Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

Zničí absurdní evropská legislativa celý autoprůmysl? Proč to v Bruselu vlastně dělají?

622 komentářů

moan78
Mohlo by sa po tomto clanku zdat, ze automobilky su ti dobri a utlacani a EU je ten strasiak a vykoristovatel. Pravda vsak bude niekde uprostred. Pekne podobnu situaciu popisuje Arthur Hailei v knihe kola. Mna len mrzi, ze v EU komisii si chce niekto postavit karieru na zakaze spalovacich motorov a ich nahrade elektroautami. Takze za mna, prisne znizovanie emisii spalovacich motorov je ok, ale castokrat spominany ekoterorizmus vidim prave v nezmyselnej aktivite urcitych skupin presadzovat elektroauta.
Kharl.ANTIDIESEL
jj TENDENČNĚ PSANÝ ČLÁNEK NA OBJEDNÁVKU = SAMÝ ŽVÁSTY SNAŽÍC MANIPULACE S VEŘEJNÝM MÍNĚNÍM !!

to je tak když ropná mafje [odkaz] využívá vydíratelnosti tepilní části populace tj póvlu socce prostýho lidu sotva s výučákem spřažená s AUTODEBILKAMA [odkaz] (auotomobilka nevyrábějící elektromobily) [odkaz] 😉

TEÉSLA JEDINĚ UTOPÍÍ DÍZLPRASE V BAŽINĚ [odkaz] [odkaz]
>😁
>😁 >😁
>😁 >😁 >😁
>😁 >😁 >😁 >😁
>😁 >😁 >😁 >😁 >😁
>😁 >😁 >😁 >😁 >😁 >:D
>:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D
>:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D :yes:
Kharl.ANTIDIESEL
Na trhu se Tesla Hardware 3 objeví již v první polovině roku 2019 [odkaz] obsahuje vylepšenou neuronovou síť, která má být podle Elona Muska nejvyspělejším systémem pro autonomní řízení na světě [odkaz]

a Superchargery [odkaz] se rozšíří. Těžit z toho bude především východní Evropa [odkaz]

😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 ;-)
Arese
Tesla by se hlavně v první řadě měla naučit svá auta vyrábět v alespoň trošku slušné úrovni dílenského zpracování, zatím je to katastrofa! Konkrétních otřesných příkladů je plný internet! >😒] >😒] >😒]
elektrikar
Zato VW plný kazítek a benzinové BMW ze kterých po 7000km lítají ojnice na chodník to je úžas sám o sobě >😁
Blue Sun
Ale aspoň to jsou prémiové ojnice, ne? Co je to proti spárám u Tesly? Ta sice možná šetří na zpracování, ale aspoň nešetří na pohonu, na rozdíl od těch tak vychvalovaných evropských značek.
Arese
Meleš naprosté kraviny. :-!
elektrikar
To jo, nevím čím jezdíš ty, ale já mám také své zkušenosti.

Mluvím o motoru 4.4 V8 twin-turbo. Třeba nedávno jsem viděl na mobile BMW M6 F12 v 7000km vyměněn motor na záruku. Moc se mi to auto líbilo, ale motor N63 je prostě z bláta a má konstrukční vady.

Nebo zde: [odkaz]

Kdo ten motor má, tomu se *** :no:
spaleny6
Takže ty zkušenosti jsou že si na bazaru viděl M5. To je dobrý. Já ten motor měl. Neměl jsem s ním žadný problém ale konstrukční vady má.
Blue Sun
Požádal bych tě i o důkaz, kdybys na to měl. Ale ty se zmůžeš jen na zvratky.
Arese
Vždycky, když někdo chce nějaká omezení prosazovat takto natvrdo nesmyslnými zákazy a nařízeními, lidská svoboda je v ohrožení. 😲
Orm
Ceny nafty / benzinu jsou jiz dnes v porovnani s plynem a elektrinou umele zatizeny obrovskymi danemi. Elektromobily ekonomicky nevychazeji a ekologicky nejsou o nic lepsi, nez klasicka auta. Vubec nerozumim tomu, co se v Bruselu deje.

Napada mne jedine - obavam se, ze za tim vsim stoji vyrobci a majitele solarnich / vetrnych elektraren. Vzhledem k nestabilite vyroby elektriny je nutne ji nekde skadovat a nejjednodussi zpusob, a to na naklady spotrebitelu, jsou elektroauta. Uz pred 10 lety tento system prezentoval napr. VW.

Naklady, ktere Evropane za tyto e😜erimenty zaplati, budou obrovske, nesmyslne, a prinos pro ekologii Zeme zanedbatelny.
KANKUNEN
Přesně jak to píšeš. Pole jsou pokryta solárními panely a platí se za ni násobně víc než za kolik se prodává. Tepelné čerpadlo je dotované při pořízení a navíc bez zvláštního tarifu by nebylo ani výhodné. A pokud jdeš koupit nějaké lithiové baterky do dětské hračky tak si uvědomíš tu šílenou cenu. Nic nemá žádnou logiku. Daně z PHM státy živí naopak na elektriku se doplácí. Taky mě napadá, jestli náhodou EU nechce omezit individuální dopravu.
topten
problem FVE je problem nesmyslne legislativy nastavene socanama v roku 2005 a zrusene az necasem v 2010.
tepelne cerpadlo je dotovany jen pro vyvoleny, rozhodne ne pro kazdyho.
zvlastni tarif pro tepelene cerpadlo je uplne stejnej jako pro primotop a vychazi vpodstate podobne jako klasicka 😱 - tedy topeni akumulackama a ohrivani vody v bojleru
posuzovat cenu AKU do auta podle par clanku co si koupis do nejaky hracky je na urovni psychicky nemoci.
CR kazdorocne vyhodi za nakup cca 70mil barelu 4-10mld dolaru a vpodstate primo podporuje russaky ve zbrojeni proti nam
Kharl.ANTIDIESEL
jj
kdo věří zaplacenýmu plátku idnesu že se bureš dobrovolně vzdá 5% rejža na celkový spotřebě státu benzínu [odkaz]
>😁
>😁 >😁
>😁 >😁 >😁
>😁 >😁 >😁 >😁
>😁 >😁 >😁 >😁 >😁
>😁 >😁 >😁 >😁 >😁 >:D
>:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D :yes:
autopopelnice vám chtějí zlikvidovat tak až vás vomrzí podávat si kliku v servise >:D
ELEKTROMOBIL JE BEZÚDRŽBOVÝ !!! [odkaz]
Arese
Zalez, elektroprevíte! >😁
kesumb
To, že tepelné čerpadlo není výhodné není pravda. Z principu funkce vyrobí z 1kWh elektrické energie víc tepla, než topná spirála. To jestli se to vyplatí nebo ne, záleží na konstrukci budovy, umístění a hlavně na dostupnosti infrastruktury, tím mám na mysli plyn nebo dálkové topení.
Každopádně pokud přepočítáš do nákladů na topení každoroční revize komínu a plynového kotle, rozvod plynu a další náklady s tím spojené, tak je topení elektrickým TČ alternativou, která se nijak zásadně náklady od plynu neliší.
elektrikar
Topím tepelným čerpadlem vzduch - voda. Teď jsem měřil při -4C venkovní teploty příkon 3,2kW elektrických, výkon do vody 5,5kW. Při venkovní teplotě 5C příkon 3,2kW el, tepelný výkon 10kW. Topím tím 3. sezonu. Náklady na topení spadly o 70% (ohřívám tím také TUV).
kesumb
Jaká je výstupní teplota vody? V domě, kde to provozuje kolega, je nastavená teplota do podlahovek kolem 40 stupňů a vychází ten poměr i trochu lépe, než uvádíte. V teplotách trošku pod nulou je to i přes 1:2.
Já tím chtěl říct, že třeba pro novostavbu s možností podlahovek bych to ani neřešil a jiný způsob topení nezvažoval. Pro byt někde v bytovce je jednodušší provozovat lokalní plynový kotel nebo dálkové topení, pokud je dostupné (ikdyž ceny dálkového tepla dost "upravují" různé organizace poloměstského charakteru...). Každopádně napsat, že tepelné čerpadlo není výhodné je naprostý nesmysl.
elektrikar
Je to přesně jak píšete a tak to každému říkám. Já topím jen do podlahovek a topím 32C. Pokud jde o starší RD s radiátory je rozhodně ekonomicky nejlepší kondenzační kotel, pokud je to možné. Ekologicky ja na tom kondenazční kotel také velmi dobře - má dobrou účinnost a spalování je čisté.

K tomu poměru, započetl jsem tam tolerance v neprospěch TČ abych zde nebyl osočen nevěřícími Tomáši. Takže je ve skutečnosti o něco lepší.

Zde je ukázka jednoho mého měření: [odkaz]

Teplota výstupního topného média je tak vysoká, protože čerpadlo bylo nastaveno na maximální výkon z důvodu měření (při provozu je topný faktor o něco vyšší).
kesumb
Sice už je to dost offtopic, ale zvažuju TČ na chalupu (velké radiátory, ale dům starý 100let). Nechci to zateplovat nějak extrémně, protože tu jsem párkrát za zimu a navíc ještě ne dlouho, takže konstrukci ani plně neprohřeju).
Nicméně mi jde o to, jak se životností a ekonomikou provozu liší čerpadlo (voda/vzduch) co má všechno venku a ohřívá přímo otopnou vodu (vím nějaké ztráty vedením) od toho, co je jakoby invertorové (tedy má i vnitřní jednotku a mezi nima běhá nějaké "chladivo".
Ohřev TUV nepotřebuji.
Vždycky jsem se totiž setkal s tím, co má dvě jednotky a bylo to v novostavbách. Takovéhle řešení, které tu zvažuji, je už dost na míru a taky na hraně.

Jinak díky za měření, dobrý počin!
elektrikar
To bych určitě TČ nedoporučoval. Aby bylo výdhodné, musí být maximálně využité. Rozdíl mezi splitovou a sloučenou jednotkou je hlavně ve složitosti instalace, protože v případě splitu se musí mezi venkovní a vnitřní jednotkou instalovat chladírenské trubky obsahující chladivo R134a, vyvakuovat a naplnit chladivem. To musí dělat odborný instalatér.

Invertorové čerpadlo znamená, že čerpadlo má motor na střídavý proud a frekvenční měnič který dokáže regulovat otáčky kompresoru a tudíž výkon (např. od 30% do 100%, pár let zpět bylo pouze 0% nebo 100% - nic mezi).

Další nutná věc - Scroll kompresor [odkaz]

Takže připadá v úvahu invertorové TČ se Scroll kompresorem.

Vždycky je na prvním místě je dobré zateplení a pak až investice do zdroje tepla.

Pokud tam jste párkrát za zimu, tak rozhodně doporučuju vytápět dřevem / briketama max. rozvod teplého vzduchu. Musíte tam udržovat teplotu, pokud tam nejste?
kesumb
Díky za upřesnění, to jsem nevěděl..
Měl bych to hlavně na temperování a případně pak na dotápění, až se dům zahřeje po vyhřátí dřevem. Je tam kotel na dřevo a radiátory a dvoje kachlová kamna. Celé jsem to před časem dimenzoval tak, aby bylo možné z temperovaného domu (cca 10 stupňů) dosáhnout dostatečně rychle příjemné teploty (třeba 3 hodiny). To se celkem povedlo a funguje to. Jenže když jsem tam dýl, tak mě nějak přestane bavit to topení v tom kotli (přecijen je toho dřeva strašně moc, popel a vůbec jsem zmlsanej). Topit ale zase elektrokotlem mi přijde vyhazování. Spíš mě to mrzí, než že by to nějak extra vycházelo.. Když to dopočtu, tak tu protopím cca 15-20 tis ročně (8 hodin sazba), takže návratnost mi vychází tak nějak na hranu životnosti.
Chtěl bych to mít tak, aby mi TČ temperovalo a pak po vytopení domu třeba po dvou večerech dohřívalo dům (topit v kachlovém sporáku mi neva). Co tu mám vyzkoušeno, tak 12kW příkonu elektrokotle by na to s přehledem stačilo (topení 8 hodin nízké sazby).
Kdybych tu bydlel, tak bych určitě lepší zateplení řešil. Ale takhle mi teplotní spád při temperování vychází nízký. Stropy jsou zatepleny a okna nová. Fasádu se mi dělat nechce.

Neposlal byste mi prosím odklaz na nějaké rozumné TČ v kategorii tak obdoby těch 12kW tepla?

Edit: ta spotřeba elektřiny je pouze k temperování, k topení když tam jsem to skoro nepoužívám.
elektrikar
To bych pak šel max. do TČ vzduch - vzduch a dost bych ho poddimenzoval. Na jaro a podzim by to stačilo a v zimě to stlačí spotřebu dřeva, temperování také OK.

Zkuste si spočítat ztráty zde😒odkaz]

Případně to lze také odhadnout pokud znáte výkon toho kotle na tuhé.

Ja jsem měl například kotel 24kW, udělal jsem zateplení a TČ vycházelo na 17kW. Dal jsem 11kW s tím, že budu v krutých mrazech pár dní dotápět krbem. Zatím jsem za 3 roky ani jedenkrát nedotápěl.

TČ mám dobré zkušenosti s DeDietrich a Nibe.
kesumb
Kotel na tuhá paliva mám 25kW a je to zbytečně moc, respektive využívám to pouze na to vytopení po příjezdu, pak nárazově. Elektrokotel má 12kW a na temperování (8 hodin denně, maximální teplota vody 60 stupňů) to stačí akorát. Na dotápění přes noc a odpoledne (8 hodin sazba) by to stačilo tak akorát..
Každopádně díky!
elektrikar
Minimálně bych vyměnil okna za trojskla, máte tam hodně velké tepelné ztráty. Udělal bych základní zateplení a uvidíte jak se to projeví na topení.

Zapisujte si stavy elektroměru kolik je spotřeba na temperování.
kesumb
Výměna oken se mi nikdy nevrátí, jsou tu plasťáky dvouskla asi 5 let starý. Podívám se na podkroví..

Díky a mějte se!
_Karel_
Já teď dávám do "levnějších" domů levné čerpadlo vzduch/voda (invertor), které má kromě vnější jednotky uvnitř jen krabici o velikosti menšího plyn. kotle, a topí přímo do trubek (bez nějaké akumulační nádoby. Celá instalace vč. vestavného elektrokotle coby záložníh👋pomocného zdroje cca 120tis. Bez ohřevu TUV , ten řeším jinak.
elektrikar
Jj, je to mnohem levnější řešení. U TČ se téměř vždy topi do trubek, protože akumulace nemá kvůli potřebě co nejnižší teploty topného média žádný smysl. Ta má smysl u kotle na tuhé, kde si natopíš akumulačku na 80C a pak z toho chvíli topíš. Pokud si akumulačku natopíš na 37C, tak je to k ničemu.

Pozor na ten kompresor, Scroll je oproti pístovému kompresoru úplně jinde z hlediska životnosti a počtu rozběhů.

Jinak TČ, protože je reverzibilní, také v létě klimatizuji. Jen je potřeba hlídat kondenzační bod, ale vychází to dobře. Výstupní teplota vody do podlahy je cca 17C, rosný bod 16,3C a stačí to ke schlazení konstrukce tak, že už není potřeba konveční klimatizace. V tomto režimu má TČ el. příkon asi 1000W.

Nejlepší řešení je pasivní dům a na velmi lehké přitápění pouze přimotopné fólie do podlah.
_Karel_
Doma mám čerpadlo od NIBE a chlazení je super. Do trubek mi jde až 16st. a dům to vychladí z 28st. na příjemnou teplotu během jednoho dne.
Nejsem si pasivem tak úplně jist (finanční výhodnosti). Tím spíš, pokud si ho nepostavíš sám. S dotacemi je to jiná, bez dotací to vidím spíš na fandovství, než jasnou fin. výhodnost. Ale nic proti.
elektrikar
Je to tak, já to beru z pohledu, že jsem schopný si to zařídit sám... To jsou pak jiná čísla, než když ti to někdo dělá "na dotace".

Fin. výhodnost pasivního řešení určitě nebude na prvním místě. Jen se mi moc líbí ta myšlenka - proč složitě řešit nějaký problém (vytápění), když ho můžeme odstranit úplně. :-!
_Karel_
Souhlas.
kesumb
Nemáte prosím odkaz na to TČ?

díky moc
_Karel_
My si vykáme? 😉 ,
To čerpadlo dělá např. Nordline, s výkonem 8,5kw stojí cca 40t (venkovní jednotka). Chlapík, co mi to montuje, k tomu dodá zbytek. Můžu poslat kontakt pro info, ale je z JM.
elektrikar
Pokud to čerpadlo poddimenzujete, bude stačit i fixspeed od Nordline (nepotřebujete invertor). Určitě bych si dal pozor na minimální teplotu vody se kterou je čerpadlo schopné pracovat, to by mohl být v případě temperování problém.

Zkuste popřemýšlet také o něčem takovémto [odkaz]
kesumb
Takovouhle věc používám v kanceláři (myslím LG) a je až neuvěřitelný, kolik tepla to dá z příkonu 1100W. Ale nechce se mi tahat další rozvody po baráku, radši bych tu vodu..
spaleny6
Tchán si ted koupil tepelné čerpadlo protože dotace. Přispěli jsme mu na to 120tis. Nekup to když je to tak výhodný. Barák vytopi maximálně na 19° a tak až opadne strach z nějaké kontroly pošupajdí kotel na tuhá paliva zpátky do baráku. Někomu se čerpadlo vyplatí, někomu ne, ne každej ho navíc umí zrealizovat aby fungovalo. Obecně ale je už v lidech zakořeněno že čerpadlo = úspora a výhody.
elektrikar
Pak mu to musel navrhovat nějaká * a stal se obětí podvodu. Kde jsou dotace, tam se objeví podvodnící a obchodníci s deštěm. To tak je.
spaleny6
Za co mi dáváte mínusy vy bambusáci? Za to že netvrdím že tepelné čerpadlo je za každých okolností výhodné?
_Karel_
Tak vážně bez urážky - ale pokud mu čerpadlo vytopí barák jen na 19st., je pitomec buď on nebo realizační firma, popřípadě oba.
spaleny6
O tom není pochyb. A? Proč to konstatování zjevného, když to navíc píšu už v prvním příspěvku?
_Karel_
Palec ode mě žádný nemáš. Ale proč tedy polemizuješ s výhodností TČ zbastlenou instalací? Samozřejmě, že se nehodí vždy a všude, ale argumentovat tím čím jsi argumentoval...
spaleny6
Někteří tady tvrdí, tepelné čerpadlo je výhodné. A já říkám že je výhodné, ale jen pro někoho a za určitých situací. Jsme ve shodě.

Zvláštní je že se nikdo nepozastaví nad tím že to platíme z našich společných peněz.
_Karel_
U novostaveb, pokud stavebník úplně totálně nekálí na zateplení, je podle mě výhodné vždy. I bez dotací. Zbude jen otázka, jak drahé TČ koupit.
elektrikar
Určitě by si měl zavolat nezávislou osobu na posouzení co je špatně. Ty hovada totiž neumí TČ ani nastavit, berou peníze a děj se vůle... Už jsem několik takových prasečin u znamých řešil.

Příkla😜 novostavba RD připravena na plyn😒br />
okruh podlahovky směšovač studené a teplé vody okruh na plynový kotel

Taže ty hovada nainstalovaly TČ místo plyn. kotle, nastavily teplotu TČ na 55C, oběhové čerpadla na maximum

Na směšovači nastavili 30C a odchod.
spaleny6
Co je špatně je vcelku jasný. Jedná se o 200 let starej statek bez zateplení a se strašnejma oknama a poddimenzované čerpadlo. Říkal jsem mu že to fungovat nebude, pár čerpadel už jsem měl. Já primárně nechtěl řešit potencionálního tchána a jeho průser, ale jen dát obecnej příklad že ne vždy se to vyplatí. Já znám docela dost dalších případů kdy to lidem nefunguje, ale většinou o tom ani nechtějí mluvit aby nevypadali jak pitomci. Ono tchánovi by se to nevyplatilo ani kdyby to fungovalo jak má, protože má vlastní les a v něm dřevo zdarma.

Je to stejná blbost jako když někdo řekne že elektromobil je výhodný. Pro někoho extrémně, pro jiného ne. Přijde mi že lidi berou něco kategoricky a nikdo už se nechce bavit o eventualitách které mohou nastat. A proto jsem o tom začal psát.
elektrikar
A proč neudělá základní zateplení, tj, vyměnit okna, zateplit stropy a zateplit obvodové zdivo? Hned bude mít se stejným T.Č. 24C.

Jak jsem psal - první se řeší zateplení, pak až zdroj tepla. V některých případech je rychlost investice do zateplení dramatická (klidně pouze i několik topných sezon). Kvalitní trojskla se dají sehnat za rozumné peníze a je to ihned poznat.

Co se týče elektromobilů - jedna věc je použitelnost a druhá věc jsou manipulace a bludné úvahy, které něktěří lidí vědomky / nevědomky šíří.
spaleny6
Nejsem můj tchán, takže nevím proč on něco neudělá. Nejspíš kvůli tomu že to stojí peníze. V tomto případě bych to odhadl tak na milion a půl.
elektrikar
Tak to dopadá, když se řeší následek místo příčiny.

Jinak okna to je záležitost v jednotkách tisíc za okno.
spaleny6
A vy víte kolik má můj tchán na svém statku oken a jak jsou veliká?
elektrikar
A umíte násobit?
spaleny6
Mířil jsem jinam. Vy jste okno mého tchána nikdy neviděl, ale víte že bude stát jednotky tisíc. Diskuze o ničem.
elektrikar
[odkaz]
Googlit
10 let topim tepelným čerpadlem vzduch-voda viessmann vitocal 350A s celoroční účinností 5, bez dotace a bez tarifniho zvýhodnění. Klimatická oblast severní Morava, 250 m n. m. I kdyby si topil odpadem co najdeš v popelnici tak to nebude levnější. Pojištění toho systému na 20 let funkčnosti stojí u Kooperativy asi 150,- Kč ročně.

Jenom kolenovrt co slyšel o tepelném čerpadle v hospodě může tvrdit že je to nevýhodné. Technik co má všech 5 v hlavě pohromadě neutratí za veškeré energie pro 5 člennou domácnost na vytápěné ploše 200m2 více jak 20 tis ročně. A příští rok už mám nasmlouvanou elektřinu ještě levněji. :-!
elektrikar
Mám stejnou zkušenost, čerpadlo DeDietrich AWHP 11. :yes: :-!
vondry87
Tak my máme komplet energie za cca 25 tis. ročně s plynovým kondenzačním kotlem. Takže možná nemáme všech pět pohromadě, ale faktem je, že s tepelkem by roční úspora byla cca 5 - 8 tis. ročně, takže návratnost investice cca odpovídá životnosti tepelka. Platí pro dobře zateplený dům. Tím nechci obhajovat nebo hanit ani jednu technologii. To ani nejde, protože to opravdu vychází cca nastejno. My nakonec zvolili plyn ze 3 důvodů a) přípojka v ceně parcely b) nízké pořizovací náklady (stavěl jsem bez hypo, takže ty peníze jsem rád utratil jinde) c) nekonečno teplé vody (plynový kotel má malý zásobník vody, ve kterém se voda stíhá průběžně dohřívat, takže nikdy nedojde teplá voda a zároveň v technické místnosti zabírá jen velmi málo místa). Za nás tedy s plynem maximální spokojenost, ale do budoucna TČ určitě nevylučujeme, příprava na to je.
spaleny6
Mám řadu kamarádů co vlastní VZT firmy a všichni shodně tvrdí že životnost TČ je značně nadsazená. Mnohdy mění kompresory už po sedmi letech a to značně zamává s návratností.

Já třeba TČ používal v nonstop provozech na chlazení i topení a zcela jistě se během několika let vyplatilo. Doma by to pro mě ale taky nemělo ekonomickou logiku.
elektrikar
To jsme tady psali, pokud je v místě plyn, vychází náklady na vytápění líp. Ne každý má plyn, elektřinu má každý. Základ je dobré zateplení.
topten
elektriku si umime vyrobit z vlastnich zdroju, ropu ne
na rope jsme zavisli na diktatorskych rezimech jako jsou arabaci a russaci
jestli chceme udrzet aspon nejakou energetickou nezavislost, EU musi snizit podil fosilnich paliv puvodem z diktatorskych rezim

1litr nafty je zatizenej spotrebni dani 10.95kc, pricemz 1 litr nafty obsahuje 10kWh energie
1kWh energie nafty je zatizena spotrebni dani 1.095kc.
kdyz vezmes elektriku, z kazdy kWh platime 0.50kc na podporu OZE, coz je neco jako dan. dalsi az polovinu ceny elektriky dela regulovana slozka.
kdybys chtel na elektriku uvalit dalsi dan na urovni spotrebni dane u nafty, znamenalo by to kazdou kWh zdrazit o 1.095kc, coz u nekterych tarifu ani moc znat nebylo, na provozu elektromobilu v porovnani se spalovakem uz vubec ne.

takze tvrdit, ze nafta/benzin jsou zatizeny obrovskymi danemi, zatimco elektrika ne, je demagogickej blabol
Blue Sun
Kdybys do toho nemíchal tu svou pí*áckou politiku, bylo by to i na plus... takhle jsi jen na pěst.
WinDiesel
Celou dobu jsem si myslel že je to jen troll a on se z něj vyklubal trapný progresivistický neomarxista.
Hammunasakra
Celou dobu sem si myslel že si zpátečník = a si zpátečník >😒]
Blue Sun
Mluvíš cizí řečí. >😁 Co je "progresivistický neomarxista"?
Podle mého názoru je to prostě jen zmanipulovaný blb, který nevidí za "pravdu" médií.
Hammunasakra
Nojo ale kterejch médií? >😁

Spíš [odkaz] [odkaz] nebo [odkaz] [odkaz] >😒]
Blue Sun
Když se podíváš na jeho protiruské výstřiky, tak spíš něco jako Forum 24 a podobné blitky. Jestli Aeronet je spodina, tak vůči Forum 24 je to pořád objektivní žurnalistika.
Hammunasakra
Ona to přestává bejt sranda [odkaz] fajt bych to nečekal = kam až to zajde
DonVito
:yes😒br />
Pekna diskuze se nam tu rozjela 😄
Warrual
ale jen ty evropské. 8-s
Blue Sun
Legislativa nikoho nezničí. Automobilky se zničí samy, pokud se nepřizpůsobí. Proč neřvou stejně v Číně, proč neprotestují? Čína jasně rozhodla a tečka, nikdo ani nepípl. Tady se kolem všeho dělá příšerná hysterie a výsledek vidíme na letošních prodejích. Jen pár bylo připravených a ostatní do poslední chvíle doufali, že to nějak uplatí. No, neuplatili...
Hammunasakra
:yes: :-!
Arese
Přesně, když něco v Číně nařídí tamní komoušská vláda, "nikdo ani nepípne" - pochopitelně, jinak bys skončil v kriminále nebo v koncentráku. Do roku 1989 jsme něco podobného v mírnější verzi zažívali i u nás. A to je jako fakt tvůj ideál, to bys chtěl u nás obnovit? Taky by ses taky chtěl jezdit do Číny "učit, jak stabilizovat společnost"?! 8-s 8-s 8-s Z myšlenkových pochodů některých jednodušších Čechů je mi i 29 let po revoluci na zvracení... 😲 😲 😲
Blue Sun
Ale pi*u. Meleš totální nesmysly, ty "jednodušší Čechu". Evropské automobilky se klidně ozvat mohou. Třeba říci, že se toho nebudou účastnit, nebo že je čínský trh nezajímá. Ale kdepak, můžou se přervat, aby splnily jejich přání. Plnou držku keců, ale čínské prachy jim nesmrdí.
Arese
Hele, co nařízují komouši v Číně, je mi víceméně u pr...ele, tady se bavíme o bruselském ekoterorismu v rámci EU!
Hammunasakra
Hele neni = tam i tady k tomu došli ze stejnýho důvodu. No nejen v Asii a Evropě
Blue Sun
Ty jsi z EU tak nemocný, že nedokážeš ani rozumně přemýšlet. Vezmi si prášek.
Hendly
je mi neskutečně smutno z tak povrchního článku plného chyb a nelogičností. Vznikl snad z důvodu, že přiláká čtenáře, nebo že bude dost přispěvatelu pod článkem?
Není spíš než na soustavném hanění EU čas zamyslet se jak tedy dál?
PS:Ten článek přece není odborný, není to esej, rozbor nebo zamyšlení. Co to vlastně je?
A co jsou ty příspěvky plné nenávisti a flustrace pod ním? To sebou necháte takovým hloupým článkem manipulovat?
Orm
Jake ma chyby a nelogicnosti? A jak tedy dal? Konkretne!
Hendly
Třeba jen tvrzení, že vnucuje elektromobilitu. To není pravda, jen dává limit CO2, jakým směrem půjdou automobilky nevnucuje. Stejně tak tvrzení "perspektivnější vodíkový pohon" atd.
Domněnky o ztráte pracovních míst, dohady a "sebevraždě průmyslu" tohle jsou věty z nějakého konspiračního webu, ne z technického článku.
Ham.
Vnucuje. Jednoduše tím, že CO2 spotřebované na výrobu el. energie nezapočítává elektroautům do bilance emisí. Takže el. auto má emise nula přičemž z logiky věci to není pravda. Je to stejně absurdní jako třeba vydat zákon, který by dělil vrahy na dvě skupiny, ten kdo vraždil přes den je vrah, ten kdo vraždil v noci není vrah.
Hendly
To je furt ale překrucování. Započítává se benzínům do produkce CO2 taky výroba benzínu? Ne. Tohle jsou 100x vyvrácené tvrzení.
Hlavní otázka je, jak teda dál? Jezdit do roku 2050 ve spalovácích co žerou 6 na sto? To je budoucnost evropy?
traveldrive
S tým prekrucovaním máš 100% pravdu. Odporcovia elektriny kričia stále, aby sa emisie vznikajúce pri výrobe elektriny tiež započítavali, naopak, pri výrobe palív už im to nevadí, a tam je tých emisií výrazne viac, pretože okrem výroby, ktorá takisto spotrebováva kvantá elektrickej energie treba počítať aj distribúciu, pretože benzín a nafta nejdú na čerpačky po kábli ako elektrina...
Na druhú stranu nad počínaním úradníkov EÚ sa naozaj treba pozastaviť, limity sú extrémne ostré a rýchle, takže otázka, komu vlastne to všetko slúži, je na mieste. Zmeny, aj zásadné zmeny sa predsa dajú robiť aj inak, a pokiaľ ide o ekológiu, je trochu zvláštne šliapať na to tak výrazne a brutálne prakticky len v jednom odvetví.
Je to všetko politika, už dávnejšie tuším, a ľuďom to celkovo pomaly dochádza, že celá EÚ si podrezáva konár pod sebou. Evidentne má medzi sebou vplyvných ľudí, ktorým nejde o Európu, ale sú v službách zámorského pána, ktorý si tak de facto robí s polovicou sveta čo chce. Ale to už nie je o autách.
Ham.
Tak jako se plynové elektrárně nezapočítává produkce CO2 potřebná na těžbu, zpracování a distribuci plynu, tak jako se uhelné elektrárně nezapočítává produkce CO2 potřebná na těžbu, zpracování a dopravu uhlí, tak jako se jaderné elektrárn nezapiočítává produkce CO2 potřebná na těžbu a úpravu uranu, tak se autu nezapočítává produkce CO2 potřebná na těžbu, zpracování a distribuci ropy (a nezapočítává se ani hromadě tepelných elektráren ve světě spalujících ropu, třeba v USA).
Ale klidně by se započítávat mohla, ale pak oběma směrům. V Německu se mnoho el. energie vyrábí v tepelných elektrárnách spalujících CNG a strategický směr mají uhelné zcela zavřít a převést na CNG. Je jedno jestli CNG spálím v elektrárně nebo v autě se spalovacím motorem na CNG, kilo spáleného CNG v elektrárně vyprodukuje stejné množství CO2 jako kilo spálené v autě a na výrobu bylo spotřebováno zcela shodné množství CO2. Přesto eletroauto (pro účely emisí podle evropské legislativy) má započítanou nulovou produkci CO2, kdežto auto se spalovacím motorem na CNG má produkci CO2 ze spalování CNG započtenou, evidentní nesmysl, který může "vymyslet" jenom člověk bez základního technického vzdělání.
traveldrive
Myslíš, že množstvo spáleného CNG na 100 km v aute, alebo na výrobu elektriny pre EV, ktorá zabezpečí jazdu na 100 km je rovnaké? Tiež sú isté rozdiely vo výrobe zložitého spaľovacieho a voči nemu jednoduchého elektrického pohonu.
Ale čo sa týka započítavania emisií, tak súhlas; je jedno, čo sa bude počítať, ak sa to bude počítať všetkým rovnako.
Ham.
Je úplně jedno co si myslím, podstatné je, že elektroautu se třeba v tom Německu započítává nula emisí i když převážná část el. energie se tam vyrobí z CNG, kdežto autu na CNG se započítává skutečná spotřeba spáleného CNG.

A na tvou otázku jaké je množství spáleného CNG na 100km jízdy v elektroautě a v autě s motorem na CNG exaktní odpověď nemám, ale myslím si, že v autě na CNG je to o něco méně. Vlastní plynová turbína v elektrárně má sice vyšší účinnost, ale ta je degradována ztrátami při transformaci NN/VN, tepelnými a indukčními ztrátami na dálkových vedeních, ztrátami při transformaci VN/NN, ztrátami na lokálních rozvodech, ztrátami při nabíjení, ztrátami při vybíjení v autě, ztrátami v elektromotoru auta, takže výsledek bude v každém případě velmi těsný, rozhodně ne žádné 10:0 pro elektrárnu. Ale v tom je právě problém, u té elektrárny to nikoho netrápí a tudíž to nikdo nesleduje (nikdo nepenalizuje elektrárnu za to kolik z kila CNG vyrobí kWh), kdežto u motoru na CNG se počítá každý gram spáleného CNG a obratem se promítá do pokut za emise CO2. A to je od základu špatně a zcela postavené na hlavu.
traveldrive
Súhlas.
abc
veru veru, presný rozbor, konečne to niekto rozobral aj podrobnejšie technicky,
základný problém je v tom, že o týchto veciach rozhodujú politici a podnikatelia,
t.j. rôzne lobby, tí sa potom snažia nastaviť zrkadlo tak, ako im vyhovuje, pozrime sa napr. do Jasnej n Nízkych Tatrách, čo podnikateľská lobby urobila s krásnou prírodou, kt. si tam pamätám ešte aj po revolúcii, dnes sa rúbu stromy pri Vrbickom Plese, stavia sa hotel vedľa hotela, totálna katastrofa, niekto povie, že Fico, ale toto sa deje za všetkých politických garnitúr, takže problém bude asi zásadnejší,
praděda7
Zajímavé, že Evropa se stala nejvíc úspěšnou právě v době, když tu EU a její regulace ještě nebyly. :-!
WinDiesel
A zaostávání Evropy bylo zahájeno v momentě kdy se nevolení mocipáni v Bruselu chopili žezel …
Mimochodem, to Obama přišel se stejnými limity v USA před cca 3 lety. Potom se ještě agentura EPA limity na poslední chvíli snažila zabetonovat, ale Trum jim vypálil rybník a tyto nesmyslné limity zrušil.
A jak vidíme, nikomu to neublížilo, Tesle se daří, ale klasické automobily jsou stále žádané.
A to je důvod proč EP a EK konají jak konají. Vyděsilo je že bez "regulace" nebude o elektromobily "dostatečný" zájem. Tak hold "když to nepůjde po dobrém, půjde to po zlém". Aneb když to nejde silou, půjde to ještě větší silou, metoda "ruského kladiva".
Takže je to v neomarxismu parlamentní většiny v EP a v jejich sluníčkářství, zelená frakce je velice silná (zelení zjistili že když budou chodit k volbám do EP, jejich hlas bude mnohem silnější a budou moci nařizovat ekonesmysly seshora).
No a protože ti ostatní k volbám do EP moc nechodí, tak je teď 30% EP v zelené barvě. Nesmíme také zapomínat že třeba v Německu zezelenaly všechny strany, protože se snaží s německými zelenými mozky soutěžit.
topten
tesla ma vyprodano a nestaci vyrabet
to se o spalovacich rict neda ani nahodou
takze kdyz mam zalusk na elektroauto, tak mam chodit 2 roky pesky nez se na me dostane, nebo ohnu hrbet a jeste naposledy koupim spalovak???
praděda7
To je hloupý argument a ty to víš. Na Teslu se čeká, protože je momentálně v US módní záležitostí a nabídka EV je zatím tristní.
Hammunasakra
To vůbec není hloupý! Je to zajímavá absurdita = problémy sou většinou z přebytku kapacit ne z přebytku objednávek 😉

Zapomněl si na takovej malej kontinent jménem Asie = tam je zájem o EV největší = my Evropa bohužel hlavně dík zaostalejm chudejm exsocialistickejm zemím = zaostáváme
😐
abc
takéto tendenčné rýchlohodnotenia sú na *, to je presne ako s tými politikmi, ked začnú amatéri akože odborníci kafrať do vecí, ktorým poriadne nerozumejú,
treba to nechať na skutočných odborníkov, čo sú napr. vysoké školy, dopravné ústavy a podobne, ak budeme konať podľa takých ako si ty, tak sa okľukou dostaneme presne tam, kde sme dnes, na základe tvojich dojmov nemožno robiť dôležité rozhodnutia,
ako kolega napísal, je to presne módna záležitosť, kt. môže ale nemusí veľmi rýchlo opadnúť,
nehrajme sa na prognostikov
WinDiesel
Vysoké školy jsou dnes progresivistické a na jedné lodi se sluníčkáři. Když se na to podíváš, na VŠ se to jen hemží různými komickými výzkumy na poli elektromobilizmu.
DonVito
Nemas na mysli prazskou kavarnu?

Nebo chces potlacit vzdelanost (VS) a zavest vladu proletariatu?

Nebo jak tomu mam rozumet?
Hammunasakra
:yes: 😄
Hammunasakra
Hele tohle je moc i na tebe = víš že o tom nic nevíš = žejo? 😉
Martin Lohe
Sluníčkáři jsou kdo? Nějaká vzdělaná skupina obyvatel, která ti pije krev? Ty komický vš projekty určujou vývoj a generujou lidi, který ho potáhnou komerčně.
WinDiesel
V Asii taky není zájem, jestli sis nevšiml, Číňani to prostě nařídili v blahém domnění že zlikvidují smog který vyrábí jejich elektrárny >😒]
Hammunasakra
Viz já 13😁9 = jen vyměň Evropu za Asii >😒]
Arese
Přesně! 😉 :yes:
Jerry.Gunman
Vyprodáno tak, že nestíhal vyrábět, to prakticky celou dobu své existence míval i Trabant.

A ANO, kup si Teslu. Tedy pokud na ni máš, o čemž si dovoluji upřímně pochybovat. A zkus také ze svého života vyloučit vše, co je vyrobeno z té fujškaredé ropy od těch fujškaredých russssssssssssssssssssssssssssssssssáků.… />Zajímalo by mne, jak dlouho bys bez těchto výrobků dokázal existovat
Hammunasakra
No právě = protože všechno je z ropy a nedovedeme to dělat jinak = proto v ní plejtvat v běžnejch přibližovadlech kde jí dovedeme nahradit = je fakt tupost

Máš plus za fujškaredý russsssáky 😉
Hammunasakra
>😁 >😁 >😁 >😒]
Orm
Elektroauta stale nejsou ekvivalentem aut na benzin / naftu a nic nenasvedcuje tomu, ze by byla schopna je v blizke budoucnosti plne nahradit. Tesla za 1,5 M ma polovicni dojezd a Golf za 1 M tretinovy nez auto uz za 200 tis, o aute za 500 tis nemluve. To jsou fakta. A automobilismus se podili na tvorbe CO2 2%. Takze je to jasne - s Euro 6 do 2050 v pohode, at si ekoteroriste resi ostatni zdroje CO2.
praděda7
Rozumná řeč. :yes:
topten
to je opet demagogie co pises
soucasnej realnej dojezd je 300km a behem par let bude 500km
na denni dalnicni prelety to je malo, ale kdo najede denne vic jak 200km, tedy 50tis rocne???
naprosty vetsine lidi staci pro 95% cest auto s dojezdem 200km
vetsi dojezdy resi hybrid s normovanou spotrebou kolem 2 litru/100km uz dnes
takze pro klasickou rodinu 1 vetsi hybrid + 1-2 elektromobily je v naprosty vetsine plne vyhovujici ideal
kdyz porovnavas dojezd a cenu, zkus to taky porovnat v kontextu vykonu a dynamickych parametru, pak ti ten spalovak zas tak dobre nevychazi ani dnes, a to boom elektroat a tedy sesup cen dolu, teprve nastane
Orm
Jakou realnou spotrebu ma hybrid po te, co se mu vybije akumulator?
Hammunasakra
Furt stejnou pako = to nevíš ani po 20ti letech co se vyráběj? 😉

Víš že už je nějakou dobu 21. století žejo? >😒]
Orm
Takze kdyz z hybridu vyndam akumulator, tak budu stale jezdit za 2 na 100? No pak je ale nova smernice EU splnena bez nutnosti elektroaut.
Hammunasakra
Vidim že si fakt myslitel >😒]
Orm
Auris hybrid s 1,33 l benzinakem realna spotreba 6,5 l / 100, ale take az 8 l / 100 - test Auto.cz.
Hammunasakra
Hmm taková smůla = zrovna Auris hybrid 1,8 = mám jako služebák = fakt pechule žejo? >😒]
Orm
To už je lepší 😄

5,4 už zní hodně jinak = než tvuj minulej pokus "reálná spotřeba 6,5 litru" 😉

Neni nejmenší problém jezdit pod 5 = já se nejčastějš motám mezi 4,6 - 4,7

S druhym služebákem hybridní RAVkou sem nedávno napříč Německem jel za 12 😄

Ale běžně se s ní dá jezdit těsně pod 6
WinDiesel
Wole, když se vybije, musí táhnout spalovák všechny ty elektromotory a baterie, spotřeba jde prudce nahoru. Ale to takový zelený pokrokářský troll ještě nezaznamenal a i kdyby, budeš to ignorovat ve jménu lepšího elektrického zítřka.
kesumb
XC90 T8 se tak nechovala ani náhodou. Ten rozdíl v hmotnosti je maximálně 200kg (cca 2,1t vs 2,3 tuny u hybridu). A každým zabržděním si to na sebe "vydělá".
Takže ta XC90 T8 uměla jezdit i po vybití baterie kolem 8-10l (dálnice polovina, rychlost 150-160km/h), což je s mojí nohou trošku méně než šestiválcová nafta na stejným profilu tratě.
Jerry.Gunman
Pokud si pamatuji správně, problém spotřeby hybridlů v "reálném provozu" před časem a testoval Jeremy Clarkson, tehdy ještě v gesci TopGearu. Vzali si tam hybridní BMW i8 (benzínový motor 1.500 ccm, deklarovaná spotřeba 2,1 l/100 km) - a když mu dal drobátko "za uši", tak se se spotřebou dostal někam k deseti litrům na 100 km?

Ale zase si pochvaloval, jak mu to hezky nabíjelo baterku >😁
[odkaz]
Blue Sun
Tyvole, to je divné, že když se dá autu "za uši", tak to žere. Moje auto má psaný průměr 5,9 litru a když na to šlapu, na displeji svítí klidně dvacítka.
To je argument jak zlomená noha...
Jerry.Gunman
BlueSune,

odpusť si prosím oslovování "Tyvole"
Nejsem s Tebou příbuzný, abych si toto označení zasloužil
Blue Sun
Chovej se tak, abys byl hoden úcty a budeš ji mít. Dokud budeš lhát a vymýšlet nepravdivé "obhajoby", dočkáš se i odpovídajícího chování.
Jerry.Gunman
Chápu-li to správně, tak Ty sám sebe považuješ za arbitra elegance a prototyp správného člověka
Nezoufej, medicína má pilulky už i na tyto fixní ideje >😁

A budeš mi schopen vokázat KDE KONKRÉTNĚ jsem (dle Tebe) ve svém příspěvku lhal?
Nebo se zmůžeš jenom na své oblíbené plácání játrama o kredenc bez jakéhokoli reálného podkladu?
Blue Sun
No samozřejmě, konečně jsi na to přišel, "miláčku".
Své lži a nesmysly máš níže nebo jinde. Musí se to týkat jen jednoho konkrétního příspěvku, když plácáš nesmysly takřka vytrvale? Nemusí, že?
Hammunasakra
Arese
Pro normální evropskou rodinu je ideál jedno velké praktické rodinné auto (většinou turbodiesel) + jeden malý benzinový hatchback do města a okolí, rozhodně žádné hybridy nebo EV!!! 8-s 8-s 8-s
Hammunasakra
Z myšlenkových pochodů některých jednodušších Čechů je mi i 29 let po revoluci na zvracení..
Arese
>😁 >😁 >😁 Typické myšlení elektrofanatika! >😁 >😁 >😁
Beefcake
To je fakt ekologicky ideal. Fakt ale do toho mesta ROZHODNE nie hybrid ...
Aj tych dizlov je tu stale malo, ze ? Obzvlast tych koncernovych. Decht do kazdej todiny by to napravil. Dnes som presiel adi 300km a vacsinu cesty som sa len snazil vyhybat sadzometom predo mnou.
westeros
Muj benzinak ma realne mensi dojezd nez Tesla. Na benzinku nejezdim kazdy den, takze vetsinou mam v nadrzi benzinu na 100-200 km. S Teslou budu vyjizdet kazdy den s plnou baterkou.
_Karel_
Tak si vyjizdej. Ale není důvod to nařizovat ostatním.
Hammunasakra
No o tom to je! Důvod bohužel je. Proc myslíš že se do toho násobně víc než my vrhla Čína?
Orm
3/4 el. energie vyrabi Cina spalovanim uhli, pak je samozdrejme podpora elektroaut ekologicky nesmysl.
traveldrive
Ale nie je.
Za prvé ťažba a spracovanie ropy, výroba palív a ich distribúcia zaťažuje životné prostredie niekoľkonásobne viac ako ťažba uhlia a jeho spaľovanie v elektrárňach.
Za druhé, aj na ťažbu ropy a výrobu fosílnych palív sa minú kvantá elektrickej energie vyrobenej spaľovaním uhlia.
Tým pádom výroba elektriny a jej spotreba v EV je výrazne priamočiarejšia a čistejšia cesta. Ostáva ťažba a spaľovanie uhlia, všetko ostatné odpadá.
No a nakoniec - neviem, prečo by mali EV plne nahradiť autá so spaľovacími motormi? Hovorí sa len o diesloch, pokiaľ si stíham všímať. Benzín určite ešte vydrží dosť dlho, prípadne hop postupne vymení CNG a LPG, ktoré s emisiami taký problém mať nebudú.
EV sú primárne určené do mesta a na kratšie trasy. A tam ich aj v Číne prednostne používajú, v mestách tým klesne znečistenie aj hluk. Stále to nedáva zmysel?
Orm
Hodne kecu, zadna relevantni cisla.
traveldrive
A kde si dal relevantné čísla ty?
WinDiesel
Číně do ***e nelez, už jsou tam Vovčáček se Zemanem. Já úplně žasnu nad tvojí blbostí - Číňani to tak dělají a tak je to dobře. Máš v kebuli pěkně vybrakováno.
Hammunasakra
Já žasnu = jaký závěry dokážeš vymyslet >😁

1) Vokecáváček se svym pánem = ať v tý * zůstanou >😒]
2) dělá to tak jak evropan tak číňan = že ty doteď nechápeš proč = to je úplně jinej příběh 😉
DonVito
A proc si myslis, Wine, ze to ti Cinani delaji.

Ze jsou tak hloupy? Nebo ze se chteji sami znicit?

Opravdu by me zajimal tvuj nazor na toto.
_Karel_
Protože je x-násobně větší znečišťovatel a prase a v jejich městech se skutečně nedá dýchat, určitě ne jen vinou dopravy?
Hammunasakra
Určitě? 😉

I když to máš blíž než já = nezabije x-násobě větší znečištění z Ostravska = ale spíš Pašík TDI co chrlí jak 10 autobusů = což ví i ten číňan

Ne že by to bylo úplně jedno = ale zaoceánská loď co chrlí emise jak tisíce pašíků = by tě měla zajímat míň než jeden za kterym stojíš na červený
traveldrive
Ale to áno, ale robia aspoň niečo a neplačú ako to nejde. 😉
Arese
To je ale jen tvoje blbost, že si nedotankujješ do plné! 😄
Martin Lohe
Za prvé jsou to zpozdilé demagogické řeči, protože elektromobily se z roku na rok zlepšují ve všech parametrech. O podílu automobilismu na produkci CO2 se radši informuj.
Za druhé, není žádný nárok na osobní vlastnictví auta k libovolnému užívání. Momentálně takový stav panuje, ale klidně může nastat doba, kdy se z auta jako staturárního odznaku majitele, stane něco jako mobilní lampa veřejného osvětlení.
Arese
Tak já tedy pevně věřím tomu, že se tvá poslední hrůzná věta za mého života nenaplní. A za to jsem rozhodnutý bojovat jako lev. A budou nás v Evropě minimálně desítky nebo spíš stovky milionů, to mi můžeš věřit! :-!
Blue Sun
Spíš tak možná desítky tisíc, pokud vůbec. >😁 >😁 >😁
Martin Lohe
Já si to taky nepřeju, ale trh je už takový. Když je něco dostupné všem, ztrácí se exkluzivita. A lidé milují exkluzivitu. Proto je možné, že se z těch stovek milionů majitelů aut stanou jednotky milionů, které budou vlastnit automobily nové generace, s připsanými výhodami. To je ostatně vidět už dnes....parkování zdarma, dálnice zdarma...Čím víc prachů máš, tím víc věcí zdarma...
Jerry.Gunman
2 Martin Lohe😒br />
Do důsledku vzato, není žádný nárok na vlastnictví čehokoliv - auta, bytu, mobilu,. počítače, oblečení... Téměř do dokonalosti tento systém dovesli soudruzi se Severní Koreje. Domníváš se, že je vhodné je následovat?
jimmbo205
.. když o technických záležitostech diskutují a rozhodují lidé, kteří mají 3 roky fyziky na střední škole... A to bůh ví jestli...
topten
podobne jsi kvicel a tobe podobni po 3 roky po dieselgate, ze pozadavky na emise u dieselu jsou nerealne a vymysl dutejch palic eurouredniku.
a ted podle novych testu v realu novy dyzly od letosniho zari s euro 6c a euro6d-temp, maji emise podstatne nizsi nez pozaduje limit
WinDiesel
Ty tady kvičíš roky …. >😒] >😒] >😒] jak zařízlé prase >😁 >😁 >😁
topten
jo, kvicel sem, ze dyzly vypoustej rakovinotvorny saze a jedovaty NOx, coz nam zpusobuje zdravotni problemy a zkracuje zivot, a ze dyzly v realu klidne radove prekracuji laboratorni limity, coz ma za nasledek krome zdravotnich problemu zakazy vjezdy dyzlu do mest.
a kolenovrti jako ty tady 3 roky kviceli, ze plneni laboratornich limitu v realu je nemozny a prodrazi naftaky tak, ze je nikdo nekoupi.
a vysledek??
podle poslednich testu v realu vetsina testovanych naftaku laboratorni test i v realu plni s velkou rezervou
byt to na kolenovrtech jako jsi ty, jesta za pul stoleti by tady jezdily coudici naftaky bez filtru o nejaky redukci NOx ani nemluve
praděda7
Doby kdy jezdily po městech dýmovnice je už dávno pryč. Počínaje s Euro 5 normou se emise snížily na pro většinu přijatelnou hodnotu. S Euro 6 se situace ještě vylepšila. Nevidím logický důvod, proč by se měly šrouby ještě více utahovat. A jak bylo napsáno někde nahoře. Motoristé už přispěli na oltář boje proti znečištění ovzduší dostatečně. EU by teď měla otočit "hledí" a zaměřit se na další velké znečišťovače...... [odkaz]
topten
no to je zase blabol
euro 5 nema s tim tvym odkazem vubec nic spolecnyho
euro5 resil saze, ale ne NOx
NOx resi az od letsniho zari euro6c a euro6d-temp
i dosavadni euro6b registrovany do srpne 2018 je ve valne vetsine jedomet
Hammunasakra
praděda7
Ne, odkaz měl poukázat na pokrok v kontrole emisí. Pro polopatysty by bylo lepší použít tento odkaz ...[odkaz]
Beefcake
Dymovnice vidim kazdy den a je fakt neskutocne, aky je pomer dechtu v osobnej doprave.
Arese
Zlatá slova! 😄 :yes:
Hammunasakra
Není všechno zlato co se třpytí 😉

Mluvíš o generaci Dieselgate aut = kdy 1 auto má reálný emise = no to víš asi sám 😄

Jak 10 autobusů nebo jako 40 až 70 aut reálně plnících tehdejší emise = je to k nevíře ale byly takový! >😒]

Problém je že těch co ne = je 2ciferný číslo milionů. Napovim = krát třeba těch 70 😉
Beefcake
Tie dymovnice su tu stale a este tak 10r budu. A pokial sa budu falsovat EK, tak sj dlhsie.
elektrikar
Ze ty jsi natankoval dneska do hlavičky biodiesel místo dieselu a lehce ti ten mozeček tarokuje, co.... >😁 >😁 >😁 >😁
WinDiesel
A ty sis šáhnul do zásuvky s 220 co? Úplně svítíš >😒] >😒] >😒] Úplný ohňostroj blbosti (elektrický, "bezemisní").
Hammunasakra
Když tankuješ ze zásuvky = aspoň neodvádíš desátek tomu slovenskýmu multimiliardářovi = co je šéf naší vlády 😉
Arese
>😁 >😁 >😁 :yes: :yes: :yes:
topten
ceny lithia raketove nerostou, ale naopak padaji (letos pokles o 1/4).
nova technologie umoznuje snizit podil kobalt na 1/5.
cena 1kWh li-ion aku za letosni rok spadla na $176 z lonskych $214, predlonskych $288, nebo $1160 v 2010.
tesla vyrabi 1kWh za cca $110 a behem dvou let se ucekava prulom pod $100/kWh.
pak vyrobni cena 100kWh aku na dojezd 500-600km bude stat cca 200-250tis kc na nase
uvadene spotreby nejsou v realu, ale podle NEDC a tam hybrid za uvedane spotreby jezdi uz dnes a se vzrustajici kapacitou AKU v hybridu bude normovana spotreba dal klesat.
behem 10 let bude elektromobil levnejsi nez srovnatelnej spalovak
Orm
[odkaz]
topten
[odkaz]
[odkaz]
abc
hovorí ti niečo pojem 😒br /> lokálne maximum, lokálne minimum ?
ten pokles je pomerne veľmi nevýrazný, ovlivnený mozno burzovými pohybmi, alebo cenou ropy, plynu
máš k tomu nejaký seriózny rozbor ?
za mesiac možno začnú stúpať,
pozri na ropu , lieta hore-dolu
Hammunasakra
>😁 >😁 >😁 >😒]
DonVito
Ahoj abc.

Jaky by sis predstavoval rozbor? V clanku se pise, ze ceny "raketove" stoupaji.
Tak ja provedu rozbor: Stagnace nebo pokles, ktery lze odecist z grafu vyvoje cen lithia v odkazu od toptena z 9😁4 rozhodne neodpivida pojmu "raketovy rust" 😉
WinDiesel
Dojedete na měď. :-!
topten
180kW elektromotor tesla-roadster vazi 33kg. dejme tomu, ze 10kg z toho je med.
dalsich 10kg medi jsou draty od AKU k motoru
a dalsich 10kg je zbytek
celkem 30kg a to prehanim
1kg medi dnes stoji $5.9, tedy na nase 132kc
30kg medi v aute tedy 4tis kc

fakt si myslis, ze i kdyby cena medi stoupla dvojnasobne, tedy ze 4tis na 8tis na auto, ze to bude nejakej zasadni problem ty dunihlave ??
Martin Lohe
Za a) každej dýzl má alternátor a startér - to jsou 2 elektromotory, který elektromobil nepotřebuje. Za b) máme eště hliník 😄
Hendly
[odkaz]
DonVito
Hendly a topten :yes😒br />
Padny argumenty - jasny odkazy.
Vyvraceni lzi z clanku. Ale bohuzel, ti kterym se tenhle clanek libi se zmuzou jen na palce dolu 😄

PS Rozhovor s nekym z Unipetrolu, to je snad spatny vtip.. To tam bylo kvuli objektivite?
WinDiesel
Zařadil ses do komické bandy elektroprogresivistů >😒] >😒] >😒]
DonVito
Za prvy nevim, co to je.
A za druhy me to urazi 😄

Diskutujeme zde o raketove rostoucich cenach surovin.
Ty nalepky si nech na jine vlakno..
abc
1% nepresnosť ?
nebud smiešny
WinDiesel
Cena mědi, ze které se vyrábí elektromobily, raketově stoupá. Máš to blbý wole, že to nejde podle tvého tak alespoň nelži.
Mino 1
Cena medi na svetovych trhoch kolise rok od roku. Uz bola aj podstatne vyssia ako dnes. Presne tak je to aj s cenou ropy. Na zaklade toho by som este sudy nevynasal.
WinDiesel
Logika je jednoduchá - vysoká poptávka, vysoká cena. Počet těžebních lokalit je omezený a ochránci přírody se kupodivu nestarají o to, zda nebude kvůli těžbě zničena příroda. zato je pořád hrozně rozčiluje těžba ropy.
traveldrive
A ja že prečo sú tak drahé vysokolegované ocele...a oni hajzlíci z toho robia hriadele, ozubené kolesá, kľukovky a bohviečo ešte... Pri tom dopyte je to sakra drahota...
DonVito
Rozhovor se sefem vyvoje elektrickych pohonu (Juraschek) BMW😒br />
Nemáte strach, že jakmile se elektromobily začnou vyrábět ve velkých počtech, bude nedostatek potřebných surovin?

Žádné riziko nevidíme, dokonce ani v případě rostoucí poptávky po bateriových článcích. Moji kolegové z oddělení nákupu dlouhodobými smlouvami zajistili spolehlivé dodavatele. Během společných projektů s mezinárodními partnery v hodnotovém řetězci jsme v oblasti akumulátorů získali vlastní cenné zkušenosti. Díky tomu máme přístup k technologiím a zabezpečeným dodávkám surovin. Současně se také snažíme postupně snižovat podíl používaných hlavních surovin. Jedním z hlavních cílů našich výzkumných a vývojových aktivit je například podstatné snížení podílu kobaltu v bateriových článcích. Dalším příkladem je elektromotor v našem elektrickém pohonu páté generace, který je zcela prostý jakýchkoliv vzácných kovů.
Hammunasakra
>😁 >😁 >😁 >😒]

[odkaz] nepřeháníš to zpátečníku? 😉
topten
jeste lepsi je historickej graf
[odkaz]

tedy - ceny medi za poslednich 14 let stouply 3x
ale za poslednich 7 let klesly o 40%

windiesel lze kudy chodi
Hammunasakra
Vím že plácá = jen nerozumim proč
DonVito
Win uz se neozve..
WinDiesel
Všichni progresivisté ať už to byla pařížská komuna, bolševici a milion podobných uskupení, dnes piráti, zelení, neomarxisté, neoliberálové, prostě sluníčka všech druhů a vůní - se chovali jako vy wolové.
Usmysleli si že něco je správně a využili všech způsobů jak toho dosáhnout a tím svět parádně rozessrali.
Tak jen tak dál. Můžete předvádět svoji blbost a exhibovat a dělat ze sebe ***y.
topten
neco k veci, jak podle tebe raketove stoupa cena medi, kdyz za poslednich 7 let klesla o 40% ???
DonVito
Snazime se tady diskutovat konkretne.

Ne ideologicky 😉

Hodne argumentu (zatim predevsim ekonomickych) proti EV dava smysl.
Ale ty o rostoucich cenach surovin proste ne. :-!
praděda7
Z grafu je vidět, že od roku 2004 se cena mědi dlouhodobě ztrojnásobilal. A to je to, co se počítá. Jestli je tam spojitost s tlakem na zavedení EV to nevím. Ale náklady při výrobě EV to dozajista ovlivnilo.
topten
z grafu je za poslednich 7 let videt pokles o 40%
souvislost s elektromobilem tam (zatim) neni zadna
praděda7
Čemu nerozumíš? Napsal jsem jasně dlouhodobě. Dokaž, že souvislost s protěžováním EV v tom není.
DonVito
Ahoj pradedo.

Cena medi byla na maximu nekdy pred rokem 2012.
A nevidim, ze by raketove stoupala.
Kdyby jsi chtel podle ceny komodit (v tomto pripade oproti cene vozu zcela marginalni) rozhododovat, co se bude vyrabet a co ne, tak bys mohl dojit k jedine jistote.
Nevyrabet nic.

PS I v klasickem aute je spousta medi v kabelovych svazcich. A je mozne, ze se ta cena svazku zvysila. Ale budou to podle me radove desitky korun. A i kdyby to byly stovky, tak to je nepodstatny faktor v cene auta.
Hammunasakra
[odkaz]
traveldrive
[odkaz]
99matthew99
Mohol by mi potom niekto vysvetlit ako je mozne ze automobilky ako Bentley, Lambo, Ferrari, RR a im podobne s V8, V10, V12 predavaju auta? Ci oni musia splnat ine limity?
Hendly
Při překročení limitu se platí za každý gram CO2 jednorázová pokuta. Takže produkce CO2 může limit přesahovat, ale platí se za to.
Mám za to, že v současné době platí limit CO2 na průměr celé produkce automobilky.
praděda7
Ano, jeden z důvodů, proč se EU tolik soustředí na CO2. Jde jim hlavně o peníze a CO2 limity používají pouze nástroj k jejich získání. Je to přesně ten samý recept, jakým byl kdysi prodej církevních odpustků. :-!
Hammunasakra
Martin Lohe
Tak proč nevystoupí automobilky z církve? Můžou si pak prodávat co budou chtít, ne?
praděda7
Z KSČ ani z církve vystoupit nelze.....musí tě vyhodit... 😉
Blue Sun
Proč lžeš? Samozřejmě, že vystoupit lze...
Arese
No jo, ale pak ty následky! >😁
Blue Sun
O těch už nikdo nemluvil. Ale vzato od nejlehčího, nejsnáze se fakt vystupuje z církve, jakékoli. Ze strany hůř a z EU... no uvidíme, Britové budou první.
westeros
Je mozne si prekroceni limitu zaplatit (95 eur za kazdy gram CO2 nad limit na kazdem vyrobenem aute), navic pro maloseriove automobilky plati jine pravidla.
WinDiesel
Automobilky tohoto typu zaplatí dodatečnou "daň z luxusu" - EU získá love a ještě si může hrát na to "jak to těm bohatcům nasolili".
Osobně vidím tyto automobilky v ohrožení.
Je to prostě daň z luxusu. Zaplatí to kupující a jestli to bude stát 7 000 000 nebo 7 700 000 tak to už asi nebude zase takový problém pro ty co na to mají.
frite
Student neplatí automobilky ale kupci luxusní automobilu. To jsi ji klidně zaplatí a běžný automobilista jim na to nebude přispívat..
WinDiesel
To je pravda i když …..
Beefcake
Dan z luxusu je nas registracny poplatok a rozne podobne v inych statoch. Toto je normalna dan za plytvanie neobnovitelnymi zdrojmi.
WinDiesel
Faktem je že EP, EK a NĚKTERÉ členské státy takto zničí autoprůmysl v EU. Státy které nic nevyrábějí jako je Holandsko, Belgie, Norsko, Švédsko, Irsko na elektromobilizmus velmi tlačí s logikou "když my z toho nic nemáme tak ať oni také".
Ve Francii a Germanistánu je zase silná zelená loby, takže ti nejsou schopni se ničemu postavit.
A největší gól je že většinu těchto návrhů prosazují členské státy na úrovni ministrů životního prostředí, kteří jsou vždycky zelení a to i kdyby pocházeli z konzervativních stran.
Takto špatně rozhodovací procesy jsou pro EP, EK a úroveň členských států typické, vzpomeňme si na migrační kvóty, kdy to prosadili přes ministry vnitra, kde není vyžadován 100% konsenzus.
A ať se to tady některým snílkům líbí či nelíbí, tady je zakopán pes a tady dojde k rozpadu EU. A bude to přesně jako u říše římské - západ bude zničen záplavou barbarů a východ vydrží nějakou dobu, protože se bude muset domluvit.
A až po 1000 letech nás zase dobudou Turci a historie se začne nanovo. 8-s
Hammunasakra
>😁 >😁 >😁

Dneska si ve formě >😒]
WinDiesel
Zato ty ne >😒] ale to není překvapení, ale tvůj standard.
Hammunasakra
Jo snažim se držet svuj standard = viz tahle diskuze = ty bohužel taky >😁 >😒]
WinDiesel
Lidi si toho moc nevšímají, ale přímořské státy drží a vždy držely prst na tepně obchodu.
My co u moře nejsme, máme smůlu a jsme nuceni od nich věci kupovat.
Všimněme si které státy jsou přímořské😒br /> Holandsko, Belgie, Norsko, Švédsko, Irsko - to není náhoda že tak tlačí na pilu, protože místo výroby si oni všechno mohou koupit z Číny a nejen z Číny
A JE JIM U NOSU JESTLI NĚJACÍ ČEŠI ČI SLOVÁCI NEBUDOU MÍT PRÁCI - JEJICH PROBLÉM
STEJNĚ TAK JE JIM JEDNO JESTLI SE V ČÍNĚ DODRŽUJÍ NĚJAKÉ PŘEDPISY A JESTLI BUDE AFRIKA KVŮLI KOVŮM POUŽITÝM V BATERIÍCH PŘEVRÁCENÁ NA RUBY
Norsko už projevilo dojemnou starost o prodej svého plynu a ropy >😁 >😁 >😁 >😁 >😁 >😁 no víte chlapci, všechno mít nemůžete. :-!
Hammunasakra
To vymejšlíš sám = nebo opisuješ z nějakýho dezinformačního zdroje? >😒]
DonVito
Ahoj Wine,

ty sis nasel novyho tridniho nepritele?
WinDiesel
Jo, tebe :-! :-! :-! wole >😒] >😒] >😒]
DonVito
TVL to ale neni nic novyho 😉

A nezapomen, ja nebydlim u more >😁
Ada je zase tady
Budoucnost totiž patří dieselu. Na plyn. 😉
kesumb
Až na to, že ti tu několikrát kde kdo dokázal, že diesel na plyn je vlastně zážehovej motor...
WinDiesel
Pokud se plyn ve válci vznítí, je to vznětový motor. Mazda má vznětový motor na benzín, ve válci funguje vznětový princip. nemusíme tomu rovnou říkat "diesel" ale jsou to vznětové motory.
kesumb
Jenže pro zapálení směsi plynu se v původně dieselových motorech jednak snižuje kompresní poměr, ale hlavně instalují svíčky. Takže je to zážehovej motor.
Sice je možný zapalovat i přímo směs vznícením ve vyšším poměru, ale musí se tam pak vstřikovat nafta, od které se zažehne plyn.
WinDiesel
Jojo takže máte pravdu oba. Ano, společnost Delphi vyrábí speciální vstřikovače nafty/plynu pro vznětový princip.
Arese
No určitě nejzajímavější je v tomto směru nový "dieselový" benzín Mazdy! 😉
elektrikar
Potkal se takhle novinář auto.cz, zástupce tradičních rakovinometných automobilek a zástupce Toyoty (automobilky co vsadila vše na vodík a nic na baterie). Dali hlavy dohromady, aby vymysleli hromadu hovínek pro jejich ovečky. >😁 >😁 >😁

Když pořád mluví o vodíku, měli by také doložit kde budou brát elektřinu / plyn k jeho výrobě. Té elektřiny by totiž v případě výroby pomocí elektrolýzy vody bylo, vzhledem k její nízké účinnosti, na 1km potřeba 3x více než v případě bateriového elektromobilu. A kdo umí počítata, tak BEV jezdí řekněme za 0,4Kč/km a za kolik bude jezdit vodík když jedna čerpačka stojí milion USD a té energie je chtěj - nechtěj potřeba minimálně 3x víc. Minimálně za 1,2Kč a to už jsme zase tam kde jsme chtěli. A pro ty panické obhajovače vodíku zoopakuju látku chemie na ZŠ - vodík není voda!!! Voda se skládá z 2 vodíků a 1 kyslíku, dáte energie, dostanete 2 vodíky. Pak přidáte 1 kyslík, získáte energii, dostanete vodu. To vše s účinností kolem 25%.

Zdroj: [odkaz]

K těm kecům tradičních automobilek se netřeba vyjadřovat, protože oni si sami zlatou husičku nezaříznou, to snad chápe každý >😁
traveldrive
Pekne napísané. :yes:
Blue Sun
Bohužel, současná doba nepřeje logice, přeje hysterii, manipulaci, lhaní...
A někteří zdejší zastánci spalování se nestydí lhát dlouhodobě.
Komentovat článek už ani nemá smysl, to je jen povinná dávka hysterických zvratků neznalého pisálka.
WinDiesel
Ovšem z tebe padají perly, ty v redakci chybíš abys jim to vysvětlil >😒] >😒] >😒]
Že tady s námi vůbec ztrácíš čas chytrolíne? Že se s námi zahazuješ, takový génius a myslitel ….
Blue Sun
Tohle je dost slabé i na tebe, a že jsi tu argumentačně nejslabší. To už je hodně, hodně velká křeč.
praděda7
Sorry jako, ale ten odkaz je k ničemu, protože "story" pochází ze zaujatého zdroje.
elektrikar
Aha, takže vědecký server Phys.org je zaujatý zdroj??? A co tvoje lekce chemie a fyzicky na ZŠ, byly také zaujaté? Nebo jsi chodil spíš za školu?

Zdroj: [odkaz] :-!
praděda7
Informace v odkaze jsou zastaralé.
Blue Sun
Jak může být chemie a fyzika zastaralá? Jediné, co článek nezohledňuje (protože se s tím v té době nepočítalo) je možnost výroby vodíku z fosilních zdrojů, která se ve velkém používá dnes, a je asi o polovinu efektivnější, než elektrolyticky. Pořád to není nic úžasného vůči přímé spotřebě elektřiny.
praděda7
Přesně!
traveldrive
Vždy lepšia zastaraná pravda ako aktuálna lož.
praděda7
??????
traveldrive
Čítaj poriadne.
Arese
Hele, tvůj nick vydá za tisíc slov... 😲
elektrikar
JE Temelín posledních 365 dní reálná výroba - 14 276 663 MWh
spotřeba elektromobilu 17kWh / 100km (včetně ztrát)
celkem el. km 84 miliard
nájezd 25 000km = 3,359 milionu aut

Celá ČR 2017 reálná výroba - 87 038 000 MWh
spotřeba elektromobilu 17kWh / 100km (včetně ztrát)
celkem el. km 511 miliard
nájezd 25 000km = 20,479 milionu aut

Většina dobíjecích výkonu se odehrává v noci, kdy je možné sítí tyto výkony protlačit bez investic (zatížení je menší cca o 30😖. Rychlonabíječky jsou extrém, ale připojují se na vysoké / velmi vysoké napětí a to už jsme zase někde jinde... Např. Vystrkov má své vyhrazené transformátory.

Většině lidí stačí příkon 1kW po dobu 8h, tj. pro ujetí 50km. Rychlovarná konvice má příkon cca 3kW, tedy 3 elektromobily >😁 >😁 >😁 A pro neznalé, auto opravdu nenabíjí na plný výkon jakmile ho připojíte, ale auto nabíjí jak si ho nastavíte (omezujete výkon i časové okno kdy se bude nabíjet).
Hammunasakra
WinDiesel
Ale vždyť běžný ovčan vlastně vůbec nepotřebuje auto, tudíž ani elektromobil. On si vystačí s rychlovarnou konvicí a auty budou jezdit jen vybraní. :-! :-! :-!
Hammunasakra
To byla ale tupá reakce :-!
WinDiesel
Ty se nezmůžeš na žádnou, jsi progresivistický impotent.
Hammunasakra
Viz já 13:17 >😒]
elektrikar
Rakovinomet do každé rodiny! >😒]
Arese
Hmm, tak toto byla opravdu tupá reakce! 😄
elektrikar
Reakce byla na takové úrovni, aby jí byl diskutující WinDiesel schopen porozumět.
praděda7
Jako nahoře. Oba odkazy pochází ze zaujatých zdrojů, takže jejich "váha" je nulová.
elektrikar
Co je tam zaujaté, ta dobíjecí stanice stojí a je v provozu - je to na sjezdu na D1 u Humpolce, můžeš se tam zajet podívat pokud nevěříš zdrojům... >😁 Co je víc než to vidět na vlastní oči. Věříš svým očím, nebo serveru auto.cz??? >😁 >😁 >😁

Zdroj: [odkaz] strana 18,19
Hammunasakra
Si mi připomněl [odkaz] >😁
Blue Sun
To neřeš. Tady vše, co nepochází ze spalovákům nakloněných stránek berou jako "zaujaté". Někam zkrátka rozum ještě nedošel. A některým už zase pro změnu odešel, jako pradědovi.
praděda7
Sorry jako, ale zdroje jsou buď zaujaté nebo irelevantní.
DonVito
Pradedo, prijdou ti zdroje v clanku jako nezaujate?

...Konference Reactions, pořádaná v Praze společností Unipetrol...
Beefcake
To je nejaka nova taktika, uz posledna slamka pre argumentacne topiaceho sa, ked sa neda nic ine napisat ?
praděda7
S tou obehranou story o poslední slámce přijdou vždy ti, kteří neumí přijít s nezvratnými důkazy.
praděda7
Topící dává mínusy, aby bylo jasno.... >😒]
Arese
>😁 >😁 >😁
frite
Tak snad je úplně jasné že žádný zákaz se nekoná pokud ano tak jsem prosím hoďte konkrétní legislativní zákon...Jedná se o snížení průměrné flotilové spotřeby kdyby měl proběhnout úplný zákaz spalovacích motorů tak nastaví limit CO2 na 0
Je to jen zbytečný hejt na na EU. Mimochodem ukazuje se že Evropská komise dává většinou celkem rozumný kompromisní návrh který vzniká delší dobu a má jakýsi racionální základ. Jenze kdo ho nakonec zprasí jsou volení politici kteří se chtějí předvést před domácím publikem. A to jsou ti kdo šroubují požadavky.
A Evropská komise bohužel nerozhoduje pouze navrhuje.
WinDiesel
ty woe ty jsi pěkný pako
1 - EK vydává nařízení, tedy NAŘIZUJE
2 - ta paka co jsou v EK ještě jim dej větší pravomoci

Už brzy přestaneš jásat protože EK v blízké spolupráci a EP a sluníčkovými státy prostě EU rozloží zevnitř … a nebude to trvat dlouho
(až Německu dojdou peníze, a protože je vyhazují oknem na migraci a útlum těžby uhlí bude to brzo). Budou muset vyplatit 10 mld € kompenzací majitelům elektráren a dolů a 60 mld € kompenzací dotčeným spolkovým státům. mezitím vyhazují z okna 25 mld € každým rokem na migraci … Jo peníze dojdou a Německo nebude sto posílat penízky do fondů EU (24 mld € povýšeno o to co nebude posílat Británie)…
500 mld € vynaložili na ekoenergii a nesnížili produkci ani o gram CO2, to přiznávají a kritizují dokonce i ekologické organizace.
Hammunasakra
Ty woe takhle hloupej přece
1 - bejt nemůžeš
2 - nebo jo? >😁
WinDiesel
Ty wole koukám mozek se ti zavařil … snad to ustojíš. >😒] Hlavně že máš sluníčko v duši. >😁 >😁 >😁
Hammunasakra
Nojo fakt radši slunce v duši než slámu v hlavě jako ty 😄

Ale má to svý výhody = tobě zavaření mozku = prostě nehrozí >😁
elektrikar
Asi doma taky rafinuje... Ale nějaké produkty kvašení 8-s ... A podle těch jeho výroků mu to moc nejde... WineBioDiesele, musíš to nastavit na 78,3°C a ne víc!

Arese
Bohužel, i to může jednou nastat. V Bruselu jedou klasickou salámovou metodu... 8-s
Beaumont.
Řešení celého problému je poměrně jednoduché: zvolit v nastávajících volbách do Evropského parlamentu takovou garnituru, která celé tohle ekologistické šílenství zastaví, podobně jako Trump v USA.

Demokracie (kupodivu) pořád ještě v EU více-méně přežívá a prozatím je stále možno najít strany s rozumným programem, které neskočily na špek tomu neuvěřitelnému nesmyslu o tom, že lidská činnost ovlivňuje klima.

Nový EP by tyhle šílené nesmysly s emisemi mohl přinejmenším výrazně přibrzdit a spalovací motory by se mohly v pohodě prodávat a provozovat další desítky let, než se k nim najde ekonomicky a technicky schůdná alternativa.

Takže řešení: přečíst volební programy, rozumě vybrat a JÍT VOLIT!
WinDiesel
EP není Trump, to se nepodaří.
K volbám ve velkých zemí půjdou zase Zelení, Piráti a podobní progresivistické, zatímco ovčané zůstanou doma.
Holt se musí pravda ukázat v reálu, až se to celé zhroutí.
Francie už do toho pumpovat peníze nebude, nemá je. Ono se to zhroutí samo, ale bude to bolet.
Hammunasakra
Vidim že máš problém i s demokracií 😉
Ada je zase tady
Jenže neekologické zážehové motory s nízkou energetickou účinností svou nadměrnou produkcí CO2 skutečně velmi výrazně ovlivňují celosvětové klima.

Vzhledem k tomu, že elektromobilita je prozatím evidentně nesmyslná, je nutno udržet mobilitu na základě vznětových motorů na metan. Toho je v zemské kůře na celá století dostatek a jeho spalování je pro klima Země pozitivním počinem, protože metan je ještě horším skleníkovým plynem, než CO2. Jenže i to spalování metanu musí být ekologické a energeticky účinné, proto není možné spalovat metan v zážehových motorem s nesmyslně nízkou kompresí. Nicméně nepochybuji o tom, že výrobci vznětových motorů ještě neřekli poslední slovo a na vývoji takového motoru usilovně pracují. Z tohoto ohledu je nařízení EU (pro nás má sílu zákona) o dalším omezení emisí CO2 jednoznačně správné. Bude to sice ještě pár let trvat, ale zážehové benzínové motory už jsou na cestě do muzea, kam patří již nejméně 10 let.
Ukazuje se v té souvislosti, jak krátkozraké bylo rozhodnutí mladých ekonomů VW, kteří přetrhli další vývoj motoru TDI PD s kompresním poměrem 20 a více. :-!
traveldrive
EÚ je ovládaná z USA, nech zvolíš koho zvolíš, nepomôžeš si. Majú pod palcom všetky alternatívy a v každej riešenie, aby EÚ zostala pod dohľadom USA.
Hammunasakra
Nepomohly by nějaký prášky? 😄
traveldrive
Treba sa pozerať ďalej ako na špičku vlastného nosu. Chceš príklad? Dieslgate. Kde to vzniklo? V Európe? A kto na to dopláca? Amerika?
Hammunasakra
Musíš je sníst a zapít = pak možná.. 😉
traveldrive
Nebuď si tak istý, že ich nepotrebuješ ty. 😉
Hammunasakra
Som si absolutne istý = to cos napsal 16:22 je prostě 3,14čovina 😄

A přesně na to = prášky existujou = třeba by pomohly 😉
Jerry.Gunman
2 Beaumont: naprostý souhlas - vybrat si stranu, jejíž program jest mému srdci blízký a které jsem sto věřit - a hlasovat pro ni.

Z mého úhlu pohledu se rychle blíží čas, kdy bude nezbytné z toho obskurního spolku, ve který se postupem času proměnilo rozumně a dobře fungující EHS, ODEJÍT
Beefcake
To, cim si to zakoncil, je sen kazdeho rusofila. Aj toho odkopaneho 😄
Jerry.Gunman
2 BeefCake😒br /> Jinými slovy řečeno, kdo neadoruje EU dnem i nocí, je podle Tebe rusofil.
To je krása... Inu, užij si své "rusohaterské" myšlení a nechť Ti přináší dnem i nocí plnou rozkoš >😒]
Arese
Ono je ale fakt hrozné, že vlastně máme jen dvě možnosti - EU, nebo vstup do silového pole ruské říše zla. 😲 😲 😲 Ale pořád je tu ještě možnost, že po dalších volbách do evropského parlamentu budou neomarxisti výrazně oslabeni... 😲
Hammunasakra
Volit si koho chci = nebo návrat k většímu vlivu Rusa = snadná volba
Hammunasakra
No když si uvědomíš všechny důsledky a pravděpodobnej výsledek tvýho požadavku = tak je 😉

Tak proč to chceš rusofile? 😄
Beefcake
Oslabenie EU vsetkymi moznymi sposobmi je vlhky sen kazdeho rusaka. No a ty si sa tu uz predsa prejavil. A rozdiel je kritizovat a hovorit o nutnom vystupeni.
Hammunasakra
Tvůj úhel pohledu vede do.. nebo jinak: Co si představuješ že to přinese za plusy? A za mínusy? >😒]

Ty si nepamatuješ ty rovnoramenný váhy? To že strana s mínusama vystoupala nahoru = neznamená plus 😉
Beefcake
Windecht povedal, ze su to "nevoleni mocipani", tak nerob z neho debYla.
Hendly
zase diskuze o všem jiném než o tom co je v článku a o tom jak hlouý článek je zde na titulní straně😞
Jaká je teda budoucnost dopravy?

Pomluvy EU za vše možné, ale podívejte se jakou úroveň má dnes zpravodajství a jaou úroveň čtenáři. Kde je kritické myšlení?
WinDiesel
EU si za to může sama. Kde je kritické myšlení poslanců EP, komise? Kde je snaha najít vyvážené kompromisy?
Hammunasakra
Ty si mi ale myslitel 😉
Hendly
Bavíme se o autech které půjdou na trhy v roce 2030. Nařízení bude nějaký čas platit řekněmě min 6 let. To znamená že v roce 2036 půjde do prodeje nový typ auto podle tohoto nařízení. Životnost modelu je tak 8let. Takže jsme v roce 2044. To chcete aby se v roce 2044 prodávali auta se spotřebou jako je dnes?
Beaumont.
Já tedy doufám, že auta se spalovacími motory podobnými jako dnes a spotřebou plus mínus stejnou jako dnes se tu budou prodávat ještě podstatně déle, než "jen" do roku 2044!
Hendly
Ale jiste, stejně jako dnes je možnost se svézt parní mašinou😊
Arese
Ááá, tradiční ***sky demagogický "parní argument" elektromaniaků už tady dlouho nezazněl! >😁 >😁 >😁
DonVito
Ty mas nejaky problem s pokrokem nebo inovaci?

A co mas proti nizsi spotrebe? Ze budes platit za provoz min?
traveldrive
Nie, len má trochu skeptickejší pohľad. A nedivím sa mu, napr. v mojom detstve a mladosti sa po našich cestách preháňali Škodovky, Lady, Dacie, Wartburgy...spotreba plus-mínus 7-8 litrov. Dnes máš plné cesty SUV - so spotrebou 7-8 litrov. Áno, výkony sú niekde inde, ale spotreba nie. A je to rozdiel povedzme 30 rokov. A čo bude za ďalších 30 rokov? Ak spaľováky vydržia, pôjdu výkony ešte hore, ale spotreba dole nie, pretože na to nikto netlačí. Ale viac výkonu žiadajú všetci stále. Pred 30 rokmi nám stačilo 40-50 kW, nad 60 kW už to bolo športové auto. Dnes je mnohým málo dvojnásobok. Účinnosť motorov sa nedá zdvíhať donekonečna a s požiadavkou vyšších výkonov pravdepodobne nakoniec porastie aj spotreba.
Blue Sun
Na druhou stranu, k čemu jsou vlastně ty vyšší výkony? Pro bezpečný provoz stačí kolem 80 kW v nižší střední třídě, nějakých 110 kW ve střední. Proč se neustále hnát výš a výš a výš? Jen aby se uspokojila lidská arogance a bezohlednost?
Děkuji, nechci.
traveldrive
Správne. :yes:
Ada je zase tady
Výjimečně máš pravdu chlapče. A proto je nutno u malého vozu na baterky zapotřebí počítat se spotřebou 25kWh na 100km (pokud nemrzne, není sníh a je obsazen jen řidičem). :-! Jak daleko asi dojede?
Blue Sun
Ado, jdi se svým lhaním do ***e.
A nebo tě tak sere to, že "chlapec" je o tolik chytřejší, než ty?
elektrikar
Já jezdím dlouhodobě za 15kWh/100km v reálu celoročně. Mám naježdíno přes 38 000km na elektřinu. Co to tu melete za kraviny? >😁
Hammunasakra

Teda když nevíš co s prachama je fajn že sou [odkaz] nebo aspoň [odkaz] ale většině lidí do přibližovadel stačí to cos napsal = já teda preferuju rovnejch 100kW v nižší střední [odkaz] :yes: 😄
Beaumont.
Jsem toho názoru, že ty nejlepší motory se vyráběly tak 10 až 15 let zpátky, tedy benzínové motory s nepřímým vstřikem, částečně s turbem (nebo i kompresorem), jiné atmosférické. Ty povedené motory z té doby měly na jedné straně dlouhou životnost, byly spolehlivé a relativně jednoduché. Na druhé straně měly pořád ještě rychlou odezvu na plyn a byly uživatelsky bezproblémové (tj. žádné trápení se s karburátory jako dříve ani s vypalováním sazí z filtrů pevných částic nebo s karbonováním jako dnes). Spotřeba i emise (Euro 2 nebo Euro 3) byly naprosto OK. Takové motory bych chtěl i do dnešních aut, ale to už se asi nikdy nevrátí. Ale bojím se, že další vývoj povede směrem, který se mi nelíbí... 😒 A jestli mi auto žere 7 nebo 9 litrů na sto, je mi úplně jedno.
Hammunasakra
2 litry na 100 km sou ti jedno = když myslíš jen na sebe

Vzhledem k výrobě 100 000 000 aut ročně = to je mega gigantický rozdíl
Orm
JJ - mel jsem V40, 2 l benzin, atmosfera, tusim Euro 4 - nadhera.
WoodyPWX
Klasicky natlak na verejne mineni ve smylu "podivejte na ten sileny Brusel, co nam to hodnym vyrobcum aut dela! To nejde zvladnout...bla bla bla"
To slysim a ctu uz mnoho let. Auta mam rad, zvlast sportovni nebo SUV, ale objektivne musim uznat, ze pochod v Praze kolem kolony aut ve vsedni dny je peklo. Ten smrad se dlouhodobe proste neda vydrzet. Do velkych mest je potreba elektrina nebo vodik, at se tam da existovat. Vyrobci porad jen breci, aby prinutili lidi prinutit vlady k nizkym limitum. Nakonec se ale ukazuje, ze to jde. Kde by dnes motory byly, kdyby vyrobce k ekologii nikdo nenutil? Krasny zvuk a vykon, ovsem mohutny dym a spotreba jak v nakladaku.
praděda7
Až budeš příště pochodovat kolem té kolony, tak si dobře všimni skladby vozidel. Určitě tam uvidíš ty, které ti ten vzduch kazí. Určitě to nebudou moderní vozy v dobrém technickém stavu.
Ale jinak s tebou souhlasím v tom, že do větších měst hybridy, EV a HV patří.
Hendly
A určitě ty moderní vozy mají nižší emise na základě toho, že jejich majitelé si dobrovolně připlatili? A nebo je to na základě nařízení EU?
praděda7
Majitelé kupující zánovní vozy neměli na vybranou. Nepopírám snahu o snížení emisí. Popírám přehnanou snahu a zaměření na automobily....aby bylo jasno.
Hammunasakra
Definuj přehnaná = planeta chrlí skoro 100 000 000 aut ročně = nevyřazuje se 100 milionů aut ročně.. aby bylo jasno 😉
Hammunasakra
Nařízení EU? Ty myslíš že v Asii, v Jižní Severní Americe nebo Austrálii = je to jinak? 😉
Ada je zase tady
To je fakt. Ty benzínové motory smrdí opravdu hrozne! :no:
3_diamanty
dnes predpovedat kam to az dozenu ekoblazni a aj samotna preludnenost ludsta a minajuce sa prirodne zdroje o dalsich 10-15 rokov z pohladu aut ... ale mne je dnes uz jasne ze moje dalsie auto bude uz hybrid ( kedze nenahanam ani vykon ani loga na kapote ani imidz ale skor pozeram na veci prakticky ) ... zatial mi to vychadza na buduci yaris od toyoty ale ktovie... udajne uz ma byt v hybride aj nove clio a par dalsich novych kuskov od dalsich znaciek .. tak fakt som zvedavy aka bude ponuka malych hybridov tak o 5-6 rokov .... ale verim ze bude daleko vacsia ako dnes kedy je to defakto stale len o tom yarise v danom segmente a nicom inom .... rovnako verim ze naslednym rozsirenim ponuky hybridov pojdu aj ich ceny kusok dole co v konecnom dosledku nepriamo iste pomoze znizit aj ceny elektroaut ... :yes:
Orm
Hybrid je podle mne nejhorsi varianta. Jako elektro taha zbytecne spalovaci motor + jeho kompletni servis, jako spalovaci taha elektro + baterie. Kdyz uz, tak bud cisty spalovak nebo s velkym zaprenim cisty elektro.
Hammunasakra
Hybrid je nejen podle mě v tuhle chvíli = nejlepší varianta

Kouzlo a smysl je v tom cos nepochopil = to spojení je geniální. Je poznat že nemáš žádnou zkušenost = jen ses rozhod že to chceš vidět takhle žejo 😉
Blue Sun
Hybrid je skvělá varianta. Při dobrém konstrukčním řešení pak je s drobnými úpravami snadno upravitelný na čisté elektro. Kdysi jsem podobné auto projektoval pro AČR, ale jak nebyly prachy, tak jsme to škrtli ve fázi plánů.
Arese
Hybridní =ustrojí má reálný význam pouze ve městě, které chronicky trpí dopravními zácpami s dlouhým popojížděním. Toť vše. :-!
Hammunasakra
Jj pouze tam = kde většina lidí denně většinou jezdí

Hybrid samozřejmě funguje i mimo města = jediný místo kde ne je německá dálnice když máš cihlu na pedálu = na zbytku planety i na těch dálnicích = i tam se dobíjí = zadarmo tankuje 😄
Blue Sun
Proč tak omezeně? Třeba pro nás tehdy mělo smysl tiché a nepozorované přiblížení v "zájmovém prostoru". Nebo možnost udělat odolnější podvozek oproti klasice. Nebo třeba jednodušší údržba aut. Nižší spotřeba při běžném provozu (hybrid má "problém" jen na dálnici, kam se většina vojenských terénních aut ani moc nepodívá).Těch plusů bylo hodně.
twistedTSD
Evropská prosperita se prostě blíží ke konci. Ideologicky motivované regulace zaplavující už tak přeregulovaný trh nemůžou mít jiný výsledek, než úplné zadušení ekonomiky ve prospěch jiných. Teprve pak si lidé v západoevropských socialistických rájích uvědomí, kam politika byrokratů bez špetky odbornosti vede.

PS: Autor článku to asi nezaznamenal, ale nakonec bylo tiše schváleno snížení ne o 35, ale 37,5 % (vlk se nažral a koza zůstala celá...).
WinDiesel
To je stručný a přesný popis situace.
Jinak vlk sežral celou kozu a ještě mu přihodili kůzle.
Hammunasakra
To je žvást = že to ty tak chceš vidět = to je něco jinýho 😄
Hendly
Přece nejsme na sjezdu Okamury😞
Uspěje evropa bez vývoje? Ne, evropa nestaví svůj úspěch na levné výrobě, ale na technologickém náskoku. Když začneme dělat to co už umí všichni nemůžeme uspět.
Např elektromobilita může rozjet obrovský vývoj ohledně energetiky.
twistedTSD
Pitomia sem netahej. Technologický náskok nemá být motivovaný trestuhodným pokřivováním trhu ze strany politické reprezentace.
traveldrive
To je to pokrivené videnie človeka - trh je modla a jediný platný zákon. Kedy ľuďom konečne zapne, že trhové hospodárstvo nemá absolútne nič spoločné ani s ekológiou, ani so životným prostredím, ani s našou životnou úrovňou. Tzv. trhové hospodárstvo je jedným z najväčších ničiteľov ľudstva odkedy existuje.
Hammunasakra
Víš že tržní ekonomika = tj ekonomika kde je cena určovaná nabídkou a poptávkou za cenu s kterou souhlasí obě strany = je tu odvždy? A co udělalo s ekonomikou krátký komunistický přerušení = víš určitě taky 😉
Blue Sun
Tržní ekonomika má smysl do určité velikosti populace, pak je spíš cestou ke zkáze, než k užitku. Tržní ekonomika je totiž motivovaná jen a pouze ziskem, tedy prodejem. Poptávku vytváří uměle reklamou, nátlakovou masáží lidí, že to či ono nutně musí mít. Sice nám to tak možná nepřipadá, ale je tomu tak.
Teoretické poučky o nabídce a poptávce v dnešní době nefungují. Příkla😜 je velká poptávka po malých chytrých telefonech, ale protože nejsou pro výrobce dost zajímavé a ziskové, nebudou je dělat a všem cpou jen obří placky. Nacpat součástky do pádla 16x8 cm je snadnější, než uspořádat totéž na 13x6 cm.
Hammunasakra
Tržní ekonomika = bude jednou fungovat třeba i meziplanetárně = jak si přišel na omezení velikostí?

Spojuješ víc věci dohromady = reklama atd. je něco jinýho
Blue Sun
Tržní ekonomika, jak ji vidíš ty, je pustá teorie. Praxe funguje jinak, bohužel.
Hammunasakra
Nech toho = sem ekonom 😄

Praxe funguje už tisíce let furt stejně. Že ty do toho motáš politikem úmyslně pokřivený prostředí atp. to je jiná věc. Jo máš pravdu praxe obchodního vztahu běžný člověka třeba s našim premiérem = v praxi funguje bohužel fakt jinak [odkaz] ale to nemá co dělat s tržní ekonomikou 😉
Blue Sun
Bůh ochraňuj před takovými ekonomy! Zejména před těmi, kteří do všeho tahají hloupou politiku a ostatním říkají, že to nemají dělat.
Hammunasakra
Vzhledem k naprosté absenci ekonomického vzdělání to evidentně nejsi schopen pochopit 😉

Ale zkusim to eště jednou 😄

Pleteš se! Na úplnejch zcela jistejch = 100% 😉

Smícháváš dohromady 2 různý věci. Tržní ekonomika logicky funguje a to jak před stovkama let [odkaz] tady si to můžeš dát v nenáročný formě 😄 tak tisícema let [odkaz] 😉
Blue Sun
Mé ekonomické vzdělání už sice pár let pamatuje, ale i tehdy nám říkali, že to všechno jsou jen teorie a realita je úplně jinde. A to byli lidi z praxe, ne zastydlí staříci z univerzit.
Dnes mi stačí prostý zrak, abych viděl, že se situace nezměnila. Nebo ti celní války, rádoby-odborné zprávy různých úřadů, různé formy státních podpor na všech stranách či nesmyslné sankce připadají jako volný trh? Volný trh existoval naposledy někdy za průmyslové revoluce.
Hammunasakra
Ty první 2 věty = sou perla 😄
Všim sis = že si docela odporujou? 😉

Furt do toho máš tendenci možná i potřebu = cpát věci co tam nemaj co dělat! :-!

Volnej trh = logicky a samozřejmě když máš to vzdělání, který svejma slovama ale současně popíráš = volnej trh logicky a samozřejmě funguje = celý ty tisíceletí vlastně stejně = a nic jako omezení velikostí = neexistuje 😄

Když si deš něco koupit = je to furt ten základní princip viz já 18:27 "tržní ekonomika je ekonomika kde je cena určovaná poptávkou a nabídkou za cenu s kterou souhlasí obě strany"

To platí když si dneska pudeš koupit rohlíky nebo se já budu příští tejden dohadovat za firmu. Že ty do toho motáš nejdřív velikost a pak o reklamě a pak dokonce plácáš něco o politice a teď o úřadech

Bůh chraň před takovejma neekonomama 😉
Blue Sun
Promiň, na poučky z knížek mě opravdu neužije. S tebou nemá cenu diskutovat, ty pro teorii nevidíš svět. Zkus někdy vyjít z učebny i mezi lidi, prospěje ti to.
Víš, v jakém jediném zřízení opravdu funguje skutečně volný trh? V anarchii. Všude jinde do trhu už promlouvá stát.
A naposledy ti proto říkám - tržní ekonomika v současném vyspělém světě nefunguje a není. S tím tvé učebnice nemohou nic udělat.
Hammunasakra
Jo když mě budeš poučuješ o mym oboru a tvrdit že všechno je jinak že ekonomové planety svýmu oboru narozdíl od tebe nerozuměj = tak to sorry = to fakt asi nemá smysl diskutovat

V učebnách se už nepohybuju přes 10 let = a buď tak hodnej zkus ekonomum nevysvětlovat ekonomii = že ty nevíš co je behaviorální ekonomie a hůř doslova si vymejšlíš co a jak funguje nefunguje = to je tvuj problém
Ale zkusim to eště jednou = tržní ekonomika logicky funguje a dal sem ti i pár příkladů = že ty do toho pleteš jiný věci = to je jen tvoje neznalost = tý teorie těch znalostí oboru = kterou fakt absurdně shazuješ 😄

Podívej se na svý "..ale i tehdy nám říkali.." = sakra kdo? 😐 😉

Hele víš že tim zpochybňovánim vzdělání = tak trochu cituješ Okecáváčka a jeho Pána v jejich boji proti inteligenci národa = chci říct Pražský kavárně žejo? 😄
Hammunasakra
Ten :no: přiletěl tak rychle = že sem nestih editovat >😁 >😒]

Takže: Ty mafiánský a kriminální atd. praktiky který do toho motáš = s tržnim hospodářstvim nijak nesouvisí! Teda souvisí žejo ale.. 😄
Blue Sun
Sakro, ty jsi tak těžce zabředlý v teorii, že pro ni nevidíš skutečný svět.
Víš, co mě nejvíce děsí? Že takové ekonomické "kapacity" chtějí řídit svět...
Hammunasakra
Víš co je fakt škoda? Že naši makroekonomiku víc ovlivňujou lidi jako údržbář válcovacích tratí [odkaz] než skutečně špičkový ekonomové 😐

Zajímavý jak si nepoučitelnej = fakt věříš tomu cos napsal? Ty první věty z tvýho příspěvku 11:24 od toho "..ale i tehdy nám řikali.." to je docela síla :yes: >😒]
traveldrive
V tom sa hlboko mýliš.
Hammunasakra
Samozřejmě že se nemýlim = otázka je proč si to lidi jako ty myslí

Asi viz já 02:18 a 19:20

Viz já 18:27 to je definice = a je platná už tisíce let
traveldrive
Presne ako píšeš. Preto som odporcom globalizácie. Je to len prostriedok na upevnenie moci, tak ako v minulosti bolo náboženstvo (a niekde je aj v súčasnosti). Vždy sa nájde prostriedok na manipulovanie más. A ľudia na to berú a mnohí si naviac myslia, že je to to najsprávnejšie, čo môže byť. Ale pravda je krutá.
twistedTSD
Ovšem socialistické plánování je a vždy bylo cestou k pravdě, lásce a prosperitě... 8-s :no:
Hammunasakra
:yes: >😒]
Hammunasakra
Pravda je krutá = plácáš blbosti. Ekonomický propojení celý planety je logický = dokonce z víc důvodů. Že bez vzdělání tomu nerozumíš a mícháš do toho manipulování [odkaz] to je krutá pravda 😉
Jerry.Gunman
V prostředí tržního hospodářství fungoval živočišný druh Homo Sapiens (včetně svých předchůdců) 99,999999999999999999999999% doby své existence. Teď ale přišel moudrý Travel Drive, kterej ví, že to všechno bylo špatně - neboť JEN ON je tím vyvoleným, který zná PRAVDU...

Travele, po vzoru mistrů Neviditelné Univerzity ze Zeměplochy zkus začít užívat pilulky ze sušených žab, mělo by se to zlepšit >😁
DonVito
Muzes nejak obsahleji okomentovat, co jsi timto vyplodem, krome urazky, chtel vyjadrit?

Ze jsi zastance nejryzejsiho kapitalismu? Bez jakekoli regulace?
Takze zisk nade vse a ostatni hodnoty jsou podruzne?
traveldrive
Nepýtaj sa, asi sa na viac ako na urážky nezmôže. 😉
Jerry.Gunman
TopTen😒br />
OK, takže když Tě označím za moudrého, bereš to jako urážku. Inu, tohle je dobré si zapamatovat >😁
Jerry.Gunman
Omlouvám se za omyl v oslovení - adresátem mého příspěvku měl býti TravelDrive a nikoli TopTen
Jerry.Gunman
2 Don Vito😒br />
Chtěl jsem tím vyjádřit přesně to, co jsem tím vyjádřil.
A to to, že tvrzení "...Kedy ľuďom konečne zapne, že trhové hospodárstvo nemá absolútne nič spoločné ani s ekológiou, ani so životným prostredím, ani s našou životnou úrovňou. Tzv. trhové hospodárstvo je jedným z najväčších ničiteľov ľudstva odkedy existuje." považuji za velmi hloupé, přiboudlé, absurdní a zcestné.

Lidská interakce (mimo vlastní rodinu) od pravěku fungovala na principech tržních vztahů a tržní směny. Zásadně to odbourali ruští bolševici - a vytvořili systém vzájemného hospodářského zaostávání, který po cca 70 letech šel zcela oprávněně k čertu.
Tržní hospodářství vytvořilo bohatou společnost, která si může dovolit "vyhazovat" peníze na ekologii, životní prostředí aj.

Srovnej si prosím
(1) životní úroveň
(2) "čistotu" a kvalitu životního prostředí za dob ČSSR a nyní.
Zvládneš-li to, zkus si porovnat postavení 1. republiky s ostatními státy Evropy - a postavení ČSSR v roce (dejme tomu) 1985 s ostatními státy Evropy.

Porovnej si situaci lidí v severní a jižní Koreji - a pak zkus prosím do svých výplodů (abych Tě citoval přesně) zapojovat meněj emócií a viacej rácia
Blue Sun
Hm, na školení jsi byl u Goebbelse, nebo u jiného lháře?
Jerry.Gunman
A v čompak konkrétně podle Tebe lžu miláčku? V čompak... Nestyď se a svěř se, uleví se Ti >😁
Hammunasakra
To rozveď 😐
Hammunasakra
Arese
Fascinuje mě, jak jsou zdejší elektrofanatici skálopevně přesvědčeni o tom, že "elektromobilita" je ve srovnání s čistými moderními spalovacími motory "vývoj správným směrem" a "pokrok". >😁 >😁 >😁
traveldrive
Vidíš, a možno niekto iný je vyjukaný z toho, jak si ty a niektorí ďalší presvedčení o opaku.
spaleny6
Pamatuju si diskuze před pár lety, kdy stejně přesvědčení byli někteří lidé o ekologičnosti dieselů a výhodnosti solární energie. Kam se všichni poděli?
Arese
Současné nejmodernější diesely, které jsou vybaveny nejen filtem pevných částic, ale i vstřikováním močoviny jsou opravdu velmi čisté. To ale asi nevíš, viď, tak si najdi na netu výsledky nezávislých emistních testů takových aut! 😉
Hammunasakra
To sou = což je vtipný když před 3 rokama když vypukla Dieselgate byl jeden z argumentů zastánců = že normy předstihly vývoj 😉

Bohužel sou naftový motory který sou fakt už docela čistý drahý a složitý = takže takovej taxík E200/220d protě OM654 dál rozumný. Ale [odkaz] + [odkaz]
spaleny6
S jedním takovým jezdím. Ale o tom můj příspěvek nebyl.
borish
Samozrejme, že celý článok je absolútny nezmysel. EÚ sa snaží zachrániť európsky automobilový priemysel a nejak "nakopnúť" európske automobilky, než ich prevalcuje konkurencia z USA, Číny a Kórey (Japonci zatiaľ spia). Jediný dôvod, prečo možno ešte nie neskoro je ten, že rozbehnúť veľkosériovú automobilovú výrobu je nesmierne časovo a kapitálovo náročné. Že sa popritom zlepší ovzdušie v mestách je len bonusom navyše. Tieto normy budú aj tak splnené oveľa skôr, aj keby neboli prijaté. Už teraz sa začína odbytová kríza automobilov (znalí potvrdia) a "optimisti" v autobranži to prisudzujú nestihnutiu homologizácie niektorých modelov na najnovšie normy. Veľmi sa však mýlia. Pravým dôvodom je odkladanie nákupu auta, až budú k dispozícii cenovo dostupné elektromobily s dostatočným dojazdom. Už teraz sú vyše ročné čakacie doby na niektoré modely elektromobilov a to aj v krajinách bez podpory nákupu elektromobilov.
WinDiesel
Jo nejlepší nakopnutí je zrušit automobilky, což EU vlastně dělá.
Daimler a VW a většina ostatních jen prosí … nechtě nás dělat co děláme, my si na to musíme vydělat prodejem spalováků …
No prodejem EV si na výrobu EV nikdo nevydělá, výroba spalováků je naprostou ekonomickou nutností.
VW a ostatní přiznávají že budou na jednom autě tratit 200 000 Kč a jsou ochotni to udělat, ALE NĚCO JINÉHO JIM MUSÍ GENEROVAT ZISK, Z KTERÉHO NA TO BUDOU BRÁT.
KDYŽ AUTOMOBILKÁM VEZMEME SPALOVÁKY, NEBUDOU MÍT JAK SI VYTVOŘIT REZERVY Z KTERÝCH BUDOU FINANCOVAT VÝROBU A PRODEJ EV.
Ale to spoustě LIDÍ NEDOCHÁZÍ.
Prostě to chce věcem nechat volný PRŮBĚH. Netlačit tolik na pilu.
Hammunasakra
Jak si vysvětluješ = že sou všichni kdo ovlivňujou dění v Evropě = hloupější než ty? >😒]
Blue Sun
Někomu stačí dost velké ego.
Beefcake
Tato odpoved by ma celkom zaujimala. Ale podla myslitelskej schemy bude vysvtlenie jednoduche - ovplyvnuje ich nejaka imaginarna lobby.
traveldrive
Imaginárna nie. Ale je v pozadí, nie nám na očiach.
Blue Sun
Netlačit na pilu, aha. Jenže na pilu tlačí všichni ostatní a EU, pokud nechce zapadnout úplně v pravěku, nemá na vybranou. V USA a v Číně, což jsou dva další velké trhy, prostě elektromobilita má velkou podporu, nejen od státu, ale i od lidí. Když budeme stále tou zaostalou Evropou, která si hraje na pupek světa a studnici moudrosti, za deset let naše auta nikdo nebude chtít.
Jenže lobbovat je snadnější, než přemýšlet, takže spící automobilky radši lobbují, než aby se pustily do pokroku a rozvoje, který je zkrátka nutný.
A jinak tradičně lžeš. Problém se ztrátovostí přiznal jen VW a to ještě před pár lety. Letos už mluví zcela jinak.
Ada je zase tady
Už se holíš chlapče? >😁
Blue Sun
Hele, dědo, za tvou zaostalost fakt nemůžu, i když chápu, že vše po roce 2000 je nad tvé pochopení.
elektrikar
Dědeček mrazíček >😁
Arese
A modrý sluníčkáříček! >😁
elektrikar
WinDiesel už se prosím přestaň ztrapňovat. Nebo jsi masochista a máš rád sebetrýžnění? Samé bludy, žádné zdroje, žádná logika, žádné kritické myšlení, samá sebelítost. Poslouchej, ty jsi ideální státní zaměstnanec, kde pracuješ? >😁

Počítáš si ty palce dolů co jsi dnes nasbíral, z hlediska důvěryhodnosti máš za 5 (jako ve škole).

Zisk 30% na Tesla Model 3 ti připadá málo?

Orm
Ciste technicky a konstrukcne je elektroauto OK, ale porad ma jeden zasadni problem - energii k cinnosti. Tedy jeji vyrobu, akumulaci a doplnovani. To proste vyresene neni a nezda se, ze by v dohledne dobe vyresene bylo.
Hammunasakra
Zruš rafinérie a nebudeš vědět co s přebytky elektřiny 😉
Jerry.Gunman
Zruš (ze den na den) rafinerie a do půl roku celosvětová civilizace zkolabuje
Arese
Myslím, že by to šlo i rychleji! 😉
Hammunasakra
A proč ze dne na den? 😐
honzaHK
Tak podívej se ty hysterko, jednak opět lžeš (vw KDYSI přiznalo prodělečnost) a druhak nelze jednoduše nechat volný průběh něčemu, co prokazatelně škodí životnímu prostředí (i když si nejspíš myslíš opak) a přitom je motivováno pouze ziskem. I nové metody měření emisí jsou více restriktivní, ale ukazují, kam by to zašlo, kdyby se na pilu netlačilo - všichni by si s pravidly vytírali zadek a ve městech by se nedalo dejchat, protože motivace většiny lidí je co nejvíce za co nejméně. To, co se děje, je ještě pohoda, ten nástup EV je vcelku postupný, dokážu si představit drastičtější metody.
twistedTSD
To je zase názor hodný ekopomatence. Na cenově dostupné elektromobily lidé kašlou, protože žádné takové, co by se svými vlastnostmi vyrovnaly konvenčním automobilům, na trhu nejméně v příštích 5-10 letech nebudou.

Ještě mě baví ten čím dál rozšířenější blud o tom, jak nás USA válcuje v elektromobilitě. Kromě ztrátové Tesly s nekritickou fanbase se bavíme o které automobilce? Ford, který opouští segment osobních vozů, mimo jiné po propadáku jménem Focus Electric? Vždyť právě v USA byly letos zrušeny obdobné, podobně nereálné cíle pro další dekádu z obamovské éry!
Arese
Takže současný počáteční pokles prodejů aut na trzích EU je způsoben tím, že miliony evropských kupců natěšeně čekají, až si budou moci běžet koupit elektromobily?! >😁 >😁 >😁 Tedy už jsem tady od elektroblouznivců slyšel hodně hovadit, ale toto je nová úroveň blbosti! >😒] >😒] >😒] :yes:
Jerry.Gunman
2 Arese😒br /> To je nové stupňování slova mimoň >😁
1. stupeň = MIMOŇ
2. stupeň = milovník restrikcí EU
3. (a nejvyšší ) stupeň = podporovatel elektrického pokroku díky EU regulacím

S EUropským svazem jako s jedovatým plazem 😄
Arese
>😁 >😁 >😁 :yes:
FMach
Před mnoha lety ( už si nevzpomínám na rok ) s stalo něco podobného v Kanadě ale v jiném odvětví. Kanada v té době patřila k největšímu odběrateli železa , které potřebovala na výrobky ze železa. Jenže to byl důsledek nedostatečné antikorozní ochrany a tak měla absolutně nejvyšší spotřebu na občana na světě a tak se to vláda rozhodla řešit. Apelovala na výrobce, ale bez úspěchu až jim došla trpělivost, prostě vytvořili zákon a nařídila zákonem ochrana železných výrobků proti korozi na minimální dobu 12 let. Samozřejmě to byl v dané době téměř nesplnitelný požadavek a účinnost zákona odložila o pět let a světe div se ono to fungovalo.
Já osobně jsem přesvědčen, že je to dobře a nutí to výrobce hledat řešením, malé objemy motorů není řešení a tak je tu jen kombinace pohonů a věřím, třeba tomu co zkoumají v Norsku auta na vodík. Již to už zavádějí na Norských silnicích, třeba nemusí se rozvážet a někde zpracovávat a skladovat obrovské množství vodíku, prostě si to bude každá pumpa vyrábět sama. Geniální řešení a je to umíráček fosilním palivům a vysvobození přírody a záchrana světa. Jistě bude to ještě trvat a to nařízeni EU tomu může jen pomoci to urychlit. Je to obrovské a bohaté ropné loby, které udělají vše , aby tomu zabránili. Géniové či geniální myšlenky to mají těžké, navíc pokud jsou proti nim peníze z jiných zdrojů.
Hammunasakra
:yes: 😉
Blue Sun
Vodík je umíráček fosilním palivům? A víš, z čeho ten vodík vyrábí? Ne, z vody to opravdu není... Překvapivě opět z fosilních paliv s mizivou účinností. Velkovýroba vodíku pro dopravu je ekonomicko-ekologický nesmysl.
Hammunasakra
[odkaz]
Blue Sun
Moc hezké. Primární problém to ovšem stále neřeší, protože to je opět jen a pouze trapná chemie a fyzika. Nebo že by se konsorcium rozhodlo předělat chemické zákonitosti?
Hammunasakra
To spíš ne = jen může bejt že berou v potaz víc věcí a víc souvislostí než ty = a vychází jim tim pádem jinej výsledek než tobě
Blue Sun
Jo, berou v potaz to, že v tom utopili miliardy v investicích a nechtějí si přiznat zbytečnost těch investic. Od devadesátých let neudělal vodíkový pohon žádný krok vpřed, oproti tomu jsou i ty zesměšňované elektromobily vysoce dynamicky se rozvíjející technologie.
Hammunasakra
Takže si to co sem napsal = posunul do 90. let? 😉

Od 90. let žádný pokrok? [odkaz] + [odkaz] sem docela zvědavej na olympiádu [odkaz]
Blue Sun
Mění to snad něco na principu vodíkového pohonu, nebo na získávání vodíku? Nemění, pořád je to technologie s extrémní energetickou náročností, což s sebou nese velké ekologické i ekonomické škody. Tohle je zásadní problém, který ničím neodbouráš, ať se na hlavu staví třeba všichni světoví výrobci aut. A vzhledem k naprosté absenci technického vzdělání to ani nejsi schopen pochopit.
spaleny6
Věděl jste že ta bohatá ropná lobby investuje i do elektro průmyslu?
traveldrive
To je niečo také ako keď ťažiari ropy investujú do ochrany životného prostredia?
Blue Sun
To je jen další způsob, jak si pojistit závratné zisky, nic víc. Oni moc dobře vědí, že s rozvojem elektromobility půjde těžba ropy postupně dolů, takže si předem budují zázemí k tomu, aby si uchovali luxusní příjmy.
elektrikar
To že evropa totálně zaspala a 95% špičkových IT technologií je vyvíjeno v USA a Asii?

Jen si připomeňme, že v USA se tvořily teorie informací, teorie počítačů, vynález tranzistorů atd. Tady se pásl dobytek a občas někdo náhodou něco vymyslel (malý tým, nebo jeden pracovní) - například WWW. Evropa totálně zaspala v IT a bude na to doplácet dalších několik generací!

Kolik z TOP 10 firem v IT byznysu je evropských? Facebook, Google, Microsoft, Alibaba, Amazon, IBM, Apple atd. atd. atd.

S přístupem dutých hlav v rakovinometných automobilkách by to dopadlo úplně stejně i v automobilovém průmyslu a to nesmí EU dopustit! Protože až si to uvědmí, tak už bude pozdě a VW bude vyrábět vraky na úrovní šlapadel ze seriálu Flintstoneovi.

Anonym
Ano, co se týče IT máte pravdu.
Ale v automobilovém průmyslu je Evropa stále špička. Vyrobit elektromobil je jednodušší než auto se spalovacím motorem. To (vedle dotací, samozřejmě) je důvod, proč v Číně jako houby po dešti rostou automobilky vyrábějící jen elektromobily. Evropské, ale i některé japonské americké automobilky prostě jen čekají, až bude skutečná celosvětová poptávka.
Jiná věc jsou lithiové baterky. Tam Evropa nemá šanci Asii dohnat.
elektrikar
Zatím špička... Problém je ten, že až v USA klekne GM, bude tam Tesla která převezme jeho místo. Kdo bude v evropě? Taky Tesla? :no😒br />
Ta změna se děje a je rychlá. Vzpomeňme si na Nokii, která byla Applem zakleknuta ze dne na den a je konec. Zatím se všichni Tesle smějí v ohledu kvality apod., ale Tesla dělá každý den desítky modifikací a implementuje je ve velmi krátkých cyklech. Takže tady když vyjde článek hajtující Teslu, tak to na výrobní lince už často není pravda. Zesměšňování někoho nikdy nikam nevedlo a často přeznamenává vlastní pád.

„Co potřebujeme, je Airbus pro baterie. V 60. letech jsme měli spoustu menších společností se špičkovými technologiemi, ale co jim chybělo, byla velikost. Potřebovali jsme dát dohromady Němce, Francouze a další Evropany, aby vyvinuli to, co je dnes úžasné letadlo“
[odkaz]

Video česky jak to funguje v Gigafactory😒br /> [odkaz]
Anonym
Tesla nic nepřevezme. Až přijde krize, Tesla zbankrotuje jako první. Pokud klekne i GM, jeho tržní podíl rychle zaberou japonské automobilky, které už dnes ukusují dost velký podíl na americkém trhu.
Nokia je trochu jiný příběh. Kdyby přehodili výhybku na Android, mohli být hlavním konkurentem Applu, ale místo toho si nechali nasadit do ředitelské židle trojského koně Microsoftu Stephena Elopa.
V lithiových baterkách se to už asi dohnat nedá. Asijci mají náskok 20 let díky lithiovým baterkám do spotřební elektroniky.
elektrikar
A už jste v nějaké Tesla jezdil, že tvrdíte, že krachne? Já jsem to tvrdil také, ale poté co jsem se svezl jsem velmi rychle přehodnotil své vydedukované postoje.

Jinak právě atakuje hranici 200 000 Modelů 3. Schválně si tipnetě, kde bude na začátku roku 2020. Tesla vyrábí, VW mluví. Čísla hovoří jasně.

Anonym
Bankrot nesouvisí s tím, jak co jezdí, ale jaké má kdo dluhy a jestli je někdo ochoten mu půjčit. Dnešní Tesla připomíná Irsko nebo Lotyšsko kolem roku 2006. V médiích samá chvála, že si z nich máme vzít příklad, ekonomičtí tygři Evropy ... zafoukala první fáze ekonomické krize a bylo vymalováno.
elektrikar
Tak si počkejme na výsledek. Každopádně novou továrnu jaksi ze vzduchu nepostavíš, to ví každý. A pár lidí také ví jak funguje účetnictví z hlediska odpisů. Proto z ekonomického zákonu pokud vynakládáš obrovské investice, nemůžeš být v hospodářském zisku...

Tato ekonomická stránka jen nevoní novinářům, kteří mají (kdoví proč) snahu věci nesmyslně zjednodušovat a nahlížet na ně pokřivenou logikou >😁 >😁 >😁
_Karel_
Tak tento rok už málem krachla. Že se ti v ní dobře jelo s tím moc nesouvisí.
elektrikar
SpaceX také několikrát málem krachla a kde je teď...

To bylo také chytráků a "proč to nejde" inženýrů.

Kde jsou teď?

Arese
Úspěchy Muska na poli kosmické techniky tu přece nikdo nezpochybňuje. Zato Tesla systémem svého fungování opravdu připomíná hru letadlo... 😲
elektrikar
Už nezpochybňuje, ještě před nedávnem tomu tak nebylo. Hrozně se všichni z konkurence smáli a teď už jen mají oči pro pláč.
Hammunasakra
Evidentně nevíš co to je letadlo = Tesla funguje přes 15 let [odkaz] a výrazně ovlivnila svět aut = i největší automobilky dneska vyvíjej = to co Tesla dělá už těch 15 let 😉
Orm
Vyrobit elektroauto je skutecne etchnicky jednodussi, ale vyrobit pro takove auto zdroj energie je technologicky i po 150 letech vyvoje stale nezvladnute.
Hammunasakra
[odkaz]
Arese
Promiň, ale jak IT oblast souvisí s násilným protalčováním přirozeně nekonkurenceschopné automobilové elektromobility? 😲
Rox
Euro 6a/b/c/d Euro 7 atd. Limity CO2 a do toho WLTP... Pak tu je do toho Diesel gate, zákaz vjezdu do měst atd. Pak je tu zvyšující se nárok na recyklovatelnost. Nárok na bezpečnost. Doba levných aut je prostě pryč. Tohle všechno zvyšuje náklady na nové auta o tisíce EUR. A nemusí mít ani baterie. Pokut přijde lehčí krize a propouštění, lidé začnou šetřit. Nové auto už si koupí jen málokdo. Bude se muset roztočit obří kolo dotací. Nejhůř na to doplatí podle mě Dacia, kterou nahradí elektromobily z Číny.
Nejhorší je teď to WLTP, doba kdyby automobilky můžou vyrábět obří kvantum aut a připravovat se finančně do budoucna. Tak jim EU hodila na rychlo klacek pod nohy.

Zajímal by mě graf vývoje ceny aut od roku 2000. Tak nějak očekávám, že by to byl pozvolný vývoj cen, od klesající křivky po stoupající a jestli dojde u nových aut 2020 k prudšímu zdražení.
Blue Sun
Dacia? Proč by na to měla doplatit zrovna Dacia, která funguje na prověřených technologiích? I když se zavádí různé novinky, Dacia stále zůstává levným autem. Naopak, než toto nařízení začne skutečně ovlivňovat dostupnost aut, Dacia má stále spoustu prostoru k růstu. A kdyby se lidi měli začít chovat podle toho, co popisuješ, pak trojnásobně, protože levné Dacie najednou stoupnou na oblibě.
Rox
V celku jednoduše, prověřená technika už nebude splňovat požadavky. Dacia se nijak nevyhne Euro normám a CO2 limitům. Bude muset nabízet jak nejnovější motory, tak alternativní pohony. Ani zase zpřísněnému NCAP a povinnému Ecall atd. Už ani ona nebude moct zůstat o moc levnější. Pokut zůstane kvalitativně na stejné úrovni, tak ji dorazí konkurence z Číny. Nedělám si iluze, že by Evropané preferovali Dacii před cenou.
praděda7
Btw, požadavky NCAP přispěly velkou měrou k zvýšené hmotnosti vozů, což mělo za následek zvýšení spotřeby a emisí. Druhá věc, která "pracuje" proti snižování emisí je SUV syndrom.
Rox
No vše uvidíme po roce 2021 těch 95g je prostě limitních. Automobilky samy budou muset nějak SUV omezit. Zdražit, použít jen diesel, elektro. Audi E-tron dojezd 400km a průměrná spotřeba 30KWh/100 baterie 125KWh? Což jako ECO taky moc nepovažuji.
Ona už nepříjemně překvapí cena nového golfu a octavie.
praděda7
Zákazník už v EU nebude za chvíli hrát žádnou roli. I s čím bude jezdit rozhodnou za něj úředníci v Bruselu. A k vůli tomu tady lidé cinkali v 89 na Václaváku klíčky....ach jo... ;-\
Hammunasakra
Boha to sou plky.. ach jo.. ;-\

Zákazník si dál bude kupovat co chce = že třeba aut s šestiválcovym spalovacim motorem už nebude dostupný jak před lety = to je jiná věc. Ale s tim úředníček ať sedí v Praze nebo Bruselu = nemá moc společnýho

A nebude mít ani když tuhle blbinu budeš furt dál opakovat 😉
Blue Sun
Zároveň bys ale měl dodat, že moderní postupy a materiály pomohly auta zase odlehčit, takže se ten bezpečnostní nárůst vyrovnal. Tedy pokud neporovnáváš s dobou před třiceti lety, kdy auta byla opravdu konstrukčně hodně tragická.
praděda7
Nárůst hmotnosti pokračuje. Nazdar! [odkaz]
[odkaz]
Blue Sun
Ne, nepokračuje. Ano, někteří výrobci to jinak neumí, u jiných velikost a hmotnost nahoru nejde. Zrovna v tomhle článku byli na svetmobilne dost mimo, jak se jindy dovedou hezky trefit.
Blue Sun
Jenže v době, o které se mluví, tj. rok 2030, bude dnes inovativní hybrid už prověřenou technologií, která bez problémů snese nasazení v Daciích. I dnes Dacia plní bez problémů všechny normy a hle, je o nejméně sto tisíc levnější, než jiná auta stejných tříd. Úspora u Dacie je totiž úplně jinde, než v motorech.
Třeba Duster - s minimem vývoje nové auto, ušetřeny milióny euro. Sandero a Logan, staré a jednoduché platformy, opět ušetřeny milióny ve vývoji. Takhle to půjde dál a dál. Dacie budou stát na minulých a předminulých platformách Renaultu, které jsou dávno zaplacené. Technika bude plnit limity, o to se postarají snadno, prostě to jen nebude zase to nejnovější. A že tam nebude plno prvků, které dnes bezhlavě cpou do všech aut? No a co, komu chybí? Já o nesmyslné a otravné asistenty nestojím.
Ja Prvni 123
No vidíš... a stené auto.cz se nadšeně podílí na dehonestující kampani o malých Fiatech, že jsou strašně nebezpečný... mají totiž nula bodů z nárazového testu!

Na videu je sice vidět, že normálně, až nadprůměrně (na svou velikost) drží pohromadě.. ale mají nula bodú za asistenty!

Jenže, kdo z lidí se na to video podívá?
Většině stačí titulek: Punto a Panda mají NULA bodů za bezpečnost!

No, a o tom to celé je...

Elektromobil je přímá hrozba pro ekologii. Technologie výroby baterek, produkty při jejich ekologické - a často i havarijní, spontánní - likvidaci... ekologie nejsou jen emise! Svět zadrátovaný pro nabíjení se stane neobyvatelným... to je taky ekologie.
traveldrive
"Elektromobil je přímá hrozba pro ekologii. Technologie výroby baterek, produkty při jejich ekologické - a často i havarijní, spontánní - likvidaci... ekologie nejsou jen emise! Svět zadrátovaný pro nabíjení se stane neobyvatelným... to je taky ekologie." - toto nemohol napísať mysliaci človek. :-!
Ada je zase tady
jenže je to pravda 😉
traveldrive
Dokáž.
Blue Sun
Sorry, ale meleš blbosti. Fiaty dopadly tragicky i v nárazových testech, ne kvůli asistentům. Ale chápu, jak se jedná o Fiat, ty vidíš naprosto nekriticky, tím jsi tu proslavený. Mně se Panda líbí, ale nebudu kvůli tomu přehlížet, že to JE nebezpečné auto. Není důležité to, jak po nárazu vypadá, ale co změří senzory ve figurínách a ty změřily smrt posádky!
Tvé bláboly z neznalosti o elektromobilech přehlížím, škoda plýtvat slovy.
traveldrive
Plytváš energiou...
Blue Sun
Taky jsem si všiml. Nejen v této věci...
Ja Prvni 123
No, že mě zrovna vy dva obviňujete z blbosti mě vlastně trochu těší.

Kdybyste se mnou, minimálně v těchto věcech, souhlasili, tak bych asi znejistěl!
😄
Blue Sun
Z blbosti? Nikoli. Ze zaslepenosti, to je rozdíl. Ty nechceš vidět pravdu, což je horší, než kdybys byl blb a nedokázal ji pochopit. Místo toho kopeš kolem sebe, jak ti ta zlá instituce ubližuje...
Rox
Nějaké to Euro8 nebude dosažitelné bez neemisních vozů. A myslíš, že pro Dacii bez elektra nebo placení pokut, bude dosažitelné Euro7? Ale na ten rok 2030 a elekroauta jsem původně narážel. Tam bude větší tlak ze strany levných čínských elektromobilů než na dražší výrobce.
Blue Sun
Levné čínské elektromobily... a jak si je představuješ? Ta auta budou muset plnit všechny unijní předpisy, k tomu nějaké to dovozní clo... To fakt čekáš, že budou třeba o čtvrtinu levnější, než evropská produkce? Když současná čínská tvorba se tu neuchytila, protože cenou při jejich kvalitě nedokáže ani náhodou konkurovat? Vzpamatuj se, prosímtě.
Rox
Nj ale teď nás opustí doba nutnosti servisní sítě a složitých spalovacích motorů. A tak se otevře trh. Online prodej. Vzniknou společnosti co buď budou jen auta dovážet, nebo je brandovat. Nebo něco jako Velor-X-Trike vyrobeno v číně a smontováno v Čecháh. greencars atd. Stačí se podívat na elekromotorky, žádného výrobce neznám a mezi nimi čezeta. 10let je dlouhá doba aby nepřišly kvalitnější elektroauta. Beru to jako konkurenci k Dacii, ne k Tesle, VW, Hyundai atd. Asi nikoho nenapadlo před pár lety, že by si DHL mohlo vyrábělo vlastní dodávky. Bez nějakých velkých vývojových nákladů. Nejdražší jsou jen baterie.
Blue Sun
Fakt si myslíš, že lidi koupí něco, co nemá žádný servis, žádnou historii u nás, a k tomu navíc pověst čínského šmejdu? Kolik se těch elektrických motorek u nás prodává? To, co stojí za úvahu, je dražší, než auta.
Vyrobit dodávku na konkrétní zakázku je nepoměrně jednodušší, než vyrobit a hlavně prodat lidem osobní auto.
Upřímně, tvou obhajobu číňánků nechápu. Napadá mě snad jen to, že jsi v tom ekonomicky zaháčkovaný.
Rox
Historie? Stačí nabídnou nízkou cenu/výkon a lidé to budou milovat o tom nemám iluze. Stačí se podívat na Hyundai a pak Dacii. Naopak ti omlátí o hlavu, že škodovka je předražená historie. O tyhle tradiční automobilky ale obavu nemám. Ale spíš si myslím, že na nové normy doplatí Dacia, pokut zůstane jako budgetové auto. Které bude muset představit bezemisní auta a přitom stále bude zatíženo emisníma vozy, které technologicky budou o dost dražší.
Jinak čínu neobhajuji ani nepodporuji. Jen ji beru v úvahu, pokut je řeč o nástupu hlavně elekrických aut. Nechtěl jsem ji tu ani zmiňovat. Původní cíl byl kritizovat tyhle rychle se měnící normy a omezení. A celkové házení klacků pod nohy automobilkám, které mají dvojí obří investice do snižování emisí a bezemisních aut. Výhodou tesly a podobných vznikajících aut je, že nemusí zdvojovat vývojovou zátěž emisními limity. Ale ani nenabídnou cenově levná auta. Bohužel s touhle zátěží, prostě i obyčejné auta budou muset dost zdražit. A ten největší skok bude již s Euro7, pokut se začnou prodávat bezemisní auta ve velkém, tak ani nástupce tolik vadit nemusí. Ale jen v případě, pokut budou dostatečné prodeje. Pokut nebudou prodeje podle představ, tak nevím co automobilky budou muset dělat aby limit splnily.
Blue Sun
Jo jo, to ukázali, když přišly první čínské vozy na trh... jak to lidi milují.
Panejo, radši toho nech, jsi fakt těžce mimo. Tohle může fungovat u mobilních telefonů nebo televizí, ne u aut. Kdyby to tak bylo, dávno tu číňani prodávají ve velkém, ale lidi je prostě nechtějí.
Nezapomínej taky, že Dacia dělá malá a lehká auta, kde splnění požadavků bude mnohem jednodušší, než u přerostlých mastodontů prémiových značek.
Arese
Proč pořád strašíš těmi levnými čínskými křápy? V případě potřeby stačí trh EU ochránit provedením testu Euro NCAP! 😉
Orm
Hybridy jsou slepa kolej.
Blue Sun
Ty jsi slepý.
Ada je zase tady
To si nemyslím. Jen se energie, získaná při brždění nesmí ukládat do akumulátoru na základě chemického procesu. Řešením možná budou superkondenzátory, supervodiče a kdoví co ještě.
elektrikar
Říká ti něco pojem permitivita? Že tady meleš hovadiny o superkondezátorech a kdoví čem? Tady nejsme ve startreku ani v ABC z roku 1970.

Více tady [odkaz]
Ada je zase tady
A říká ti něco susceptibilita? 😄 Ty jsi možná elektrikář, ale já jsem elektronik.
[odkaz]
Blue Sun
To se říkalo už v roce 2000, kdy vznikaly podobné články a vědci v nich tvrdili, jak do pěti let budeme mít místo akumulátorů superkondenzátory. A hle, uplynulo skoro dvacet let a máme stále *.
Se superkondenzátory jsem, na základě těch podkladů a údajně slibného vývoje, taky počítal... a pak se ukázalo, že je to nesmysl, který bude funkční možná za padesát let.
Anonym
Přesně tak. Dacia je auto do krizové doby. Nenadchne, nepotěší, ale do cíle doveze. V krizi bude mít největší problém mainstream, který si chce hrát na prémii. Peugeot, SUVéčka atd
Blue Sun
Peugeot ti leží hodně v žaludku, co? Na prémii si hrají jiní.
Ada je zase tady
někdo si na prémii hraje, jiný desítky let vyrábí...
Beefcake
Rendlik ? 😄
elektrikar
Rok 1975 (průměrná mzda v ČSSR 2317 Kčs)

Lada 1200 - 58 000 Kčs => 25 platů

Rok 2018 (průměrná mzda v ČR 31516Kč)

Lada 1200 - 25 platů => 787900Kč

Výsledek? ZVYŠOVÁNÍ NÁROKŮ NA AUTOMOBILY A TECHNOLOGICKÝ POKROK JEDNOZNAČNĚ ZVYŠUJE JEJICH CENU! >😁 >😁 >😁

Hammunasakra
Arese
Hmm, až na to, že srovnáváš nesrovnatelné - ceny v komoušském plánovaném a totálně znárodněném hospodářství (které zákonitě vždy spěje ke krachu) a cenu v běžné tržní ekonomice, která se zde buduje od roku 1989! >😁 >😁 >😁
elektrikar
Ironie. Porovnejte kvalitu, užitné vlastnosti, bezpečnost, výbavu dnešního auta za 800 tisíc s žigulem.
Ja Prvni 123
Opravdu čistá, křisťálově čistá demagogie...
Hendly
naštěstí min jedna automobilka v evropě je připravena😒br /> "Plán velké ofenzivy v oblasti elektrifikace: více než 30 nových elektromobilů do roku 2025, cílem je prodávat dva až tři miliony elektromobilů ročně" [odkaz]

A nebo to jsou jen plané řeči?
elektrikar
To už je takový německý folklór... Hromada plků a skutek utek >😁

2010: [odkaz]
Blue Sun
Plán je hezký, ale zatím nemají ani jeden, aby mohli ukázat, že to myslí opravdu vážně.
twistedTSD
Po-dieselgatové koncernové PR plkání o elektromobilitě a car sharingu je tím pravým důkazem o nástupu elektromobilů. Teď jsi na to kápl.
Beefcake
Skor tieto ucelove clanky zabiju mna.
Ja tu cenu zase udelujem redakcii za sirenie poplasnych sprav a predajnost/servilnost/neprofesionalitu autorov clankov.
spaleny6
Ona už EU pomalu automobilky ničí a věřím že brzo to odvětví zlikviduje úplně. Už jsme tu měli nesmysl zvaný biopaliva. Zelenou energii. Dotace na ty nenáviděné diesely. Šrotovné na nenáviděná auta. A další pokus na řadě je asi elektro. Proto jsem si letos koupil šestiválcovou motorku, dokud to vůbec lze. Nerad bych tam pak měl motor z vysavače, tak jako to je již normální u spousty aut.
praděda7
Četl jsem někde zajímavé pojednaní o "špekulování" automobilek v této věci. (EV). Prý některé velké automobilky podporují přechod na EV proto, že věří, že se tím zbaví slabší konkurence, která si přechod na EV nebude moct dovolit. Zajímavá teorie... 😐
elektrikar
Určitě... A proto vzniklo tolik startupových elektro-automobilek. A také tolik čínských výrobců. Ostatně vyrobit elektromobil v garáži je jaksi řádově lehčí úkol než vyrobít táborák pro ohniště které si vozíte pod kapotou a ve kterém lze poschovávat velké spousty kazítek. >😁
Beefcake
" táborák pro ohniště" :yes: >😒]
spaleny6
Taky jsem to četl. Ale kladl jsem si otázku kdo je ta slabá konkurence? Vždyť si to dneska dělí několik nadnárodních korporací.

Elektrikář: Je fakt nutný dávat do každého příspěvku smajlíka? Mě to přijde divný.
elektrikar
Je to tu jeden velký cirkus, tak ať to má atmosféru...
spaleny6
Když s někým diskutujete osobně tak se mu taky po každé větě nevytlemíte do ksichtu ne?
elektrikar
Primárně se snažím s každým bavit slušně. Bohužel když toto nelze, tak platí "na hrubý pytel hrubá záplata".
Shr3k
Čeká nás zářná budoucnost. Zamyslel se někdo už nad tím, čím nahradí státy výpadky ve spotřební dani z PHM? 😉
praděda7
Elektřina se již zdražuje. Stát je 70% vlastníkem ČEZ. [odkaz]
elektrikar
Jenže elektřina jezdí za 0,3Kč/km když zdraží o 100% tak jezdí za 0,6Kč. Za kolik jezdíš ty s táborákem? >😁
spaleny6
Musela by zdražit aspoň o 16kč, aby se dohnal výpadek spotřební daně. Mrkněte na účtenku od benzínky. Vím že se zatím všichni tváří že jde o ekologii a peníze jsou vedlejší, realita ale bude jiná pokud se elektro masověji rozšíří.
praděda7
Co zabrání Šílenové přesunout tuto spotřební daň časem na dobíjecí stanice?
elektrikar
Spotřební daň v Česku
Motorová nafta 10,95

Spotřeba 6l/100 = 65,7Kč/100km spotřební daně

Spotřební daň na 1km jízdy - 0,65Kc

Takže s elektromobilem bez výpadku spotřební daně za 1,1Kč/km. Za kolik jezdíte vy?

spaleny6
Když zmiňujete naftu tak jezdím asi za 1.76. Nicméně aby to takhle fungovalo, bude se muset spotřebka uvalit na elektřinu plošně. Jinak vy jste psal o spotřebce na km a já na 100km. Nevšiml jsem si toho.
elektrikar
Spotřebka se uvalí na auto a alespoň se nebude po chodnících na sídlišti válet tolik popelnic co už měly dávno proletět lisem...
Arese
Jen počkej, až si za pár let budeš muset do svého elektrohybu koupit nové baterky! Se z toho po....eš! >😒] >😒] >😒]
elektrikar
Jenže já mám s naftou náklad cca 2,5Kč / km a s elektrohybem 0,3Kč / km. O kvalitě svezení nemluvě, to si cením tak na 3Kč / km.

Takže počítej se mnou😒br />
Pořizovací cena 550 000Kč / 2,2Kč úspora = 250 000Km. Pokud tedy s tím autem najedu 250 000Km, tak ho mám pouze za naftu - rozuměj zadarmo. To jsem udělal velmi konzervativní výpočet bez nějakých hloubějších nákladů na provoz spalováku.

Tady máš reálné data o degradaci kapacity v reálném provozu [odkaz]

A ještě abych tě vyvedl z tvých představ o záhadné baterii, tak tady je zobrazené jak je baterie v BMW i3 seskládaná a také že je lehce opravitelná (skládá se z 8ks 42V modulů). Je také velmi lehce vyjímatelná a koncipovaná jako plug & play systém.

spaleny6
Já ano, nadšenci do elektra zatím většinou ne. Někteří si i myslí že elektřina je zdarma. U nabíjecích stojanů by se spotřeba dala rozlišit, v domácnosti těžko. Takže to podle mě skončí plošným uvalením spotřební daně na celý elektroprůmysl a zase to budou platit i lidi co auto ani nemají.
Ada je zase tady
Většina fanoušků elektromobility bydlí u rodičů a elektriku neplatí. 😉
elektrikar
A většina fanoušků rakovinometů bydlí v důchoďácích
Shr3k
Myslíš fanoušky Průnéřova? >😁
Arese
Naopak, většinou jsou to velmi bohatí lidé s vlastními baráky, kteří mají (kromě rádoby módní a velmi drahé Tesly) samozřejmě i běžná auta se spalovacím motorem. 😉
Hendly
A třeba pozitivní ekonomický vliv toho, že penize z každého litru nebudou nenávratně pryč z ekonomiky za ropu?
Ja Prvni 123
Elektromobily považuju za ránu vedle, plácnutí do vody... ale pořád to není to nejhorší, co EU předvádí.
Jen se o tom teď víc mluví.

Stejná Evropská komise rozhodla podobně vizionářsky o výrobě zdravotnických prostředků... ale kdo o tom ví?
Po květnu 2020 zmizí odhadem 50% výrobců zdravotnických prostředků... a zmizí rozhodně nadpoloviční většina z jejich sortimentu - zůstanou jen ty, co se prodávají ve velkém množství.
Podle pesimistických odhadů až 80%...
Chvíli mi to taky trhalo nervy... a pak mi došlo, co stejná EU provádí v migrační politice.
Je mi to líto, mám děti.. dokonce už i vnuka.
Je mi líto, v jakém stavu jim předáváme "náš svět"... ale změnit to nedokážu.

Koupil jsem dvě nová auta, jednoduchá, benzínová... a věřím, že vydrží jezdit ještě dlouho a dlouho... snad nezmizí benzín. Ale jedno z nich dokáže spalovat i etanol, takže dobrý.
Zdravotnický prostředky nakoupit dopředu nedokážu...

A ty migranty budou muset mladí zastavit taky sami.
Arese
Já mám auta se spalovacím benzínovým motorem nakoupená pro jistotu 3, z toho 2 bez turba a všechny samozřejmě se čtyřválci a s manuálem! 😉
elektrikar
Taky jsem si chtěl sehnat žiguli z nostalgie a nejsou a nejsou. Takže tu garáž opatrovat! :-!
Ja Prvni 123
My ale mluvíme o nových autech... o tom, že mám Alfu 164 v této souvislosti vůbec nemluvím.

Loni jsem koupil 500X... nemám rád SUV, ale když jsem zjistil, že je to vlastně auto, jaká se dělala před pár lety normálně, tak jsem ho koupil.
To jen ve srovnání s nesmyslně "sportovníma" autam, co se stala módními před těma SUV, to vypadá jako skoro teréňák.
Přesto to má světlost i celkovou výšku asi jako škoda 120.
😄

A je to atmosferické 1.6, benzinová... ale schopná spalovat i čistý etanol.

No, a letos jsem koupil těsně před ukončením výroby právě ten Fiat Punto. 1.4, čtyřválec... a ten už čistě z důvodu ponurých vyhlídek výroby a prodeje aut v Evropě.
Vlastně jsem ho nepotřeboval. Měl jsem starší Punto, menší, předchozí. 1.2, ale po desetiletech a 160 tis kilometrů pořád bez známek únavy.
Dal jsem ho synovi... a doma mám to novější.
Má na sobě spoustu udělátek, ale všechny plní jeden základní požadavek: kdyby přestaly fungovat, tak auto jede dál, jako by je nemělo...
😄
elektrikar
Jasně, vždyť já se bavím o těch vašich autech. V porovnání s Teslou jsou to žiguli, takže schovat...
spaleny6
Vy vlastníte Teslu?
spaleny6
Já se někoho zeptám jestli vlastní Teslu a dostanu za tu otázku mínus? Vy vážně už nejste normální. :-!
elektrikar
Vlastním BMW i3 BEV 2014, ale v Teslách jsem jezdil. i3 je proti tomu legrácka. Dovezl jsem si ji z Německa po operáku, měla najeto 36000km. Teď mám 74000km. Šel jsem do i3 kvůli ceně a chtěl jsem si to vyzkoušet na malém autě, abych se nenapálil.
spaleny6
Zrovna u toho i3 jsme si nedávno u dealera bmw povídali a oni mi řikali že nechápou kdo si to za ty peníze a s motorem z vysavače může koupit. Co to ojetý stálo?
traveldrive
125 kW/250Nm je podľa teba vysavač? Stovka za 7,3 s, maximálka 150 km/h?
spaleny6
Vyndal jsem si tě z blokace aby to nevypadalo že se vyhýbám odpovědi. Já to auto nehodnotím, nejel jsem s nim. Pouze jsem psal jak se o něm vyjadřovali prodejci v autosalonu bmw. Mě to ekonomicky nedává absolutně smysl, takže v něm asi nepojedu. Ten výkon je slušnej, to jsem ani nevěděl že to má tolik. Každopádně městkský vozitko za milion prostě pro mě osobně není dobrej kauf.
elektrikar
Cena je problém, proto jsem šel do ojetého. Kupovat to nové nemá smysl. Ojeté lze koupit řekněme za 400 000Kč. Tesla Model 3, to je jiná pisnička. Bohužel ojeté stojí v USA víc než nové.

- okamžitý výkon, v rozmezí 0 - 50 km/h nejrychlejší BMW tady je porovnání s BMW M3 [odkaz]

- rekuperativní brždění plynovým pedálem o výkonu 50kW, návyková záležitost

- každý den ráno sedneš, máš natankováno (představ si, že by ti každý den do auta přes noc natekla nafta na ujetí 150km)

- 98% dobíjím doma z obyčejné zásuvky, na CCS za 20min pokud jedu dál

- auto si v zimě vytopíš mobilem, v létě si ho vyklimuješ

- sedneš do auta, hned jedeš plný = žádné čekání na zahřátí

- žádný servis, jen gumy a vzduchový filtr

- při plném plynu nic netrpí, neškube, necuká - můžeš si ho dovolit téměř pořád

- pro mne osobně krásný interiér z vlny, konopí, hovězí kůže

- celokarbonová karoserie = materiál CFRP (stejný jako u Boeing Dreamliner)

- neskutečné ticho na které si člověk rychle zvykne a už nechce nic jiného, v létě si někdy otevři okno a jedu třeba 15km/h lesem, totální relax

- netrápím lidi za mnou smradem
spaleny6
Já ti to přeju. Jen by se mi líbilo kdyby mi lidé co do nedávna jezdili spalovákem nenutili elektro, stejně jako já jim nenutim spalovák. A abych jim to nemusel dotovat. To by pak bylo všechno super.
elektrikar
Nikdo ti nic nenutí, máš snad pocit, že si nemůžeš jít koupit spalovák?

Paradoxně z toho, že jedeš v BEV netěžíš primárně ty, ale ten za tebou. To jaksi většině lidé nedochází.

S dotacemi také nesouhlasím, já jsem žádnou dotaci nedostal. Ještě bych třeba pochopil max. odpuštění DPH pro fyzické osoby řekněme, nebo zvýhodnění ve městech.

Pointa je v tom, že to zvýhodníme protože my to nebudeme muset čichat - ne ten řidič, ten je znevýhodněn. Proto proti BEV trollí nejvíce sobci - proč by se oni měli omezovat v BEV na úkor veřejnosti když jich se to netýkání a co je za nimi, to je nezajímá.
elektrikar
Možná by jsi si měl pročíst svoje příspěvky a zhodnotit znovu ten svůj výrok, že nenutíš spalováky >😁 >😁 >😁 Pokud troubíš fake news, bludy a přeludy na BEV, tak co asi děláš? >😁
Ada je zase tady
To jsou všechno jen hloupé plky. Následující 2 desetiletí patří dieselu, coby (z hlediska energetické efektivity) prozatím nejlepším pohonem individuálních dopravních prostředků. Možná, že za tu dobu pokročí vývoj energetických zásobníků natolik, že dostatečně efektivní bude auto i s nějakým jiným druhem pohonu, které stejně jako dnes obyčejný vůz s dieselem pod kapotou dojede z Plzně do Ostravy a zpět průměrnou rychlostí nad 110km/h bez tankování a zbytečných přestávek - a to i v zimě! :-!
Arese
Je skvělé, že seš s tím tak spokojený a já ti to ze srdce přeju. Ale jiným lidem, kteří mají raději auto se spalovacím motorem, se jejch volba nesmí hanět, zakazovat či nějak ekonomicky uměle znevýhodňovat. Až si každý koupí, co chce a na co má chuť (a hlavně peníze). 😉 :yes:
elektrikar
Já ale proti novým ICE nic nemám, pokud zrovna nejsou cinklý. Co mě štve jsou ty kouřící popelnice, které potkávám několikrát za den a musím kvůli nim přepínat na vnitřní okruh klimatizace.
traveldrive
Tak to je pochopiteľné, zatiaľ prakticky žiadne EV nedostaneš za rozumnú cenu. Sú predražené podobne ako rôzne kusovky alebo malosériové modely. Každopádne ale ceny EV pomaly klesajú a s pribúdajúcou výrobou sa trend zrýchli. Klasické autá so spaľovacím motorom sú lacnejšie, pretože sa vyrábajú prakticky hromadne a tam sa ešte výroba EV nedostala.
elektrikar
To je cíl, aby si BEV mohl dovolit každý. Začátky jsou pro každou technologii težké a lidi se neradi učí novým věcem.
elektrikar
[odkaz]
Arese
Pěkně to ta M3 tomu elektrovozítku nandala, jen co je pravda! 😄
Arese
xx
Arese
Co máš proti klasickým Žigulíkům? Jsou to čím dál více ceněné yongtimery, jejich cena (zachovalých a neupravovaných) roste o tisíce Kč každý rok! 😉
Arese
Já už Žigula bohužel prodal, ale mám ještě jiný, mimořádně řidičsky uspokojivý stroj. 😉
Ja Prvni 123
😄
Já mám třeba i Ducato!
Takže vlastně houby zle...

S Ducátem se jede bezvadně.. akorát je jen třímístný. Zase má vélikej kufr!
😄
traveldrive
A nevlezie do podzemného parkoviska... 😉
praděda7
Tato "věc" se zdravotními prostředky zavání hitlerovským Německem. Tehdy v Reichu také zavřeli polovinu výrobců léčiv a nechali fungovat jen vybrané spřátelené firmy. Toto přinejmenším "smrdí" rovnostářstvím.... >😒]
Ja Prvni 123
No, trochu to podobný je.
I když nejde o léčiva, ale zdravotnický prostředky... třeba umělej kloub.

Ano, nakonec zůsnaou 4 velcí výrobci... ale právě těm se nevyplatí vyrábět malosériové prostředky, pro raritní onemocnění, nebo takové které vyžadují výrobu na konkrétního pacienta.

Prostě postaví linku, co nejvíce automatizovanou... a čeho nebude aspoň milion ročně, tak prostě vyrábět nebudou.
A po splnění všech nových požadavké této Evropské komise i to, co bude, bude násobně dražší...
Takže kdo potřebuje umělou kyčel nebo tak, tak honem... nebudou.
😄

Ti lidi tam jsou už prostě úplně mimo realitu. JUDr pracující pro Evropskou komisi, ale Čech, mi řekl, že zdravotnický prostředky přece nemusí být tak strašně levný... a tehdy mi to došlo.
On si neumí představit, kolik lidí musí přežít s výplatou, ve výši jeho denního kapesného...
praděda7
Ale to přece známe. Napřed zdravotnické prostředky a až si ovečky zvyknou přistoupíme na léky a skončí to chlebem a polévkou ein topf.....ein brot....... >😒]
lexi
...rozumím tomu, že je snazší tlačit n nejslabším místě... ale roč EU nezastaví dotace na sekání luk ve nesmyslných místech kde kdysi byly lesy a neplatí dotace za to, že tam tito tzv. zemědělci vysadí lesy , které tam předtím beztak byly...o potraviny se bát nemusíme s těmi se stejně plýtvá. Pak by snad ty lesy mohly část oxidu přetvořit zpět na kyslík..
Mirecek
V bruselu sedi jeden idiiot vedle druheho, neni se co divit ze vsemu chteji poroucet a vlastne nevedi vubec nic. Jedine co by pomohlo je ten bruselistan zrusit. Nechat si poroucet nekym kdo chce prekabonit prirodu to uz mame za sebou. Taky to byli idiioti. A ted tady jsou dalsi idiioti. Cemu se pak ma bezny obcan divit? Preci vsemu.
Ja Prvni 123
No, ale zatím existuje cesta, jak ty neomarxisty z Bruselu dostat... a to jsou volby.
Ještě chvíli vývoje tímto směrem, a dojde to i vládě jedné strany i tam.

A to je ten hlavní problém. Voliči... koho zvolí stejní voliči, díky kterým má Babiš přes 30% podpory i po všech těch jasných gauneřinách?

Sokrates o demokracii😒br /> "Demokratické zřízení doplatí na to, že bude chtít vyhovět všem. Chudí budou chtít část majetku bohatých, a demokracie jim to dá. Mladí budou chtít práva starých, ženy budou chtít práva mužů a cizinci budou chtít práva občanů, a demokracie jim to dá. Zločinci budou chtít obsadit veřejné funkce, a demokracie jim to umožní. A až zločinci demokracii nakonec ovládnou, protože zločinci od přírody tíhnou po pozicích moci, vznikne tyranie horší, než dovede nejhorší monarchie anebo oligarchie."
Ada je zase tady
EU se lidem nemusí líbit, ale bez EU by tady byl mafiánský stát jako na Ukrajině. Právo silnějšího... :no:
Arese
V tomto máš bohužel pravdu. A co horšího, Putin by si na nás ještě víc brousil zuby... Sice jsme naštěstí ještě v NATO, ale... 😲 😲 😲
Ja Prvni 123
No však já taky nemluvím o rušení EU.. ale o tom, jít k volbách.. a dostat tam i normálnější lidi, než jsou neomarxisté.
DonVito
Autoprumysl, predevsim ten nemecky knuci jak spraskany pes.
Ale tenhle prumysl by driv nebo pozdeji stejne musel zacit delat neco jinyho nez dojit svy dieselovy cash-cows 😄 Samozrejme, ze bez EU by to bylo pozdeji.
Ale jestli by to bylo ve vysledku pro vyrobce lepsi je otazka.

Kazdopadne absolutne nechapu VW, ktery pres proklamovanou elektrorevoluci zavadi hlavne nove dieselove modely, zdravim Atecu, A6, Q7, Kodiaq atp. Modely bez jakekoli delsi perspektivy.

Mozna by bylo dobre se oprostit jen od evropske optiky a podivat se jak evropske automobilky vnimaji za velkou louzi - bez ohledu na nejakou zdejsi legislativu😒br />
Bloomberg warns, “The future of the auto industry is going to look like the history of the cell phone … some of today’s dominant car companies will share the fate of a few former titans of the smartphone. Remember BlackBerry, Nokia, and Palm?”
Google preklad😒br /> Bloomberg varuje: "Budoucnost automobilového průmyslu bude vypadat jako historie mobilního telefonu ... někteří z dnešních dominantních automobilových společností budou sdílet osud několika bývalých titánů smartphonu. Pamatujete na BlackBerry, Nokia a Palm?
[odkaz]
Blue Sun
Oceňuju tvou snahu, ale tady je to na špatném místě. Sám vidíš, jak fanatici útočí na všechny, kdo jen naznačí podporu elektřině.
Pro mne je to jen důkaz úpadku morálky české společnosti. Hloupá absolutizace jedince nad okolím nikdy nevedla k dobrému.
Arese
Správně, elektromobilita nemá mít žádnou "podporu", tedy dotazce či finanční trestání uživatelů normálních aut. Ať si elektromobily klidně vyrábí kdo chce a ať si je pak prodává za ceny, které stojí jejich výroba + zisk. A ať se pak prodávají na nedeformovaném automobilovém trhu ve férové soutěži. Kdo po elektromobilu touží, nechť si jej koupí. Ale rozhodně je nepřijatelné, aby EU pro budoucí auta stanovovala nesmyslné snílkovské limity CO, které normální auta pomalu "kriminalizují", protože CO2 není žádný jed a i kdyby se od zítřka v EU prodávaly jen elektromobily, v globálním měřítku to naší planetě ani trochu nepomůže. Jen si totálně zlikvidujeme naši ekonomiku, zejména pak poté, co tyto nesmyslné limity EU vyhlásila i na nákladní (a autobusovou) dopravu. Pokut toto EU skutečně začne natvrdo vymáhat v praxi, bude následovat ekonomická katastrofa dosud nevídaných rozměrů a rozpad EU se stane jistým...Bohužel. Ale pořád ještě lze doufat, že to těm levičáckým zeleným mozkům alespoň se zpožděním dojde (nebo že budou nahrazeni ve volbách v blízkých letech) a že se takové gigantické krizi ještě podaří na poslední chvíli zabránit. Ovšem miliardy, které mezitím EU znásilněné automobilky vyhodí z okna za "elektromobilitu" budou bohužel nenávratně ztraceny a budou pak velice chybět na vývoj normálních nových modelů se spalovacími motory! 😲 😢 😒
DonVito
Zkus si odpovedet, jaky by byl rozdil, kdyby ta vase dabelska EU nedelala nic.

Myslis, ze by to VW zachranilo???
spaleny6
Zatím to nevypadá že by VW potřeboval zachránit i přes ty problémy které má.
DonVito
Podle obdobnych clanku jako je tento to vypada ze ano.
A proc ty stesky zdejsich diskutujicich o konci evropskeho autoprumyslu?
spaleny6
Ale to není o vw ale o průmyslu jako takovém. Vy to přece chápete, jen děláte že ne. Podle mě jsou články jen články a nerozhoduji o tom zda někdo potřebuje zachránit.
Blue Sun
Panejo… bereš na to prášky?
DonVito
Chtel jsem hlavne napsat, ze jestlize se evropsky (predevsim nemecky) autoprumysl dostane do krize, ovlivni EU velice malo. 😄

A ze v USA uz ted prichazeji (treba pro BMW) obrovske problemy, bez ohledu na EU.
A to nemluvim o VW, ktery prakticky v USA skoncil uz kvuli dieselgate i bez elektrorevoluce.

Bohuzel mistni media jsou jen hlasnou troubou (nemeckeho) autoprumyslu. S pouze jednim pohledem na vec. O tom ze Tesla Model 3 bude uz brzy na dlouha leta absolutne bezkonkurencni se nejak moc nepise 😄
Nebo co bude konkurence Tesla Modelu 3? Taycan? I.D.Neo? BMW-nevim ani jaky pripravovany model...
A az bude E-Kona, E-Niro, Tesla Model Y.
Ktery evropsky (nemecky) model jim bude konkurovat?
Prvni generace E-Skodovky?
spaleny6
Myslíš že ti lidé co si teď kupují třeba toyotu aygo si automaticky koupí Teslu model 3? Ptáš se totiž jak kdyby tesla byla jedinou možnou volbou a snem každého motoristy.
DonVito
Nemyslim. Tesla konkuruje predevsim Audi, BMW, Mercedesu, Jaguaru a Porsche 😄

Jak se ptam je vedlejsi...

Dokazes jmenovat auto, ktere je schopne konkurovat Modelu 3, nebo Modelu S, nebo Modelu X? Zkus odpovedet >😁 Tesla jiste neni snem kazdeho. Ale momentalne je bez konkurence 😉
A rozhodne za to nemuze EU. Chapes?
Shr3k
Bolt/Ampera-e? I-PACE? e-tron?
DonVito
Tyhle auta se Tesle svymi parametry jen priblizuji.

A to presto, ze treba e-tron byl teprv nedavno predstaven a jeste ani neni v prodeji.
Shr3k
Doufám, že mezi parametry nepočítáš kvalitu zpracování a kvalitu použitých materiálů, protože ta softwarově opravit nejde. 😉
DonVito
Pocitam predevsim snadno meritelne parametry, jako dojezd, cx, zrychleni atd.

V subjektivni kvalite materialu, zpracovani a libivosti interieru ma treba Audi urcite naskok.
V technice ne 😉
Shr3k
Mno jo, hlavně aby to za chvíli neuměl Číňan udělat stejně jako Tesla (stejně kvalitativně odfláknuté, ale hlavně, že to umí 10 minut jet fuckin' amazin' pilu v "ludicrous" - občas mi to chvástání připomíná králíky při množení - taky hned odpadnou). Levnou pracovní sílu na to má, levné baterky taky a navinout elektromotor umí taky. 😉
DonVito
To uz jsi trochu uhnul od tematu 😉
Shr3k
Proběhl vesnický chlapec ženoucí obruč... 😉
spaleny6
Nedokážu. Teslu bych nechtěl takže pro mě není konkurencí k tomu v čem jezdím. A zase ty opět předpokladáš ze prostě Teslu každý chce a že elektromobil je pro každého top. Já jsem si zkusil verzi S, promluvil se sousedem proč najednou jezdí tři měsíce ve starým focusu a ne teslou a prostě mě to nenadchlo. Radši jsem šáhnul po bmw. Vim, jsem strašně zastaralej a kolem mého vozu budou umírat lidé. Ale je to holt tak. Až mi tesla nabídne víc, rád si jí koupím.
DonVito
Myslim, ze lidi kupujici Aygo si budou kupovat tohle.
[odkaz]
V Cine uz se to da, zaplatit pod 300.000 Kc a mit dojezd 320km.
Tak snad to jednou bude mozny i u nas..
spaleny6
Nevidím rozdíl mezi fanatickým příznivcem a odpůrcem elektra. Diskuze je vždy o ničem.
Ja Prvni 123
No, ale o tom to přesně je...!

K čemu je dobrej mobilní telefon, velká placka, závislá na dobíjení?

Není lepší vůbec v ničem... s jedinou vyjímkou: sledování filmů.
K tomu má vážně sloužit "mobilní telefon"?

Podobně elektromobily se nehodí k jízdě a nevedou k osobní svobodě pohybu... ale můžeš v nich báječně sledovat televizi.

To chceš?
DonVito
No vidis. Tak si dal nech svou starou Nokii.

Ale zkus si pripustit, ze trh (tzn absolutni vetsina uzivatelu a kupcu novych telefonu) uz je jinde 😉
Arese
Až na to, že to srovnání vývoje mobilů a vývoje automobilové produkce je naprosto nesmyslné a demagogické... 😄
DonVito
Vis, to srovnani jsem opsal od Bloomberga 😉

Bloomberg ti prijde demagogicky? V cem?
[odkaz]

Prijde mi, ze hledas nepratele tam, kde nejsou.
Arese
Ano demagogický. Nemůžeš srovnávat vývoj v oblasti počítačů nebo mobilů s vývojem automobilové dopravy poháněné spalovacími motory. To jsou úplně dva paraelní vesmíry, které jsou z hlediska pohonné jednotky nespojitelné. Resp. spojitelné, až bude na trhu elektromobil za podobnou cenu jako srovnatelné auto se spalovacím motorem, ovšem vybavený baterií, jejíž velikost, energetická hustota, hmotnost, doba dobíjení a cena bude lepší, nebo alespoň stejná, než u palivové nádrže na 50 l benzínu či nafty (vč. času potřebného na její dotankování). A takováto doba je stále v naprostém nedohlednu a vůbec nic nenasvědčuje tomu, že by tomu mohlo být v nejbližších několika desítkách let jinak! 😉 A to už vůbec nemluvím o chybějící infrastruktuře, kde by se ty stamiliony elektromobilů dobíjeli, kudy by k nim vedl takový obrovský objem el. proudu atd., atd.
DonVito
Na US trhu uz to tak je. M3 od Tesly proti BMW rady 3.

Pro tebe to mozna srovnatelne neni.
Ale lidem, kteri maji dum a muzou nabijet kazdy den celou noc, tankovani zjevne nechybi.

Rad bych te pozadal, abys kazdeho s odlisnym nazorem neoznacoval za demagoga.
Chapu tvuj pohled na vec. Mas prioritu rychleho tankovani a (v podstate) neomezeneho dojezdu.
Zkus pochopit, ze lidi jsou ruzny. A kazdy ma jiny priority.
A treba v USA ti to ekonomicky porovnani (bez ohledu na to jake jsou dane atp. - proste jen ciste zda usetris - vetsinu lidi stejne nic jiniho nezajima - zdravim majitele dieselu) M3 Tesla vs BMW 3 proste vyjde 😉
Arese
Ale vždyť já v zásadě proti elektromobilům nic nemám! Pokud si je ovšem koupí jen ten, kdoskutečně chce! Tedy ne proto, že (kvůli nějakým nesmyslným nařízením EU) bude muset, protože se po roce 2030 už nebude smět nic jiného vyrábět!
DonVito
No tak vidis :yes😒br />
Ja bych tu budoucnost taky tak cerne nevidel 😄
Arese
Máš na mysli tu pěknou čtyřku z fyziky, jo? 😉 Tvůrci budoucích emisních limitů CO2 v automobilové dopravě pro země EU by si ale určtě zasloužili čistou pětku! 😢
praděda7
Tož bacha. Přesně tak mluvil o budoucnosti v 47 můj otec. Nestrašte...vidíte to černě.....na strašení si stačím sám.....v 51 mu všechno sebrali a v 58 si šel "sednout"...
Taky nevěřil, že by to mohlo takhle skončit..... ;-\
traveldrive
Čokoľvek sa niekomu nehodí, je demagógia, zastaraná alebo irelevantná informácia. 😉
traveldrive
Ty fakt korunovaný hlupák.
jam2015
Nech si každý zaplatí za nadlimit CO2 priamo. A nie tie EÚ čachre, keď sa im na 200kW autá "flotilovo" skladajú tí, čo jazdia na 3-valcoch! Budeš mať nadlimit 50 g/km? Tak zaplať 4.750 € a šmitec!
Citujem😒br /> "Emisný limit sa bude počítať ako priemer za všetky typy áut jedného výrobcu. To znamená, že ťažšie, luxusnejšie autá budú môcť naďalej prekračovať emisnú hranicu, čo bude výrobca kompenzovať pri menších, lacnejších modeloch.
EK to označila za "férový a flexibilný" prístup, ktorý zabezpečí udržanie konkurencieschopnosti výrobcov. Ochrancovia prírody a poslanci za stranu zelených to považujú za nezmyselný ústupok nemeckému priemyslu.
Práve nemecké autá majú najväčšiu produkciu CO2. Ich záujmy proti prísnym limitom tvrdo presadzoval nemecký komisár pre priemysel Günter Verheugen"
Blue Sun
Ale tam se o placení nepíše, pouze o způsobu výpočtu limitu. Takže pokud automobilka dovede srazit malá auta třeba ke 30 g/km, může pak větší mít i 200 g/km. Jak se to promítne do ceny je už jen a pouze věcí daného výrobce, a ten si zase vzhledem ke konkurenci nebude moci dovolit napálit cenu malého auta, protože by mu ho nikdo nekoupil.
jam2015
Veď práve! Kto prelezie limit, tak nech si to aj reálne zaplatí model od modelu. A ten kto ho podlezie, nech dostane napr. úľavu. A potom je reálne, že bude na cestách menej tých PHM-žrútov.
😉
traveldrive
Nefunkčné riešenie - vpodstate píšeš, že kto na to má, nech pokojne zasiera prostredie jedmi. Na čo je to dobré?
Ada je zase tady
zakažte zastaralé benzínové motory s vysokou produkcí CO2. Zážehový motor s kompresním poměrem menším než 1:14 už měl bý dávno na smetišti. A finito... 😄
Shr3k
A máš na mysli statický nebo dynamický? Já že něco, co třeba má statický kompresní poměr 14:1, může mít v 80% pracovního cyklu díky variabilnímu časování třeba jen 10:1. 😉 Tak abys to správně rozhodnul... 😉
Anonym
Máme to chápat tak, že jsi velkým fanouškem atmosfericky plněných benzínových motorů Mazda Skyactive-G, které jediné splňují tu podmínku?
Hittman
jede na plné obrátky, žádný volný trh, pouze řízené hospodářství, normy, dotace. Do toho automatizace a jsem zvědav, kdo bude živit ty zástupy nezaměstnaných na vysokých sociálních dávkách spolu s důchodci...
Blue Sun
Pi*o... my už tu dokonce máme návrat do devatenáctého století...
Tak alou do továren, rozbíjet ty automaty!
spaleny6
Šup s tebou kam patříš. Do blokace.
Hittman
Proč? Každý má zatim právo na svobodný názor. Jen ta forma o něm ledasco prozrazuje...
spaleny6
Vždyť já mu svobodný názor neupírám. Jen nejsem povinen to čist.
Hittman
To po tobě nikdo nechce.
Blue Sun
Já taky nepíšu takové bludy o automatizaci a nezaměstnaných.
Hittman
To ne, protože o tom nic nevíš.
Blue Sun
Krásně ses popsal, ale prosím, nevztahuj to na mne...
Hittman
na strach. Bojí se ruská, závislost na plynu. Bojí se závislosti i na ropě a jiných surovinach, protoze je na rozdíl od USA, ruská a činy nemá. Bojí se a ekonomický klesá. Nemá světu již co nabídnout a ví, že přestává být pro ostatní obchodní partner a velmoc. Bojí se svých voličů a bojí se národních států, které by tento neomarxismus brzo přestal bavit a mohli by si pořádně dupnout. Bojí se těch malich začínajících ohinku v Itálii, Rakousku, v4, bojí se brexitu, protože přijde o dojnou krávu.
Arese
Každému rozumnému člověku musí být jasné, že emisní limity CO2, které nedávno stanovila EU pro budoucí osobní (a následně dokonce i nákladní) auta je bohapustá utopie, která by vedla jen ke gigantické ekonomické katastrofě. Kromě toho je zde ovšem i sociálně-kulturní aspekt celé věci. Evropa je světadíl, kdy byl automobil v moderním slova smyslu (tedy se spalovacím motorem na benzín a později i na naftu, popř. na plyn) na sklonku 19. století vynalezen a od té doby se stala individuální mobilita založená na spalovacím motoru doslova jedním z pilířů evropské společnosti (zejména té svobodné, západní, ale se zpožděním i v satelitech SSSR). Řízení normálních aut se spalovacími motory s jejich vytáčením a řazením prostě milujeme a užíváme si je a koupě nového vozu se spalovacím motorem je pro většinu minimálně mužské populace jedním z nejpříjemnějších zážitků v životě. Auta se objevují ve filmech, v literatuře, ve výtvarném umění, na fotografiích, přinášejí zábavu v automobilovém sportu, bohatší Evropané si čím dál častěji kupují youngtimery aby měli radost z jízdy ještě větší, trhy s tuningovými díly a trh s historickými auty mají miliardové obraty a živí miliony lidí. To vše by bylo s nástupcem elektromobilů (a případným sdílením neosobních erárních krabic či autonomním řízením) postupně zničeno. Nepřežila by ani běžná automobilová média (vč. auto.cz), jen časopisy a weby nostalgicky vzpomínající na to, co EU svými ***skými limity CO zničila. Až bychom pak někde v zácpě na zimní D1 v nějakém elektrovehiklu čelili ohrožení zmrznutím nebo až bychom s rodinou jeli do Chorvatska dva dny od nabíječky k nabíječe, mohli bychom jen se slzou v oku vzpomínat na ty nádherné dnešní automobilové doby, plné automobilové svobody a radosti. A tomu je třeba za každou cenu zabránit, ve zcela krajním případě i vystoupením z EU... 😲 Doufejme ale, že až tak daleko to přece jen nezajde a že se vedení EU v poslední chvíli nějak "zretíruje"! 😉
Blue Sun
Hm, ty jsi na kazajku... fakt že jo. Tolik hloupé demagogie naráz, to už je na léčení.
MrBeranek
Řekl bych, že toto konkrétní téma je v prvé řadě ukazatelem toho, jak je naše lidská společnost nastavena a v jaké slepé uličce se ten tzv. Západ nachází. Nechme teď stranou všechny věcné argumenty, tj. jestli to či ono je nebo není přínosné, ale všimněme si toho hlavního - patologické chuti někoho někomu nařizovat a řídit život a svět.

Protože v této debatě podle mne vůbec nejde o to, jestli toto ano, či toto ne, ale o to, jak se to prosazuje. Nařizuje se! A to nebude nikdy fungovat.

Lidé ať hlasují svou peněženkou, ale ne, že někdo bude rozhodovat, co je dobré a co ne. Úplně mi to připomíná scénu z Černých baronů, kde ten politruk ke komentáři jednoho z MUKLů, že Mozarova Malá noční hudba "je přece krásná", řekne, že o tom, co je krásné "rozhodujeme my, strana". A tohle je stejné. Zase si někdo osobuje právo říkat, co je správné a co ne a to prosazuje.

Pokud jsou elektromobily tak úžasné, ať se prosadí na trhu ve volné konkurenci. Jestliže je mezi námi tolik jejich podporovatelů, co si auto se spalovacím motorem nekoupí a říkají to svému prodejci aut, tak ten by na to přece reagoval. Výrobce rád vydělá, tak když to zákazníci budou chtít, tak se to prosadí. Jenže takto to tady není. Dotace, podpory, zákazy. To není tržní chování. A proto to nikdy nebude fungovat. A proto ten odpor. A já ho chápu. Nařizování nic nevyřeší. Lidé to buď chtějí, tak se tato poptávka prosadí. Nebo ne, tak se neprosadí.
Arese
Vystihl jsi to naprosto brilantně. Z EU coby přínosné zóny volného pohybu zboží, kapitálu a jeho obyvatel se čím dál více stává byrokratický moloch, chrlící obludné množství zákazů a příkazů - v posledních letech navíc v nesmyslném neomarxistickém duchu. Co taky čekat od organizace, která chtěla jeho členům nařizovat přijímání muslimských migrantů a jejíž šéf, opilec Juncker, jel do Německa odhalit Čínou financovanou gigantickou sochu Marxe, tvůrce zrudné ideologie třídního boje, na které byly postaveny komunistické diktatury celého světa? Jako kdyby všem obětem komunismu v České replublice, Slovensku, Polsku, Maďarsku, Rumunsku a Bulharsku plivnul do obličeje!!! 8-s 8-s 8-s :no: :no: :no:
MrBeranek
Nechci diskusi nad auty zavést někam jinam, ale souhlasím s tebou v tom, že je smutné pozorovat, jak se naprosto legitimní idea v podobě odstranění překážek obchodní a další spolupráce mezi jednotlivými evropskými národy totálně zvrtla v přerozdělovací a regulační moloch na ovládání a kontrolu většími menších...
Blue Sun
V dnešním světě už dávno neexistuje tržní chování. Dotace a podpora je i pro výrobu paliv z ropy. Dotace a podpora jsou pro prodeje aut (šrotovné). Tak fajn... když zrušit, tak všechno, a ne pouze to, co se hodí odpůrcům jedné či druhé strany...
MrBeranek
Ano, v tom s tebou souhlasím. Náš stavající společensko-ekonomický model je promořený předrozdělováním, dotacemi, zvýhodňováním apod., což je nefunkční způsob. Zrušil bych to všechno. Ať lidé hlasují svou peněženkou. Je to nejefektivnější způsob využití zdrojů.
Blue Sun
Není. Hlasování peněženkou znamená, že budu chtít co nejlevnější věci, což ale nebude mít žádný tlak na kvalitu. To bylo krásně vidět kolem let 2005-2010, kdy i prémiové značky auta tak šidily, že jejich kvalita šla velmi rychle dolů. Jen proto, že lidi chtěli "levně". Dnes v mnoha oborech není situace o nic lepší.
MrBeranek
A v čem je problém? Znáš to takové to pořekadlo, že služby mohou být cheap-fast-good, ale vždy jen obě naráz. Chtějí to lidé fast and good, tak to nebude cheap. Chtějí to cheap and fast, tak to nebude good. Dostanou, co chtěli - šmejd. To je ale dobře, protože je to poučí, že levně neznamená kvalitně. Taková "nabitá huba" je nejlepší životní zkušeností. A až si hubu pořádně nabijou a zjistí, že levné neznamená kvalitní, budou tlačit na kvalitu a ta zvýší cenu, to je jasné, ale tímto procesem jasně pochopí vztah mezi cenou a kvalitou. Co na tom podle tebe nefunguje? Chtějí to levně? Budou mít šmejd. Chtějí kvalitu? Musí si za ni zaplatit. Co je na této životní zkušenosti nefunkčního?
traveldrive
Nefunkčné je to, že ľudia sa nepoučia.
MrBeranek
Ale poučí, poučí. Jestli chceš říct, že někdy lidé opakují dokola stále ty samé chyby, tak máš pravdu, ale donekonečna to dělat nebude nikdo. Někdo to pochopí dřív, někdo později, ale nakonec to pochopí všichni. A hlavně bych nezapomínal na to, že čím víc lidí to pochopí, tím víc ostatní uvidí, že to funguje a také pochopí. Nikdo si nebude chodit pálit ruce na kamna navěky. Omlouvat spálenou ruku vlastní leností a nezodpovědností nevydrží nikdo donekonečna. 😄
traveldrive
Držím nám všetkým palce, aby som sa mýlil ja, nie ty.
DonVito
Ahoj Beranku.

Pises o zapadu. Ale vychod - Cina dela to samy.
Nejak mi prijde, ze po 40 letech regulace jsme zmateni a existuje tu velka averze k jakemukoliv rizeni.
Ale tady neni anarchie. EU nastavuje normy ostatne jako zbytek sveta.
A treba USA maji porad v leccems prisnejsi emisni normy pro auta bez jakychkoli vyjimek pro diesel..

[odkaz]

[odkaz]
Arese
V USA jsou hlavně pořád drtivě nejoblíbenější obří "trucky" s mnohaválcovými benzinovými, motory, pak sedany střední třídy (většinou japonských značek) a pak taky velkoobjemové musle cars. A až někde daleko vzadu za nimi se krčí "slavná" Tesla! 😄
MrBeranek
Jestli jsem primárně odkázal na tzv. Západ, pak proto, že jsme k němu historicky nejvíc vzhlíželi jako k etalonu toho, jak by to mělo fungovat. Určitě jsem tím nechtěl říct, že Asie nebo USA nebo Rusko nebo kdokoliv jiný to dělá lépe. Jak uvádíš, třeba taková Kalifornie je v tomto ohledu ještě daleko "před námi". Obecný princip touhy lidí řídit život druhým je vlastní obecně všem lidem a jen se v různé podobě projevuje v té či oné kultuře.

Já jsem se snažil poukázat na to, že "nastavování norem", tj. náš stávající způsob řešení věcí veřejných, nefunguje a nemůže fungovat, protože "násilní" vůli lidí. Tím netvrdím, že lidé obecně přijímají ve svém osobním životě rozhodnutí, která jsou nutně funkční, ale nikdo to za ně dělat nemůže. Chtějí lidé spalovat fosilní paliva jako neobnovitelné zdroje? Ano. Pak podle mého názoru nikdo nemá právo osobovat si říkat, že je to špatně a zakazovat to. Až dojdou nebo se stanou nerentabilní, tak je nahradí něco jiného. A to i bez regulací, dotací a nařízení. Lidé prostě vytvoří poptávku a ta bude uspokojena. Že to bude občas někde bolet nebo drhnout? Alespoň z toho třeba vyplyne nějaká dobrá životní zkušenost. Nařizováním "zvrchu" ale nic funkčního vzniknout nemůže.
DonVito
To co ty popisujes je anarchie. 😄
[odkaz]
MrBeranek
Vůbec ne - začal bych jednoduše tím, že bych přenesl odpovědnost za všechny věci na lidi, tj. ať se každý postará o svoje věci. Jsem přesvědčený, že v okamžiku, kdy by lidé zjistili, že se o svoje věci musí postarat sami, tak by to jejich přístup proměnilo a uvědomili by si, že všeho nejlépe dosáhnou spoluprací a řád života by začali tvořit "odzdola" - a žádná anarchie by nenastala.
Blue Sun
Doporučuji knihu "Tma" od Ondřeje Neffa, abys viděl, jak to dopadá, když se lidi musí starat sami o sebe.
MrBeranek
A proč hned tak extrémně apokalypticky s technologickým návratem do středověku bez elektřiny? Stačí postupně rozebrat ten stávající systém a po krůčkách vrátit kontrolu nad svými věcmi lidem do rukou. Stačilo by si třeba říct, že každý rok se sníží veřejné výdaje (nechme teď stranou důchody a zdravotnictví) o 10%, tomu přizpůsobme výběr daní (taky o 10% nižší) s tím, že jak necháš víc peněz lidem v peněžence, tak stejně tak na ně přeneseš odpovědnost za to, aby se postarali o to, co se už neplatí z veřejných rozpočtů. To by žádná apokalypsa nebyla a lidé by se začali starat o svoje věci a pochopili by, že nejefektivnější způsob je spolupráce. 😉
Arese
Snad ještě absurdnější než u osobáku jsou budoucí limity EU týkající se nákladní dopravy. Opravdu si ti bruselští byrokrati se zeleným mozkem myslí, že do roku 2030 lze snížit emise CO2 u náklaďáků a autobusů o více než 30 %? To se jako do té doby začnou masově vyrábět kamiony poháněné elektromotory?! Nebo fakt po celé Evropě do té doby natáhnout nad pravým pruhem dálnic troleje? Protože další možností je už potom jen kamion, který si místo nákladu na korbě poveze na paletách desítky tun baterií a na náklad mu možná zbude jen nějaký menší přívěs. A po dni jízdy si pak bude muset vždy dát celý den pauzu u některé ze statisíců gigantických nabíječek, přičemž každá bude mít příkon jako celá vesnice! >😁 >😁 >😁 To jsou v tom Bruselu fakt takoví tupci, že si myslí, že konstruktérům takto zadají nesplnitelné cíle jedním zvednutím ruky při hlasování? Že změní fyzikální zákony a "poručí větru dešti"?!! Pro mě to jsou jen totálně nezodpovědní ekoteroristi, pracující na naší ekonomické záhubě, protože těmito opatřeníi jen zdraží veškeré zboží i gigantické částky, vč. potravin, zato naší planetě ekologicky nijak nepomohou!!! 8-s 8-s 8-s
P.S. Teď už jen čekám, kdy EU vyhlásí také razantní snížení limitů CO2 u traktorů a bude se elektricky i sít a orat! 8-s
Shr3k
Orat? Ale kdeže, na kraj pole lokomobilu a pluh se bude tahat jako kdysi na vrátku. 😉
Arese
Hmm, to je vážně zajímavá představa! >😁
Hendly
Ano zámer se podařil, přes 400 příspěvku pod absurdním titulkem. Nikdo už tu diskuzi nepřečte, je přehlcena..co na to že na začátku byl hloupý článek.

Zajímavá je jen skutečnost jak mi češi všemu tak rozumíme a víme co dělá EU špatně. Škoda že jsem 40 let budovali komunismus a po 30 letech si ho zase zvolili. Ale to nám nebrání plivat na ostatní co jsou úspešní...
Arese
Vůbec si nemyslím, že bychom v budování kapitalismu byli v ČR neúspěšní, zvláště pak v posledních letech... Posun vpřed je v naší zemi od r. 1989 gigantický. 😉
P.S. Abych předešel tvé odpovědi - ano, vím, nemalou zásluhu na tom má i EU, ale to co předvádí její levičácko-zelené vedení v posledních letech je vážně šílené!
Hendly
A kde by jsme byli bez EU?
Arese
Nedočítáš mé příspěvky! 😄
Jerry.Gunman
Hendly, a kde budeme za takových dalších +- 15-20 let, bude-li EU pokračovat v nastoleném trendu?
Arese
Já bych věděl, ale to nemůžu použít, protože by to nebylo slušné vyjádření! 😉
Jerry.Gunman
V hájíčku zeleném?
Nebo v (_!_) ?

Ono nikoli nadarmo se slovo Brusel skloňuje podle vzoru "mezihýždí nejtemnější" 😉
Arese
Trefa! 😄
Hendly
Ano, země která 40let budovala socialismus a za zbytek nedovedla opravit ani jednu dálnici co má, bude radit těm úspěšnějším jak to dělají blbě.

Fakt přehlídka omezenost titulkem začínaje.. se nedivím že tu vládne Zeman a stbák. Babišovi si stačí koupit jedny noviny a lidi začnou vidět v EU satana protože to psali...

Proč teda nejsme jako ČR ty úspěšní? Zase za to může někdo jiný? Zase jako vždy? Ne každej ať stát nebo jednotlivec si za svoje může sám.
Hammunasakra
spaleny6
Bez eu bychom byli přibližně na stejném mistě jako s ní. Podívejte se na vývoj hdp. Po vstupu nezapočala žádná éra extrémního růstu.
Hammunasakra
I ty naivo 😉
Shr3k
Tohle je článek převzatý z tištěné verze, tam žádné příspěvky přidávat nejde. 😉
DonVito
Vlastne mne to tak smutne neprijde.

Myslim, ze pokud je diskuze vecna, tak nas vsechny (alespon trochu) urcite obohacuje.
I kdyz je to samozrejme relativni a s casem by se dalo delat neco smysluplnejsiho >😁

Jsem rad, ze se najde i vetsi mnozstvi zastancu elektrifikace.
I ocenuju, kdyz jsou odpurci min militantni a vubec naslouchaji nazoru, ktery je mozny vyjadrit v diskuzi. A clanek tim trochu.. uvest na spravnou miru 😄
Beefcake
Clanocek ako na zakazku pre hejterov 😄
By ma inak zaujimalo, kolko z chytrakov uz len z principu kritizujucich EU bolo na eurovolbach. V SK naposledy 13% (!!!) ucast a v CZ necelych 19%. Suverenne najmenej z celej EU. Ale mat krcmove reci, v tom sme jednotka.
Beefcake
Mimochodom, limit CO2 na cele auto je nezmysel.
Ak je snaha zvysovat ucinnost motorov, mali by v tom byt zakomponovane "litrove" emisie. T.j. na liter objemu motora.