Ekonomika
Th0r
3
Ty ho ještě nemáš (hypoteticky) a řešíš co s motorem po 250 000 km. Úsměvné. První majitel s nim tohle nikdy nenajede, takže ho to netrápí. Dneska si každej spočítá, že je lepší se auta tak max. po pěti letech zbavit a přehrát drahou údržbu a opravy na nějakýho hejla, co chce machrovat s "teréňákem". Resp. s čímkoliv. Ceny aut jsou proklatě nízko, ceny dílů a práce proklatě vysoko. Takže koupit a po záruce prodat. Třeba Ádovi >😒]
Přejít do diskuze
Mino21
Tak záleží snad na zpřevodování, ne? Proč by šestka měla být moc a pětka málo? Já měl dva pětikvalty na dvoulitru a ten jeden pětikvalt měl pětku těžší než nemálo šestikvaltů šestku.
ericn
Souhlasím s tebou, konečně vypadá Outlander celkem k světu. 5M k atmo benzínu je sice anachronismus, ale jinde to není lepší. Spíš zamrzí "ne"možnost si koupit silnější diesel a pak samozřejmě cena. Za těch 600k měl být diesel se základní výbavou, za 733k je to utopie 😉
shollo
Z vlastnej skúsenosti HONDA CRV 3. generácie, 2.0 i, 110 kw, 192Nm, 6 stupňový manuál - šestka udrží na tempomate rýchlosť na dialnici aj do mierneho stúpania, na šestku bežne jazdím už od 70 km/h, na rovine nie je problém ani s akceleráciou a predbiehaním na šestke. Iná situácia nastáva pri prudšom stúpaní na dialnici, napr. v Slovinsku dialnica - stúpanie pred Koperom, resp. niektoré úseky dialnice v Rakúsku. Ale tam už nevládze ani 5. rýchlostný stupeň. Je to daň za dlhosprevodovanú 5 a 6 za účelom zníženia spotreby. Po odjazdení 100 000 km, dlhodobá priemerná spotreba 7,8 l/100 km, v kombinovanom režime. Oproti CRV dieslu 2.2 DTEC spotreba vyššia približne o 1 liter. Výhoda oproti dieslu je nižšia hlučnosť, nižšie servisné náklady, nižšia poistka, v zime takmer okamžitý nábeh kúrenia, nižšie riziko vzniku poruchy ( DPF, vstrekovače, dvojhmotový zotrvačník, ...). Jednoducho aj SUV v benzíne má význam, nie je všetko len o spotrebe a krútiacom momente.
Rousek
Ano, Nissan Qashqai r.v 2007 má motor 2.0i a 6-ti rychlostní převodovku.
Na dálnici ideální i při velmi plně naložením autě.
Na dálnici ideální i při velmi plně naložením autě.
PepaJ
Ještě ze tu mame tu mě blízkou Mazdu cx 5 a cx 9 ...😊 jinak bych s Vámi chca nechca musel souhlasit...ale takhle nemusím! 😊)
guze
Tyjo zkus hádat, neni to tak zapeklitý ... stačí se podívat na zadní dveře a snad ti to dojde 😉
ericn
No a co třeba motory od H/K, jak 1.4, tak i 1.6 CVVT/GDI 6st převodovku mají, můžu pokračovat přes Fiatí 1.2 6G, nebo prehistorie Toyota Corolla 1.6 6G atd. Všichni jmenovaní mají krouťák pod 160Nm :yes:
sinistre
A měl jste někdy šestikvalt u atmosférického benzínu? Krouťák 195Nm rozhodně není hodnota pro šestirychlostní skříň - u té je do kopce pětka málo a šestka moc...to raději dlouhou pětku a jen si lechtat plyn. Nečeká se, že s tímhle motorem někdo bude lítat víc než 150km/h.
Ada je zase tady
Omyl, brachu. Já Outlandera mám. Tu druhou generaci s motorem VW a 240tis km na tachometru. A začínám se rozhlížet, co koupit nového. Proto mne ten článek zaujal, nového Outlandera jsem si byl projet a konstatuji, že to není úplně to pravé ořechové.
Ostatně píšu o něm v moje auto. Takže asi počkám na nové větší SUV od VW a pokud to také nebude ono, tak s tímhle budu jezdit dál. Ono se to zas tak moc nesype (po 200tis km rejdové čepy za 1800Kč) a dalších 250 tis km to asi vydrží.
Ostatně píšu o něm v moje auto. Takže asi počkám na nové větší SUV od VW a pokud to také nebude ono, tak s tímhle budu jezdit dál. Ono se to zas tak moc nesype (po 200tis km rejdové čepy za 1800Kč) a dalších 250 tis km to asi vydrží.
3_diamanty
vyzera vyborne....... ked SUV v tejto cene a velkosti.... tak urcite zvolim outlandera ... :yes😒br />
moc sa mi paci ... takisto priestor... komfort... kufor... imidz... konkurencia ma o com uvazovat
moc sa mi paci ... takisto priestor... komfort... kufor... imidz... konkurencia ma o com uvazovat
KANKUNEN
V jaké době to žijeme? Dvoulitr s pětikvaltem. Nezdá se Vám, že japonské SUV začínají vypadat stejně napříč značkami. Nissan, Suzuki a teď tohle. Když si přidám popletení názvů, tak je to pěkný guláš.
Ada je zase tady
Tak především: benzín do takového auta je blbost. Tak ještě do Ferrari, nebo Porsche 911.
Za druhé: Facelift je nepovedený, hezký předek je pryč a balvanovitost i školometský zadek zůstal.
Za třetí: nemožnost individualizace je tragická: když chci vyhřívaná čalouněná (ne kožená) sedadla, 5 sedadel (ne 7), xenony (ale ne šíbr), tak je výsledkem: no way :no😒br />
Starší Outlander měl alespoň motor VW a odservisovali mi ho na každém rohu, tady je nějaký japonský diesel, kterých se vyrobilo pět a půl a kdoví jak to s ním bude vypadat po 250 tisících km, když každá, i banální práce se bude muset řešit ve značkovém servisu za docela značné ceny.
Za druhé: Facelift je nepovedený, hezký předek je pryč a balvanovitost i školometský zadek zůstal.
Za třetí: nemožnost individualizace je tragická: když chci vyhřívaná čalouněná (ne kožená) sedadla, 5 sedadel (ne 7), xenony (ale ne šíbr), tak je výsledkem: no way :no😒br />
Starší Outlander měl alespoň motor VW a odservisovali mi ho na každém rohu, tady je nějaký japonský diesel, kterých se vyrobilo pět a půl a kdoví jak to s ním bude vypadat po 250 tisících km, když každá, i banální práce se bude muset řešit ve značkovém servisu za docela značné ceny.
sinistre
Já reagoval na výkřiky o tom, že s pětkou můžou jít k šípku. Já říkám, že bych už podruhé auto (benzínová atmosféra) s šesti rychlostmi nechtěl. Efekt na spotřebu má minimální. Stokrát raději si koupím auto s pěti rychlostmi a budu jezdit dálnici s lechtáním plynu 3000-3500 otáček než tam mít 2500ot a muset ve stoupání přišlapávat plyn. Taky se mi nikdy nestalo, že by to i ve velkém stoupání neudrželo rychlost na šestku, ale jaký to má efekt na spotřebu? Motor se má točit.
A přesně jste potvrdil, co jsem říkal výše. Stačí udělat delší pětku.
A přesně jste potvrdil, co jsem říkal výše. Stačí udělat delší pětku.
Mino21
Pořád je to jen o tom, jak jsou ty stupně nastavené a ne o tom, kolik jich je. Vezmu příklad. Mazda 6 2,0 121kW při 130km/h točí na šestku 3200 otáček. Na Primeře 2,0 jsem měl pětikvalt a pětka točila právě těch 3200. Tedy těch pět kvaltů Primery bylo roztahaných na rozsah šesti kvaltů Mazdy (větší přeskoky) a na dálnici ten pětikvalt na tom byl úplně stejně jako šestikvalt (hovořím teď jen o zpřevodování). Tzn. počet stupňů vůbec nic nehovoří o tom, jak mi to do kopce pojede.
Teď mám Accorda 2,0 a ten má zase pět kvaltů a opět je to svým způsobem shodné s Mazdou, jenže teď těch pět kvaltů není roztaháno na rozsah těch šesti, ale dost to kopíruje ten šestikvalt s tím, že tam prostě chybí... šestka. Tedy na dálnici při 130 to točí cca 3700 jako na Mazdě pětka.
Tzn. ty čachry s převody tam mohou být tak obrovské, že vůbec nelze říct něco o tom, že trochu zkrátíme tohle a tamto, když v reálu se to zpřevodování liší klidně i o celý kvalt (na stejném převodu) a ne o půlku. Ten pětikvalt může na té dálnici lítat jak splašený a klidně se to nemusí ani hnout, totéž ale může úplně stejně tak platit o tom šestikvaltu (např. několik aut nižší střední má šestku kratší, než jsem já měl pětku(!) na Primeře). Z počtu kvaltů to prostě nepoznáš.
Ad turbobenziny. Hovoříš o tom, jako by snad atmosféra při 2000 otáčkách neměla žádný krouťák. Pro zajímavost, počítal jsem průměr asi 20 atmosférických motorů, při 2000 rpm tam dosahují zhruba 88% maxima. A pokud na dálnici obvykle motory točí okolo 3000 rpm (turba většinou trochu méně, atmosféry obvykle trochu více), tak co se dívám, v průměru atmosféry dávají 96% maxima při 3000rpm. Ten Outlander by tam tedy měl dávat cca 187Nm. Není to sice mnoho, ale že by to nestačilo na udržení rychlosti?
Teď mám Accorda 2,0 a ten má zase pět kvaltů a opět je to svým způsobem shodné s Mazdou, jenže teď těch pět kvaltů není roztaháno na rozsah těch šesti, ale dost to kopíruje ten šestikvalt s tím, že tam prostě chybí... šestka. Tedy na dálnici při 130 to točí cca 3700 jako na Mazdě pětka.
Tzn. ty čachry s převody tam mohou být tak obrovské, že vůbec nelze říct něco o tom, že trochu zkrátíme tohle a tamto, když v reálu se to zpřevodování liší klidně i o celý kvalt (na stejném převodu) a ne o půlku. Ten pětikvalt může na té dálnici lítat jak splašený a klidně se to nemusí ani hnout, totéž ale může úplně stejně tak platit o tom šestikvaltu (např. několik aut nižší střední má šestku kratší, než jsem já měl pětku(!) na Primeře). Z počtu kvaltů to prostě nepoznáš.
Ad turbobenziny. Hovoříš o tom, jako by snad atmosféra při 2000 otáčkách neměla žádný krouťák. Pro zajímavost, počítal jsem průměr asi 20 atmosférických motorů, při 2000 rpm tam dosahují zhruba 88% maxima. A pokud na dálnici obvykle motory točí okolo 3000 rpm (turba většinou trochu méně, atmosféry obvykle trochu více), tak co se dívám, v průměru atmosféry dávají 96% maxima při 3000rpm. Ten Outlander by tam tedy měl dávat cca 187Nm. Není to sice mnoho, ale že by to nestačilo na udržení rychlosti?
sinistre
Ano, ale pokud chci, aby to na tu šestku vůbec udrželo rychlost, musím ji udělat jako trochu delší pětku a tím pádem pětku zkrátit. Něco jiného jsou turbobenzíny, kde je maximální krouťák kolem 2000 otáček. Tam naopak je šestka nutnost.
sinistre
Tady nejde o to, že to motor neutáhne, nebo jak někdo píše níže, že by to neudrželo rychlost. Obzvlášť pokud použiju na dálnici tempomat, tak mi to může být jedno. Jde o to, že na tu šestku pro udržení rychlosti do kopce je potřeba víc šlápnout na plyn a takto zatíženém autě roste spotřeba. Nehledě na samotnou zátěž motoru jako takového. Místo toho se mohl s lechtáním plynu točit sice v mírně vyšších otáčkách, ale na pětku. Takhle, když je skříň zpřevodovaná na šest stupňů, zpravidla je pětka zkrácená a nemělo by smysl případně podřazovat, protože otáčky už jsou zase zbytečně vysoké. Samozřejmě, že na rovince to pojede v pohodě i 70km/h. Když vzpomínáte korejce, za kolik taková jednačtyřka potom jezdí? Za stejno jako jednašestka s normální převodovkou.
wakantanka
No čo ti ja viem, či CR 2,0 TDI bola nejaká výhra v Outlanderi? Mám pocit, že toto spojenie VW + japonci v absolútnych číslach nedopadlo práve najlepšie. Ale ak ti to vydržalo bezproblémov 250 tis. km tak klobúk dole a môžeš byť len rád. Poznám minimálne dvoch iných majiteľov, ktorí na túto kombináciu len nadávajú. Inak kupovali nové a jazdili si to sami - to len na margo aby sme neskĺzli do bazárovej tématiky. >😁
TomasPT
Jsou ta zadní sedadla na fotce posunutá co nejvíc dopředu, nebo tam fakt není vůbec žádné místo na nohy? >😁
Gilgit - stop odpadu na Auto.cz
V prípade Lady je to X dost specifické. Mitsubishi je jasná kopie a je taky známo jak k tomu doslo.
Gilgit - stop odpadu na Auto.cz
Jiste, protoze firma Mitsubishi okopírovala stylový prvek X od Lady.