Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

Rallye Dakar 2009 (14. etapa): Loprais odstoupil, Macháček vybojoval zlato (+ video)

9 komentářů

Tak a premiérový Dakar v Jižní Americe je minulostí. Sleduji Dakar již mnoho let ale letošní ročník ve mne vyvolal dost rozpaků. U takhle dlouhého závodu nikdy nic nejde zcela ideálně ale letos to byl opravdu zmatek a řada pochybných rozhodnutí,tak to vidím já. Zde bych chtěl hodnotit pouze kategorii aut ale nedá mi nevzpomenout skvělého úspěchu českého jezdce Macháčka na quadu Yamaha. Bravo! Kategorie automobilů se od začátku nevyvíjela dobře pro Mitsubishi. Masuoka - porucha motoru, Alphand - zdravotní potíže spolujezdce, Peterhansel - porucha motoru a tak konečné 10. místo je jen slabá útěcha. Mnohem větší ocenění si zaslouží Zapletal jedoucí postarší L200 Evo a 7. místo je výborný výsledek a patří mu můj obdiv a gratulace. Mitsubishi mělo být největším konkurentem vozů VW, ale přechod na nový model Lancer s novým diesel motorem se vůbec nepovedl. Team VW nasadil osvědčenou techniku, dobře připravenou a tentokrát velmi spolehlivou a tak se mu konečně podařilo porazit Mitsubishi a celkově podruhé v historii zvítězit. Jeho úspěch mohl být dokonce korunován obsazením všech pódiových pozic ale dost těžká havárie suverénně vedoucího Sainze toto zmařila. Gordon s Hummerem na třetím místě. Pro Američana rozhodně úspěch protože z počátku dobře rozjeté BMW které pilotoval Al-Attiyah vypadalo na stupně vítězů ale pak byl diskvalifikován a další jezdci BMW nakonec obsadili jen 8. a 9. příčku. Překvapením je rozhodně 4. a 5. místo pro vozy Nissan a to si myslím téměř nikdo nečekal.
tudydudy
...ano,tentokrat si to VW uz opravdu zaslouzil a po spise smolnejsich minulych rocnicich to je jiste dostatecne zadostiucineni(ale mohlo byt i lepsi ze...).Na koho vsak rozhodne nesmime zapominat(ze Auto.cz)je nas Zapletal,Zapletal a s Carmikem jeste jednou Zapletal(a Ouředníček též).Nejlépe umístěné Mitsubishi,a hned nas jezdec...zkratka BRAVO!!!
Co se tyce ostatnich,paklize do priste Yamaha poradne zabere a postavi konkurenceschopnejsi motorku,Macek by mohl nakouknout i do prvni - 15 až 10!!Takhle,ta 18 - rozhodne to neni spatne ale kdovi,nebyt tech problemu a spatneho palce...
Jo a jeste k Pabiskovi.66.Jasne,ale nezapominejme na jeho uvodni problemy!Kdybychom pocitali až rekneme druhou polovinu etap,vysel by nam nekde ve ctvrte desitce...!
No,a Pepa...Co dodat....Vyborne! Gratulace vsem v cili!
Jsem zvědav jestli na úspěšné vystoupení Zapletala nějakým způsobem zareaguje tým Mitsubishi. Ani bych se nedivil kdyby dostal zajímavou nabídku. Držím mu palce.
Trochu mi unika Vase narazka na Auto.cz v souvislosti s panem Zapletalem, to ze neni uveden primo ve clanku neznamena, ze bychom na nej zapominali. Clanek je predevsim shrnutim 14. etapy, a ne cele rallye. "Prubezne" (a po 14. etape i konecne) poradi mate uvedeno v tabulce, a tam posadka Zapletal/Ourednicek je radne uvedena. Musite pochopit, ze ne vzdy je mozno napsat o vsem, zvlaste pak z takovych zavodu jako je Dakar. Posadky totiz do cile dojizdely ve vecernich a nocnich hodinach naseho casu a informaci z trasy bylo velmi malo - casto nepresnych. Presto jsem vsichni delali, co jsme mohli, abychom Vam poskytli alespon zakladni informace z prubehu rallye. Zpravodajstvi z Dakaru (a z jakehokoliv sportovniho klani vubec) jsem delal poprve v zivote, takze chyb, polopravd a omylu se zde objevilo jiste docela hodne (zvlaste, ze i oficialni server rallye podaval casto chybne nebo neuplne informace). Pristi rok to urcite bude lepsi 😉 V kazdem pripade Vam dekuji za reakci, kazda konstruktivni kritika je pro mne poucna.
tudydudy
Myslim ze Vás chápu velmi dobre.Sam uz praci na clancich v nocnich hodinach docela dobre znam 😉 Takze v poradku a preji pevne nervy pri dalsich rocnicich 😄
apredol
super vysledky..vitazom je kazdy kdo dojde do ciela zdravy😊,ale o tom je Dakar..nech sa nabuduci rok dari prinajmensom rovnako a Tatrovkam este lepsie :yes:
acALIEN
Chtel bych podekovat Panu Machackovi, za jeho senzacni vykon a poprat mu hodne uspechu pri dalsim reprezontovani nasi republiky i v osobnim zivote.Dekuji.
pandan
Odkud máte informaci, že de Avezedova Tatra byla do cíle dotažena na laně? Mám za to, že naopak tahal on na laně osobák svého bratra. Proto ta časová ztáta, kterou si vzhledem k velkým rozdílům v celkovém pořadí mohl dovolit. Podrobnosti o cestě Tomečkova týmu soutěží jsou na stránce www.lrt.cz.
Ooops, chybicka se vloudila. V rychlosti jsem si spatne zinterpretoval fakta uvedena na vyse jmenovane strance. Omlouvam se, ihned to opravim. Dekuji za upozorneni.