Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Písty spalovacího motoru: Co přesně v motoru dělají? A co všechno musí vydržet?

Písty představují nejnamáhavější součást spalovacího motoru. Jejich úkolem je roztáčet přes ojnice klikový hřídel a svým dnem zachytávat expanzní tlak spálených plynů. Čím se písty liší, z čeho jsou vyrobeny a proč jsou tolik namáhány?
Zpět na článek
6. 12. 2016 19:35
7. 12. 2016 07:17
6. 12. 2016 19:35
Víc
Toho o pístech nevíme? :-O
Rozbalit vlákno
1
8. 12. 2016 17:47
Re: DĚLAJÍ TAM KULOVÁ A PROTO JDOU KONEČNĚ DOŠROTU :)))
jj
KDO MAŽE TEN JEDE DOUDRUZI TAK NEZAPOMENTE PÍSTY DOBŘE MAZAT >:D >:D >:D >:D >:D >:D
7. 12. 2016 07:17
samá moudra
citace: "... písty oddělují ve všech pracovních cyklech motoru spalovací prostor od prostoru klikového hřídele. Aby to bylo možné, musejí ve válci dobře těsnit. Ale pozor, pokud by těsnily příliš, hrozilo by jejich zadření, případně prasknutí vinou teplotní roztažnosti...."

Uff, to je tase hláška. Co takhle rozlišovat pojmy "schopnost těsnit" od pojmu "vůle" ?

citace" "...Pístní kroužky musejí být v drážce uloženy s jistou vůlí, jinak by nebyla zajištěna funkce mazání stěn válců..."

Vůle tam není kvůli mazání válce, ale proto aby se kroužek mohl v drážce mírně pohybovat a přizpůsobit se tak stěně válce. Stěny válce se mažou olejovou mlhou a rozstřikem od ojnic

dál už to vzdávám ...
Rozbalit vlákno
1
9. 12. 2016 06:52
Re: samá moudra
Bohužel, většina článků, které zde potí pan Dusil jsou otřesné "rychlokvašky", které postrádají jak hlubší technický tak jakýkoliv informativní charakter pro člověka, který má alespoň základní technické vzdělání......nemluvě o tom, že některé věty typu: "Horní ploše, na níž tlačí expanzní tlak, říkáme dno, i když je to vlastně ta nejvyšší část." jsou opravdu detailním popisováním motoru pro ředitelku IT oddělení.
Avatar - removed
7. 12. 2016 11:10
Ten SkyActiv píst
...respektive dno pístu - to je docela mazec. Viděl jsem ho doposud vždy jen na nějakém náčrtku... myslím si, že ta fotografie pístu je docela vzácná.
Kluci šikmoocí musí mít vždycky něco extra...
Rozbalit vlákno
0