Novinky
Asi tak teraz rozmýšľa konkurencia a hlavne Honda po tých vyhláseniach z najrýchlejším HH. Ak bude Clio Gordini R.S. takto ultimatívne, čo očakávať od nového Meganu R.S. Po informáciách o novom výtvore Renaultu a Caterhamu môžeme očakávať v novom Megane R.S. 1,6 Turbo s výkonom cca 280k, pri novej konštrukcii počítam s hmotnosťou cca 1350 kg. Keď to prepočítame výjde nám 6,6 kg/kW. Keď zoberieme do úvahy 300 k + cca 100k KERS v novom superšporte pri váhe cca 1200 kg sú to brutálne 4 kg/kW. To je lepšia hodnota ako nové 911 turbo. Máme sa na čo tešiť.
Tady zatím bude vládnout Peugeot RCZ R s 270 koníky a váha 1280 kg nemá konkurenci.
v cem je to jako vladnouci? kdejakej sportacek typu Elise/Exige nebo Caterhamy maj bezne pod tunu při ne omoc mensich výkonech, třeba Elise SC ma 910 kilo a 220 koniku, a to se jedna o beznejsi verzi Elise, ty pocetne omezene kousky mivaj o 20-40 koniku vic, třeba Exige 265E ma 264 koniku na 930 kilo
nebo poslední ExigeS s 1080 kilo a 350 konikama z V6
www.youtube.com/watch?…
nebo poslední ExigeS s 1080 kilo a 350 konikama z V6
www.youtube.com/watch?…
...že můj první příspěvek k tomuto článku vyvolá takový ohlas 😄 Mě prostě nikdo nevymluví, že by prodeje nového Clia RS výrazně neposílila možnost si místo EDC zvolit také manuál... O tom, že je to naprosto legitimní úvaha si stačí uvědomit, že asi málokdo by samočinnou převodovku postrádal u nové Fiesty ST - nebo jsem takovou výtku prostě neslyšel. To mluví za vše, to přesně vystihuje, jaká převodovka je pro pravý hot hatch přirozená a logická 😄
před 150 lety bylo prirozene a logicke mit pod ***ej jednoho kone co bastil travu a oves :-!
to jaka převodovka je idelani pro "pravy" hh si musí urcit kazdej sam, a v tomto pripade to urcil i někdo v Renaultu, takze pokud se ti to nelibi, mas moznost si zbalit X set tisíc a jit ke konkurenci pro hh s manualem 😉
to jaka převodovka je idelani pro "pravy" hh si musí urcit kazdej sam, a v tomto pripade to urcil i někdo v Renaultu, takze pokud se ti to nelibi, mas moznost si zbalit X set tisíc a jit ke konkurenci pro hh s manualem 😉
Po nemastném a neslaném hodnocení HLAVNĚ dvojspojky EDC v novém Cliu RS dostal Getrag od Renaultu "ty ty ty" a (nevím, proč to v článku není zmíněno) pro verzi Gordini Getrag ve spolupráci s Renault sport (co si frantik nepohlídá, to mu germán posere, viz Laguna 2 a její německá elektronika) připravují komplet přepracované chování/nastavení EDC tak, aby za zbytkem jinak vynikajícího auta nezaostávala. Pánové tady mluví o momentální dominanci Fiesty, ano, nabízí manuál, ale není rychlejší, než Clio 4 RS, je tedy celkem pochopitelné, že Gordini si vezme zpátky "mistrovský pás", který jinak Renaultu patřil od roku 1992... A pro zaryté "klackofandy", v pořádku, chápu váš názor, sám mám na manuálu odlítáno 99,99% svého nájezdu, ale psát tady o lopatách je celkem hrubá urážka... nebo si snad myslíte, že Fernando Alonso, Lewis Hamilton, nebo Sebastian Vettel neumí řídit, když mají ve svých formulích pádla? Nebo mi tady snad chce někdo tvrdit, že takový Niki Lauda nebo James Clark byli lepšími piloy, než ti dnešní, když museli řadit manuálně?! Ani bych neřekl... Moderní motosport = sekvenční nebo dvojspojková převodovka. Pochopil to VW a Renault, časem to pochopí i Ford a Opel.
je dobře ze nove ClioRS dostalo automat, foftklacek v těchto autech vymira a ja jsem zato rad 😄
A fakt mi nedělá žádnou radost, že automaty začínají vládnout i v tak specifických segmentech jako jsou malé sporťáky anebo HH na bázi supermini, což jsou pro mě bazální teritoria jednoduchosti, mechaniky a do jisté míry konzervatismu...
O kolik by asi v časech na kolo bylo SST pomalejsi? Bylo by to tak zanedbatelný, že to nestojí za řeč a nemluvě o tom, že nejvíc na čase dokáže podělat řidič ne převodovka... snad jen že by se vysypala. Jediné skutečně relevantní srovnání převodovek je možné na sprintu v přímém směru. Zbytek je prakticky neměřitelnej z důvodu lidské nedokonalosti.
S dvouspojkou v Cliu nemám problém... jsou to auta která jsou s trochou nadsázky na hranici legality protože jsou to auta která dokáží vyškolit. Dvouspojka v automatickém režimu dává i méně zkušenéému více prostoru na soustředění řízení.
Pokud si chceš hrát na Prosta tak si počkej na to co vypusti Renault ve spolupráci s Caterhamem. To už bude stroj primárně na zábavu a podle toho bude dost nekompromisní.
Hot Hatch má být univerzál schopný závodit na okruhu a zároveň zvládat jízdu v běžném provozu. U takového auta s dvouspojkou problém nemám... u reinkarnované alpiny by mě už, ale vadila.
Mimochodem, SST je oproti MT EVO X těžší, má delší stálý převod a je i pomalejší.
Moc hezky to popsal SamanAR :yes: pokud jde o zážitky a pocity z jízdy tak je úplně jedno kolik to má koní, jakou to má převodovku... atd. Protože ty pocity z jízdy jsou směsice obrovskýho množství vlastností.
Pokud jde o Karla a jeho tým tak přijeď mrknout do Bratrušova u Šumperka... pokud máš čím tak se třeba i povozit. Tat trať je úžasná :yes: Loni jsme ji jeli poprvé a zážitek nádhernej. [odkaz]
Argumenty o pocitech a o tom, že rychlost je v reálném světě podružný prvek, zaznívají hlavně z řad obhájců manuálu 😄
A docela nesouhlasím s tím předposledním odstavcem - ano, pocity z jízdy jsou směsící obrovského množství vlastností a proto je důležitý každý prvek, který tu směs ovlivňuje.
PS k těm kompromisním HH. Na jednu stranu jsou HH svou koncepcí velmi kompromisní - na durhou stranu považuju předchozí Clio RS nebo Megane RS CUP kvůli jejich vlastnostem (famózní brzdy, fungující podvozek, rychlost, schopnost uchladit se) za mnohem víc sportovní, než mnohé auta, o kterých řada lidí prohlašuje, že jsou pravé sporťáky.