Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

Německá policie začíná využívat úsekové měření rychlosti

15 komentářů

Daffy Duck
Dufam ze sa nedozijem automatickeho merania rychlosti podla GPS (urcit povinnost aby kazde nove auto to uz malo nebude pre zodpovednych ziaden problem).
Pepa_007
eCall který bude povinný od roku 2018 v celé EU. Obsahuje: SIMku která umožňuje datovou a hlasovou komunikaci, GPS přijímač, řídící počítač a připojení na CAN auta.

Jako další level systém bude umožňovat😒br /> - online sledování polohy auta.
- odposlouchávání kabiny auta a následnou analýzu hlasů s identifikací posádky
- online monitorování překročení rychlosti téměř kdekoli (mimo tunelů). Následná měsíční fakturace pokut.
- obrazovou (přes mýtné brány) a hlasovou identifikaci aktuálního řidiče
- monitorování průjezdů zákazem vjezdu a jednosměrek (zasílání faktur)
- monitorování správného parkování (při podezření zavolá sám hlídku)
- fakturace silniční daně spočítané podle nájezdu km
- elektronické dálniční známky či mýto
- atd..... .

A to vše pouze změnou Softwaru. Pochopitelně STK bude kontrolovat funkčnost systému - v případě nefunkčnosti, auto nedostane platnou STK.

BTW: Nejsem paranoik. Jsem realista. Otázka je jak dlouho to bude trvat než to vše zavedou. Blbý na tom bude to, že lidi ještě budou provolávat slávu jakej super systém na ně stát připravil.
rohYpnol
Technicky to problém není již dnes. Reálně je to paranoická utopie. Automobilky dnes již umí autonomní řízení a máš snad pocit, že řidič bude zítra přežitkem, když polovina státních institucí běží na SW z doby DOSu?
Pepa_007
Nejni to problém již dnes. Vše je jen otázkou zákonů a SW.

Ještě před 20 lety by kde kdo nevěřil, že v roce 2015 bude běžné mít cestovní pas s uloženými otisky prstů.
A jako ty to nazveš paranoickou utopií, tak já to vidím jako reálné v roce cca 2020.
Aoyagi
To zní jako něco, co by měli dávat do aut lidem místo bodů.
rohYpnol
o špehování, fízlování... stát si dovoluje něco kontrolovat? Aj, tak to je fakt průser!
Pepa_007
Kontrolovat?
Mě nedělá problém se nechat kontrolovat. Kliďánko na každým rohu. Nikdy jsem neplatil pokutu při řízení auta (ani parkování). Je pravda, že moc najeto nemám (kolem 250 000km).
Dělá mi problém, když mě někdo fotí za volantem s časovou informací a s možností identifikace spolujezdce ikdyž jsem nic neporušil.
A dává tu fotku volně k dispozici státní správě.
Futurista
Asi nechapes, ze pokud jedes podle predpisu,tvoji fotku nikde system neuklada, natoz aby ji daval k dispozici statni sprave. A navic, muzes mi vysvetlit, jak by system rozeznal a identifikoval spolujezdce? To je bud tezka paranoia, nebo moc koukas na scifi. A co bude za 20 let me absolutne nechava v klidu...
fisero
No to není tak úplně pravda. Systém musí uložit fotku z první kamery s informací o čase a na druhé kameře uloží totéž. Následně se v obraze detekuje SPZ, fotka se otaguje, spáruje a teprve potom je možno tyto informace smazat. Takže se ukládá každá vyfocená fotka a to rpoto, aby alespoň z jedné bylo možno identifikovat řidiče (jinak platí majitel auta).

Přínosem této technologie budiž parkoviště, které jsem navštívil v Zürichu. Na vjezdu mi to dalo lístek s vytištěnou SPZ vozu, pěkně mi to ukázalo, kde jsou volná místa. A u kasy stačilo zadat SPZ, lístku nebylo třeba. Paráda...
Bully_
Nejde o to, ze nebudu nic platit nebo ze o mne/o spolujezdci/mem aute a jeho pohybu MOZNA nebude nikdo shromazdovat nejaka data.
Jde o to, ze pokud neco spatneho udelam, musim byt pripraven za to nest nasledky. Pokud ale nic spatneho neudelam, nechci, aby me porad nekdo spicloval a drzel mne nachystany nuz pod krkem. Vim, ze se vsemu sledovani a buzeraci tohoto typu bohuzel nevyhnu uz ani dnes, ale snazim se tomu uz z principu vyhybat. At tomu, co uz existuje, nebo v nejake mire bojovat proti tomu, co se teprve chysta.
thespalek
Přesně tak. Information is ammunition. Proto nevěř tomu, že by se ty fotky "jen tak smazaly". Prověří se, zajímavé se uloží, zbytek.."anonymizuje". Ale stačí se podívat třeba na systém, který hlídá permanentky v lyžařských střediscích..tam si vás vyfotí a uloží, ani nevíte..z důvodu nepřenositelnosti permanentky..

Problém je zase zpátky mnohem filosofičtější: lidi budou koukat po kamerách, místo na silnice, kvůli úseku, kde zpomalí, pak o to víc šlápnou na plyn, aby to dohnali, sledované úseky budou vyvolávat vlny prudce brzdících řidičů a kolony a někdo vykáže, že díky jeho nápadu se někde stalo o jednu bouračku míň a tudíž má sukces a chce dostat metál.

Nevěřím v přidanou hodnotu bezpečnosti na úkor ztráty svobodné vůle.
JohnyRnR
Proč? Jenom spustili to, co u nás jede už léta. Tak proč by si taky nepřivydělali nebo to aspoň nezkusili 😄
webpaja
Přečetl jsi si článek a názory odborníků? Ano, mnohem výnosnější je špízlovat než řešit nebezpečné úseky změnou a revizí dopravní situace. Ani bych se nedivil, kdyby jsi v prosinci vyfasoval svůj vůz na skrytý dozor...
Emel
Zatím vytipovali jeden úsek, kde dochází k velkému počtu vážných nehod a jejich příčinou je často rychlost. Teď... i kdyby tam to měření nezavedli, tak zřejmě samotná reklama nehodovost na úseku sníží. Ale fajn, je to přístup, kdy o tom někdo přemýšlí. Je otázka, co bude ve druhé vlně.
A konecne.