Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Proč je pomalá jízda v levém pruhu hloupá a nebezpečná? (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (155)
Pomalá jízda v levém jízdním pruhu ve Spojených státech amerických způsobí více nehod než překračování povolené rychlosti a i proto vzniklo toto krátké osvětové video.

Podle tvůrců videa existují na světě v podstatě dva typy řidičů. První z nich jsou mírně řečeno znepokojeni řidiči jedoucími bezdůvodně pomalou rychlostí v levém jízdním pruhu, zatímco ti druzí nemají ani ponětí o tom, že může být jejich pomalá jízda v levém jízdním pruhu nebezpečná.

Pravdou je, že pokud jede řidič se svým vozem pomalu v levém jízdním pruhu, pak zhoršuje plynulost dopravy a zároveň vytváří nebezpečnou situaci, která může skončit i hromadnou nehodou.

Relativně pomalu jedoucí automobily rozptýlené mezi pravé a levé jízdní pruhy nutí rychleji jedoucí vozy k neustálému brzdění a akceleraci, což se negativně projevuje na plynulosti dopravy a opět je zde riziko nehody, při níž dojde ke střetu mezi rychlejším a pomalejším vozem.

Pro zajištění co nejplynulejší dopravy je tedy samozřejmě nejlepší, když pomalejší vozy jedou v pravém pruhu, zatímco levý jízdní pruh zůstává volný pro rychleji jedoucí automobily.

Někteří lidé sice ospravedlňují svou jízdu v levém jízdním pruhu dodržováním maximální povolené rychlosti, ale podle výzkumu zmiňovaného ve videu je překročení povolené rychlosti mnohem méně nebezpečné než přejíždění rychlejších vozidel mezi pruhy ve snaze předjet pomalejší vozy.

Ve spojených státech amerických má proto prakticky každý stát nějaký zákon, který upravuje používání levého jízdního pruhu. Podle videa se má ve 29 státech jakýkoliv automobil, který se pohybuje pomaleji než okolní provoz držet v pravém jízdním pruhu a v 11 státech je pak levý jízdní pruh vyhrazen jen pro odbočování a otáčení.

Video pak jako příklad uvádí provoz na německých dálnicích, kde jsou úseky bez omezení rychlosti a je zde překvapivě nízká nehodovost. Jedním z důvodů má být skutečnost, že němečtí řidiči jsou zvyklí při pomalejší jízdě zůstávat v pravém jízdním pruhu, zatímco levý nechávají volný pro rychlejší automobilisty.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (155)
Avatar - Ada je zase tady
9. 1. 2019 01:03
Re: Co je to vůbec pomalá jízda v levém pruhu?
Pokud se za mnou někdo takový objeví půl metru ačkoli jedu tachometrových 10+, bliká dálkovými, nebo troubí, obvykle na něj bliknu zadníma mlhovkama. Z té půlmetrové vzdálenosti neodhadne, co červeného se mu to opřelo do očí a typicky zabrzdí, takže se mi vzdálí. No a potom se v klidu zařadím doprava a nechám ho projet. :-!
28. 12. 2018 19:22
Pokuty na to!
Teď ořed chvílí jsem narazl i na tohle >:D >:D [odkaz] - náhoda?
22. 5. 2017 10:24
Konečně
Konečně věcný článek o tom, co BLBCI číst/pochopit nechtějí.
10. 5. 2017 13:39
Výmluvy na vymlácenou D1
Každý, s kým mluvím, se vymlouvá, že D1 je vymlácená, ale už je poměrně dost úseků opravených, a "leváků" neubývá. A i kdyby byla, každé auto má v povinné výbavě minimálně 3 zpětná zrcátka a řidič povinnost do nich také koukat. Takže tato výmluva neobstojí. Neobstojí ani ta, že když jedu 130 km/h, nemá mně nikdo důvod předjíždět. Na to přece máme orgány, kteří to mají posuzovat.
7. 1. 2017 11:08
Re: Jsou horší věci :-)
Však jsem psal, že jsou dvě vteřiny doporučované a 0,9 je hranice pro přestupek. V hustším provozu moc lidí dvě vteřiny dodržovat nebude. Je to ohromná díra, takže láká ostatní k zařazení.

Je to asi otázka zvyku. Učili mě dvě vteřiny a vzdálenosti jsem neřešil (ani jsem neznal intervaly značení). Respektive vidím, jestli se přibližuji nebo vzdaluji, a časem jen ověřuji, že je odstup přijatelný. S odstupem 0,9 se dá jet, jen se musíš soustředit. K 0,5 to začíná být zajímavé.