Profi
Když srovnám design SOR se ostatními výrobci, tak je to ostuda. Zvlášť srovnání se s polským solarisem dopadá pro českého výrobce těžkým debaklem. Obecně mi příjde, že v CZ se design prostředků hromadné dopravy vůbec neřeší a je jedno jestli jde o busy nebo třeba elektrické či motorové jednotky plzeňské škodovky. Ve všech případech jsou daleko za konkurencí.
Poslední hezký ČS autobus byla řada Š-11, kde se povedl husarský kousek - autobus měl stejné přední a zadní čelo a přesto vypadal pěkně. Pak je ještě na pohled docela pěkná Kotasova tramvaj T15 a metro M1. Jinak bída.
Neviem ako v ČR, ale u nás ich predávajú docela dosť. Vlastnícky lobbing robí veľa, cena zrejme tiež. To že na tie autobusy nadávajú šoféri aj cestujúci nejak nehrá rolu. Ale je Fakt že Solaris a ostatní sú nielen designom úplne inde.
To je úskalí veřejných výběrových řízení v ČR. Pokud je jediným hlediskem cena, pak se nemůžeme divit, že to vypadá, jak to vypadá (strašně!). Na designera už jim v SORu asi nezbylo. Že mají vozidla MHD i nějaký městotvorný efekt, se zcela pomíjí. Mně osobně se tedy nelíbí ani kotasovo metro a tramvaje (15T). Vypadá to všechno jako pokus sovětského designera o futuristický design v roce 1978. Svět už je úplně jinde....
Na druhou stranu kdyby vyhrála dražší zakázka jen kvůli těžko měřitelným aspektům jako je design nebo pohodlí, pak bude zase spousta lidí řvát, že je to předražené a uplacené. Není to tak jednoduché...
Na druhou stranu kdyby vyhrála dražší zakázka jen kvůli těžko měřitelným aspektům jako je design nebo pohodlí, pak bude zase spousta lidí řvát, že je to předražené a uplacené. Není to tak jednoduché...
Extrémně povedený autobusový design jsem viděl v Londýně. Ty nové doubledeckery jsou prostě úžasné
A ve stejném duchu (ala T3) mohly být např. i pražské tramvaje. Vždyť červená T3 je pro Prahu skoro totéž co doubledecker pro Londýn. Místo toho máme kotasovy 15T a ještě strašnější "porsche" 14T...
Jenže dědictví T3 je dávno podkopáno krabicovitými T6 a KT8, takže návaznost je přerušena.
Jumbocruiser je ovšem boží!