Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Videa

Zpět na článek

Proč je pomalá jízda v levém pruhu hloupá a nebezpečná? (+video)

155 komentářů

Radek123radek
Osobne me to take rozciluje.Pokud nekdo jede v levem pruhu byt v maximalni povolene rychlosti nema pravo ani duvod blokovat toho,kdo jede za nim.Je hodne duvodu jet rychleji,treba napr.vezu nekoho do nemocnice ci maminu do porodnice.
atd..
Josef 1
tak na něho zatrub, zablikej, vždyť víš jak to chodí.
JiRkA997CZ
Některý řídiči jsou tzv. "vychovávači" a i kdybyste se za nima stavěl na hlavu, tak vám nebudou chtít uhnout (nebo neuhejbaj zrovna mně, to je taky možný, ale Favorit je taky auto ...)
Jinak účinek tohohle článku nebude až tak znatelný, většina lidí co to dělá nemá ani ponětí o www.auto.cz a jsou jen víkendoví řidiči
removed
Jo, vime. Vybrzdi te...
JohnyRnR
Někdy hodí zpátky blikačky a stejně neuhne, přitom ví *, proč ten vzadu spěchá...
removed
Docela se mi osvedcilo davat levy blinkr. Neni to povazovano za agresivni, spise za prosbu. Kdyz uhne, podekuju "ctverilkou". Kdyz neuhne, stahnu se, protoze je to evidentne k.o.k.o.t, u kteryho nevis, co udela. Je ale fakt, ze techto levopruhovych opruzu potkavam mene, protoze se ridici docela naucili jezdit tachometrovych 140 km/h.
Bully_
Mne se osvedcilo zaradit tak o 2-4 stupne nizsi rychlostni stupen, podle rychlosti levostranneho pilota prede mnou (jasne ze ne u naftaka >😁 ). Na 2-ku dam lehce pres 100 a omezovac je na 8500 ot./min. . Obcas to ma tak zdrcujici ucinek, ze to nekdo jen tak tak neposle do pravych svodidel.
removed
No, kdyz za mnou nekdo takovej jede a blikanim mi dava najevo, ze to mam okamzite narvat mezi napravy kamionu aby mohl projet, taky roztocim turba a ujedu. Kdyz je to bezpecne, uhnu rad. Kdyz ne, ujedu na bezpecne misto.
Bully_
Nevim, o "jakym takovym" mluvis, protoze ja nepisu ani o vyblikavani, ani o nejakem jinem vynucovani si prednosti, kdyby dotycny nemel napravo od sebe vic nez bezpecnou moznost to poslat doprava 😄
removed
řekl bych, že došlo k "vláknitému" nedorozumění. Můj Koment patřil jinam
Josef 1
Tady na auto.cz jsou ale všichni blokováni a žádný členář nikoho neblokuje.
webpaja
Běž na seznam.cz, jestli potřebuješ tuto cílovku.
jirik_kirij
Bohužel na D1 je v některých úsecích jízda v levém jízdním pruhu (pokud člověk nechce mít vymlácené zuby) nutnost i když je pravý pruh prázdný. ;-\
Bubáq
... ale uhneš, když se blížím zezadu, ne?!
imartas
Přesně tak,na některých úsecích jsou tak vyjeté koleje a pravý pruh tak rozbitý od kamionů,že je to o život tam jet.Tak jedu v levým a pravidelně kontroluju jestli se někdo neblíží abych uhnul.
Josef 1
Když máš starou Š120, tak Ti samozřejmě každý uhne.
JiRkA997CZ
Jezdím Favoritem a musím říct že lidí co nechtějí uhnout už jen z principu že to je Favorit je víc než bych doufal. Třeba občas potkávám takového to k*kota v Alfě Romeo při výjezdu z Brna.
Ja Prvni 123
>😁

No, my, majitelé Alf jsme totiž na Favority výslovně domluvený.. a zejména v okolí Brna.

😄
JiRkA997CZ
Hele já to věděl, mně to bylo jasný hned >😁
Ale víc aut co neuhne nebo se chová jinak (v můj neprospěch) je víc, já jen že u týhle alfy se to opakovalo 😐
webpaja
Dnes už max 10km obousměrně. Takže ano jsou, ale pak platí, že máš přizpůsobit rychlost stavu vozovky.

D1 se opravuje, co s tím teď naděláš? Velmi účinné je ale broušení, které loni aplikovali.
ikoptak
Na kolika km celkem? To mi bude stačit možná jedna ruka, dvě s rezervou.
...ENZO...
Takovýchto článků o pomalé rychlosti v levém pruhu jsem v poslední době četl asi milion a policajti se na to prý od tohoto roku pečlivě zaměří. Každopádně si myslím, že toto je celkem prkotina ve srovnání s lepením na zadek, které v Česku nijak postihováno není. Setkávám se s tím dennodenně a občas je to fakt na infarkt. V Německu je jasně daný rozestup 2s, proč to tak nemůže být aji tady???? 😉
jiras_
Vážně? V Německu si dávám každý rok cestu do Düsseldorfu, obchvaty na západě fajn, spousta aut, sice se jede plynule, ale lepí se stejně jako v ČR.
flyboyeda
Lepení na zadek je otravné, taky to nenávidím, podle mě tohle jsou nejvíc zamindrákovaní lidi, ti co se lepí na zadek, díky těmhle ***ům je nejvíc nehod, zhoršují už tak napjatou atmosféru na našich cestách,

pokud jede někdo v levém a nehodlá uhnout je největší pitomost se mu lepit na zadek, v takovém případě , pokud je v pravém místo, je nejlepší ho objet a vůbec se nad tím nepozastavovat, ***i co to řeší tím že se přilepí na zadek , nic nevyřeší
_MT_
Pokud si dobře vzpomínám, německá legislativa považuje za přestupek odstup pod devět desetin vteřiny. Určitě tu někdo bude vědět. Co píšeš, je nesmysl už jen proto, že snad všechna německá auta s adaptivním tempomatem mají výchozí odstup pod dvě vteřiny a třeba u Cayenne je jen jediné ze čtyř nastavení nad dvě vteřiny (to nejkratší je myslím jedna vteřina).

Vem si, že dvě vteřiny jsou ve 130 km/h více než 72 metrů. 72 metrů! To je pořádná díra. Řekněme 15 délek auta.
...ENZO...
Jo to je možný, já tamější zákony moc neznám, ale vím, že se tam lepení na zadek pokutuje, stejně jako třeba na Slovensku. V Česku je to druhá nejčastější příčina nehody hned po nevěnování se řízení, takže by s tím někdo něco udělat mohl 😉

Já sám jsem nikdy nepochopil, k čemu to lepení vlastně je. Vždyť když chci předjet, tak naopak jedu s nějakým rozestupem, abych prvně nabral rychlost a až pak začal předjíždět. A ne že se nalepím a v momentě, kdy začnu předjíždět, mám stejnou rychlost jako auto přede mnou... 😄
JohnyRnR
jj, ten rozestup je kór u malý atmosféry nutnost >😁
webpaja
Takže držíš 72m když chceš předjíždět? V Německu jsem za těch pár let co tam jezdím neviděl nikdoho za vzdálenost zastavit či pokutovat.
fOE
Jezdim v Reichu tretim rokem a uz jsem videl dva jak je brali. Nejlepsi ze si o to nemec rekl ikdyz jel kolem znaceneho passatu. Holt, taky to necekal a chyba lavky.
Jinak taky se mi to nechce hledat v zakonech, ale co mam tak odpozorovane /odposlechnute tak se nemci snazi dodrzovat bud ty 2s, nebo polovinu rychlosti v metrech. Oboje mi prijde rozumne, oboje se v DE nedodrzuje, ale vedomi postihu furt lidi nuti dodrzovat rozestupy rozumnejsi. Treba pri stovce tech 50m fakt nedodrzuji, ale treba jen 20m, coz je sice malo, ale furt o 10-15m vic nez v CR. 😄
PS: Ty dva co jsem videl, ze je brali se lepili na toho pred sebou vylozene na jednotky metru, ti si o to proste rekli. V tomhle tleskam DE policii, ze nechava nejakou volnost a resi (podle toho co jsem videl) jen ty fakt "na * nalepene" pripady.
_MT_
Pokud si dobře vzpomínám, měli by mít něco jako šest stupňů závažnosti. První začíná na těch 0,9, poslední začíná někde pod 0,2. Podle toho se odvíjí pokuta. Pro kamiony myslím platí jiná pravidla.

Dvě vteřiny jsou standardní doporučení, které se dává i v ČR. Není to však hranice pro přestupek.
ikoptak
Mají jednoduché pravidlo😜olovina rychlosti = min odstup v metrech. Pak mají odstupňované pokuty, čím kratší tím větší pokuta a pod 3/10 (při 100km tedy při odstupu pod 15m udělují na místě zákaz řízení na 1-3 měsíce. Pokuty od 70 do 400€ plus body.
Uvedeno v tzv. Bussgeldkatalog
_MT_
Polovina rychlosti (v km/h) je brána jako základ pro ty hodnoty. Nejmenší stupeň začíná na 5/10 této poloviny. Jak to vyjde, když to přepočítáš?

100 km/h = 27,77... m/s

100/2 = 50 m - to je ta polovina rychlosti

5/10 * 50 m = 25 m - to je limit pro nejnižší stupeň přestupku, tedy 5/10 poloviny

25/27,77 = 0,9 - to je odstup přepočítaný na čas, tedy 25 metrů urazíš ve 100 km/h za 0,9 vteřiny

Obecně by to bylo tak, že rychlost v m/s * 3,6 = rychlost v km/h. Limit pro odstup je 1/4 rychlosti v km/h, tedy m/s * 0,9 (0,9 je 1/4 z 3,6).

Budu se však muset opravit, těch stupňů bude jen pět, ne šest (na šest nevystačí desetiny). Také záleží na rychlosti. Když pojedeš například 90, tak zákaz řízení nedostaneš ani za ten nejhorší stupeň. Pokuty jsou v nižších rychlostech také nižší.

Ve 100 km/h je tedy 50 m doporučovaných (nebo cca. 56, když budeš používat 2 vteřiny), ale pokutu můžeš dostat až pod 25 m (0,9 vteřiny).
ikoptak
Nač to přepočítávat na sekundy když jejich pravidla hovoří jasně Halbtacho neboli polovina rychlosti.
Vzdálenost odhadnete i podle patníků například. Čas orietačně jednadvacet, ale kdo to bude přepočítavat že? Podívám se na tachometr 130 tedy odstup 65 m (videt dva patníky), fertig.
Jinak pravda zákaz se vydává až od rychlostí 100km
_MT_
Přepočítával jsem to proto, aby bylo vidět, že mluvíme o tom samém.
ikoptak
tak když už čas tak se říká zhruba dvě sekundy. 0,9 je tak akorát na reakční čas.
Jinak mě se lépe pracuje s délkou, vždy je čeho se orentačně chytit, třeba přerušovaná čára (3m), kamion (+/-15m).
Pravda poslední dobou to moc neřeším, bouchnu tam tempomat a ten se stará. Ale zas ti nervozní le***, co se můžou po... z toho že nejsem nalepenej na kufru toho předemnou (třeba když předjížíme kolonu kamionů.
_MT_
Však jsem psal, že jsou dvě vteřiny doporučované a 0,9 je hranice pro přestupek. V hustším provozu moc lidí dvě vteřiny dodržovat nebude. Je to ohromná díra, takže láká ostatní k zařazení.

Je to asi otázka zvyku. Učili mě dvě vteřiny a vzdálenosti jsem neřešil (ani jsem neznal intervaly značení). Respektive vidím, jestli se přibližuji nebo vzdaluji, a časem jen ověřuji, že je odstup přijatelný. S odstupem 0,9 se dá jet, jen se musíš soustředit. K 0,5 to začíná být zajímavé.
ikoptak
[odkaz]
...ENZO...
Já jsem myslel spíš okresní silnice než dálnice. Na dálnici mi nedělá problém le*** uhnout do pravého pruhu, ale na okresce jaksi není kam 😄 A s jejich technikou předjíždění se ani nedivím tomu, že jim je skoro každá rovinka krátká >😁
Bubáq
Vědci zabývající se v USA podmínkami silničního provozu nalezli u mnohých řidičů nový syndrom, tzv. syndrom LJP (Levého Jízdního Pruhu).
Tento syndrom se zhusta projevuje tam, kde by jeho výskyt nikdo nečekal: na dálnicích. Na jiných silnicích je jeho výskyt zaznamenán jen výjimečně, možná proto, že syndromem postižení jedinci na běžných silnicích často zahynou.
Syndrom je vysvětlován jako důsledek elektromagnetického záření vydávaného všemožnými elektronickými aparáty, jako jsou mobilní telefony, tablety, navigace v automobilech a pod. Elektromagnetické záření způsobí, že řidiči vyrůstající v zemích s pravostranným silničním provozem začnou zdánlivě bezdůvodně používat levý pruh dálnice a neuhnou, ani když jsou problikáváni zezadu rychlejšími řidiči. Jak vyplývá z tohoto vysvětlení, neuhnutí není způsobeno vědomou snahou potrestat ty, co překračují limit maximální povolené rychlosti. Děje se tak bezděčně a bez toho, že by o tom syndromem postižený řidič vůbec věděl.
S ohledem na to, že vlevo jezdící řidiči jsou vlastně nemocní, že vlevo jezdí, aniž by chtěli (nutí je k tomu jejich syndromem napadený mozek), doporučují američtí vědci, aby ostatní řidiči tyto * (blbce, č..ky, * apod.) tolerovali, předjížděli je zprava a pro zajištění bezpečného průjezdu během takovéhoto manévru, aby používali zvukové výstražné znamení. Blikání světly se příliš nedoporučuje; v některých případech se totiž ukázalo že mozek napadených jedinců na použití hlavních světlometů automobilů, zejména pokud se jedná o světlomety bi-xenonové, nebo ledkové, reaguje spontánně, a to bezprostředním použitím brzdového pedálu a jeho stlačením co možná největší silou. Jak si dovedete představit, jedinci se SLJP neovládají tak úplně své tělo a tak v těchto případech brzdí jak * (blbci, ... ) a hrozí, že i když jste v právu, jejich manévr způsobí nemalou deformaci přední části vašeho vozu, což přivolaná policie vyhodnotí jednoznačně jako vaši chybu (nedodržení bezpečné vzdálenosti od vpředu jedoucího vozu).

p.s.: vzkaz pro pana Bureše z ACZ: tento text je sranda a není v žádném případě míněn vážně! PM2
JiRkA997CZ
Nechtělo se mi to číst celý, příště to napište kratší, ale pěkný 😄
webpaja
😄 :yes:
O5kar
Je pomalou jízdou dodržování rychlostního limitu, který je stanoven? To je opravdu na dlouhou diskuzi, když ten pravý pruh tím rychlostním limitem nejede a zpravidla se drží rychlostí kamiónové dopravy. Znám blby, kteří prostě při hustší pomalejší dopravě v tom pravém pruhu najedou do levého a drží se té tachometrové stotřicítky za každou cenu. A na námitku odpovídají, že se má prostě jezdit stotřicet a hotovo, a že nebude stále jezdit sem tam. A ti, co chvátají ať si trhnou nohou. A v tom to právě je. V té bezohlednosti, hraničící s mindrákem. Mimochode zamindrákovanost je příčinou značné části nehod.

A ještě jinak. Při hustém provozu není zrovna zábavné se trvale a urputně dívat před sebe, sledovat zadek a bok vozidla, zda tam někdo něco neprovádí a nesmete vás s sebou.při jeho riskantním manévru.
Blue Sun
A není stejně tak projevem mindráku a bezohlednosti nátlak na toho řidiče vpředu? Tím spíše, pokud jede rychlostí povolenou (nebo v dané chvíli bezpečnou) a nemá se třeba kam zařadit (celkem běžná situace). To bych řekl, že dokonce i mnohem více.
flyboyeda
přesně tak , tyhle sladké chvíle si vychutnávám jak za mnou někdo doráží a myslí si jako že když za mnou pojede 10 cm, že mu jako uhnu, pokud není v pravém pruhu místo ,má ten * za mnou smůlu, pokud v pravém pruhu není víc jak 100 metrů místa neodbočím tam ani omylem, vím co je přeci bezpečná vzdálenost a tu dodržují za každou cenu, bezpečná jízda a selský rozum má pro mě vetší prioritu než hloupé nelogické pravidla silničního provozu
removed
Hmm...tak ty to to mas v hlave srovnane...trochu jinak, nez ostatni ale. Ja to.u rikam setkani dvou bipolaru...
JohnyRnR
Tak až narazíš na nějakýho Trpišovskýho, tak pak nezapomeň na Nově pořádně zabulet >😁
webpaja
Edo, plakátově si těch 100m změříš, v reálu pochybuju. Dle tvých příspěvků se jedná pouze o platonické řízení, nebo jsi získal ŘP. A pak za svůj první odstavec očekávej, že si jednou někdo vychutná tebe, až za tebou odbočí třeba na benzínku.
_Karel_
Ale o tom není diskuze- pokud předjíždíš kamion stotřicítkou, není důvod na tebe troubit a blikat. Jenže jsou zcela běžní tací řidiči, co jedou 110, předjedou kamion, další kamion je 400m před nimi- tak přece nebudou zajíždět zpátky do pravýho, že, když stačí minuta jízdy, aby dojeli další kamion. A to je úplně obyčejná bezohlednost. A já se pak divím, že kolem Brna jedu 10km v levým pruhu stovkou, holt někomu 100aut přede mnou se nechce zařadit do pomalýho. Kua, sem se nas.ral. >😁
flyboyeda
jet s chladnou hlavou a nikdy se za žádných okolností ne*** , to je základ, pokud tyto základy neovládáš, je mi tě líto
_Karel_
Někdo jezdí s horkou hlavou, někdo s prázdnou, to si nevybereš.
flyboyeda
nejhorší je horká 😄
webpaja
nejhorší je prázdná, chlapče... :-!
Blue Sun
Ale naopak, podívej se na první příspěvek vlákna... a sám si dej minus.
_Karel_
No, minus si dávat nemusím, už tam je.
Já teda Oskara jednoznačně pochopil tak, že mu vadí řidiči, co najedou ve 130kmh do levýho a hotovo- uhýbat rychlejším nebudu a basta!
Tedy to samý, co píšu já. Uhýbáním nemyslím, že při blížícím se autě musí každý pomalejší panicky skočit metr před kamion, ale jen to, že jet 10km v rychlým pruhu s půl kilometrovou kolonou za sebou taky není pravý ořechový.
Mmch, ty seš děsně protivnej chlap! 😉
Blue Sun
Jo, jsem. Už mi nějak diskuse lezou na nervy, poslední dobou...
Ale jinak... občas je prostě třeba předjet naráz pět aut a bezpečné zařazení není moc možné. A v té chvíli se přiřítí zezadu trotl, začne blikat a troubit a rukama si div nevyrazí zuby... V té chvíli mívám kolikrát chuť i zpomalit, ale zase... to by ho mohlo zabít.
Ada je zase tady
Pokud se za mnou někdo takový objeví půl metru ačkoli jedu tachometrových 10+, bliká dálkovými, nebo troubí, obvykle na něj bliknu zadníma mlhovkama. Z té půlmetrové vzdálenosti neodhadne, co červeného se mu to opřelo do očí a typicky zabrzdí, takže se mi vzdálí. No a potom se v klidu zařadím doprava a nechám ho projet. :-!
webpaja
Levý pruh je na předjíždění, jestli to nechápeš vrať noty.
speedfred
v okolí Brna ale 100 je, síce nie v 10km úseku ale ono sa zbrzdí tým úsekom
Paninaro
Pokud za sebou řidič vidí rychle jedoucí vozidlo, ma okamžitě vyklidit jízdní dráhu. Nejlepší specialitou zde v teplakově je to, že před rychle jedoucí vozidlo v levém pruhu se rozhodne "předpisář" předjíždět vozidlo v pravém pruhu, které jede o pár km/h pomaleji. Před pár dny jsem jel z Norimberka do Prahy. A6 v pohodě, nikdo nebrání rychle jedoucímu vozidlo, všichni intuitivně uhybají, případně zrychlí, aby vyklidili jizdní dráhu. Pak se přejede Rozvadov a začíná Rodeo. Všichni nahuštěni vpravo, jízda ve stylu brzda plyn, kamion jedouící v pravém pruhu 100 km/h předjíždějí někteří e😜erti (zejména skaři a péčkaři) 110 km/h, předjíždět si vzpomenou zpravidla, když musí ve zpětném zrcátku vidět výrazně rychlejší vozidlo. Žádný problém...
removed
Jo, tohle je velkej nesvar. Nejhorsi je, kdyz pred predjizdecim manevrem pred tim kamionem pribrzdi... coz povazuju za znameni, ze predjizdet nebudou... a oni si to nakonec rozmysli a stejne se pred tebe nacpou... A drzi si porad behem predjizdeni svou konstantni rychlost. To se priznam, ze se i trochu na.s.e.ru.
webpaja
Kecy, kecy, kecy... Tyhle kecy mě už lezou krkem. V Německu stejně jako v Rakousku je bezohlednost na dálnicích mnohem horší než u nás. Jim by nepomohlo ani 10 jízdních pruhů.

Ti co píší tyhle nesmysly si nasazují růžové brýle a nevnímají realitu. Až tam pojedeš podruhé, tak si ty růžové sundej! 😉
fisero
To je ale zajímavý, že kdykoliv od tamtud přejedu čáru, tak plynulost provozu rapidně klesne.
kuny
to je ale zajimave, ze kdykoliv odtamtud jedu ja, prakticky nic se na jizdnim stylu ridicu nezmeni. akorat tady u nas tedy ridici nejsou tak lini pouzivat blinkr.
webpaja
Levý pruh je na předjíždění. Kdyby si to lidi uvědomovali, pak zbyde nehod, dopravních zácp apod...
Ja Prvni 123
To je ale fakt síla... takže blbové jedou v levém pruhu maximální povolenou rychlostí... a tebe to obřežuje, protože nejseš zvědavej na to, aby ses musel za jízdy pořád dívat před sebe... tak to je teda speciální kalibr.

Chtěl jsem dole něco napsat, ale tohle je asi taková liga, že k tomu není co dodat.
_MT_
Blbové budou spíš proto, že se nezařazují do pravého, páč proč by jezdili sem a tam. Však jedou maximální povolenou rychlostí. To je argument jak noha. Vem si už jen odchylku rychloměru. Proč bych se měl zajímat o to, jak rychle jede někdo jiný, pokud mě neohrožuje? Někdy mi přijde, že je to takové to klasické "když ne já, tak nikdo". Není ochotný limit překročit a nemůže strávit, že to jiní dělají. Skvělí lidé. :yes:
_MT_
Myslím si, že je v tomhle směru zákon celkem jednoznačný. V levém pruhu nemáš až na vyjmenované případy co dělat. Dokonce vysloveně říká, že máš umožnit průjezd rychlejšímu. Přitom neříká nic o tom, že by se tě tahle povinnost netýkala, když jedeš na rychlostním limitu, nebo že bys snad mohl v levém kempovat jen pro svou rychlost.

Z mého pohledu je problematický ten přechod z předjíždění do souběžné jízdy. Ani neřeší, jak daleko by člověk měl zajít, aby toho rychlejšího pustil (jak je to důležité). Že bych (jen) kvůli tomu neměl překročit rychlostní limit, je snad jasné (stejně, jako že bych neměl nikoho ohrozit). Ale co třeba zařazení se do místa, kam to sice zvládnu bezpečně, ale budu muset brzdit? To je jeden z důvodů, proč mi vyhovuje silnější auto. Se slabšími jsem rozhodně víc kalkuloval a byl jsem sobečtější, protože nebyla taková sranda se dostat zpět do levého (nejsem ten typ, který by to tam prostě šoupnul).

Do pravého se zařazuji, když to jde, ale běžně se mi stává, že ten za mnou se nezařadí, ale ani nemá na to, aby mě předjel (tedy v rozumném časovém horizontu). Pak jsem často v situaci, kdy se blížím k pomaleji jedoucímu autu a nějaký ocas mi visí na zadku. Je to otravné. Nebo na to má a dostane se celkem rychle vedle mne, jen nemá kam dál, protože se nezařadil ani ten přede mnou. Pokud se jede 130, tak si není na co stěžovat, ale tohle mě štve. Dobré také je, když se levý kousne a v pravém máš před sebou díru jak hrom.
Ja Prvni 123
Je zajímavé, že zákona se nejčastěji dovolávají ti, co ho porušují... zloděj zná svoje práva, okradený žádná nemá.
Nikdo neměl víc řečí o respektování demokratických voleb, než Hitler nebo Gottwald...
_MT_
Jako lidé, kteří mají plnou pusu řečí o nejvyšší povolené rychlosti, ale sami nedokáží dodržovat základní pravidla jízdy v pruzích? Tak jsi to myslel? 😉 Do téhle situace se běžně dostanu, aniž bych překročil limit.
JohnyRnR
Ta sedla :yes:
webpaja
:yes: 😄
webpaja
Přečti si MT znovu. Vyškolil tě jako mladýho... Take it easy a vem rozum do hrsti! 😉
Ja Prvni 123
Myslíš? To mě jako vyškolil tím, že píše to, se líbí tobě?

Sorry, ale jseš mimo. Dělal jsem si o tobě iluze - ale dneska teda padáš... možná jseš jen po opici nebo jsi měl těžkej den.

Tvoje řeči o vysvětlení u benzínky jsou jen primitivní projevy právě té agresivní arogance, která je příčinou těch nehod.
A kterou tady kritizuju.

MT je sice opačného názoru a myslím, že mi jen vkládá to, co jsem nenapsal - neobhajuju ty, co zbytečně, nebo snad nedej bóže úmyslně blokují levý pruh... mluvím o těch, co si arogantně vynucují přednost, kterou nemají. Ale aspoň se neuchyluje k podobným úletům.

Těch druhých je v praxi víc, než těch prvních. Obojí je špatně, to druhé je nebezpečnější.
A k havárii obvykle dochází, když ten druhý typ narazí na ten první.

Howgh.
_MT_
Problém je, že jedni o voze, druzí o koze. My, co se nám nelíbí nezařazovači (kempaři, jak jim říkám), myslíme samozřejmě ty, kteří tam jsou zbytečně, bez důvodu, v rozporu s předpisy. Nebudu pročítat celou diskuzi znovu, jestli tu není výjimka, ale veskrze to tak je. A argument, že jede maximální povolenou rychlostí a přeci nebude přejíždět sem a tam, je hloupý. Hlavně první část, druhá je spíš směšná. Zákon neříká nic o tom, že by tě jízda maximální povolenou rychlostí osvobodila od povinnosti dodržovat pravidla pro jízdu v pruzích. Většina z nás bude tolerantní, takže v praxi dokážeme pochopit (respektive to nebudeme řešit), když někdo z nějakého důvodu jede v levém, byť je v pravém místo, pokud tomu rychlejšímu uhne. I když je to technicky vzato také proti předpisům. Jen tím nikomu neškodí. Jedna věc je diskutovat teorii předpisů, druhá věc je praxe.

Ty zatím mluvíš o lepičích, vzteklých ratlících atp., což je jaksi mimo téma a trochu to vyznívá, že z tohoto chování tu první skupinu obviňuješ. Kdyby byl článek o tomhle chování, pochybuji, že bychom ho obhajovali (já tedy určitě ne). Já to chápu. A čekal jsem, že to pochopíš také, aniž by to člověk musel hláskovat, jak se říká v angličtině.
flyboyeda
to mi můžou všichni políbit * 😄
_Karel_
Jo, o tobě to tady všichni víme. 😄
[odkaz]
_MT_
Přitom by člověk od flyboye čekal, že bude mít need for speed a nějaký limit pro něj bude doporučením (pro důchodce). 😉
_Karel_
>😒] :yes:
webpaja
>😒] >😒] >😒] :yes:
kyklop
Ja som myslel, že plejstejšn je až od štyroch rokov...
webpaja
Levý je na předjíždění troubo. Však on tě někdo ručně dovychová 😉
flyboyeda
a jezdit z pruhu do pruhu jak *** je hloupé zůstanu v levém a už víte co mi můžete 😄
Bubáq
Aha, znám Vás, flyboyedo! Už jsem Vás potkal mnohokrát... Ani jednou to nebylo setkání příjemné.
flyboyeda
A co mám za auto ?
Bubáq
Když Vy ho furt měníte.... V pondělí to byl baworák, v úterý myslím lexus, ve středu zase baworák, ale o trochu větší než v pondělí, ve čtvrtek jsem Vás potkal hned dvakrát, cestou do Brna to byl mercedes a cestou zpět pak superb. V pátek byl docela klid, ale v sobotu, to byla mela! To jste byl za volantem Volva FH12 a levý pruh jste okupoval celých 27 km dlouho.... 😉
maxi!
:yes:
flyboyeda
Ano jsem bohatý a mám spoustu aut
lyon667
Škoda, že ti nezbylo na psychiatra...
flyboyeda
jsem si vzpomněl na jeden šprím

Jára Cimrman, doporučil společnosti Laurint a Klement, aby vyráběla auta, protože jinak by to byla Škoda

Škodovky jako auta jsou moc hezký, 3. generace všech modelů, krom Rapidu jsou krásný, jenom mi vadí ten , né příliš optimistický název automobilky : Škoda, vždyť to je hrozný název, to se může rvnou jmenovat, Smůla, nebo neštěstí, vím odbočil jsem, ale co no

Už jenom kvůli tomu názvu, bych raději koupil Das Auto (ne)Lidový vůz
JiRkA997CZ
Tak se přestěhuj do Anglie a nedělej nám tu bordel
Paninaro
>😁 >😁
kyklop
Nič, na strane druhej, pár pokút už na slovensku za to padlo :-! :-! . Je na škodu, že len pár, na úsek BA - TT by to bola zlatá baňa pre policajný zbor 😄
kalousek
Ponechal bych zákaz bezdůvodného okupování levého pruhu (a ať to policajti klidně hlídají), ale zároveň bych povolil takové mamlasy opatrně přdjíždět zprava. A byl by klid
flyboyeda
přesně tak , předjěďte nás z prava a nic se vám nestane a hlavně nechápu ty ***y co musí furt a kdekoliv předjíždět , jedou pilu jak o život , předjedou 5 aut, pětkrát se málem vybourají a potom svou pomalou , ale plynulou jízdou ty ***y dojedete na Semaforu když je červená

pochopil jsem jednu věc , spěchat se nevyplácí a to nikdy, spěchat může jenom sanitka a té uhnu, hasičum a policajtům taky, ostatní mají smůlu pokud jedou vyšší jak povolenou rychlostí
Zappa
ty musiš ma krasny život!
kuny
... jak muze sanitka spechat, kdyz se to nevyplaci???
thespalek
>😁 >😁 >😁 :yes:
removed
Moc rad te nikdy na silnici nikdy nepotkam. Prijde mi chlape, ze bud trollis nebo nemas rozum. Neber to zle, ale prijdes mi hloupej.
webpaja
On je tak hloupej, že ani netrolí. Jediné co pro takové můžeš udělat je mít štěstí je potkat na benzínce a tam mu vysvětlit, jak svou bezohledností porušuje pravidla. To vysvětlení může být i důraznější tím víc, čím větší hlupák to je. 😉
removed
Proc si nicit klouby a riskovat pravniky kvuli hlupci. To radeji zastavim o benzinku driv a dam si kafe a tatranku 😉
speedfred
niekedy stačí dobré slovo.
removed
Blbec zustane blbcem... Nelza prevychovat zadnymi prostredky
RS
Domnívám se, že by se měla důrazně přidat do médií také informace o souběžné jízdě ve městě. Dennodenně se setkám s duševně slabšími, kteří se mi přiřítí na * a skáčou tam jak tajtrlící ve snaze vytlačit mě ze silnice.

Za většinu potíží můžou autoškoly. Jejich kvalita je katastrofální a pouští do provozu naprosto neznalé jedince.
JiRkA997CZ
S těma autoskolama souhlas
Ale tajtrlíci jsou většinou jen vystresovany lidi co dostavaj pomalu infarkt z městského provozu co jsem tak koukal. Sám jízdu ve velkoměstech nenávidím a jsem z ní značně na nervy
kuny
no, uprimne, soubeznou jizdu ve meste chapu - to je zcela rozumny predpis na vicepruhovych mestskych silnicich, kde jsou urovnove krizovatky a treba se tam odbocuje doleva pres protismer nebo parkuje vpravo u chodniku, apod. jakmile vsak ta silnice je klasickou dalnici (treba neco jako jizni spojka, apod.) je tohle pravidlo o paralelni jizde v principu hloupe a melo by tu platit to same, co na dalnici mimo mesto (tedy jedu vpravo).
_MT_
Nechce se mi teď koukat do zákonu, ale mám takový pocit, že i ve městě máš z levého uhnout (pokud nebudeš zrovna odbočovat). Rozdíl je, že v něm můžeš jet a nejde o předjíždění.
fOE
Tak tak.
Jízda v jízdních pruzích

§ 12

(2) V obci na pozemní komunikaci o dvou nebo více jízdních pruzích vyznačených na vozovce v jednom směru jízdy smí řidič motorového vozidla užívat k jízdě kteréhokoliv jízdního pruhu; přitom se nepovažuje za předjíždění, jedou-li vozidla v jednom z jízdních pruhů rychleji než vozidla v jiném jízdním pruhu. Pokud by vozidla jedoucí současně ve všech jízdních pruzích bránila v jízdě rychleji jedoucímu vozidlu, musí řidič jedoucí v levém krajním jízdním pruhu tento pruh co nejdříve uvolnit; to neplatí, užívá-li řidič levého krajního jízdního pruhu k odbočování, otáčení nebo při souběžné jízdě podle odstavce
maxi!
je tak, ze caso niekolko-krat denne vychadzam z Prahy na D1 smer Pruhonice a pekne su tam 3 pruhy, lenze: v pravom je takmer prazdno, fakt tam nikto nejazdi! ( komplex menejcennosti?), a potom sa motaju80 az 90 v strednom a v rychlom cca okolo 100 az 110 a nikto neprejde do pomalsieho az po moj vyjazd - a tak v rychlom prude idu rozne dodavky, male nakladaky, proste vsetko okolo 100
ked sa ponahlam do krcmy a som zly, tak protestujem, ale
na niekoho zablikat je provokacia, prudko zacne gestikulovat a robit smiesne pohyby alebo brzdit!!!
Zappa
to je za volantom ten mamlas, co to tu horlivo obhajuje!
huh, a ze preco vznikaju tie problemy a nehody!?
niektory zato nemaju lahky život!!!
_MT_
Opravil bych tě na skoro nikdo. 😄 Když jsem v ČR, občas tím směrem jedu, a typicky většinu času strávím v pravém. V levém pak nevídám lidi jet 100-110. Uprostřed bývá kempařů dost, někdy je v něm hustěji než v pravém (který bývá prázdný, když nejezdí kamiony). Ale i tam je to spíš 100-110 než 80-90. Pak člověk řeší dilema, jestli jet 130 pravým (což bez kamionů nebývá žádný problém až po sjezd na Benešov, dál normálně nejedu), nebo dělat šaškárny s předjížděním přes dva pruhy.

Já tam však jedu jednou za uherský rok. Uprostřed jsem tam potkal i sanitky (bez majáků) nebo vojenský konvoj (včetně doprovodu vojenské policie). Na sanitky jsem zkoušel blikat, žádná reakce, na vojenskou policii ale ne. 😉
maxi!
aby som to upresnil - ja nepisem o celej D1 ale len ako spominam, medzi Prahou ( Chodov) a odbockou na Pruhonice. Preto som spominal tie rychlosti, nie na celu D1.
Len aby si ma chapal, ako som to myslel :-!
_MT_
Pochopil jsem, že nemyslíš celou D1. Sice jsi nenapsal, kde sjíždíš, ale tři pruhy jsou snad jen po ten sjezd na Benešov. Je pravda, že ten začátek bývá pomalejší. Kolikrát jsem si už říkal, jestli jsem nepřehlédl nějaké rychlostní omezení.

Když jsem tam byl naposledy, tak jsem tam potkal nějakého vtipného kamioňáka. Opakovaně přejel do odbočovacího a pak si to rozmyslel a střihnul to zpět do pravého průběžného, celkem dost prudce. 😄
maxi!
podla mna je aj zbytocne stavat tri pruhy - akonahle kamion zisti, ze su tri, tak dva prave su uz ich!!! A nam sa nic nezmeni, zostava nam aj tak iba jeden! :-!
removed
V kolik hodin takhle jezdis? Jezdim tudy denne kolem ctvrt na devet a prijde mi to vcelku v pohode.
maxi!
ja jazdim domov okolo obeda ( 13-14 hodina) a potom obcas okolo 17 tej, ked zajdem pre frajerku do skoly.
Vsimni si ten pravy pruh, je casto poloprazdny a lavy prud blokuju auta, co by normalne kludne mohli jazdit v strede.... je to skoda. Uz som to casto preberal so susedmi a tiez si to vsimli - do praveho sa nikomu nechce!
Vcera som sa vracal okolo 23.30 a siel som schvalne vpravo a v strede bolo osamele auticko a ked som ho aj predbehol nezakonne z prava, nadalej pokracoval sam v strede.
Neohrozene vpred! :-!
removed
Tak to bude jinej provoz. Rano je to fakt v pohode. V protismeru to ale byva masakr.
To, ze se ted mezi prvnim a sestym kilometrem par dni v pravym nikomu jezdit nechce docela chapu. Je tam navatej snih a blbe se do toho najizdi. Ale za normalnich okolnosti to nechapu.
Blue Sun
Tohle se bude z myšlení lidí vytrácet ještě dlouho. Jsme naučeni, že třetí pruh je pro kamióny, protože na 90% dálnice tomu tak bylo. I dnes je to značení u stoupacích pruhů matoucí: zmizely sice plné čáry,které "vytvářely" zákaz vyjetí z pruhu, ale zároveň zůstala značka pomalého pruhu. A co teď s tím? Jet v něm, nejet v něm?
_MT_
Vážně? Lidi, co znám, se k pruhu pro pomalá vozidla chovají jako k pravému. V zákoně totiž o něm není ani zmínka. Vypadá to, jako kdyby na tuhle možnost zapomněli. Z autoškoly si to ani nepamatuji, jen tu značku. Je pak rozdíl mezi přidaným pruhem a stálými třemi pruhy.

Že zmizely plné čáry (tedy přerušovaná zleva, plná zprava - smíš tam vjet, ale už ho nesmíš opustit), považuji za dobrou věc. Nic ti nebrání ho opustit a předjet, takže se v něm dá jet jako v pravém. Vyhláška nezakazuje v něm jet rychlým, jen říká, že je hlavně pro ty, kdo neudrží ani 60. Ty čáry však byly pastí.
Ja Prvni 123
příspěvky nahoře jsou tak odrazující, že jsem chvíli zapochyboval... ale nakonec přece jen stručně okomentuji😒br /> - povolená rychlost je 130.. vyšší je nelegální. Nikoho nesoudím, ale vynucovat si "přednost" je zcela nemístné.
- stav pravého pruhu místy normální použití neumožňuje. Tohle se snad už brzo změní... ale zatím v některých úsecích najíždí do levého pruhu i ty kamiony.
- s výjimkou výše uvedeného je projev tuposti držet se levého pruhu zbytečně, to je fakt
- současně ale ještě tupější, přesněji vlastně drzé je domáhat se toho, abych já, jedoucí 130, najel mezi kamiony - a intenzivně brzdil na 80, jenom proto, aby někdo se služební oktávkou a nebo 1.6 felicie na hlínách, případně s bílou dodávkou, mohl jet 150 bez brždění.. no to mi teda vlezte na záda
maxi!
asi to vobec nechapes!
nikto nechce po tebe, aby si zo 130 prudko brzdil medzi kamiony - nikto!
Ide o to, aby si zbytocne niekoho neblokoval dlhodobo.
A vsetko je ok!
Bavime sa o ohladoplnosti, predvidani a odhade - ja casto sam zacnem akcelerovat, ked sa priblizuje zozadu rychle auto, aby nemusel zbytocne brzdit ( a to idem pomerne rychle)
Mna zabija aj to, ze nepouzivaju svoju hlavu, aby dodrzali plynulost a tym aj bezpecnost! To, ze niekto ide rychlejsie, cca tacho 150-160 este neznamena, ze je nebezpecny jazdec a je mozno viac v strehu, ako dilino, co ide 115 a serinka na vsetko! :-!
_Karel_
Přesné.

OT: hezké české pravidlo: kdo jede o 5km pomaleji než já, je de.bil, co brzdí provoz,
kdo jede o 5km rychleji než já, je de.bil a nebezpečný šílenec. 😉
kuny
... no a to tu jeste nebyl rohypnol a podobna esa... >😒]
removed
Velmi dobře maxi...
Ja Prvni 123
Jo, nechápu to... vždycky, když mě dojíždí nějak magor zezadu, velkou rychlostí... najede mi až na kufr a vyblikává... a to dokonce nejen když je i mrňává mezera mezi kamiony vparvo, ale i když tam žádná mezera není!

Tak to vždycky znova nechápu... drzost spojená s blbostí... a často se ptám, jestli očekává, že se vznesu jako vrtulník, aby ON, pán silnici, mohl projet...

Dnes už jezdím relativně málo, něco přes 40 tisíc ročně, ale ještě nedávno jsem na silnici trávil podstatnou část svýho života - a tihle lidi by měli přijít o řidičák. Jsou nesvéprávní.

Ale pisálek se bude navážet do pár strejdů, co ano, zbytečně blokují levý pruh... jejich výskyt je ale významně nižší a nebezpečnost násobně nižší, než citovaných magorů.

Howgh.
narona
Přesně tak, a je to bohužel fenomén hlavně v ČR, aspoň tedy z těch zemí kde jsem jezdil, tzn. D, A, HR. It, CH, S, USA, BiH, Srb, GR. Jo vlastně ještě teda v zemi Heleny se najde plno magorů, ale ti po předjetí se na mě ještě usmějí >😁
kuny
to ceske sebemrskacstvi je dobra choroba. stejne potize vnimam i v cizine a samozrejme i v nemecku, v kterem je silne rozsiren jeste jeden nesvar - nepouzivani blinkru pri zmene pruhu.
narona
Ale já sebe nemrskám >😁 Čech nejsem. Mínil jsem tím to, že Češi a Moraváci nejezdí moc na pohodu. Projevuje se tady agresivita, ne temperament ten naopak schází.
kuny
... a to je take typicky ceske - zaprit sam sebe 😉
_MT_
To je zajímavé, protože v ČR potkávám mnohem víc lidí nezařazujících se do pravého (když ta možnost je, samozřejmě) než lidí lepících se mi na zadek. I když by asi nemálo lidí nesplnilo německé minimum, ohrožený se tak často necítím. V tomhle směru jsou asi nejhorší kamiony na pomalých úsecích, tedy v pravém (umí se lísat a vzhledem k jejich hmotnosti to vůbec není příjemné). Ani si nepamatuji, kdy na mne naposledy někdo blikal. Řekl bych, že mne častěji ohrozí při změně pruhu (obzvláště, když odečtu ty lísající se kamioňáky). Letce samozřejmě potkávám, ale většinou v levém ani nejsem, takže nemusím uhýbat. U nich mi také vadí, že se většinou nezařazují - pokud je za mnou v levém, tak je to pro mne signál, že mě předjíždí, a tedy sám nebudu předjíždět. Jak jednoduché. Bohužel to tak většinou nefunguje a musím zbytečně věnovat pozornost jeho vzdálenosti.

Ale pak jsem toho v ČR moc nenajezdil (dnes jsou to tak stovky kilometrů za rok) a typicky nejezdím ve špičce (a třeba D1 jsem za sjezd na Benešov nejel, ani nepamatuji, takže nemám ponětí, co se tam děje).
coolibra
A vy jste prosím kdo, že chcete rozhodovat o tom co je povolená a co není povolená rychlost? Nebo dokonce jestli někdo jede legálně nebo nelegálně. Pokud chcete o těchto věcech rozhodovat měl jste se dáti k dopravní policii, punktum. Co vás zajímá jestli někdo jede jako prase nebo jako anděl k tomu jsou tu jiné orgány. Jestli jste někdy dělal nějaký sport dobře víte, že váš názor jestli byla porušena pravidla nikoho nezajímají neboť rozhoduje rozhodčí . Pokud zavazíte uhněte a nezdržujte, vám je potom * co dělají druzí a proč jedou rychle. Každý občan má své povinnosti ale také má i své práva a mezi ně, světe div se, patří i porušovat právní normy, jak praví právní teorie. Samozřejmě s rizikem , že si následky ponese sám. Ale vo tom to je pane učiteli!
Paninaro
Levý pruh je primárně pro předjíždění. Žádné vozidlo, byť jedoucí povelenou rychlostí, by nemělo bezdůvodně bránit rychle jedoucím vozidlům v plynulé jízdě. Pokud pojedu po dálnici 130 a ve zpětném zrcátku vidím mnohem rychleji jedoucí a přibližující se vozdilo, mám okamžitě vyklidit jízdní dráhu a případně i krátkodobě zrychlit (pokud to nejde - nemám v tomto pruhu co dělat), abych uhnul. Pokud se chystám předjíždět pomaleji jedoucí vozidlo v pravém pruhu, a to vjezdem do levého pruhu, tak pouze tehdy, abych neomezil v jízdě rychle jedoucí vozidlo v levém pruhu. Ať si každý jede, jak rychle chce. Žádný řidič by neměl svou jízdou vychovávat ostatní. Až toto čestí řidiči, bude všem lépe...
narona
e😜ertů co si honí, no řekněme ego jízdou tryskem. Zpravidla nerad někoho brzdím, pokud to je jen trochu možno tak levý pruh uvolním a užívám si pohodové jízdy vpravo 😄 Chápu že někdo si užívá rychlejší jízdu, má schopnější auto, spěchá atd... Ideálně všechno dohromady ale to jsem naivní.
Jenže i to má svoje meze. Velice často se stává, že předjíždím kolonu kamionů s tak tak bezpečnými odstupy, jedu okolo 120, protože mi to víc nejede a hlavně i pokud by jelo tak nikdy člověk neví kdy kamioňák usne za volantem .... no a v tu chvíli se zezadu přiřítí (tzn ne 130 ani 140) fofrpasat či bávo, nalepí se že vidím mu do xichtu ale jeho světla ne. Mě to z míry nevyvede, jedu si pořád stejně, může mi políbit nárazník však taky řídím 2,5 tuny. Přeci kvůli těmto blbečkům se nebudu vecpávat mezi kamiony a riskovat život svůj i těch kamioňáků. I já když v této nebo podobné situaci dojedu něco pomalejšího tak naopak z výše uvedeného důvodu si od něj držím větší rozestup, aspoň na 2 sekundy.
Ja Prvni 123
Asi tak... ale jak si můžeš přečíst nahoře - nerozumím tomu.
😉

Když si vzpomenu, kolikrát se mi stalo jen za rok 206, že mi nějakej deb... dynamickej bez klobouku najel do té bezpečnostní mezery - a to může být i jen 1 sekunda!
Při 130 km/hod je jedna sekunda 36 metrů... 2 sekundy 72 metrů... u Prahy se jezdí tak 6 metrů... to je v těch 130 asi 0,166 sekundy.
A čtvrtina řidičů u toho telefonuje... = jediná jejich ctižádost je udržet se v jízdním pruhu. Víceméně.
kuny
no, myslim si, ze si pletes trochu obsah diskuze. nevsiml jsem si, ze by tu nekdo obhajoval magory, co se za nekym lepi a snazi se ho vyblikat/vytroubit z leveho pruhu, pokud se nema kam uhnout. ano, i takovi magori se na silnicich najdou a jsou nebezpecni. ostatne jako kterikoliv jini magori. stezejnim tematem clanku a diskuze jsou ovsem magori, co si z nejakeho duvodu osvojuji pravo spuntovat levy pruh, ackoliv pravy je volny. o tech je tady rec predevsim a nepochybuju, ze o jejich existenci nevis.
narona
A mě se právě naopak zdá, že tu lidi vesměs obhajují i ty magory a odsuzují všechny nejen skutečný brzdiče.

Jo a mimo vlákno ty argumenty typu můžu přece spěchat když vezu někoho do nemocnice mě taky dostávaj, to je vrchol arogance. Aby zabili někoho jiného...
_MT_
Tak to jsi četl asi jinou diskuzi než já. Nebo zřejmě i kuny.
Ja Prvni 123
No, vypadá to, že čte tu diskuzi co já...

😉
maxi!
aby sme si rozumeli - je nam jasne, ze ked jazdis s 2.5 tonovym vozidlom, tak mas ine dynamicke moznosti ako spominane bavoraky ci ine moderne auto, kde mozno tych tacho 150 je rovnako bezpecne ako tvoje 120. A ver mi, ze kazdy si v pohode pocka na tvoj predbiehaci manever, ked sa potom zaradis. Ja uz som neraz aj dakovne zablikal smerovkami, ked som ocividne zaznamenal, ze vodic mi doslova umoznil nestratit tempo!
Ide mi len o toleranciu a predvidavost. OK, nejazdim pomaly - ale stojim si za tym, ze to neznamena, ze som nebezpecny clen tej sebranky, co tu spominas! Casto idem v dazdi cez Vysocinu do 140 a spominane dodavky sa lepia na mna a predbiehaju ma snad 150-160
Dodavka!
removed
Nechci hazet dodavkare do jednoho pytle, ale stejne by tyhle uzitkace mely mit povinne tachograf, podobne, jako kamiony. Nekteri ti kluci v dodavkach fakt nemaji rozum.
maxi!
sebranka..... 8-s
nemyslim si, ze sme nejaka sebranka!
sme tu na webe o autach, takze je nas tu vela fandov do aut a samozrejme, ze radi tie auta aj vyuzivame a jazdime pre radost a casto cesta je ten ciel jazdy. A preto na tomto webe logicky sa schadza ine zlozenie ludi ako na inych forach! Ale ver, ze nikto tu nie je magor alebo sebevrah - prave naopak,schadza sa tu vela chlapcov, co rozumeju autam a vedia ich aj vyuzit a mat z toho radost!!! :-!
Ja Prvni 123
A to je právě to smutný... a vlastně důvod, proč sem ještě chodím a diskutuju s lidma, co povětšinou nechtěji diskutovat, ale jen se přidat do hloučku podobně pokřikujících.

Mám auta rád, skutečně se občas jedu dodnes projet abych se projel... nikam se nepotřebuju dostat.
Dokonce si troufnu říct, že auto řídit umím... i když ti, co to můžou okomentovat sem buď už nechodí vůbec, nebo hodně málo.
A vadí mi, že roste skupina lidí, co spojuje radost z jízdy s arogancí vůči těm ostatním. A často dokonce ani ne spojuje, ale zaměňuje.

A v levém pruhu dálnice se skutečná radost z jízdy nenalézá... a v součtu atmosféry diskuzí tady: ideální obraz je jedu v levém pruhu dálnice, aspoň 160, rychlost udržuje tempomat, jiný geniální vynález mi udržuje auto v tom levém pruhu, všichni ti otrapové a senilní staříci přes 50 let mi uhýbají z cesty už s velkým předstihem... abych já se nemusel ani dívat na cestu a mohl si na palubním počítači s aspoň 10" obrazovkou číst na facebooku!
A vrcholu dosahuje skupinka, co by podobné staříky v případě nekázně vychovávali u benzinových pump. A asi nejlépe tak, aby ani tam nemuseli osobně dělat nic. Možná by měly mít benzínky ve stavu vždycky tak dva boxery a tihle extra řidiči by vždycky jen označili toho, kdo potřebuje vychovat?
Možná by to mohlo jít přes ten facebook.. jako je tam "like", tak tam přidat tlačítko "potřebuje vychovat"?

Ne, tak pro mě řidičská nirvána nevypadá... a jasně, úmyslně trochu přeháním. Ale obávám se, že jen trochu.
Přečti si tady pár diskuzí a zkus o tom přemýšlet z tohoto pohledu.
narona
Lépe bych to nenapsal. Lidi tady jsou sice fandové do aut, což je dobře, jenže část z nich se domnívá že všichni co jedou pomaleji se jim musí hned přizpůsobit.

I max má díl pravdy, protože kroutiči volantem co jezdí jenom že musí, nebo ještě hůř kvůli společenské prestiži a řízení je nebaví jsou potenciálně taky nebezpeční.
kuny
lepe bys to nenapsal??? pritom takovy blabol. 😉
kuny
no, jestli mas takovyto pocit z mistni diskuze, tak je to minimalne na prasek, lepe na navstevu odborneho lekare.
Bubáq
Máte pravdu, narone! Základním pravidlem na silnicích by neměla být přednost zprava, nýbrž VZÁJEMNÁ ohleduplnost😒br /> - i když chvátám a jedu trochu nad 130, musím počítat s tím, že ostatní nechvátají a tudíž se na ně nebudu agresivně lepit
- i když mě ti rychlíci docela vytáčejí, přesto nebudu překážet a při nejbližší VHODNÉ příležitosti uhnu (s těmi bezpečnostními rozestupy máte úplnou pravdu)
Jenže chvátají především agresivní tupci, jimž výzva k ohleduplnosti způsobuje vyrážku v obličeji i na přirození; a v levém pruhu jezdí především ti, kterým dělá radost, že mohou ty druhé vytáčet až do vyrážky... Popř. mají na tváři knír či plnovous, což je totálně 100% znamení, že se jedná o strašně tvrdohlavé jedince. A ti si SVOU pravdu rozhodně prosadit dokážou....
_MT_
Myslel jsem, že základním pravidlem je neohrozit. A za ním bude neomezit. To jsou dvě věci, které se v pravidlech znovu a znovu opakují. Což tak nějak spadá pod tu ohleduplnost.
Bubáq
Ano, velmi vřele souhlasím! Kéž by se u Vašeho příspěvku objevilo alespoň 120 palců nahoru....
cape
trvale v lavom jazdim tak max na par usekoch D1 a aj to kontrolujem ci sa niektozo zadu neblizi.. a aj ked ide niekto rychlejsi v pravom pruhu ,uhybam v predstihu "pred neho"nech ma moze predbehnut zlava.
ked predbieham vlavom a a vidim ze niekto za mnou ide niekedy pridam a niekedy nie , zalezi od situacie ale nasledne hned ako mozem zaradim sa dopraveho.. aj tak sa ale vzdy najdu lepici ,ktori "nutia" cloveka pridat ..tych treba idealne ignorovat..
thespalek
Já bych skoro řekl, že až na jednoho dva extremisty si tu všichni rozumíme..problém je v té teoretičnosti - v tom, co si každý představí pod "dostatečnou mezerou" pro zařazení se do pravého pruhu.

Osobně děkuji všem, kdo se snaží tu mezeru vpravo vidět jako dostatečnou, když se k nim blížím... i těm, kdo začnou plynule zpomalovat, aby mi dali čas uhnout, když dojíždí mě.
Mig_35
V běžném autě asi není problém jet třeba z Brna na Bratislavu v pravém pruhu, ale s trochu sportovnějším naladěním podvozku z vás auto vytřepe duši. Jet po schodech hodinu v kuse nikoho nebaví.
Řešení je nasnadě, jet v levém pruhu co nejrychleji tak, abys mohl policistovi vysvětlit,
že se nezařazuješ proto, že se chystáš předjíždět😊
Tempomatové střelce neoblomně rozhodnuté okupovat tento pruh objet s dostatečným rozestupem zprava. Ideálně odstavným, přece jen je nechcete rušit v jejich rozjímání.
JiRkA997CZ
Mně se osvědčilo letět po D1 kolem 150 km/h - kola se nestíhaj vracet na vozovku (a to mam tlumiče sachs super touring) a pak to se mnou tak neskáče.
U většiny aut bude tahle rychlost asi výš, přeci jen, Fávo je lehounký a já vez jen 3 lidi a kufru nic 😉
...(Samozřejmě že jsem takhle rychle nikdy po české dálnici nejel, protože je to protizákonný, a kdyby jo, tak fuj na mne 😁 )
kuny
jj, fuj na tebe >😒] :yes:
Milinak1
Každý, s kým mluvím, se vymlouvá, že D1 je vymlácená, ale už je poměrně dost úseků opravených, a "leváků" neubývá. A i kdyby byla, každé auto má v povinné výbavě minimálně 3 zpětná zrcátka a řidič povinnost do nich také koukat. Takže tato výmluva neobstojí. Neobstojí ani ta, že když jedu 130 km/h, nemá mně nikdo důvod předjíždět. Na to přece máme orgány, kteří to mají posuzovat.
honzafi
Konečně věcný článek o tom, co BLBCI číst/pochopit nechtějí.
janjeravy
Teď ořed chvílí jsem narazl i na tohle >😁 >😁 [odkaz] - náhoda?