Novinky
Petrko
0
Škodovka aspoň na fotce. 😉
Warťas jsem nikdy neměl rád, ale jeden stával v dětství před barákem, a díky rozléhajícímu se zvonivému zvuku dutých plechů člověk vždy věděl, že venku začalo pršet >😒] :yes:
:yes: Dnes velmi pěkné nahlédnutí do minulosti.
(Kdo má zájem, tak zde další staré snímky, vč. prototypů [odkaz] )
(Kdo má zájem, tak zde další staré snímky, vč. prototypů [odkaz] )
I fotky mýho ex kombíka >😁 jen mi tu chybí zmínka o prototypu 4dobého tříválce. Menší úpravou původního bloku W353 a zvětšením objemu na 1191ccm vyrobili v celku moderní 4dobý motor,kvůli kterému nebylo třeba měnit rám [odkaz]
Bohužel tam nejspíš byla snaha udat koncernové motory 1.3 které se nejdřív zkoušely v podélné konfiguraci na původním rámu,ale litinový blok hodně vpředu udělal svoje a auto bylo takřka neřiditelné (kombík s dlouhým čumákem) [odkaz]
Kvůli instalaci motoru 1.3 museli narychlo vyvinout 4stupňovou převodovku a změnit přední část rámu
Bohužel tam nejspíš byla snaha udat koncernové motory 1.3 které se nejdřív zkoušely v podélné konfiguraci na původním rámu,ale litinový blok hodně vpředu udělal svoje a auto bylo takřka neřiditelné (kombík s dlouhým čumákem) [odkaz]
Kvůli instalaci motoru 1.3 museli narychlo vyvinout 4stupňovou převodovku a změnit přední část rámu
ukazovala rozdíl mezi vyspělostí západu a zaostalostí a bídou sovětských kolonií.Mercedes,Porsche,BMW atd. versus traboš a varťas.Dnes zase krásně vidíme rozdíl mezi jihem a severem Korejského poloostrova-Hyundai versus hlad,bída a utrpení.
Tak toto auto jsem neměl rád už jako dítě v dobách hluboké totality. Ano, bylo prostorné a komfortně odpružené, ale přímo z něj vyzařovala jakási dederónská automobilová pakultura či jak to říct - i na svou dobu obludně široké spáry na karoserii, nejpříšernější zvuk zavíraných dveří snad v celém automobilovém vesmíru, přímo hnusná přístrojová deska a vnitřní kliky dveří, při ostré jízdě extrémní náklony karoserie, a k tomu taková prehistorická řešení jako podvozkový rám u osobního auta, řazení pod volantem (jasně, u pozdějších verzí na přání i na podlaze, ale ne u nás), a k tomu ten strašný smrdutý tříválec se šíleným zvukem... A když se soudruzi z NDR konečně odhodlali k výraznější modernizaci (která nevypadala zase tak špatně), už bylo pozdě... ;-\ :no:
Tak čo sa týka vnútorného hluku, bol na tom Wartburg o poznanie lepšie ako Škodovky. Ale to asi každé auto 😄
Proti Fkode .............. kočár !!!!!! Megakufr. Škoda že to nevyšlo s těmi 4-válci. Z východního bloku nejhezčí karoserie.
Ultrakrabicovitý W 353 že měl z východního bloku nejhezčí karoserii? To snad nemyslíš vážně! >😁 >😁 >😁 Viděl si někdy třeba Tatru 603, 613, Škodu 105/120, Š Favorit, Volhu 24 atd., (nemluvě o licenčních Ladách a Daciích)?... :-!
V roku 1966, to bolo asi auto s najmodernejším dizajnom.
603 bola moderná v 50. Ostatné prišli neskôr.
603 bola moderná v 50. Ostatné prišli neskôr.
Srovnávat Warťase s Fáčkem které přišlo o dvacet let později je úlet. 105/120 byly hrůzy na kolech.
to tedy myslím ! málem jsem upad smíchy když jsem četl tvůj seznam protikandidátů ..... 105 vrchol nádhery ... a licenční se nepočítají ... a s těmi papaláš kárami snad lidové vozy nebudeme srovnávat ... volha je kopie amerik ... směšný a smutný seznam
No jednooký je mezi slepými králem, že? 😄 Dobrá, v roce 1966 byly krabicovité tvary W353 relativně moderní, ale problém byl v tom, že to pak bouchali až do r, 1991, už v 80. letech tak byl design W353 tragický... 😢
P.S. Moc by mě zajímalo, kolik měl teh hranatý Warťas s půlcentimetrovými spárami mezi kapotou a zbytkem karoserie Cx, odhaduju to tak na 0,47! 😲
P.S. Moc by mě zajímalo, kolik měl teh hranatý Warťas s půlcentimetrovými spárami mezi kapotou a zbytkem karoserie Cx, odhaduju to tak na 0,47! 😲
o tom já třeba, jakožto hrdý majitel W353, vůbec nemám iluze. To auto bylo zastaralé už v roce 1975, kdy se na západě zakázali dvoutakty prodávat. V tom roce měl Wartburg připraven model 1300, což byla 353jka s motorem Dacia/Renault. Ale k výrobě nedošlo, páč Dacia nebyla schopna motory dodávat a Renault nepřicházel v úvahu a licence už vůbec ne. A to měli už i natištěné prospekty. Ten motor tam prý pasoval bez úprav. A stejně jako byla uměle udržována životnost škodovek, tak to v Německu bylo ještě horší a doplatili na to. Je to škoda. Wartburg měl poslední schopný prototyp postavený v roce 1978... Pak už jen čtyřtaktní verzi jejich tříválce, která se z mě neznámých důvodů do serie nedostala. Kdyby škodovka nepostavila Favorita, tak taky asi neexistuje...
něco k tomu srovnání Warana a Favorita...jelikož měli soudruzi z Boleslaff Motoren Werke strach z toho aby se vývoj Favorita zaplatil,byl dovoz 4Taktních Wartburgů zakázán. Jelikož v roce 89 existoval pouze Favorit,Forman a pick-up následovaly později. V Eisenachu měli už kompletní portfolio modelů...sedan,kombi a pickupy Trans a pickup s prodlouženou korbou Trans Ihling. Byly už vytištěné prospekty v češtině a Wartburg 1.3 byl dokonce i jako hlavní cena ve státní loterii. A rámová konstrukce u osobáku? Donedávna na rámech jezdila většina amerik.
Za mě je velká škoda,že se do výroby nedostal model 355 který byl navržen už v roce 1968...několik funkčních vzorků jezdí...auto bylo dotaženo do finální podoby..karoserie byla z laminátu tuším...interiér na svou dobu připravený pro sériovou produkci..vzadu v loketních opěrkách byly skryté schránky [odkaz] [odkaz]
Za mě je velká škoda,že se do výroby nedostal model 355 který byl navržen už v roce 1968...několik funkčních vzorků jezdí...auto bylo dotaženo do finální podoby..karoserie byla z laminátu tuším...interiér na svou dobu připravený pro sériovou produkci..vzadu v loketních opěrkách byly skryté schránky [odkaz] [odkaz]
Co je na řazení pod volantem špatného? Ameriky to maj casto dosud. Je to lépe po ruce. A hlavně ohledně řazení na podlaze se u nas vžil mýtus, ze bylo dodáváno později než pod volanem. Ale řazení na zemi bylo ve Wartburgach od začátku, protože potřebovali vozit auta i do anglie a než vymýšlet prepakovani, tak udělali razeni na zemi a mohli jste si vybrat. Později se razeni na podlaze stalo hlavnim a na přání bylo zase to pod volantem 😉
No zřejmě je řazení na středoém tunelu mnohem lepší, když ho dnes celosvětově používá drtivá většina aut, ne? >😁 Já bych ho tedy ve svém autě nechtěl ani za nic, ty jo? 😉
řadilo se velmi snadno
Wartburg patřil k tomu lepšímu co nabízel východní blok. Měl moderní karoserii, koncepci a další části. Když porovnám Wartburga z roku 1966 a Škodu 105/120, která byla zaostalá už když vyjela z linky, navíc byla zoufale hlučná, v kolonách vařila a ráda korodovala. A koncepce vše vzadu byla už ve 100ce přežitek. Zato Wartburg byl v uvedení na trh, moderní a koncepčně vyspělý vůz. Jedinou slabinou byl dvoutaktní motor. Jediná nevýhoda byla, že se model 353 vyráběl tak dlouho. Jinak svělé auto a oproti jiným autům opravdu kočár...
Moderní karoserii možná měl (viděno ovšem optikou 2. poloviny 60. let), ale techniku ani omylem. Dvoutaktní motor a rámová (!) koncepce jej řadila někam do 30.-50. let (DKW). Strašné auto, které mělo šanci jen díky příšerné východoevropské automobilové mizérii tehdejší doby... ;-\ Takové Ladě alias Fiatu 124 (představený rovněž v roce 1966) nesahalo ani po ventilky. :-!
nojo výkřik moderní techniky, hlavně ty bubnáče >😒]
Bubnový brzdy měly první ročníky..potom následovaly 4pístkový kotouče stejný s Rapidem a tam ten brzdnej účinek byl víc než dobrej 😄
bubny vzádu měly donedávna (nebo eště maj)? někeré základní verze vozů Škoda >😁 Taky náskok díky technice , že? >😁
Vzadu lepší bubny než kotouče, vlastním nebo jsem jezdil s několika auty s kotouči a nikdy tam dobře nefungovala ručka...
nefunguje tam dobře proto, protože sou pakny uvnitř kotouče, sou malé a je to náročné na seštělování a musí se to dělat pravidelně.
Kdyby tam byly zvlášt destičky pro ruční brzdu (z aut co sem měl to měl jen Jaguar) tak se to ani nehne a funguje to skvěle. Ale je to zdražší řešení no.
Kdyby tam byly zvlášt destičky pro ruční brzdu (z aut co sem měl to měl jen Jaguar) tak se to ani nehne a funguje to skvěle. Ale je to zdražší řešení no.
Já mám poslední zkušenost s E60 (bubínky na ruční) a žádný problém s ručkou 10 let, ani žádné seřizování. Před lety, (no, mnoha lety) jsem také ochutnal krátce zánovní Peugeot 605 a tam stála tato koncepce fakt za h***o. Tak si pak vyber. ;-\
I hřebík, lopata nebo žebřík se dá udělat dobře nebo blbě.
I hřebík, lopata nebo žebřík se dá udělat dobře nebo blbě.
No vzhledem k tomu, že Wartburga mám doma v garáži, tak ano >😁 Nevím jakou máš s tím zkušenost, z jakéhokoli stroje, ale je to příjemné víc než dost. Protože mám ruce na volantu a jen prsty hážu rychlosti, aniž bych dal ruku někam daleko. V Trabantu to jde ještě lépe (bavíme se čistě o snadnosti a pohodlnosti řazení). Navíc díky volnoběžce nepotřebuji ani spojku. Řekl bych, že se řazení na podlaze používá především proto, že není třeba složitého přepákovávání pod volant a navíc auta s pravostranným řízením by ho musela mít taky vpravo, tudíž je jednodušší mít páku uprostřed a mít jednu verzi řazení pro obě verze řízení 😉
Moje řeč. Fofrklacek pod volantem si v tráboši nemůžu vynachválit. Obě ruce mám furt na volantu. Když pak přesednu do auta s řazením na podlaze, tak si připadám jak sto let zpátky.
Ještě že to ten rám mělo, aspoň je na tom bezpečnostně relativně dobře v porovnání s ostatními auty té doby.