Technika
Zpět na článek
Přihlásit pro přidání komentářePřevodovka s plynulou změnou převodu (CVT): Jak se k ní chovat, aby vydržela?
43 komentářů
jozephko
Všetky problémy prevodoviek budú onedlho vyriešené - elektromobilmi... >:D
... pravděpodobně dřív tím, že se přestane jezdit.
Koně taky fungují bez převodovek.
Koně taky fungují bez převodovek.
Niektoré elektromobily majú práve CVT.
Leda pokud pod elektromobily řadíš paralelní plug-in hybridy. Jinak mě nic nenapadá.
A ani ty nemají CVT, nýbrž planetový převod propojující motor a dva elektromotory, který se v chodu chová JAKO CVT a proto bývá zván e-CVT. Pravou CVT má z hybridů například Honda Insight nebo Honda Civic hybrid (sedan), kde je jeden elektromotor vložený mezi motorem a převodovkou …
Není ta převodovka snad schopná spojitě měnit převodový poměr? Jen je odlišné konstrukce v porovnání s typickou CVT. Ale název naplní. Jinak u TRW, kde tenhle typ převodovky v 60. letech vymysleli, to nazvali Electro-Mechanical Transmission.
dokopy
Mám Yaris a ani v kopci by ma nenapadlo dať neutrál. Keby sa mi nechcelo stáť na brzde, tak dám parkovanie a auto stojí "na kolíku" aj bez ručnej brzdy. Drvivú časť jazdy prenášajú výkon premosťovacie spojky, nie remeň. Často používam obmedzovač rýchlosti alebo tempomat a v jednej polohe by remeň mohol byť možno len na soľnom jazere v Utahu a tempomatom a za bezvetria a aj tak by bol premostený spojkou.
Pčko do kopca neraď, stoj na brzde. Ten kolík zas nieje práve mohutný, keď ti časom a častým takýmto používaním praskne, tak budeš mať vážny problém.
Která CVT má přemosťovací spojky ? Ty snad mají jen automaty s HDM.
Jak si představuješ přemostění variátoru ? Přemostit lze jen měnič.
Jak si představuješ přemostění variátoru ? Přemostit lze jen měnič.
Některé variátory měnič mají (ještě nedávno jsem myslel, že všechny :-) ), tak asi právě ty.
Přemosťovací spojky? Čím je pak daný převodový poměr? Žádnou takovou neznám. Spojka je v měniči (který nejedna CVT má, pro rozjezdy).
Datel
Ahoj Všem !
Všichni zde něco hodnotíte a nemáte žádné zkušenosti. Z osobní praxe vím své vůbec převodovky bych se vůbec nebál. v zásadě je nutné dodržovat několik pravidel zejména výměny oleje v těchto převodovkách, pokud dodržíte pravidelné výměny oleje nikdy nemáte problém. Na dvou autech Subaru Legacy jsem najel 680 000 km s automatickými převodovkami bez problémů pod zatížením 90 % provozu s vlekem 1 500- 2 200 kg !!! Druhé má nyní 455 000 km !!!. Nebál bych se ani převodovky CVT za stejných podmínek. Názory novinářů a co si myslí a nemyslí jsou občas neopodstatněné názory které si někde načtou a nemají vůbec žádné zkušenosti. Jo praxe je praxe hoši. R.
Všichni zde něco hodnotíte a nemáte žádné zkušenosti. Z osobní praxe vím své vůbec převodovky bych se vůbec nebál. v zásadě je nutné dodržovat několik pravidel zejména výměny oleje v těchto převodovkách, pokud dodržíte pravidelné výměny oleje nikdy nemáte problém. Na dvou autech Subaru Legacy jsem najel 680 000 km s automatickými převodovkami bez problémů pod zatížením 90 % provozu s vlekem 1 500- 2 200 kg !!! Druhé má nyní 455 000 km !!!. Nebál bych se ani převodovky CVT za stejných podmínek. Názory novinářů a co si myslí a nemyslí jsou občas neopodstatněné názory které si někde načtou a nemají vůbec žádné zkušenosti. Jo praxe je praxe hoši. R.
Musím tě zklamat milý trolle, ale osobní zkušenost jednoho člověka je všem u zadele. Osobní zkušenost jednoho člověka je totiž statisticky tak bezvýznamná hodnota, že by ses jí neměl uchlácholit ani ty sám.
Myslím, že by jsi se sám měl nazývat trollem, žádnou zkušenost nemáš, tak tu diskuzi neplevel.
Mám také Oťase s CVT ( a zatím - nerad bych něco zakřikl :)) bez poskvrny, pokud se bavím s kolegy co CVT mají, tak v 99% jsou naprosto spokojeni, zbylé 1% zanedbalo servis nebo jejich bývalý majitel.
Tak pokud máš konkrétní příklad nebo dotaz, hoď jej do placu, jinak je nám tvůj příspěvek jak ty píšeš u zádele... :-)
Mám také Oťase s CVT ( a zatím - nerad bych něco zakřikl :)) bez poskvrny, pokud se bavím s kolegy co CVT mají, tak v 99% jsou naprosto spokojeni, zbylé 1% zanedbalo servis nebo jejich bývalý majitel.
Tak pokud máš konkrétní příklad nebo dotaz, hoď jej do placu, jinak je nám tvůj příspěvek jak ty píšeš u zádele... :-)
Ada je zase tady
Nejlépe se k CVT převodovce zachováš tak, že si ji nekoupíš. :-!
Somewhere je už preč
Mňa by zaujímalo, aké autá s CVT u nás vôbec dostať? Note z posledného testu u nás v ponuke nie je, ani v Čechách. Nemá niekto prehľad?
Obecně Subaru (Forester, Levorg a Outback) pak Audi (tam nevím které modely) a mělo to i Murano od Nissanu... ;-)
Audi leda z bazaru (a řekl bych A4-A7). Určitě Toyota (minimálně Yaris a Auris). Honda (minimálně Jazz a HR-V). Nissan (minimálně končící Micra, Qashqai, X-Trail). Suzuki (minimálně Baleno). Tedy až na Mitsu a Mazdu snad všechny japonské značky nějaký model s CVT v EU nabízí.
Tak zrovna Mitsubishi CVT pri benzinovom Outlanderi ponuka, aj ked udajne nie prilis vydarene.
Ja myslím, že vhodnejšie je skôr niečo menšie. Neviem, či v SUV je CVT správna voľba. CVT patrí skôr do mesta ako do terénu, nie?
Na Outlander jsem nějak zapomněl. ASX ani Lancer by ji v ČR mít neměly. Právě v Lanceru bývala, jestli si dobře vzpomínám, takže jsem si říkal, že by mohlo, ale nechtělo se mi to hledat. :-) Díky za doplnění. Výjimkou je tedy jen Mazda.
DEVIL
...nevím, jak která skříň pro co je vhodná, ale máme doma dvě Hondy Insight. Jedna denně 120 km do Prahy a z5 po dálnici a najeto reálných 424003 km k dnešnímu dni a převodovka naprosto původní. Spotřebově po dálnici při 130 je kolem 5ti litrů benzínu ale je samozřejmě pravda, že tomu napomáhají baterie, však Hybrid. :-) Druhá jen městský provoz a převodovka taky v kliidku na nějakých 180000 km cca. Tak i tak, si myslím, že je hlavně důležité dodržovat servisní intervaly a výměny náplní tak, jak se má.
CVT je super do malého auta do mesta. Kolega kúpil žene Micru s cvt, je to živé, netrhá a ľahká Micra s tým aj slušne zrýchľuje. Navyše má aj slušnú spotrebu.
Arese
Nejrozumnější, co lze s CVT udělat, je auta s tímto podivným zařízením nekupovat! :-)
...ty budeš takový ten ma*or, co jezdí s obstarožním manuálem bo na automat nemá >:-[] ...nech si o něm zdát, ostatní budou ti ho brát... >:-[]
Ale je to teorie - vliv na to má i zatížení, takže i když pojedeš na tempomat 130, tak se do kopce pozice trochu změní...
Pokud bys jel tou ustálenou rychlostí řekněme po německé rovině, pak to efekt bude výraznější, než v pohraničních horách ČR.
Že by proto nejvíc trpěly Audiny?
;-)
Jak jsi to myslel s Audi? Jen rýpnutí? ;-)
Mé minulé auto mělo multitronic, měl jsem ho od 150-200tkm a převodovka fungovala bez jakýchkoliv známek opotřebení. Ale netvrdím samozřejmě, že vydrží stejně jako dobrý HDM.
Já s ním vůbec žádné zkušenosti nemám.
Kužel se prostě "omačká"... není to způsobeno prokluzem (většinou), ale mechanickým zatížením.
Představ si, že je třeba z plastelíny... řetěz se do něj zařízne i bez prokluzu.
Jasně, v praxi z plastelíny není - proto to trvá déle.
;-)
EDIT: tady to píše: Pokud byste s takovým autem jezdili stále rychlostí řekněme 130 km/h, po čase vznikne v místě, v němž řetěz přenáší hnací sílu z a na kuželové kolo, drážka – opotřebení. A právě tato závada se v minulosti často pojila s předovkami Audi Multitronic.
Ale CVT v Roverech se chovala tak, že tam prostě byla "vyležená" drážka. O tu to pak zakopávalo a začalo to dělat psí kusy.
Kromě toho stačilo málo, a řetěz fakt prokluzoval, i když neměl... ně moc, ale klouzal - se stejným výsledkem: poškozené kužely, přehřátím degradovaná olejová náplň - s důsledkem většího prokluzování ... a spirála už běžela.
Proto jsem neměl CVT rád.
Když automat, tak pěkně hydroměnič a bržděná planetová kola...
:-)
Stárnu, tak k němu asi brzo taky dospěju. Poslední auto je ještě manuál, ale další už asi bude automat.
:-(
V jedné pozici pracuje ve variátoru řemen - řetěz ve třech případech.
Za prvé v maximálním převodu, za druhé v minimálním převodu, tedy v obou krajních pozicích. Ten třetí případ - mezi nimi - může nastat při konstantní rychlosti za předpokladu i zcela konstantního zatížení tj. požadavku na přenášený výkon. V takovém případě budou i otáčky motoru konstantní.