Videa
bullock
Pamatuji (a není to zase tak dávno) peugeoty s designem od Pininfarini, citroeny zase od Bertoneho... Ford míval kdysi studio Ghia. Tenkrát to bylo nejen umění (aspoň já to tak vnímám i u velkosérivé produkce), ale i řemeslo (studia neodevzdávaly jen nějaké skici, ale dokumentaci pro výrobu, modely, prototypy, testovaly je). Nejspíš i s nástupem počítačů a software a simulací se automobilky rozhodly to vzít pod svá křídla. Giugiaro měl celkem štěstí, že ID zůstala jako značka a firma, ale s většinovým podílem (90%?) VW. Docela by mě zajímalo, co pro VW konkrétně dnes (nemyslím úterý 17. 2.) dělá.
starý_kluk
Děkuji za připomínku. Máš pravdu. Mě jde ale především o velkosériovější - tak říkajíc "civilní" - vozy. Hromadná výroba zpravidla z části živí tvorbu a výrobu malosérií sportovních vozů - a pro hromadné výroby hodně dělaly věhlasné designersko-karosářské firmy. A tady je to, jak jsem napsal: designersko-karosářské firmy Vignale a Berone jsou pryč, firma Pininfarina má velké potíže a firma Ital Desing (Giugiaro) a de Silva "utekli" k velkosériové výrobě VW, kde je pořád co dělat. A v Italii končí Lancia a ve Fiatu jsou prázdné haly.
starý_kluk
Škoda, že nám italské osobnosti designu, vzorové pro ostatní, mizí ze světa. G.Giugiaro, nebo W.de Silva jsou ukryti pod křídly VWu a jsou v anonomytě, ale mohou dělat. Ostatní mizí zcela. Je to nepochybně úbytkem automobilové práce v Itálii. Je to pro celý automobilový svět škoda. Nezbývá než, čekat, co se vyklube z vedení S.Marchionneho. Trvá to však už dost dlouho a zatímco jeho start byl založený zdravě na výrobku (narodilo se mnoho zdařilých typů) a ukazoval tak celému světu, jak je správné se vrátit k postatě výroby, což dokázaly výsledky: skupina Fiat se odstala rychle do zisků, dnes se jeví jeho postup zcela opačný, zastavila se výroba mnoha typů a v Itálii není práce.
starý_kluk
Tyhle věhlasné karosárny byly zároveň i tvůrci celých automobilů - nejen skic "kabátů". Na praktických příkladech ukazovaly vize. Jako velký příklad za všechny bych uvedl Cambiano, které vytvořil Sergio Pininfatrina nedlouho před svou smrtí (1926-2012). Jde o seriový hybri😜 elektrárnička na palubě s 2ma mikroturbínkami s generátorem, dobíjejícím mezi-akumulátor, z něhož dělá čistě elektrickou trakci motor-geneátor. To je správná budoucnost - spotřeba kolem 2 litrů/100km při fešné dynamice 4-místného vozu.
Petrolhead_CZ
Fiaty od Pininfariny, Alfy od Bertoneho...toho bylo, ještě před pár lety. Dnes už se výjimečné karosárny soustředí jen na mistrovská díla exkluzivních supersportovních a sportovních značek, spotřební auta jsou zpravidla ''pod kudlou'' designérů, které je oblékají v čím dál více omezeném a designově unitárním a strohém slohu, který nepočítá s výraznými invencemi a už vůbec ne atraktivními linkami. V mých očích stále drží prapor ze spotřebních automobilek Fiat, Alfa Romeo, DS řada od Citroenu, z prémiovějších Jaguar (i tam už to bohužel sklouzává k jednolitosti), Land Rover, občas se něco povede i Mercedesu (S Coupe), BMW (M6 Coupe) i Audi (RS5 Coupe). Nejhezčí auta co do čisté krásy dělá Aston Martin a Maserati (+ Alfa s modely 8C a 4C), potom z elity samozřejmě Ferrari, Lamborghini, Pagani a McLaren.
Na druhou stranu některé bývalé karosárny se vrací, např. Touring Superleggera, třeba ten trend bude pokračovat.
Na druhou stranu některé bývalé karosárny se vrací, např. Touring Superleggera, třeba ten trend bude pokračovat.
Petrolhead_CZ
Bohužel, staré zlaté časy pomalu končí ;-\ Jinak dobře napsáno. Problémy Pininfariny vězí hlavně v nedostatku zakázek, můžou za to především levnější a přístupnější počítačové postupy, jak správně píšeš dole. Pininfarina je jakožto karosárna a firma klenot, doufejme, že nepřijdou o integraci a příjmy úplně, tak jako Bertone (ohromná to ztráta).
Petrolhead_CZ
Vůbec bych neřekl, že mistři italského designu mizí. Jen to chce vědět, kdo dnes ten design dělá, znát jména. Flavio Manzoni u Ferrari, Filippo Perini u Lamborghini, Fabio Filippini u Pininfariny, Lorenzo Ramaciotti u Maserati a další...je jich hodně a mají na svědomí rovněž ryzí klenoty.
Petrko
No vidíš a já zase díky tomuhle autu začal stavět vystřihovánky z abíčka. Procar BMW M1 byl vůbec můj první papírový model. Stavěl jsem ho kvůli tomu autu a pak mě to tak chytlo že do puberty jsem měl plné police papírových modelů aut.
[odkaz]
[odkaz]
[odkaz]
[odkaz]
bullock
Velké blahopřání panu designerovi! Díky němu (ale i dalším) jsem v dětství začal kreslit auta. Byla to dobrá léta.
Co dělal p.Giugiaro u VW určitě celé, je Up! - a je to jedno z nejlepších malých aut dneška.
Dnešním vozům, vytvářeným počítačovými programy, chybí to základní: prvotní myšlenka a její zviditelnění na papír - a když to "chodí", tak teprve potom zpracovaná do detailu na počítači. Počítač je nástroj ke snadnější a dokonalejší realizaci myšlenky - ne obráceně! Fištrón tvůrce tu není! A zažité konstrukční zkušenosti!