Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Auto Union Typ C: Replika z 3D tiskárny

Michal Fokt
Diskuze (13)
3D tiskárny dokáží vytvořit opravdu ledacos. U Audi vytvořili funkční repliku závodního vozu Auto Union Typ C z roku 1936 v měřítku 1:2.

Budou se u Audi v budoucnu komponenty pro automobily tisknout, namísto klasického lisování nebo odlévání? Divize Audi Toolmaking dostala na hraní 3D tiskárnu a výsledkem je replika závoďáku Auto Union Typ C z roku 1936 v poloviční velikosti, která má za úkol demonstrovat výhody trojrozměrného tisku.

Auto Union Typ C má všechny ocelové a hliníkové díly vytištěny z kovového prášku se zrnitostí od 0,015 do 0,040 mm a u Audi si pochvalují jak možnost výroby různých komplikovaných tvarů, obtížně realizovatelných konvenčními metodami, tak hustotu materiálu. Momentálně na ní mohou tisknout předměty o délce do 2400 mm a výšce 2000 mm.

Audi má momentálně celosvětově k dispozici 14 trojrozměrných tiskáren v devíti zemích světa, které navzájem spolupracují při výzkumu a vývoji této technologie budoucnosti s cílem zařadit 3D tisk do běžného výrobního procesu u masové produkce. To ovšem ještě nějaký čas potrvá.

Co se závodního vozu Auto Union Typ C týče, více si o něm můžete přečíst ve starším článku na AUTOFUN.

Michal Fokt
Diskuze (13)
Re: nějak si neumím představit, jaká je pevnost takových díl
Pletieš hrušky s kolečkami. 3D tlač nie je a asi len tak nebude technológiou sériovej alebo dokonca hromadnej výroby. Na to je príliš nedokonalá, pomalá, energeticky náročná a tým pádom drahá. Jedine, že by opustila mechanickú bázu a pracovala s nejakou inou technológiou, ktorú dnes ešte nepoznáme. Že by fakt ten replikátor zo Star Treku?
>:D
8. 11. 2015 13:33
Re: nějak si neumím představit, jaká je pevnost takových díl
Ano, říkalo se, že se na dovolenou bude létat na Měsíc... Každý má nějaký bláhový sen. Bez bláhových snů bychom stále jezdili na koních... Na jednom koni.
8. 11. 2015 13:18
Re: nějak si neumím představit, jaká je pevnost takových díl
Před 30 lety se tvrdilo, že v roce 2015 bude kompozit skoro všude a na silnicích se budou prohánět auta na vodík apod. Sni dál.
8. 11. 2015 12:17
Re: nějak si neumím představit, jaká je pevnost takových díl
Souhlasím s tvou argumentací. Ale přesto věřím, že za 20 - 30 let se budou tisknout věci běžné denní potřeby (kartáčky na zuby apod.) doma a dokonce věřím, že vstupy budou recyklovatelné pro několikanásobný tisk.
Je to trochu mimo téma, ale vzpomínám si, jak jsem cca před dvaceti lety seděl u přátel a obdivoval jsem jejich audiotéku. Tenkrát jsem řekl, že jednoho dne se všech těch 1000+ alb vleze na nosič velikosti nehtu... Mysleli si, že jsem naprostý idiot a přestali mi už nalévat >:D
Jde to dopředu mílovými kroky... tak rychle, že bez přímých zdrojů informací ani nemůžeme vysledovat, v jaké fázi vývoje technologie 3D tisku je. A přímé zdroje informací jsou většinou placené, čili málo dostupné
?
Určite vytvorili FUNKČNÚ repliku?