Ojetiny

Zpět na článek

Stáčení tachometrů, díl 2: Šokující příběhy z českých autobazarů

231 komentářů

Mr.Murphy
.... za to můžu jen zatleskat.... :yes😒br />
Veřejnost stále volá po zákoně zakazujícím stáčení tacho, ale on je to podvod jako každý jiný a zvláštní úpravu snad nepotřebuje.... chci věřit že jestli se ukáže že prodejce o falešném údaji na počítadle kilometrů věděl a před kupujícím to zamlčel, tak že z toho nevybruslí....

Jinak ale příběhy napálených lidí jsou stejné jako důchodců, kteří si na akcích kupují od "šmejdů" předražené hrnce.... "prodejce byl moc milý, tvrdil že bla bla bla"....

Jestli si paní ve spěchu koupila totálně za***né auto, je to jen JEJÍ blbost.... může pak jen brečet před známýma a někde na Nově, jak je ten svět zlý....

Mimochodem, podle mě je i kravina kupovat 6 let starou Oktávku se 100tkm na hrbu (i kdyby nebyla stočená) za 200 tisíc..... Nový kombík dnes lze s pětiletou zárukou koupit už pod 300 a je po starostech.... "Jenže mámo, to je té-dé-í a má to velký kufr.... navíc ta německá kvalita".... Inu, každý svého štěstí strůjcem....
PetrPanski
co dodat že ?

NEKUPUJTE ŠKODOVKY !!
NEPODPORUJTE NĚMECKÉHO VÝROBCE TĚCHTO JEDOVATÝCH AUT
NEPODPORUJTE REŽIM KRATÝ ROZTÁČÍ TENTO BYSNYS

DO TÉ DOBY, NEŽ SE DOHODNOU NA SYSTÉMU KONTROLY
KUPUJTE FRANcOUZE CITROEN AŤ ŠKODOVÁCI TRPÍ [odkaz]%C3%AD-v%C5%A…
Pro_man
Mno zřejmě jste si nevšiml že nejde o značku, ale o prodejce ojetých vozů, který se neštítí prodat oblíbené ale už vylítané auta jako by byla nová. Pak se nedivím těmhle renckářům a daciářům že remcají. Ano kupujte rencky >😁 >😁 a při koupi si okamžitě zařiďte spoření s minimálním měšíčním vkladem tak 1000-2500Kč jinak Vás pozáruční opravy sežerou. Pokud nenajezdíte hodně km, spořte méňě >😁 Ověřeno v praxi na 4 firemních renaultech dci podotýkám s pravidelným servisem! Nyní kupujeme pouze Škodovky a VW tyhle auta momentálně mají po 3 letech nalítáno 150 000km jedná se o 1xHTP a 2xTSI 1XTiguan a 1XOctávia TDI každý vůz má přibližně stejně najeto. A nebýt rozvodových řetězů u TSI byly by naprosto bez problémů. Nehledě na to že když do těch aut sednete, stále nic nevrže není sešmajdané a vypadá to jako opravdu lehce ojetý vůz... Co z toho plyne? Škoda zřejmě dělá chybu že dělá kvalitní auta protože bazarům lidé uvěří když vidí např Octávku se 150000 km na tacho že má najeto 30 000 😄 😄
Ozzman
Jaké Renaulty to byly a jak ste se k nim chovali?

Někdy ti ukážu Oktávky co mají lehce nad sto tisíc a když je člověk dobytek, je uvnitř jak v tanku a spolehlivost TDI je taky někde kdesi schována v těchto diskuzích. A to není bazarový kus....

Další máme tady služební, z venku ok, uvnitř vyluxovaná, ale ve 117 tisících vrže interiér, dveře. Druhá Staré Tdi, řídící jednotka K.O.... atd... 😊
A mohl bych ke spolehlivosti koncernu mluvit dál a dál, včetně naší VW Jetty, které odešla lambda sonda ve 30 tisících a stejnému problému u Seatu Cordoba HTP v obdobném průběhu km......

Já sám Renault měl, očividně byl stočen a že by ztrácel na své vrstevníky se stejným počtem KM? Spolehlivost i vrzavost naprosto identická.....
Kharl.ANTIDIESEL
[odkaz] [odkaz] [odkaz]

😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 ;-)
Ozzman
Golf za mega... paráda... Ten pujde na dračku jak rohlíky...
ryccardo
Protože místní antidiesel individua ještě nepřišli na to, že elektromobil je hračka pro majetný podivíny ne auto, který by se dalo koupit na běžný ježdění. Ovšem neúnavně nám sem pořád cpou směšný odkazy.
Ozzman
Tak chápu, že mu vyhovuje auto na baterky, akorát to jeho ve velikosti 1😁6 >😁
Berenika ANTIDIESEL
připravte se [odkaz] [odkaz]
>😒] >😒] >😒] >😒] >😒] >😒] >😒] >😒] >😒] >😒] >😒] >😒] >😒] >😒] >😒] >😒] >😒] >😒] >😒] >😒] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[]
Francuz
O firemnych Fooobiach a RÓMsteroch by so ti vedel porozpravat. Typu parkrat zadrete motory TSI 1,2, samozamykajuce sa nastartovane auta (nie pri rozjazde, ale ked si skrabes okno od ladu). jedna niekolkrat prelakovana lebo kvitla ako ruza. Rozpadajuce sa kryty drziaka na dverach, samootvarajuce sa okna. A to su osobne skusenosti s firemnymi skodovkami. Cize budem rad ked uvidim to kvalitne auto od skodovky.
TomDrandic
pěknej magor, co vám kdo udělal ?
Ozzman
To je blbost co píšeš s tou Oktávií.
Za 1. 6 let stará Oktávie v TDI nestojí 300 tisíc (až na vyjímky)
za 2. Potenciální kupec nemá 100 tisíc navíc, aby si připlatil na nové auto
za 3. Není vždy výhra koupit to nejlevnejší a nevybavené kombi na trhu se základním motorem a každý to prostě nechce, je jedno, jestli je vysněná Oktávka, Passat či MB E.

Proto nemůžeš odsuzovat člověka, který místo Logana za stejnou cenu koupí o třídu větší auto, co už má něco za sebou... jen musí počítat s tim, že do auta neco vrazí.
ryccardo
Což ostatně musíš dělat i u nového auta. Zrovna dneska se kolega divil, že ho stojí úplně nová Kia Ceed na servise 6000 ročně. Prej nový auto a musí do toho cpát prachy. To se totiž musí cpát prachy do každého jak do nového tak do starého. Jen to někteří jedinci ještě nepochopili >😁
Gangrel
Smutný příběh 😲
michalpneu
Prosím Tě, jen dotaz, pokud najede za ten rok na tom ceedu tak těch 15 tis,. nebo nevím, jak mají interval, tak co mu na tom za ten rok za těch 6 tis účtují. Navíc když se vytahují s tou akcí 777, kde je údajně všechno za dáčo.
Ozzman
To by mne taky zajímalo, mělo by to pokrývat i materiál včetně olejů.
Ty prachy by seděly s placením nákladů na servisní kontroly/výměny oleje a podobných věcí.
dal
Interval mají 30 tis. nebo rok. Akce 777 byla časově omezena od 1.3. do 30.4.2013. Takže dříve zakoupených se to určitě netýká, nevím jestli ji pak neprodloužili.
Těch 6 tis. platit nemusí, gar stojí kolem 4500 a když nebude chtít prodlouženou záruku může servisovat kdekoliv a levněji.
grifith
Po zkušenostech se servisem Auto Hlaváček musím říct, že servis předchozí generace Kie Ceed SW 1,4 vychází od 3200 do 3800. Také mi nejde do hlavy, co všechno by za těch 6 tisíc ročně museli dělat...
dal
Já jsem to zprůměroval ty asi uvádíš ceny 1. gar. prohlídky, která je levnější neboť se mění jen olej.
grifith
Ne, uvádím rozsah cen tří prohlídek, které již byly absolvovány.
dal
Tak to klobouk dolů, nejlevnější servis korejce o jakém jsem slyšel.
grifith
Srovnání nemám, jezdí se pouze k Hlaváčkovi. Bohužel prohlídky co rok na udržení záruky celkové servisní náklady "prodraží", zejména tomu, kdo má nájezdy menší. Například Renaultovské dva roky jsou v tomto vhodnější.
michalpneu
no ale oni tu akci na stránkách mají pořád 8-s
ryccardo
Jasný, že si může auto servisovat kdekoliv a levnějc, ale přijít tím o 7 letou záruku, tak to si nemusel kupovat nový auto. Prostě každý auto něco stojí i to nový. Nemůžeš čekat, že koupíš nový auto a tím veškerý investice končí. Prostě když chceš tu 7 letou záruku tak se tam musíš minimálně jednou za rok objevit na garančku. První garančka je po 5000 km a ta skutečně stojí 4500 pak už to vychází těch 6 a něco.
grifith
Proč je první garančka po pěti tisíc? Jak jsi na to přišel? Ony i ty ceny dalších jsou odlišné od těch, které jsme absolvovaly my... Asi servis od servisu, někde se snaží natáhnout někde ne. Souhlasím s tím, že záruku ti dneska nikdo zdarma dávat nebude, Kia si takto pojistila příjem ze servisu rok co rok, bez ohledu na nájezd.
ryccardo
To nevím. Možná to má každej servis trochu jiný i cenově.
grifith
Cenově jsou servisy zcela určitě rozdílné (i když materiál by měl být stejný a také normohodiny musí být stejné), ovšem změněné servisní intervaly určitě nebudou. První servis po pěti tisících může být dobrý pouze na první výplach oleje, kde může být větší množství pevných částí díky zajíždění motoru.
ryccardo
Tak bych to taky chápal. VW na tosere takže ti tam to vzniklý abrazivo nechá hoblovat 30000 km. Taky nedává 7 let záruky. 😉
grifith
Abychom se pochopili správně, tak i ta Kia má první servisní interval rok nebo 20 tisíc km. Výměna oleje po 5 000 km je čistě individuální servisní úkon, výrobce nic takového nenařizuje. Chce to mít rozum a jako vhodnou hranici pro výměnu oleje stanovit na 15 tisíc a má každý po starostech. :-!
ryccardo
Máš pravdu. Je to po 20000. Kolega šel po 5000 km protože to bylo na roce. Hluboce se omlovám za dezinformaci. Jinak souhlas, taky měním po 15000 km. Rád bych kdyby mi motor ještě nějakou dobu vydržel 😉
grifith
Vůbec nic se neděje, od toho je to diskuze, abychom zde vyměňovali názory 😉 Já ten interval 15tis. beru jako optimum ať už pro benzín, tak i pro naftu.
ryccardo
Olej, filtry a další * jako promazání dveří a jedna z položek je dokonce kontrola karoserie. Jinak za rok těch 15000 ani nenajede jezdí prostě na garančku po roce. Je to samozřejmě předražený, ale tak někde se jim ten 7 letej servis zaplatit musí. Za těch 7 let co máš jako záruku jim nakulíš minimálně 40K to jde ne >😁
Ondris
Zajímavý článek.
Jen by mě zajímalo následující - prodávat jak "stojí a leží" IMHO jde jen soubor věcí úhrnně určených nebo jak se tomu říká - a to auto jistě není. Tohle mi řekl právník cca tři roky zpět když jsem se snažil prodat SAABa v posledním tažení.
iudex
No to nie je také jednoznačné. Teoreticky by sa predmetné ustanovenie na predaj jednotlivej veci nemalo vzťahovať a časť teórie to i tak prezentuje. Prax je ale iná a sú rozhodnutia súdu, ktoré predaj auta "ako stojí a leží" akceptujú. Nehovoriac o fakte, že v praxi predaja áut je to absolútne štandardné. Ale čo je najpodstatnejšie: zbavenie sa zodpovednosti za vady uvedeným spôsobom sa nevzťahuje na situáciu, keď Ty výslovne uvedieš, že auto má 99t km a v skutočnosti má 200t.
Atila_
Je ponekud paradoxem, ze tim stastnym pribehem na konec je koupe britskeho srotu co podle Cebie byl od nova kazdych pet tisic kilometru v servisu. Jak si majitelka asi mysli, ze tenhle pribeh bude pokracovat s tim jak to auto bude dale starnout? Ano, malo zaznamu v Cebii je u lokalniho auta podezrele, ale kdyz jich je moc tak to take neni dobre. Extremem byla jedna Audi, kterou jsem pred casem proveroval a ktera mela najeto devadesat tisic a k tomu skoro padesat zaznamu v servisu. Jeji predchozi majitel nemusel doma ani platit parking. :-!
Pan s Audi pak porusil zakladni pravidlo a sice, ze pokud chci koupit vetsi model od teto znacky, musim mit zarizeny servis, ktery tem autum rozumi a to opravdu nejsou autorizovane servisy Audi. Tahle auta chteji fachmana co rozumi tomu jak to cele dohromady funguje, protoze pri zavadach se objevuji spousty falesnych poplachu, ktere menice dilu dokonale zmatou. Tohle auto nepotrebuje ani tak auto opravare jako spise auto doktora.
strýček BOB
Nosek je provařenej už nekolik let a kšeft mu stále funguje. Je to způsobeno jeho šikovností, neschopností policie a hlavně tím, že se vyskytují "Homolkovi", kteří si myslí, že se na trhu s ojetinami se vyskytují výhradně vozy po farářích z Bavorska, kteří s autem jezdí pouze na nedělní mše. Octavia 1.6 TDI 4x4 z roku 2010, s 35 000 km na tachometru a cenou 349 tisíc kocourkovských kaček, je toho důkazem. Svět chce být klamán >😁
Atila_
Na tyhle typy se specialuzuji AAA Auto Praha. Kdyz se tam obcas jdu podivat, tak pokazde vidim mraky rodinek co i s prckama jdou kupovat vysnene auticko na vyhodny uver. Zlaty smejdi s nakupovacima akcema pro duchodce. AAA oberou naivky kazdy den o vice nez vsichni smejdi dohromady za rok.
Nejlepsi na AAA je jak, kdyz tam prijdete a polozite o autu par otazek ze kterych je zrejme, ze uz jste nejake auto nekdy videli a mozna i otevreli motorovy prostor, tak zajem prodejcu o vasi osobu okamzite ochladne. Nikdy nezapomenu jak na moji otazku po VINu na place nepritomneho auta pro overeni vybavy a historie mi prodejce ledove odpovedel: "VIN poskytujeme zakaznikum az pri realizaci prodeje", coz je dle meho nazoru veta hodna zarazeni do zlateho fondu autobazarovych *.
Ozzman
Ale to je právě ta strašná výhoda Aček.

Stojí tam stovky aut na place a rodinka jde jak v supermarketu. Nemusí se vláčet po bazarech napříč ČR, ale jen jde v řadě vysněnejch Oktávek a říká si.: .. "mámo, co tahle zelená? Ta je dobrá ne? A máma na to: Pepo, když já bych radši červenou, podívej, támhleta a má i hezký kola! " ......

Byl jsem se tam podívat někdy v prosinci jen tak s Otcem, který pořád pokukuje po nečem novém či lehce ojetém. Mužu jako amatér a člověk, co si i žárovku radši nechá vyměnit v servisu říct, že bych si žádné auto nevybral z jejich nabídky. Vysoké ceny na nájezd Km, auta na první pohled zmanipulovaná, nebo zase bez výbavy. Odřená, lakovaná, nesedící díly karoserie. Asi mám velké nároky >😁
Atila_
V AAA se daji obcas dobre nakoupit mene obvykle vozy, ktere rodinky nekupuji. Typicky nejaky minoritni model s vicevalcovym benzinem se tam da koupit obcas i nejlevneji v republice. Ale je to vyjimecne a clovek musi chtit zrovna takove auto.
Ozzman
Jde spíš o to, jestli je tohle auto je u nich opravdu dobrým kupem, nebo stejnou šmelinou, jako ty naftové kombíky 😄
Mr.Murphy
lidi chtějí věřit, že pivo z Lídlu za 5 korun jim bude chutnat.... chtějí věřit, že jogurt za 3 koruny je kvalitní.... chtějí věřit, že Babiš změní Česko k lepšímu.... chtějí věřit, že zrovna na ně čeká skoro nová Oktávie za 200 tisíc....

JEJICH problém.... :😉
esenbe
hele pivko z lídlu ... tedy Deep ... stojí v plechu sice těch kaček šest, ale chutná celkem dobře >😒]
Nicco
[odkaz]
Muron
To byl příklad, ne námět na odbočení o tématu. Tady je diskuse odborníků přes auta, ne socek, co si kupujou v Lidlu pivo. On ani ten Argus není špatnej, ale spíš jen ležák, ten je domácí (Protivín = Platan 11°). V plechu si kupuju Grafenwälder, když je v akci. 😉
Gangrel
Jedině výčepní Budvárek... 😄
GTI
Doložka " jak (ti) stojí - leží" má věcnou relevanci výhradně někde kolem půlnoci a výhradně v "perlovce"... jinak ji lze s možným úspěchem prodejce uplatnit toliko u věcí, které jsou ve smlouvě určené úhrnně.

Je to smutné čtení a zde velká pochvala redakci Světa motorů za osvětu. Poučení je poměrně jednoduché - ojete auto? Ano. Ovšem výhradně po sobě. Vlastně... chtěl by sis po sobě koupit ojeté auto? Nechtěl, jasně, a to přitom o něm víš úplně, ale úplně všechno...

Však znáš tu větičku - Holku, tu už si nezajedeš, vždycky se najde někdo, kdo byl rychlejší, než ty. Tak si tu rozkoš užij alespoň u svého nového auta.

Přes palec - Nová, krásná Škoda Rapid Spaceback, pořizovačka někde kolem tří kil. Stovku položíš na leasing jako akontaci, zbylé dvě a něco doházíš v pravidelných měsíčních splátkách rozložených na pět let. To jde ne? A nakonec - kára STOJÍ v garáži, tvé tělo LEŽÍ na gauči a ty prožíváš dokonalý rajc majitele nového auta.

BRAVO RAJC :yes: :-!
Atila_
Mozna jsem divnej, ale ja bych auto po sobe bez problemu koupil. Jsem takovy chodici jackpot pro kupujici ojetych aut. 😄 Auta vzdy prodavam podle nejlepsiho vedomi a svedomi ve velmi dobre technicke kondici a po vsech opravach, ktere to auto potrebovalo. Nekupuji sroty a neprodavam sroty. Tech par usetrenych kacek mi nestoji za to, abych se pak s nekym dohadoval ci si narusoval jiz tak dost posramocenou karmu.
GTI
😄 Jasně, takoví jsme takřka všichni. Já tím spíše mířil k zamyšlení nad tím, že jeden svůj vůz prodává, že jej nechce, a druhý ten samý vůz kupuje proto, že jej chce 😄
Atila_
Tak predchozi auto jsem prodal, kdyz mi ho jeden cikan na ulici pochvalil s tim, ze si chce takove auto taky koupit. Tak jsem usoudil, ze je cas ho prodat, protoze se ten model uz posouva do socialnich skupin se kterymi bych se nerad identifikoval. >😁
Toyota ted pujde do sveta v perfektnim technickem stavu, protoze jsem doplatil hypoteku, takze uz nemusim skudlit prachy a chci neco zabavnejsiho s dvojnasobkem valcu i koni. :-! Myslim, ze kdyz ji koupi nejaka rodinka s ditetem ci se dvema, tak za ty prachy tezko muze udelat lepsi koupi, protoze to auto je fakt bez investic vcetne novych pneumatik, brzd a podobne u ojetin vetsinou do konce dojete spotrebky.
MariAchi
Tys doplatil hypotéku?
Kolik ti je?
ryccardo
což tak kdyby si se mu mrknul do profilu 😉
Atila_
Profil keca, jak se mne nekdo (web ne clovek) zepta na datum narozeni, tak uvadim nahodnou hodnotu u ktere je garantovano jen to, ze to neni datum meho narozeni. >😁
MariAchi
>😁
ryccardo
tak to potom jo. >😁
Atila_
Jsem v polovine cesty mezi tricitkou a ctyricitkou. :-!
MariAchi
Tož kurňa tos platil jen maringotku, ne? 😄
Baron de Maxim-Fratzek
To si nemuzes tak brat, me cikan pochvalil na ulici mou zanovni X5, a prej jestli ji neprodam >😁 :yes: Druhej cikan (takovej ten rumunskej stopar) me normalne otevrel dvere u predvadeci BMW 530d ve ktere jsem sedel pred salonem Renocar v Brne a podaval mi ruku, ze mi gratuluje ke koupi. Je to prejicne etnikum.
dans91
A měl jsi pak ještě hodinky? >😁
mrazik
Ne vzdy ten prodavajici auto nechce, je potreba se divat proc chce jine.
Ja prodaval auto, protoze jsme se do nej uz nevesli - nepobralo 3 autosedacky vedle sebe, takze jsem potreboval neco vetsiho.
GTI
Jasně.
Ozzman
To máš pravdu, ale ty duvody prodeje, nebo proč ho nechce jsou různé.

auto je malé, auto je nespolehlivé ( jo, takovy bych si taky po sobe nekoupil), nebo auto je staré a proste si chci udelat radost necim novejsím 😄
GTI
😄
ryccardo
No hlavně všichni už víme, že se o auto nestaráš a huntuješ ho. To je podstatná myšlenka, kterou si všichni z tvého příspěvku odneseme. Já bych stejně jako Atila neměl problém koupit si po sobě auto. Dávám mu pravidelný servis a chovám se k němu tak aby mi co nejdýl vydrželo, takže kdo si ho po mě koupí rozhodně nepořídí past.
GTI
Malá rada - nikdy se nesnaž mluvit za "všechny", mohlo by se ti stát, že bys nakonec zjistil, žes ve svém textu názorově dokonale osamocený...

A druhá rada - tak si to auto po sobě znovu kup... 😉
ryccardo
Z toho nevybruslíš. A na co bych si ho kupoval když už ho 3 roky vlastním >😁 ?
MariAchi
Plno šťastlivců to dělá - říká se tomu "zpětný lízing" >😁
GTI
>😁
ryccardo
A k čemu by mi to proboha bylo dobrý, krom toho, že bych mohl živit leasingovku?
iudex
Podobne. Teraz idem predávať auto a dal som spraviť prehliadku v autorizovanom servise s tým, nech vymenia, čo treba, hoci som to teoreticky mohol hodiť na kupujúceho. Takže ideálna kúpa (hoci nie som dôchodca z Nemecka). 😄
iudex
A čo takto rozhodnutie NS ČR sp. zn. 32 Cdo 2066/2007 (leasingová zmluva sa týkala mot. vozidla): "Pokud žalobce uplatňuje slevu z kupní ceny najaté věci, není jeho nárok rovněž oprávněný, neboť podle bodu 4.2.1. koupil leasingový nájemce (žalobce) věc tak jak věc stojí a leží, tudíž s předmětnou vadou, jak odvolací soud správně dovodil. "
GTI
Výjimečný závěr, výkladové těžiště je (bylo) koncentrované právě do úhrnného určení věci.
iudex
Viem, len som chcel ilustrovať, že sa nájdu argumenty aj v prospech tohto výkladu. V novom OZ už to máte jednoznačne vyriešené.
GTI
U nás není jednoznačné už vůbec nic... 😄
iudex
Tak už od Vás nebudeme môcť čerpať rozumy (rozumej: judikatúru). Ale ako v iných odvetviach, s oneskorením pár rokov sa i my iste dostaneme k rekodifikácii a potom ten chaos môžete e😜ortovať k nám. 😉
Ozzman
Už sem ti to psal u minulého článku, já bych si po sobě ojeté auto koupil. Protože vím, že se o něj starám a že je ho pravidelně servisuji. 😄

Ojetou holku bych po osbě ale nechtěl >😒]
jossalito
Copak, holku si nic nenaučil? >😁
Ozzman
Ale o to nejde... >😁 Jen už nikde nebude taková jako dřív...... >😒]
jossalito
To snad nebude žádná, pokud ji tedy používáš k tomu, k čemu ženské jsou. >😒]
Ozzman
No jasně... praní, vaření, uklízení.. cos myslel? >😁 Pokračování až po 22hodině...
GTI
>😁
ryccardo
No tak novej Rapid za 3 kilča to je panečku rajc jak sviňa. Hnedle skoro pocit jak když si koupíš nový Báwo. Bacha by sis u toho rajcovního pocitu neutrhnul bambuli >😁
GTI
Ten pocit radosti, ten rajc, ten je úplně stejný, nerozhoduje, zda jde o rapida od Škody či od Astona, o tom pocitu totiž rozhoduje jen a výhradně vlastník nového vozu... Ale to je úvaha natolik lidsky vyspělá, že jak tě zde tak čtu, přesahuje zatím meze tvých úvahových možností...
ryccardo
Taky zažíváš rajc ve chvíli kdy si koupíš nový kalhoty? Ten Rapid je totiž konfekční auto, který ti ve chvíli kdy na něj nepřesedáš z žigulíka nebo feldy nedává žádný pocit technologickýho pokroku. Prostě si jen starý vyměnil za nový, ale v podstatě stejný. Pokud by si přelezl do toho Astona tak to je už trošku jiný kafe tam bych ten tvůj orgasmus pochopil. 😉
MariAchi
Můžu potvrdit - nová Fabia byla stejnej, možná i větší větší rajc (bylo to moje první nové auto po hromadě ojetin), než po pár letech nové báwo.
Nejprve si to zkus a pak mudruj, a bacha abys tu pak ty svoje komenty nehledal a nezkoušel je smáznout 😉
ryccardo
A čím si před tím proboha jezdil? Já teda když vlezu do nový Fabie a jsem nucen s ní jet, tak jsem pak rád, že z ní vylezu a můžu si zase jezdit pohodlně ve svojí starý oktávce. Kdybych nic jinýho nezkoušel, tak se tu nedohaduju. 😉 Ani nevím že jdou na ACZ komenty mazat. Je vidět, že s tím máš větší zkušenosti než já 😉
MariAchi
Kecy, nic jiného, sorry za upřímnost.
Srovnávat Fabii a Octavii a napsat takovou hloupost může fakt jen pozér.
Fabia naprosto reálně nemá o nic horší/lepší vlastnosti než Ocavia, pokud se tedy nebavíme o verzích RS, nebo LK, a neměříš víc než 190cm, nebo nejsi jinak netradičně prostorově řešený.
Pokud se nepletu, tak máš pár let starou oktávku, a pokud to není RS / LK, tak obyčejná Fabia má v podstatě stejná sedadla a nabízí velmi podobný komfort, jen je v ní o něco méně místa na šířku, rozhodně to ale není taková tragédie, jak se tu snažíš vylíčit - tím tuplem, jestli se jedná o novou Fabii proti ojeté Octavii. Jinou kapitolou může být výbava - vyhřívání sedadel, elektrická okna, lepší audio atd., ale to je model proti modelu, jak píšu Fabia a Octavia v podobné výbavě si co do pohodlí nemají co vyčítat.
O koupi nového auta nevíš zhola nic, tak to raději nehodnoť, než abyses tu zase ztrapnil, zlaté pravidlo - pokud nevím, držím hubu 😉
ryccardo
Nepleteš se mám 10 let starou O1. Jenže když já ji mám právě v plný výbavě s RS židlema. To je pak těžký si sednout do něčeho jinýho, kde se navíc celou cestu mydlíš pravým kolenem o tvrdý roh palubní desky jako ve Fabce/Roomsteru. Jinak já nejezdím jen se svým autem, ale k služebním cestám používám i Roomster, O2, O3, Yetti. Všechny od novoty, teď už teda mají některý přes 200 000 a pár tisíc kilometrů mám s každým z nich najetých,takže mám porovnání jak si ty koncernový vozy úrovní komfortu a jízdně stojí. Možná máš s těmi všemi auty hlubší zkušenosti a jistě se se mnou o ně rád podělíš, ale jak píšeš, aby ses tu neztrapnil 😉
MariAchi
Nebudu se ztrapňovat, proti tobě holt nemám šanci a tak raději pokorně uznám, že máš naprostou pravdu,tvoje ojetá oktávka je lepší, než nová Fabie, nový Roomster, nová OII, nová OIII a dokonce mnohem lepší, než ještě ani nenaprojektovaná OIV, buď šťastný, že ji máš, veleb svou bazarovou volbu do nebe a nechej si ji ještě minimálně padesát let, lepší, než utrácet majlant za nový šroty, tou koupí jsi přechcal celej širej svět...
ryccardo
Proč se zase ztrapňuješ a naprosto zbytečně? O tom, že je lepší než O2-O3 jsem nepsal ani slůvko. Bavili jsme se o Fabii.Ten zbytek tvýho příspěvku je hoden žáka druhé třídy zvláštní školy. Gramaticky to máš bez hrubek ale obsahově to je velká bída. >😁
Ozzman
Pro mne je tedy obrovský rajc vůbec jakýkoliv auto, i to ojetý (nový sem neměl osobně, jen rodiče a i tak to pro mne byla událost, když si je kupovali) >😁
Stejně tak jako za mlada, když mne udělal takovouhle radost angličák, nebo nový kolo.

Myslim, že nejde o to, že je vůz nový, ale o to, že ty ho máš nově. Pokud si nekoupíš opravdu jen znouzectnost (rozměj rozhrkanou starou škodovku, nebo podobné 20 a víceleté auta) na nutné dojíždění, je to vždycky radost 😄 Já se osobně občas na své auto zadívám na zahradě ještě teď, skoro po 4 letech a to bylo ojeté 😉
A je jedno, jestli je to olítané vysněné BMW, nebo nový Rapid 😄
ryccardo
Souhlas. Podstatný je aby bylo lepší než to co si měl před tím. :yes: 😉
Anonym
Tři kila můžu dát na dřevo, ale ne za ohlodanou kost.
Zkoušel jsem nakonfigurovat Rapida Spaceback a vyšel mi půlmilion (přesně 499 600 Kč). To mi prostě přijde moc - oproti mé ojeté Fabii Combi za kilo jsem chtěl navíc jen automatickou klimu místo poloautomatické. Dost mě překvapilo, že i u nejvyššího výbavového stupně Elegance se musí připlácet za tempomat nebo za 16" kola k motoru 1.4 TSI (bez příplatku Škodovka namontuje 15" kola s nesmyslnýma 185 mm úzkýma "galuskama").
Je sice nutno přiznat, že nakonfigurovaný Rapid je ve výsledku dobře vybaven, ale o věci, které nepotřebuju - automatická převodovka, elektrická okna vzadu, vyhřívané sedačky nebo rezervu, která má hliníkové kolo (stačí ocelové).
swifter
"kup škodu" není pomoci.... :-!
Julča
V žádném případě nejsem příznivcem Škody, ale stáčení a podvody při prodejích jdou napříč všemi značkami a typy aut! Pochopitelně že čím větší poptávka, tak tím i větší NABÍDKA! :yes: >😁
esenbe
Jojo a je to tady zase. Lidi by chtěli nějaké autíčko za cenu jako ze sna. Přitom za téměř všechny částky se dá koupit nový vůz. I dokonce za těch 150 000 za fabii, by se dalo určitě něco sehnat, když přihodím 10 000 dosáhnu na nějaké mini.

A o tom to nějak tak celé je. Chtěl bych se blýsknout před sousedem, kamarádem a v hospodě si hodit klíčky na stůl. Chci přijet pro holku v nový audince, třeba si řekne, že jsem kádr. A pak tady brečím jak jsem byl podveden ve světě motorů. Jediný podvod jsem, ale udělal já ... sám na sebe.

Je lepší být sám sebou, svým účtem a svým autem. Pak mě možná budou brát sousedi, kamarádi a i ta holka daleko lépe ...

Ps.: Pokud někdo prostě nemá na nové plně to chápu, ale více než 100 000 bych za ojeté auto na běžné ježdění nikdy nemohl dát.
grifith
Máš i nemáš pravdu. Souhlasím s tím, že v této oblasti se nemá cenu přeceňovat (myšleno finanačně) a bohužel zde hraje roli macho faktor. Ovšem každý máme jiné potřeby a jiné finanční možnosti. Za 160 sice můžeš mít nové mini, ovšem to 4 členné rodině asi moc nenabídne. Nejprodávanější jsou ojetiny do cenového limitu 200k, často rodinné kombi rozličných značek. Ano, k nejbližším novému vozu stejné kategorie to je nejméně 80-100 tisíc, což je vzhledem k původním rozpočtu příliš.
Nejspíš znám jinou sortu lidí, ale faktor blýskntí se před sousedem, kamarády či známými vidím maximálně u náctiletých, případně u těch, jenž z toho životního období nikdy nevybředli... Koupě ojetiny může být pragmaticko volbou, ne každý chce a potřebuje platit pravidelné servisní prohlídky v autorizovaných servisech, ne všichni majitelé ojetiny mají na havarijní pojištění (jenž osobně považuji za nutnost u nového vozu) atd.
Každé volba má dvě strany, při správném výběr nemusí ojetina znamenat horší volbu. Obezřetnost je však zcela na prvním místě. 😉
Ozzman
:yes:
esenbe
Myslím si, že je to hloupost. Za 169 000 je i dacia sandero a ta musí vyhovovat rodině bez problému. Jasně pokud máš dvojčata, tak tam ten velký kočár nedáš. Pak teda udáváš cenu 200 000,- . Takový logan MCV nebo dokker. Stačí na 100% každému.
1) Pravidelné prohlídky platit nemusíš ... nikdo tě nenutí - jen ti padne záruka, kterou u ojetého vozu stejně nemáš. Stejně bude nový rozhodně spolehlivější než ojetý - i bez záruky. ( tedy dačijácké 1,2 ky a auto bez elektřiny určitě. )
2) Když si koupím nové auto a ojeté auto za 200tk ,tak přece havarijní pojištění platit nemusím ani v jednom případě. Pokud si myslím, že auto nerozbiju tak je to přece úplně jedno. Tak jako tak v případě nehody tratím 200 000tk na rozbitém autě.
3) Bydlím v chudém kraji v malé obci, tudíž zde je i oktávka brána jako auto pro extra třídu a mezi místními deme.nty to vzbudí až posvátnou úctu.

Jinak co se týče správného výběru. Pokud někdo kupuje ojetá auta stylem. Otec - syn. Děda - synovec. Prostě v rodině a funguje to ... no problem. Taky je celkem časté Bohatší a chudší kamarád. Kdy bohatší koupí dražší auto a pak ho prodá tomu chudšímu... taky to funguje. Ale já mluvím o situaci, kdy mám 200tk a mám před sebou dvě cesty ... bazar a nebo autosalon.
Ozzman
Možná je tvůj názor dost ovlivněn tím, kde bydlíš.
Tady v Praze a okolí je Oktávka brána jako standard a nikdo ti ji závidět nebude, stejně jako sem se nesetkal s výsměchem za něco menšího nebo levnějšího. Možná to tak dělají pubescenti, co si honí ega na parkovištích s obludně znetvořenými Feliciemi a podobnými vozy z let 90tých.

Já jakožto kupec ojetých vozů mám pro tohle pochopení. Taky bych mohl mít za cenu svého ojetého Mondea nový Focus v základu, nebo Fabii Kombi. Ale ty auta jsou malá, nevybavená a mají slabé motory. Proto jsem ochoten podstoupit riziko koupě vozu, který se mi líbí a vyhovuje mi po všech stránkách.

😄
esenbe
Pokud si uvědomuješ riziko a dobrovolně ho podstoupíš ... tak je to samozřejmě v pořádku. Já tady spíš mluvím o lidech v tom článku, kteří chtěli něco co neexistuje a pak brečí, že jsou podvedeni.
Ozzman
S tím musí počítat každý takový kupec, já chci jen říct, že to není už dávno o tom někoho oslnit lepším autem. Jasně, taky mi dělalo dobře, když jsem do školy jezdil auty lepšími a dražšími, než spolužáci ve felicii a holky pak řikali.. tyjo ty máš hezky auto... Jenže to je tak vše, kde s tím obstojíš 😄 A to ještě v případě, že nestuduješ třeba VŠE nebo soukromé elitní školy, tam si za loosera ve všem mainstreamovém >😁

Žiju jinde než ty a tady se to od 90tých let hodně změnilo, když jsme viděli na silnici nebo na parkovišti první zahraniční vozy, bylo to něco. Dnes i u nás na maloměstě ve středočeském kraji nedaleko Prahy není problém na parkovišti spatřit Porsche, Ferrari... a to nemluvím o tuně SUVček či německé D3 😄
esenbe
Tady bych řekl, že to tak pořád je. Poslouchám to denně. Ten musí vydělávat jako prase ( protože má 10 let starý mercedes ) apod. . Lidská malost je zde nekonečná. Všichni kluci po škole vběhnou hned do první lizingovky, aby si mohli koupit báwo vole. apod. Pokud chceš vydělat snadno nějaký peníze, tak si kup D3 auto ne více jak 5 let staré a přijeď do Jeseníku. Lidi ti tady uvěří všechno >😁
Ozzman
To je smutný >😁

Já se s tim setkal 2x, když jsem měl zánovní Lagunu. Jednou v Náchodě a po druhé v Ostravě v nějaké průmyslové čtvrti. Když jsem jako 20tiletý zobák vylezl z tohoto auta, koukali na mne dost nevraživě... v Ostravě si nás s kamarádem prohlížel asi dvoumetrový pán a pak v přilehlé restauraci nás celou dobu pozoroval, nebylo to příjemné >😁 A to nemam ani Pražskou SPZ 😄

On ten dojem pak ještě dokrmí fakt, že noviny napíšou o mladíkovi v luxusním voze ( ve sktuečnosti 15 let starý BMW), jak tu minulý týden někdo dával 😁😁 To je přesně ono..
esenbe
Tak nějak to vypadá tady ... naopak když jedeš v 37 let starém piánu a nebo 20 let staré kie, lidé na tebe koukají úplně stejně, ale s opovržením >😁

Já díky tomu, že jsem jezdil s pěknými auty jsem měl reputaci drogového dýlera, podvodníka nebo že jsem naprogramoval nějaký geniální blíže nespecifikovaný program. Ne, že by se mi tato reputace nelíbila - dokonce jsem to všem odkýval a vymyslel si nějakou fajn historku o tom jak to vlastně je všechno pravda. Ale momentálně, kdy už pěkná auta nesedlám, tak mě lidé často předhazují jako morální příklad >😁 Jakože neber drogy nebo dopadneš jako on apod. Tady v podstatě můžeš vlastnit cokoliv, ale všichni vědí jak na tom jsi, jen a pouze podle auta a díky tomu s tebou i jednají.
Emel
No a proč bych si místo Sandera nekoupil třeba Focus kombík s nějakými 100.000km? Normálně dám pětikilo nějakému servisu aby to auto prohlédl... a je to, ne?
esenbe
Jak říkám ... úplně v pohodě to udělej. Ale pak nikde nebreč, že tě natáhli a nebo, že se to sere.
Skipper
A proč by se to mělo *? Když prověříš auto důkladně s někým, kdo dané značce fakt rozumí, tak je riziko minimální. Musíš ale počítat se spotřebákem.
grifith
Ty ovšem važuješ pouze o koupi toho nejlevnějšího co je na trhu,tedy Dacie a bohužel široko daleko nic jiného není. A prostor není jediným faktorem pro výběr nového vozu. U ojetin máš mnohem větší možnost výběru.
1) padnutím záruky přijdeš o jednu z hlavních výhod koupě nového vozu, což by tedy byl značně nelogický krok. To, že bude nové auto spolehlivější než jeté je otázkou do debaty, předpokládat se to dá, ale jistota to není.
2) Havarijní platit nemusíš, je to volbou každého. Jen u majitele nového vozu je platba havarijka trochu pravděpodobnější než u majitele ojetiny. Tak jako tak, když havarijní máš, pak tě nehoda vlastní vinou tolik nebolí a nic kromě bonusů neztratíš.
3) Pak samozřejmě je možné, že macho faktor hraje při koupi auta roli. Chápu, že závist může být všude

Prodej auta v rodině, kde o něm v podstatě víš první poslední je jednou z nejlepších možností. Ale pokude je situace nastavená např. max 200k a rozhoduješ se mezi novým a jetým, tak u nového máš smůlu. Dacie nebo nic. U ojetin máš výběr mnohem větší a určitě lze sehnat ilehce jetý kousek v záruce. Je to vždy o osobní preferenci a nárocích zákazníka.
esenbe
Tomu rozumím. Ale jak říkám opět výše, pak nesmíš brečet, že tě někdo natáhl a nebo, že musíš vytáhnout 50 000 na nový motor apod.
grifith
Ty zde ale vycházíš z předpokladu, že každý majitel ojetiny brečí, že se mu sype. Já také znova zopakuji, že při správném prověření se ti taková věc stát prakticky nemůže a nakonec na tom můžeš "vydělat".
esenbe
To není pravda ... v úvodu mluvím o lidech v článku.
grifith
Ano, článek vychází z toho, co zde stále píšu. Uvedené příklady jsou důkazem toho, že někteří kupují auto podobným stylem jako rohlíky v sámošce. Pak se nelze divit. Píšu o správném prověření vozu jako základu úspěchu při výběru ojetiny. A článek můj předpoklad jen potvrzuje.
ryccardo
Takže já dám těžce vydrženejch 170 000 za Dacia Sandero v holině. Tak to je jistě sen každýho pracujícího. Roky na to budu škudlit a pak si pořídím takovouhle atrapu auta. Osobně bych za auto víc než 200000 nedal. A navíc chci aby se mi v něm pohodlně jezdilo a nemusel jsem se v kopci bát, že mě předjede autobus nebo kamion. Čili mě z téhle rovnice vychází jedině něco trochu staršího, nezničenýho i když jetýho.
iudex
A práve tento Tvoj postoj pekne reprezentuje dôvod, prečo sa bazárovým podvodníkom tak darí. Na jednej strane takíto kupujúci ohŕňajú nos nad Daciou, takéto podradné auto si predsa nebudú kupovať, nie sú úplní somráci, čo by si o nich susedia pomysleli? To oni chcú niečo poriadne, najlepšie Audi, ale uspokoja sa ešte i s VW. Zároveň (hoci nie sú žebráci, nie?) nemajú viac, ako 200t, takže to Audi/VW môže byť aj "trošku staršie", ale zase nesmie byť olietané, to by oni nikdy nekúpili. Ak sa teda dá dohromady protichodná požiadavka na solídne, veľké auto so silnejším motorom, slušnou výbavou, malým počtom km s obmedzeným badžetom s 200t korunami, čo iné ako brutálne stočené auto z toho môže vyjsť?
Naši starí rodičia hovorievali: prikrývaj sa len takou perinou, na akú máš. Ak to nedokážeš vnútorne spracovať, choď do toho bazáru. Ale potom sa nečuduj.
grifith
Myslíš to sice dobře, ale takto jednoduché to není. V daném budgetu u Dacie nedostaneš nic víc než motor 1,2, o nějaké výbavě nemá cenu ani hovořit. A právě toto ne každý musí chtít, protože jinou rozumně velkou novotinu za tuto cen nesežene. Ne každé ojeté auto musí být šrot se stočeným tachometrem. Důležité je nejen správně vybrat, ale i správně prověřit. U některých mladých ojetin toto není naprosto žádný problém... Nové auto není jediná varianta jak přijít k dobrému vozu.
ryccardo
Máš pravdu, jenže to on ti nikdy nepřizná. Asi autům houby rozumí tak se párkrát spálil na nějaký vylítaný pasti, tak tu teď šíří takovýhle názory.
iudex
Tak Tvoj pokus o sociologicko-automobilový rozbor síce pobavil, ale ver, že sa nemôžeš viac mýliť. >😁
ryccardo
Takže ses při nákupu jetýho nikdy nespálil a přesto máš vůči jetým autům takovou averzi? Proč?
iudex
Žiadna averzia, ja som rád, že sú záujemcovia o jazdenky, inak by som nemal komu predať tie svoje. 😄
iudex
Neťahaj ma za centy. Ide o to, že ak má niekto na 200 tisícovú jazdenku (kde nevyhnutne musí rátať s ďalšími investíciami rádovo v desaťtisícoch), tak má aj na nové auto. Či to bude kombík od Fabie, či od Meganu, je v princípe jedno, všetko sú to už primerane priestranné autá, ktoré uspokoja priemernú rodinu a nik nemôže tvrdiť, že nové sú tak brutálne drahé, že musí kupovať trebárs tú ojazdenú Octaviu TDI.
ryccardo
Oktávky TDI jsou předražený a vylítaný s tím souhlasím. Navíc už dávno ne tak kvalitní jako bývaly O1, ale existujou i jiný auta než jen Oktávka. Mám sice O1 a jsem s ní spokojený, ale jetou O2 bych si nekoupil.
grifith
Tahat za centy? Jak jsi na to přišel? Proč bys na tříletém autě musel mít desetitisícové investice? Kde na to chodíš? Dobrým příkladem budiž zmiňovaný Ceed, i30 apod. Pokud máš +-200k, pak je k 280 na nejbližší kombi nižší střední hooodně daleko, na to nepotřebuje nikdo nadprůměrnou inteligenci. Fabie je malé auto, někomu stačit může, ale do Meganu má prostorově ještě daleko... Zde třídu vozu poznáš určitě. Jestli je nové auto drahé se ptej těch mnoha kupců ojetin, nejspíš ti k tom řeknou více. Nemusíš sem rvát zrovna Octavii TDi, mnohem vhodnější volbou bude Ceed, i30, Megane apod. kde za daný cenový limit seženeš novější vůz s mnohem menší šancí narazit na služební vůz nebo kus se stočeným tachometrem.
iudex
A prosím Ťa ktorá súkromná osoba by predávala trojročný málo jazdený Ceed? To je taký bazárový sen, ale realita je taká, že po troch rokoch má auto najväčšiu stratu hodnoty a vtedy ho predá len ten, kto je v ťaživej situácii a nutne potrebuje peniaze, alebo naopak sa mu prudko polepšilo a chce postúpiť vyššie a strata na tom jazdenom ho už netrápi.
grifith
Prosit mě nemusíš, ale je jich hodně. Klidně ten člověk, co nové vozy mění pravidelně, stejně jako u jiných značek. Nebo si myslíš, že soukromé osoby co kupují tuto kategorii vozů si je musí nechávat pět nebo deset let? Proč by měly? Jsou lidé, kteří na podobné auto šetří celý život a mají jej na dalších 20 let, pak jsou ti, kteří je mění jako trenky...
iudex
Ale tí, ktorí menia autá ako trenky, si nekupujú budgetové nové autá typu Megane či Ceed. Proste teoretizuješ.
grifith
Teoretizuji a ty jsi na to odborník. tak to potom jo.... Auta mění pouze majitelé vozů v cenách 750k+ (dodej si dle sebe), jiní na to nemají nárok a nedělají to. Jsi kabrňák >😁 :yes:
iudex
Darmo sa to snažíš prekrútiť. Peniaze nepustia, kto má na to, aby autá striedal ako ponožky, tak taký typ sa nevozí na novom Ceede. Kto sa zmôže na Ceed, teší sa z neho minimálne po tú záručnú lehotu. A ja si takéhoto človeka vážim viac, ako týpka, ktorý nedokáže prežrieť fakt, že nemá na viac, ako na Logana, ale tým opovrhuje a chcel by sa vyvážať len na Passate.
grifith
Níc nepřekrucuji, jen máš na věc dle mě zkreslený pohled. Jako názor ti to nebudu vyvracet. Máš na něj stejně jako každý právo. Já si to nemyslím, jinak by zde všichni prodávali opravdu jen ty vylétané stoleté šunky... Podle tebe by tedy všichni, co mají na nejlevnější nové auto měli toto hned koupit, protože to pro každého musí být terno. Také nesouhlasím, je to nesmysl.
petulka_VP
No já jelikož mám služební auto, tak s naším domácím se skoro vůbec nejezdí. Přítelkyně se bojí (pro ni se kupoval), takže náš zánovní Megane Grandtour 1.6 půjde po doplacení, tj. po 3 letech do světa s nějakými najetými 40.000 km, servis viděl jen značkový, je docela slušně vybavený (Advantage + něco navíc), jsou k němu zimní kola, udržovaný, škráblý jen jeden disk.. Jsem zvědavý jestli mi pak někdo bude ty km vůbec věřit..
petulka_VP
A to bude mít ještě 2 roky rozšířené záruky
iudex
40t za tri roky na súkromnom benzínovom aute nie je nijak podozrivé, tam by som problém nevidel.
ryccardo
Třeba ta co jí po 3 letech skončil leasing a chce si koupit nový. Kolega takhle zrovna prodával Fabku v kombíku se 40000 km. A koupil si nový auto. To že na to provaří neřešil. Chce mít neustále fungl nový auto a takhle to dělá. Prostě takový auta normálně existujou. Není na tom nic divnýho. Taky to můžou bejt vrácený leasingy, referenční káry atd.
GTI
ryccardo
Ale mě nejde o to jestli je podřadný nebo značka je podřadná. Svez se v tom a zjistíš. Je to prostě takovej ubohej kostitřas s bídou tak na ježdění kolem komína. Jet s tím 300 km je pro řidiče katastrofa. Neohrnuju nad tím nos kvůli značce, ale kvůli tomu co je to za auto. Je mi úplně fuk co si myslí sousedi nebo ostatní. Chci auto, který bude spolehlivý, úsporný, pohodlný a na provoz ne moc nákladný. Nemluvím tu o Audině to si sem přitáhnul ty, ale takový Ceed nebo Focus za 200000 nejsou žádný brutálně stočený auta už jen proto jaká klientela si je jako nový pořizuje. To nejsou manažeři, který s nima najezdí kilo ročně. Takže za ty 2 kila se dá sehnat zánovní auto nižší střední úplně v pohodě a není to žádný taková katastrofa jako mi tu popisuješ.
F127
Souhlas. To není nic proti Dacii. Kdybych chtěl nové auto, dosáhl bych na Thalii, Sandero, Pandu atd. v základu. Chci auto prostorné, pohodlné, vybavené, pěkné a v neposlední řadě aby byla radost s ním jezdit. Mám pátý rok japonskou střední v benzínu a zatím jen jezdím a jezdím. Koupeno u dealera značky, který ho měl z protiúčtu. Ojetá auta nejsou jen popelnice ale je nutno na to mít čas a hledat a hledat.
ryccardo
Někdo je na to pohodlný nebo hledat pořádný auto ani neumí. Tak si pak musí koupit nový, aby si nepořídil omylem past. 😉 Jak starýho japonce si to kupoval?
F127
Hodně starého, 9 let, 60 tísíc najeto, 1 majitel, plný servis, nebouraný. Byl hodně drahý, za tak staré auto by to většina lidí nedala. Na druhou stranu solidní provozní náklady, spolehlivost a fajn svezení. Auto používám soukromě a najedu do 10 tisíc ročně.
ryccardo
No tak jestli sis byl jistý těma kilometrama, tak proč ne. Tak ať ti slouží :yes: 😉
F127
Jistý jsem. Férově vyplněná serviska, účty, protokoly STK, původní letní i zimní pneu, ty zimní téměř nejeté, a celkově fakt pěkný stav.
iudex
Ale presne o tom to je. Ak máš nejaký prehľad v autách, nemáš nereálne očakávania, nekupuješ zbrklo, vieš, ako sa pohybujú ceny a nejdeš po tých najväčších "bazárových hitoch" typu Octavia TDI, môžeš kúpiť super káru. A tiež musí byť človek (zrejme tak, ako Ty) vyrovnaný s tým, že s nejakým nenápadným Japoncom typu Avensis susedov na zadok neposadí tak, ako s BMW 5.
F127
Je to tak. Dojem na nikoho opravdu dělat nechci 😉
iudex
iudex
Ceed či Focus za 200t môžu i nemusia byť stočené, to Ty nikdy presne nezistíš. Preto sa snaž a na toho nového Ceeda si zarob a nebudeš musieť riešiť takéto dilemy. 😉
P.S. Rovnako ako Ty ohŕňaš nos nad Daciou (kostitras, s ktorým je utrpenie ísť 300 km), niekto nahliada na Tvoju Octaviu 1. generácie, takže by som bol s tou kritikou opatrný. 😉
ryccardo
Jistě Někdo si koupí Focuse v benzínu nebo Ceeda 1,4 aby s ním najezdil za 2 roky 200 tisíc a pak ho stočil. Zejména to dělají první majitelé a navíc si ještě zfalšují servisní knížku. >😁 Jinak ti musím s lítostí oznámit, že ani nová Dacia Sandero, ani Duster nedosahuje kvalit a pohodlí RS sedaček v jedničkový Oktávce. Je to smutný, ale je to tak. Prostě pokrok nula. ;-\
iudex
Nepoznám O I. RS, nehodnotím. Každopádne sériové sedadlá v O I. mi siahali tak do polovice stehien a po necelej stovke som bol zrelý na rehabilitáciu.
MariAchi
Iudexi, tobě ale jakékoliv sedalo sahá do půlky stehen, i já jsem ti sahal tak maximálně do půlky stehen a to jsem stál na špičkách >😁
iudex
>😁 Ale zato Tvoj biceps je jak moje stehno. >😁
MariAchi
Jsme dlouhý a široký, ještě jeden nám chybí do party >😁
ryccardo
Velice příjemný sezení. Oproti obyčejným sedadlům dost velkej rozdíl. Ale to jsou asi každý příplatkový sedačky ve většině aut.
esenbe
Hele podívej. Asi budeš muset být seznámen s fungováním bazaru. Bazar to není žádná charita a nebo někdo, kdo chce dopřát kvalitní auto svému zákazníkovi. Bazar chce hlavně peníze. V době, kdy je prodej jetých aut na minimum - jich chce hlavně hodně a to na každém kusu.

Tedy kde se ty skvělá auta berou. Bazar na jednom autě za 200 000 musí mít minimálně 50 000 čistého. Tudíž někde musí sehnat tu voňavku za 150 000. Jenže ... jak ? NIJAK ! Vezme vraždu a těch 50 000 tam udělá ... ty si to pak koupíš. Někdy se to neprojeví a ty si dodáš svému automechanickému egu další plus. Jenže někdy jo ... často ... vlastně většinou. Ano někde tam jsou ... ty bájná auta za dobrou cenu, ty které koupí jen ten který jim rozumí. Ale v 99% jsou to vylítaný mrd.. ky 😄
Skipper
Koukej, za kolik aut si platil hotově? Já za všechny, právě v ceně kolem 200t. Nemám hypotéku, nikomu nic nedlužím a vydělávám víc než stihnu utratit, takže nové auto by nebyl problém. Ale prostě nemám potřebu pořizovat si nové auto. Ve třídě, která mě zajímá a líbí se mi, se ceny pohybují hodně přes mega a propad hodnoty je za rok více než polovina. Úplně stejnou službu mi udělá ojetina za 200 tisíc, možná i lepší.
A není problém slušnou ojetinu najít a koupit. Nesmíš být ale úplná trubka a nesmíš hledat v bazaru. To jsou moje zkušenosti.
ryccardo
Myslím, že pochopení se stejně nedočkáš. Jejich logika je, že když máš peněz dost nutně si musíš koupit nový auto, protože proč by sis přeci kupoval ojetý když máš na nový >😁 Jinak souhlas :yes:
Skipper
Pochop to. Každému nestačí Dacia. Auto pro část lidí není na úrovni kávovaru, nebo mikrovlnky. Auto chci mít rád, na jízdu se chci těšit a užívat si ji. Možná jsem mimo, ale tohle bych čekal od návštěvníku serveru s motoristickou tematikou. Když mám 200k na auto, tak koupím auto za 150 a za 50 udělám veškerý servis a mám na pár let vystaráno. A máš auto, které ti nabídne e😜onenciálně víc než Dacia a za stejnou cenu. A další věc, propad hodnoty nové Dacie za 200k bude hodně velký.
CenturionCz
Jednak moc nechápu tu logiku, že 12 tisíc za dva roky je u té Octavie podezřelé. Ke zpomalení nájezdu kilometrů došlo s převozem vozu do ČR, takže klidně nový majitel mohl mít auto jen jako druhé v domácnosti a jezdit s ním méně. Já třeba za rok 2009 najel s Alfou GT asi 2300km. Pamatuju si, že v áčkách v Plzni měli asi před třemi roky BMW 3 (2006), které mělo najeto 8 tisíc kilometrů. Automaticky předpokládat stočení (bez ohledu na případ v článku, kde k němu asi došlo), když má auto méně jak 20 tisíc ročně, podle mě není úplně správné.

Dále je třeba si vyjasnit rizikové faktory. Nejrizikovější jsou nejprodávanější vozy, kde se dá nejvíc a hlavně nejrychleji "vyvařit" a kde je tak velká konkurence, že bazar musí svůj vůz nějak "zatraktivnit". Octavii bych si vůbec jako ojetinu nekoupil. Těch musí být (u vozů nad řekněme 3 roky) stočených tak 75%, možná víc. To samé platí pro vozy VAG a Frantíky. Naopak bych řekl, že u těch méně populárních ojetin (Japonci, Německá prémie, Jaguar, Opel, Hyundai) to bude méně vozů, protože ani stočení vůz příliš nezatraktivní.

Případ s Audi A6 z článku je poněkud divný. Kupní cena byla podezřelé nízká. To je myslím hlavní problém. Koupě prémie je jinak z hlediska stočených kilometrů dobrou volbou. Mnohá poškození způsobená vlivem nadměrného používání, která jsou nastíněná v článku, se u prémie stávají o sto tisíc najetých kilometrů později. Je ale pravda, že když se to pokazí, tak jsou náklady velké.
iudex
No dízlová Octavia a Alfa GT sú odlišné svety. Môže byť, že kupé s výkonným benzínom je druhé či tretie auto v rodine, používané len na zábavu a víkendové jazdenie, takže tam sa nízky nájazd odôvodniť dá. Ale rodinné auto s naftovým motorom sa nekupuje na nájazd 6000 km ročne. Je to s njväčšou pravdepodobnosťou jediné (resp. hlavné) auto v rodine, ktoré jazdí permanentne a dízel si predsa nekúpi niekto, kto ho vytiahne raz za víkend na nákup. Takže áno, ak nafťák nalieta za dva roky 100t a za ďalšie dva roky 12t, je to sakra podozrivé a na 99% stočené.
Ozzman
Ale kupuje.... Máme takový doma ( i zde na MACZ), který najede v prumeru 4 tisíce ročně 😁😁 Uznávám, že je to extrém a v bazaru nám nikde neveří, že je to poctivý nájezd.
iudex
Ktoré? Tvoje Mondeo? Tak na čo si si preboha kupoval dízel, keď najazdíš 4000 km ročne?
Ozzman
Nene >😁 Moje Mondeo má tak 25 tisíc za rok .. jak kdy 😄 Myslím tu Jettu. Je jí 8 a ještě nemá ani 35 tisíc 😄
iudex
No ale tá Jetta je benzín, to je trošku iné, ako ostatne píšem vyššie.
Ozzman
Stejně je to hodně málo a takové auto je dnes skoro neprodejné s ohledem na kvalitu konkrétního kusu. Nikdo ti za něj nedá víc než za stočené obdobné auto a ještě budou držkovat, že s nim neni něco v pořádku (odzkoušeno). Maximálně někdo z rodiny.
iudex
Tak ak to majú podchytené v serviske, nevidím problém. Ja som predával 11 ročné auto so 70000 km a predalo sa hneď, lebo ten málo ojazdený stav na ňom bol vidieť. A u VW by som sa nebál, že bude vyzerať na 100t. 😉
Btw. ale sám uvidím, idem teraz predávať 4-ročné auto s 50t km, tak som zvedavý na záujem.
Ozzman
Já to viděl když jsem na výkup přivezl Cordobu (5let) a 38 tisíc najeto... >😁
iudex
Také auto preto treba predávať osobne, v bazáre sa tak nejak počíta s tým, že je to stočené, naopak majiteľovi, ktorý Ti o aute povie presnú históriu, to skôr uveríš.
Btw. sú tu nemenovaní užívatelia, ktorí tiež majú leštenky (200 koní, cca. 8 rokov a 40t km). >😒]
Emel
Jiný majitel, jiné provozní podmínky, jiný nájezd. Je to možná zvláštní... ale spousta lidí autem jezdí poměrně málo. A 6000 za rok není zase tak málo pro běžnou rodinu... to máš nějakých 110 na týden. Ono to tedy bylo 12t za 3,5 roku...
iudex
Teoreticky to vylúčené nie je, je možné, že niekto jazdí len v nedeľu do Lidlu a napriek tomu si kúpi ojazdený dízel. Ale akosi tomu neverím. 😉
Emel
Spousta lidí si kupuje naftu jen tak ze zvyku nebo neznalosti.
kyklop
v neiktorých kategóriach aút je takmer nemožné zohnať medzi jazdenkami slušný benziňák, keďže pomer pri predaji nových je 8-9,5 : 1 v neprospech benzínu, takže je jednoduchšie hľadať slušný kus medzi nafťákmi ako medzi benziňákmi 😉 . Sám mám doma nafťák, ktorý prvý rok súkromného používania spravil cca 12k km za rok (rodinné výlety+ občasné jazdenie manželky), potom som ho používal aj na prácu takže to dalo nejakých 20k km za rok. Teraz na ňom jazdí manželka do práce a používam ho na víkendové výlety a nejake svoje jazdenie na ktré je firemné auto nevhodné...
Gangrel
NEKUPUJTE bazarové plečky.

Kolega nedávno "vyhodil" 195 tisíc za olítané Mondeo z "I", pro svojí ženu... rv 2009, najeto 115 tisíc >😁 a už v tom lítá za dalších 25 tisíc na "drobných" opravách... nehledě na skutečnost, že auto bylo bourané na zadek a bok, spasování a jiný odstín laku mluvil za vše (toho jsem si ale všim až já, když jsem si byl ten zázrak prohlédnout) 😐

A přitom stačilo přihodit 20-50 tisíc a mohl mít novou káru... sice ne ze střední, ale byl by klid.
grifith
Pořád je to o jednom a tom samém, pokud si ato vybírá neznalý člověk bez pomoci je velká pravděpodobnost, že vybere plečku. Pokud tom nerozumím, nechám posouzení na odbornících a vím, na čem jsem.
Ne nadarmo se říká že na ojetinu by jsi měl mít aspoň 10% rezervu z ceny na úvodní investice, zde se to potvrzuje. Ne vždy musí být pro všechny nové auto výhrou a tím nejlepším řešením. Bráno z pohledu kupce bazarového auta, tedy s budgetem do 200k.
Hittman
Také něco hledám a jak bych to provedl já😒br /> a) vyhlídnu si dvě tři vysněná vozdila v bazaru.
b) vezmu zkušeného člověka s "nářadím" a objedu si auta, prohlédnu, mrknu do uzavíraných smluv, zjistím historii přes všechny možné zdroje atd.
c) připravím si navíc nad kupní cenu ještě cca 30 - 50 tis na opravy vad, které zjistím během prvních 5 tis km provozu. S tím se musí počítat.
iudex
Ono to má i opačnú stránku. Keď som rodičom predával auto, prišiel záujemca s majstrom, ktorí si to auto zobrali do servisu, pomaly ho chceli rozoberať a nabehali na ňom 50 km. Ešteže ho následne aj kúpili, lebo keby som toto musel absolvovať s 2-3 záujemcami zbytočne, asi ma klepne.
CenturionCz
Každý, kdo byl kdy v Itálii, a to klidně i na vyspělém severu, ví, že je tam auto něco jako tady plastový kelímek z fastfoodu. Nikdo se o ně nezajímá a nestará, parkuje se "nadoraz", takže po dvou letech mají vozy proražené nárazníky, pomačkané plechy, pourážená zrcátka atd. Až se nechce věřit, že se ve stejné zemi vůbec obtěžují navrhovat takové skvosty, jako je Lamborghini Aventador.

To samé interiéry. Plasty podléhají pod nátlakem obrovského horka a odlepují se z nich pokryvné fólie, takže všechno vypadá hrozně olezle a ohmataně.

Ojetina z Itálie fakt ne.
Atila_
Cili jinymi slovy ma za 220.000Kc auto, ktere by nove stalo 600.000Kc a stezuje si ze prodelal? I kdyz do ojetiny zahucim sto tisic, tak jsem stejne na tom lepe nez kupovat funglovku. A co se tyce toho ze je borene, tak to se nevyhne ani funglovkam. Kolega pysne koupil nove auto, chodil kolem nej s prachovkou, jezdil opatrne a pak mu ho na dalnici nejaky trouba napalil zezadu a ma boreninu jak z AAA. Nenadela s tim nic, protoze pojistovna mu ztratu ceny naborenim nezaplati a jedine co by musel udelat je koupit znovu funglovku, coz je ztrata mnoha set tisic.
Dylan McKay
Sice reklama na Auto Jarov, ale je důležité o tom psát a mluvit. Před lety jsem dal zálohu v pražském bazaru 20.000 Kč na Cayenne 3,6 V6, a auta jsem se nedočkal. Řešila to bezmocně policie, ale podvedených bylo několik desítek. Bazar pod jiným jménem "podniká" dál.

Co tedy dělat, když se auto líbí? Rozhodně prověřit. Jednoznačně doporučuji volat od ojetého vozu zastoupení značky. Pokud podle VIN údaje přibližně odpovídají, je to dobré. Pokud ne, není co řešit a jít dál.
Ovšem pokud není ochota po telefonu sdělit podle VIN údaje o voze, uvědomte si, že takový bude později i přístup celého servisu.

Jaké jsou vaše ověřené postupy?
Emel
Kupovat auta za takovou cenu, že cokoli co funguje je bonus 😄
Ondris
Lidi neuměj řídit očekávání. Když koupí starou Oktávku za celé úspory a pak čumí, že přišla naftový trojboj, je to jejich problém.
Když už chtějí ojeté, tak aspoň ať kupujou ověřené motorizace - nákup "nejetého" BKD je poukázka do Beřkovic, přitom je na trhu x krásných 1.6i nebo 2.0 FSI, které by udělaly službu dost podobnou.
adamzprahy
je to tak. Někde na streamu jsem viděl reportáž o ženský co si koupila žlutýho dieselovýho Superba a následně zjistila jak je zkroucenej a v p**eli. Nevím jaký byly její nároky na auto, ale evidentně se v tom nevyzná, jenom viděla "luxusního" Superba a vše co měla za něj dala.

Někdo to tu v diskusi zmínil, že by si lidi radši měli kupovat nové Dacie apod. za takové peníze.. Jasně, Dacie nevyhoví každému, ale v principu je to pravda. Tyhle nákupy "lepších" ojetých aut jsou povětšinou jenom onanie a hraní si na něco na co ti lidé nemají.

Z nakupování aut koncernu VW s TDI pod kapotou se stala hystericky masová záležitost, lidi to chtějí ani neví proč. Nějakym poruchovym Meganem nebo sociální Dacií by přece nejezdili, protože oni na nákupy musí mít Passata tdi. Pak ale ať se nediví následkům svého chování.

Neobhajuju bazaristy, to vůbec ne, za tyhle podvody bych sekal ruce, ale je to takovej logickej důsledek české automobilové morálky a názorů..
grifith
Každá mince má dve strany. Samozřejmě se také nechci zastávat bazaristů a podobné verbeže, ovšem pokud by lidé postupovali podle zdejšího návod, pak by prakticky zmizel trh s ojetými vozy. Lidé by si kupovali pouze to nové, které by již neměli komu prodat, jelikož nikdo přece nebude kupovat auto z druhé, třetí nebo kolikáté ruky, že... Čili si jej nechá až do rozpadu a pořídí další nové? No díky bohu tomu tak není.
vsp
No, mě spíš překvapuje, že ten trh s ojetinami ještě pořád tak dobře funguje. Na to, kolik se už o bazarech napsalo.
Asi jsem navivní, ale kdyby si lidi co tomu nerozumí kupovali auta nová, tak by ti nepoctíví bazarníci prostě zašli na úbytě. Dobré ojetiny by se prodávaly lépe (protože by neměly konkurenci ve stočených plečkách), špatně by dopadly ty plečky. Ale to by snad ani moc nevadilo.
grifith
Ono jde o to, že lidé, kteří tomu nerozumí (ale i ti, co tomu rozumí), nemají ten správný budget pro koupi toho nového auta. A tak je jedinou volbou koupě ojetiny. Ať už od soukromníka nebo bazaru. Je možné, že jakmile se zvedne životní úroveň v této republice na tu míru, že si každý bez problémů bude moci dovolit nová auta, pak se můžeme dočkat i změny v oblasti poctivosti a férovosti bazaristů.... Ale nechme idealismu, realita ještě nějaký pátek bude mnohem černější.
MartinKK
Proč se jen tomuto stavu vůbec nedivím ? Takto je zde v Čechách možné podvádět. Bohužel pšenka kvete pouze na úrodném poli a zde pro podobné manýry je pole přímo přehnojené. Proto se zde prodávají podvodně upravená auta, proto se zde prodávají levné jedovaté potraviny atd.... Když pro mnoho jedinců a nebojím se říci že pro většinu je hlavním argumentem nízká cena, no tak pochopitelně prodejce takové zboží nabídne. A skrblík je rád a navíc plný blaženého pocitu jak s tím vychcal, že tak dobře koupil. Jak říkávala naše babička "levný věci nejsou pro chudý lidi". Ono to chce jen trochu zapojit mozek a přemýšlet v souvislostech a ne jen "mámo to berem je to leuný".
mozgog
cena rozhoduje všude, problém je, že v ČR státní správa a zloději tvoří nerozlučnou dvojici ...

a konkrétně k těm uvedeným příkladům, člověk, který si v ČR koupí ojetou Ochcávku v dýzlu, "téměř nejetou", musí mít v palici nakakáno, paní má co chtěla ...
robert78
Jak koukám, tak z článku vyplývá, že jediná nejlepší koupě se odehrála v AAA. Náhoda, nebo skrytá reklama???!!! Zapoměli ste zmínit, že i AAA vám podstčí podepsat papír, že auto je ŠROT!!! Byl sem toho svědkem, když si kamarád nedal říct, že od nich chce auto. Zhádal sem se tam tehdy s nějakým managerem a nechápal proč po něm chci poctivěji vyplněný protokol o stavu vozidla a ne tenhle blábol, aby se nedalo nic vyreklamovat. Hrůůůůůza a zde očividně tendenční článek. :no:
-------
To je průšvih z autobazarů. Je mi moc líto. Pochopitelné roste podvodů a ničí důvěřivé lidé, a další dozvěděl jsem zprávy od německy autobazar odvoz do ČR přetočilo tachometr KM po obrovské opotřebované různé.
GTI
Jo, dole je všechno, co jsi nevěděl o koupi auta, a na cos se bál zeptat😒br />
- Koupi auta si pořádně rozmysli, holku, tu vyměníš lehce, nezapomeň, že s autem budeš žít v garáži na hromádce nuceně dalších dvacet let.
- Auta se dělí na dvě zásadní kategorie - šunky a děla. Dělo, to je to, co ti stojí v garáži. Šunky jsou všechna ostatní.
- Pojmy jako lux, prémie či supermainstream se nezatěžuj. Nezapomeň, že tvoje auto je takový klenot, že ho nedokážou správně zařadit ani kapitáni automobilového průmyslu.
- Nejsou špatná auta, jsou jenom špatné koupě.
- Ano, můžeš si být jistý, model auta, který sis vyhlédl, si před tebou koupilo už pár set tisíc takovejch nešťastníků, jako jsi ty.
- Jdeš-li do ojetého produktu, nepočítej s ničím a počítej se vším, klidně začni sázet sportku, máš větší naději, že vyhraješ první, než že se ti to nevysype.
- Pokud si nekoupíš Passata, je úplně jedno co si koupíš. Do půl roku tě stejně začne mrzet, žes toho Passata nevzal.
- Vůbec nejlépe budeš o svém autě vyprávět tomu, komu ho budeš chtít jednou... prodat.

Tak hodně štěstí za volantem. Život je krásnej, nekaž si ho v autobusu.

BRAVO AUTO :yes: :-!
Joab
Zapomnels na to nejdulezitejsi, zlaty pravidlo - vubec nejlepsi auto je sluzebni, nebo pujceny😊
GTI
😄 Dobrý :yes:
_Teddy_
S tym prvym bodom som si nie uplne isty. Moze sa stat, ze vymenit auto ta vyjde este lacnejsie, ako vymenit "staru"! Kamarat sa nedavno rozhodol ze vymeni svoju polovicku za "premiovejsi" model, a stalo ho to pol firmy, dom, a k tomu poriadne "leasingove splatky" pre bejvalku...

Inak s tym Passatom... sice nesuhlasim, ale vzdy sa na tom dobre zasmejem! Takze :yes:
GTI
😄 :yes:
-------
Už nikdy nekoupím v bazaru, doporučujeme koupit nové auto ideální než ojetá s rizikem poruchy :no:
KANKUNEN
Tak pokud se rozhoduješ mezi Dacii a japoncem, který má 100t, tak pravděpodobnost poruchy je větší na straně Dačky. Hřát tě v Dačce může jen to, že je nová, ale máš jistotu, že sis koupil tu největší šunku na trhu.
-------
A ten trh se opravdu špatně předělává, avšak lžete do vlastni kapsy, protože jste tam pravé dali to největší svinstvo, které se v šunce dá najít.
ZaklinacTristan
Japonec, benzín, väčší motor (ideálne 2 liter). Toť vsjo. Faktor "suseda" síce minimálny, ale často netreba mať v kešenku ani tých obligátnych 10% ceny navrch na opravy. Vzhľadom ku skúsenostiam (mojim aj môjho okolia, ktoré sa tejto triády držalo) mi to nikdy nikto nevyvráti.
Škoda, že ľudia naďalej budú kupovať naftu, VAG, nemeckú prémiu atď. po dedkovi, ktorý s tým jazdil iba do kostola, ku doktorovi, mäsiarovi, do nevestinca... nehodiace sa škrtnite.
Anonym
Japonci v benzínu nejsou špatná volba. Ale je jich na trhu málo a nevyhoví některým požadavkům, např. málokdy mají kombíka nižší střední třídy (což je nejžádanější karoserie ojetin). A těma dvoulitrama dost šetří, má to snad jen Mazda 3, jinak až střední třída nebo SUV.
ZaklinacTristan
Nuž áno, máš pravdu, že ich je na trhu málo. Ale nájsť sa dajú.
grifith
Těch 10% nemusí být na opravy, ale pouze na výměnu opotřebených komponent v rámci údržby. Samozřejmě se zbytkem souhlasím, kamarád má přes dva roky benzínovou dvoulitrovou Mazdu 6 a nemůže si ji vynachválit jako zcela bezproblémový vůz.
petulinka
Souhlasím, ne vždy se musí jednat o poruchu, ale i běžná údržba něco stojí a některé komponenty nejsou doživotní a po čase se s nimi musí počítat... s mazdou mám taky dobrou zkušenost, jako rezervní auto máme stařičkou (19let) mazdu po dědovi- 323 1,5 benzín, sedan- jenomže to auto známe od nova- mámy služebák, který odkoupil dědeček a teď jí užívám sem tam já a slouží jako rezervní auto- má poctivých 170 000km a za celých 19 let byly měněny jenom olej + filtry, 3x brzdové destičky, 1x kotouče, 2x rozvody, nyní se hlásí stále ještě originální tlumiče, jinak mimo údržbu jenom 2x zavařovaný výfuk a klouby na obou poloosách protože někdo nechával vytočená kola, popraskaly manžety a do kloubů se dostalo svinstvo- co se týče údržby, tak sem se snad ještě nesetkala s méně náročným autem, spousta komponentů je hodně předimenzovaná...
kexxik
Mě nejvíc šokuje, když v bazaru objevím auto s reálným stavem km.
michalpneu
Kamarád chtěl octavii I TDI a nedal si to rozmluvit, že je to o hubu. POřád mi posílal fotky aut a inzeráty a byla jedna horší než druhá a protože se v octaviich I fakt vyznám, jelikož jsem měl 3, tak jsem mu na každou už z fotek odpověděl, proč nemá smysl se na ní chodit ani divat. Pak mi vyčetl, že se mi do toho nechce, že se nechci podívat. Tak jsem naštval a řekl, ať si teda nějakou vybere a půjdeme kouknout, ať vidí realitu.
šli jsme tedy do velkého bazaru, on už se zálohou v ruce. Ale to, co tam měli vystavené, to šokovalo i mě. Všechno pochopitelně nebourané. Přitom při podrobnějším zkoumání byly z 5 octavii bouraných všech 5. Prodejce jsem roznesl u každého auta a u třetího už ani nic neříkal. Nakonec jsme přišli k poslední, kterou prodejce považoval za klenot jejich nabídky, po prvním majiteli, má servisku (tu mimochodem nakonec nenašel😄, pochopitelně nebouraná. Akorát hned jak otevřel motor u stříbrné octavie, tak v těch mezerách na kapotě zevnitř byl lak modrý. Co mě překvapilo, jak vychytrale bylo u tohoto nebouraného klenota perfektně udělaný boční sloupek, který byl po bouračce. Na to bych fakt nepřišel, až když mi bylo divné, proč jde ztuha klika zadních dveří, tak koroze od sváru na sloupku jsem našel až po demontáži čalounění, to bylo pěkně zakryté. No nic, prodejce nás vyhodil, že hledáme zbytečné detaily a že z nich chceme mít nové auto. No nevím, jestli je vyvařený sloupek, měněná kapota a vymlácené nápravy považovat za klenot nabíky. A při zkušební jízdě jentak mimochodem byly nápravy vepředu vymlácené tak, že jsem myslel, že už jsou kola ve škarpě jak to mlátilo. O pozici volantu v 7:05 při jízdě rovně nemá smysl ani hovořit.

Nicméně nakonec jsme ji po dvou měsících min. týden sehnali a je fakt super. až jsem se i já divil, ale řeknu Vám koupit TDI octavii I,která je v pohodě, je jako vsadit si na to, že Miloš Zeman nastoupí zítra proti slovákům v Soči a vstřelí hat-trick. Takže octaviím TDI v bazarech se raději už vyhněte, už je to opravdu je bída z nouzí, co se tam prodává.
Ozzman
Jo... to je takové ze života.... :yes: Ještě že jsou lidi, co těm bazarníkum občas zatopí. Bohužel to stejne nakonec prodají.
radekoo
[odkaz]
VIN: JTMBA31V305068460
[odkaz]
:no:
Julča
Tak zrovna super příklad! Tyto motory Toyota 2,2 D4-D to je jeden velký průs.r! Slabý hliníkový blok, těsnění hlavy se vytlačí do bloku a ten většinou kolem 200tkm už KO! Většina majitelů kteří vědí o co jde se jich zbavují již od 150t Km! :no: >😁
Atila_
2,2 D-4D neni tak hrozny motor. Mnohem horsi byly 130kW D-CATy, ty se bezne rozsypaly kolem sto tisic kilometru a naklady na opravy byly pak astronomicke.
caterpillar
Teď moc nerozumím...je to jeden velký průser, proto auto najelo za šest let 300tis km a ještě se to majitel nebojí přiznat? 2.2 D-4D i D-CAT jsou na Toyotu méně spolehlivé, čímž spadly do celkového průměru trhu, ale pořád je to celkem standard. Tento majitel podle historie jezdil celou dobu do autorizáku a očividně celkem bez problémů.
grifith
On D-CAT 130kw byl opravdu průšvihový, nejen na poměry Toyoty, ale i celkově. Najde se určitě kus, který vydržel i větší kilometrový proběh, ale doporučitelný není ani omylem. A v uvedeném případě jde ozcela jinou věc, vůz má dle elektronické servisní knihy Toyoty najeto k 300 tisícům, ale v bazaru stojí s necelými 200 tisíci... Člověk znalý problému ví o elektronické knížce a možnosti ověření km, ale je spousta těch, co o ničem neví a tak v dobré vůli koupí Toyotu s udávanými ani ne 200 tisíci na hrbu.
caterpillar
Tak prodejce cte asi diskuzi, protoze je tam ve chvili, kdy jsem se podival, tam je napsano
Najeto 296 000 km.
grifith
Nejspíš ano nebo na toto byl upozorněn, ale když se zde objevil první post, tak ještě tolik najeto RAVka neměla... 😉
Atila_
A nevadi, ze ta Toyota v inzeratu nema D-CAT, ale slabsi 100kW verzi? :-!
grifith
Mě nevadí, proč by mělo? Řeč byla obecně o dieslových motorech Toyoty...
Ma007
pekne...
iudex
Tak takto okato klamať (a jednoducho sa nechať nachytať), to si tiež koleduje o trestné oznámenie. :no:
Julča
A to navíc končí TK! :no: >😁
vabis
Víte jak to je, jeden mrtvý to je tragédie! Deset mrtvých to je nehoda. Sto mrtvých už je jen statistika. Nějak se mi to při tom článku vybavilo. Že daný prodejce černota od A do Z je asi jasné, jenže stejně jako každý druhý. Nicméně, investigativní novinář (a nikdo se v republice nenašel) by už před lety nechal někoho ze svého okolí zaměstnat v AAA. Už jen vstupní pohovor s panem Hrudníkem (zvlášť když ho směřujete, co by všechno šlo) ve své době nemíval chybu. A pak by to po půlročním sledování mohli lusknutím prstu zavřít, ne s jedním jako zde, ale se stovkami oznámení. Místo toho se zase přetřásá pokračování příběhu Octavie manželů Holkových, stejně jako zatoulané zvířátko v nejmenované televizi. Závěrečným LR Discoverym par excelance z áček ale Marťa ten (jinak revoluční a chválihodný) článek zbytečně a lacinno zabil.

A8 je škoda, takové použitelné auto. Že bylo podstrčeno mě ani tak nevzrušuje. Spíš jako neumětelství servisu, když se ani o auto syna majitele neuměli postarat, jak se tedy pak starají o vozy zákazníků? >😁 ….. S rozvody, njn dneska neplatí jste autorizovaný dealer/servis značky XY, toto je auto XY tak se starejte. Staráme se jen tehdy, když je auto od nás a už jste nám přinesl hodně peněz. Též obrázek společnosti 😒 Jinak dokud bude do databáze zaznamenávat km kde kdo, dřív nebo později se tam budou účelově zaznamenávat bláboly už od počátku. Kdo že to koupil Cebii a chce to mít záznamy pod kontrolou? >😁

….Ale pan z Mazdy je frajer! To je ta pozitivní tečka, né Discovery . Palec nahoru za větu „pokud mám někdy volnou chvilku, bavím se prověřováním aut z nabídky“ …nooo jj a nestačí se divit, je mi víc než plně jasné 😄
luxmop
Jednoho dne uzrálo rozhodnutí na koupi automobilu do rodiny. S penězi nebyl problém, ale jelikož automobil nikdy prioritou našeho žití, rozhodli jsme se ušetříme a koupíme kvalitní auto mírně ojeté. Začala tedy fáze přemýšlení jaké auto by bylo pro nás to nejvhodnější. To trvalo několik týdnů. Poté několik týdnů vysedávání u internetu a hledání toho nejlepšího kousku. Vybrali jsme asi šest kusů roztroušených různě po republice. A hurá do " světa za plotem ". A tam to začalo. Šestkrát jsem zaplatil prohlídku v servisech a šestkrát jsem se dozvěděl že mají závažné závady. Buď auta měla závady motoru a nebo se zjistilo,že byla různě bouraná. U jednoho jsme po delším pátrání zjistili,že na něj dokonce spadnul strom. To už byla pro mě poslední kapka. Stálo mě to spoustu času, nervů a nakonec i peněz a auto nebylo. Za několik měsíců poté jsme koupili auto nové. Už jsem neměl nervy to celé znovu opakovat.
.Auto funguje bez velkých problémů sedmým rokem. A dokud s ním budu spokojen ( nevyskytnou se motorové závady nebo bouračka) nemám důvod ho prodávat. Finančně na tom stejně tratím, tak proč se ho zbavovat něčeho co funguje.
kexxik
Já třeba prodával dle mě bezproblémové auto, protože jsem na něm již tratil cca 50% z původní ceny a chtěl jsem ten zbytek znovu použít, jako "akontaci" na další. Těch 50% mi hodně leželo v žaludku. Auta si měním dnes cca po 1 roce. Dokonce mě pak kupci podezírají, že jsem kšeftař 😄 nejsem! Já jen už nechci tratit víc jak 10% na žádném autě.
A upřímně, za ten rok se na autě obvykle nic nepokazí, když mám štěstí. Tolik jako odpověď na tvoji otázku.
rohYpnol
A za jak dlouho jsi tratil 50% ... Nebylo to náhodou tak, že to bylo po 5 letech? Jen že se pak opravdu "vyplatí" tratit každý rok jen 10% >😒] 😉
kexxik
no ono jde o to, že někdy i po roce netratím těch 10%, ale dopadnu třeba i mírně v plusu. Takže se mi tahle taktika vyplatí víc, než si roky držet auto a cpát do něj peníze.
grifith
A prozradíš nám jak to děláš nebo je to tajné? Ať počítám, jak počítám, nevychází mi to...
kexxik
Nechápu co v tom hledáš ;-\ Třeba moje ex Mondeo jsem koupil za 180 a po asi 11 měsících prodal za 185. Nic tajného kámo >😁
grifith
No netušil jsem, že se zde bavíme o koupi ojetiny, proto mi to nesedělo.
vsp
Prodal jsem, protože jsem si chtěl polepšit. Koupil jsem si větší, pohodlnější. Ten kdo koupil to mé původní udělal výborný kauf.

Ale je mi jasné, že takových aut je málo a v bazaru se moc neohřejí, resp. se tam většinou ani nedostanou.
petrumr
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
kyklop
čo tak predaj zdôvodu prebytočnosti...mal som v domácnosti tri autá na dvoch dospelých. Jedno firemné, dve súkromné. Jedno súkromné skončilo v troch áčkach.
Julča
Většinou asi proto že si chce udělat radost a má na to? Jelikož také nemám neomezené finanční možnosti a chtěl jsem něco slušného do důchodu a zároveň si také ještě jednou udělat radost, začal jsem z průzkumem a vyhodnocováním několika aut která se mi líbila a všemi možnými plusy a mínusy! Nakonec ve výběru nad Škodovkami zvítězilo Volvo S60! Pak začalo hledání vhodného vozidla včetně výběru motoru! Nakonec jsem na Volvoforu v nabídce vozidel našel S60 2,5T 5 let staré po panu doktorovi s nájezdem 127t km koupené zde ČR, vše doloženo serviskou se všemi servisními prohlídkami ve Volvu v Praze! Jednalo se o výbavu Momentum v nákupní ceně cca 1,5M! Přestože jsem jezdil s celoroční průměrnou spotřebou benzínu 7,8l/100km nechal jsem předělat na LPG a spotřebu mám teď cca 9,5l LPG! Auto jsem koupil za 209t Kč + 35t Kč montáž LPG! Zatím po 3 letech provozu jsem vyměnil pouze brzdové destičky, pakny ruční brzdy, filtry a oleje a 1x žárovku H7! Příští rok se chystám vyměnit rozvody, řemen, 2kladky a vodní pumpu za cca 2500,-Kč! Výměnu si udělám sám, je to brnkačka! Myslím že pěkná a slušná auta se vždy dají najít!? :-!
rohYpnol
Je jasné, čím je poptávka po českém snu 2.0 TDI vyvolávána. Čech na nové auto zkrátka nemá a tak hurá do bazáru ke xindlovi s náušnicí.
Sám jsem byl navštívit jeden jakože "značkový" bazar, prodejce prodává dvě značky, nový krásný salón. Vedle toho provozuje tenhle zaručený bazár. Nebudu to rozvádět, prodejce byl šmejd šmejdů jako všichni ostatní. Neskutečně jsem se ale bavil. To však jen proto, že pro bazarový vůz jsem skutečně nepřišel.
Začalo to vyčkávací taktikou. Jo pán je tam a tam, musíte si počkat. Tak říkám OK. A tak čekám, čekám... Po asi 20 minutách se objeví jakože spěchající prodejce a velice se omlouvá, že fakt byl strašně zaneprázdněnej... Následovala prohlídka. Čekal jsem komentář, že mi jako laikovi řekne něco o voze. A opravdu se stalo - "Vůz je tak jak jej vidíte. Tečka".
>😁 >😁 Otevřel mi vůz. Bál jsem se do něj vůbec nastoupit, stav jedním slovem zoufalost.
Ale německá kvalita, italská péče - to je přece zaručená výhra... Prohlídku jsem ukončil.
Následovala debata, jaký že vůz mám. Prodejce byl velmi vzdělaný v oboru, protože ihned věděl, že mám strašnou smůlu, protože zrovna teď cena právě těchto vozů strašně spadla... Jo málem bych zapomněl - základem vyje*ávací (pardon, vyjednávací) taktiky byla úvodní fráze "chceš bonbón?" >😁 >😒]

Zkrátka jako černý humor dokonalé. Představa že mám v bazaru koupit auto zoufalá.
Moje rada - nevěřit ani bazarům zvučných jmen s plným pytlem garancí a záruk. Všecko je to stejná verbež bazarxindlů. A mám vážné obavy, že poctivě v tomhle oboru snad ani podnikat nejde, pokud někdo nechce být ušlapán stádem...
dal
Pár bílých vran existuje, dobré reference má Auto Krs Horní Lukavice, Trnka Plzeň nebo Šmucler Plzeň. Možná platí i přímá úměra čím větší tím horší.
adamzprahy
na tom něco bude. Mé první auto jsem kupoval tehdy s otcem v malém bazaru, resp. spíš servisu kde prodávali na dvorku pár aut. Působilo to tam divně, auto nám ukázal takový zašpiněný mechanik. První dojem divný, ALE! vše co nám o autě řekl tak sedělo, nic nám nevnucoval, netlačil do ničeho, bylo to takový upřímný až je to neuvěřitelný 😄

Pak člověk jde naopak do bazaru, který je čistý, auta vyvoněná, naleštěná, prodejce rádoby přátelský a moderní, snažící se udělat dojem a skutečnost je taková že to je skutečně jen naleštěná bída hraničící s podvodem.
daviduss
Mam taku otazku,vidim ze je tu velmi vela skusenych ludi a snad mi niekto poradi. Rozmyslam nad BMW 3 E-46 coupe (asi 325 benzin mozno diesel). Je lepsie kupit auto so servisnou a nalietanymi 250.000 alebo bez servisnej so 150.000 (bavime sa o roku 2004-2006). Ja zijem v spanielsku je ich tu pomerne dost a isto pojdem auto vyberat s mechanikom, ale chcem sa spytat ked ma auto 250.000 nie je to uz tikajuca bomba? nemyslim zrovna motor ale vsetko ostatne? Ja som bol doteraz stale v tom ze na kupu max 140.000 km a nie viac. Ale na druhej strane ked je auto poriadne servisovane a mam aku taku zaruku km je to asi lepsie ako ked auto ma 3 majitela a kazdy z nich mohol dat 80.000 km dole. Ked sa tu najde niekto kto ma aj skusenosti s tym bavorakom (viem ze je to trosku mimo temu) je ten diesel v tom ok alebo rozhodne sa mam pozerat po benzine (najazdim max 20.000 km rocne)
Atila_
E46 bych kupoval vyhradne podle stavu, na kilometry bych nehledel. Neni tam nic co by se super draze vysypalo v nejakem kilometrovem najezdu, tudiz pekna 300.000km po nejake udrzbe muze jeste par let slouzit. Naopak * mene jete auto bude problematictejsi. U techle aut je dulezita pece a pravidelna udrzba, kilometry jsou sekundarni. Motor idealne 330, zere stejne jako 325 jede vyrazne lepe. Diesel jedine po faceliftu, puvodni 135kW uz jsou dnes problematicke, nicmene u takhle stareho auta je benzin lepsi volba.
steak23
tak Audi A6 4.2 uvedene v clanku je k mani na tipcars (respektive vozynamiru.cz za peknych 229 000. dost by me zajímalo jestli opravene, nebo jen nablejskane.... :yes:
test111
Chválím autory za perfektní článek, který otevřeně ukazuje zoufalou situaci na našem trhu. Bohužel sám bych z vlastních zkušeností měl podobné příklady, s kterými lze přispět a takových je nás věřím mnohem více.
Nemám prostředky na nový vůz a tak jej vždy kupuji z bazaru..časem jsem se naučil pár věcí, ale stále je to málo a tak vůz už nikdy nebudu kupovat sám.

Za prvé, vůz kontroluje dle VIN a to Cebie (byť informace v ní jsou občas úplně k ničemu a zmateční) a pro auta ze zahraničí www.puvodvozu.cz kde alespon zjistím, že vůz není kradený.

Na příští auto si vezmu odborníka, zvažuji lidi z firmy Kontrola vozu, kteří mi byli doporučeni. Vybraný vůz proklepnou, případně pomohou najít jiný, správný kousek.

Mrzí mě, že sem se v minulosti nechal napálit vyčůranými prodejci..hold je to džungle v této zemi..