Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

Auto Union Typ C: Replika z 3D tiskárny

13 komentářů

Barry Lyndon
když u klasických technologií je někdy odlévání málo a nastupuje kování. Tady se to čímsi lepí z prášku? A má tam ten kov potom vůbec nějaký smysl? Nebylo by to lepší vyrobit jen z toho čehosi? Nezpochybňuju, nerozumím tomu, jen mě to tak napadá z úplně laického pohledu...
Sky for everybody
mrkni na net. 3D tisk (ať už komerční či nekomerční) je ve světě velký business. Pokud máš přístup ke 3D tiskárně, můžeš dnes nakoupit přes internet spoustu aplikačního software... stáhneš a doma vytiskneš. Budoucnost, a ne moc daleká... takovej StarTrek trochu
nebezpecnavosa
3D peníze, nebo 3D sex, taky to jde pořídit ? Ale dobrý buzynes alchymistů 21 století to asi je.
Sky for everybody
No člověče... peníze asi ne, ale vzhledem k tomu, jak moc se začíná nanotechnologie a 3D tisk využívat v oblasti medicíny, kde je cílem opravit/obnovit poškozené buňky, tak s tím 3D sexem se to klidně za sto let může stát... 😉
...prozatím si můžeš doma vytisknout třeba model Fordu
[odkaz]
T.E.S.L.A už na ACZ serie
Pevnosť je voči reálnym požiadavkám v drvivej väčšine mizivá, a rovnako tak všetky ostatné požadované vlastnosti jednotlivých dielov. Na nefunkčnú repliku dostačujúce, ale inak nula bodov.
Sky for everybody
Při současné rychlosti vývoje v oblasti nanotechnologií nebude dlouho trvat a budou se tisknout materiály mnohem pevnější a odolnější, než si dnes vůbec umíme představit. A nebude to dlouho trvat... Ale máš pravdu. Teď ta doba ještě nenastala.
Ani tak rýchle nenastane, ak vôbec. Predstava, že desaťročia a storočia vyvíjané technológie len tak nahradí natavenie alebo spekanie práškov, je naivná. Pevnosť nie je jediná vlastnosť, kvôli ktorej máme rôzne materiály a rôzne technológie spracovania. Zober v úvahu, že napríklad len ocelí máš niekoľko desiatok bežne používaných typov, a to nespomínam ocele vyvíjané a legované na mieru. Podobná situácia je u ľahkých kovov, a plasty netreba snáď ani zvlášť spomínať - to sú tisíce rôznych druhov a variánt.
Pripočítaj si technológie spracovania, len plechy máš minimálne valcované a ťahané, k tomu rôzne technológie tepelného spracovania, tvárnenie - rád by som vedel, ako sa to dá zohľadiť pri nanášaní práškového materiálu po vrstvách a jednoduchom natavení.
Kdeže, toto nie je správna cesta. 3D tlač je vhodná na pomerne obmedzený okruh produktov, veľa môže pomôcť napríklad v zdravotníctve, alebo napríklad v odvetviach, kde nie sú smerodajnými mechanické vlastnosti. Uplatní sa v dizajne, vo vývoji, v rapid prototypingu, možno v stavebníctve - ale určite nie v sériovej produkcii čohokoľvek.
Výroba presného malého plastového predmetu, ktorý sa zmestí do dlane, môže trvať aj niekoľko desiatok minút, čas na výrobu veľkých presných dielov je rádovo vyšší, spotreba energie tým pádom vysoká. Cena takéhoto dielu je preto niekoľkonásobne vyššia, akocena dielu, ktorý sa sériovo vyrába bežnými metódami. 3D tlač má ale tú výhodu, že je zase párkrát lacnejšia, ako výroba prototypových dielov klasickými metódami. Tam je jej plus a jej miesto.
Sky for everybody
Souhlasím s tvou argumentací. Ale přesto věřím, že za 20 - 30 let se budou tisknout věci běžné denní potřeby (kartáčky na zuby apod.) doma a dokonce věřím, že vstupy budou recyklovatelné pro několikanásobný tisk.
Je to trochu mimo téma, ale vzpomínám si, jak jsem cca před dvaceti lety seděl u přátel a obdivoval jsem jejich audiotéku. Tenkrát jsem řekl, že jednoho dne se všech těch 1000+ alb vleze na nosič velikosti nehtu... Mysleli si, že jsem naprostý *** a přestali mi už nalévat >😁
Jde to dopředu mílovými kroky... tak rychle, že bez přímých zdrojů informací ani nemůžeme vysledovat, v jaké fázi vývoje technologie 3D tisku je. A přímé zdroje informací jsou většinou placené, čili málo dostupné
252kW
Před 30 lety se tvrdilo, že v roce 2015 bude kompozit skoro všude a na silnicích se budou prohánět auta na vodík apod. Sni dál.
Sky for everybody
Ano, říkalo se, že se na dovolenou bude létat na Měsíc... Každý má nějaký bláhový sen. Bez bláhových snů bychom stále jezdili na koních... Na jednom koni.
Pletieš hrušky s kolečkami. 3D tlač nie je a asi len tak nebude technológiou sériovej alebo dokonca hromadnej výroby. Na to je príliš nedokonalá, pomalá, energeticky náročná a tým pádom drahá. Jedine, že by opustila mechanickú bázu a pracovala s nejakou inou technológiou, ktorú dnes ešte nepoznáme. Že by fakt ten replikátor zo Star Treku?
>😁
Sky for everybody
EDIT2 😒br /> [odkaz]
Určite vytvorili FUNKČNÚ repliku?