koroze u dvouletého vozu. To se asi moc lišit vůz od vozu nebude.
kyklop
prevodovka je skor smola, neviem o tom, ze by v sucasnosti mal niekto z vyrobcou problem s manualom a tento bol meneny v zaruke, ktora je dost dlha u dacie.S koroziou suhlas,prevodovku vies dat zrepasovat specialistom na prevodovky (ti nebudu menit komplet ako autorizovany servis a mimochodom jednu rosypanu prevodovku v aute v sirsiej rodine repasujeme), ale s hnilou karoseriou sa moc robit neda
IPace
"Ostatně základem kapitalismu je to, že je v 99,9% případů dražší věc lepší než ta levnější."

tak tohle je ten největší nesmysl co kdy kdo na Auto.cz napsal >😁
CenturionCz
Nech mě hádat. Bude následovat pohádka o marketingu a oblbování davů neexistující kvalitou a následné obrovské zisky vychytralých prodejců prémiových produktů, že?
IPace
ne nebude

ale to co jsem citoval a co jsi napsal je nesmysl 😄
CenturionCz
No tak alespoň argumentuj. Jenom tvrzení, že se někdo mýlí, bez uvedení důvodů pro opak, je horší než mlčení.
Ondris
1)
Jogurt Florian - 10,90,-
Jogurt Vian - 6,90,-
Stejný produkt, stejná kvalita, jiný brand.

2)
Dobrých 75 % výrobků z Lidlu. Zde v přímém srovnání s jakýmkoli jiným řetězcem.

3)
Druhovýroba dílů pro BMW - Meyle, Lemfoerder, Powerflex - o dobrou třetinu levnější díly, stejná nebo lepší kvalita než OEM.
CenturionCz
1,2)U přeprodejců je situace složitá, protože se ceny jednotlivých produktů liší obchod od obchodu a jisté nerovnosti v tomto pravidle mohou vzniknout. Cena, za kterou však výrobce produkt dodává do obchodu je vždy stejná a perfektně reflektující jeho kvalitu. Když někdo dá Dacii Duster na Ebay za 100 milionů, tak také neporušuje toto pravidlo, protože její tržní cena prostě byla stanovena na těch 250 tisíc. Proto jsem svoje pravidlo spíše myslel jako pravidlo pro produkty, které mají doporučenou (nebo přikázanou) prodejní cenu. Ostatní je už jen operace s marží prodejce a nikoliv skutečnou cenou produktu pro jeho výrobce.
IPace
proc se poustis do ekonomických polemik, když otom zjevne nic nevis?

Duster stejne i jako jina auta mají povětšinou naprosto rozdilne ceny v ruznych castech sveta, takze tvůj další text opet doznava dost podstatne trhliny 😉
CenturionCz
Z počátku jsem ti v něčem dával za pravdu, ale teď už ze sebe děláš trochu prosťáčka. Je snad zcela samozřejmé, že každý produkt lze hodnotit pouze vzhledem k trhu, na kterém se nacházím - tedy v daném státě. Ve státech, kde je větší konkurence bude samozřejmě cena vozu stanovena níže, ale to nejen u Dusteru, ale i u ostatních vozů konkurenčních značek. Naopak v některých státech s vyšší životní úrovní může být cena trochu vyšší za účelem vyššího zisku jak výrobce tak prodejce. Dále se do ceny také promítne DPH a jiné daně v daném státě atd. To však nepovede k tomu, že by jeden horší model najednou svou cenou převýšil model lepší. Najdi mi zemi, kde není Dacia Duster nejlevnějším vozem dané kategorie...
Ondris
Ale není!
Vian a Florian je ten samý produkt, ale Olma musí dodávat Kauflandu i jogurty pod jeho privátní značkou - jen aby je tam nechali prodávat i ty Floriány. Na Vianech vydělá prd, zahojí se na osolených Florianech. Je to vyděračská praktika, ale já jako zákazník z ní těžím.

Cena odráží postavení na trhu, velmi zřídka kvalitu nebo výrobní náklady.
CenturionCz
To ano, ale za oba ty jogurty dostane výrobce zaplaceno stejně a rozdíl v ceně bere Kaufland, ne?
Postavení na trhu si můžeš určit sám. Otázka je, zda toto postavení dokážeš udržet. Pokud v ČR není trh pro jogurty za 50 korun (střílím od boku, diskuzi o jogurtech jsem opravdu nečekal a netuším, kolik stojí), tak je nikdo nebude vyrábět, ale pokud by se do toho někdo pustil, tak by musely být z principu lepší než ty dnešní za 10Kč. Jedinou výjimkou by bylo, pokud by výrobní postup a ingredience těch za 10Kč byly tak na vrcholu technologického a chemického vývoje lidstva, že už není kam dál.
Abych to zkrátil (protože jsem opravdu diskuzi na téma jogurty na auto.cz nečekal 😄 ), měl jsem na mysli produkty s pevnou doporučenou maloobchodní cenou a dále produkty s cenou nařízenou (typicky auta, jinak vám seberou status autorizovaného dealera) a elektroniku nebo jiné produkty s téměř identickou cenou ve všech obchodech v ČR. Navíc, zrovna ty přeznačené jogurty od Kauflandu se svým obratem možná vejdou do toho 0,1% výjimek.
Ondris
No právě že nedostane - rozdíl v nákupce obvykle odpovídá plus mínus autobus rozdílu v prodejní ceně pro koncového spotřebitele. To je jeden z důvodů, proč třeba Lidl neprodává téměř žádné "značkové" výrobky, pro výrobce to prostě není rentabilní.
Neber to nijak zle, ty operuješ hlavně s výrobky, které si výrobce prodává ve vlastní prodejní siti (auta, počítače, oblečení atd.), ale u běžných spotřebních výrobků je situace diametrálně odlišná. Abys jako výrobce vůbec mohl své zboží prodávat v řetězcích, stojí tě to hrozně moc sil, peněz a vyjednávání. Dokonce i to zboží si do regálů často musíš zavážet sám. 😄
Ty jogurty byl jen příklad, v rychlosti mě nic jiného nenapadlo - můžeme stejně dobře použít notebooky Clevo nebo přeznačkované vysavače ETA. Ale bylo by dobrý, kdyby sis proletěl problematiku privátních značek, jakým způsobem se jejich přítomnost v obchodech řeší a jaký obrat vlastně dělají (v určitých oblastech je to přes 50 😖. A znovu, neber to jako nějakou výtku, nikdo nemůže znát všechno a zrovna tohle Ti může ušetřit i dost peněz. 😄
novice
Ty jogurty (a nejen ony) jsou vicemene na vrcholu technologickeho a hlavne chemickeho vyvoje lidstva, tak aby se to za ty nizke ceny jeste dalo "zrat" a nezpusobovalo to skody na zdravi, aspon ne hned :no:
Janodzvonu
Florian není Jogurt. Jogurtů je v ČR moc málo. Tedy pravých jogurtů. >😁
BeranK
IPace
třeba trh s jednotlivejma a nasledne nahradnima dilama pro auta, delaji se zpravidla na jedne lince v jedne tovarne, a nasledne se bali do několika ruznych krabic a prodavaji pod ruznyma cennama, takze z 99.9% je razem v lepsim pripade 50%, to pokud je jen "original" a "replika", pokud se jedna ještě o koncernove dily které jsou pouzite v několika ruznych automobilech několika znacek, tak se to % ještě vice snizuje, uvedu třeba priklad predni napsravy pro Audi A4 😁, A6 C5, VW Passat 5 a Skoda Superb 1, všechny tyhle auta maj stejnou predni napravu která se da zakoupit v 6 ruznych cenovich hladicnach od cca 95 do 8 tisíc korun, přitom se jedna o ten samej výrobek jen pokazde zabalenej v obalu s jinym logem 😉 respektive od 95 do 14 tisíc, poslední jmenovany za 8 je z jiné tovarny a je to opravdu jen replikou, zbylých 5 baleni jsou všechny stejna, az na logo na krabici a cenovku v ceniku dealeru
Beekey
S timhle bych tedy tak uplne nesouhlasil😒br /> 99,9% případů dražší věc lepší než ta levnější
Podivej se na balirny ruznych potravinovych vyrobku, ktere bali levne veci pro retezce a pak to samy prodavaj pod vlastni znackou za 30-35% priplatek. V pripade automobilu to pravidlo take nemusi platit v tak vysokem pomeru.
GTI
No jo, no, pitbull se nekoná. Listuju v předmětném čísle AutoTIPu a je to takové trochu až hitchkockovské romaneto. Začnemě konečnou tabulkou (namátkově vybírám) -

1. BMW1
6. Ibiza, GOLF, TOURAN
10. Superb, Tiguan
17. Octavia II., Yeti
.
.
57. i30
78. Duster
84. mégane
89. Fiat 500

No pojďme k Dustrovi - na velkou pochvalu jsou kupci, neb 57% z nich preferuje pohon 4x4 :yes😒br />
Příznačné pro danou jakostní kategorii těchto aut (Duster není jediným lowendem na trhu) je vyjádření redaktorů, cituji:"Když zrovna Duster netrávil čas v dílně, byli s ním řidiči docela spokojeni." Proválej v sobě tuhle (geniální) vetičku. Vychází z praxe, zde hustota tapetovacího lepidla či lomivost světla na křídě plakátu nehrají žádnou roli, jde jen a než o pocity šoférů.

Velmi bych ovšem varoval jednodušší jedince, aby si tu na margo modelů, které dopadly hůře než Duster (namátkou - Fiat 500. mégane) hřáli svojí plakátovou polívčičku. Testuje se vždy jen jeden model, a tedy informační hodnota testu má vztah než a jen k tomuto testovanému modelu. Samozřejmě, že jsou i královské skoky, to když například Touran nedosáhl v prvním testu (je to už mnoho let) nijak moc vysoké číslo. NO a jak dopadl test nedávný opakovaný? Samozrejmě na výbornou - TOURAN dosáhl na příčku stejnou , jako například Prius...

Konečně vezmi do úvahy charakter závad - výměna žárovky či stěrače je brnkačka proti prosezenému sedadlu Avensise. Ale já vím, ty prosezené sedadlo měníš běžně. To si ovšem pleteš, výměna prasklého záchodového prkénka je něco úplně jiného, než prosezené sedadlo v autě. Po stovce kilometrů...

Co však testy potvrzují, když je umíš správně vyhodnotit. Vyjadřují přesně to, co znalí motoristé vědí - Německá produkce (prémie, VW) jsou ambasadory kvality, totéž naplňuje Toyota a Mazda. Samozřejmě s obdobnými výkyvy jako třeba ten Volkswagen (viz. 47, avensis). Docela zajímavé je to u frantíků, schválně si zjisti kde stojí jejich modely v tabulce. Vím, všechno je to uplacený. Akorát, když tak koukám na tu tabulku, nedochází mi kdo jako uplácí? >😒]
Ondris
Až vyletím od státnic tak se taky ohodnotím jako "no nijak moc extra výkon". >😁 Dík, bude se hodit.
Ono se není co divit, že napodruhý dopadl Touran dobře, kdyby tomu tak nebylo, AutoBild by asi museli zrušit...

Jinak sedadla jsem v autě měnil nedávno, nezdálo se mi to jako nijak zásadní úkon... práce na dvě hodiny i s tepováním koberce a výměnou konektoru airbagu.
Beekey
Ja bych se opravdu rad podival na celou tabulku, treba na auta mezi i30 a Dustrem, ale kvuli tomu abych mohl nekde verejne onanovat a pak olizovat svuj pohlavni organ, mi to za to nestoji...
na druhou stranu, ja si namatkove nevybiram, to obstoji tak asi na sjezdech CSSD, nebo demonstracich lumpenproletariatu na vaclavaku, radeji ukazu plnou tabulku😒br /> [odkaz]
Adam Novák
Nemáš něco aktuálnějšího? Moc by mě to potěšilo 😉
pogo26
Ten konec tabulky si ani VW nezaslouží.
65. VW Passat Variant 2,0 TDI
66. VW Fox 1,2
67. Citroën C8
68. Peugeot 307 2,0 HDi
69. VW Polo IV
70. VW Touran 2,0 TDI
GTI
Máš překonanou tabulku. S tímhle číslem vyraž do historického cirkusu 😉 Podle mně to bylo navíc uplacený :-! Nevím tedy kým, ale uplacený to bylo >😁 😉
Saab
Když podle tebe pogo26 zveřejňuje překonanou tabulku, tak proč ty sám ve své tabulce uvádíš Octavii II ?

Octavia II 1.6 FSI byla testována v letech 2005-2007, test byl zveřejněn 1.4.2008
Passat 2.0 TDI byl testován v letech 2006-2008, test byl zveřejněn 26.9.2008

BMW 130i bylo testováno 2007-2009, test zveřejněn 16.4.2009
adamzprahy
No nečetl jsem AutoTip, ale z tohoto článku mi to jako katastrofa nepřijde. Opravdu věříte že všem těm Dusterům co jezdí se v 33t km mění převodovka? Prostě špatný kus, který se v rámci záruky vyměnil. Vrzající sedadlo? Také v záruce, tak jaképak že se to prodražilo? Jinak mám nového Rapida a sedadlo tady vrzalo taky, naštěstí se to jednoduchou úpravou vyřešilo.

Jinak jak zde zaznělo, celkové hodnocení tak hrozné není, tak nevím proč se z toho dělá takový humbuk.

Jsem bývalý majitel Logana a teď mám kamaráda co má Dustera dci musím dementovat řeči o tom jak se ta auta do 100t km rozsypou. Je to nesmysl, kvalita motorových i podvozkových komponent (prostě těch na co se jezdí) je stejná jako u jiných aut a šetřilo se prostě na výbavě, interiéru a podobných, spíš doplňcích.

Tohle vážně zase smrdí sponzoringem jednoho koncernu aby se podpořil prodej jednoho nejmenovaného konkurenta :no:
matii
JJ přesně tak, je mi zle ze sponzorovaných "recenzí". Například to, co se stalo z primáckého Autosalonu ... tfuj. A s časopisy a WEBy to není lepší že? Když si zdarma vezmu v showroomu jisté značky prospekt, bude hodně podobný nejprodávanějším tuzemským automobilovým časopisům. Nemusíme chodit daleko že? To, že Octavia dostane v testu 92 resp. kombík 94% protože má největší kufr a Porsche 911 jen 90% už je jen pro zasmání.
novice
No zrovna v tom Autosalonu toho Dustera dost, respektive DOST chvalili :yes:
lacko.mi
Aj keď nie som veľkým fanúšikom značky Dacia, nechápem niektoré príspevky. Ludia treba si uvedomit ze je to SUV s pohonom 4x4 za nejakych 12.5 tis €. Uprimne si povedzme, co od toho auta ocakavame? Dialnicny korab? krala okresiek? mestsku selmu? Nie !!! ocakavame od neho "pracanta" ktory bude za nie vysoke naklady sluzit. Samozrejme najdu sa aj odvazlivci co z neho maju rodinny voz v domneni ze pred panelakom na sidlisku sa zaradia do akejsi vyssej spolocenskej vrstvy al to je iny pribeh. Defaultne je to auto urcene na pracu. Teda polnohospodarom, elektrikarom, plynarom atd. atd. atd. Stazujete sa na zapachajuce plasty, zle spracovanie atd. Este raz opakujem. auto za necelych 13 tis.... opytam sa vas.... sedeli ste uz v Lade Nive???? ta u nas stoji 13,2 tis €.... az tam sa mozeme bavit o plastoch a spracovani..... samozrejme priechodnost extremnym terenom je lepsia ako v dusteri..... Ale Duster na nejake polia a luky dokonca aj mierny les postacuje uplne. Ved podvozok z X-trailu. Takze odo mna asi tolko. Nevravim ze je to skvele auto ale nechapem ludia co tu na nu neskutocne nadavaju. Mier s vami 😄
adamzprahy
přesně tak, tohle platí tak nějak o všech Daciích :yes:
m.z.
Od začátku roku provozujeme taky jednoho 1,5dci 4x4 Arctica, měl jsem proti koupi obrovské výhrady, ale po svezení jsem konstatoval, že je to docela příjemné auto.
Je třeba se na to dívat podobnou optikou, jako u Lady Niva. Je to především pracant a jezdí jich kolem docela dost, hlavně zemědělci a myslivci a jsou spokojeni.
Otazníkem pro mě jsou zatím servisní náklady a ceny n.d.

P.S. kultura jízdy po dálnici při 130 tacho, je absolutně v normě, nic tak hrozného, jak popisujou Němci se neděje. Podobné zpřevodování má více terénních aut a nikdo se nad tím nepozastavuje.
Philip1
K jízdě na dálnici😒br /> Je pravda, že poměrně dost SUV/teréních aut, má zpřevodování trochu jiné než osobní automobily a vyšší otáčky při 120-130 km/h tam budou, ale AutoTip se zastavoval nad projevem při dálničních rychlostech, nad spotřebou (na diesel hodně vysoká), a určitě tam hraje velkou roli i odhlučnění motoru od prostoru pro posádku. 😄
Histspeed
Ja len dodám aj svoju recenziu aj keď trošku k inej značke. Pracujem v stredne veľkej firme (som spolumajiteľom) a v roku 2009 a 2010 sme obnovovali vozový park. Súčasťou ktorého bolo 10ks koncernových áut z toho 1ks Superb 1,8TSI v plnej výbave, 1Ks Scout 1,8Tsi, 2x Golf 1.4Tsi, zvyšné Octavie 1.8Tsi. K dnešnému dňu konštatujem, že nad 100000KM bez väčšej poruchy vydržali DVE!!!! autá a a ni to nebolo bez problémov. Na všetkých autách boli "menšie" aj väčšie opravy (výmena motorov a pod.) komplet všetkých 10KS áut zakúpených v roku 2009-2010 s motormi 1.4TSI-1.8TSI malo vážne poruchy (neustále problémy s rozvodom a z toho vyplývajúce poruchy). Nechce sa mi to rozpisovať, lebo toho bolo skutočne dosť. A čo tým chcem povedať? Vzhľadom na cenu a značku, sme očakávali aspoň 3-5 rokov bezproblémovej prevádzky. Toto je realita.... 😒
dal
Jste vyjímečná firma, proč 1,4 nebo 1,8 TSI?
Kvasoň
... od partičky z AutoTIPu?

Nechci Dácii chválit ani hanit... jen bych slepě nekonzumoval to, co nám na podnose servírují... a poznámky typu "začala nás obtěžovat absence elekrických oken" jsou úsměvné... zákazník předem ví, co auto má a co nemá a i díky tomu má danou cenu... tak naš ten brek?
Philip1
...kvalitní, spolehlivé vozidlo? Zřejmě nikdo. Jsem rád, že došlo k tomuto dlouhodobému testu.

Povídačky o tom, že Duster je konkurence Škody Yeti, Nissanu Qashqai nebo VW Tiguanu mě vždy rozesmály. Duster je auto neauto, za které si Rumuni (respektive Francouzi) účtují na můj vkus mnoho.

Hned při koupi musíte skousnout spoustu velkých či malých nedostatků. Následují problémy o kterých jsem již slyšel (o tom, že by došlo k výměně převodovky ještě ne, ale o potížích řazení 3 už ano) a dochází následně až k rozsypání celého auta.

Teď zauvažuji: Zákazník Dacie si pořídí Duster, cca. 50% z nich za 2 roky (zákonem stanovené záruční období) nenajede více než 30 000 km. Po cca. 35-40 tis. se jim auto začne sypat (za převodovku 68 000!!!) a po 4 letech je Duster nebude stát 250 000,- ale už třeba 350 000,- a to za hnusný, rozvrzaný auto s volantem, čtyřmi koly, starým motorem a novou převodovkou je sakra hodně! Za ty peníze by měl Qashqaije, nebo Yetiho, který dopadl po 100 000km bravurně 😄 [odkaz]

Já sám za sebe z toho co vím, a co jsem se teď ještě dočetl usuzuji, že Duster nemá své opodstatnění. Za 350 000,- je to drahá hračka, která nic nenabídne, jen starosti (rozumějte 100 000,- za servisní náklady (reálný odhad dle článku AutoTipu)).

Pokud se vám Duster líbí a i přes riziko, že vás bude během 4 let stát nakonec o pěkný balík navíc, tak si ho klidně pořiďte. Rozhodně nikoho nechci přesvědčovat...
pogo26
Zákazník Dacie to bere tak, že to riziko poruchy je pořád menší než kdyby si koupil něco od VW. Chová se tedy celkem rozumně. Alespoň dle těchto testů.
Ty by jsi snad koupil něco od VW. Dle tvých slov to jsou jen drahé hračky, které nic nenabídnou, jen starosti. 😄
.
.
.
65. VW Passat Variant 2,0 TDI
66. VW Fox 1,2
67. Citroën C8
68. Peugeot 307 2,0 HDi
69. VW Polo IV
70. VW Touran 2,0 TDI
Philip1
Testy 7-9 let staré vs. aktuální Duster? Nechceš mě rozesmát viď 😉 A výměna převodovky po 30 tis. mi nepřijde zrovna adekvátní...

A netvrdil jsem aby jsi kupoval VW. A na druhou stranu, měl jsem VW Passat 2,0 TDI od 150 do 210 tis. A bez poruch 😄 Měnil jsem jen díly, které se prostě opotřebí. Spojka, převodovka držely naprosto v pohodě. A volant, řadící páka, sedačky, výplně, vše vypadalo krásně, nenesly téměř žádné známky opotřebení 😄
pogo26
Jsou to všechno testy nových aut. A ten DUSTER je na tom pořád ještě lépe než ta ELITA z konce tabulky.
jossalito
Aha, až na jeden malý a nepodstatný fakt.

Na tu elitu z konce tabulky nenatrefíš v salónu, ale leda jako na starou popelnici v bazaru.

Takže Duster, ten konkrétní v testu, je na tom opravdu dost bídně a nevím, co by ho mohlo omluvit.
grifith
Už jsem to psal jinde, zdá se zde někomu, že by testy 7-9 let starých modelů lišily od aktuálně prováděných a jsou tedy noporovnatelné? Nechceš nás rozesmát, že ne?
twistedTSD
To, že se Touran před lety umístil na konci a dnes na začátku tabulky, chceš vysvětlit jak?
Ozzman
že Tourana fakt vylepšili >😁
grifith
Protože se jedná o jiný, novější model.
Řeknu ti to jinak, Dacia Duster je tedy spolehlivějším vozem než v době uvedení a prodeje byl předcházející Touran, což lze tedy jednoznačně považovat za naprosto chvályhodný výsledek. A to ani člověk tedy nebude brát cenový rozdíl obou....
_MT_
Když pominu drobnosti jako žárovky, u toho auta byl problém motor. Dnes velmi dobře známá věc. Většinu problémů se jim snad časem podařilo vychytat, ale dnes mají jiné jednotky a zdá se, že dvoulitrové CR se jim povedly o poznání lépe než PD.
Freddka
Správná interpretace je, že Dacia propadla stejně jako kdysi Touran. V rámci koncernu VW šlo o obtížné období, kdy to s tou kvalitou prostě kulhalo.

Jenže Němci jsou Němci, takže to dali do pořádku a Touran, který si teď můžeš koupit jako nový, je jedním z nejspolehlivějších.

A teď jde přece o to, že někdo jde kupovat nové auto teď v roce 2013 a testy aut z roku 2004 mu moc platné nebudou.
grifith
Z tebou napsaného vyplývá, že až zde budeš kydat špínu na Dacii, můžeš to dělat až po zveřejnění dlouhodobého testu druhé generace Dusteru. A pokud se řídíš při koupi nového auta testem spolehlivosti, tak to se ti hodně ořeže výběr, zase tolik zcela aktuálních modelů tam není...
pogo26
Pleteš se ty. Duster tak špatně jako polo, golf, passat nebo touran nedopadl. 😄
petrumr
Saab
A proč by to nešlo srovnat ? Příkla😜 Máš 250.000,- Kč a řešíš co koupit, zda nového Dustera nebo ojetého Passata. No a pak se takové srovnání může hodit 😄
Některé z těch aut (Golf, Prius, ...) testovali dokonce až do 200.000 km. Z toho pak může zájemce o případnou ojetinu vyčíst na co se může připravit.
petrumr
Philip1
Ty jsi ta najivka která si myslí, že na záruku po 2 letech něco uhraješ? >😁 Božínku, však se není čemu divit.
Navíc na Dustra je 3 roky nebo 100 000 km, tak si dávej pozor co píšeš za kraviny, když někoho napadáš 😄
Krásně není jako nové 😄 Ale ty asi neznáš významy slov a tak si tam dosazuješ zrovna to co ti je po chuti. 😄 Tak se pak nemohu divit, že si myslíš, že "záruka" něco znamená. Četl jsi podmínky záruky? Třeba udržovat vozidlo ve stavu rovnajícímu se stavu nového vozu? Nebo, že se nevstavuje na části vozu, které jsou opotřebovávané? Po 2 letech (ze zákona stanovených) ti neuzná Dacia a další výrobci nabízející záruku téměř nic 😉
petrumr
Philip1
Podívej se na webovky Dacie, 3 ROKY nebo 100 000km 😄
Poslední věta je na základě podmínek uznání záruky.
Podívej se na upřesňující podmínky. Třeba rezavý výfuk ti neuznají (je vyňat ze záruky) stejně jako ráfky a podobně...

Převodovku ti po 2 letech (zákonem stanovené lhůty) nevymění, protože:
"náklady na výměnu dílů podléhajících běžnému opotřebení v závislosti na
způsobu užívání vozidla a počtu ujetých kilometrů (jako jsou například
tlumiče, prvky zavěšení kol, brzdové kotouče, destičky a obložení, spojka,
žárovky, pojistky atd.)" Na tento odstavec se může prodejce odvolávat u velké většiny dílů 😄 Včetně převodovky 😄 Mám pokračovat? Když si to tak vezmeš, tak ti nevymění téměř nic 😄
petrumr
Freddka
A teď právě ti Philip1 vysvětluje, proč to není tak růžový, jak by sis přál. Dokonce to je tak blbý, že převodovka nebo sedadlo se ti rozsype a on ti dává dost pádné důvody, které ukazují, že to ze záruky neopravíš.
Celkem ho chápu, že se mu to už znovu psát nechce ... moudřejší ustoupí 😄
petrumr
Uluru
Převodovka není spotřební díl a záruka na ni platí.
Ozzman
On je problém uhrát něco na záruku i v průběhu těch dvou let a i u jiných renomovaných výrobců aut....
grifith
V podstatě máš pravdu, ale pak se zde vynoří otázka, jak by jsi hodnotil stejný test u Touranu, Passatu a mnoha dalších výrobců? U těchto několikanásobně dražších výrobců by při stejné logice došlo k tomu, že za dané vozy nezaplatíš třičtvrtěmilion, ale o dalších 100-200 tisíc víc vzhledem k závadám popsaným v dlouhodobých testech? Takže se tyto modely nevyplatí ještě mnohem víc, než popisovaná Dacia?
Philip1
To ano. 😄 Já jsem neříkal, že jde jen o Dacii. I taková I30 SW minulé generace na tom nebyla nejlépe.

Spíše jsem narážel na ty, kteří tvrdí, že za 250 000,- mají kvalitní levné auto a je pro ně nesmysl se poohlédnout po ojetině. To samé platí i v případě dalších aut, které v testech AutoTipu nedopadly dobře 😄 I když třeba s VW Passatem mám dobrou zkušenost. Možná šlo jen o dobrý kousek, nebo naopak u AutoTipu byl špatný. Toť je otázka. Každopádně, dnes bych už Passat (rozumějte nové generace) nekoupil. To raději Superb II. (určitě ojetý).
grifith
Myslím, že se v podstatě chápeme. Dilema mezi novým a ojetým je vždy aktuální a na to si každý musí odpovědět sám. Jak zde rohYpnol uvedl, další spolehlivost auta s nájezdem 150+ je hodně velkou otázkou. To, že má člověk jednu dobrou zkušenost nelze zevšeobecňovat, stejně jako se najdou lidé s dobrými zkušenostmi, najdou se i tací, kteří by ten sám model hodili do Macochy... 😄
woody-alien
Nj, jeden Yeti dopadl bravurně a druhýmu se po pár kilometrech rozlítl diferenciál. 😉 Takže jak ? Ano, Duster je lowend a tak se k němu musí přistupovat. Výměna převodovky je ovšem extrém, jenže zrovna tak jako ty píšeš, že jsi slyšel o potížích s řazením, tak já znám přímo dva majitele Dusteru, kteří žádné takové potíže nemají. Človíčku, ani tu vyviklanou sedačku. Možná si postěžují na věci, které jim při zkušební jízdě rozhodně nemohly zůstat utajeny (hlučnost, slabej motor, nějaký to vrzání) , ale jinak ty jejich "křápy" jezděj a jezděj.
kyklop
odsudit produkciu na zaklade jednej prevodovky je scestne anic to nevypoveda o spolahlivosti, nespolahlivosti, alebo celkovych prevadzkovych nakladoch tejto dacie. Borcov, ktorym menili prevodovku pocas 100k km v tychto testoch je viac, su vyrazne drahsi. Posledna veta je uplne mimo, po cestach jazdi kopa loganov, s ktorymi sa nikto nemazna a stale jazdia bez zasadnych zavad, alebo zavad,ktore by mali vyrazny vplyv na celkove prevadzkove naklady.
Đawson
nebo celý VW.... ale tady je vidět jak se co vyrábí, asi mě tu ukamenujete, ale nelíbí se mi neustále hanění škodovky vůči její nadsazení cen, má stejné zisky jako francouzi, rumuni a jiní výrobci low end aut, kam defakto škoda patří... to že je vždy vw nejdražší má své důvody, žádná automobilka neni bezchybná a každá může mít pár zmetků, ale radši si připlatím za škodu nebo jiný koncern a budu jezdit v klidu než trpět nějakého francouze či dacii... hodně to je vidět i na 5-10 let starých ojetinách
GTI
Gilgit
BeranK
Už ses tady dost projevil, nechceš si dát pauzu a začít se připravovat na opravy, až tady nějaký nešťastný redaktor zmíní výrobu v Uzbekistánu?
pogo26
A proč to zrovna píšeš pod tento článek? 😄
VW se prodává za podobné ceny jako jeho hlavní konkurenti - Ford, Renault nebo Opel. Někde je o něco dražší, někde levnější. S kvalitou na tom bude taky podobně. jen v této statistice se mu TROCHU nezadařilo.
Đawson
A proč ne ? Duster se hodně porovnával s yetym nebo sx4 a jinými dražšími auty. Jen sem chtěl říct, že se prostě nevyplatí kupovat levné věci a většinou má vyšší cena svůj důvod...
Jen sem reagoval na komenty typu "škoda je předražená" a vzhledem k tomu, že zde přispívají stejní uživatelé tak je snad jedno pod jaký článek sem to napsal, jestli to vadí tak se omlouvám.
pogo26
Škoda je pro někoho u nás předražená a v jiných zemích je zase oproti konkurenci levná. Kam pak s tvou logikou o kupování levných věcí a důvodech pro vyšší cenu? Auto je přece pořád stejné. Ten údiv nad tím, proč jsi to napsal právě sem, byl jen proto, že jde o testy, kde jsou mezi nejhoršími skoro samé VW a ty je zcela vážně doporučuješ.
jossalito
Zkus udělat tabulku modelů, které jsou v současné době v prodeji a jejich výsledky v testech. Jak bude vypadat taková tabulka?
Ozzman
Tak to někdo vytvořte já to klidně pak vyhdnotím >😁 Myslim, že se pak budete moci všichni poplácat po ramenou až zjistíte, že mainstream je všechen stejnej >😁 A třeba se tu přetanete hádat, jeslti je horší vyskočenej řetěz nebo převodovka v trapu 😁
Philip1
Hanění také odsuzuji, ale někdy se objevuje i protipól (nemyslím jen škodovku, ale ostatní např. Renault, Hyundai, Ford, a podobně), kteří svou automobilku vychvalují do nebes. A to je někdy taky pěkný hnus, to číst...
Ozzman
Ale jdi ty >😁 Jsi opravdu tak naivní, že si připláciš za spolehlivost zrovna u tý Škodovky či VW? My měli v rodině a okolí daleko více zmetků od koncernu než od Fr aut, i ta pitomá statistika autobildu ti ukazuje jak jsou karty zamíchány rovnoměrně... Dacia je jiná věc, to je lowend a stím se musí počítat, ale třeba Renaulti z posledních let jsou na tom už skoro nastejno... Výjmečně spolehlivé vozy se už nevyrábí, je rok 2013...
Snooob
Ak ste mali v širšom okruhu rodiny, známych, kamarátov a pod. 20 koncernových áut a jedného Citroena a jedného Renaulta je pochopiteľné, že viac zmetkov bolo z koncernu, nie?!
Ozzman
Nene, bylo to tak nastejno a auta jak nová tak i hodně ojetá.. 😄 Já sám osobně jsem měl pouze jednoho Renaulta, to je pravda >😁 A žádný koncernový vůz >😁 Jo Vlastně Seata.. 😄
Michal Stehnij
Nejde o to, že bys někoho obhajoval nebo ne, on to svým způsobem dělá každý.. Je to o tom, že např. zrovna Renault s motory Tce rozhodně neměl takové problémy jako koncern s I. gen. TSI, to se tu ale bohužel moc nedočteš, druhé už bych se nebál. Co se týká Dusteru, tak výsledek samozřejmě nelichotivý, ale tam bych to přičítal spíš tomu, že si Francouzi neumí ohlídat kvalitu výroby v Rumunsku, nebo je jim to jedno, a to je ještě horší. Motory a převodovky si své "odžily" v Cliu a jiných modelech, tam bych problém neviděl, spíš bych řekl, že jde opravdu o přístup k výrobě aut jako takový.
BeranK
Já si nemyslím, že by nedokázali ohlídat kvalitu v Rumunsku. Problém je jinde - a několik (soudnějších lidí to sem už napsalo...), cena auta je dána v prvé řadě náklady, které jsou potřebné k tomu, aby se vyrobilo. A to se prostě na výsledném produktu musí projevit. To není šizení, to je prostě jenom cenou avizovaná kvalita ve spotřebním (ne technickém) slova smyslu.

Na Dacii je mi sympatické, že se nikdy nestavěla do pozice, my děláme stejně kvalitní a krásná auta jako "ti" druzí, ale za polovinu ceny. Budu-li jezdit deset tisíc kilometrů ročně, tak proč ne. Nemám na RAVku a potřebuji čtyřkolku na chalupu, kam jezdím třikrát za měsíc do 100 km. Koupím si klidně Dustera. I po přečtení tohodle testu. Jenže nebudu všude vykládat, jaký jsou ti Japonci *, protože ten Duster je vlastně stejný jako ta RAVka a oni za něj chtějí 700 tisíc, zatímco já pořídím Dustera (mimo jiné - čtyřkolku, z článku jsme nepochopil, co vlastně v Autobildu rozebrali - 250 tisíc stojí předokolka....) za 350 tisíc, tedy za polovinu. Ta RAVka je někde jinde.....ale to není nic proti ničemu a už vůbec ne hanění Dacie.

To tady pouze předvádí (bohužel dost početná) sorta lidí, kteří mají hluboko do kapsy, chtěli by auto (nejlépe tak za dvě mega), ale protože velice dobře vědí, jaké jsou jejich možnosti, tak si tu frustraci léčí podobnými stáloe se opakujícími výlevy a jsou vztaky bez sebe, když se někde provalí, že rpostě auto za 350 tisíc není stejné jako auto za 700 tisíc.

Je to stejně hloupé, jako výlevy u hodnocení bezpečnosti aut (tento týden viz Sandero) a povyk těch samých jedinců, že signalizace nezapnutých pásů nebo vypínání airbagu před sedadlem řidiče je kravina, protože na bezpečnost prý nemá vliv a jenom snižuje rating - levnějších aut. Tvrdit, že to na co nemám je nesmysl a zbytečnost je bohužel dost typickým rysem vychodoevropské "kultury",za kterou se skrývá jenom závist, frustrace a komplexy z vlastní malosti a bezvýznamnosti.
pogo26
Takže podle tebe jsou VW jen levná auta a s horší kvalitou se musí počítat. Nemá to tedy nic společné s tím, že si VW neumí kvalitu pohlídat. Člověče ty už raději nepřemýšlej. A pokud náhodou zase začneš, tak nepiš.
grifith
Nikdo zde nesrovnával ani nevynášel na povrch to, že by Dacia byla za svou cenu snad lepší než RAV4 apod., ta si určitě svou cenu obhájí. Nemyslím si, že by si zde někdo vyléval jakékoliv frustrace, jen stačí trochu přemýšlet. Zde na diskuzi se zde dělá z Dusteru naprosto nespolehlivé auto, které se hodí jen na do stodoly a krátkou cestu do 1,5km vzdálené jednoty, pak vyhoví všemu. Co taky čekat za tu cenu.
Zeptám se tedy, za jakou cenu byly prodávány vozy Touran či Passat v době začátku svých dlouhodobých testů? Chceš mi u nich tedy říct, že tyto vozy si svou cenovku vzhledem k následnému výsledku testu nejsou schopny obhájit a vlastně si v té době lidé kupovali předraženou rádoby "kvalitu"?
Freddka
Kdyby měla Škoda Auto nebo VW koncern takové "stejné zisky jako francouzi", tak to už by byla v krachu kámo. Zatímco VW se má moc dobře, francouzi mají potíže to teď vůbec ustát.
Uluru
Frantíky táhne Dacia, která je jedinou evropskou automobilkou, která zvyšuje své zisky i produkci.
Well-being
Koho chleba jíš, toho píseň zpívej ...
Pro Auto.cz to platí stoprocentně 😉
Ozzman
Už je to tu zase >😁 Věčný boj koncern X zbytek světa >😁

Koncernisti se povyšují nad dusterem, že oproti mainstremové produkci je to špatné auto a odpůrci zase, že přeci VW dopadlo taky blbě >😁 Je vidět, že to většina z vás zas nechápe a to je holý fakt, že dnes se už nedělají vozy na výdrž a nedělá je ani koncern, ani Dacia, je to spotřební zboží. U většiny modelů se něco vysype.. jednomu převodovka, druhýmu praskne hlava válců, třetímu kiksne elektronika, čtvrýmu přeskočí řetěz.... pátýmu se stane všechno >😁

Dacia postavila levné lowendové SUV, které je nutno tak brát, výsledek testu je předvídatelný, přeci za ty peníze nemůžete čekat prémiové plasty a zpracování, převodovka byla neštastná věc, ale naštěstí vyměněna servisem v záruce. Někteří se tu rozčilují nad cenou, ale kolik stojí převodovka do Forda? Do VW? do Audi? A že se to prostě může stát i jinde je holý fakt. Já myslím, že Duster je pěkné auto za slušné peníze a Dacia si s ním zvedla reputaci a i prodejně to byl slušný tah, pro nenáročného uživatele, který preferuje vyšší karoserii za pár šlupek v porovnání s jinými SUV skvělá volba.
lacko.mi
:yes: :yes: :yes:
grifith
Hezky a pravdivě shrnuto 😉 :yes:
BruceWayne
Naprosto souhlasím !!! Ujetá vzdálenost 100 000km = 6 let provozu. V průměru v česku najezdí rodina 15 až 17 000 za rok. 😉 A záruka je 5 let na Dacii !! O co tu lastně jde ?? O nic !! Dobrý auto za dobrý peníze !!
adamzprahy
3_diamanty
konecne normalny pohlad na vec 😉 :yes: klobuk dole :yes😒br />
Presne ako pises..... auto je dnes spotrebny tovar a pokazit sa moze dnes cokolvek a komukolvek a to na akomkolvek aute nielen lowende.... ze znamemu ktory si kupil mercedes a po mesaici mu blbla elektronika to uz ani nebudem dookola pisat... ale stalo sa.... teraz uz ma klud a je spokojny ale ani on sa nevyhol problemom a to mal ine auto cenovo aj imizovo ako dacia..... kazde auto sa skor ci neskor pokazi.... kazde auto je pokazitelne.... zalezi aj od "konkretneho kusu" .... niekomu sa vysype prevodovka v dusteri po 20 tisich a iny nabeha 100 000 bez najmensieho problemu.... podobne aj u inych autach.... niekto ma s fabiou bezstarostny zivot a iny s nou zase lieta po servisoch.... aj tak to chodi.

Tazko nieco dodat.... skvele si to napisal..... rozumne a jasne

_MT_
😄
BruceWayne
>😁 Počasí stojí opravdu za h...no a celkem mám z toho špatnou náladu, ale naštěstí jsem si přečtl recenzi od znalců z Autobild >😁 Jim trvalo neuvěřitelných ujetých 33 000 km, než zjistili, že auto nemá el. stahování bočních skel, nebo, že nemá Dacia vnější teploměr. Technici od Dacie jsou opravdu vemena, když nedokázali odpovědět, proč nějaký Helmut neumí řadit. Tak Díky a těším se na další :yes:
_MT_
Jestli jsem to pochopil správně, více a více jim vadila absence automatického dojezdu. Nebo absence teploměru. Což chápu, otrávení bývá kumulativní. 😄 Dobrovolně si to auto s jeho neduhy nevybrali.
Saab
Tak jestli jim vadili tyto věci, tak je lituji až budou testovat Rapida nebo Toledo 😄
_MT_
Tahle auta asi fasují za trest. 😄
BeranK
Ach jo, zase vedle.....tebe a tobě podobné je třeba spíš politovat, než techniky od Autobildu.
Saab
V čem jsem vedle ? U Dusteru jim vadil automatický dojezd oken. Ten ale nemá ani Rapid/Toledo, tudíž to těm testerům bude taktéž vadit. Navíc u Rapida/Toleda nelze ovládat zadní okna z místa řidiče, tudíž budou zřejmě rozladěni ještě více než u Dustera.
Takže než začneš psát další zbytečný příspěvek, tak zkus použít hlavu.
lled
Osobně si myslím, že "technická závada nevypovídá nic o kvalitě auta, neb technické závadě se nevyhne auto žádné". Za tu dobu co Dacie Duster prodává, tak si několik kolegů toto auto koupilo, "viděli jste někdy stát v pangejtu DUSTER? To je podle mne test pravdy". Na celé diskuzi to "vypadá, že by se u sta tisíce vyrobených Dusterů pokazila převodovka." Při tom všechny závady byly "diagnostikovány u jednoho dokonale zbičovanýho" Dustera "a vůbec, bůh ví, kterej občan ho řídil"....

Howg
Ozzman
Jenže stejně tak to bylo i u jincýh aut na které ostatní nadávají, třeba i u toho VW. Také přeci každý Touran nezůstal někde stát mezi polem s řepkou >😁
WinDiesel
Je jisté, že s těmi auty se jezdí prasecky. Je možné, že poté, co si někdo "zaplatí", proběhne následující test stejné značky trošku jinak, auto se šetří a výsledky jsou diametrálně rozdílné.
Je možné, že některé značky si připlatí a některé ne.

Je jisté, že kdysi se na tyto testy automobily nakupovaly z prostředků redakce a dnes jsou dávány k dispozice značkami. Tedy většinou. A pokud značka nedá auto a případně si testy nepřiplatí, výsledky jsou jaké jsou.
lled
Vety v uvozovkach jsou vety od GTIho, ktere psal k audi po 100 000 km.....tam kde je duster ma byt audi. 😲 Libi se mi ta selektivita.
megacruiser
Jó, každej se v práci musíme držet zadání. Stejně tak tito testovači. Když dostanou za úkol nějaké auto potopit, prostě ho musí potopit. Když bylo úkolem dostat v losím testu Logan na střechu, tak prostě skončil na střeše. Že se později ukázalo, že šlo o podvod? A koho to zajímá, podvědomě už přece každý ví, že Dacia Logan je nestabilní a může se v zatáčce převrátit. Stejně tak tady. Vysypala se klasická převodovka? Na 99% je na vině řidič. Když se ví jak na to, není problém zničit převodovku u jakéhokoliv auta, kde se na to zaměříme. Asi holt už nedokázali najít nic jiného, tak to odnesla převodovka. Něco se prostě pokazit muselo aby bylo zadání splněno.
Musíme si uvědomit, že hlavně německým automobilkám leží Dacia hodně v žaludku, takže využijí cokoliv aby ji poplivaly. Jak je možné, že převodovka neodejde na strejdově Loganu, za kterým často tahá těžký obytný přívěs? A koroze? To je dnes zcela běžné. Ve stejném testu našli korozi také u Toyoty Auris. A nebyl to žádný orezlý blatník, byla to koroze svarů kontrukce - v dutinách.
_MT_
Převodovku následně výrobce analyzoval a AB publikoval jejich vysvětlení. Na záměrné zničení by asi přišli.
BeranK
To víš, že jo, Teď si na to kápnul On by si třeba potencialní kupec Ravky nebo dokonce Tuarega jinak hned mohl běžet koupit Dustera, vždyť je to přece stejný......
Makovnik
Ani v tlacenej verzii AutoVtipu nie je tak totalne tragicky bulvarny nadpis, tak preco tu, mila redakcia?
BeranK
To sem dali proto, aby se dementi jako ty měli nad čím rozčilovat......
michalpneu
pozorovat ty reakce tady. Jak nejde o škodovku, tak je tu jen okolo 200 komentářů, kdyby v té situaci byla škodovka, tak je tady tak 600 slintů, plivů a házení bláta od Boleslavi po Wolfsburg, že by ani silničáři nestíhali uklízet....A když to vezme konkrétně, tak Topper má jen jeden příspěvek, vzhledem k tomu, že jindy jich má 50 na článek...
novice
Tak ona se stejne velka cast ci rovnou vetsina prispevku toci kolem koncernu, jen u clanku o skodovkach jich je vic >😁
Ja Prvni 123
jestli ono to nebude tim, ze "koncern" provozuje - a zije z - masivni marketingove masaze... cimz logicky vyvolava potrebu poukazovat na to, ze keca. Ale typickemu zakaznikovi je to jedno. Bud to ma narizeny nemeckym majitelem firmy, nebo mu proste staci, ze sousedi budou zavidet. 😉
Ja Prvni 123
protoze nema ve vybave to, co nemela mit... a podarilo se odrovnat prevodovku. Jakkoliv souhlasim s tim, ze ta prevodovka je slaby misto... ale "muj" etalon v cene ctyr Dusteru musel s prevodovkou do servisu uz pred 2 tis km... takze je asi 10x horsi?
BeranK
Když řídíš jako prase tak bys zničil i mnohem dražší auto. Stačí si přečíst některé starší příspěvky a je dost jasné, která bije.....ty etalóne 😄
Xylo
O rumunských vozech toho moc nevím, ale jestli se nemýlím, tak v Pitesti je Ford, Dacia by měla být v Mioveni ....
Gilgit
Xylo
Díky za upřesnění. Ford je samozřejmě v Craiově 😄
romgator
honem, honem, hlavně co nejlevněji. Tím se někteří řídí. A neplatí to jen o autech. Kvalita má holt svojí cenu. Ale vzhledem k tomu, že hodně lidí dnes preferuje ten trend permanentního snižování cen není divu, že to tak dopadá. A potom je úplně jedno, jestli tady mluvíme o autech nebo potravinách, či o jiných věcech. Vážení, kvalita není zadarmo a za kvalitu se platí. Já se řídím tím, že pokud je něco podezřele levné, raději to nekupuji.
P.S. taky vás už dopaluje ta debilní reklama na Golfa GTI, která se vám tady na auto.cz nasomruje přes celou obrazovku, abyste ji nedejbože nepřehlédli.
Ja Prvni 123
100% souhlas... akorat je blby, kdyz be to nekvalitni, ale drahy. To je jediny, co rikam. Kvalita nikdy levna nebude... ale vysoka cena jeste tu kvalitu nezarucuje. Ne kazdy muslim je terorista... ale kazdy terorista je muslim. 😉
.StenLi.
Aku jazdenku ako konkurenciu k 10tis e Dacii Duster odporucate? Aj kludne nieco lacnejsie..
petrumr
.StenLi.
😄 ty si asi mladsi rocnik a neovladas Slovencinu alebo trosku pomalejsi.. takze pre teba: Ojetinu.
petrumr
Uluru
Obrázek č. 11 vůbec není Dacia Duster, ale nějaká jiná značka v podobné barvě. Při zvětšení obrázku je zřetelné, že se nejedná o klasickou korozi, ale že je plech z druhé strany spálený autogenem o čemž svědčí i seškvařený tapecirung.

Další podvod bude s tou 2x vyměněnou převodovkou u které se objevila stejná závada a pak se měnil ještě spojkový válec. Soudruzi z NDR nejspíše 2x udělali stejnou chybu a místo spojkového válce raději měnili celou převodovku.

Prostě Dacie se kazí tak málo, že by soudruzi zhynuli na úbytě, tak si musí poruchy vymýšlet, aby se uživili. >😁
Dacia CZ
A není to poprvé co Němci shazují Dacii před světem.

Losí test Loganu který byl v roce 2005 prováděn organizací ADAC byl podvodný. Bylo vysláno do světa že se Logan převrátil. Po 14 dnech se zjistilo že se jednalo o podvod a že Logan losí test v pohodě zvládá.

AutoBild uspořádal crashtest Loganu a vydal závěr že Logan je nebezpečné auto. Později Logan prošel testy NCAP a výsledek byl zcela jiný a lepší, tím se myslím prokázalo že AutoBild opět poškuzuje Dacii.

A co myslíte nyní Dacii Duster si pořídilo za dva roky přes 400.000 lidí a jsou spokojení. V Německu se Dacii velmi daří tak proč by opět nezkusili Dacii poškodit.
Uluru
Shodou okolností Dustera vlastním a mám s ním naskákano 50 000 kilásků.
Závady😒br /> Vyosený volant; - náprava byla provedená na počkání.
Něco drnčí v palubovce; - vyskočená pružinka, opraveno a závada se už nevyskytuje.
Plovák neukazuje správně; - Vyměněný za modernější typ. U prvních Dusteru běžná záležitost.
+ 2x výměna žárovky v předních světlometech.

Jinak samé pozitiva a sociální jistoty. 😄
Dacia CZ
V Dusteru jsem seděl hodněkrát a obrázek č.11 mi také nesedí. Vůbec nevím kde v zadní části Dustera je takhle tvarovaný plast. Jste si opravdu jist že to není Duster?
Uluru
Opravdu to není Duster, mám ho. Nepasuje ani plast, ani přechod z nárazníku do kufru.
grifith
Nechtěl bych se příliš hádat, ale Duster to asi bude. Nejedná se o zadní část pod nárazníkem? Je vidět, že se oddělaná guma těsnění.... Ale mohu se plést.
Uluru
Opravdu není, Duster v náraznících nemá žádné výkroje jaké jsou vidět na obrázku. Duster má nárazníky hladké.
grifith
Nárazník je hladký ano, ale toto je podle mě vyfocena situace po oddělání zadního nárazníku.
Uluru
Opravdu né, přece by nedávali nárazník pod nárazník. Když se koukneš na obrázek č.8, tak si všimneš, že i profil plechu je zcela jiný.
Uluru
Navíc má testovaná Dacia nárazníky v laku, ale na obrázku je vidět černý plast.
Dacia CZ
A nemůže to být někde jinde?
Uluru
Né nemůže, nejdříve jsem taky nevěřil, že by se mohlo jednat o pdvod, ale je to skutečnost.
Dacia CZ
Jediné místo které by sedělo tak když se podíváte na kufr tak po stranách se zvedá do oblouku a ten kobereček směřuje za hranou kufru dolů. V tomto místě je dané černé těsnění celého kufru kdyby se odendalo tak možná, ale stále nesedí ten černý plast.
Dacia CZ
Píší v zadní části, nemohli by to být zadní dveře? Vůbec by nebylo na škodu se na to jít podívat jestli tam takový plast je.
Uluru
Jestli myslíš zadní boční, tak v žádném případě. Tam je pouze práh. Taky vnitřek vozu není rovný jako na obrázku, ale klasická prohlubeň na nohy jako u každého běžného vozu.
Dacia CZ
Poslední možné místo by bylo když by se odendal zadní nárazník a to těsnění kolem celého kufru to kdyby se celé sundalo tak potom by to možná mohlo sedět. Chtělo by to zjistit jestli je pod tím plechem který tvoří nakládací hranu kufru není ten černý plast.
Uluru
Tam je pouze ocelový rám. Alespoň podle technických výkresů s popisem náhradních dílů. A nemám důvod výrobci nevěřit.
lled
Auto bild fotky 17 - 18, vse je dole.

[odkaz]
grifith
Díky moc za potvrzení mé domněnky, kde se uvedené místo na Dusteru nachází 😉
Uluru
Tak to mě dostalo, nezbývá než se Autobildu omluvit. Jen nechápu proč zdejší redakce zrovna tenhle snímek vynechala. Předešlo by se tím spoustě dohadů a především by právě tento snímek dal mnohým kutilům inspiraci k výplnění volného času.
_MT_
Já tedy v seznamu vidím jen jednu výměnu převodovky (dvě výměny kapaliny v převodovce). A pokud jde o spojkový válec, prý je to známá závada (zřejmě ne častá) - pokud věříš vyjádření Dacie, které je publikované v AB.
Uluru
Ten článek není celý, je to spíše reklama na časopis Auto Tip. Tam je to celé.
Než abych věřil nějakým propagačním článkům, tak dávám přednost vlastním zkušenostem a zkušenostem těch, kteří Dacie vlastní. Já sám jsem s Dusterem nadmíru spokojený. Mám najetých 800 000 s patnácti auty, tak je předpoklad, že alespoň nějaké zkušenosti i odhad mám.
_MT_
Já ale mluvím o originále v AutoBildu.
Uluru
Já se dostal pouze k české verzi.
RWD
Zvláštní je, že i spojkový válec pochází pravděpodobně od Renaultu. Švagr co koupil nového megana a spojkový válec mu odešel po pár tis. km se zárukou nepochodil a dokonce na to má Renault výjimku v záručních podmínkách, že na spojkový válec se záruka nevztahuje. V servise mu řekli že to je opotřebení během užívání 😄 Platit to musel ze svého. Dacia tedy buď má tolerantnější podmínky obecně, nebo se AutoBildu prostě vždy vyjde vstříc 😄
pali.sk
no rozšírená záruka v renaulte je na nič. V štandardnej zákonnej 2 ročnej nie sú žiadne výnimky zo zákona (reálne ani žiarovky).
Uluru
Spojkový válec by do záruky záruky podléhat měl. Pokud někomu záruku neuznají, tak se nechal ošálit loupeživým servisem. V takovém případě doporučuji neskočit na špek a jít do jiného servisu.
Duster je z velké části Renault, od Nissanu je pouze převodovka, pohony všech kol a zadní víceprvková náprava. Ale jen u čtyřkolky. Dvoukolky mají převodovku Renault.
_MT_
Píší, že to budou řešit individuálně a vymění ho buď v záruce, nebo na kulanci. Také bych řekl, že servis zkoušel nějakou habaďůru. Brzdové kotouče se také opotřebovávají, ale to neznamená, že na ně nemáš žádnou záruku.
Adam Novák
...Škoda Yeti. Model Yeti je prvním sériově vyráběným vozem značky ŠKODA v kategorii kompaktních SUV. Integruje ta nejlepší řešení z jednotlivých modelových řad značky ŠKODA, a nabízí tak jedinečný mix bezpečnosti, funkčnosti a komfortu v charakteristickém moderním designu exteriéru a interiéru.Motor 1,2 TSI/77 kW je nově vyvinutou maloobjemovou pohonnou jednotkou, která tvoří základní motorizaci modelu Yeti. Turbodmychadlem přeplňovaný čtyřválec poskytuje vozu dostatečnou pružnost a jízdní dynamiku. Nízká kombinovaná spotřeba benzinu s oktanovým číslem 95 a nízká hladina emisí CO2 jsou silnými stránkami této motorizace. Co dodat? Snad jen,
BRAVWO ŠKODA :yes:
Janodzvonu
Kup si 2
Kneblis
>😁 koncern a jejich spolehlivé TSI >😁 to je opravdu nejlepší volba.
novice
No v te diskusi z pred 2 let, na kterou tu taky padl odkaz, dost lidi tvrdilo, ze TSI jsou, co se tyce spolehlivosti uplne jina liga nez TDI v nedobre hodnocenych VW >😒]
Ja Prvni 123
no a nejsou jina liga? Uz Hitler rikal dejte mi na 6 let Nemecko a nepoznate ho! No a poznal ho pak nekdo? 😉
-------
Aladeen
Čo ťa povýšili na vedúceho umývania podlahy v showroome Škoda?
>😁 :no: :no:
Daj sa liečiť a prestaň kopírovať Katalógové vety
Otrava
Dost hospodských řečí. Co jsem četl v tomhle souhrnu, tak většina věcí, podléhající kritice, jsou vlastnosti auta, kterých si člověk může všimnout už ve showroomu.
Neříkám, že Dacie bude etalon spolehlivosti a dieselech 1,5 dci se už napsalo dost, ale to hodnocení je dané především výměnou převodovky a já si nemyslím, že by to byl nějak častý problém Dusterů, jinak by se o tom hlasitěji mluvilo.
Jak dopadli i zvučnější automobily v podobném testu, to snad všichni víme. Dustera se nijak nechci zastávat, jen upozornit, že jde v podobných testech o štěstí na kus. A vzhledem k výše zmiňovanému průměru nad 8l si nedělám iluze, jak se redaktoři mohou k testovaným vozům chovat...

Jen bych ještě rád zmínil - nedávejte nutně do rovnítka kvalitu a spolehlivost. Pamatuji na mé setkání s getzem, který měl vůle v pedálech, řazení, palivoměru trvalo nějakou tu minutu, než se dobral správné hodnoty po dotankování (a v mém případě mu zlobilo zamykání), hádám, že šlo o vlastnosti a přesto byl Getz ve statistikách a názorech bazarů označován za nadprůměrně spolehlivý automobil.
_MT_
Pokud AT nic nemění, tak výslednou známku tvoří jen servis. Chybějící výbava tedy mohla řidiče otravovat, ale žádnou roli nehrála. Logicky, co si do auta nekoupíš, po něm nemůžeš chtít. 😄 Pokud si to tedy vůbec můžeš koupit.

Samotná výměna převodovky bude tvořit 3 body z 32. V jejich testech jsou vždy zabiják neplánované návštěvy servisu. Publikované stanovisko Dacie k převodovce jsem tu psal. Prý je možné, že byla použita nesprávná náplň (asi při výměně, která proběhla ve 25 tisících).
woody-alien
V souvislosti s tou možnou nesprávnou náplní bych znovu nadhodil otázku, jakým způsobem vybírají v AutoBildu servis...to se týká vlastně i toho Multitronicu. Totiž kdysi při testu Grand Vitary 1.9 DDis (dCi) na 100.000 km, uveřejněném v Autotipu 4x4 speciál ale evidentně pouze přeloženém z originálu, si stěžovali, že si vybrali pro servis menší dealerství a majitel, když zjistil, že se jedná o novinářské auto, tak se vymluvil, že nemá čas. Tak jestli prostě píchnou prstem do Zlatejch stránek a vyberou si jakejkoliv autorizák....no nevím. Mimochodem tenkrát museli do servisu i kvůli sobě, protože testovali opravdu pečlivě a poškodili držák motoru o nějakej šutr. 😉
_MT_
Je možné, že se chovají jako běžný řidič - žádné hledání oblíbeného servisu, vezmou, co je po ruce. Nicméně problémy s převodovkou začaly už v 17 tisících, podle článku. První výměna náplně byla ve 25 - snažili se tím problém odstranit. Jen by mě zajímala ta druhá, která byla v 52. Očividně nejsou v servisním plánu, žádná další už nebyla (a asi by nebyly zapsané v tabulce - motorový olej tam také není). Navíc to bylo ani ne 20 tisíc km od výměny převodovky.

Je to hezké, člověk vidí, čím by si mohl reálně projít, ale na druhou stranu auto sbírá body za blbost servisu. Což jen potvrzuje, že je potřeba číst a ne jen koukat na body (a známku).
petrumr
Flynt
Kdo víc platí toho píseň zpívej. A většina lidí těm blábolům stejně nerozumí.
Ada je zase tady
a vo tom to je...
petrumr
adamzprahy
Nedávno jsem narazil na člověka z Vysočiny, který dělá v nějaké továrně, kde prý dělají panty do dveří a podobné drobné díly na Dacie. Denodenně tam jezdí jeden kamion za druhým směr Rumunsko. Takže asi tolik k využití levné a "nekvalitní" pracovní síly v Rumunsku >😁
Aladeen
Keď si kupujete dáciu , tak musíte dúfať aby sa pracovníci smeny , kedy budú robiť Váš kus dobre vyspali a všetko dobre dotiahli , veľkú vážnosť má aj výstupná kontrola , ktorá u Dácie nie je nejak super 😉
Ale jeden majiteľ mercedesu GL mi povedal že sa mu prevodovka úplne rozsypala po 150 000 km (automat G-Tronic) a v servise som počul aj rozhnevaného majiteľa BMW ktorému sa stalo niečo s elektronikou (že vraj niečo so systémom iDrive) a cena za opravu sa pohybovala v tisíckach eur.
VW na tom tiež nie je nejak lepšie , tam je servis stále nejak plný , väčšinou problémy s motormi TSI a 2,0TDI ...
To sú tie dnešné autá , veľa nevydržia , napchaté elektronikou ktorá nonstop nejak pípa .
Záleží to však aj od štýlu jazdy a starostlivosti o vozidlo ;-\
petrumr
obchodak
Jistě tam byly závažné závady ale auto nezůstalo stát a hlavně to kryje záruka, výhoda oproti ojetine je jasná.

Po záruce která je 5 let to prodáte.

Dnes se už auta fungující i po záruce bez investic nevyrábí. Poslední byla Felicia 1.3i.
Když si vzpomenu za závady co mela nova moje nova Oktavka...
Dácii bych si klidně koupil, nesudte jen podle nadpisu a myslete....
Ja Prvni 123
obchodak
Nedávno tu psali odkud pochází díly v novem golfu, byla tam Afrika i Rumunsko a ford v Rumunsku vyrábí b max....
obchodak
A ještě dodám že v západní části Německa kam jezdím každy týden je na parkovištích Dacií mnohem víc než tady...o Francii nemluvě.
Jamie
... I když vyhraješ, stejně jsi kripl !
petrumr
grifith
To je zase přirovnání. Tělesně postižený je podle tebe kripl. No nevím co krypl s měkkým znamená, ale ty máš nejspíš hodně měkký mozek, zda-li vůbec nějaký. Tělesně postižený má hlavu v pořádku, handicap nemusí být překážkou, ale pak jsou zde duševně choří a de.....é. Do které skupiny se zařadíš je vcelku jedno, ale než něco napíšeš, běž si pro prášky :no:
Janodzvonu
Nejhorší je postiženého přejet. Většinou je to invalidní cikán. >😒]
grifith
Podle mě je horší se potkat s debi..m 8-s Ale to ti vysvětlovat nejde, musel by ses koukat do zrcadla :no:
Janodzvonu
Tak proto máš doma všechna zrcadla na půdě >😁 Přejet cikána je horší,než se setkat s * . :-!
grifith
Ty jsi vážně nemocnej, jdi se léčit úchyle... Zde nemáš co dělat! :no:
Janodzvonu
Ty jsi začal s *. :no: Jestli jsi postiženej tak soráč. 😢
grifith
Než začnej psát voloviny, zamysli se 8-s
Janodzvonu
Se nezblázni. Bereš to moc vážně >😒]
Emel
Jak na tento oříšek? Dacia do jisté míry přichází o aureolu jednoduchého a bytelného auta... možná i díky tomu, že je v testu v poměrně dobře vybavené verzi s naftou a čtyřkolkou.

Co se převodovky týče, vidím to na ojedinělou záležitost... ale výsledek je dost špatný i bez toho. Je třeba se smířit s tím, že zázraky neexistují.
Janodzvonu
úkol zněl : Muž s Dusterem nesmí projít. >😒]
6B6
že za pár dnů tu bude zase článeček z Auto Tipu o jedné kiji Venga, co v testu jezdila bez poruchy, a to budou vášnivé diskuse, topper se tu udělá >😁 BTW: já měl např. vyhlášenou M6, která v tomto pseudo testu roky vedla a s radotí jsem ji vyslal do světa.....jedno auto i na 100tkm vypovídá o velkém nic, dokud to nebude množina, která je statisticky významná, je to jen článeček pro relax, nic víc, ať je výsledek jakýkoliv.Každý, kdo se v technice vyzná, ví, o čem je řeč.Nazdárek :yes: Následovat bude pažout 5008 :-!
Bristol
nedávno jsem se tu s některými diskutéry hádal o smyslu nového auta s malým rozpočtem, no a tady je výsledek: nové auto za nějakých 250-300k prostě kompromisem je: kvalitativním, vzhledovým i výkonovým-koupit nové auto a pak za několik desítek tisíc km měnit převodovku? Hmm tak to docela naštve :no:
grifith
A jak by jsi podobný výsledek označil u nového auta v hodnotě 750 tisíc?
Už to zde bylo psané, jestli jeden test dělá pověst všem vyrobeným kusům, tak to nemůže být myšleno vážně. 😄
Bristol
já přece nikde netvrdím, že všem dusterům odejde převodovka v 50tkm, jen narážím na to že v tomto cenovém rozmezí nemá velký smysl chodit do showroomu-tedy má pouze v případě že ten dotyčný trvá na funglovce
grifith
Já v tomto s Tebou nesouhlasím, důkazem může být nejnovější výsledek Kie Venga 1,4 CVVT v tom samém dlouhodobém testu - celkové třetí místo je myslím hodně slušné. Ani Dacia Logan MCV nedopadla vůbec zle. Spolehlivost bych s cenovkou prostě nespojoval...
Peto02
Ten test Kia Venga 1.4 CVVT som sice nenasiel ale aspon nejaka tlacova sprava😒br /> "
After driving the Kia Venga 1.4-litre gasoline CVVT EcoDynamics model over a period of two years, the testers praised its spacious family-friendly cabin, high driving position, easy entry and exit, versatile sliding rear bench seat and quiet engine during city driving.

Throughout the test, the Venga’s engine required no oil top-ups between servicing, the transmission was completely reliable and the car was still braking well with its original pads and discs at the end of the two years.

Stripping the Kia Venga down into its numerous components with the help of e😜erts from DEKRA, the magazine’s team examined the parts in detail and revealed only one minor fault – a cracked front fog lamp socket which would cost less than €60 to replace.

Of the 97 cars subjected to Auto Bild’s long-term test since 2000, the Kia Venga has been ranked second, marking its position as one of the most reliable and satisfying cars to own.

Concluding its si😜age report on the Venga, Auto Bild state😜 “The problem-free Kia Venga just runs and runs, without complaint and with complete reliability. The practical Korean car scores a dream result and its simple approach to technology makes it a role model, a new benchmark – what’s not there can’t break or go wrong.”
Katikakus
Otazkou zustava, jestli se tento vysledek hodi do kramu auto.cz, resp. jejich sponzorum (viz. reklamy) a jestli radeji upoutavku na tento test radeji nevynechaji...
grifith
Myslím, že pro auto.cz bude "taktní" mlčení nejlepší volbou, k tomu článku by pak nebylo co napsat... a ty pochvalné diskuze taky nikdo nemá zapotřebí >😁
_patrik
Venga sice není drahá, ale není ze stejného low-cost regálu odložených konstrukčních prvků jako Duster. Pro Korejce je tenhle výsledek samozřejmě velké marketingové potěšení a tvrzení šéfů H/K, že pracují hlavně na kvalitě, má asi jádro. Příští rok má přijít nová generace Vengy/ix20, snad se H/K dokáže dál držet při zemi. Pokud jde o Duster, nový zřejmě dorazí letos do Frankfurtu, takže tady nám ABild vlastně předložil historický protokol nad připraveným hrobem první generace. Pokud mají v Renaultu rozum, jsou si vědomi, že Duster přes všechny své nedostatky je dnes už kultovní model, který táhne nejen Dacii, ale částečně i samotný Renault. Vyplatí se jim přenáramně, pokud do druhé generace dají kvalitní díly a aktuální technologie a nebudou zbytečně chytračit. On už dnes plně vybavený Duster leží cenově nebezpečně blízko např. akčnímu Qashqai (vlastně lépe vybavenému a s přesvědčivou historií spolehlivosti). Takže výmluvy typu, že "pro Valachy a low-cost dobré", působí nevěrohodně. Mimochodem, problémy s převodovkou se objevily i v 50tkm testu Auto7 (čili Auto, Motor und Sport) v roce 2012, také se tenkrát měnila (ve 23tkm), objevily se v ní nastrouhané piliny. Může jít opět jen o vadu kusu, ale důvěře uživatele to neprospívá - takovéhle věci mám na mysli ve vztahu k další generaci. Ahoj všem :yes:
sshskript
S tím se asi počítá...Celkově jde o technicky nekomplikovaný vůz, který by mělo být jednoduché opravovat a náhradní díly jsou rovněž dostupné. Jen není vyloučeno, že duster bude muset do servisu trochu častěji než někteří soupeři....tak hodnotí v autobazaru: [odkaz]
Horskyhavran
hmm to je zajimave, docela nad nim premyslim a ty jsi mi docela pomohl se rozhodnout 😉 😄
Jirka Orlicky
Příspěvek podléhá schvalování.
Jirka Orlicky
Jirka Orlicky