Ojetiny
Cakal by som, ze tento "rodinny sperk" uz VW vypilovalo do dokonalosti, ale bohuzial nie. Klasicke problemy so sklbajucou prevodovkou, najma pri parkovani: clovek stlaci trosku plynovy pedal a... nic! Stlaci trosku viac, a auto sa vrhne priskokom vpred. Clovek si pripada ako zaciatocnik v autoskole...
To su slova redaktorov z Autobildu. Mimochodom, tieto iste poznamky ku koncernovej DCS-prevodovke tam mali uz niekolko krat, a stale je to to iste...
Inak vyborny vysledok (1-, pat bodov za cosi so svetlami). Pravda, z korozie na zadnej naprave vraj neboli velmi nadseni...
[odkaz]
To su slova redaktorov z Autobildu. Mimochodom, tieto iste poznamky ku koncernovej DCS-prevodovke tam mali uz niekolko krat, a stale je to to iste...
Inak vyborny vysledok (1-, pat bodov za cosi so svetlami). Pravda, z korozie na zadnej naprave vraj neboli velmi nadseni...
[odkaz]
Pokud jsi četl alespoň první větu článku, zjistil bys, že je to auto z roku 2011. :-!
No a? Tohle DSG dělá z principu, možná jednou i evropanum dojde to co dávno na jinejch kontinentech. Totiž že to zas tak fantastická převodovka neni..
Nic neni bezchybne, ale ke ctyrvalcum zadny lepsi automat neni. 😉
..nějakou další pohádku bys tam neměl? >😁
Sis dal palec? 😉 Možná myslel u koncernu VW. Ale i kdyby ne, kdo ti dneska u nás dá třeba do mainstreamového kompaktu automat s hdm? Pokud ano, tak to jsou jen vzácné výjimky.
No třeba i dá, ale bohužel všechny dosavadní HDM pro příčnou zástavbu mají vyšší ztráty než manuální převodovka a tudíž zvedají spotřebu o 0,7 - 1,5 litru a zhoršují zrychlení o 0,7 až třeba 1,8 sec. A to je v době, kdy jde o každý gram CO2 dost na pytel. Jediný HDM, který dokáže stejně jako DSG držet spotřebu i zrychlení na úrovni manuálu je ZF 8, ale ten je jen pro podélnou zástavbu. Uvidíme jaký zázrak bude nová ZF 9 pro příčnou zástavbu, se kterou začíná Evoque. Pokud bude v těchto parametrech na úrovni ZF 8 tak to bude první "použitelný" (když pominu cenu) automat HDM vhodný i k příčně uloženým motorům.
Ano, ale já bych třeba klidně (v tomto případě) nějaký litr navíc oželel, ale když v nabídce není, není ani o čem přemýšlet. Třeba woody nedávno koupil ženě Swifta se 4st. HDM a na vysokou spotřebu si nestěžuje, spíš naopak, takže to nemusí být vždycky až tak hrozné.
Že bude v Evoque je dobře, ale zatím není, navíc Evoque není mainstreamový kompakt, viz má reakce.
Že bude v Evoque je dobře, ale zatím není, navíc Evoque není mainstreamový kompakt, viz má reakce.
..a eště nějaký pohádky byste tam neměli? >😁 >😒]
Zkus poprosit maminku..., anebo radši ne, ještě by se zlobila, že už dávno nespíš... :😉 😉
Takový jako ty neumí >😒]
Určitě umí nějaké pro děti a tím pádem vhodné pro tebe... 😉
Ten nick máš určitě podle toho, jak ti maminka říká, když ji zlobíš a nechceš večer/v noci spát... >😒]
Ten nick máš určitě podle toho, jak ti maminka říká, když ji zlobíš a nechceš večer/v noci spát... >😒]
Nuda. Zkus eště nějakou vo tom jak je DSG skvělý 😄
Tak to si mě chlapečku s někým pleteš..., popros zítra tatínka ať přečte a vysvětlí celou diskusi... :😉
Ale teď už šup do postele, nebo ti bude muset tatínek "vysvětlit" něco úplně jiného a hned... 😉
Ale teď už šup do postele, nebo ti bude muset tatínek "vysvětlit" něco úplně jiného a hned... 😉
Chlapečku? Bacha i já eště vyrostu [odkaz] 😄
Ale na tvý přání sem taťkovi a mamce o tobě řek. Prej se už moc těšej až tě poznaj blíž [odkaz] [odkaz] Taky se těšíš? >😒]
Ale na tvý přání sem taťkovi a mamce o tobě řek. Prej se už moc těšej až tě poznaj blíž [odkaz] [odkaz] Taky se těšíš? >😒]
Pockej, tohle schytas! Za chvilku dorazi VW uderka a zacne te peskovat za tu DSG a kopat kolem sebe, ze to davno neni pravda... 😉
EDIT: ani jsem to nestihl dopsat a uz se tu obejvilo prvni jelitko... >😁
EDIT: ani jsem to nestihl dopsat a uz se tu obejvilo prvni jelitko... >😁
:yes: >😁 >😒]
Nedavno tu porovnavali prevodovky a v Octe 7 DSG to robilo to iste. Priskokom vpred, priskokom vzad.
Já tedy nejsem žádný advokát DSG, ale nemůže to být špatným naladěním SW té převodovky?
Může, ale taky nemusí, viz😒br />
1) Nejčastější závadou 6° DSG je škubání při rozjezdu nebo při přeřazování rychlostí.
Popis zkoušky při škubání vozidla.
1) nastartovat vozidlo, zařadit D a pomalu pouštět pedál brzdy, nešlapat na plynový pedál
- vozidlo se musí rozjet bez škubání, pokud vozidlo škube jsou vadné lamelové spojky
2) nastartovat vozidlo, zařadit D a pomalu se rozjíždět s přidáváním plynu
- vozidla má tendenci škubat - je závada na mechatronice (odstranit všechny chyby z výpisu diagnostiky převodovky DSG), pokud budou všechny chyby na vozidle odstraněny přistoupti k výměně nebo opravě mechatroniky.
2) Při jízdě nebo při přeřazování rychlostí dochází k cukání, škubání a v paměti závad ŘJ není uložena žádná chyba.
Vždy zkontrolovat v bloku naměřených hodnot v kanálu č.54 datum výroby mechatroniky.
Pokud se Vám objeví datum výroby H07 A0001 - J21 N0560 to znamená, že mechatronika byla vyrobena v 7KT 2007 až do 21KT 2008 musíte vždy provézt vyměnu mechatroniky (závada v ŘJ mechatroniky - nelze ji opravit). Po výměně mechatroniky, vždy provézt základní nastavení a jízdní zkoušku.
[odkaz]
1) Nejčastější závadou 6° DSG je škubání při rozjezdu nebo při přeřazování rychlostí.
Popis zkoušky při škubání vozidla.
1) nastartovat vozidlo, zařadit D a pomalu pouštět pedál brzdy, nešlapat na plynový pedál
- vozidlo se musí rozjet bez škubání, pokud vozidlo škube jsou vadné lamelové spojky
2) nastartovat vozidlo, zařadit D a pomalu se rozjíždět s přidáváním plynu
- vozidla má tendenci škubat - je závada na mechatronice (odstranit všechny chyby z výpisu diagnostiky převodovky DSG), pokud budou všechny chyby na vozidle odstraněny přistoupti k výměně nebo opravě mechatroniky.
2) Při jízdě nebo při přeřazování rychlostí dochází k cukání, škubání a v paměti závad ŘJ není uložena žádná chyba.
Vždy zkontrolovat v bloku naměřených hodnot v kanálu č.54 datum výroby mechatroniky.
Pokud se Vám objeví datum výroby H07 A0001 - J21 N0560 to znamená, že mechatronika byla vyrobena v 7KT 2007 až do 21KT 2008 musíte vždy provézt vyměnu mechatroniky (závada v ŘJ mechatroniky - nelze ji opravit). Po výměně mechatroniky, vždy provézt základní nastavení a jízdní zkoušku.
[odkaz]
CITUJEM:Klasicke problemy so sklbajucou prevodovkou, najma pri parkovani: clovek stlaci trosku plynovy pedal a... nic! Stlaci trosku viac, a auto sa vrhne priskokom vpred. Clovek si pripada ako zaciatocnik v autoskole...
...ten kto realne s DSGeckom jazdi...sa nad tymto iba 😉
...ten kto realne s DSGeckom jazdi...sa nad tymto iba 😉
Ja som len prelozil to, co napisali redaktori Autobild-u (mas tam link, mozes si precitat). Alebo chces tvrdit ze su to amateri ktori nevedia jazdit? V tom pripade sa im ozvi, ze ich to naucis! 😄
DSG nefunguje tak že když pustím brzdový pedál tak auto pomalu jede?
Ne, dvojspojka nefunguje stejně jako hdm, je to v podstatě robotizovaný manuál se dvěma spojkami. Suché dsg (7st. do 250Nm) je o poznání méně kultivované, než mokré verze. Sám jezdím se dvěma mokrými 6st. dsgéčky (ale taky s jedním 6st. hdm) a to co popisují redaktoři jsem u dsg nikdy nezažil, stačí se k tomu chovat normálně a měnit olej nejpozději! každých 60 tis. km (pokud si někdo častěji hraje s launch cotrol, tak raději dřív). Při hodně pomalém delším popojíždění (přesně ta rychlost, kdy dsg v režimu D ekonomicky přeřazuje na dvojku, ale řidič nechce/nemůže dál zrychlovat) může začít trochu "cukat", na to ale stačí dát dsg do režimu S, nebo M a je okamžitě po problému.
Do běžných modelů, MPV, SUV apod. je hdm v principu lepší řešení, dobrá dvojspojka je ideální do sportovněji orientovaných modelů (včetně hh), kde vynikne její rychlost a proti hdm i určitá "živočišnost", naopak kultivovanost hdm je podstatnější přednost pro běžném modely. Jinými slova dsg je skvělá převodovka např. pro GGTI/R, ale koncern ji neměl cpát všude, tedy tzv. za každou cenu. U MPV, nebo SUV mi její aplikace nedává smysl.
V tomto ohledu to umí výborně BMW, protože dvojspojkami šetří jen pro sportovně orientované modely. Audi dvojspojky umí, ale dává je zbytečně často a u MB zatím dvojspojky moc neumí a přesto je "strkají" skoro kde je napadne.
Na druhou stranu raději slušnou dvojspojku (kdekoli), než "bezestupňový" automat.
Do běžných modelů, MPV, SUV apod. je hdm v principu lepší řešení, dobrá dvojspojka je ideální do sportovněji orientovaných modelů (včetně hh), kde vynikne její rychlost a proti hdm i určitá "živočišnost", naopak kultivovanost hdm je podstatnější přednost pro běžném modely. Jinými slova dsg je skvělá převodovka např. pro GGTI/R, ale koncern ji neměl cpát všude, tedy tzv. za každou cenu. U MPV, nebo SUV mi její aplikace nedává smysl.
V tomto ohledu to umí výborně BMW, protože dvojspojkami šetří jen pro sportovně orientované modely. Audi dvojspojky umí, ale dává je zbytečně často a u MB zatím dvojspojky moc neumí a přesto je "strkají" skoro kde je napadne.
Na druhou stranu raději slušnou dvojspojku (kdekoli), než "bezestupňový" automat.
Tak já jako majitel dvou vozidel se 7° DSG nemohu souhlasit. Mám dvě vozidla vyrobená s odstupem 3 let. Škoda Octavia 1,8 TSI DSG a VW Caddy Maxi 1,6 TDI DSG. Octavia, je trochu náchylnější na poškubání při rozjezdech, ale je to jen o zvyku, zejména práce s plynem. Ale rozhodně stačí prostě zmáčknout plyn a auto se rozjede naprosto plynule.
U Caddyho je navíc DSG obohaceno a funkci prokluzu prvního a druhého stupně, tzn. že se auto chová (otáčkami motoru) podobně jako hydrodynamika. Režim prokluzu je i u zpátečky. Auto řadí hladce stejně jako 8° automat od ZF s HDM.
U Caddyho je navíc DSG obohaceno a funkci prokluzu prvního a druhého stupně, tzn. že se auto chová (otáčkami motoru) podobně jako hydrodynamika. Režim prokluzu je i u zpátečky. Auto řadí hladce stejně jako 8° automat od ZF s HDM.
Jo a ještě jedna věc, u obou vozidel, když pustím brzdu, tak se auto (na rovině) rozjede cca 5 km/h. Do kopce je aktivovaný asistent rozjezdu do kopce a pro rozjetí je potřeba sešlápnout plyn.
Nepíšeš ze kterého roku máš tu Octavii. Takže máš obě dsg suché 7st.? Pokud ano, podle čeho porovnáváš rozdíl v kultivovanosti suché a mokré dsg?
Napsal jsem: "Suché dsg (7st. do 250Nm) je o poznání méně kultivované, než mokré verze." Při mém srovnání (osobní zkušenost) tomu tak bylo (a víceméně to potvrzují i testy a názory mých známých), to ale rozhodně neznamená, že bych tvrdil něco ve smyslu, že se s tou suchou nedá (skoro) jezdit.
Auto s dsg/dvojspojkou obecně (a tou suchou zvlášť) se hlavně nerozjíždí stejně hladce jako 8° automat od ZF s HDM. A dvojspojka je mnohem náročnější na jemnou práci z plynem (při rozjezdech), než hdm, které v pohodě sežere prakticky všechno a je tak uživatelsky přívětivější. Dobrá dvojspojka je sice rychlejší při přeřazení (zejména nahoru), ale i rychlost řazení se u nových hdm stále zlepšuje.
Napsal jsem: "Suché dsg (7st. do 250Nm) je o poznání méně kultivované, než mokré verze." Při mém srovnání (osobní zkušenost) tomu tak bylo (a víceméně to potvrzují i testy a názory mých známých), to ale rozhodně neznamená, že bych tvrdil něco ve smyslu, že se s tou suchou nedá (skoro) jezdit.
Auto s dsg/dvojspojkou obecně (a tou suchou zvlášť) se hlavně nerozjíždí stejně hladce jako 8° automat od ZF s HDM. A dvojspojka je mnohem náročnější na jemnou práci z plynem (při rozjezdech), než hdm, které v pohodě sežere prakticky všechno a je tak uživatelsky přívětivější. Dobrá dvojspojka je sice rychlejší při přeřazení (zejména nahoru), ale i rychlost řazení se u nových hdm stále zlepšuje.
Octavia, květen 2009, Caddy březen 2012. S hladkostí rozjezdu s Tebou souhlasím u Octavie, ale Caddy se rozjíždí jemně jak předkožka >😁 😉 fakt jo. Jak říkám je tam ten režim prokluzu. Nicméně pokud jedeš dvacet minut v koloně do kopce, tak se spojky zahřejou a režim prokluzu se vypne a víc to vytáčí jedničku do doby než se to zase ochladí. Ta převodovka v Caddym je srovnatelná s ZF, opravdu. Čestný pionýrský.
Jinak ano, obě převodovky v autě jsou suché, 7°.
Ještě jeden detail ohledně rozjezdu. Třeba při parkování v kopci u Octavie, jak jsem řekl je tam ten asistent do kopce. Stačí pustit brzdu, auto stojí, lehce ťukneš na plyn a hned zase sundáš nohu a auto se bez škubnutí plynule rozjede vpřed s postupným záběrem spojky.
Je to uživateli, jak se naučí s převodovkou a jejím softwarem žít... Já bych rozhodně za HDM neměnil.
Jinak ano, obě převodovky v autě jsou suché, 7°.
Ještě jeden detail ohledně rozjezdu. Třeba při parkování v kopci u Octavie, jak jsem řekl je tam ten asistent do kopce. Stačí pustit brzdu, auto stojí, lehce ťukneš na plyn a hned zase sundáš nohu a auto se bez škubnutí plynule rozjede vpřed s postupným záběrem spojky.
Je to uživateli, jak se naučí s převodovkou a jejím softwarem žít... Já bych rozhodně za HDM neměnil.
Ted Caddy je poměrně nový, já mám zkušenost se staršími 7st. suchými dsg, jako je v té tvojí Octávce, takže to zřejmě vylepšili o ten prokluz a je to dost poznat. Každopádně doporučuji měnit olej i u suché dsg, i když automobilky tvrdí, že jde o tzv. doživotní náplň. U té suché aspoň tak po každých 90 -100 tis. km.
A Caddy ten asist. rozjezdu do kopce nemá? U neužitkových VW se to k dsg dává už dlouho v základu.
A Caddy ten asist. rozjezdu do kopce nemá? U neužitkových VW se to k dsg dává už dlouho v základu.
Ten asistent rozjezdu do kopce tak v tom Caddym je, ale nepamatuji si jestli by tam byl sériově, protože jednak je to Highline a jednak je to taky Bluemotion, a ten asistent rozjezdu je minimálně v tom BMT...
Jinak jednoznačný posun dopředu je oproti Octavii co se týče Caddyho opravdu znát...
Jinak jednoznačný posun dopředu je oproti Octavii co se týče Caddyho opravdu znát...
jo funguje, ovšem jen v případě, když nemáš zapnutý systém Autohold. To pak stojíš na místě i po puštění brzdy. A jak píšu výše, Autohold je taky důvodem těch přískoků. Chceš li pomalu někde popojíždět nebo couvat při parkování, musíš si Autohold vypnout. Jinak ti do toho furt zasahuje. Ovšem někteří machři už jsou zase na koni, jak DSG stojí za h....
Zdaleka ne všechny vozy s dsg mají takové tlačítko... 😉
zdaleka ne všechny asi poskakujou
Když už poskakují tak poskakují i po ("absolutní") rovině, kde na ně ani případný autohold nemá vliv.
ale to víš, že na ně má vliv. Já když začal s DSG jezdit, tohle jsem taky nevěděl a nadával jsem, kudy chodil. Považoval jsem to samozřejmě za nedostatek nebo spíš závadu. A protože zásadně nečtu návody (a možná to tam ani nepíšou), tak jsem na to až po čase náhodně přišel. AH se aktivuje automaticky, ale deaktivovat se musí tlačítkem. A v zapnutým stavu má při popojíždění pořád jakoby tendenci přibržďovat a proto to pak cuká. Jinak, když to vypneš, tak to jako normální automat, po odbrždění plynule popojíždí a nic už necuká. Taková je prostě praxe, to jsem si nikde nepřečet.
Tlačítko autohold jsem naposledy viděl myslím někde u Tiguanu. Jinak všechny dsg se kterými jezdím/jezdil jsem žádné takové tlačítko nemají/neměly.
podle mě je to dost podstatnej pomocník za volantem a příplatek za něj pár korun.
Připlatit si můžeš jen za to, co ti výrobce nabídne. U aut o kterých píšu, žádná možnost připlatit si za autohold (s tlačítkem) nebyla. Je tam tzv. asistent rozjezdu do kopce (bez tlačítka) a ten byl k dsg automaticky/bez příplatku.
U všech nových aut už je za příplatek AH. Jestli se ten asistent vypnout nedá, zřejmě to zasahuje do režimu DSG, což je pochopitelně velká chyba. Je to jen moje dedukce, protože ten AH to prostě dělá. A protože to je nejspíš jen vylepšený asistent rozjezdu do kopce, hraje tam to tlačítko významnou roli. Proč by ho tam jinak dávali. A tam je asi ten zakopanej pes. Takže jsme se možná věcnou diskuzí dostali k jádru problému.
Asistent zasahuje jen v případě většího sklonu vozovky, takže se znovu vracím k tomu, že na rovině na to nemá žádný vliv, stejně jako při pomalé, ale souvislé (bez zastavení) jízdě.
Nevím jestli asistent rozjezdu do kopce je něco jiného než autohold, ale u autoholdu to funguje přesně jak psal KJirka, autohold ti zasahuje i na rovině, tj zabrzdí auto když klesne rychlost na nulu, žádný sklon vozovky to neměří, takže když velmi pomalu popojíždíždíš nebo parkuješ tak ti to cuká a je to lepší vypnout. Nevim jak u nových aut ale dříve byl vždy za přípatek a tlačítko na vypnutí/zapnutí tam vždy bylo.
Za mě DSG nej převodovka a to že jsem jich pár vyzkoušel a to si tady antikoncernfans můžou kopat jak chtěj.
Za mě DSG nej převodovka a to že jsem jich pár vyzkoušel a to si tady antikoncernfans můžou kopat jak chtěj.
Ale já vím, jak jsem psal, ten asist. nemá tlačítko a aktivuje/deaktivuje se automaticky, podle aktuální ho sklonu vozovky/vozu.
Nechci být za nějak přehnaně chytrého, ale nemá Swift náhodou CVT? Svého času měl.
jak s tím souvisí Swift ?
Tak z vlastni zkusenosti vim, ze k podobnym jevum muze dochazet, kdyz to auto pravidelne vyuziva vice ridicu. V tomto pripade totiz software dsg nema moznost se adaptavoat na jeden konkretni ridicsky styl, coz muze vest k onomu skubani pri razeni a k celkove pomalejsim reakcim. Otazkou zustava, zda-li to povazovat vubec za chybu prevodovky, kdyz v takovem rezimu to bude provozovat jen minimum lidi. Dalsim majitelum postaci v pripade jejich nespokojnosti s chovanim prevodovky vemes obnova vychoziho nastaveni ridici jednotky. 😄
Tak! Toto je právě rozdíl mezi těmi kdo s DSG jezdí a kdo o tom ví leda *. DSG se od člověka (jeho jízdního stylu) učí a z toho potom vychází její kvalita řazení!
Já (DSG 6° mokrá) zaznamenám pár menších cuknutí jen několikrát za rok a to ještě pouze v situacích, kdy je studený motor (tedy běží ve vyšších otáčkách) a mám zapnutou klimu (tedy úbytek výkonu spolu s vyššímu otáčkami) a pomalém popojíždění na 2° v koloně.
Ovšem celková kvalita řezní se odvíjí právě od naučených hodnot i já když jedu 30km stylem WRC a pak vjedu do města a chci pomaličku a hladce popojíždět to není úplně ono a musím počkat než si DSG uvědomí, že už nechci držet vyšší otáčky a že teď se budeme plazit 😄 Takže kousek před obcí už zvolním styl a a v obci už jedu naprosto perfektně!
Já (DSG 6° mokrá) zaznamenám pár menších cuknutí jen několikrát za rok a to ještě pouze v situacích, kdy je studený motor (tedy běží ve vyšších otáčkách) a mám zapnutou klimu (tedy úbytek výkonu spolu s vyššímu otáčkami) a pomalém popojíždění na 2° v koloně.
Ovšem celková kvalita řezní se odvíjí právě od naučených hodnot i já když jedu 30km stylem WRC a pak vjedu do města a chci pomaličku a hladce popojíždět to není úplně ono a musím počkat než si DSG uvědomí, že už nechci držet vyšší otáčky a že teď se budeme plazit 😄 Takže kousek před obcí už zvolním styl a a v obci už jedu naprosto perfektně!
no tak já jezdím s DSG denně, ale že by byla až takhle chytrá, jsem si nevšim. Ale možná máš nějakou mimořádně učenlivou 😄
Jestli sis toho všiml přece není podstatné, to naopak může jen svědčit o tom, že se to chová správně na pozadí a uživatel je prostě spokojený aniž by o té převodovce něco věděl. DSG převodovka se prostě od řidiče učí, je to jedna z jejich mnoha vlastností a funkcí.
Chyběla zmínka o spotřebě. Krabice žrala průměrně 9 na 100. Dále za celý test adblue za cca 6500 korun.
Já můžu ke spotřebě dodat zkušenost s VW Sharan 170k MT, dlouhodobý průměr byl okolo 6,6l, počítač kecal cca o 0,5l, takže za 7l se dalo.
Na zimních kolech s nižším profilem, mělo lepší spotřebu a bylo i živější, plánoval jsem koupit stejný rozměr i na léto, ale už jsem ho prodal.
Jinak jsem byl s autem max. spokojený.
Na zimních kolech s nižším profilem, mělo lepší spotřebu a bylo i živější, plánoval jsem koupit stejný rozměr i na léto, ale už jsem ho prodal.
Jinak jsem byl s autem max. spokojený.
Čekat na odtah je dost nepraktické..
Zvláště s rodinnou.. :-!
Díky nechci. Nepřekonatelný problém.