Novinky
Přihlásit pro přidání komentáře
Beaumont.
Měl jsem to štěstí, že jsem se v Capri kousek projel, dokonce ve verzi 2.8i. Člověk sedí blízko zadní náprav a pocitově skoro na zemi, před sebou vidí nekonečně dlouhou příď a poslouchá krásný dunivý hlas výfuků... Krásná vzpomínka na krásné auto. :yes:
elloco
Bylo to moje první auto po revoluci. 6V, modrá metalíza, na bocích plameny, chromovaná kola... Už nikdy jsem z auta neměl takovou radost, jako když jsem přesednul z žigulíka do "kapra".
Ach jo, kde je mu teď konec...
Ach jo, kde je mu teď konec...
jazva
Ja som na Capri slintal už za mlada u nás na ulici. K susedovi od naproti to chodilo so železnou pravidelnosťou a zostávalo odparkované pred domom na ulici. Vtedy sme s chalanmi zabúdali hrať futbal a dohadovali sa o tom koľko to "vytiahne" a pod. On ten sused mal vždy nejaké divné návštevy. Raz Capri, potom Simca, Renault 8 so 4 svetlami vpredu a "rýchlymi" pruhmi(neviem ako sa ten typ volá...). V tej dobe keď bolo u nás najlepšie auto Žiguli, tak to boli pecky ako sa patrí. Časom zmizol sused a s ním aj autá a mne zostali iba spomienky. Ale krásne...
prekladys
Capri jednička, stříbrné auto s dlouhatánskou kapotou, a pod ní takový mrňavý motůrek... delší auto u nás na dvoře nebylo, a to tam tou dobou stávaly docela zajímavý kousky - pozdrav mototechny konce 60. a tuzexu počátku 70. let. takovej kudrnatej klučina ho tam pulíroval a občas mi dovolil, abych si sedl za volant. a pak auto zmizelo i s kudrnáčkem, nespíš to mezi trabanty a moskviči na našich silnicích nemohlo vydržet...
Už jsme zase u vzpomínek, bez ohledu na dobu ve které jsme žili, byla ta auta úžasná. 😄 No nic, naši vnukové se budou za pár let takhle dívat na dnešní auta. Tak to v životě chodí.
Jen jsem zvědav jak ti vnuci budou ty dnešní auta udržovat při životě 😉
S tou spoustou elektroniky to nebude vůbec tak snadné jako dnes... :-! :no:
no právě .. i když za třicet let se té elektronice třeba budou smát a dělat jí s jedním prstem v nose >😒]
A software ti napíše nějaké dítě na základce :-!
A software ti napíše nějaké dítě na základce :-!
A kdoví kolik jich bude, pokud pominu luxusní sportovní značky a malosériovky....Když si vemu nové tisíciletí, přijde mi, že to je hlavně hromada nic neříkajících japonských a korejských aut, nijakých Opelů a Citroenů, celého koncernu VW (píchnu do vosího hnízda 😄 ) atd atd. Objevuje se sice převratná technika, první modely Priusu budou taky možná jednou neobvyklé a vyhledáváné auta. Design je ale v drtivé většině případů poplatný době, nic nadčasového, co chytne za srdce.
Pravda, mě také přijde, že většina aut jsou "hroudy" plechu, ale občas se něco zajímavého najde. Například Impreza WRX STi. :yes: >😒]
většina aut byla vždy hroudami plechu 😉
A dnes se nad tou většinou slintá. Viz třebas Trabi >😁
A dnes se nad tou většinou slintá. Viz třebas Trabi >😁
No tak trabi rozhodně nebyl hroudou plechu, protože toho na něm bylo pomálu 😄) Ale jo, z vysmívané smradlavé pšukavky, pryskiřičníku pádivého a Arbeitsmercedesu se stal kult.... kdo by to byl čekal? 😄 P.S. Proč se bavíme v diskusi pod Capri o trabíkovi? (nic proti němu, mám ho rád a vzpomínky mi na něj zůstaly...Capri jsme nikdy v rodině neměli, pro čtyři dost nepraktické auto).
Trabi je dokonalé auto, za pár šlupek jste ve své době dostali 26 koní, na přání dokonce nějaký psedoautomat a k tomu plastovou karoserii, což bylo velmi inovativní 😄
Capri je opravdu auto s aurou staré dobré Ameriky...Nejkrásnější verze je podle mě Ford Capri S John Player Special z roku 1974. Tento kousek bych rád někde sehnal. Zatím ale na to nemám čas a v dnešní době radši ani peníze 😒
Capri JPS.... Hmmmm černozlaté jako oslava konstruktérského titulu Lotusu resp. Fordu jako dodavatele motorů.... uffff...
Krásné auto.Prostě klasika.Jedno z nejslavnějších a nejpopulárnějších sportovních aut 20 století!Navíc bylo dostupné normálním lidem!
Bohužel, ale ne zrovna třeba u nás... :no:
Vsak u nas vtedy ani neboli normalni ludia. Len zopar magorov, a druhej strane zmagorena vacsina...
Jen malá oprava - lidé zmagoření nebyli, jen žili v komunistické totalitě a nic jiného než žít jim nezbývalo... Vládla mstivá, krvelačná lůza.
Ta vládne pořád!Jen si prohodila odnznaky na saku a neříkaji čest soudruhu ale dobrý den paně živnostníku.Specialně majitelé větiny velkých autosalonů,sevisů,prodejen náhradních dílů a pneuservisů jsou z řad bolševiků!Většina koupila servis za pár korun díky tomu že mu před rokem 1989 šefovala!Nebo byla z řad zavodnické polomafie která mezi sebe jen tak nikoho nepustila a cestovala po světě díky donášení na jiné a členství ve straně 😢
megacruiser
sice jsem nikdy Capri neměl, ale měl ho kamoš, koupil vrak s motorem v háji, prorezlej tak že aby se nezlomil navařil pod něj nějaký traverzy jako výztuhu. Ovšem byl mechanik, tak sehnal pořádnej šestiválec z nějakýho velkýho Fordu a komplet ho předělal a vyladil. Na ty zatáčky projížděný powerslidem nikdy nezapomenu. S pohonem zadních kol v silným autě bez ESP je prostě sranda, to se s předohrabem nedá srovnat a dnes už se to nedá zažít. Bohužel tento Capri potom šel přes střechu a byl s ním konec. Pořád ho ale považuju za jedno z nejemotivnějších aut ve kterým jsem jel.
To úplně nejlepší byl podobně starej Nissan 300 ZX s biturbem, taky rezavej vrak, ale ten motor s brutálním výkonem... Když si na tyhle auta vzpomenu, vidím jak jsou dnešní auta proti nim úplně sterilní a bez emocí - všude samý ESP, EBD, ABS, TCS, VDC, dokonalý pneumatiky, skvělý jízdní vlastnosti, ale to je o ničem, raději bych jezdil ve staré Caprině 😄
To úplně nejlepší byl podobně starej Nissan 300 ZX s biturbem, taky rezavej vrak, ale ten motor s brutálním výkonem... Když si na tyhle auta vzpomenu, vidím jak jsou dnešní auta proti nim úplně sterilní a bez emocí - všude samý ESP, EBD, ABS, TCS, VDC, dokonalý pneumatiky, skvělý jízdní vlastnosti, ale to je o ničem, raději bych jezdil ve staré Caprině 😄
Capri bol automobil pre drzkov, avšak pre drzkov z radov obyčajných ľudí. Capri v základe, to nebolo auto, ktoré by konkurovalo zrovna Ferrari. Ale to bolo úplne jedno. Bolo to totiž v každej verzii štýlové kupé, automobil pre radosť, len o čo bol vyšší výkon, o to štýlovejší. Škoda, že dnes si o podobnom aute od Fordu môžeme nechať zdať. Inak, ak FORD, to bol SUPERMAINSTREAM vo svojej dobe. Teda, však viete ako to myslím. VŠETKO NAJLEPŠIE CAPRI. Bol si a pritom si stále autom snov. :yes: :yes:
Mluv sam za sebe, soucasna nabidka Fordu patri rozhodne k tem lepsim na dnesnim trhu, a to srovani s Ferrari je opravdu hodne tve inteligence, takovym jako jsi ty by meli mozna i zakazat vubec vyslovovat slova FORD, FORD CAPRI. Proti Ferrari mel Ford GT40, ktery taky ukazal tomu Ferrari pekne zada.
Tentoraz sa ho musím zastať. On práve neporovnával Ford a Ferrari, len sa pokúsil na tom príklade vysvetliť postavenie Fordu Capri...
Mimochodom, čo ponúka Ford ako štýlové športové kupé v Európe dnes?
Mimochodom, čo ponúka Ford ako štýlové športové kupé v Európe dnes?
Musím se zastat Deadlifta. Dávat do jedné věty Capri a Ferrari ..
Já se chci taky někoho zastat!
Už to mám - Kia Opirius. No jo, není to žándý krasavec, ale znám i horší kreatury >😒]
Už to mám - Kia Opirius. No jo, není to žándý krasavec, ale znám i horší kreatury >😒]
Já som povedal, že Capri nekonkuroval Ferrari, že sa zastávaš Deadlifta len hovorí o tvojej stupidite.
no to je šok, že Capri nekonkuruje Ferrari. Díky, že si nás na to upozornil 😉 :yes:
Keby si nebol taký tupý, tak by si vedel o čom hovorím. Chcel som tým povedať, že Capri bol aj v najslabšej verzii skvelým športiakom, lebo nebol stavaný ako nejaký super rýchly model, ale ako auto pre radosť. A tým, že nekonkuroval Ferrari, som sa chcel vyhnúť takto dlhému rozboru. ***ko ako ty to však nepochopí.
>😁 :yes:
Isteže, ani sa nezmôžeš na inú reakciu, že ty tupec.
Co jiného napsat než se smát? >😁
Psát o autu, které vzniklo pro radost, že je to vůz pro radost, který nekonkuruje Ferrari?
Se od tebe někdy ještě dozvím, že Fabia Scout nekonkuruje T815-7 :yes:
Psát o autu, které vzniklo pro radost, že je to vůz pro radost, který nekonkuruje Ferrari?
Se od tebe někdy ještě dozvím, že Fabia Scout nekonkuruje T815-7 :yes:
Ale o čom mám písať než o tom čo je pravda ty tupček?
třeba vynechej supermainstream, štýl, ferrari apod. Piš od srdce. Ne podle módy. Když píšeš od srdce je i radost tě číst!
Mým snem je kupé, které by vzniklo ze studie Iosis. Ta se sice stala základem pro nové Mondeo, ale krásné kupé by z ní klidně mohlo být. Kinetické, poutavé... :yes:
figurka
Tady nutno vzdát úctu Capri a všem legendám automobilového průmyslu. Je to nádhera a nadčasovost.
Mám tu možnost jednou za čas se s Caprim svézt. Perfektně udržovanej kousek. Zlatá "metla", chromoví kola, červené kůže a decentní červený linky na kaoserii. Sběratelskej kousek.
Duch toho auta je obrovskej. Dát levou na volant, pravou na řadičku a s dovolením GTIho, levym kopitem vyšlápnout spojku, cejtit vybrace auta.... sakra. To jsou nádherné momenty za volantem. Pokud má auto charakter, tak člověk vůbec nemyslí na koně, litry, zrychlení a čas na Nordsleife. Je mu to prostě jedno a jen se usmívá. Je ve svém vlastním mikrosvětě s myšlenkou "všichni mi můžete políbit......".
Nádhernej svět.
Bohužel mi tak trochu příde, že charakter u aut mizí a docela se "děsim" doby třeba za 20 let.
Ale sám pro sebe mám řešení.
Představa, že "zakonzervuju" STI na "veterána" a za X desítek let, až budu jako "pošuk" děda leštit a leštit (auto) a vnoučatum vyprávět co to byla rally a kdo byli Burns, Loeb, McRae, Solberg, ukazovat videa pochybné kvality a občas jí vytáhnu abych "hybridnímu" ( nebo na co budou auta jezdit ) okolí ukázal co to byli auta a ze "všech" si otevřeně udělal srandu a budil obecné pohoršení řevem toho auta a okázalou "nechutnou" spotřebou. To by byla ( to BUDE ) nádhera !
Mám tu možnost jednou za čas se s Caprim svézt. Perfektně udržovanej kousek. Zlatá "metla", chromoví kola, červené kůže a decentní červený linky na kaoserii. Sběratelskej kousek.
Duch toho auta je obrovskej. Dát levou na volant, pravou na řadičku a s dovolením GTIho, levym kopitem vyšlápnout spojku, cejtit vybrace auta.... sakra. To jsou nádherné momenty za volantem. Pokud má auto charakter, tak člověk vůbec nemyslí na koně, litry, zrychlení a čas na Nordsleife. Je mu to prostě jedno a jen se usmívá. Je ve svém vlastním mikrosvětě s myšlenkou "všichni mi můžete políbit......".
Nádhernej svět.
Bohužel mi tak trochu příde, že charakter u aut mizí a docela se "děsim" doby třeba za 20 let.
Ale sám pro sebe mám řešení.
Představa, že "zakonzervuju" STI na "veterána" a za X desítek let, až budu jako "pošuk" děda leštit a leštit (auto) a vnoučatum vyprávět co to byla rally a kdo byli Burns, Loeb, McRae, Solberg, ukazovat videa pochybné kvality a občas jí vytáhnu abych "hybridnímu" ( nebo na co budou auta jezdit ) okolí ukázal co to byli auta a ze "všech" si otevřeně udělal srandu a budil obecné pohoršení řevem toho auta a okázalou "nechutnou" spotřebou. To by byla ( to BUDE ) nádhera !
Já si myslím že za takových třicet čtyřicet let budem na veteránských srazech potkávat zhruba stejné auta jako tam potkáváme teď,plus auta z devadesátek a pár jednodušších kousků současných...Můj názor je ten, že ze současných aut veteráni nikdy nebudou,protože je nebude nikdo schopný udržovat v provozu a taky že k nim bude mít málokdo takový citový vztah..nevidím důvod proč by aerovka z třicátých let nebežela ještě za dalších třicet let-všechno se dá vyrobit poctivou kovářskou prací..Ale nechci vidět jak se bude někdo snažit udržovat v provozu auto kde musíš kvůli jedné žárovce rozebrat půlku motoru a kde bez zapojeného akumulátoru ani neotevřeš dveře....
To je sice pravda, ale stejně tak jako se dodnes vyrábějí díly na "ikonózní" auta třeba půl století stará, tak si troufnu tvrdit, že za 50 let půjde sehnat díly na "ikonózní současníky". Samozřejmě, že na "běžnou" produkci to asi nebude tak snadné, ale vozy prodávané v relativně velkých počtech, ale se "statutem legendy" nebudou velkým problémem.
A nutno podotknout, že na ty auta nelze nazírat z pohledu dnešního "běžného" uživatele, kterému může vadit třeba zrovna to, že vyměnit žárovku ve světle je skoro "neřešitelný" problém.
Nevidim důvod proč by ze současných aut nikdy nemohli být veteráni.
Třeba zrovna v té tvojí MX-5 vidím potenciálně velmi slavného veterána.
A nutno podotknout, že na ty auta nelze nazírat z pohledu dnešního "běžného" uživatele, kterému může vadit třeba zrovna to, že vyměnit žárovku ve světle je skoro "neřešitelný" problém.
Nevidim důvod proč by ze současných aut nikdy nemohli být veteráni.
Třeba zrovna v té tvojí MX-5 vidím potenciálně velmi slavného veterána.
obrovský problém ti bude dělat elektronika. U většiny veteránů budoucnosti budeš muset udělat elektronický upgrade, neb plnohodnotnou součástku neseženeš.
U současných veteránů je výhoda v tom, že vše se dá ještě vyrobit. Stačí si sehnat nebo udělat dokumentaci.
U současných veteránů je výhoda v tom, že vše se dá ještě vyrobit. Stačí si sehnat nebo udělat dokumentaci.
Já jsem spíš myslel na to že současné auta jsou dělané tak že se velmi špatně rozebírají a zase dávají dohromady,spousta komponentů se mění jako celky a ani nejsou rozebrat,vyčistit apod...S tou MX-5 máš pravdu,na tom autě dělám všechno sám,je to v podstatě velmi jednoduché a primitivní auto,které dokáže průměrný kutil rozebrat do šroubku a zase složit,navíc s obrovskou podporou náhradních dílů a různých doplňků od budíků ve stylu MG až po konverzní set na vestavbu vidlicového osmiválce >😒] jenže první MX-5 je ještě ta stará škola,přišla na trh v roce 1989...Tu novou řadu bych si opravdu spravovat netroufl..myslím že současné auta budou k vidění coby veteráni,ale asi pouze jako statické e😜onáty...
sir
Legenda je to krasna...ale nevite zdali chysta Ford konecne nejake kupatko? Bur reinkarnaci Capri ci cokoli jineho? Kdyz se chova Ford jako "sportovni znacka" (podvozky , handling standartnich modelu, dynamicky vzhled atd) a pritom nema zadne Evropske kupe.... ;-\ 😒
emylak
Na fotce kde je namalovany holy podvozek je zcela jiny vuz s prednim nahonem. Vsiml si toho taky nekdo?
Copak empétrojkový kovboj na to? Vrak, já vím... No, ještě to uvaž.
Dnes velmi zřetelně - BRAVO FORD :yes:
3.generace je moje nejoblíbenejší. Dlouhé, široké, zdvojená kukadla, dokonalé :yes😒br />
Teď je už rarita potkat takového krasavce v bežném provozu, škoda :-!
u té poslední generace Capri jsem měl vždy pocit, jako by to byla amerika. Něco ve stylu Oldsmobile Toronado či jak se to jmenovalo, to čím jezdili v seriálu Směr Jih :-!
Ale máš pravdu LPček jsme doma už moc neměli. Jen magnetofonové pásky s Led Zeppelinama, a pak přišly walkmany. Dobrá doba 😉
A prachatých ani ne, ale spíše s přístupem k sortimentu (centrální sklad Prioru ostravského kraje) 😉
Ináč kazety som znova tento rok využil (po x-rokoch), keď sme jazdili na služobnej Fieste, r.08 rádio+kazeta. Rádia ignorujem, takže som oprášil staré nahrávky :yes:
Tys měl Mamuland ještě dávno před Mumulanden od Kotvalda... >😁 >😁 :yes:
"Pane řidiči vystupte si! Víte čeho jste se dopustil? Ano, příslušníku. Váš občanský průkaz! Chlape vy děláte v Prioru? Ano, ve skladu. Můžete mi sehnat pračku? No, měly by teď přijet. Hmm, tady je na mě telefon, když tak bych si jednu vzal"
O měsíc později policajt přišel, zacvakal za pračku a odjel. >😁
Můj otec byl zase vedoucí velkoprodejny Pramenu...my zas měli před vánoci 3x tolik "přátel", než přes rok... >😒]
berte taky trochu ohledy na majitele modrých knížek... :yes: 😉
A test masiek v plynovej komore, tak to už radšej ani nespomínam... 8-s 😉