Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu
Zpět na článek

557 komentářů

Nepochopitelné, nesmyslné, vulgární. Setkáváme se s tím den co den a přesto jsou tisíce ignorantů, kteří Nás tím obdařují. Je to někdo z Vás? Anooo??? Tak mi vysvětlete proč a já už Vás příště nebudu osolovat dálkovejma světlama, nebudu na Vás najíždět a vůbec se k Vám budu chovat zdvořile.
Správně, takovejch * potkávám každej den několik. Akorát mi vadí, když jede někdo za nima a já nechci aby kromě těch mlhovek ještě trpěl dálkovejma. Když někdo přede mnou pustí bezdůvodně mlhovky, tak mu pustím dálkový a nasadím metodu "nerváček" - tak metr za ním na nárazníku. Vzhledem k tomu, BMW má u nás pověst aut pro veksláky a drugsdealers, tak každej pekelně znervní a radši uhne, nebo to osolí a přidá. Samozřejmě, že nikoho ještě nenapadlo si vypnout mlhovky...
Proč BMW ? Já myslel, že jezdíš felicií.
Kdyz jsme u toho sviceni, tak mi vysvetlete, proc nikdo v noci nepochopi, proc nanej troubim a bouram do nej, kdyz stoji na semaforu na brzde?

Specielne u Octavie nechapu, jak vubec mohla dostat na ty svetla homologaci - do toho jeste blinkr a je to na rozmlaceni tech svetel montpakou.
To MrBean - jezdím v BMW 520i, E28 - žralok, r.v. 1986. S tou Octavii - jediná obrana jsou dálkový světla do xichtu (aktivní obrana) a nebo sluneční brejle (pasivní obrana). Při dlouhých cyklech doporučuji vystoupit a upozornit řidičku heverem. Jo a zapoměl si na třetí brzdový - to je žrádlo, co ?
Treti brzdovy je taky chutovka ale Octavka ma brzdovky do ruzova a tahle barva me osobne vadi nejvic. Tim nechci rict, ze mi ostatni auta nevadi. Treba takova 120ka, co do koncovek nekdo vypalil diru 25Wattovkama je taky slusna.
Jo jo, to je taky super. Nejlepší jsou ale přídavné mlhovky s 21 W járovkama, přidělaný na zadním platě coby "brzdové světlo". Pokud požno čtyři vedle sebe... Přemýšlel jsem co dělat kriplům, co mi svítěj zezadu dálkovejma. Takovej starej ruskej fotoblesk v zadním čele by je nuačil grázly jedny ! Asi si to tam přes zimu dám...
Na ty dalkovy zezadu jsem sveho casu mel pomocny couvaci svetlomet, jenz ale mel 55W H3 - a ovladal se i z pristrojovky.

Musim ale rict, ze jsem ho zas tak casto nepouzival (rozumej za jizdy).

Na mlhovky vecer jsem ale taky dost alergicky. Docela bych pral tem, co s nimi jezdi, aby se nekdy svezli vecer tak 300 km a kazde treti auto jim timhle svitilo do oci.
Pokud máš automat, MUSÍŠ stát na semaforu na brzdě, jinak ti to auto jede dopředu!
k Oktávii: nechápu, jak mohli ty trotli udělat tak nekvalitní plexisklo, že je hned bledý. Ta růžová (už jsem viděl i jednu skoro s bílejma) je fakt nechutná. Jinak co řikáte na Xenony za tmy a úzké klikaté silničce (vono klidně i na široké rovné, ale to není tak napínavý)? Nevim, jak to moh někdo schválit, Chápu, že ten, kdo za nima sedí perfektně vidí, ale ten, co do nich kouká, tak perfektně vidí prd. Ve dne to jde, to to nejni totiž vůbec vidět (ted když svítí sluníčko), že by svítil, takže pak nevim, proč chtěj zavést povinné svícení ve dne.
matuS
som za to, aby sa svietilo stretravackami aj cez den. a to hlavne kvoli tomu, ze ked sa zamraci, tak 70% vodicov nenapadne zasvietit!!! ja kvoli tomuto svietim stale, proste ako nastartujem, tak uz uplne automaticky zasvietim
No taky mě to pěkně štve...jenže jsem zjistil, že to kolikrát nebyly dálkový, ale nějakej chytrák si hrál s nastavením světel, aby pěkně viděl do dálky,...no a ani xenony nejsou ve zpětným zrcátku moc příjemný,...naštěstí se dá zrcátko zklopit, a v tomto režimu ho mám v noci skoro pořád...
A už ti někdo řek, že s xenonama vůbec nejsi ve dne vidět? I když je máš pochopitelně rozsvícený. To i 20 let starej žigul s vysvícenejma parabolama je ve dne když svítí vidět mnohem líp, než nejnovější auta s xenonama. Jinak ty tvoji známí asi nejezděj v noci nebo v mlze co? Mě po "zasažení" xenonama skoro slzej oči, jakej je to záhul. Ale je to čistě subjektivní, jako každý oslnění. (někde ale nějakej magor psal (snad to bylo tak před rokem v MF), že protože je oslnění subjektivní, tak si na to lidi zvyknou 😃 větší hovadinu jsem fakt neslyšel)

to matuS: stejnou teorii zastavám i já, ale spousta lidí to ještě nechápe a eště na tebe blikaj, že svítíš. Ale furt lepší, než aby to do tebe někdo napálil, protože tě neuvidí
Ne se vsim se tady da souhlasit.Nastup xenonu je bohuzel neodvratny,sviceni ve dne bych nechal(na rozdil od Skandinavcu)na vuli toho ktereho.Zbytek je v nesmyslnem lajdactvi lidi.Blbe serizene mlhovky,H4 OTOCENE o 180 stupnu-jak to tam dokazou narvat je zahada.Ale nemyslim si,ze vychovavat tyto ignoranty najizdenim 1m za naraznik,nebo plny zahul svych svetel do jeho ocicek je to prave orechove.Vetsinou prepnou svetla,kdyz na ne bliknu,ti ostatni to delaji naschval,nebo to chudacci ani netusi,co se deje.

Ta rada tady uz zaznela,zrcatka sklopena na tmu,a pryc-vetsinou to jde.Jde o zdravi.
No určitě bych xenony nezakázal, až je bude mít každej, to jako že je každej bude mít, tak si nikdo stěžovat nebude. Je to jako když všichni měli starý Osram "asymky" a ti nový měli H4 a H3. Je to to samý, taky se jim to nelíbilo. S tím benzínem, nebude se prodávat bezolovnatý s aditivi, ale budeš muset natankovat natural a do toho nalít aditiva, to se bude prodávat zvlášt.... Jsem četl....
Nemyslim si ze nastup xenonu je neodvratny, vypliva to z toho v jake tride vozidel se pouzivaji a z jejich ceny, takze pokud to vezmu v potaz tak nova vozidla prodana v CR maji tak v 5% xenonova svetla (odhad), jisteze se toto cislo bude zvetsovat, ale nez prodej vozidel s xenony dosahne 50% bude to jeste chvily trvat a nez je bude mit vetsina ridicu ? Tak to bude nejdriv za 20 let.
Nauč se česky....
od policqjtu by to taky chtelo. Misto vyzivani se v picovinach by meli pri jizde stavet vsechny ty vraky, co jim sviti sem-tam nejake svetlo a ty blby, kteri maji rozsvicene predni i zadni mlhovky porad. Ja se pripojuji k predrecnikum a delam to taky tak : Dalkova svetla do zrcatka (Astra ma vpredu dohromady 240 W). Nekteri to pochopi. Zdravec
watty se nesčítaj, to jen k těm 270w astry vepředu !!!
Takže, xenony musí bý ze zákona "autoregulovatelné". No to je, že nastavení vzdálenosti dosvitu provádí elektronická řídící jednotka. Např S-ku se světlomety nastavují i při rozjezdu a BRŽDĚNÍ. No a s tím oslňováním xenonama to určitě nebude tak hrozný. A petici na zrušení škodovek... není třeba. Od 1.1.2000 se přestane prodávat olovnatý benzín, jak všichni víte, tak si myslím, že 75% jich přestane jezdit. škodovky a avie jsou neštěstí českých silnic !!
ja teda nevim, jak je to s tou autoregulovatelností. Nám neprošla málem v 92 nová Corolla, vyrobená v Americe, technickou, protože má automaticky nastavovaný sklon světel, podle množství osob a sklonu auta - v Čechách je povinný manuální kolečko a zakázaná automatika. Ale asi je to tak, že kolečkem nastavíš sklon kvůli lidem a automatika to reguluje při jízdě. Ale stejně mi jsou fakt ty xenony hodně nepříjemný - hlavně fakt na horizontu, v dešti, v mlze, a za tmy (za šera to jakž takž jde). Ale prostě bych je zrušil. Jinak ta nepříjemnost světel bude asi tim, že většina aut, který je maj, tak je mají dost vysoko, oproti výšce mých očí v autě (třeba když zastavim za 750, tak mu koukám skoro na nárazník a nemusim "klopit zrak"). To už fakt radši dostat zepředu dálkovejma, ale zase když to srovnám se zadníma mlhovkama, tak nejni nad xenony 😃
Co ja vim - od 1.1 2000 se skutecne prestane prodavat olovnatej benzin, ale misto neho bude bezolovnatej s aditivy, ktery budou olovo pro motory suplovat, takze bych to s tim rusenim skodovek nevidel tak "optimisticky". BTW. mam S120. Znamena to, ze mam spatne serizeny svetla??? Zajimalo by me, cim jsem tak nebezpecnej, ze chces to auto zakazat. To auto je v lepsim stavu nez leckterej Favorit. Proste proto, ze nejakej vidlak si do svy Filcky nalozi pytel brambor a neseridi svetla, zakazes vsechny Felicie??? A bude se to tykat i kombiku??? (a co na to Jan Tleskac???) A nebo si tady vsichni sborem zanadavame na nas SNB za to, ze je zajima kdejaka *, ale to, ze 70% lidi nezna zakladni predpisy je jim jedno? Chyba neni az tak v autech. I stary auto muze bejt v poradku a jezdit tak, jak ma. Problem je v tom, ze nektery lidi se o svoje auta nestaraj, stejne tak, jako jim je jedno, ze ti sviti dalkovkama do ksichtu. Nezakazujte auta, ale lidi, ktery se o ne (ne)staraj a pak je (a to teda "čertužel") i ridej. Neplati to o vsech, to je jasny. (ale sami vite, kolik jich je mezi nami)
Xenony jsou objektivně hodně dobrý, nemám prakticky nikdy potřebu zapínat dálkový, lidi co jedou proti mě to nijak neoslňuje (ptal jsem se známých 😄. Problém je v tom, že na vesnici (třeba v Brně) na to lidi asi nejsou zvyklý a myslej si, že jedu na dálkový a každej druhej pak bliká a bliká a bliká svejma dálkovejma 😒 Nejhorší jsou ale některý Škody 105, mají asi špatně seřízený světla a ty oslňujou naprosto nejvíc. Asi založím petici na zákaz komunistických Škodovek !!
Mňa na cesta len tak niečo nerozhádže, ale ksichti, čo si dokúpili k holému autu ako doplnok hmlovky a potom majú potrebu s nimi svietiť furt a hlavne po daždi (nech sa to dobre leskne!) to ma privádza do zúrivosti a mením sa na ŽiDoCho /živý dopravný cholerik/. Používam striedavo zapínanie hmloviek a diaľkové - môj tip aj na tých menej inteligentných aby pochopili vo co mi go - ale preboha NAČO s tým svietia, keď to nemá nijaký efekt? Svietiť drobnej poľnej zveri za krajnicou? Z osobnej skúsenosti sú to hlavne majitelia Felícií - asi klobučníci.

BTW podľa mňa xenóny oslňujú...
Tak premyslim, jak to s temi mlhovkami je....priznam se cas od casu ma ne taky jedu kdyz neni mlha, ale pokud to je trochu jde tak stejne jako prepnu na tlumena svetla s dalkovek, vypinam i mlhovky, me samotnemu to neprijemne neni, ale vim, ze nekomu to vadi, tak co ty mlhovky proste vypnout jako ty dalkovy ??? < ted mluvim k nam, co s nimi jezdime....moje 323 Wagon zapne dalkovy a tlumeny se vypnou....sice dobre vidim co se deje 80-110 metru predemnou ale jestli za druhym patnikem sedi zajic a chysta se mi tam hupnout ???? Tak zatim cus !
Pokud mi někdo svítí do ksichtu zadní mlhovkou, tak ho předjedu a zablikám mu svejma mlhovkama (2x 25W) a větąina lidí to pochopí, v zrcátku vidím zhasnout přední mlhovky.

Přední mlhovky u protijedoucích aut mi za světla nebo ąera nevadí, za tmy spíąe vadí a za tmy a deątě hodně vadí.

S xenonkami je to v podstatě stejné - při jízdě po rovině a za sucha nic proti. Ale v deąti, nebo na horizontech nic moc. Taky záleľí v čem jedeą. Kdyľ jedu ve spor»áku, tak sedím nízko nad zemí a oslňujou mě skoro vąichni. Kdyľ jedu v offroadu tak mám oči asi o 1/2 m výą, takľe mě oslňují opravdu jen ti s neseřízenými světlomety.
Já bych řek, že některý lidi (jako třeba já) si na xenony zvyknou těžko. Hlavní rozdíl totiž mezi xenonama a halogenama je v tom, že halogeny svítěj víc do žluta - mají přirozenější světlo pro noc - kdežto ty xenony velmi jasně modře a hlavně je to výbojka - tedy velmi intenzivní světlo, který prostě lidem s nějak jinak uzpůsobenou sítnicí (nebo čim v oku) bude vadit vždycky. Prostě barevný přechod za tmy není u halogenů tak výraznej jako u xenonů.
Vazeni, po tom co jsem precetl, jsem se rozhodl, ze pridam i sve polinko po pranice. Xenony (jestli to pisu spravne), mlhovky a dalsi vymozenosti jsou skvela vec. Sam jezdim do zamestnani 50 km kolem 8:00 a 20:00 hod, z cehoz vypliva, ze si tmy a sera - (polotma a ne cinnost potrebna) uziji dost. Nevadi mi Xenony pokud jsou v parabole na to stavene. Pred nekolika lety prijel znamy se svou 105kou za mnou a chlubil se, ze si tam dal halogeny, moc se v tom navyznam, ale byly to zarovky, ktere tam nepatrily. K lepsimu pridal se smichem za ne nej kazdy blika a ze kdyz blikne on tak toho maj plne kecky. No co s takovym blbem.

To same s mlhovkama. Jiz z nazvu je jasne na co ty svetla jsou. Za jasne noci mohou byt pekně neprijemne a to i proto ze se v 90ti % neserizuji proti oslneni, a vyhlaska snad mluvi jasne.

A k tomu zda svitit ve dne? Muze mne * (omlouvam se za vulgaritu) kdyz v silnem desti na vypadovce, kdy mam zacakane vnejsi zrvatka, takze v nich moc nevidim se najde ***, ktery jede se zhasnutejma svetlama. Barva vozu samozrejme sediva tmava metaliza. Malem jsme byli v sobe. Dalsi fakt, ktery mluvi pro sviceni, je skutecnost, ze nesvitici vozidlo jedouci v kolone sviticich vozidel se jevi ostatnim ucastnikum jako mezera v kolone. Cekate-li na takovou mezeru na vedlejsi, muze byt nestesti hotove.

Vázeni kdyby nekteri ridici proste a jednoduse dodrzovali pravidla silnicniho provozu a jednou za cas si precetli jejich aktualizaci, tak neni o cem psat.

Preji vsem mnoho km bez nehod a minimum magoru, ktere jsem popsal

S podravem TomP
stoprocentně souhlasim. akorát je blbý, že když na takový *, který nesvítěj a nejsou vidět, blikneš, aby si jako rozsvítili, tak ti taky bliknou jako na pozdrav, nebo jako co seš ty za *, že na ně blikáš. Ovšem občas se najdou i vyjímky, kterejm to dojde, ale to budou podle mě většinou lidi, který normálně svítěj a maj zrovna blbej den a nějak zapomněli. Dneska aby snad člověk jezdil s tankem. To by se pak ti, co jezděj jako mezery v kolonách asi divili... Ještě k těm mlhovkám - mě třeba normálně rozsvícený přední mlhovky jen v noci nevaděj, ovšem musí k nim ten člověk mít rozsvícený i potkávačky, prže pak je to fakt hodně nepříjemný. Já třeba když jedu v noci, když je už malej provoz na nějakejch menších silnicích, tak si taky rozsvítim přední mlhovky, abych nemusel před každym kopcem přepínat na potkávačky, abych viděl, co je pod nim. Občas s nima svítim i když jedu ve dne někam rychle, aby mě lidi kdyžtak dřív zaregistrovali (já jinak svítim normálníma potkávačkama furt, připadá mi to lepší obrana proti přehlédnutí). Nakonec si řikám - jen ať si svítěj jen mlhovkama, hlavně když budou vidět.
To se mi docela libi,i ja svitim mlhama,a jeste se mi nestalo,ze by nekdo blikal.To spis.kdyz prepnu o chvili pozdeji-bez schvalnosti,pripada mi to jako nejaka blba hra,jede proti mne na dalky nekdo,kdo jede stylem souboj.At prepne drive ten,kdo na to nema nervy.Tak prepnu,on milostive taky,a pak tak 2m prede mnou plny ceres.Uz to nestacim oplatit,dobre to vi.Mi nevadi prave Xenonky,tam se nestava,aby me oslnovali-spise jenom tak,jak auto kopiruje nase slavne vozovky,tak vam do oci blikne i potkavackama kazdy.No u tech Xenonu je to vic videt.Kdyz jsem jezdil v Dansku,tam je sviceni povinne ve dne,auto se proste rozsviti a nejde to vypnout.Mnoho z pratel tam u nich me naucilo jezdit "halb und halb".Proste si privru prave(nebo leve) oko,nikoli obe 😃,a pri mijeni auta,ktere mne mohlo oslnit,zase ocicko otevru.Tycinky v oku maji velmi pozdni reakci na oslneni,a vzpamatovavaji se dost dlouho.Tato finta pomuze alespon udrzet vladu nad jizdou s uplne osleplym ridicem.

Jeste k tem mlhovkam,mam je na Oktavce a tam jsou ve sdruzenem svetlometu,nastavene vzdy podle sklonu svetel.Nejde to zk...pokazit,jedine nasilim.A svitim jimi dost od doby,kdy jsem pozde videl jamu na ceste,ted mne tech chybejicich 20 m osviti mlhovky.A neoslnuji-vyzkousel jsem to.
Muj nazor na mlhovku je ten, ze by se meli pouzivat k tomu k cemu byli urceny. Pokud nekdo s nima sviti ve dne celkem me to nevadi, ale pouzivat by je nemusel. Ale pokud nekdo s nima sviti za sera, ci tmy a nebo vzlaste za deste, tak ten clovek nemuze byt opravdu zcela rozumove v poradku. Nejlepsi zazitek mam kdyz jsem potkal jednoho vola kterej svitel zelenejma parkovackama a k tomu mel naprany nejak pochybne serizeny mlhovky. To bylo uz za sera, trochu poprchavalo a zrovna jsme se potkaly v jednom serpentinovem stoupaku. No kdybych tenkrat nejel asi 50 a neznal to tam, tak nevim jak by to dopadlo. A nekteri moji znamy, ktery si od skodovky pomohly k lepsim autum (Renault,..) od te doby jezdi zasadne jen s mlhovkama. Asi aby si lidi vsimly v cemze to jedou. Paradoxem je ze kdyz se dostanu do mlhy, tak mam pocit ze tam si ridici ty mlhovky nejak setrej....
jo. je pravda, že ti trotli, co maj puštěný parkovačky s mlhovkama mě docela žerou. Hlavně kvůli tomu, že ty mlhovky se odrážej od země v jiným úhlu, než klasický potkávačky, takže vlastně mlhovlkama to dostaneš rovnou do ksichtu. Hlavně taky nesvítěj do strany jako normální světla, který většinou ty mlhovky přehlušej.
Přední mlhovky bych neviděl, alespoň za sebe, jako velký problém. Zvlášť Octavky je mají integrované ve světlometu a někdy je za deště přes den taky použiju pro to, že jsou bodovější a jsou lépe vidět. Xenonové světla mi vadí hlavně pro to, že v určitém úhlu se jeví jako modré, a vyvolávají dojem majáku někde v dálce 😃) Nejhorší jsou jednoznačně ZADNÍ MLHOVKY FELICIÍ a FAVORITU !!! Především ti, co je zapnou za deště v noci, ty bych za trest nechal jet samotné za sebou tak půl hodinky....To je utrpení !!! A navíc nerozumím tomu, proč se zadní mlhovky vypnou při rozsvícení předních dálkových ...??
Jeste se jednou vratim,zadni mlhovky jsou udesnym vynalezem,dokonce jsem videl i ctverici mlh,pri brzdeni se rozsvitila dalsi ctverice- no fakt!-a jeste k tomu blikal takovy podivny napis.Sel jsem si k pumpe radeji koupit noviny,at ho zase nedojedu.Neserizena nebo nesvitici svetla me ale doziraji mnohem vice.Ctyri svetlomety,kazdy sviti,ale jinam,pri prepnuti se preply,ale jenom si vymenily role.Nevidel jsem nic.Uz jsem napsal,ze na Octavce svitim prednima mlhovkama,je tam clonka,takže na zdi je dokonale vodorovna hranice svetla a tmy,ty sdruzeny svetlomety maji neco do sebe.Neoslnuje to,vymenili jsme si nekolikrat s zenou auta,a ze me to sere u jinych,sralo by me to i u me sameho.V tom reflektoru se mlhovka temer ztracela.Ne tak pri vyhledu z auta.Do 20 m je to nastaveny,to by musel jet neko v noci na motokare,abych mu to napral do oci.Jak je to u jinych aut,buh sud.
to DIM.Myslím si, že si se spletl. Každé vozidlo povinně vybavené zadním mlhovkou musí mít samostatné ON/OFF potud něco z vyhlášky. Pokud skutečně u tebou zmiňovaných vozů při zapnutí dálkových světel vypne zadní mlhovka, tak je problém spíš v eletroinstalaci (popř. pojistkách, vypínači apod.) a ne v konstrukci auta. Jinak absolutní souhlas s tvým názorem na zapnutý zadní mlhovky v noci. Rentgen na ty tupce (aby trochu víc zářili)!!!!
to Hudec: Myslim, ze ne. U vsech aut, co jsem s nima jel (u znamych) prepnuti na dalkovy vypina mlhovky. Slysel jsem, ze to tak ma byt, vsechny starsi auta (i moje 120) se tak predelavaly. Ale nevim proc.
Jakej myslią ľe by mělo smysl svítit současně mlhovkou a dálkovejma (ty sou přece v mlze na ...)
můžete mi někdo vysvětlit, proč má Oktávka mlhovky integrovaný do normálních světel? Nejni to náhodou pak v mlze na prd? Mlhovky by totiž jak z technických důvodů i z logických (nevim proč je to ve vyhlášce omezený minimem 20 cm nad zemí) co nejníž, aby tu mlhu podsvěcovaly, protože mlha se úplně u země nedrží, takže mlhovkama dosvítíš pak "dál" než potkávačkama.
Je to dělané, že při dálkových se současně rozsvítí mlhovky, ale ty jdou také zapínat nezávisle. Zadní mlhovka se pochopitelně s dálkovýma nezapíná.
To že když přepneš na dálkový světla musí zhasnout mlhovky jsem bral jako samozřejmost. Souhlasím s Našrotem, že mlhovka by měla být co nejníž nad silnicí, takže ty integrované mlhovky ve světlech jsou tak akorát na ozdobu. Když je zapneš tak vidiš ještě hůř (bílou stěnu).
Taky jsem si to myslel,integrovany mlhovky maji jine nastaveni,nesviti kuzelovite,ale maji clonku s urcenim hranice svetl👋tma.Pri jizde v mlze jsou prinejmensim stejne dobre jako u jinych aut.Tech 20 cm je minimum,maximum byt stanoveno nemuze,to by zadny nakladak mlhovky mit nemohl.Nazor s podsvicenim mlhy byl poplatny dobe,kdy teprve vznikaly nove zdroje svetla.Ridici,kteri poprve v tech letech sedli za volant a svitili halogenama to potvrdi,ze to byl skok jako prase.Ze stejnych duvodu konzervativni Francie prechazi konecne na bilou barvu svetel.Nejen ze to EU vyzaduje,ale uznali po mnoha testech,ze ty zluty zazraky svitej prece jenom hur.

Bye
já jsem psal minimum, ale to je fuk. A k tomu podsvícení - žádnej zdroj VIDITELNÉHO záření (tedy světlo, který je schopen člověk očima vidět) ti neprosvítí hustou mlhu a mlhu vůbec, protože se v tom kvůli specifické vlnové délce víc odráží. Takže s tím podsvícením - to je záležitostí existujících fyzikálních zákonů, který neobejdeš žádnou clonkou ve světle. V normálních světlech by měla smysl tak integrovaná infra lampa a musel bys koukat ven přes nějakej filtr nebo videokameru.
Takže za prvé : Vím, že na Favoritu to bylo tak, že ZADNÍ mlhovky se vyply při zapnutí dálkových světel. Tuším že to bylo i vnávodu, rozhodně mi to potvrdili i v servisu. Akorát mi uniká princip. POdsvícení mlhy mi připadá jako velmi odvážná teorie, spíš jsem přesvědčen o tom, že se hledal jiný úhel světelných paprsků než ten , který je od normálních světel a téměř se kryje s úhlem řidičových očí. Proto byly níž a svítily do té mlhy prostě jinak ....Proto byla snaha jim zkusit dát i jinou barvu. V integrovaných světlech plní, podle mě, mlhovky spíš úlohu nasvícení prostoru těsně před autem a v malé vzdálenosti před ním tam, kde normální světla ještě mají stín.
Hmm,v podstate je to teoreticky spravne,az na to ze teoreticke auto je takove,ktere nikdo nevidel.

Ty clonky v mlhovkach tam nejsou pro srandu,uz jsem napsal,ze umi presne hranice svetlo,tma.A o tom to je,opravdu osviti prostor PRED autem,a tam,kde mi potkavacky zvednou bilou stenu pred vozem,jsem schopen jakz takz jet.Ale pozor,mluvime o velmi huste mlze,kde rychlost uz pomalu odpovida delce dosvitu svetlometu.Ucastnici retezovek by zrejme mohli vypravet-kdyby chteli,a nekteri kdyby mohli.

Tech 20 cm je opravdu minimum,taky jsem to tak pochopil,ale tim jen potvrzuje,ze jinak si je muze dat nekdo kam chce-jen musi sedet obrys.
Clonky v reflektorech jsou proto, že za prvé brání oslňování ale také mají funkci tepelného štítu mezi halogenovou žárovkou a sklem reflektoru. Alespoň ty klasické mlhovky mají takovou konstrukci. A zadní mlhovky se opravdu automaticky vypnou při zapnutí dálkových světel taky u Felicií, nevím jestli i u těch posledních modelů.... Máte ji někdo?? Tak to zkuste.
Me se to na Meganu nevypne - byl jsem to ted omrknout - ale mam vzadu je jednu mlhovku. 😲(
Svitit mlhovkama at uz prednima nebo zadnima kdyz neni mlha nebo huste neprsi je PRASARNA nejvetsiho radu....
Jestli je to s těma předníma myšleno vyhláškou tak, aby osvítili prostor těsně před autem, tak pak to chápu. Ale to s tím podsvícením není teorie. I v praxi, když si dáš mlhovky opravdu nízko (třeba jen 10 cenťáku nad zem) tak uvidíš pod mlhou obrysy silnice dál, než když budeš mít mlhovky vejš. Já osobně totiž nejsem zvyklej, když jedu, koukat do vzdálenosti metr od auta, ale mnohem dál, abych viděl co se kde šustne přece. I v mlze. A ty jiné barvy byly právě kvůli lomu a odrazu.
Velmi spravne.Pri vyuziti nastaveni svetlometu minus 1,2 procent,jde svetelny kuzel od 5 m zhruba do 25-50 m(podle vyuziti tolerance).Periferni videni je dulezite pri alespon minim.osvetleni-jinak nefunguje(efekt jizdy v tunelu),k tomu jsou nutne sirokozarici svetlomety-vetsina potkavacek a vsechny mlhovky.Pokud ostrime na nekonecno-a to ve tme musime,pak i osvetlena silnice tesne pred vozidlem efekt periferie zapina.Proste vidime trojrozmerne,(jizda na jedno oko jde taky,ale ne nadarmo musi byt jistena potvrzenim lekare).Proto hajim DOBRE SERIZENE SVETLA vcetne mlhovek,protoze opacny priklad je bohuzel videt u nas kazdy vecer a noc.

Bye
Diamant
Xenónové svetlá majú skutočne ostrejší prechod svetla a tieňa. Aj modrá farba je práve tá, na ktorú je ľudské oko najviac citlivé. Čím je zdroj svetla menší, tým viac unavuje oči vodičov protiidúcich vozidiel. Čo sa týka hmloviek, tak tie by pri správnom nastavení nemali v žiadnom prípade oslňovať protiidúcich vodičov, lebo sú stavané na osvetlenie širokého pásu vozovky ale v blízkej vzdialenosti (keď zaparkujete pred stenou, vidíte vodorovný pásik). Ja hmlovky občas tiež používam, lebo v kombinácii s diaľkovými svetlami sú vítanou pomocou. Inak svietenie počas dňa neschvaľujem, lebo teraz aspoň zbadám idúceho motocyklistu ale v záplave svetiel sa stratí úplne. Videl som na vlastné oči, ako sa z mladého chlapca na motorke stala behom pár sekúnd mŕtvola. Vodič Favoritu mu nedal prednosť, mladík urobil salto a ani prilba ho neochránila pri náraze do stĺpu pouličného osvetlenia. Bol to hrozný pohľad, ako ho zakryli tmavou plachtou!!! A ešte pred chvíľkou žil!!!
to Diamant: To je fakt neštěstí, podle jednoho případu, ale nemůžeš kategoricky vyhlašovat (nesvítit ve dne). Byla to chyba toho řidiče auta, takový je osud. Určitě je daleko větší procento potenciálních nehod, kterým se zabránilo že auta ve dne svítila.
Že občas někdo nedá někomu přednost je prostě realita. Když jsi na mašině, určitě otom musíš přemýšlet. Je to něco za něco. To nebezpečí naopak je to pravé adrenalinové...aspoň to tak všichni prezentují .Já jsem za svícení 24 hodin....
Jenom ... tvrdí, že je lidské oko nejcitlivější na modré světlo. Proč myslíte, že veřejné osvětlení je oranžové (sodíková výbojka)? Mimochodem 40W. Jenže by pak okolí vypadalo nepřirozeně a v tom se asi nedá jet. Jinak nic proti xenonovým žárovkám. Zkuste si nastudovat někde něco z optiky... Jo, jsem fyzik.
Proč jsou sodíkové vábojky žluté ?? No snad nechceš tvrdit že je to pro to, že je někdo na žluto barví ?? Je to dáno fyzikální podstatou elektrického výboje v plynech, v tomto případě na bázi sodíku . A ten má schopnost ovlivnit vlnovou délku ( barvu) vyzařovaného světla . Tak jako jódové výbojky byly modrobílé.... Sodíkové výbojky mají lepší účinnost = jsou úspornější - než ostatní. A podobné je to s plynem v ostatních zdrojích : klasické vlákna ( světlo s širokým pásmem vlnových délek, má nejblíže k běžnému slunečnímu svitu, ale nemá takovou intenzitu jako halogenové žárovky, které jsou právě plněny jiným plynem, mají větší svítivost a trochu jiné zabarvení, a pak jsou nově xenonové výbojky, které jsou právě plněny zase něčím jiným, xenonovým 😃) A žluté mlhovky už nemá téměř nikdo, to byla jen módní vlna......
Ze nema skoro nikdo zlute mlhovky? Tak potom se hlasim do sluzby. 😃)
Do služby ?? 😃)) Tomu nerozumím......Ale pokud chceš, tak tě beru 😃)
Jenom říkám, na kterou oblast viditelného záření je lidské oko nejcitlivější. O elmag. přechodech v atomu (a tím vysvětlit barvu emitovaného záření) tady mluvit nemá smysl. Navíc účinnost... Většina čidel je citlivá jinak než lidské oko. A to je každé jiné. Takže říkat: má větší účinnost.. musí se říct kdy, jak měřeno, čím, oblast spektra... Není to tak jednoduché. Zůstal bych u pocitového vjemu každého člověka.
Některé vjemy jsou jistě subjektivní, ale svítivost se dá měřit přesně, účinnost taky.....nejpřijatelnější světlo pro oko by mělo být vždy bílé, protože obsahuje všechny ostatní barvy záření !! Pokud by však bylo oko zachytit nejlépe jenom jednu barvu ( třeba žlutou ), pak by svítilna v dálce a v mlze - třeba od auta - byla napřed vidět jako žlutá, nebo modrá, nebo fialová.....
jÁ SI MYSLÍM, ŽE XENONKY JSOU ÚPLNĚ PERFEKTNÍ ŘEŠENÍ. KDYŽ JEDU S KÁMOŠEM VE ŠKODOVCE, TAK SI ŘÍKÁM ŽE NA MÝ 405Mi I KDYŽ NEJSOU XENONKY, JE TO NEHORÁZNÝ ROZDÍL. NO A KDYŽ JEDU V 528i S XENONKAMA, JE TO DALŠÍ TŘÍDA NAVRCH. vŮBEC MI NEVADÍ KDYŽ PROTI MĚ JEDOU XENONKY. ANI TROCHU. TO SE NA NĚ TOTIŽ NESMÍTE DÍVAT JAKO NA ZÁZRAK A JAK JE TO PĚKNÝ. JÁ JE ZAREGISTRUJU POUZE V DÁLCE (A TO POZNÁM DOBRÝ AUTO), NO A PAK JE TO V POHODĚ. JE S TÍM SUPER VIDĚT. PROSTĚ NĚCO JAK BYL ROZDÍL MEZI ASYMKAMA A H4. TI S ASYMKAMA TAKY NADÁVALI NA H4. ZATÍM ZDAR.
Já se taky do těch světel nekoukám, ale prostě mi to vadí tak jako tak, hlavně to bude asi taky rozsahem periferního vidění (nechci se vytahovat, ale když jsem ten rozsah zkoušel, jako nějakejma rychlejma reakcema, tak mám zprava doleva skoro 180°, což bych řek, že to by měl mít ale skoro každej řidič). Takže jediná možnost je zavřít voči 😃. Ne, vážně: když jede proti mě víc aut - třeba ve městě - tak mi sem tam nějaká ta xenonka nevadí - není to takovej rozdíl, jako když potkáš xenony v úplny tmě, ty mě fakt dostávaj, je to tim, že jsou prostě modrý a řežou, jak od svářečky. Jo a k těm asymetrickejm světlům - všechny přední světla maj bejt v evropě asymetrický stále (já mám teda symetrický, ale to je 😉.
Opravdu nema cenu rozebirat energ.prechody elmag.vrstev v at.jadre k pochopeni problemu.Napr.HELLA dodava velmi komplexni test svych vyrobku za presne definovanych podminek,kde si informovany jedinec pocte.Co je to ale platne,kdyz jde o idealni podminky a lidske oko nema moc nasledovniku,co se tyka chyb zobrazeni(paralaxy,astgmatismu,diplopie,… a jeste moooc dalsich).Existuje svetloplachost,existuje tunelovy efekt-ve tme to proste 180 stupnu neni,jsme omezeni sirkou vyzarovaciho uhlu,odrazy od povrchu(na priklad na snehu je videt lip).

Proste se smirme s tim,ze co jednomu vyhovuje,druhemu vadi.Ale tak je to snad vsude v zivote.
Skvělý závěr. Díky...
Aby teda rec nestala 😄, tak k prednim mlhovkam.

Nekteri lide tu psali, ze kdyz rozsviti mlhovky, tak lip vidi, a proto s nima sviti. No dejme tomu, kdyz je vypinaj, kdyz nekdo jede naproti, ale proc s nima lidi sviti i ve meste, kde clovek klidne prehlidne, ze sviti jenom parkovackama? Jsou to proste ***i. Stve je, ze je mlha petkrat za rok pul hodiny a oni maji mlhovky k h...
taky mne to sere a argument ze lip vidi je nanic, at si 1.)umejou svetla

2.)nechaj si je seridit

3.) a kdyz ani tohle nepomuze tak skoci k ocnimu
Mily HonzoP, v ocnich vadach nejsi moc informovany jedinec. Neplet se nam ocarum do remesla, Tvuj vazne mineny prispevek pak vyzniva spise komicky....
mozna nejsem informovany jedinec,tato diskuse neni apriori zamerena na vady zraku.

Nicmene ko korekcnich vykonech(odbornik vi o co jde) se moc klientu nevratilo,aby chtelo po mne penize zpet.A to nemam malou praxi.Takze pokud vadim ocarum,je to jejich vec,Ophtalmologum ve Svycarsku nevadim,tam jsem jejich.

Toz tak.
Ale vy zapominate na to, co psal diamant. Povinne sviceni motocyklu bylo zavedeno prave proto, aby se daly dobre odlisit v provozu a aby si ridic mohl dat lepsi pozor.
No jo, ale co když tebe, jako normální auto (a budeš k tomu mít třeba ještě šedou barvu) neuvidí kamión? Tak seš taky namydlenej. Tady prostě nejde o rozlišení motorky od auta, ale o to, aby byli všichni dostatečně vidět. Protože když třeba pojedeš proti sluníčku, tak před sebou nesvítící auto neuvidíš, když nebude svítit. Takže motorky maj tu výhodu, že prostě svítěj furt. A já v autě taky. Prostě seš líp vidět a zvlášť když jsou nějaký plískanice nebo při večerním slunci a v létě i při normálnim, prostě všeobecně. A já osobně teda nejsem zvyklej zjišťovat, že to co jede proti mně je motorka podle toho, jestli svítí nebo ne, to je myslim i dost nebezpečný. (někdy)
protoze mlhovkama i kdyz to neni treba sviti i dopravni policajti z kongresovy ve felicii, kazdy rano vokolo jezdim a dnes sem byl svedkem tohoto
JÁ TAKY AUTOMATICKY S NASTARTOVVÁNÍM ZAPÍNÁM SVĚTLA, PODLE MĚ JE TO LEPŠÍ. A V JESENÍKÁCH PŘECE JENOM TO POČASÍ ODPOVÍDÁ SKANDINAVII KDE JE TO POVINÉ. A V POLSKU TAKY, PŘEZ ZIMU.
Mám jednu otázku...někde hodně dávno taky někdo psal, že mu vadí, když někdo na světlech stojí na brzdě...Zajímalo by mě, jak to mám dělat ??? to mám pořád zatahovat ruční ??? když z brzdy slezu, tak se na většině křižovatek rozjedu a nemám automat. díky za odpověď...
Mizive procento slusnych ridicu to dela (zatahuje rucku). Samozrejme pri delsim stani (desitky sekund), je to i pohodlnejsi.
Ja na brzde stojim vzdy,nekdy i zapumpuju.Ten pocit,kdyz me kdysi nejaky magor odstrcil(to jsem kulantni!) a tvrdil,ze me nevidel,je dosud zivy.

Je pravda,jak uz je nas vic,jdu s brzdy dolu.Me to jaksi na tech krizovatkach samo nepojizdi,alespon tam,kde jsou ty slavny hrboly.Jinde holt stojim na brzde.
Víte jak to s tou ručkou zpomaluje při rozjezdu? To mě občas dokáže i naštvat, když se postavim v kopci na křižovatce s krátkou zelenou za nějakýho maníka, co zatáhne ručku. No a pak než se rozjede, tak už je zase červená. Navíc se tim zbytečně opotřebovává to lanko a pakny v bubnu. A pak ještě to zatahování ručky při každym zaparkování i na rovině mi přijde úchylný. Ručka je podle mě jen na smyky, u aut se zadním náhonem místo EDS a pak jen při parkování v hodně prudkém kopci. Jo a ještě - když ti někdo přeřeže hadičky k brzdám tak pak, aby se aspoň trochu dalo zabrzdit (když teda nechá vcelku lanko 😄)
Hmm nevim jestli to urychluje stat na brzde ale v noci na krizovatce davam rucku, abych nesvitil tomu za mnou do oci. Prijde mi to neprijemny - mam to treti svetlo nahore a sviti celkem dost a proc mam toho za mnou otravovat? Dam radsi rucku.
no nevim, co je slušného na zatahování ručky, spíš to jenom na křižovatkách zdržuje...
Taky nechapu jak nekomu muze vadit ze ten pred nim stoji na brzde... U automatu je mozno a doporuceno pri stani dyl jak pul minuty zaradit na N, to tak i delam ale stejne zustavam stat na brzde.
KAMI>tak to sorry ale u kazdyho automatu to je jinak, treba u Fordackyho A4LD a C3S (automaty pouzivany snad ve vsech fordech v usa a evrope ) to zas tak moc nedoporucujou,
Samozrejme jsem myslel nestat na brzde, kdyz uz za Tebou nekdo stoji. Ale me uz je to taky jedno - vozim s sebou cerny brejle.

A nevim, nevim - jestli to nekomu nevadi, tak bud jezdi nakladakem (dodavkou, Jeepem ap.), jenom ve dne, nebo nestoji na krizovatkach.
matuS
blbost, praveze sa menit poloha paky u automatu vobec nedoporucuje!
Tak to teda nevim jak u koho ale ja mam fakt napsany v manualu ze pri stani dyl jak 30s. mam zaradit na Nko. Jo a je to Jaguar Sovereign 4,0l rok 90.
jo a co mam asi jako delat ja s automatem, nic jinyho nez stat na brzde nemuzu
Přepínání mezi dálkovými světly a předními mlhovkami nemá ve vyhlášce žádnou oporu, mohou svítit obě současně i když v praxi je to nesmysl.

Pokud někomu s rozsvícením dálkových světel zhasnou zadní mlhovky, měl by si nechat zkontrolovat elektriku v autě. Je to totální kravina a neviděl jsem žádné sériově vyráběné auto, které to dělá. Nedělaly to ani zmiňované Favority. Protože u Fava a u Felicie musí svítit přední mlhovky, aby se daly rozsvítit zadní, tak by se mohlo třeba právě tím přepínání dálkových a mlhových světel povést.
MATTONI UZ NENI!!
To teda nevim. U Formana (r.v. 94) se daj zadni mlhovky zapnnout normalne pri potkavackach. Na prednich mlhovkach to nezavisi. Navic ne kazdy Favo a Filcka maj predni mlhovky.

P.S. Me to tak u 120 funguje a to neni spichnuty doma na kolene (ani v garazi).
Chtel jsem napsat rovnou, ze je to blbost, ale sel jsem se presvedcit na dvur do sluzebni feldy a musim potvrdit, ze je to tak. Pri rozsvicenych potkavackach a zadnich mlhovkach sviti jenom oranzova kontrolka, ze zadni mlhovky sviti, ale ty jsou pritom zhasly a rozsviti se az s prednima.

Felicia r.v.1996
Já jsem se pozastavoval nad tí, že když se zapnou u Feldy dálkové , tak zhasnou vzadu mlhovky, vpředu ne...!!!
vono to je typ od typu a jak tam maj udelanej prevodnik momentu, Fordacky automaty to maj udelany tak ze casta zmenaa kvaltu se nedoporucuje , jinde (Kamikadzeho Jaguarek btw to je ten samej co si daval foto na mageu ?) to ma jinak
Jo, nebo znas jeste nejaky jiny ID Kamikaze co ma Jaguara? 😉
kami>neznam, to byla jen kontrolni otazka 😊
NO S """ASYMKAMA""" JSEM TO MYSLEL TAK, ŽE TO BYLY TY ŽÁROVKY, CO JSOU TEŤKA V TRAKTORECH, VE V3Skách, A PODOBNĚ. TY STARÝ ŽÁROVKY. ALE NĚJAK JSEM NEPOCHOPIL, ŽE MÁŠ SYMETRICKÝ SVĚTLA??? sNAD PŘECE NA PRAVOU STRANU to svítí výš, resp. DÁL. A SYMETRICKÝ, TO VYSVĚTLI. tŘEBA V AUTĚ S PRAVOSTRANNÝM ŘÍZENÍM SVĚTLA OSLŇUJOU. (MYSLÍM V čr) pROTOŽE TO MAJÍ ZVEDNUTÝ NA DRUHOU STRANU, TJ. DOLEVA. ALE SYMETRICKÝ, TO SNAD ANI NENÍ.
Vysvětlim: mám Corollu, vyrobenou v Kanadě pro USA. No a v celé severní americe mají auta symetrická světla, která narozdíl od asymetrických, která vytvářejí takovej ten úchylnej pětiúhelník (že tedy svítí pravý "dál" a levý "blíž"), svítí obě přibližně do jednoho místa někde před vnitřním krajem pravýho světla (a samozřejmě kdesi v dáli před autem). A hlavně, když posvítíš proti stěně symetrickejma, tak dělá každý světlo takový "UFO", kdežto asymetrický svítěj vlastně v rovině (a pravý ještě navíc šikmo). Takže to je asi všechno. Jo, a žárovky jsou do nich taky jiný.
Dobre taky je, jak nekteri ***i pousti dvojkove (varovne) blinkry. To je typicka ukazka ridice *, co si mysli, jak je dobry ridic a jak bezpecne jezdi, pritom uz jenom jeho IQ nepostacuje pro tak jednoduche pochody jako je samotne rizeni auta.

V praxi to vypada asi nasledovne - *** zajede na chodnik a pusti blinkry. Jak na to vubec prisel? Ma to v hlave v poradku? Nebo - stojite a cekate pred barakem na kohokoli. Pred vas prijede * a pusti blinkry - tj. nikdo do nej nemuze nabourat (kryjete ho svym autem). Proste jenom blika na celou ulici, pripadne jeste sviti lidem do oken aby vsichni jo vedeli, ze prijel.

Znal jsem vola, co blikal porad - pry to vypada, ze hned prijde a nikdo mu neukradne auto. Neukradne, ale rozmlati.

Mimochodem - kvuli boticce to nikdy neni. Bud blika vul, co stejne neco evidentne naklada, nebo na miste, kde se stat normalne muze o tom, ze se tam boticky nedavaji ani nemluve.
Z pohledu neoptika to vidím takhle: Je dobrý z auta vidět. Takže v noci je dobrý si svítit. Čím víc to svítí, tím líp je vidět. Tak se hledaj silnější a účinnější zdroje světla. Aby tolik neoslňovaly, tak se jim změnšuje plocha reflektorů. Až potud nic proti tomu. Průser je, když tě tenhle bodovej šajn trefí do oka pěkně natvrdo - a to je dost často: v každý druhý zatáčce, při přejezdu horizontu a nebo jenom z důvodu hrbatý silnice - pak mě taky napadaj slova ve slovníku neuvedený. Co s tím: pustit si jinej zdroj světla, aby ten šajn do očí tak nebolel - tj. rozsvítit si palubovku. Abys pak něco viděl, musíš mít taky silný žárovky - a je to dokola v kruhu. Takže jediný dobrý řešení z týhle srandy se musí hledat v nějakým jiným fyzikálním principu. Proto se mi líbí to, co vymysleli u GM (?? nebo kde???) - totiž mít v předním skle zároveň zobrazovací jednotku (něco jako monitor), kde se ti zobrazuje to, co nasnímá infra čidlo resp. infra kamera - myslím že to bylo znova zveřejněný v souvislosti s frankfurtským autosalonem. Určitě by to mohlo aspoň trochu registroat kromě zblblejch srn a jiné zvěře taky debilní cyklisty a chodce, který nejenže jsou neosvětlený, ale přímo maskovaný a taky občas vožralý - takže jsou horší než ta zvěř!
No to je hezky. problem je, ze jsem to videl jen u americkejch bombardaku a u predatora. Tohle by byla trochu draha sranda, i kdyz uznavam, ze by to vubec nebylo spatny.
night vision je montovany na prani do posledniho modelu Cadillacu STS tusim, samo o sobe je to auto nadherny
Omlouvam se za cestinu.

Pokud chcete dobre videt, neni tolik dulezite, kolik mate watu, ale tvar svetla. jde o to, ze starsi svetla sviti nekam vic, nekam min, a prave ty vic osvetleny mista vas oslnuji. Sam jsem v jednom aute mel postupne asimky 40/45W, H455/60W a H480/100W, musim rict, ze do dalky jsem vic nevidel, akorat mne oslnovali odrazka na patnicich a cedule u silnice. Mozna by pomohla zmena geometrie vlakna, mne pomohly pridavne dalkove, ktere jsem namiril to tech tmavsich mist. Zkuste si nekde na polni ceste zhasnout, po chvili uvidite dal nez na potkavacky. To co jsem napsal, se samozrejme netyka mijeni dvou aut, kde protijedouci oslnuje tim vic, cim mate slabsi svetla (nebo on silnejsi)
Mlhovky, ano, ale at si kazdej zopakuje vyhlasku.

Ani predni a ani zadni nemaji svitit, pokud huste neprsi, nesnezi, nebo neni mlha. V SRN za kazdou

bezduvodne rozsvicenou mlhovku zaplatis 30 DM,- a je to naprosto v poradku. Prednima mlhovkama nam spis jejich majitele ukazuji ze je priplatili jako zvlastni vybavu a tak ted je teda ukazou vsem. Skoda, ze v tomto policie nefunguje taky u nas! Motorky maji dodrzovat rychlost jako ostatni, nevidim jediny duvod, proc jezdi s dalkovym svetlem. Pokud chtej zavodit at jedou do BRNA nebo do MOSTU na okruh. Sam jsem biker mam Bandita 1200, rad jezdim rychle, ale na motorkach u nas bohuzel nejezdi lidi ale opravdu sebevrazi. Netvrdim ze se vsichni mrtvi bikeri zabili vlastni vinou, ale ruku na srdce, kolik tech mrtvol jelo predepsanou rychlosi, kdyz jim tam nekdo vpalil z vedlejsi. Je sakra rozdil 90 a 190 km/h. Fakt staci dodrzovat dopravni predpisy.

Xenony, komu vadi at si utre svetla, pripadne vymeni zrezle paraboly o sveho 10 let stareho vraku a cas od casu vezme hadr a IRON(OKENU) a poradne si umeje sklo zevnitr, je to prace!!!

To co se deje dnes na silnicich je des, no co dyt jsme Cesi!!!
Kdyz nekdo sviti prednima mlhovkama tak mi to tolik nevadi, ale nedavno sem jel v noci za Seatem Cordobou a ten mel pusteny zadni mlhovky. Myslel sem ze ho snad nabouram schvalne abych mu je rozbil.
......tak jsi mu je měl rozbít 😃)))
Dneska se mi postestilo a celej den jsem jezdil po praze (250km) zapnul sem si mlhovky abych videl kolik ridicu na mne kvuli tomu blikne. Sice tak nak snezilo prselo ale decentne na mlhy to rozhodne nebylo

Byl to pouze jeden (cervena 626 se spz zacinajici na AKB- neni to nekdo z vas ? ))

Za to 4 lidi si kdyz mne videli predni mlhy taky rosvitili, vetsinou to byli Nike ohozeni mladici s ksiltofkou a naplno pustenym house v naky 21 renaultu nebo felicii.

Plus potkal jsem opet policaty s rosvicenyma mlhovkama ( v jednu odpoledne kdy bylo nadherne a jasno 'bohnice')
Diky Avengerq, ze zalozil toto tema. Hrozne mi vadej ty joudove, ktery jezdej se zapnutejma mlhovkama. Kdyz na ne zablikas, tak cumej jak nadloubany. Vetsinou to jsou teplakovci ve Feldach, Favech a podobnejch pekacich. Musej na sebe nejak upozornit.
Taky souhlasím, zrovna jsem chtěl tohle téma založit, ale zjistil jsem, že už tady je. Takže vy všichni * (a je vás víc než dost), co jezdíte s mlhovkama jen tak, běžte do... Poznáte mě podle toho, že okamžitě jakmile potkám mlhovkáře, dávám bez zaváhání dlouhá světla. Když svítíme, tak svítíme. Když jede takovej borec za mnou, pustím mu zadní mlhovky (a Felda je má pěkně jedovatý). Už asi dva ze sta to pochopili a vypnuli to.

Vy všichni imbecilové s mlhovkama, pusťte si ty vaše zázraky v noci když je mokro a postavte se 50 metrů před auto. Je to horší než dálkovky, protože mlhovky jsou nízko a všechno se odráží od mokrý silnice. Navíc z auta s puštěnejma mlhovkama nevidíte o nic líp, mlhovky svítěj hlavně do stran a těsně před auto. A ty chytrolíni, co to maj puštěný ve městě, kde stejně jedu na veřejný osvětlení a svý světla ani nevidím na silnici, ty ať si jdou rovnou pro papíry na hlavu.

Takže mlhovkáři - neblikám, rovnou dávám dálkový.
A ještě jednou k mlhovkám. Dostal se mi do ruky sazebník pokut. Neoprávněné použití světel do mlhy - 500,- Kč. Slyšel jste někdo o někom, kdo dostal pokutu za mlhovky?
to aby nejdriv zacli pokutovat sami sebe
Řek bych (už jsem to tu někde ze začátku psal, ale je tu zase někdo novej, takže to asi nebude hledat), že nejhorší jsou ti trotli, co jezděj jen s mlhovkama a parkovačkama, protože to je fakt velmi, ale velice nepříjemné. To už je lepší, když mají k tomu puštěné alespoň normální světla. Jinak jsem taky zjistil, jaká spousta lidí jezdí v noci s neustále zapnutýma dálkovýma. To je opravdu nechutný, řek bych zlatý mlhovky. Ale poraďte, jak to těm trotlům vysvětlit, když se vám přilepěj na zadek a nechtěj ani předjet a když chcete ujet, tak se chtěj držet, protože ve tmě neviděj.
Jo unás na dědině má jeden frajer pré tuning na fáčku ( favorit volepené plastem). Nemám nic proti favoritům . Ve dne jezdí parkovačky + mlhovky, v noci přídavný dálový + mlhovky. Vím,že za ty mlhovky dostal 400 kč flastr a nic žádná změna.
Saab
Máte pravdu, stačí aby se trochu zešeřilo a už kdejakej blbec rozsvítí mlhovky. Předevčírem mě jeden * vytočil úplně. Byla to Š120, která jela úplně v pohodě, alespoň dokud jsem ji nedohnal, až jsem byl u něj, tak rozsvítil zadní mlhovky, tak jsem ho předjel a krásně mu posvítil zadníma mlhovkama do ksichtu. Doufám, že se z toho poučil. Nejhorší je to na dálnici, tam používaj mlhovky i kamiony a to je teprve paráda. Jestli to tak půjde dál, tak si koupím přídavné dálkové, ale dám si je i dozadu, aby dotyčný pochopil, že mu svítí něco navíc. Pak stačí jen doufat, že to pochopí, ale jsem asi moc velký optimista 😄
Panove, nevite nekdo proc se u nas zacalo jezdit v pritmi jen na parkovacky, ale videl jsem takovy borce i ve tme? To pak clovek nevi jestli to auto stoji nebo jede. Mlhovky, to uz ani nemam silu komentovat. Mam kamose policajta a taky jsem s nim hodil na tohle tema rec. Hned druhej den mi hlasil, ze daval za mlhovky 200Kc pokuty. Prej se postihnuti dost divili, za co ze ta pokuta je.

Prej nekde o kus dal je mlha. Von jim na to rekl, ze kdyz o kus dal bude dalnice, tak jestli to budou smazit 130 i v obci? Nejakej borec to prej nechtel zaplati na miste, tak mu to dal na slozenku, ale k udivu mlhovkare to nebylo 200 ale uz 500. Prej cumel jak puk.

Jinak sam jsem to zkousel jet v noci pri normalni viditelnosti s mlhovkama a krome toho, ze to vic sviti do stran to stejne nepomuze. Takze je to fakt dobry akorat do mlhy.Jezdit s zadni mlhovkou bez mlhy nebo fakt hustyho deste muze jezdit fakt jenom *. Narazil jsem na borce s nejakym zanovnim OFFROADEM a mel v Praze zadni mlhovku.

Na krizovatce jsem mu to rikal a on se zarazil, pak rekl, jezis to jsem ale prase, vypnul, podekoval a odjel. Bohuzel podle mne ji ma vetsina zapnutou vedomne v domeni, ze bude lepe viden a nehrozi mu nehoda. Ale strasne me serouuuu, rozkopat jim je(koule taky!!!)
A ještě větší borci jsou ti, co jezděj (třeba po Praze) v noci zhasnutý a to z toho důvodu, že přece svítěj na silnici pouliční lampy, takže viděj tak proč by svítili...
Já musím říct, že mnohem víc mě serou mlhovky zadní a to především na Favoritech a Feliciích, kde jsou navíc dvě.... Přední zapínám někdy za horší viditelnosti tam, kde se dají předpokládat chodci na krajnici ( pro mě jsou za tmy navíc všichni ožralí 😃) Tím , že to svítí před auto a do stran se snad objeví dřív, zvlášť za intenzivního protisměrného provozu bez veřejného osvětlení....
Tak to jseš jeden z nich. Že máš vůbec tu drzost sem psát. Možná jsem na tebe už někdy svítil. A dobře ti tak. Zdar. Dim (Dim? Teď mi to došlo, ta tvoje přezdívka v angličtině znamená ztlumit světlo, tak se podle toho chovej) Možná's to nevěděl. Teď se nemáš na co vymlouvat. Papa
Kdo by znal DIMa,vedel by,ze jezdi v Oktavce.A chtel bych videt toho frajera,ktery dokaze mlhovky v Oktavce "rozhodit".Kdyz budu mit zapnuty potkavacky a mlhy najednou,tak to NIKDO nepozna.U ostatnich aut si je lidi stelujou sami a podle toho to vypada.U te tolik proklinane Oktavie aspon mlhovky nejdou nastavit tak,aby oslnovaly.A s tou krajnici ma DIM pravdu.Neco jineho je mesto,ale to je jiny kafe.
Ježiši, ty mlhovky u "Oktáfek" mi ani nepřipomínej, každej * je ted ma rozvícený v domění, že nejsou vidět, ale jsou. Zrovna nedávno za mnou jela taková rodinka buranů, tak

jsem jim dal okoštovat moje zadní a k mému údivu na mě nezačal blikat dálkovejma, ale zhasnul je.

Děkuji neznámý cizinče.
Saab
Ty krerény co si štelujou světla sami bych střílel, nevím jak kde, ale v Břeclavi v servisu Mazda Vám seříděj světla úplně zdarma a to kdykoliv v průběhu roku. A co mi říkal kamarád, který má starší Mazdu, tak dokonce mají servis na ojetiny levnější, údajně 150 nebo 170 kč na hodinu, což je proti 400 kč v Toyotě velký rozdíl. Asi změním servis.
Pořád nechápu co tady děláš, čoveče. Přispívám sem v domění, že se tu snažíme takový čudly jako jseš ty pořádně sjet. Přesně takový, který si pouštěj potkávačky a mlhovky najednou. Založte si svoje téma. Zkuste: Špatně vidím a dávám to znát. U R off topic. C U
>to Se😜ert?no ja nevim,jestli je to na mne,ale "vychovavat cudly",to je slusna zasluha.Jeste aby to k necemu bylo! Vekovy prumer na Inetu je znam,ale nemyslim si,ze to jsou ti,kteri vam tady tak peni zluc.Svetla si lidi zapinaji ne tak podle stavu sveho zraku,jako ze zvyku,treba i zlozvyku.Jinak by se nedalo vysvetlit to mnozstvi aut s osleplymi parabolami,s jednou zarovkou,nebo otocenymi svetly o 180 stupnu.Jasne ?!
to HonzaP: Ne. Vůbec nevim o čem to mluvíš.
Tak jeste jednou,inet je zalezitosti mladych.Vubec nemam dojem,ze na cestach jsou to prave oni,kteri umyslne sviti mlhama,maji spatne nastavene svetla,nebo vubec nesviti.Jinak receno,nelze vychovavat lidi,kteri toto nejen nectou,ale vubec netusi,ze se o nich tady hovori.
to HonzaP: Nechci ti to vyvracet, možná máš recht, ale co já nejvíc potkávám, jsou teplákovci v R19 nebo ve Feldách s NIKE hůlkou. To jsou pěkný šulíni. Nevim jak je to s tebou. Čau
Nazdar, Campagnolo.

Pozdravuj svyho kamose policajta, kdyby bylo vic takovejch, bylo by lip. Je to fakt neunosny, obcas to pocitam a mlhovkama sviti treba kazdy paty auto. Kdyz si vezmu, ze je taky kazdej nema, tak to je fakt dilo.

Posledni skvela zkusenost - prvniho jedu z hor. Pocasi nic moc, pada snih, ale dohlednost urcite par kilometru. Prijel jsem do Prahy s cervenejma vocima. Predni mlhovky, zadni mlhovky, neserizena svetla. Proste prehlidka *. Posledni byl tesne pred Prahou taky Off-road (kamos tomu rika Snob-road). Kdyz jsem ho predjel a rozkoukal se, spocital jsem 8 svetel vpredu. Mezi nama, jakmile vidim offroad, klidim se ze silnice. Tak na 80% v nem sedi *, kterej ma to auto pouze na posileni sveho ega. Uz jsem toho zazil dost, mlhovky jsou to nejmensi (ma je pusteny skoro kazdej). Kdyz me treba Toyota Landcruiser tlacila do zdi u Letenskeho tunelu, protoze to hovado jelo spatnym pruhem a uprostred krizovatky se rozhodlo dostat do spravnyho a dalsi vesele prihody.
jses z Břeclavi ? Kde tam je ten servis?
Saab
Jsem z Lanžhota a ten servis je na konci Břeclavi na výjezdu směrem na Lanžhot, těsně před mostem přes železnici na pravé starně, nelze přehlídnout.
Dik. Neznas najekeho levneho sprostretkovatele internetu v Břeclavi nez

"bvnet" ? Nevis kde dostanu v B. faxmodem na PC 486? Jsem tu teprve od listopadu.
Saab
Nevim jaká je nabídka bvnetu, protože já používám připojení od Telecomu od 19:00 do 7:00 a jsem velmi spokojen s rychlostí i přístupem. BVNET jsem měl připojen na 14 dní zdarma (dostal jsem ho k modemu) a rychlost nic moc (možná se už zlepšili, já je zkoušel před 2 roky). Takže doporučuji Telecom. Modem jsem koupil v ProCA na Husově ulici a byl to Well 336SAR, ale jestli pojede i z 486 nevím, zkus se tam zeptat. Pokud budeš chtít ještě něco vědět, tam mi napiš na e-mail tucekpetr@iol.cz, ale poštu vybírám až večer, protože jsem v práci a není nad pevnou linku 😄 Jo abych nezapoměl, vyhni se velkým obloukem firmě K-Soft. Tam je totiž vždy nejlepší, to co mají na skladě.
jeste jednou dik!
Máte pravdu,že jezdit večer po městě a na dálnici

bez mlhy se zapnutejma mlhovkama je opravdu debilita.Kazdej,kdo dostal k svátku a pod sromecek novy,je musej vsem ukázazat a ti,kdo je maji originál se prece nemuzou nechat zahanbit.

Na dálnici neviš,jestli ten *** brzdí nebo co vlastne dela a pri hodině a půl,kdyz přijedes domú maš oči jak angorák.Ale musím přiznat,že mimo hlavní a město na ně jezdím taky,je dobře vidět na pole a jednou jsem si tím zachránil auto.
Proč ne? Já si klidně svítím. Tedy těmi předními, když jedu slalom někde po okreskách, který jsou samej rigol. Ale zhasínám je ještě dřív, než dálkový, když vidím, že budu potkávat auto. Stačí se jen naučit ťuknout do vypínače. A zuřivě jimi blikám na ty, kdo jezdí se stále zapnutými 😄. A rentgenuju (55W H1 Blue Vision potkávací a 120W H1 Super Blue dálkový 😄 ) ty, co mají zapnutou zadní mlhovku.
Saab
Ale jsou i lidé, kteří nesvítí vůbec, ani v husté mlze. Včera jsem takovejch ***ů potkal několik. Když jsem jel v husté mlze, tak se přede mnou objevilo neosvětlené auto, prostě super zážitek a téměř jsem vyzkoušel asystenční službu Allianz 😄
Svet musi bejt v rovnovaze, a proto ti "nesvitici" vyrovnavaji aktivitu tech co sajnej vsema svetlama 😃.
Jo,to pak máme vo pár blbců na světě miň,jenže někdy na to doplácej i ti slušný😒
Přiznám se, že si předníma mlhovkama rád přisvítím. Ale chovám se k nim jako k dálkám, jak je někdo proti, zhasínám je. Přední mlhovky mi ale tak nevadí u aut, která je mají logicky co nejníž v nárazníku (mají svítit pod mlhu). Vadí mi dost u octávií, některých mercedesů, které mají integrované mlhovky v hlavních světlometech. Jet proti, nebo před je o rudé oči. O zadní mlhovce bylo napsáno dost. Co mi vadí víc jsou brzdovky nových aut. Výrobci by se měli zamyslet, jestli při rozsvícených světlech by neměly mít menší svítivost, než ve dne, nebo u již stojícího vozu pohasnout.. Vždycky, když koukám na křižovatce na toho za mnou, jak hmouří oči, dávám ruční brzdu. Daleko horším nešvarem, než jízda s mlhovkami jsou "xenony pro chudé". Lidi co jezdí s žárovkami s vyšší svítivostí modré barvy, bych věšel na kandelábry. Auta s xenony mají počítač, který neustále upravuje polohu tlumených světel, to samozřejmě stará 120ka s modrými žárovkami o vyšší svítivosti nemá...
Co se týče "xenonů pro chudé", je třeba rozeznávat rozdíl mezi žárovkami schválenými pro provoz na veřejných komunikacích, žárovkami typu rallye a barevnými čepičkami na žárovky. Osobně používám schválené žárovky (do potkávacích světel), ale v dálkových mám rallye. Myslím, že tím nikoho neomezuji či neohrožuji. Je však směšné vidět škodovkáře s modrými kloboučky na žárovkách, kterak se v noci za deště plíží za modravého svitu jejich žárovek a nevidí ani ň.
Ja uz nemam silu porad na ne blikat, vzdy se mi

zvedne tep a jsem rozcilenej a proc vlastne, strilet po nich stejne nemuzu. Takovejch 130 km

z Prahy do Krkonos vas uplne nervove vycerpa.

Dejte jim to za me, ja uz blikam skoro 3 roky!!!
Lidičky,nevíte kde se prodávají nějaký dobrý světýlka od Helly,v Praze?
Zkus to u firmy Riegger na Proseku.Jednoduse kdyz,

pojedes po dvouproudovce pres prosek k Bille,tak

posledni odbocka do prava a ses tam.
Díkec
tak to jsem teda pěkně dementní tvor.

Kéž by tohle viděli všichni mlhovkáři, jenže ti jsou tak dementní, že nevědí co je to Internet.

Kéž všechny mlhovkáře stihne Ebola!!!!
S MLHOVKAMI JEZDÍ JEN TI CO JE MAJÍ INTEGROVANÉ TO JE POTOM MNOHEM HEZČÍ VZHLED A SVÍTÍ TO BODOVĚ HORŠÍ JE ŽE NĚKTEŘÍ JEZDÍ I V NOCI TO JEST PUŠTĚNÉ PARKOVAČKY A MLHOVKY A TO NIC NEVIDÍ. KDYŽ VIDÍM VŠECHNY A6 JEZDÍ S MLHOVKOU A PAK JIM TO SVÍTÍ MODŘE ??? TO JE PROTO ŽE JE TO XENONOVÁ MLHOVKA ?? NEBO ŽE MAJÍ ČIRÉ SVĚTLOMETY???

A CO JE NOVÝ TREND OCTAVIE S MLHOVKAMI FELICIE S MLHOVKAMY TO MI AŽ TAK NEVADÍ PROTOŽE MAJÍ ZAPLÉ PŘEDNÍ ALE TY 120 110 LADY ... ZAPÍNAJÍ ZADNÍ A TO JSOU DEMENTI!!
Tak to ja mam taky velice pekne zlute mlhovky (v chromu, kulaty, ne k zbliti jako je maji ty nove kramy). Kdyz je rozsvitim, tak to auto vypada o 200% lip. Svitim s nima ale jenom na dementy, aby videli, jakej je to humus.

Dobra finta je tak dvacet tricet metru pred ***m co sviti mlhovkama najet na chvili do protismeru a rozsvitit dalkovy. Vsiml jsem si, ze v testech v TV zkusebni ridici mivaji rozsvicene mlhovky - tak odtud to ty hovada maji...
jen tak na okraj ... pokud jsou pusteny mlhovky (predni), tak je jizda s pouze obrysovymi svetly povolena .. jinak je zakazana ...
matuS
2login> to s TV som si tiez vsimol.
btw s tym jazdenim do protismeru - raz sa ten * zlakne a sa zrazite...
Chlape nebím s jakým autem děláš "*" takový kusy ale potkat tě tak ti neuhnu to si můžeš být jistý, uhnu jedině kdybys předjížděl ale jestli jen tak vjedeš do proti směru a zapneš dálkový "magore" tak si ubožák a radím ti dej si na mně bacha. A myslím že bys nepřežil čelní střet s mojí octavienkou a jezdím jedině s mlhovkami a nikomu tu nevadí. Naštěstí mam airbagy a hlavně jsem pojištěný. Nevím v jakém autě jezdíš pochlub se.
Jeden za osmnáct, druhej bez dvou za dvacet...

Dovolím si citovat: "... tvýho tátu jsem znal, to byl dobrej chlap, ale co ty 'seš za ***a ..." ...😉
Nemej starost - v te chvili se stacis maximalne leknout. A s pripadnym celnim narazem bys mel problemy i v tanku, nejaky airbag by Ti byl prd platny. Bud si jisty, ze vetsinu lidi ty mlhovky serou, ale protoze se okolo Tebe vetsinou vyskytuje vic aut, tak Te negriluje dalkovyma. Nebo treba i jo, ale Ty jsi tak blbej, ze si toho ani nevsimnes.

Ale uz jenom z toho, ze se domnivas, jak se Ti nic nestane pri celnim narazu aut, ktery jedou dejme tomu padesatkou, je videt, jake mas brilantni ridicske schopnosti, odhad a buhvi co jeste...
Teda Octavie, vetsina vsech prispevku mne nechava

chladnym, ale ty jsi (sorry) prisernej blb.

Bohuzel je na silnicich takovych vic a podle toho

to na nich taky vypada.

PS: Asi by si mel opustit MotorCafe a uz sem radeji nelezt. Myslim, ze nejsem prvni, kdo ti to

naznacuje.
Vazeni vodici! /ridici/. Mne to svietenie zacalo vadit uz davno a preto mam v predu aj vzadu nezavislo namontovany vybojky z blesku. Ak ma niekto dlho a otravne osnuje, tak mu to odpalim. Po tomto zasahu nema sancu to rozchodit. Minimalne na jednu minutu je odstaveny a musi zastavit, lebo nic nevidi. Ma to aj iny efekt. Vecer to vyzera pre ostatnych na postaveny radar na kraji cesty a snazia sa jazdit slusne.
matuS
VVL> plz navod nejaky. odkial mas vybojky? (z fotaku?) a ako to je zapojene a vsetko...
A co si jeste nechcete povesit na auto, co takhle svetlomet z migu (ma 2kW). Premyslel tady nekdo co se asi tak stane kdyz mu bliknes svetlem tak ze minutu vidi jen cmouhy, ohrozuje vsechny a hlavne tebe, pokud totiz nevidi, tak nez staci zastavit rekneme z 70km/h tak klidne muze stat v protismeru (celni stret stebou), nebo ve skarpe a zodpovednej jses za to ty. Doufam ze takovych chytraku nejezdi po silnicich vic.
Téda, podívejme se, jací jsou na Slovensku vynálezci..., doufám, že v Česku to nikoho nenapadne, taková hovadina... oko za oko, zub za zub - to je přesně styl jakým to chodí. 😒((

Heleďte mne mlhovky taky serou, proto nelením a na každýho, koho potkám s mlhovkama, zablikám právě těma mlhovkama, doufaje, že když na něj takhle bude blikat každý, dio určité míry to vydrží, ale pak mu to začne bejt trapný a shasne si to.

Taky nelením vystoupit na semaforech s auta a jít říct kolegovi vepředu, že mne ty jeho zadní mlhovky docela serou, jestli by byl tak laskav a vypnul si je.
Co ty jsi za ***a,to jsem nezral!Tohle mi nekdo

udelat,tak bych ho snad zabil.Jinak LOGIN je taky

slusnej vul,ale to me neprekvapuje znam jeho prizpevky,ale co je moc to je prilis!Jinak pro

tvoji informaci OCTAVIE,Login ma S105 na plyn a

tak zrejme funguje komplex menecennosti!Jinak

kdyby jste se srazili,to by byla rana,ten plyn,je!!!!!
Tomu blesku se nedivim, kdyz je clovek proti volum s mlhovkama v podsate bezmocnej, hlavne kdyz je kolem vic aut. Ja bych si tam dal klidne 4 blesky a poslal bych mu je tam tesne nez ho miunu, ale za predpokladu ze za mnou nikdo nejede abych to chudaka za mnou neohrozil tim volem.
Cela tato diskuze Vam akorat hejbne zluci, jediny co ma fungovat a nefunguje je nase stara dobra kapitalisticka VB. Kdyby fungovali jak maji, tak se OCTAVIImu podobni dementi budou bat zažnout mlhovky i v mlze, za snezeni ci husteho deste.

Podle me je bezduvodna jizda s mlhovkama proti predpisum a kdo se haji tim, ze lip vidi nebo to jeho auto lip vypada je na poradnou delovku aby se mu rozsvitilo v ty jeho temny makovivi.

To Octavia: to jsi snad napsal jenom aby jsi to tu trochu rozhybal, ale nemyslis to vazne. Jestli ano, pak je mi Te lito. Preji Ti aby Te nekdo vzal celne prinejmensim s 815kou.
Jednu vec ale porad nepochopim... jak Vam muze vadit kdyz nekdo sviti prednimy mlhovkami? Zadni jsou neprijemne ale predni?!? A ani argument ze pri deste se odrazi od vozovky a oslnuji neprijimam. To treba xenon je za deste daleko horsi. Kdyz necumim primo do svetel ale tak jak nas to v autoskole ucili na pravy okraj vozovky tak nemam vubec zadny problem. A naco se zbytecne rozcilovat a blikat na ostani....
S tímhle názorem souhlasím, taky mi přední mlhovky nijak zvlášť nevadí a sám je nepoužívám, pokud vyloženě hustě nesněží či není mlha(skutečná mlha, ne nějaký opar)ale proč vlastně taková spousta lidí předníma mlhovkama vlastně svítí?? Protože se jim líbí, že mají rozsvícená světýlka na palubce?, nebo mají pocit, že jsou závodníci? nebo proč?? (Možná se již o tom mluvilo na začátku téhle skupiny, já jsem si přečetl jen poslední dvě stránky).
V tom pripade se ptam, proc nejezdit na cervenou, proc zastavovat na stopce, proc nepredjizdet na plne care, proc nesmest chodce z prechodu PROC????

Jednou jsou nejaky pravidla a platej i jinde v Evrope, tak proc je nekdo porusuje??? A ty s tim souhlasis!!! Nejsem citlivka a problem neni jenom v mlhovkach, horsi jsou rozstelovany svetla a je jich u nas dost, ale je to porusovani predpisu ktery slusni lidi dodrzuji a nikdo neni opravnen mit nejaka prihloupla privilegia.
To co tu popisujes je uz hrube poruseni pravidel a ohrozovani druhych. To ze ma nekdo

zapnute mlhovky neni pro mne prime ohrozovani. Vyhlaska jasne stanovuje kdy se muzou

pouzivat mlhove svetla, kdyt to nekdo nedodrzuje je to jeho problem, on bude platit pokutu, nevidim

proste duvod hrat si na samosoudce a reagovat tak agresivne jak tady nize popsano. Pokud vidim

nekoho na dalnici se zapnutou zadni mlhovkou, predjedu ho a dam mu znameni tez s mlhovkama, bud to

pochopi nebo ne. Ve meste kdyz neni mozno predjet tak si dam proste patricny odstup a nevadi mi

ani to. V pripade spatne nastelovanych svetel sem popravde jeste nezazil situaci kdy by me to tak

strasne oslnovalo ze bych najel do skarpy, musel silne brzdit apod. Mam mensi dojem ze to tady je o

toleranci... Ale jak rikam je to muj nazor, mne proste predni mlhovky nevadi, a nic me proste neopravnuje

je "grilovat dalkovyma, jezdit do protismeru" apod. akce....
Co jsem popsal nize je fakt o prestupcich hrubeho zrna. Casto clovek narazi na mladou holku za volantem ktera ani netusi ze jede na mlhovky, bohuzel mame po revoluci autoskoly jake mame, dej penize a dalsiho adepta mame z krku, kdyz to neumi tak to podmazne a ridicak je na svete.

Ja delal papiry na Becko v roce 88 a spousta dnesnich ridicu by ty papiry tenkrat vubec neudelala. Kdyz oni ty chudinky neznaj ani vyhlasku, tak proc by se meli obtezovat nejakejma mlhovkama. K tomu pripocitam nefunkcnost VB a jsme doma. Proc se vzrusovat obhajcema mlhovkaru.

Problem je i u ridicu "profesionalu", autobusaku, kamionaku, sanitaku a koneckoncu i vozu VB.

Driv to nemohl delat kazdej, dnes bohuzel ano a taky to tak vypada. Nicmene jejich omezene IQ vypovida samo o sobe tim co delaj a proste na vic nemaj. Horsi jsou snad uz jenom omezeni tramvajaci. Ty ale nastesti muzou jenom zvonit. Hele nejses nahodou autobusak??
Urcite nejsem obhajce mlhovkaru, napsal jsem jen muj nazor tot vse. A autobusak taky nejsem... 😃
Mam xenony a problem tech co proti me nevidi neni v mojich svetlech ale jak jsem tu uz drive popisoval v jejich zarezlejch parabolach, neutrenym a umastenym prednim skle. Jinak kdyz se mi nekdo podiva primo do svetel a pak prd vidi je to jeho problem, jen at se koukne, mame prece demokracii. A kdo si rekne mlhovkama dostane navrch moje dalky, ja jsem clovek prejici, staci rict. Nejlepsi to je kdyz jede pan mlhovkar nebo pani mlhovkarova do moji pravotocive zatacky, to se pak daji rozeznat i fleky na strope kdyz ho progriluju. Jo a dobry je prosvitit autobusaka kdyz jsem na horizontu a on je pode mnou, to mu je videt i svacina co mu visi v sitovce za zadama. Asi nebyli v autoskole a tak si blikam podle libosi, treba se jim to libi, jak jsem rek, staci rict.
Mne osobně oslňují, na rozdíl od xenonových světlometů (chápu sice, že bílé až nafialovělé světlo je nezvyklé a leckdo to může považovat za oslnění, ale je naprosto přesně prokázáno, že xenonová světla, pokud jsou dobře seřízená a mají automatické vyrovnávání, nemohou oslňovat). Sám si mlhovkami taky rád přisvítím, ale zháším je současně s dálkovými.

Nejde proboha o to, že se světlo někam odráží, ale žádná mlhovka nemá clonku tak, aby neoslňovala řidiče jako všechny ostatní asymetrické světlomety (jednoduše řečeno neosvětlují vozovku ve tvaru širokého Vé padlého na levou stranu).

A proč lidi svítí mlhovkami? V noci a za deště většinou proto aby lépe viděli na díry a výmoly. Ve dne jen z frajeřiny (doplněno ovšem případně o zhasnuté potkávačky, o modré či azurové bužírky na žárovkách obrysových světel, o stínítka s kočkou a o nápis PIONEER na zadním okně).
BTW: Kdo tady mluví o rozčilování? Ty kamikaze, ty jsi nikdy nedokázal říct někomu, že tě sere a přitom zachovat bohorovný klid a ještě se při tom příjemně usmívat? 😄
Cimrmane "...." Ani tě neznám a nebudu se s tebou bavit. Jedinou věc si neřekl co ti vadí a už tu krmíš něčím o odchodu z MotorCafé.?? Necháváš mně naprosto klidným.
No teda abych to uvedl na pravou míru ve dne jezdím hlavně po městě s parkovačkami a mlhovkou a jak se setmí tak jedině potkávačkama. Nevím co jsi chtěl říct tím VB, to ti tak vadí přední mlhovky?? Já když potkám auto s přední mlhovkou tak mi to vůbec nevadí ono to totiž vůbec neoslňuje. O zadních No ty nezapínám nikdy jedině přitak hustý mlze nebo obrovské vánici. A s tím loginem NO BER TO S HUMOREM LOGIN SE CHTĚL VYTÁHNOUT, BYL TO ASI JEN VTIP JELIKOŽ KDYBY NĚKDO JEN TAK PŘEJEL 30M DO PROTISMĚRU A ZAPL DÁLKOVÝ TAK NEVÍM ... BUˇD BY BYL OPILÝ NEBO .. DRUHÁ MOŽNOST NEJDE !! JÁ TO BERU JAKO OD LOGINA VTIP.
Uz me nebavi se dohadovat o necem co stejne nikdo z nas neovlivni. Vyhlaska mluvi jasne.

Jinak jestli nevis co je VB, tak jsi moc mlad a tim padem je jasne ze na sebe upozornujes jizdou na parkovacky a mlhovky bez mlhy. Ono Te to casem taky prejde, ver mi. Nemyslim to ted ve zlem a neber to prosim jako urazku!!! Preji Ti mnoho stastnych kilometru ve Tve Octavii 1.6 55kW a malo cervenych mlhovek pred Tebou.
Díky , ale zas tak mlád nejsem nepatřím do kategorie *-náct.
Kazdopadne se da predpokladat, ze behem Tve ridicske praxe se Ti nestalo aby Te stavelo zlutobile auto s modrym majakem a napisem VB.

Jinak v teto dobe sli prislusnici po mlhovkarich daleko razantneji nez je tomu dnes. Z cehoz prameni rozmach jizdy na mlhovky a v posledni dobe modni zalezitost jizda jen na parkovacky.

Me to proste provokuje a je to vuci tem co dodrzuji pravidla nefer. 😒
Byl jsem teď pár dní v Německu, najezdil jsem po dálnicích asi tisíc km, a jedna zajímavá věc ( kromě rychlostí 200 a více ) : hodně aut jezdilo přes den se zapnutými světly , ale poměrně dost jich jelo S PŘEDNÍMI MLHOVKAMI -myslím těmi integrovanými v předních světlometech. Nakonec jsem si to při porovnání ověřil, že pokud se za normálního denního světla nebo dokonce slunka zapnou ty bodové mlhovky, jsou v zrcátku mnohem lépe vidět i z větší dálky, což je při jejich rychlostech docela příjemné.....Nevím, jestli to jejich vyhláška nějak upravuje, ale jely tam tak i autobusy, tak jsem to nakonec dělal taky tak :--))) Teď mě můžete rozcupovat, ale já si myslím, že jsem tím nikomu nevadil a protože jsem se rychle přizpůsobil i jejich tempu, myslím si že to bylo i bezpečnější....O zadních mlhovkách našich Favoritů a Felicií a strejců, kteří je zapínají i když se jim kouří z motoru mluvit nehodlám....
Nepleteš !!!!!!!!!!!!!!!§ přečti si příspěvky ještě jednou asi jsi mimo.
Octavie no nevím ale ta druhá možnost je možná. I když Login se svojí Škodou 120 takové "absurdní a nic nepochopitelné věci" """ jestli dělá tak Já osobně bych mu neuhnul ani o milimetr. Jednak se o svůj život v autě nebojím a můj S-Type je velice bezpečný. A jinak děte se bodnou takové * co blikají no inu začněte si zvykat na xenony. Je to veliký skok oproti mému původnímu autu bez xenonů. A hlavně se všichni dívají co to tak svítí no a to je ta chybička. A i já si na dálnici když jedu zapnu ještě přední mlhovku je mnohem bezpečnější a od 200km/h potřebné.
Souhlasis s tim ze zapinas mlhovky proti predpisum, mimochodem ta rychlost je taky proti predpisum. Opravdu se mas cim chlubit. Ty sis na to auto nevydelal poctivou praci,to zvladnou jenom normalni lidi, coz Ty teda v zadnym pripade nejsi. Nebo je sluzebni? Nebo dotazena bouracka z Reichu?
Ad tvoje Džágo S-type: Kdo ti ho prodával?
BTW nemohl bys' sem nalinkovat nějaký foto? Konečně pořádný auto...
matuS
2kamikaze: Kdyz necumim primo do svetel ale tak jak nas to v autoskole ucili na pravy okraj vozovky tak nemam vubec zadny problem

ale je tu problem. v meste si takto nemusis vsimnut cloveka, sam som takto skoro zrazil babku.
P.S.: ked mi niekto svieti do oci hmlovkou, tak mu nemozem hmlovkou zablikat, lebo ziadnu NEMAM! (mam len zadnu) a preto _zasvietim_ (ano, drzim, az kym neprejde okolo) dialkove - ale len ked ide sam.
Pekny kolektiv psychopatu,jen co je pravda!
Na můj S-TYPE Jak jsme si na něho vidělal je moje věc. Jinak pořád tu pletete dokola jízda s mlhovkou atd.. Jízda s přední mlhovkou není zakázána a záleží na počasí. Já v tom vidím závist ze stran řidičů kteří nemají integrované mlhovky a tudíž to vypadá hnusně. Já když vidím ty auta jak jedou s potkávačkama a spodníma mlhovkama tak už z dálky vidím že je to ubohý auto co na sebe chce upozornit. Proto auta s integrovanýma jako Má Ocatvie Audi BMW.. a mnoho je to naprosto v pořádku. A v Německu je pravda že si na dálnicích zapínají mlhovky já to sice nemám zapotřebí jelikož xenony jdou vidět z velké dálky. A až si zkusíte jed 240 to je nejvíc co jsem jel v Německu tak budete rádi za každý další světlo co napomáhá k viditelnosti.
S mlhovkama se jezdit mimo hustý déšť a mlhu podle vyhlášky nesmí. A to co mají některá auta a svítí s tím i ve dne, jsou tzv. denní světla, což je něco jinýho. A každá mlhovka oslňuje, když není mlha, přední jako zadní, je stavěná na prosvícení mlhy a když mlha není, tak prostě oslňuje a kdo jí má rozsvícenou, je bezohledný k ostatním.
A co říkáte na novej zákon o pozemních komunikacích. V návrhu je mj. o mlhovkách a to že by se při používání( stejně jako teď mlha,déšť,sníh ) snížila maximální rychlost na 50 km a na dálnici na 80 km. To by znamenalo😒br />
pokud mám mlhovky vidím lépe ale pojedu pomaleji, pokud je nemám můžu jet rychle. 😲
Heleď, ten tvůj S-type furt, kupoval jsi ho tady v Čechách jako novej?
ILLE, ty jsi fakt nemocnej. Za prve Audi se vratila zpet k mlhovkam dole, protoze jenom tam maji opodstatneni. Do hlavniho svetlometu je davali jenom kvuli tomu aby usetrili vyrobni naklady, ale zjistili ze je to totalni kravina.

Proc je tam nema treba nova Fabie, kdyz Octavia je tam ma. Novej Facelift Octavie je zase bude mit dole. A zadny auto nemuze vypadat lip z mlhovkama (integrovanejma) do hl. svetlometu, protoze to stejne nikdo nepozna, jenom tim oslnujes. Zaver: Kazdy auto v kterym sedis ty vypada stejne blbe, a doma mas tak leda Tavrii, jinak by jsi tady nemohl takhle blabolit 😄
Jo aby jsi nerek ze blbe zavidim, tak dej navrh, jestli jsi z Prahy a muzeme se sejit tak tady vsem napisu ze nekecas. Muzeme si vyzkouset jak svitek tvoje Xenony a jak moje, a taky se muzes podivat jak blbe svitej moje spodni mlhovky (dle tebe). Mam Vectru V6 model 2000.
Ve vyhlášce je doopravdy dost jasně napsáno, kdy používat mlhovky a ve vyhlášce 102 je i popis jejich funkce. Když někdo svítí tlumenýma ve dne, je to podle mě v pořádku, ale mlhovky doopravdy nesnáším. Ne proto, že je nemám, ale proto, že spousta "řidičů" je má nasměrovaný nahoru. Pak sice neplní svojí funkci, ale vypadá to líp. Integrované mlhovky jsou efektní, ale mlha spíš není nad zemí, takže když budou co nejníž, tak je to lepší. Co mě uzemnilo: Jede za mnou auto, rozsvícené mlhovky, tak jsem postil zadní taky a ten na mě začal blikat jako šílený. On může oslňovat a já ne? Zkuste být ohleduplní i k ostatním.
To Kupca: Z toho si nic nedelej. To je presne ono o cem tady mluvim. Oni nedodrzuji predpisy a kdyz jim to das najevo tak prudej!!!!

Tvrdim stale dokola: pokuty, pokuty, pokuty. Dokud nebude fungovat policie neni o cem mluvt. Kazdej si bude na silnicich delat co se mu bude libit a priznat chybu, ne nikdy, on je prece svetovej!!!!
Tem co svitej mlhovkama (ve dne) take samozrejme foukam dalkovy do xichtu. Takovejhle magor vylizanej jezdi v E30, nebo CRX(stara), na zadnim okne fajfku od najku, rozsviceny mlhovky a obrysovku se sprckou xenon. Pokuty, pokuty ,ale to bych se uz opakoval.
Tak to jsi ty chytráku, co s oblibou svítíš zadníma mlhovkama ?! A přední mlhovky tě ze zadu oslňujou ?! Až pojedu za tebou jako obvykle s rozsvícenejma předníma mlhovkama a ty mi pustíš zadní tak ti nepustím dálkový, ale vytáhnu tě z auta a ...
To: ano

Vyjadřuji se slušně a nikoho neurážím. Mlhovkama svítím jen lidem, kteří mě doopravdy oslňují, ať už mlhovkama nebo neseřízenýma světlama. Pokud mě doopravdy chceš někde zastavit, docela by mě zajímalo jakým způsobem a ještě víc jsi mě pobavil tím vytažením z auta. Jo a ještě něco. Až zase někoho dojedeš a nalepíš se mu na zadek s tím, že mu budeš svítit do kabiny, pozor aby ti náhle nezastavil. Nejde jen o mě, ale o bezpečnost.
Tak se nad tím zkuste trochu zamyslit. K čemu jsou mi mlhovky pod mlhou ??? To je jako tvrdit, že je lepší svítit si do zavřené stodoly škvírou pod vraty 😃) Už jsem to tady jednou psal, nejde o to něco podsvítit ale svítit do rozptýlených částeček mlhy POD JINÝM UHLEM , než je pohled řidiče a úhel osvitu od normálních světel. Protože je tam jednoduše větší naděje toho, že se víc paprsků protlačí někam dál a nebudou se odrážet zpátky do očí. proto se taky lépe hodí výraz přídavné světlomety..... Navíc mlhovky mají za úkol osvětlit především prostor těsně před autem, což je při logicky nízkých rychlostech při jízdě v mlze příjemné. Proto tuto funkci splní určitě i integrované "mlhovky". Ale oslňovat by vpředu neměly ani jedny......zvlášť ty integrované jsou nasměrovány směrem dolů a nastavují se s celým světlometem. Mlhovky v nárazníku se asi moc neseřizujou a když navíc párkrát do něčeho ťuknete, tak třeba u favoritů se ten nárazník natáčel nahoru. Tam bych viděl možnost oslňujících mlhovek. Intenzitu mají stejnou jako normální světla !! To vše platí , samožřejmě, pouze pro přední. Zadní bych u Favoritů a Felicií rovnou zakázal.... A mimochodem, čím budou mlhovky v nárazníku níž, tím dřív je trefí nějaký kamínek ( dlouholetá zkušenost) a nebo jsou v zimě stejně děsně zaflákané a ostřikovač světel je daleko a daleko...... Všechno je to taky otázka módy a designu. Já jsem ale s integrovanými přídavnými světly spokojen........
Kdyz jedu v mlze, tak potrebuji videt predevsim silnici ale spise alespon nejakou caru na ni, pokud tam vubec nejaka je. A tady by meli prave pomoci mlhovky, ktery to podsviti. Svetla nahore vcetne integrovanejch mlhovek jsou v ten moment na fik. Umerne tomu by mela odpovidat rychlost, tudiz se musi jet pomalu, protoze jedu s vyhledem na nekdy ani ne 2m. Pokud neco prosvitej do dalky integrovany mlhovky tak to zmakne i normalni tlumeny svetlo a ty mlhovky nahore jsou na .... . Kdyz je mlha tak od mlhovek cekam ze mi posvitej na silnici coz je jediny co stejne muzu videt a pak ma opodstatneni jizda na parkovacky a jen mlhovky.
To je tady pořád debata o ničem. Když někdo přede mnou jede v pořádným mlíku nebo slejváku 50 metrů, koncový světla nejsou vidět vůbec a zadní mlhovka jakž-takž, a rozhodně neoslňuje. Totéž platí pro přední mlhovky auta za mnou nebo naproti. Takže zadní mlhovka je o "být viděn" ze 100%, přední tak z 90% (ještě jsem neviděl auto s takovými mlhovkami vepředu, při kterých by bylo vidět podstatně víc a současně dělaly míň "bílou tmu" než potkávací světla). A když není mlha ani déšť, přední i zadní mlhovky prostě oslňují a obtěžují ostatní řidiče, aniž by pomohly tomu, kdo si jimi svítí. Je to čistá frajeřina, která zasluhuje pořádnou pokutu.
Mlhovka přece, na rozdíl od tlumeného světla, nemá optickou soustavu, omezující vyzařování směrem vlevo nahoru, tedy řidiči v protisměru přímo do očí. Zejména ty, co se montují jako přídavné, svítí do všech směrů.
Ostatně kdo někdy potkal Angličana, taky si musel myslet, že má dálkový nebo zvednutý potkávačky a přitom to bylo jistě jen tím, že má světla na levostranný provoz...
Kamile, to je opravdu o ničem........Zkus se trošičku zamyslet......A takzvaná bílá stěna ?? Ale o to právě jde. Pokud se jeden paprsek z jednoho místa vyslaný odrazí od např. sněhové vločky tak, že mi zasvítí přímo do mého oka, pak paprsek vyslaný ve stejnou chvíli z jiného místa se od stejné vločky stejně odrazit nemůže. Takže tam, kde jeden paprsek selhal, tak má jiný z jiného místa ještě šanci.Snad už je to přiměřeně polopatisticky. A takzvané mlhovky svítí především blíže před auto, takže jsou lépe vidět krajnice atd. Oslňovat ale nesmí žádné světlo. O zadních se bavit nemíním.....
Ja souhlasim s DIMem,je to VELMI polopatisticky vyklad.Stale se tu ukazuje,ze spousta z Vas ani netusi,jak je mlhove svetlo konstruovano,a ze svitit VLEVO NAHORU proste neumi.Ta clonka tam opravdu je,jen se podivejte,nebo si posvitte na zed,jakou caru vam nakresli potkavacky(to asi znate),a jakou mlhovky.

DIMuv priklad se svicenim pod vraty do stodoly je citankovy 😃.Jen nehodnotme mlhovky za 400 Kc namontovane svepomoci a taky tak serizene.Tolik zatracovana Oktavka ma sice integrovana svetla,ale tam si toho ani nevsimnu,ze svitej.Zato prevazuji ohromne nastavene svetla obyvejnych potkavacek,kde mam dojem,ze svitej dalkovy.O zadnich mlhovkach bylo uz toho napsano tolik,ze skoda slov.
Prece nedopustis abych si myslel ze mas tak leda Favorita a i ten je Tveho tatinka!!!
Nazdar odborníci na oslňování. Byl bych Vám vděčen za dobrou radu. Co dát do světlometu na normální H4. Původně jsem tam měl PHILIPS All Weter ( nebo tak nějak) mírně do žluta. Nemůžu je sehnat a co jsem viděl na pultech je buď dost do žluta (nějaký typ GOLD), pa nějaké H4 +30%, pak nějaké do modra a pak s výkonem 80/100 W. Tak co tam mám nacpat? Dík!
Nemuzeme chybit s OSRAM H4.Jsou ve verzi ALL SEASON(ty jsou do zluta),BLUE(vysoce"modni"barva) nebo obycejne bezbarve.+30 % se marketingove jiste uplatni,ale poznat to moc neni.Co je ale na nich poznat,je jejich vydrz,maloktera odejde.Neznackove typy 80/100W nebo i vic je treba vyzkouset i deset kousku,nez nejake sednou a jdou vubec seridit.Na papiry to sice je,ale on to asi na ceste policajt moc nepozna.U pump je maji,alespon OMV vzdycky.
Neznackove typy 80/100 ? Ja tu vsude videl Eltu, nebo Teslu a problemy jsem nemel nikdy takove, ze bych musel zkouset jestli zarovka sedne. A jejich zivotnost (Elta) take neni spatna, dve takoveto zarovky jiz mam pres dva roky ve svetlech a drzi. Mimochodem, ty serizujes zarovky ? Pokud vim tak seridit jde pouze svetlo a pokud je zarovka vyrobena dle standartu tak neni problem a je jedno jakou ma barvu a vykon.
Ja osobne jezdim uz nejaky rok na Tesla All Wheater (do zluta), jsou cca za 100,- a bez problemu.

Jinak, pokud chci skutecne dobre videt, tak mam pridavne dalkove a v nich 100W (opet Tesla, opet bez problemu). Ono totiz trochu (dost) zavisi i na geometrii reflektoru jako takoveho, takze nektera aute sviti lip treba na klopena svetla, nektera na dalkova.
A kolik stojí? A jdou dat do Octavie ?? Díky za odpověd. A ta modrá barva to jsou už z výroby natřené ?? Opravdu mě zajímá ta h4 +30 s modrou.
Cena je kolem 160 - 220. Nejdražší jsem viděl Philips Blue Vision za 840 sada 2 kusů a k tomu 2 5W. Natřený nejsou, je to záležitost plnícího plynu. Třeba Osram H4 + 30% obyč. mají příměs xenonu. Výměna za obyčejný žárovky není problém, většinou jdou díky tvrzenýmu sklu osadit i do reflektorů s předním umělým krytem.
Ty od Osramu +30% s primesi xenonu sem si taky pred rokem koupil. Jmenuji se nejak BILUX, ale modre urcite nesviti, nesviti vic ani oproti standartnim zarovkam seriove montovanym do oktavek. Jsou jenom drahy.
Ty H4 +30 s příměsí xenonu svítí bíle nebo s nádechem do modra? A hlavně cenu.
Ty H4 + 30% svítěj normálně bíle. Jak píše níže campagnolo jmenujou se BILUX. Po těch jeho zkušenostech teda zkusit radši nějaký jiný. Já zkusím nějaký namodralý a dálkový asi s většim výkonem, než je povolený.
Ted jak pojedu na prohlídku si nechám vyměnit žárovky za lepší. Díval jsem se na Osram stránky a H4 bych si tam nedal co říkáte třeba H7!!!!!!

Chtělo by to nějaký katalog nebo ceník neznáte kdebych dostal od jejich výrobku katalog??
A budou ti tam ty H7 pasovat místo H4 ?
V soucasne nabidce zarovek se fakt moc nevyznam.

Co ale vidim, je to, ze modra je modni zalezitost. Vidim casto proti sobe autak co sviti modre, modre a jeste jednou modre, ale on sam nic nevidi protoze to skro vubec nepropousti svetlo.

Pak jizda v noci a za mokra s takhle vybavenym autem je asi "radost". Vcera jsem se vracel z Krkonos (kontrola povodni) a se svymi Xenony jsem toho v tom desti moc nevidel. predni mlhovky mi pri rychlostech okolo 130km/h taky nepomohly a to jsem byl za husteho deste opravnen je pustit. Po chvili jsem je ale zhas, protoze to bylo stejne na nic. Nejlepsi byly dalkovy.

Jinak ty Bilux zarovky jsem daval do Audi 80 r.v.90 a je to uz cca. 2 roky, ale nejvic mi pomohlo rozdelat u tohodle starecka svetla vycistit zevnitr skla a vytrit paraboly. Ze zluteho svetla se razem stalo nadherne bile!!!!

Pokud mate starsi vozy a hlavne reflektory zadelane jenom sponkama, pak tuto proceduru vrele doporucuji. Ale pozor na paraboly, opatrnost a jemnost je namiste, jinak si smyjete "chrom".
zcela souhlasím s ILLem že: přední integrované jsou super vidět ve zpětném zrcátku a přispívá to bezpečnosti. (Protože jedu rychle)

Ale zadní dvě mlhovky na feldě nebo Oktávce jsou tam tak leda proto (zapnuté), aby nebylo vidět že brzdí. Nejvíc absolutně nejvíc mne ale štve, když je použití hlavně zadní mlhovky nutné (tj. fakt není vidět) a každý druhý se na to vybodne.
Dobre to vypada!?!?! Tak jeste jednou pro blbecky.

Mlhova svtla smis pustit za snizene viditelnosti, tak jak nekdo muze jet rychle kdyz je snizena viditelnost????? Vrat ridicak!!!!! AUSTINE

Sorry ale ty si vul a souhlasit s nekym kdo S-Type videl akorat tak na plakatu je prostoduchost.

Zajdi si do Bohnic. Omluvit Te muze snad jedine revolta mladi.
Hm. Přečti to znovu. Netvrdím nic o tom, že to dobře vypadá, ale za soumraku, ráno, v opravdu prudkém slunci nejsou potkávačky moc vidět. Pokud jedeš rychleji (zde jsem opravdu neměl na mysli v mlze) - jsi dříve vidět. Potud je to správně. Za druhé - Oktávka/mlhovky přední - neoslňuje - pokud si seřizuješ světla ovšem. Jinak obecně jasně - s mlhovkama se nemá jezdit mimo sníženou viditelnost. Apropo, byl jsi někdy v Bohnicích ?
Jo v Bohnickym ustavu jsem byl, projel jsem to tam cely az na konec a byl jsem na tom statku na konci. Meli tam poradek, vsichni hrabali listi, alespon ty lehci pripady.

To ze to dobre vypada psal tusim "zbabely" ILL a ja to nepravem pripsal tobe. Nicmene jsi hajil neco co ma mozna neco do sebe, nicmene je zakazane. Ja bych napriklad bral zelene plechove sipky doprava (odbocovaci) jako v Nemecku, ale jednou je to u nas jinak, tak se toho drzme. Jinak sorry za ten vybuch ostrych slov.
dnes jsem byl se podívat na ty OSRAM a viděl jsem typ jakýsi a mněl na modro natřený obal to jsou ty s tím modrým efectem a ještě tam vůbec nebylo napsaný +30 procent????? A stály 295lč jedna.

Pordte chci ty s xenonem +30 procent do modra potřebuji celý název i s cenou A kde je shánět nekde v Prodejně škoda či u pump Je na ně záruka ?????? Díky ...
1. OSRAM Bilux H4 Super - příměs xenonu, bílé světlo + 30%

2. OSRAM H4 Allseason Super - nažloutlé světlo + 30%

3. OSRAM Bilux H4 Cool Blue - namodralé světlo

Takže pokud s příměsí xenonu tak jedině normální bílé světlo, když namodralý tak bez 30%. Na první dvě mám prospekt na modrý jen reklamu. U modrých se o xenonu, nebo + 30% nic nepíše.
Jinak jak někdo psal v Honda clubu tak test žárovek v nějakym německym časopise dopadl takto 😒br />
1. Philips Premium H4

2. Osram True Blue light

3. Philips Blue Vision H4

4. Osram H4

5. Osram Allseason Super H4

6. General Electric H4

Přičemž ta jediná žárovka na prvním místě měla klasickou barvu světla.
Hele Octavie, ja ty OSRAM Bilux s primesi xenonu mel, respektive naletel jsem na reklamu "s primesi xenonu", jsou uplne normalne bily!!!!!

Jinak mam za to ze doma mate OCTAVII 1.6 55kw a ta uz ma z vyroby tzv. biluxove zarovky. Nakup techto zarovek by bylo vyhozeni penez, ve vasem pripade!!!!

Nejlepsi imitace xenonu jsou nejaky zarovky od Philipse. Nekdo tady uz ale psal blizsi info. Zdar
No on je jeden háček ty potkávačky nám už asi dvakrát zhořely a jelikož když jedem do servisu tak už utratíme několik tisíc za kontroly tak jako stálému zákazníku nám to vždy měnily zdarma a tady je ten háček Co Tam Dali )))) to neví nikdo ale asi obyčejný tesla tak proto to chci vyměnit za nějeké pořádné. Ty Philips je to sice prima ale nikdo mi nedokáže poradit kde je sehnat!!!! Jediné co jsem zatím viděl byly Osram true blue color H4 cena 295/-kus. Neví někdo něco na Zlínsku nebo zkušenosti s prodejci aut jestli takové zboží odebírají??
A jak vám slouží ty s tím xenonem? A kolik stály a kde jste je kupovali??
Podívej se na www.now.cz/aut👋index.htm

Tam máš ceníky a Philipsy v tý sadě 2+2 s 5W za 840 Kč.
Ty OSRAM H4 Bilux s primesi xenonu jsem kupoval v Praze na Vitkove ve znackove prodejne OSRAM, nevim uz presne kolik staly, ale 80KC to rozhodne nebylo. Tusim ze obe staly cca. 500.

Jinak zavolej na zastoupeni PHILIPS v Praze a oni by ti meli poradit kde je u vas maji a hlavne popsat jaky a za kolik. Nebo at ti poslou faxem nabidku. To samy plati o OSRAMU.

Zkus Philips: 02/8542762, 8544501, 8542766.

OSRAM s.r.o.: 02/21987100 ale tam te odkazou na firmu: Šefr a Sykora, Kolbenova 159 PRAHA 9 tel. 02/8389(2174)/nebo(1181),pokud jsi z Prahy.
Tak jsem si koupil od firmy Lucas blue bulbs

60/55 w. Jsou dobré?????? Měla by to být novinka. Stály 395/- obě.
A udělal jsem dobře když jsem koupil schválené nebo jsem měl koupit 100/80 w Sice mi říkali že to tam všeci dávají ale to pak musí oslňovat jak blázen když má o 25 watů víc nebo snad ne???????

Jaké tam máte vy taky chválené 60/55w????
Snad to má o 40W víc, ne? Alespoň na tlumené, na dálkové na kterých to má o těch 25W to určitě oslňovat bude. Jinak při dobrém seřízení tlumených světel neosluňují ani 160/100W .

To Kupca, necetl jsem o co se konkretne jedna ale obecne pokud chces nekoho zastavit tak ho predjedes a rukou vytazenou z okenka davas znameni (nahoru-dolu), nebo proste zapnes vzadu stopku, a z auta se nevytahuje, ale slusne reknes prosim vase doklady pane ridici...(😃)
Já už jezdím asi 3 roky se 100/80 (ev. 100/90 - OSRAM) a nevšilm jsem si, že by na mě někdo při tlumených blikal. U dálkových je to myslím jedno, protože dálkové oslňujou i s klasickýma žárovkama.
Kdokoliv sviti mlhovkama, kdyz to neni nutne se chova nelogicky. Nemam rad nelogicky smyslejici lidi.
Když to není nutné tak logicky nesvítím. Když, ale

trochu spěchám tak si je ve dne rozsvítím, aby mě,

logicky, protijedoucí šneci, který hodlaj předjíždět ještě větší šneky, dobře viděli a uvedomili si že to auto, co jede proti to taky může mazat 160... Já si taky raději 2x rozmyslím předjíždění, když vidím v protisměru nejaký "jedovatý" světla.
je fakt, ze kdyz vidim xenony tak se klidim ke krajnici a bystrim...😉 a to nejsem zadna mouka, mam 75 kW. 😄
Lidi, kteri jezdi 160 misto 90, se chvaji nejen nelogicky, ale zaroven nezakonne. To je nejhorsi kombinace. Nicmene, je fakt, ze kdyz vidim nekoho protijedouciho s mlhovkama, taky se klidim. To proto, ze vim , ze je to nejakej magor, kterej to v hlave nema uplne srovnany.

To:Walther : ty se urcite klidis, i v pripade, ze vidis nekoho v ksiltovce za volantem, ze jo 😊)))
Zastavuji, pripadne sjizdim na lesni cesty jakmile vidim BMW s adolescentem v ksiltovce 😄
Ja to vedel. 😄
Prosím co říkáte H4 Lucas blue bulbs, svítí bíle "trochu zklamán" ale mají na obalu světlunkou vrstvu modrou a píší že to líp svítí za zhoršeného počasí. !!§§???
mam ted xenony (Vectra 2.5 V6), ale za deste a na nasich super silnicich s mizernejma carama a spinavejma patnikama je videt kulovy i s xenonama,

takze tvrdit (myslim reklamy vyrobcu), ze svetlo lepe pronikne je pri normalnim provozu po nasich cestach pro ridice neznatelne, spis horsi.

Nejlepsi je cista parabola, sklo reflektoru a spravne serizeni svetel. (podle me)

Pak pomuzou uz jen dalkovy, nebo zpomalit na dohled.
Já taky když valím tak si zapnu potkávačky a mlhovky u Octavie to pak z dálky vypadá jak nějaká "raketa" a nestalo se mi i když jsem jel i pomalu že by z protisměru předjížděli. Na tom něco pravdy bude že když někdo uvidí i třeba bodové mlhové či xenonové světlo tak neví a raději neriskuje.
No a z toho, že mi někdo vyjede z protijedoucí kolony mám největší "bobky" (doufám, že jestliže se někdy někde rozplácnu, tak si zato budu moci aspoň sám).
To je dobra taktika takze kdyz tam dam dalkovy s 1kW, tak to pro mne bude bezpecnejsi ? Predstava ze budu zapinat mlhovky aby me protijedouci ridici dobre videli je ztrestena pitoma a nebezpecna, jedno je jasne dano za jakych podminek se smi pouzit a tak nevidim duvod proc si s nima porad nekdo prisvecuje za normalniho pocasi, od toho jsou tam prece tlumene a pokud funguji tak neni co resit.
lidi, kteří mají pořád zapnutý mlhovky jsou krajně bezohledný!!! a to nemluvým o "závodnících" který si myslej že když mají rozsvícený mlhovky, tak ta jejich kára jede rychleji a vypadá jako závoďák - tak to už něco nasvědčuje o řidičově inteligenci.

Je pravda, že když máš zapnutý mlhovky, tak málokdo začně předjíždět, protože ho oslňuješ!!!
Jestli tě ve dne oslňujou mlhovky, tak si zajdi k očaři.
Jenom drobna pripominka pro ANO, ostatni si ho prosim nevsimejte.
ANO, JSI * A NEMAS NA SILNICI CO DELAT!
Dekuji za pochopeni 😉
Samozrejme, ze na cloveka co sviti mlhovkama nikdo neblika, auta v protismeru nepredjizdi a mlhovky ostatnich ho neoslnuji. Clovek co sviti mlhovkama (pokud neni mlha) musi byt zakonite slepej jak patrona a nevidel by na silnici ani pristavajici letadlo, natoz jedouci auto. Nebo za a) je to tak mizerny ridic, ze si toho vubec nevsimne, b) nosi porad (slunce - neslunce, den - neden) cerny brejle.
tem cosvitejmlhovkamaikdyznenimlha strasne dekuju za vysvetleni, svitite a hned jezdite bezpecnejc.... Jenom nechapu, proc se teda tem svetlum rika mlhovky, nemely by se prejmenovat na bezpecnostni svetla?
Už je to trochu moc vyhecované 😃) Za dne se, pokud vím, nemá svítit ani potkávacími světly.......Normálně seřízená přídavná světla by oslňovat neměla v žádném případě - myslím přední. Zvlášť integrované - např. i Octávia - jsou i ve dne neškodné. Auto je se svítícími světly určitě lépe vidět, a projekční "mlhovky" jsou např. na dálnici při plném slunci v zrcátku určitě viditelnější než normální potkávačky. Pokud si ale někdo myslí, že Octávia s mlhovkami vypadá jako RAKETA , pak bych doporučil obrázkouvou encyklopedii od F. Hrubína jako základní literaturu, pokud ovšem umí člověk s takovou obrazotvorností i číst.......Mimochodem, pokud beru za úspěch, že nepředjíždějí auta z protisměru, tak je to určitě proto, že pochopili, že člověk s takovými světly musí mít nejméně 55 KW pok kapotou a gumy tak alespoň do 240 km/h. A taky mě tak napadá, že zapnuté obrysové světla + mlhovky ubírají nejméně 50 W výkonu, což už je i na ten raketový motor poměrně hodně, takže bych doporučoval je při předjíždění vypínat, možná i rádio by se mělo ztlumit, zapnout stmívač přístrojové desky....no na tu sem vlastně zapomněl, to bodou tak další 2 watty.....
TO DIM: neškodné a podle vyhlasky bezduvodne zapnuta mlhova svetla je porad jenom dojem a pojem!!!!
Píšeš: Za dne se, pokud vím, nemá svítit ani potkávacími světly....... Prosím tě, kdes na to přišel. Jeden stát za druhým nařizuje svítit i ve dne a ty bys to chtěl zakázat. Takže ve dne NE mlhovky, NE potkávačky,..., hele múžu vůbec vyjet na silnici?
Tlumena svetla je mozno samozrejmne pouzit kdykoliv za jizdy az na vyjimky dane vyhlaskou (napr vypnuti na prejezdu atd.) a ma to svuj ucel v mnoha zemich je jiz povinnost jezdit s tlumenymi svetly tak jako u nas u motorek. A myslim ze tlumena svetla bohate staci na to aby Vas ostatni ucastnici provozu neprehledli.
Pánové, zajímavé je, že se najednou všichni tak odvolávají na pvyhlášku !! 😃) Tak bych vám jenom připomenul, že v obci je předepsáno 50, mimo obec 90 a na dálnici 130 !! Co to melu ?? Tak schválně, kolik z nás tak opravdu jezdí ?? Nás v autoškole učili, že osvětlení se zapíná při snížené viditelnosti. Tudíž za dne se nesvítí, a to taky proto, aby byli vidět ti, co se např táhnou nebo auta co vezou třeba někoho ( nejspíš ženskou) do porodnice a pod. Mlhovky =fáro ?? Tak je u nás tak asi 60 % raket ..... Opakuju znovu : po Německých dálnicích měli za slunečného dne puštěné integrované " mlhovky " tak 2/3 aut i autobusů.....že by z Čech ??
No to je docela dobrá sranda. Neměli bychom přejmenovat tuhle rubriku "Svítit nebo nesvítit".

Mě připadá, že pokud někdo říká, že ve dne vůbec nesvítit, nemá snad ani na tý sví popelnici žádný světla. Pokud jsi na silnici častěji, víš, že auto s rozsvícenými světli je vidět z dne lépe😒br />
když jedeš proti zapadajicímu slunci, když prší, když vyíždí ze stínu např.z lesa,... Jestli někomu vadí ve dne potkávačky, kat se asi v noci z mlhovek musí namístě pos... A jedna rada nakonec (proti oslnění): už va autoškole nás učili, že pokud míjím v noci auto, nezkoumám jak mu pěkně svítěj mlohovky, ale sleduji krajnici na pravé straně.
Jestli neni ridic uplne slepej tak nejaky to auto u lesa uvidi, i proti slunci. A kdyz je takhle "min" videt, tak nejedu jako prase jako vostatni, ale treba trochu zpomalim, ale neblokuju provoz. V desti je to o necem jinym. Ale to bysme se bavili zas na jiny tema.
Takovejch umelcu co jezdej ve dne v noci s mlhovkama par znam. Vetsinou to sou mlady vocasove, ktery se jen snazej ukazat, ze maj auto. Ja mlhovky nemam a stejne bych nevedel, co s nima, jelikoz mi potkavaci prip. dalkovy stacej.
Hele ty bystrozrakej, když neumíš zapnout čudlík na palubce tak seš sám pěknej vocas (viz. jak píšeš "Ja mlhovky nemam a stejne bych nevedel, co s nima"). Nebo tě pěkně žere, že nemáš mlhovky ty umělče. Ale zadní asi máš. Já znám plno umělců, kteří s těma zadníma svítěj i když stojej v garáži.
Ja nejsem bystrozrakej, ja na to mam brejle. Zapnout cudlik bych este umel, ale na co. Stejne jak vsichni psali to sviti hlavne do stran a ja v noci cumim spis dopredu.
Zadni mlhovku mam a zapinam ji malokdy. S tou se moc drsnit neda, i kdyz sem videl jednoho lojzu, co jezdil za dne se zapnutejma zadnima mlhovkama, jelikoz predni nemel. Ale kdyz ma nakej vul predni mlhovky vohnuty nahoru a sviti s nima, tak me pekne sere, to pak musim pouzivat dalkovy. Dolu vohnuty mi teda nevadej.
UZ JE MI TO JASNY!!!!

Kdyz budu chtit predjizdet, tak na ostatni vybalim, potkavacky, parkovacky, dalkovy, mlhovky, varovny blinkry, pustim sterace, ostrikovace, zadni mlhovky a kdyby to slo tak tam dam i couvacku ale to nejde, to me stve.Jo jeste si pustim zadni sterac. To bude super bezpecne predjizdeni. No a kdyby nahodou byla mlha, huste prselo nebo snezilo, tak budu troubit!!!

Hele, nemela by manzelka pro jistotu vysilat varovny signal z mista spolujezdce baterkou?????

Ja hloupy, jak jsem mohl dodnes predjizdet bez radneho a dokonaleho osvetleni?? To jsem ale vul!!! Ted uz ale vim jak na to. Dik ze jste mi ukazali kudy vyjit ze tmy!!!
Kdyz nemam mlhovky tak mi vam furt nekdo najizdi z protismeru proti me, protoze me nevidi a predjizdi. Ja musim porad jezdit skarpou!!

Tak ode dneska se to zmeni, RESENI: MLHOVKY !!

Konecne si uziji jizdu ve svem pruhu!!!
Rozumny clovek si zrejme povie, ze od BLBCA sa NIC nove a pre zivot potrebne nedozvie. OMYL !!! Dakujem panovi Ano, ze mi mozno zachranil zivot, pretoze som fakt nevedel, ze rychlost auta sa urcuje podla typu rozsvietenych svetiel. Myslim to vazne ! Odhadnutie rychlosti okolo-ci-protiiducich aut je dolezita vec. Doteraz som vychadzal z toho, ze 90 percent vodicov je slusnych a ich rychlost je v ramci prepdisanej rychlosti (+/- 20-30 percent), kym tych zvysnych 10 percent si jazdi ako chce. Ostavalo mi teda len dufat, ze to ktore konkretne auto patri do tej 90% skupiny.... Teraz ale viem, to uz nie je vec nahody (90:10) ale da sa to zistit podla typu rozsvietenych svetiel. A moje predbiehanie bude teraz ovela bezpecnejsie, resp. sanca ze zazijem(?) celny naraz s autom iducim 160kmh je uz teraz ovela mensia.

A tak aj ked suhlasim s nazorom ze Ano je blbec (navyse nebezpecny), dakujem mu ze mi vysvetlil ake techniky on a jemu podobny na cestach pouzivaju.

ps. campagnolova reakcia bola uplne bombova - ziaden prispevok v motorCafe ma doteraz viac nerozosmial

Este raz dakujem obom menovanym za hodnotne prispevky.
Za 1. nauč se česky

Za 2. ještě sem tady nikonu nikomu nenadával

(měla by tady být pohoda,ale i sranda)

Za 3. musim udějat vyjímku: Bolku seš DEBYL.
No to jsi objevil ameriku. BMW a mlhovkare je treba vzdy poustet. Tez vytunene S120 s kitem v predni masce 😄
Myslim, ze by sa to potom mohlo dat do vyhlasky - ked je to take jasne. Nemyslim si, ze som sam "komu to nezaplo" - vacsina zien o tomto pravidle urcite ani len netusi. Ak odpovedate , ze "no a co - ved su to zeny", tak ja len tolko, ze kazdy z Vas ma matku, mozno aj sestru ci dceru. A ak ani napriek Vasmu naliehaniu neupustili od prihlasenia sa na "vodicak", tak toto DOLEZITE pravidlo ich tam nenaucia, a JEDENkrat im to moze sakramentsky chybat....
Tady prece nejde o to co je lepsi nebo co je horsi. Jde o to ze mlhovky se PODLE VYHLASKY smi(mohou) zapnout jen za urcitych podminek.

Ti co tyto podminky neznaji asi nemaji ridicak.

Ale bohuzel u nas plati: ZAPNUTE MLHOVKY=FÁRO!!

Doporucuji doplnit rychlymi nalepkami (+15km/h), ksiltovkou ksiltem dozadu (+10km/h) v provedeni NAJK (+20km/h), leskla teplakova souprava v barvach znacky co ridim (+8km/h) dale pak modry majak lezerne pohozeny pa prednim sklem zrychli vas vuz o cca. 30km/h. To uz pak bude raketa.
FAKT VAM VE DNE VADÍ MLHOVKY? MĚ ANI NE, ALE JAK JE ŠERO A TMA TAK VŽDY OPLÁCÍM DÁLKOVÝMA DO XICHTU. VADÍ TO. ALE JÁ BYCH SI JE VE DNE NEZAPL. MY Z JESENÍKŮ VÍME CO JE MLHA A NĚJAKEJ DÉŠT NEZNAMENÁ "ZAPNOUT VŠECHNY SVĚTLA CO MÁM". AˇT SI SVÍTÍ V NOCI MLHOVKAMA BEZ MLHY, ALE AˇT JE ZHASNE ( A ZNEPOZORNÍ ) KDYŽ JEDE AUTO! NO NIC, TO VŠEM NEVYSVĚTLÍTE. KDYŽ NĚKOHO STOPNU S MLHOVKAMA BEZ MLHY TAK MU NIC NEŘEKNU, ALE ŘEKNU SI " VŮL ". CHCI PŘECE JEN DOJET DOMŮ.
Opravdu duchaplná debata... Jen tak dál.
Dobrý, né ?!
Uz jsem to kdysi psal, ale zajimalo by me, jestli vy, co svitite mlhovkama, davate take vystrazne blinkry, kdyz nekde parkujete. Myslim treba, ze zaparkujete a odbehnete na chvili neco vyridit. To je totiz taky ukazka ridicovy blbosti a neschopnoti ridit.
To si piš !
Tebe snad nasere všechno, proč by byla ukázka neschopnosti řídit, když někdo někde zastaví (a vozidlo je překážka provozu) a pustí blinkry (myslel jsi všechny čryři, protože když někdo zastavuje a dává blinkr tak to musí být podle tebe tuplovanej blbec). Nebo tě ty bliknry oslňujou. Chápu, že mlhovky můžou někoho vytočit no ale TOTO?
To je prave ta neschopnost ridit. Clovek co neni schopen pochopit, kdy ma smysl zapnout vystrazne blinkry, nemuze umet ridit.

Nejde ani tak o obtezovani ostatnich - v noci blikat lidem pod okny, pripadne se pred nekoho, kdo sedi v aute postavit a blikat mu do obliceje, ale hlavne, ze neni poznat, jestli auto odjizdi (paklize je jeden blinkr za nejakou prekazkou a pri pohledu z boku), nebo jen tak stoji a blika.

Typicky priklad - rada aut stoji na zakazu zastaveni, nektera z nich maji pustene varovne blinkry = ***i (asi si mysli, ze je to nejak omlouva, jsou lip videt nebo co, zkratka hlupaci). Stejna logika jako s mlhovkama.
No s těma dolu vohnutejma, to si napsal výborně. Mě dolu vohnutý taky nevaděj, ale našli by se určitě řidičky, kterejm by to asi vadilo.

Jinak si osobně myslím, že fakt mlhovky (ale i potkávačky) který "jsou vohnutý dolů" se daj přežít, ale jet za pitomcem, kterej si na svoji popelnici namonvoval dozadu červenou lucerničku, a tak si ji chce užít je docela zážitek.
To jo, jet za cervenou lucernou je hrozny. Me se to zatim stalo nastesti jednou (ted potme nejak nejezdim) a ten vul nastesti za chvili uhnul, ale sajn to byl strasnej. Z toho ma jeden voci jak angorak.
A nejhorsi je, ze zadni mlhovky bejvaj vohnuty vic jak predni. Kdyz to sviti blbe dopredu, tak se to musi upravit, dozadu je to uplne jedno, aspon tak hodne blbu premejsli.
Docela jsem se musel tlemit, když jsem se představil z červenejma očima jako angorák. Dobrý.
Já jsem jel jednou za ***m co měl puštěné zadní mlhovky v jasnou noc. Byla to celkem úzká jednosměrka a já jsem na něj pustil dálkáče, po 100 metrech zastavil uprostřed silnice vylezl ven a šel ke mně, jelikož jsem zrovna moc síly nepobral tak jsem se zamkl, ale nakonec jsem raději začal couvat.
Zadní mlhovky nikdy přední klidně ale to už je ohráté jak se tu pořád pře ale co je mnohem horší než přední mlhovky jste asi zapoměli na parkovačky jen si všimněte kolik jezdí autobusu aut ..... až do šera jen s parkovačkami!!!!!! To potom ty co mají "patřím mezi ně" zapnuté parkovačky a bodové integrované mlhovky nic!! neoslˇují a tak si uvědomte rozdíl mezi integrovanými a těmi debilními spodními jako mají Felicie!!!!!!!
a proc mas zaply pri jizde parkovacky a integrovane mlhovky ?

jen tak z frajeriny nebo pro to mas nejake logicke vysvetleni ?
Proč mám zaplé parkovačky je asi jasné jinak by nešly mlhovky zapnout a za druhé proč tedy nemám zaplé potkávačky je taky jasné naco tolik světel jen to žere proud. Jakmile ale začne už noc tak přepínám jen na potkávačky. A přes den a za šera jsem líp vidět a taky to auto mnohem jinak líp vypadá a jde líp vidět.
Octavie:"proč tedy nemám zaplé potkávačky je taky jasné naco tolik světel jen to žere proud", tak mej zapnute jenom obrysovky a potkavacky bez mlhovek bude to zrat stejne, budes tim * min lidi a bude to podle predpisu.
Nezlobte se na me, ale kvuli takovejm jako "octavie"je vice nehod.Predstavte si situaci:Jedete v kolone a clovek pred vama ma zaple mlhovky, cervene svetlo do oci, super zazitek a hlavne kdyz to trva a trva.Uz vubec nic nerikam o tom co je za vami a ma take zaple mlhovky.

Ma osobni zkusenost z mlhovek je takova:Mlhovky jsou jen do MLHY a zejmena na to aby vas nekdo neprehledl!!!Mlhu, ktera by se dala krajet zna jen rakosnicek...Samozrejme v opravdu huste mlze snad prijdou i vhod...Ale namlovat si, ze v cernocerne tme to dosviti dal??Vetsinou ne, pokud jsou mlhovky zaple, vznika iluze vetsi svitivosti pred vozem, ale pokud clovek chvilku prepina mlhovky zjisti, ze je videt lepe jen nekolik metru pred vozem...
Tady se teda musím zastat OCTAVIE. Ten píše, že zadníma mlhovkama nikdy nesvítí (já teda jen při supermlze). A jestli je víc nehod kvuli tomu, že někdo jede tak, aby ho ostatní viděli (nevšim jsem si, že by tu někdo psal, že svítí mlhovkama když jede v koloně), je taky pěknej blábol.
To RadekG. Plne souhlasim. Pouzivam zadni mlhovky jen v mlze a kdyz za mnou nikdo nejede (popripade kdykoliv, kdyz me dojede nekdo, kdo me oslnuje at dalkovyma, nebo se na me nalepi a sviti mi celou dobu do zrcatek). Pokud se nekdo za mnou objevi, tak je vetsinou vypinam, protoze ten dotycny uz o me vi a nema smysl, aby si v mlze jeste vic namahal oci kvuli mym mlhovkam. Predni pouzivam jen v mlze a huste, protoze pak jsou doopravdy k pouziti, ale to se pak neda jet rychle. Takze mi pripada ponekud nelogicke pouziti mlhovek pri rychle jizde. Mimochodem zastanci tohoto pouziti tvrdi, ze jsou mlhovky lepe videt, ale zaroven mene oslnuji?
a taky to auto mnohem jinak líp vypadá

Ano uz vim presne kam si te mam zaradit.
Je to pořád stejné. Myslete si co chcete, mě integrované přední mlhovky neoslňují ani za dne ani v noci, pokud si nedám oko až na ten reflektor. Naopak za snížené viditelnosti ve dne je auto s malými ale stříbřitě svítícími body lépe vidět naž auto s normálními potkávačkami. A jestli to někomu vadí ( = oslňuje ), tak neví, o čem mluvím .... Xenony svítí mnohem víc a nepříjemněji.....
No, někdo tu psal, že používá přední integrovaný mlhovky u Octavie a že je to super a že tím nikoho neoslňnuje. Je to DEBÝLEK, páč jak známo, u Octavie nelze rozsvítit přední mlhovky bez zadních. Takže kromě toho, že sere lidi před sebou, sere i lidi za sebou. K těm xenonům - xenonové lampy jsou podle přepisů montovány jenom s automatickou nivelací, tzn. že i když se mohou zdát nepříjemné (např. na horizontu) svítí alespoň přepisově a při zatížení zadku se automaticky sklápí. Je to pořád lepší, než potkat dementa se žigulem - kombi (nebo Break ?) naloženým pytlema s vápnem, kterej má přední mlhovky, který si koupil po vejplatě u pumpy, nebo u VietCongu. Na takový * bych doporučil starej fotoblesk...
Plne s Tebou souhlasim az na spousteni mlhovek u Oktavie: prvne jdou pustit predni a az pri dalsim vytahnuti i zadni!
To spouštění mlhovek je sporný. Záleží na roku výroby. Původně bylo spouštění - zadek, předek, ale nyní se toto vyrábí obráceně...
Bestiasi slisel jsem ze se pracuje na nove velke Skodovce nevis neco blizsiho?
Nevim jestli je to pravda, ale mela by se vyrabet jen v Reichu a ne v MB. V planu jsou snad V6 a pry jeste vetsi.
Tak nevím, Bestiasi, s tím debilkem , rozsvěcují se mi napřed přední a pak zadní......a kolega už má Octávku přes dva roky, a je to taky tak...Ale já se ptám : Když jede Octávka se zapnutými předními "mlhovkami " , podívejte se na ní s chladnou hlavou a pak řekněte : OSLŇUJE ??? Já jsem si to ověřil už mockrát !! Osvětlení je to zvláštní, ale rozhodně to nesvítí do očí tak, že by to mohlo někomu způsobit problém. Ať se ty xenony sklápějí jak chtějí, jsou dle mého názoru mnohem nepříjemnější. Ať si rozumíme úplně : mluvím o předních integrovaných světlech, o ostatních to už určitě netvrdím a zadní by se snad měly zakázat 😃) Zvlášť Felicie a Favority by si je měly zamazat vápnem ....
TO DIM😒br />
Pravdou je, ze integrovane mlhovky ujdou. Vyhlaska sice mluvi o necem jinem, ale ruku na srdce, kdo ji nekdy neporusi. Zadni mlhovky na Felicii bych nejradsi zakazal, protoze nevim jestli brzdi a sviti mu jen jedna, nebo o co vlastne jde a navic jsou doopravdy neprijemne. Ja treba mam rozsvicene behem dne tlumene, hlavne proto, ze mam cernou metalizu a pokud je to zaprasene, tak je to auto na silnici blbe videt. Zvlast ted na jare, kdyz je slunicko nizko nad obzorem. Ale zase mam je vetsinou sklopeny na nejvetsi zatez (nejvic dolu). Jo a stim vykonem, nemel bych zhasnout i pristroje? Taky berou proud. 😃)
ja kdyz hodlam predjizdet a potrebuju vykon, tak na volantu mam potenciometr a tim ztlumim osvetleni palubky a computeru a tim padem mam vetsi vykon na predjizdeni...
Tak nevim, ale me teda xenony moc nevadej. Pokud ovsem nakej magor nezkousi dalkovy padesat metru prede mnou. Daleko vic me stvou mlhovky v noci, kdyz nejni mlha. S tema integrovanejma nevim, ted v noci nejezdim. Ale zadni mlhovky u Felicie sou fatk svinstvo. To na nas asi pripravili schvalne.
No konečně to někdo viděl a uznal. Ocatvie s potkávačkama a mlhovkama vypadá "elegán"
1) Někde jsem tu četl, že kdosi v Německu viděl za jasného dne 2/3 aut s mlhovkami. Já jsem se teď speciálně díval (cestou do Kolína n. R.) a viděl jsem takových trotlů podstatně méně než u nás. Dokonce je možné, že to, co chtělí zavést u nás - s mlhovkami 50 km/h silnice, 80 km/h dálnice už tam platí. 2) V Polsku se musí svítit od října do března a v Maďarsku dokonce pořád!! Doporučuji tam zajet. Byl jsem tam v létě na zatmění a ježdění tam bylo daleko příjemnější. Tady hrozí i za skorotmy modrý aviatik bez světel, nebo řidiči autobusů MHD v Praze také nevím proč svítí až o půlnoci.
Ta poznánka o "geografickém výskytu" šedých přízraků je zajímavá. Dost často projíždím republiku příčně a mám pocit že podíl řidičů, kteří dobře vidí i za tmy, roste směrem na východ (zejména po překročení hranice, co tam tak dlouho není). Je to jen pocit, nebo ne? Máte někdo podobné zkušenosti.
Co se týče proudu je dost jedno, jestli svítí 2x55 W mlhovky, nebo 2x55 W potkávačky, ale potkávačky a ještě mlhovky?? To by ti to chcíplo, žejo!
Větší blbost jsem teda neslyšel, než že "když svítím světlama tak že to jede pomaleji".

100W=1promile výkonu. No dobře. Auto nejezdí na plný výkon. Takže 2-5 promile výkonu. No to jak zapnu světla, tak se mi stane, že nějakej kopec i nevyjedu jinak než potmě.
To s tím ztlumením přístrojů při předjíždění mě upřímě rozesmálo - ale mám pocit, že je dost lidí, který jsou tomu schopni uvěřit.
Ztlumeni pristroju?! Jo, ma to vliv...pokud jezdite s necim pohanenym jako kdysi prodavane letadelko Komar II, pohon na gumicku 😄za

12.50,-Kcs 😄 Na jedno natazeni doletlo az 25m !!

P.S.:Alespon neoslnuje
Taky doporučuju si vypnout stropničku - to je pak odpich !!!
Kdyz pojedete z kopce a budete chtit brzdit motorem, tak zapnete veskere elektricke spotrebice v aute, varovne blinkry a pod. Alternator vas skvele zbrzdi. Je dobre soucasne zavirat a otvirat okna, pokud je mate na elektriku. Pokud ale budete potrebovat narust vykono, tak zase elektricke spotrebice vypnete, nejlepe vcetne zapalovani, protoze to ma velky odber. 😄
Tak si myslim, že se asi shodneme, že pokud jsou mlhovky integrovaný (a já je mám pěkně hluboko v nárazníku) není to zase taková hrůza. No a ty zadní: u Felicie opravdu super. S tím vápnem je dost dobrej nápad (měli by ho ve škodovce dávat jako příslušenství vozu).
Integrované = vestavěné do světlometu, nemyslím ty v náraznících !!!! Nechte už těch řečí o těch spotřebičích, jinak už Octávia nebude svítit vůbec nikdy a při tom jeho raketovém startu bych ho mohl přehlídnout....Mimochodem, víte o tom , že Octávka má zablokovaný šestý převodový stupeň sériově ?? Je to prý kvůli tomu, že se - a především 1,6 - hodně používají jako policejní rychlé vozy a pouze v tom případě to může Škodovka odblokovat......ale kdo ví jak na to, tak se to dá udělat i v garáži. Sice se to nesmí, ale že by policajti zkoušeli při kontrole řazení, jsem ještě nezažil.Tím se stávají policajti v podstatě nedostižní. Prý je to hodně do rychla, takže to udělá až 254 km/h. Zvýší to sice spotřebu, ale každý špás něco stojí......
Sakra DIMe, April byl v sobotu.
...já chápu, že to moc lidí neví, ale jinak by to nemělo smysl. Jsem zvědav, co na to řeknou, až jim to dojde, že už to prosáklo ven.
Vpodstate je vsechno k tomuto tematu napsano uz v jeho nazvu. Nechapu, jak z toho mohla vzniknout takova debata. Mlhovky jsou asi logicky od toho, aby svitily v mlze. Proto jsou to konecne mlhovky. Na sviceni bez mlhy jsou pak urcena jina svetla - dalkova, potkavaci, parkovaci, kazde asi k necemu jinemu, jak uz nazvy rikaji. Muzeme se bavit o tom, jestli je lepsi i ve dne svitit a jestli je to auto lepe videt. Ale proboha, ne mlhovkama bez mlhy ! To mne pripadne na palicu... 😄
Presne tak, je to na palici. Sviti mlhovkama bez mlhy je jako lyzovat bez snehu. Kdyz nekomu pripada, ze je nedostatecne viditelny, at rozsviti normalni svetla. Mlhovky uz jsou prebytecny. Skutecnost je takova, ze mlhovkama svitej jenom lidi, kterym pak to auto pripada hezci. A zmatene hledaj jiny vysvetleni, jen proto, aby presvedcili sami sebe, ze se chovaji racionalne, coz neni pravda.
Sviti mlhovkama bez mlhy je jako lyzovat bez snehu - to jde na umělým svahu, lízat zmrzlinu přes sklo - to je dílo. Ale je pravda, že mlhovky se jmenujou MLHOVKY. Teď na jaře tlumený v zapadajícím slunci upozorní na auto proti obzoru. Nejsem proti nim.
Ono racionálno je celkem relativní a do jisté míry i senzitivní pojem. V kontextu jedinečnosti člověka, s přihlédnutím k jeho idividualitě a nehledě na skutečnost, že dialekticky vzato, je jen zvíře, musíme, chtě nechtě připustit, že svítit mlhovkama je stějně iracionální, jako jezdit v obci 50km/h. Doufám, že pokrok ve své věčné kontinuitě přinese lidstvu a zejména nám, řidičům, toužebně očekávané 30km/h v obci a 50 mimo ni. Žijeme v moderní době, žijeme ve světě komunikací, žijeme ve světě kdy myslenka předbíhá čas, žijeme v době, kdy jezdíme pomaleji než dříve. AŤ ŽIJÍ MLHOVKY, AŤ VZKVÉTÁ NAŠE VLAST A NÁŠ VELKÝ NÁROD.
Trosku jsi to prehnal s filozofii. Dobra, nebudu pouzivat pojem racionalni, zkusim to se slovem zakonny. V zakone je prece jasne receno, ze se mlhovky zapinaji v mlze, ne? Proc tedy zcela zbytecne porusovat zakon???? To s tou 50 v obci jsem nepochopil, chtel jsi rict, ze bezpecnejsi (tedy racionalnejsi) by bylo nejzdit vubec? To je fakt, nicmene je to krajni reseni ubirajici mnoho uzitku kazdemu cloveku. Tudiz je to odklon od optima v paretovskem smyslu. Snizeni ze 60 na 50 km sice nastvalo ridice, ale o to vice potesilo chodce a policajty. Kladny uzitek prevazuje, blizime se k optimu....
Jenomze pokud se dostaneme do konecne faze optima, tedy maximalni povolena rychlost 0 km/h, nihilujeme zakladni pozadavek policisty, tedy moznost demonstrace jeho nadrazenosti vuci nekomu, kdo tim padem prestal existovat. (Tady je nutno zduraznit narust spokojenosti chodcu, s vyjimkou tech, kteří by bývali chodci nebyli). Můžeme se tedy shodnout, že ideálním optimem je 1 km/h a ten prosím uplatňujme!
Je to trošku od tématu mlhovek, ale.. Podle mně není řešení snížit ryhlost v obci na 50km/h. Proč bychom měli jezdit pomaleji než dříve? Jaký optimální stav, co je to za kravinu? Optimálně by bylo rychle a bezpečně. Tohle řešení je nejhorší, jaky mohlo být (ale nejjednoduzží, to je pravda)- ale ne optimální (a navíc v našich podmínkách).
Proc je optimum jezdit co nejrychleji?
Optimálně by bylo rychle a bezpečně. To chceš rok od roku jezdit pomaleji? Auta jsou nyní nezpečnějsí než před několika lety. Vývoj techniky jde dopředu. A ty chceš jezdit stále pomaleji ? Znovu opakuji 50 km/h je blbost. (To si můžou dovolit třeba v německu, kde za každou vesnicej najedeš na dálnici.) To je jako kdybys chtěl abyhom nelítali letadlama, protože občas nějaký spadne. Nemíš se o sebe tolik bát. Žijeme v

roce 2000....
OCTAVIA ma pravdu. Ano prehani. Rok od roku se nejezdi pomaleji a jezdit nebude. 50 je v pohode. Fakt, ze jsou stale lepsi auta je pravdivy, nicmene druha strana mince je, ze ridici maji stale stejne reflexy. Co je mi platny, ze nejaky budouci superauto zastavi z 200 na 0 na 10 metrech, kdyz si ridic ani nestaci uvedomit, ze by mel brzdit. (no, trochu jsme odbocili od tematu, co?)
Bez ohledu na technicke moznosti vozu, kriticky prvek pro bezpecnost se nachazi mezi sedadle a volantem. Nedomnivam se, ze by se nejak zlepsoval a krome toho hustota provozu roste. Mam zkusenosti s dojizdenim do centra Prahy, sveho casu jsem byl na mrtvici, kdyz se Legerovka zacpala k Foru, dnes jsem v takove situaci stasten, za OK je Pankrac a tu a tam to stoji k Jizni spojce.
AUTA JSOU LEPŠÍ, RYCHLEJŠÍ, BEZPEČNĚJŠÍ, ALE ČLOVĚK JEŠTĚ NEMÁ V SERIOVÉ VÝBAVĚ AIRBAGY ANI BEZP. PÁSY S PŘEDPÍNAČI ..., !
Presne o tom mluvim, clovek vzdy zustane clovekem, neboli slabym clankem systemu.
Někdo mi asi sebral login Mněním ho OCTAVIE
To s tím stlumením osvětlení palubní desky sem

zkusil a octavienka jede opravdu lépe. Nevím

proč o tom někdo žertuje. Tedy ten výkon je

daleko lepší než u audi 2,5tdi!!!
Ať už jsi kdokoliv, nech toho, nechej ho žít......jinak tady bude nuda 😃)) Octavie, nedej se 😃)
Jeste zkus vytahnout klicek od zapalovani = + 10kW.
MI ZASE TAK NEVADÍ, ALE ZA ŠERA NEBO V NOCI JE TO DĚS!!! A VE DNE SVIˇTTE!!! ASPOˇN NA HORÁCH A V LESE, PROTOŽE V TĚCH SERPENTYNKÁCH A ZA STROMAMA JSTE LÍP VIDĚT!!!
Já se jmenuji OCTAVIE !! a ne OCTAVIA jméno OCTAVIA je nic taková nápis škodovka nemá jediný a pravý stříbrný ve stulu kubismu je OCTAVIE.
Je sice pravda jak máme vyměněné potkávačky za blue Lucas bulks tak jsem omezil mlhovky ale Já si nikdy oničem jiném než o bodových integrovaných předních v Octavii nebavil já jiné ani nepoužívám!! Jen si zkuste zapnout parkovačky mlhovky ALE JEN U INTEGROVANÝCH a poznáte .......... uvidíte.
A co zluty mlhovky, ty sou podle mne tolik neoslnujou
to je jasné kdyby byla v obci 60 km/h každý KAŽDÝ by jezdil 65 70 km/h a to je už dost hodně v určitých úsecích ve městech či obcích PROTO 50 každý jezdí 55 60 a to se dá v pohodičce zbrzdit
Jestli tady nekdo z vas na me pusti bez mlhy mlhovky tak na toho * pustim muj stromecek az se stoho posere.
Tak to by mohla být, Tome, taková dost přesvědčivá tečka 😃)))
Až se ti ten stromeček stoho posere tak zkus pustit mlhovky.
To jsem udělal jednou. Bliknul jsem na chlapa (?)

světelnou houkačkou, on rozsvítil dálkový a namířil si to na mě. Pravý kola v pangejtu, brzdil jsem i očima a měnil slipy. I takoví jsou.
Kdysi dávno, je to už pár let u nás jeden řidič jezdil zásadne s dálkovýma. Další řidič autobusu ho na to nekolikrát upozorňoval. Jednou jel před ním a on mu pořád těma dálkovýma do zrcátek. Ten zastavil autobus napříč, vzal z pod sedačky kladivo, prásk, prásk a už nesvítil. Znám to jen z vyprávění očitých svědků. Ale je to taky řešení. (jen by mě zajímalo, jak to dopadlo dál)
S toho se mohla vyvinout dobra bitka.

Ja pouzivam mlhovky jen kdyz je husta mlha, a to se musi jet stejne krokem.

Nesnasim e😜erty kteri jezdej se spatne serizenymi tlumenymi svetly, ty co

zapominaj vipnout dalkova, ty kteri jezdi se zadni mlhovkou a samozrejme maniky

co jedou s frajeriny s pustenejma prednima mlhovkama(bez mlhy).Pak se jeste

najdou "super sasci" kteri maji serizene mlhovky tak,ze sviti nahoru - tem patri

nakopat hlava.

Proti jezdeni s tlumen.svet. ve dne nic nenamitam, na betonovich dalnicich a v

lese je to jen "+" pro besbecnost. Napr. v Polsku je to povinost jezdit s

tlumenyma.
Trala-la, trala-la mlhovka se zasmala. Pak praskla. Mlhovky zapinam jen kdyz mam v prednich gumach tlak vetsi nez 2,3. Kdyz se nedej boze stane ze mam v levem zadnik kole tlak vetsi nez 2,8 zapinam i zadni. Jinak jezdim po silnici a nekdy i vecerim parek!!!! Jo abych nezapomnel,

libi se mi symbol prednich a zadnich mlhovek na pristrojovce, to jsou vanoce. Je patek a kdyz uz jsou ty velikonoce slepicka mi snese cokoladove mlhovky. Mnam. Jen aby si nenatrhla ***ku ta mala drubez. Pekny vikend bez mlhy preje vsem CAMPAGNOLO!!! P.S. Kazdy kdo jezdi bezduvodne s mlhovkama je blbej jak Velikonoce!!!!
tak sem se vratil ze sluzebni cesty z anglie, za pet dnu jsem videl jen tri trotly jezdit s prednima mlhovkama VZDYCKY to byli asiati coz tam jsou mistni kloboukari a cepicari.

Ale nac to rikam kdyz tu mezinama jsou lidi co jsou schopni prohlasit ze pouzivaj mlhovky protoze to lip vypada 😞
Přišel jsem, po dlouhém přmýšlení, na to jak si zlepším vizáž auta! A jsem takovej dobrák, že se s váma o to podělím. Chce to jen jedno. Rozsvítit mlhovky a rozsvítit dálkový. Už žádný svícení jen mlhovkama. Nastává nová doba. A jak to auto nádherně vypadá.....
Taky je dobrý namontovat si alespoň čtyři dodatečný halogenový světla, nejlépe na střechu auta a mít je pořád zapnutý. Špatný taky není odbarvit koncová zadní světla aby svítily bíle a vytvořilo se klamání nepřítele, že couvám, popřípadě jedu v protisměru.
Jo a taky dokaze * kdyz ma nekdo obrysovky a mlhovky (predni) a jede v seru a mysli si ze jeste nemusi zapnout ty "velky" svetla, kdyz neni uplna tma.
...ve dne a bez mlhy jsou jenom jedním z obrazů kretenismu tohoto národa. Taky mi to vadí, reaguju jednoduše - když jede proti, dávám dálkový, když jede za mnou, pouštím zadní mlhovky (když mlha, tak mlha, ne?). Felicie je má docela výživný, občas to některý z * i pochopí. Jinak na silnicích je to čím dál horší, mraky *, který se uměj jenom někam cpát a když skočí zelená na semaforu, rozjíždějí se tejden. Zato potom, co je na semaforu už dávno červená, klidně jedou. Další výborná věc - když nemůžu (neumím, nejede mi to, atd...) jet rychleji, tak aspoň ty za mnou blokuju, aby se nedostali přede mně. Když odbočuju vlevo, nenajedu si vlevo aby ostatní mohli jet rovně, zůstanu uprostřed pruhu, ať si debílkové počkaj. Blinkr zásadně nedávám, případně až potom, co jsem odbočil případně zastavil. Spoustu dalších věcí jistě znáte z každodenní zkušenosti. Mám jenom jednu prosbu - nepouštějte ty zmetky, který předjedou kolonu druhým pruhem a na poslední chvíli se cpou zpátky do pruhu. Ve frontě v krámě byste je taky nepustili. Pěkně nárazník na nárázníku, ať tam stojej třeba tejden, *. Potom si to možná rozmyslej.
Takových si já nevšímám, klidně si pusť dálkové a zadní mlhovky , ve dne mi to nevadí a když tak podřadím a aspoň si s tou FELICII vychutnáš krásu OCTAVIE, Jinak v noci jezdím jen s potkávačkama takže žádné konflikty. Nejepší je ty co nemají integrované bodové mlhovky a závidí ignorovat. Jinak Felicie nic moc.
JESTLI-ŽE NĚKOHO OSLŇUJÍ VE DNE MLHOVKY, NEPATŘÍ NA SILNICI, MĚL BY JÍT K OČNÍMU
JESTLIŽE NĚKDO SVÍTÍ VE DNE BEZ MLHY MLHOVKAMA, TAK NEPATŘÍ NA SILNICI, ALE NA PSYCHIATRII.
davidzi, na OCTAVII fakt bacha, von má už najeto 10.000 a ví, že teď už UMÍ jezdit, to bez *...

Jo a když oroštuje tatínkových 55 kW na pneumatikách 195/65 R 15 V Bravura se závodním plynem, to je pak teda nářez...

Tuhle jsem ho potkal a mále byl jsem tak oslněn krásou Octavie (víš, ta integrovaná mlhová světla - to má něco do sebe), kterou řídil (no, spíš vedl jak ten vozka), že jsem málem sjel do příkopu. Ono je fakt docela co závidět...

BTW když už jsme u toho integrování a závisti, OCTAVIE, závidíš taky řidičům Caliber, Golfů IV, Audin 100 a A6..., že mají integrovány jak potkávací, tak dálková (přídavná), tak mlhová a tak směrová světla? A dovedeš si to představit, že mají dokonce i pro každé toto světlo extra žárovku (H1 nebo H7)? To je nářez, co? Závidíš, OCTAVIE?
Tak OCTAVIE jezdi v noci jen s potkavackama. Jak logicke jednani! Ve dne rozsvitit vse a v noci radeji zhasnout. JInak to tu vypada tak, ze 99% lidi je inteligentnich a bez mlhy mlhovky nezapne, jen ta OCTAVIE nam tu kazi prumer.
Faktem je, že ve dne puštěné mlhovky svědčí o inteligenci, ale vem to čert. Když už si je dotyčný koupil a chce si je užít. Já mám mlhovky na autě taky a upřímně řečeno je zapnu tak maximálně 5x do roka a stejně jedu pomalu, protože to zas tak moc nepomůže. Ale co mě maximálně SERE, to jsou ty ***i co je maj puštěný v noci za deště. Ty bych rovnou střílel. Ať se takovej * zkusí postavit před ten svůj zázrak a chvíli do toho čumět. Stejně se od mokré silnice skoro všechno světlo odráží, takže toho není o moc víc vidět, ale ti, co do toho koukaj, si to fakt užijou. To ale normálního čecha nezajímá, protože jsme národ bezohledných dobytků. Silnice jsou toho každodenním názorným příkladem.
To davidz. Pravda, pravda. Ohleduplnost na silnicích velmi chybí. Mlhovky se můžou podle vyhlášky pouštět i za deště, ale já bych to pak taky střílel, protože se to perfektně odráží od silnice a stačí nepozorný pohled a na 10 sec nic nevidím.
Matně vzpomínám na vyhlášku, a tam píší za snížené viditenosti (mlhy, hustého děstě).

Zřejmě bude rozdíl mezi deštěm a hustým deštěm... (sníženou viditelnost za deště, způsobenou nedostatečně čistým sklem a nefunkčními stěrači nelze považovat za důvod k rozsvícení mlhovek). Okamžik, kdy oprávněně zapínám za deště mlhovky si představuji asi tak, že jsem vjel do průtrže mračen a viditelnost se velmi podobá viditelnosti za mlhy.
To Cokes, Kupca,Davi😜 100% souhlasim, na druhou stranu se musim zastat nekterych ridicu...:Jednou jsem prijizdel do oblasti s mlhou a proti me jelo cca 10 aut a vsechna postupne- pri vyjezdu z mlhy vypla mlhovky a to na stejnym miste...Naopak se mi jiz 2x stalo, ze jsem blikl zadni mlhovkou a ten clovek dal dalkove! (Bylo to na D1 !)Jinak 80% ridicu bliknuti pochopi...Neco bude na tvrzeni:"dal jsem za mlhovky furu penez, tak at sviti"
To ze sem dal za mlhovky furu penez este neznamena, ze furt musi svitit. To je jako kdybych koupil airbag a kazdou jizdu bych ho chtel vystrelit, protoze stal dost.
trochu mi to pripomina kretenismus prednich mlhovkaru
Zrovna dneska jsem potkala jeden ukázkový případ v protisměru. Boreček měl v řadě pro jistotu hned šest světel a všechny měl rozsvícené. Spodní mlhovky hadra... ty aspoň svítí o stupeň níž...
Pouzivat mlhovky za jinych podminek nezli danych vyhlaskou je zakazano, ale jak jsem videl minuly tyden na D1 - ani kopretinky asi vyhlasku neznaji.

Tmave zeleny VW passat (schvalne, co tam asi delal) si jezdil sem tam, vsechny mlhovky rozsvicene a pritom podminky na jejich pouziti zdaleka nebyly.

Tak nevim, jestli timhle ziskavaji pocit vetsi dulezitosti nebo je to jen vyraz inteligence ridice ... obavam se, za v tomto konkretnim pripade to bude to druhe.
Zjistil jsem, že několik lidí co znám jezdí s mlhovkama jen tak. Teď, když o tom tak přemýšlím,

je mi jasný co mi na nich nesedělo. Jsou jednoduše prostodušejší a zviditelňují se alespoň

na silnici, když jim to jinde nejde. Budiš jim přáno, ale jinak mi jich je líto.

(Tak, teď jsem to vytáhnul z archívu a šíjte do mě.)
Mlhovky, to je takový to co je většinou pod nárazníkem???
Tak včera večer jsem jich zase pár takových potkal. I když u některých takových D..... (potkal jsem asi tři) jsem rád, že mají alespoň ty mlhovky, protože, kdyby je neměli tak by asi jeli jenom na obyrsovky. No ale třeba by si všimli, že "jim to ňák nesvítí". Jeden mi ale udělal opravdovou radost, protože ten měl pro jistotu zapnutou i zadní mlhovku. Hned jak jsem ho na dálnici předjel tak jsem mu také do ksichtu pustil zadní mlhovky, aby z toho také něco měl, ale asi mu to nedošlo. Čau!
se tu neukazal ten s oktavii co tu vychvaloval mlhovky do nebes,

ale hlavne ty oktavkovy integrovany.

Tak teda nevim ale ted mne nak napadlo ze jestli tu chtel zafrajerit s integrovanejma mlhovkama tak to je takova znouzecnost co mel i muj bejvalej MB 190 z roku 1986
Nemoh jezdit, bo se na tatove aute opravovala spojka, ktero zrusil ...
jo taaaak 😊))))
No tak si pořiďte všichni xenony a je to. Na vámi kritizované octavce mám světla úplně zvednuté a svítím jen mlhovkama, protože vypadají jako xenony, jsou na podobném principu a hlavně - nikoho neoslňují.Chytráci...
Živel, som na pochybách - si super ftipálek alebo super pako? Aby som jazdil s maximálne zdvihnutými stretávačkami a zapnutými hmlovkami pre ohúrenie ostatných a pocit, že mám na oktávke xenóny - to chce teda poriadny mozog... Ty si supermozog... Ale aspoň je na MC veselo 😉 btw, podobný ako ty tu brázdi stránky a podobne ohuruje, ale teraz odrovnal na ocinkovom vozítku spojku. PS Ak to bol len joke, tak klobúk dole 😄
ale vždyť Živel má pravdu - jeho ty mlhovky ani potkávačky neoslňujou! A když říká, že nikoho! neoslňujou, tak jezdí po silnici jenom tehdy, když tam není nikdo druhej, třetí, čtvrtej, pátej.... (ledažeby všechna světla v zájmu neoslňování ostatních účastníků silničního provozu a tudíž i zvýšení bezpečnosti vždycky včas než někoho potká zhasnul...😃)
No jo, ale pak je problém, že nikdo neocení jeho "xenony", což on přeci potřebuje.

Přeneseně dělá z ostatních lidí blbečky, co si budou mají asi jako myslet, že jeho Koktávka má "xenony" a mají být z toho celý paf.

Proto každého řidiče, co má frajersky zapnuté mlhovky (a nemá ani potkávací) vesele probliknu taky mlhovkami (dávám tím vlastně najevo dvě věci: a) "Zhasni si ty mlhovky"; b) "Děláš ze mně blbečka? Myslíš, že nepoznám, že máš zapnutý mlhovky?"). Počítám, že když to tak bude dělat každý, jednou ho to omrzí.
mám na podobný inteligenty docela podobnej názor; možná účinnější probliknutí by se dalo realizovat tím světlem, co má nahoře vpředu každá lepší lokomotiva a co potmě dělá takovej krásnej světelnej kužel (odhaduju to tak na 1200 W).. 😃)) Ale je mi docela líto peněz, abych si to na auto kvůli těmhle mozkům montoval - i když je pravdou, že tyhle mozky určitě potřebujou "trošku prosvítit".
Jenom se divím, že se dokážete bavit tak dlouho o takových pičovinách jako mlhovky. Jen si do mě šijte pánové. Pokud vám to dělá radost. Koktavka je super auto a jeho mlhovky nikoho nemůžou oslňovat. Možná ve vašich Faťanech a Filetách. Ale to vy nemůžete posoudit ...
No ty jsi mi ale chytrak. Vzdyt tvoje mlhovky nikoho neosvetluji, to ty tak muzes posoudit. A my vsichni, co tu s tebou ztracime cas, jezdime jen ve Feliciich a Favoritech ... Ty jsi tu asi novej ne ? Vlastne s Oktavkou musis na sebe upozornit mlhovkama, tomu rozumim. Jezdi jich hodne a pokud mas jeste treba navic seriovou barvu, musis se lisit. Taky tu byl takovy jeden, ktery je vypinal az kdyz nevidel vice jak 5 m pred sebe. Zajimave, ze taky jezdi s Octavii, ale od taty. On si podobne jako ty mysli, ze je z mlhovkama zajimavy, mozna na to muzes sbalit i nejaky holky, ale pro vsechny ostatni normalni lidi budes jen a jen *...
😉
Živel: Že by Cokesův Faťan, nebo snad Fileta???... 😉

[odkaz]

[odkaz]
Mno jo, ale kdybys mel zapnute zadni aspon mlhovky ...
prosím vás přátelé, nevíte někdo, jak vypadá hustý déšť? je to 17, nebo 21 kapek na 1 metr čtvereční za sekundu? Tohle mi připomíná " množství větší než malé"
No, na tebe jsem tu cekal, abys nam rekl, ze mlhovky nikoho neosvetluji.
Tvoje veta "poridte si vsichni xenony" ,mluvi za vse. Myslis, ze treba u tevho auta je to tak jednoduche ?
Živle, teď vážně, pokud máš světla seřízena nahoru, tak když si potřebuješ přisvítit dálkovejma tak ti to musí svítit strašně nahoru.

Jinak u novejch Octavií si už můžeš pořídit xenony za cca. 20.000,- Kč.

Všem ostatním: Na našich silnicích vozidla s rozsvícenejma mlhovkama je celkem běžnej jev, dokonce už to mnozí umocnili na jízdu jen s parkovačkama a proto my ostatní jsme konzervativní zabedněnci a v našem státě není přece moderní dodržovat jakakoliv pravidla.

P.S. Živle, co rozsvítíš až bude mlha? Mlhovky už přeci neplní svou funkci na tebou vylepšeném "tvém" voze?
Pohoda no Říkat že jsou jako xenony je dost odvážné to si ani já nedovolím srovnávat xenony s mlhovkami v oktávce. Ale i já jezdím park+mlhovky a jediné proč tak činím jsou dva důvody 1. Jednak je auto líp viditelné než s potkávačkama 2. Mnohem líp vypadá ! a o to jde z dálky vypadá jako dost no Svítí to bodově a tím to připomíná xenonový světlo ale ! Xenon má navíc tu funkci že svítí jako potkávačky tedy lépe a hlavně modře takže z dálky vypadá jako bodové ostře silné modré světlo. Kdežto Oktávka vypadá bodové ostře bílé světlo. Má to ale nevýhodu jakmile se setmí skoro na tmu tak nic víc jak 10 m před sebe nevidíš a PROTO JSEM V NOCI TAK PŘESTAL JEZDIT ALE VE DNE MĚ NIJAK JINAK NEUVIDÍŠ JET A na dálnici to má taky výhody hodně aut ti pak nevjíží do levého pruhu . PS:: to co předvádí naše Oktavie je pohroma za poslední dva týdny viz rubrika 1.4 -1.9 Octavie, Dneska je pojízdná opravdu jenom pro otce do práce a já si do ní sednu nejdří po opravě viz. 1.4 - 1.9 a to bude nejdřív za 1 týden A pak se už těším na Jízdu do Brna a menší projížďku s novou lambda sondou možná pojede ještě rychleji než před tím Kdo ví ?

.... A ABYCH NEZAPOMĚL CHTĚLO BY TO VÍCE OMEZIT AŽ JENOM U SLX DNESKA U ELEGANCE VÝBAVY PAK S TÍM SVÍTÍ KAŽDÝ GLX A LX
Auto vypadá líp, nejezdím v noci, protože nemůžu jezdit jen na mlhovky,... klasický OCTAVIAnovský žvásty, ponechávám bez komentáře...
No konečně se někdo z mlhovkářů projevil "hlavně to líp vypadá". Můžete si k tomu přidat i dálkovky, mlhovky do zadu, přihoďte k tomu i brzdovky (proč s nima svítit jen když brzdím že), alespoň se k vám nebudou ze zadu moc přibližovat ostatní auta. Občas si u toho můžete i zatroubit, ať ostatní vidí jaký jste dobrý, že víte kde se to zapíná a že na to máte o))))).
Zdá se mi, že se mnou mluvíš trochu normálněji, než ti ostatní. Kdeže seženu prosím Tě ty xenony na oktávu za dvacku? Ď
Já su *. Klidně, ale žes to napsal ty, tak pro tebe mám speciálně tuto větu " podle sebe soudím tebe " Jak to můžeš posoudit? Vůbec mě neznáš a navíc myslím, že * by mohl být ten, podle mě ten, co jezdí přes den bez světel. Co ty na to?
Takze podle vety " podle sebe soudím tebe " jezdime vsichni ve Filetach a Favoritech, ze ?

Jak to muzes posoudit ? Podle tebe je 95% ridicu *, protoze pres den nesviti a pro me je 1 % ridicu *, protoze sviti za jasneho dne mlhovkama. V tom je ten rozdil. Nejezdis nahodou v cepicce s ksiltem dozadu ?
Jinak Zivle hod si majla s Octaviem, urcite byste si mohli pokecat nejen o mlhovkach. OCTAVIE proc to omezit jen na GLX a LX, ja bych to omezil na vsechny auta bez rozdilu. To by pak bylo lepsi, ne ? Nemusis troskarit.
k cemu Vam je dobry sviceni mlhovkama? ale klidne si s nima svitte - kdyz uz je na aute mate tak si jich uzijte, ona totiz mlha zas tak casto nebejva - nejlepe krom prednich zapnete i zadni, obzvlaste v noci je to efektni (nebo ne?). Moc rad takhle rozviceny auta potkavam obzvlaste v noci. Proste je to vec ktera me dovede "potesit", takze svitte a svitte - vy na to prece mate frajirci.....
možná kdybyste se zkuseli zamyslet, ono je možná lepší svítit mlhovkama, než ve 20:45 nesvítit vůbec, že?

No a to s tou větou"podle sebe tebe"bylo to myšlený na toho *.

Pánové, pokud máte všichni bavoráky atd. tak vyražte do ulic a předveďte co umíte. Nemusíte jen házet ramena na inetu a skutek utek. Chtěl bych vás vidět v akci 😄 , pokud je u vás soudruzi oktava takový * a kdo ji má je *, že? :-7
Nemám mnoho věcí, které bych ti k tomu řekl. Měl jsem možnost několikrát jet s O.... a opravdu bych jinevyměnil za své 12 let staré BMW. Možná řekneš, že je to starý křáp, ale jízdní vlastosti má daleko lepší. Je chudší na elektroniku, protože před 12 lety nebyla taková možnost. Navíc má nespornou výhodu v tom, že jsem si ho koupil za své... 😃)
Wow, nevšim' jsem si, že by nadpis tématu zněl "Svítit v noci, nebo nesvítit? Proč?"... zkrátka se jen vymlouváš na další kastu řidičů - tvz. bludičky.

Vyražte do ulic? Předveďte co umíte? Házet ramena na inetu? Co to meleš? To mám jako jezdit s mlhovkama, abych jako předvedl co umím? Nebo závodit? Na ulici? Seš normální?

BTW nevšiml jsem si, že by jsi zavítal na Dragrace... tak laskavě vynech ty svoje duševní menstruace typu "...Nemusíte jen házet ramena na inetu a skutek utek. Chtěl bych vás vidět v akci 😄..."

A jestli máš komplex z Koktávky, to je mi putna, mně osobně Koktávka připadá jako prima rodinný auto (za ty peníze). Ovšem BMW je BMW, co si budeme vyprávět. Abych vysvětlil, jaký rozdíl myslím, snad nejlíp to charakterizuje následující popis: Oktávka je prima, ovšem pocit z ní je asi takový, že to auto prostě řídím, kdežto když sednu do BMW (a nejen do BMW...), mám pocit, že mě to auto veze.

BTW2 asi nevíš, co to znamená "čepička kšiltem dozadu"...
klobouk, nebo čepička dozadu? to mají na palici sváteční řidiči. No a ještě jednu věc. Normální člověk by se zeptal " proč jezdíte s mlhovkama? ono to aji oslňuje víte?" možná by to aj někdo pochopil a nesvítil s něma, že. Pokud vám to tak vadí, tak já už nebudu, slibuju. 😢
Nevíte, kde by se dala sehnat kšiltovka s kšiltem dozadu? 😃)
Nemám toho zrovna málo naježděné a tak zkušeností mám vcelku hodně a nikdy mě žádný mlhovky neoslňovaly !!! To Xenony se nedají ani srovnat když jedete a teď zdálky bodové světle modré ostré světlo to je jiný blivajz. PŘEDNÍ MLHOVKY NEOSLˇNUJÍ. Prosím nepleťte tu ZADNÍ S TÍM JEZDÍ SNAD JEN KLOBOUČNÍCI v 120 atd......, A myslím že budoucnost je pro Xenony jen v rozmachu takže s tím oslňováním hned změníte názor. Dneska Xenony potkáte tak 1* 2* krát za jízdu Ale až jich bude jezdit MNOHEM VÍC BUDETE RÁDI KDYŽ SE V DEŠTI NA MOKREÉ VOZOVCE udrříte. To je můj názor na Xenon.
Zase bodujes. Pred mesicem si rikal, ze mas najeto 13 000 na oktavce a zigulu a ted si placnes, ze mas hodne najeto. Co tu pletes xenony ? Muzete se s zivlem podat ruce, myslel jsem si, ze nikdo se k tobe nemuze prispevky ani priblizit, ale ted vidim, ze jsem se spletl.
OCTAVIE jak tak pročítám tvoje příspěvky v různejch rubrikách /a ty jsou prakticky všude/ stále víc žasnu nad tím jak člověk s duševním potenciálem jako máš ty může, a to zřejmě legálně získat řidičák. Vono jezdit v tom dnešním provozu bude asi fakt vo hubu. Ale bez tebe by tady zase byla docela nuda.
OCTAVIE: Hele, Oktaviáne, nevím, co řešíš, tobě možná mlhovky nevaděj, mně jo (a asi nejsem sám). Je to protizákonné, je, tak co to tady * meleš?

BTW když se ti nelíbí xenony, zajdi za svým poslancem/senátorem a navrhni mu změnu zákona...

tomy: Hmm 😄 a to si představ, že on prý dělá vejšku... drsný, co?
Tak se mi zdá, že nemáte co na práci a závidíte. Proč pořád narážíte jenom na oktávy? Řek sem, že to už neudělám a taky podle toho konám. A auto mám taky za svý 😃)))
Nikdo tady nenarazi na oktavy. Je mi jedno kdo s cim jede, rikal jsem, ze kdo sviti s mlhovkama za nesnizene viditelnosti je pro ostatni normalni ridice *. Tecka. Jinak je tvuj prispevek celkem dobry.
Živle o tobě teď nebyla řeč. Pokud teda nepoužíváš jako druhý login OCTAVIE
Jojo, Octavian pujde v rijnu do 2.rocniku VS. A to na skolstvi vsichni prispivame z dani.
Pamatuju dobu, kdy u nas zacatkem 80tejch let

zacinaly jezdit auta s H4kama, pokud jste je meli kazdej druhej na vas blikal, to same se ted opakuje s xenonama. Bohuzel k tem co na vas blikaj pribyli ti co jen blbe zavidej.

Dalsi borci jsou pani mlhovkari, mam k tomu jedinej poznatek, jsou to pripotroubli ubozaci.

Skoda je ze nefungujou silnicni kontroly jako za

bolsevika. Uz vidim jak nejakej magor obhajuje svou tezi ze jeho auto lip vypada. Nasral by si do gati a vehementne presvedcoval cajta, ze jezismarja ja je zapomel zhasnout a jedu s mlhovkama nevedomky pane cajt. Opravdu , fakt , vazne, vyhlasku znam jenom neee pokutu!!!
Dobrej hit je taky jezdit na parkovačky, zvášť když se stmívá nebo rozednívá. Zajímavý situace pak vznikaj např.na křižovatkách do kterejch je vidět jamom přes zrcadlo. Vůbec nejradši tak jezdej řidiči autobusů a náklaďáků. Ale z těch neopotřebovanejch žárovek a ušetřenejch mililitrů paliva pak maj asi skvělej pocit.
Ahoj,taky bych tu chtěl říci svůj názor,ale nejsem si jistej,jestli o něj někdo stojí.Uznávám,že ne vždy jezdím předpisově,takže mě někdo práskněte a ať si na mě páni "cajti,někde s felicií potkají,ale mluvit s nima nebudu,beru jen fotky,většinou mě nestihnou ani dojet.Ale to není důležité,co chci říct,nebudu tady nikoho ponaučovat,jak a čím má kdy svítit,ale já svítím mlhovkama i za nesnížené viditelnosti,pravda,ne na dálnici a ve městě,ale na okreskách a v menších vesničkách.Proč?Vidím do stran a to je pro mě dost důležité.Jak pro bezpečnost mého auta,viz.srnky a podobně anebo vesnický, společensky unavení jedinci.Dodcela dobře je s nimi vidět na pole a krajnice a to jak v mlze,tak ve tmě a myslím si,že tma je snížená viditelnost a to hodně snížená.Kromě toho,pokud má někdo originál mlhovky a ne kupované a dodatečně neodborně namontovaná mlhová světla,nemůže už z principu a jejich konsrukcí nikoho oslňovat.Toť vše,děkuji za pozornost
Z tvýho příspěvku jsem jaksi nepochopil proč těma mlhovkama svítíš ve dne, když ti jde o to, abys ve tmě a za mlhy viděl líp do pole a do krajnice. Jseš taky z těch co si myslí že to líp vypadá? Jinak dík za názor.
Asi jsem se spatne vyjadril,nesvítím s nimi ve dne.Kromě toho říkám,že mlhovky přímo od výrobce vozu,neoslnuji protijedouci ridice,pokud samozrejme nejaci chytraci nezvysi jejich vykon vymenou za neotipovane zarovky.Krome toho myslim,ze barevne H4 v normalnich potkavackach jsou daleko neprijemnejsi a nejsem si jist,ze plni svuj ucel,ale to je zase na jinou debatu.
Promin, ale v noci nejsou mlhovky o nic prijemnejsi.
Je to opravdu na delsi debatu a neni to jednoznacne.Myslim si ale,je je treba spise nadavat na mlhovkare zadni.To je ocni budicek v noci.Zacit smykem brzdit za nejakym joudou,ktery ma rozvicene zadni mlhovky,aby videl ve spetnem zrcatku,kolik toho uz dneska ujel,v domeni,ze tento vanocni stromecek celou dobu brzdi a on si zatim vesele sviti na ubihajici cestu.😄
Tak ja nevim, ted jsem si zkusil v nove sluzebni Felicii jet v noci s rozsvicenyma mlhovkama a jednoduchym testem ZHASNOU - ROZSVITIT jsem usoudil ze to opravdu vic osvecuje asi 5metrovy prostor tesne pred autem, ale po skarpach jsem toho moc vic nevidel. Takze co se tyka bezpecnosti, je podle mne lepsi nechat mlhovky zhasnuty a radsi si dat poradne seridit "normalni" svetla a poradne koukat. Co se tyka zadnich mlhovek tak to je opravdu des. Ted jsem potkal par "sqelych" jedincu kteri sviti bud jenom zelenyma parkovackama, anebo zelenyma parkovackama a mlhovkama k tomu. Ty potkat na silnici tak je to dozivotni zazitek. Takze muj postoj k mlhovkam bez mlhy je pomerne dost negativni. Czus.
Prave jsem na auto namontoval mlhovky - abych s nima mohl svitit v mlze, tam totiz opravdu pomahaj - narozdil od jasne noci - a pak taky na ty co s nima svitej i kdyz nemusej aby vedeli jaky to je (je to sice nemoralni, ale oko za oko - zub za zub), ale jak uz jsem zde napsal - klidne s mlhovkama svitte ve dne v noci bez ohledu na okoli a to prednima i zadnima at kazdej vidi jaky jste borci...
to PetrS: právě, že mlhovky jsou největší sajrajt, speciálně když je mokro. Jsou nízko a všechno se odráží od silnice přímo do ksichtu toho nebožáka, co jede proti. Zkus si to zapnout, vylez z auta, postav se tak 50 metrů před něj a pět minut do toho koukej. Pak se sejdeme na očním. PS: kdybys náhodou potkal někoho, kdo na mlhovky automaticky odpovídá puštěním dálkovek, tak to jsem já!!!
to davidz.Mas asi pravdu pri tom desti se svetlo opravdu vice lame o vozovku,jenze to je problemem vsech svetel,cili na mokre silnici oslnuje kazde druhe auto i bez rozsvicenych mlhovek a rekl bych,ze spatne serizena potkavaci svetla pri desti oslnuji vic nez mlhovky z duvodu jejich konstrukce opravdu sviti tesne pred auto a do stran,narozdil od svetel potkavacich.Jen rikam svuj nazor,osobne na me jeste v noci nikdo neblikal kuli mlhovkam,ve meste je nerozsvicim ani v mlze a to same na dalnici,neni to potreba.Na okreskach s nimi svitim a svitit budu,to je vse,kdyz na me nekdo zablika,zhasnuje a nebudu ho kourit dalkovejma.Spokojeni?
Jen mluv, mluv, kazdy nazor je nazorem. O tom to prave cela diskuse kolem toho je. Ja taky vidim lepe mlhavkama do stran na krajnici a da se rict, ze z opilcovych noh by clovek mel videt vic .... jenze, jenze mlhovky oslnuji protijedouci. Mne to je neprijemne ( i kdyz mnoho veci je mnohem neprijemnejsich ), a proto to nedelam protijedoucim ridicum, kdyz mme to taky neni prijemne. Mozna si rikas, ze je dulezitejsi tvuj osobni pocit z bezpecnosti nad pocity protijedoucich. S tim nikdo nic nenadela. Mezi mnohem neprijemnejsi veci povazuji sviceni protijedoucich ridicu dalkovymi svetly, kdyz jedete na osvetlenem kole, nebo treba jen jdete pesky. Tito lide nechapou, ze je to mozna neprijemnejsi nez v aute. Sice diky vysce oci u cyklisty nebo chodce to osvetleni neni tak neprijemne, za to trva mnohem delsi dobu. Nezbyva nez klepat prstem na hlavu ...
Dobra ...
Jestli jsem to pochopil dobre, tak nesvitis mlhovkama v mlze ( myslim prednima ). O tom porad mluvim. Kdyz ty nerozsvitis mlhovky v mlze, protoze je nepotrebujes k videni, tak zase jednas sobecky. Vubec te nezajima, ze mlhovky jsou zejmena od toho, aby si byl v mlze L E P E videt.
Nezlob se na me,ale predni mlhovky nejsou urceny k tomu,aby jsi byl videt,zadni ano,ale predni?A to musi být mlha,ze by se dala krajet,aby jsi ji musel mit pustenou.Zkus si jet na dálnici tak 20 min.za nekým,kdo jí má puštenou a jeste az budes usinat,tak uvidis rudy kruhy pred ocima.
Prispevku 399 nerozumim. O zadnich mlhovkach snad neni rec ... Nebo si myslis, ze mi nevadi zadni bez mlhy, kdyz mi vadi predni bez mlhy ?
Koukám,že tobě vadí,že si řidiči vůbec ve tmě svítí na cestu.Tak se asi vratime zpatky ke svickam a budes mit klid.Mlhovky pouzivam jen v noci a zduraznuju na okreskach.A v mlze,opet pouze v noci.Mam je original a nikoho neoslnuju,nestalo se,ze by na me nekdo blikal,kdyz nahodou potkam auto.A nejednou mi zachranily auto a mozna i hubu,proto na ne nedam dopustit.
Kam to miris ? Kdyz ja povazuji tvuj pristup, ze v mlze nesvitis prednimi mlhovkami, protoze to povazujes za zbytecne a ja svitim prednimi mlhovkami v mlze, proto abych videl a BYL viden, tak podle tebe se chci vratit ke svickam ?
Kam to miris ? Kdyz ja povazuji tvuj pristup za sobecky, ze v mlze nesvitis prednimi mlhovkami, protoze to povazujes za zbytecne a ja svitim prednimi mlhovkami v mlze, proto abych videl a BYL viden, tak podle tebe se chci vratit ke svickam ?
No dobra,udolali jste me😄

mfilipe,muzu se te na neco zeptat?Ty svitis mlhovkama v mlze ikdyz je den?Nebo co to na me zkousis?Rekl jsem,ze svitim mlhovkama v noci a v mlze, jeste jednou, v noci a v mlze,cili nikoho neohrozuji tim,ze bych jimi nesvitil.Ale pouze tam,kde je to pro me nutne a to,nezlob se na me neni mesto a den,ve dne si mlhovkama moc neposvitis,a pro "pohodu",bohuzel nemam zapojene mlhova a dalkova svetla na stejnou fazi,cili mi nesviti soucasne a myslim,opravte me,jestli se pletu,dokonce to zakazuji predpisy o technickem provozu vozidla.No a vyplyva z toho to,ze bud jedu v noci,samozrejme,pokud nekoho nemijim,na dalkovy a jakmile je zhasnu,jedu na mlhovky a potkavaci,jeste muzu na parkovaci,ale to bohuzel neni videt zkoro nic,a ty proste zhasnu jen v osvicene obci,meste,nebo dalnici.To Cokes.Ja nemam 140W zarovky ale pouze tusim 55W,proste standartni H3 a cca 14cm nad silnici,takze sviti jen tam,kam ma.
Ano, ja svitim prednima mlhovkama v mlze, at je den, nebo noc. Nevypinam je ve dne proto, protoze to nepovazuji za zbytecne a v situaci, kdy pomalu neni videt bila stredova cara, je ve dne a soucasne v mlze takto osvetlene protijedouci auto nesrovnatelne lepe viditelne, nez auto osvetlene pouze tlumenymi svetly ...
Nechci te urazit,ale takova mlha muze byt ve dne snad jenom v Londyne ne?Reknu ti nejvetsi mlhy,jeke jsem zazil,byly na Ceskomoravske vysocine a to jsem jel krokem a mel otevreny okynko a cele mlhovky byly stejne na nic.Ale bohuzel pouze v noci,jediny,kdy bych te mohl respektovat,by bylo,kdyby jsi rekl v huste chumelenici,ale tam neni co resit.Jinak tyhle oparky,cemu rikas mlha ve dne,jsou mi pro smich,co se tyka osvetlenosti auta.Jinak auto s rozsvicenym cimkoliv,je viditelnejsi vzdy.Ja stejne rikam,ze tma je snizena viditelnost,nesnizena viditelnost je den.A to mi nikdo nevymluvi.Proto taky vymysleli dalkove a hledaci svetlo.Ale to by zase mohla byt jina rubrika.
Ja to neumim ric tak proste jako travexr ... PetrS, krucinal: co ti mam k tomu rict: "Jinak tyhle oparky,cemu rikas mlha ve dne,jsou mi pro smich". Ty jsi snad jasnovidec, ze vis cemu rikam mlha. Cela cesta, ktera vede z Tesina do Karvine je pouze par metru nad Olsi ( vis, to je reka ), ve smeru na Bohumin je to samy rybnik a na jare a podzim, tam jsou mlhy jak prase, co ti budu vykladat o tvych "oparkach". Kdyz u tebe jsou oparky, neznamena to, ze nikde v CR memuze byt viditelnost ve dne v mlze 10 metru ....
Tak se nerozciluj,je to diskuze a ne nuceni nazoru.Jo tam asi muze byt pekna mlha,takze svitis opravnene,aby si byl viden,sorry,ale stejne ty nevidis,ve dne jsou proste k nicemu,jen pro protijedouci.A jsme zase u myho nocniho sviceni.Tam se mi proste hodi a proto v noci mlhovkare neodsuzuju,jenom ty oslnujici a to nejsou nastesti vsichni.Proste vyuzivam jejich svitivost do sirky a samozrejme je potreba je castejc nechavat serizovat na vysku,aby neoslňovaly,toť vse.
k tomu tvymu sviceni do sirky: pouzivam s uspechem pridavna dalkova svetla s vyklonenou osou sviceni smerem od osy vozy do strany... kam se hrabe mlhovka, vzdyt mlhovky sviti rozptylenym svetlem sotva par metru pred auto. Ja osobne mlhovky pouziju (pokud neni mlha) pouze jako doplnek k pridavnym dalkovym, kdy s nima svitim do tmy tesne pred vozem (coz se hodi, pouze pri jizde nizsi rychlosti na silne zakroucene silnici, jinak jsou k nicemu. Poradny dalkovy svetla jsou proste lepsi nez mlhovky. Z toho prameni moje "nepochopeni" potreby prisvecovat si mlhovkama za normalnich podminek. Pokud mlhovky vypnes, stejne jako ja ztlumim svetla pri mijeni s protijedoucim vozidlem (chodcem, cyklistou) tak no-problem, ale malokdo, kdo s mlhovkama denne jezdi se takhle chova. PS: Mel bych drobny dotaz na zaver: muzete mi nekdo vysvetlit, proc denne potkavam v Praze na ulici osvetlene krom svetel vozidla take verejnym osvetlenim auta s rozsvicenymi parkovackami (nejlepe s modrou nebo zelenou zarovkou) a mlhovkami? K cemu je tohle dobry? Frajerina?
frajeřina, co jinýho!! ta modrá (zelená) parkovačka má totiž informovat, že ON už se na rozdíl od jiných z patologie vrací, ti jiní tam zůstali ...?
Pises:"Jo tam asi muze byt pekna mlha,takze svitis opravnene,aby si byl viden,sorry,ale stejne ty nevidis,ve dne jsou proste k nicemu,jen pro protijedouci". Celou dobu se ti prave snazim vysvetlit, ze v mlze a ve dne je pouzivam proto, abych videl, ale zejmena proto, aby me v mlze videlo protijedouci auto. Ve dne v mlze jsou pro mne, abych ja videl,k nicemu, ale pro protijedouci jsou signalem. Proto jsem rikal o nesviceni ve dne v mlze prednimi mlhovkami o sobectvi.
to phododa - celkem rozumne vysvetleni, jenom mam pocit, ze je jim lito, ze na ty patologii nezustali a tak se tam chtej dostat...dobre jim tak, ale nerad bych aby me vzali s sebou

to mfilip - neni dulezite videt, ale byt viden, takze jestli je protijedouci auto za dne v mlze lepe videt s mlhovkami nez bez tak by s nima melo svitit. Jestli ridic takoveho auta vidi lepe nebo ne je v takovem pripade uz jedno. Jeste jednou opakuji V MLZE.
Nevim, jestli si mi spatne rozumel, protoze nevim proc mi to v poslednim prispevku opakujes, ale myslis si na 100% co ja. Rikam uplne to same.
dá se položit i otázka: Může příliš světla škodit? Tvrdím, že za určitých okolností ano. Tedy: Pustíš si před sebe světla ze zhruba 400 - 600 W (tlumený+dálkový+mlhovky), vidíš jak ve dne, paráda, potud nic; pokud je v příkopě srna, tak ti určitě neskoči pod kola, protože v tu chvíli má tak vypálenej mozek, že je ráda, že ráno bude svítat. Ale: uvidíš naproti světýlka od čehosi - zřejmě auta naproti. Zhasneš několik set svých wattů a máš jenom tlumený světla. Ptám se: co v tu chvíli vidíš, když jsi vlastně oslněn z vlastního světla? A pokud se ti tam do toho vyplíží chodec v černém (už jste někdy viděli v noci na okresce chodce v něčem jiném????), asi budeš mít po nějaké té mlhovce - nebo ne?? PS: jak často kupuješ nové mlhovky?
Mám ve svém Erku takový přepínač ,který mi umožňuje používat mlhovky jako mlhovky a nebo jen spolu s dálkovými,jako širokozářící.Oni totiž taky jsou -mají průměr 20 cm.,ale jsou homologované jako mlhovky -B.Používají se na soutěžních autech spolu s dálkovými.Se žárovkami 140 W svítí daleko lépe než tlumené.A proto je používam jen spolu s dálkovými(to abych lépe viděl na těch okreskách)když se chci svést v noci .Takže s nima nikoho neotravuji,protože bych mu asi vypálil oči.No a takové řidiče ,co používají zadní mlhovky a není-li zbytí i ty co používají přední za tzv.nesnížené viditelnosti lehce upozorní moje čtyři dálkové rovněž o průměru 20 cm. se žárovkami 100W,že se to nemá. Já vím,že se taky dopuštím přestupku tím ,že používám neschválené žárovky,(a dokonce mlhovky za nesnížené viditelnosti) ale jak jsem napsal používám je tak abych nikoho neoslňoval a neotravoval ! ? Tak a teď mě rozcupujte.
Proč by jsi se podouštěl přestupku. Pokud používáš přídavná dálková světla se silnějšími žárovkami, nikomu to nemůže vadit (tedy, pokud je včas zhasneš). Jinak ten přepínač vidím jako dobrý kompromis. Pokud si chce někdo přisvítit spolu s dálkovými na rozbitou cestu, je to optimální řešení.
pohodo: čekal jsem ,že s tou přemírou světla někdo přijde.Mám to udělaný takhle.Normálně mi svítí jen tlumená+jedny dálkové.Další dálkové se zapínají a VYPÍNAJÍ přes tykadlo(vypínač na dlouhé páčce s mikrospínači a relátky).Obdobně se přiřazují podle potřeby přes tykadlo i ty mlhovky.Ty tykadla jsou v dosahu prstů u volantu.Když jedu po rovné cestě,tak jedu tlumená+2 dálkové +př.mlhovky,když uvidím záblesk světel vypnu jedny dálkové a mlhovky a potom až teprve na dohled(tam kde se normálně přepíná s dákových) přepínám na tlumené.Tak si oči zvyknou na rozdíl světla.V zatáčkovité cestě jedu jen jedny dálkové a mlhovky.Před zatáčkou do který není vidět i pokud si nejsem jistej ,že tam jede někdo proti,probliknu dálkovýma a vypínám je-stejně jsou mi k ničemu.Koukat do polí a do lesa za jízdy nestíhám a potřebuji vidět co se děje vedle nebo kolem.Když,něco jede ,tak vypínám i mlhovky.Takže když jedu tak si pouštím jen tolik světla ,co je potřeba a unosné na přechod očí a pro altík taky.A hlavně abych taky někomu nevypálil oči a on mi mého miláčka nezlikvidoval třeba i se mnou a s ním.To je hlavně důležité.Takže vidět a neublížit.A tu mlhovku jsem měnil jen jednu a tu mi zlikvidovala manželka,ještě když jsem jí to auto půjčoval o obrubník při parkování.
To ladao: Člověče, Ty jsi úplnej tykadložokej. Stihneš vůbec ještě kroutit volantem?
lado - to je trochu jinej pripad, ja mam na erku taky rampu svetel (klasika ctyroko + mlhovky), zapojeny podobne jako ty, akorat to nemam tak domakany. Pokud jsem na silnici v noci sam tak svitim jak o zivot, na tlumeny preklapim driv, nez mam protiauto na "dostrel".... tomu nelze nic vytknout.... ale sviceni mlhovkama porad a bez mlhy, at uz prednima ci zadnima me proste sere
nebo si mne spatne pochopil ?
ne pochopil jsem to dobre, ber to jako souhlas....jeenom jsem to chtel jeste troichu vypichnout - jenze jsem to uvedl jako reakci na tvuj pryspevek a to byla ta chybicka.....sorrac
ja jsem ale prase, napsat prYspevek..... stydim se
uff, uz jsem mel strach, ze mne nekdo nepochopil.
zadny strachy.... ted jsem jel takovej malej poskok po Praze a zase jsem potkal dva ortodoxni mlhovkare..(prece jenom dnes sviti slunce trochu moc...)
To jse mi stalo taky Nějaký frajer když jsem čekal na silnici tak mě objel přes chodník a jak se nakonci otočil tak zajel na chodník přede mě a vypl světla krom jeho EXCELENTNÍCH PARKOVAČEK smazřejmně modrých!! No inu myslí si že to vypadá efektně ALE MŮJ NÁZOR JE!!! že modré parkovačky vypadají DOST vyblutě !! hlavně v noci jako tehdy !!
Kdo si koupil Auto tip tak tam byly testy 100 aut a jejich světel a Ví že park+mlhovka je u Octavie vlastně Xenon se slabší výbojkou Jelikož to je odvozené od Fiat Punto který má to samé jako Octavie ale místo pod sklem kde má OctaVIE H3 má H7!! který má stejný efekt jako xenon a to i barvu je to dané tím že Octavie i Punto mají jestli jste si všimli na pravo takovou jako kdyby skleněnou lupu a to je Ono je rozdíl jen v tom že je tam H3 a H7
Mnozí budou namítat ale kupte si Auto Tip číslo 17 ///srpen 2000 je to tak !!!
Ja bych si dovolil protestovat -- nejses nahodou dislektik, nebo nejakej jinej dis? Nemuzes si proboha po sobe precist ty prispevky nez to odesles? Ja bejt tou klavesnici tak te ty prsty sezeru...

Ze se vubec rozciluju -- perly svinim.
Minulych ctrnact dni jsem ve dne v noci jezdil se zapnutymi mlhovkami a parkovackami. Duvod bych jednoduchy. Zacalo mi zatekat do reflektoru v zaruce, praskla mi leva vnejsi potkavacka a chtel jsem to hodit na prodejce vcetne zarovky. Cekal bych, ze si spousta ridicu bude stezovat, ale neblikl na mne ani jediny. Nakonec jsem si nenasel cas zajet do servicu [zaruka mi konci az v prosinci] a zarovku H7 vymenil. Byl jsem opravdu prekvapen, ze se ridici tvari, ze jim to nevadi. BTW: Jde o Astru G. P.S. Naopak vcera v noci jsem jel po dalnici na MB 200 m pres starym pasatem s nemeckou znackou s rozvicenyma mlhovkama a potkavackama a s chuti bych mu rozslapl oblicej. Nepomahalo ani stridave zapinani a vypinani zadni mlhovky...
no mne uz debata mne to vadi nebo mne je to jedno at se poserou.... zacina nudit. Kazdopadne patrim do prvni skupiny takze mi o vadi a pro jistotu jsem auto doplnil o mlhovky - zub za zub
tak co rikate na novy zakon? bude se to vic hlidat. budou se pokutovat ti co nesviti i ti co sviti prilis s mlhovkama?
a co treba v mlze a v kolone, ve meste kdyz stojite za autama a vsichni sviti mlhovkama i kdyz zase takova mlha neni. a nekdo u toho jeste stoji na brzde. co si vsichni mysli, ze kdyz budou svitit mlhovkama, tak budou velci mocni evropani? nesmysl...
tak to je nesvar. Kolik lidi nadava na pred nim stojiciho, ze mu sviti cervenym do ksichtu a sam stoji na brzde ... Myslite si, ze na to treba instruktori v autoskolach upozornuji ?
Nekdy je sice neprijemny, kdyz ti nekdo sviti brzdovkama do oci(hlavne vecer), ale ridil jsi uz nekdy auto s automatickou prevodovkou?Tam musis stat na brzde porad.Nemuzes chtit po lidech s touhle prevodovkou, aby porad kvedlali pakou na neutral, zatahovali rucni brzdu a zase zpatky pri malym rozjedu.U manualu to jde rychleji, ale automatika na takovyhle kvedlani neni delana(treba v Audi A😄.
u minulyho prispevku ma byt "pomalyho rozjezdu".....A jeste k mlhovkam.Nesouhlasim s tim, ze mlhovky oslnuji vic nez obycejna svetla.A pres den uz vubec ne.Jestli nekdo jezdi pres den s mlhovkama, neni to o moc vetsi svitivost nez s potkavackama.Ted o vikendu jsem potkal hodne takovych, co svitili mlhovkama pres den a nemel jsem pocit, ze jsem byl oslnen.Vetsi problem je spis se spatne serizenymi tlumenymi svetly.Priznam se, i ja jsem jednou pres den jezdil s pustenymi mlhovkami(no bylo to brzo rano, to byla jeste tma a pak i za svetla) a k tomu jsem mel pusteny Xenony, videl jsem krasne a nikdo na me za celou dobu nebliknul, takze myslim, ze to nebylo tak zly.A ano, jezdil s nimi proto, ze to dobre vypadalo(Audi A8 s Xenonama a mlhovkama vypada fakt dobre) a taky proto, abych byl perfektne videt.S takovym autem jsem pomalu rozhodne nejezdil a nechtel jsem byt pri rychlostech pres 200km/h prehlidnut.Presto se nasli ridici, kteri mne prehlidli(to uz je ale o necem jinem).Protoze uz jsem proti autum s takto rozsvicenymi svetly taky jel, nesouhlasim s tim, ze dochazi k oslnovani ridici, kdyz ma nekdo pusteny mlhovky pres den.
Hm, no to je fakticky pekny argument. Nikdo nechce po zensky s automatem, aby kvedlala s pakou. 😄 Ale to uz se tu taky proviralo - nejhorsi jsou Octavky, ty by snad nemely na brzdovky ani dostat homologaci. Prvni vec, kterou by mel slusny ridic udelat, je prestriknout je cernym sprejem na brzdovky!
To jsem nevedel, ze tu jezdi tolik automatu. Tipoval jsem tak 0.1%, ale podle stani na krizovatkach tipuju takovych 75 %. Dobra automaty at sviti, ale proc mi musi do obliceje svitit pri stani v doliku na krizovatkach 2 cervene bodovky na zadnim wokne S120 L. K mlhovkam se radsi vyjadrovat nebudu, miluju je, kdyz mi sviti do oci ve dne pri pohledu do zpetneho zrcatka.
Ještě o automatu. Je pravda, že na brzdě se stát musí a na vyřazování ty skříně nejsou dělaný. Problémy s rozsvícenýma brzdovkama v stojící koloně vás oprávněně rozčilujou. Mě se naopak stalo, že jsem se svojí americkou popelnicí zastavil a chtěl jsem vystoupit a přiběhl ke mě nějaký člověk a prosil mě, jestli bych mu ještě nešlápl na brzdu, že tak super barvu světel ještě neviděl. Podobnou příhodu mi vyprávěl můj kamarád, který má stejný auto. Problém tedy bude, jak to potvrzují i ostatní příspěvky, v intenzitě zabarvení a barevném tónu.Ale k tématu. Mlhovkáři jsou zvláštní lidi, některý si snad ani neuvědomujou, jak ty ostatní tejraj. Nejlepší jsou profíci v kamionu, kterým sice nevadí, že jim svítí jen jedno tlumený a ještě k tomu blbě, v zadu pak už vůbec nic, hlavně když maj puštěný mlhovky a seřízený doma podle plotu. Když na ně člověk blikne, udělaj okamžitě pravý poledne, aby bylo jasný, kdo je tady pánem. Na takový si jeden můj známej připravil trubici z kopírky, kteru když rozsvítí, tak musíte zastavit a chvíli se rozkoukávat. Před ním varuju všechny takový *, který s mlhovkama provokujou. Nedávno se mi svěřoval, že přemejšlí nad tím, jak natáhnout elektrickej oblouk, jako při sváření, že prej ta trubice je slabá... Nevím, kterej *** dal do vyhlášky, že mlhovky se smí používat mimo jiné i za hustého deště, čehož se spousta * chytlo a jak začne pršet, okamžitě rozsvěcují všechno, co mohou. Všichni víme, co to je, jet v noci za deště a kolik takovejch magorů svítí, jak o život. Ještě jsem význam mlhovek nepochopil, měl jsem spoustu aut s mlhovkama z výroby, ale nikdy jsem nezjistil, na co tam jsou. Žádnej podstatnej rozdíl za mlhy jsem nepozoroval. Víc, než praktickej, zdál se mi jejich účel spíš psychickej, jako že svítím mlhovkama, takže dobře vidím. A že bych auta v protisměru s mlhovkama registroval dřív, nž ty bez nich, se mi taky nezdálo. Kdyby někdo přední mlhovky zakázal, vůbec by mě to nevadilo.Zadní mlhovky, o tom se už napsalo taky hodně. Tuhle jsem už přemejšlel, co by asi policajti řekli na to, kdybych tu Corsu, nebo co to bylo, která mě prala červenou do ksichtu o sto šest, pro výstrahu ze zadu postrčil, popřípadně do ní důrazně šťouchnul a vysvětlil bych to tím, že jsem byl tak oslněnej, že jsem proti tomu nemohl nic dělat. A přísahám, že kdybych jel sám, tak už bych to udělal. Nebyla to žádná ženská, nebo páprda, co neví, na co tam má který tlačítko, ale takovej floutek, kterej si byl očividně vědom toho, co se mi nelíbí. O tom, že žádná mlha nebyla, snad ani nemusím psát. Když mi někdo svítí ze zadu do auta dálkovejma, to je mi jedno, to je jeho věc, ale mlhovky bez mlhy, to nejsem ochoten tolerovat.
myslim, ze jedine co mohu pridat, je to, ze mi vadi dalkove v aute, co jede za mnou. I kdyz si prepnu zrcatko do tmaveho modu, stejne tam jsou jeste dve zrcatka na stranach. Tohle by si mel kazdy uvedomit, ze dalkovyma se na auta nesviti. A kdyz nekdo nepochopi tech moc najednou se rozsvecujicich a zhasinacich svetylek na zadnich sdruzenych svetlech, tak to potom....
Ta dalkova svetla jsou neprijemna, myslim si, ze Cesi maji naturu ve stylu:"Co je neprijemne mne, muze byt jeste neprijemnejsi jinemu". Pritom je o zakazu pasano ve vyhlasce, a tento zakaz je i logicky a prakticky zduvotnitelny, takze by se jeho provadenim nemel by nejmensi problem. Ale je... Ja vim, ze se tady o tom s vami moc nepobavim, ale je jedna vec, kterou si hodne lidi s dalkovymi neuvedomuje. Ze nesmi oslnit ostatni ucastniky silnicniho provozu: cyklisty a chodce. Myslim radne osvetlene cyklisty.
No octavky su na tom hrozne nielen co sa tyka farby ale aj intenzity.. a Fabia to je este vecsi humus.. to tam mohly dat lasreove svetla.. Ked niekto predomnou na fabii stoji na brzde tak idem umret..

PS: skodovka ma vo vseobecnosti problemy s farbami svetiel.. felicie maju biele blinkre, octavky ruzove brzdy.. no super..
S tretim brzdovym svetlem nic nenadelame, donedavna to bylo zakazany a policii potirany, dnes je to bezpecnostni prvek.

Stat na brzde nebo ne? Tim bych se snad ani nezabejval, proste se snazim to nedelat tem za mnou, ale taky ne vzdy si to uvedomim.

No a mlhovky- staci si precist vyhlasku.

Argument-jsem lip videt pri 200km/h, zase VYHLASKA a rychlostni limity. Kdyz uz jedu jako prase, tak at jeste oslnuju - bomba dedukce!!!
Taky je fakt, ze by se policajti mohli posrat z audiny s clovekem z MMF.
...teď mám super světla s čirou optikou, svítí to jako ďas. K tomu ještě halogenový mlhovky, takže si ty svoje radši vypněte. Jinak vám to pustím do ksichtu všechno, až vám vypadnou vočiska. Smrt zasraným mlhovkářům!!!
s tim automatem se jeste da souhlasit, to jo. Ale zadni mlhovky NE ! No a co s předníma mlhovkama ve dne? Nevadí tak moc jako za šera, stmívání a tmy. To bych zabíjel.
Automatu skutecne tolik nejezdi, to je pravda, jen jsem chtel ospravedlnit stani na brzde nekterych ridicu.Jinak ostatni opravdu nemaji duvod stat na rovince na brzde a svitit tim druhym do oci, souhlas.A jeste k mlhovkam a svetlum.Dneska rano po ceste do skoly jsem koukal, jak kdo sviti a jak to oslnuje.Mokra dlazba pri slabem svetle odrazi neprijemne i obycejna svetla a oslnuje.Mlhovky na mokre silnici za sera taky neprijemne oslnuji, ale o tom asi nikdo nepochybuje, ale kdyz se jede s prednima mlhovkama za svetla, za slunicka, tezko to muze nekoho oslnit.Tolik muj nazor.
MLHOVKY ve dne nevadi. kdyz je pekne. ale kdyz je sero, stmiva se a mokro, bez mlhy, tak myslim, ze tohle se nedela. Integrovane mlhovky v octavii, to je taky docela legrace, ...teda nic moc... . A ruzovy brzdovky... uz jsem videl na octavii barvu podobnou tem prosvicenym a barvy ztracenym sklickam na "vartasech". TO byl hnus __!
Mlhovky - je to jako s trestem smrti. ANO, ale je nutne vedet, kdy a za jakych podminek ho pouzit. Predni mlhovky nepouzivam, souhlasim, ze jsou k nicemu, stejne se musi jet v mlze pomalu. Zadni mlhovky pouzivam v mlze jen, kdyz za mnou blizko nikdo nejede. A opravdu je nerad zapinam - zejmena z duvodu, ze prilis zatezuji alternator a zvysuji spotrebu..... Takze je to vec pristupu. Z debilama na silnici se budeme potkavat porad....
Mlhovky jsou prostě moda, nechaj si je za priplatek do vybavy namontovat, mlhy zas tolik rocne neni, tak si je ty trapaci musej uzit. Ze by mely nejakej viditelnej efekt se mi nezda. Nebo je to bohuzel prezitek od komousu, za kterejch si lidi vozili na svoje S1xx mlhovky z nejmenovanych zemi RVHP s dojmem ze jim to bude svitit vic a nevedeli ze si privezli "pouze" mlhovky. Nebo se chteli odlisit. Tudiz pouzivejte si svoje mlhovky, ale jen v mlze (i * vi ze nazev mlhova svetla je od slova MLHA) a kochejte se jak dobre vidite. Ja na vas taky nesvitim dalkovejma, zatim.
Chtěl bych upozornit ty intelektem méně obdařené občany (včetně mnohých příslušníků 5.B), že jezdit jen s mlhovkami a parkovačkami (kdyby šly pustit bez parkovaček, tak by jezdili i bez nich) je kupodivu zakázané. A tento zákaz se mi zdá (také v dnešní době také kupodivu) logický. A to proto, že auto, které svítí jen mlohovkami (se kterými je stejně "prd" vidět) vypadá za šera či deště, že jede mnohem pomaleji a je mnohem dál než ve skutečnosti. Je to tím, že jsou většinou nízko nad zemí (až na Oktávie a podobné výstřelky, které je mají z nepochopitelných důvodů integrované - zřejmě skopci šetří, kde můžou), a tak když člověk vidí světla, tak si řekne, že když jsou níž a menší, tak jsou dál, tak mu tam můžu ještě vjet... A pak také následuje mnohdy, zjednodušeně, "BUM" a "PRÁSK" a "KŘUP" (mimochodem není křup pěkné české slovo?), protože to onen "frajírek" - většinou s tou čepicí, co na ní při výrobě omylem přišili kšilt dozadu a tak výkonným rádiem, že když chce rozsvítit, tak ho musí vypnout - neubrzdí, protože buď nemá ještě dostatečný postřeh a nebo si chce z povinného ručení toho chudáka koupit nový spoiler nebo "laděný" výfuk...
Fakt je, když jedu sám v noci po opuštěné silnici, tak si mlhovkami taky někdy přisvítím, protože docela slušně osvětlují krajnice a nemusím na kopci přepínat z dálkových. Ale na to už jsou opravdu lepší přídavné potkávačky (viz třeba www.piaa.com), ale ty bohužel nemám.
2nasrot: podla slovenskeho cestneho zakona sa hmlovky mozu pouzivat LEN v kombinacii s parkovackami. To len na okraj, aby to Slovaci nebrali doslova.
Vzdycky musite mit neco extra😃)
wawrik> to ze se na slovensku mlhovky muzou pouzivat len s parkovackama je fakt? A co auta u kterych parkovacky za jizdy zapnout nejdou?
no to by mě fakt zajímalo jestli je to pravda, protože když si nějakej magor dá ty modrý parkovačky a zapne mlhovky, přpadá mi to jak kolotoče, jezdící casino, nebo něco takového. A přece mlhovky jsou bez tlumených nanic, ne?
Ja myslim, ze na nic nejsou, alespon OCTAVIE na ne v pohode jezdi. Staci si je seridit tak, aby svitila tam, kde tlumena 😃). BTW beranek: Ten prvni paragraph o tom, ze se obrysova svetla mohou pouzit pri soucasne zapnutych mlhovych svetlech, plati i pro rok 2001 ? BTW1: nemas presnou formulaci pro povinne sviceni ? Byl v tom dost hokej v novinach: obrysova vs. tlumena. diky
Chtel bych podotknout, ze se svicenim mlhovkami a parkovackama to neni az tak jednoznacny, a to ani dneska.Trosku bych korigoval to, co jsem napsal predtim.To ustanoveni je dost blbe napsany a tvari se dvojjace.Totiz na jednu stranu se v nem rika, ze se nesmi jet za snizene viditelnosti s parkovackama, pokud nemas pusteny mlhovky, z cehoz lze a contrario dovodit, ze lze jet s parkovackama a s pustenyma prednima mlhovkama.Na druhou stranu existuje §31 odst.3 vyhl.99/1989, ktery jsem uz citoval a kde se rika, ze se s mlhovkama se smi jet jen za mlhy atd.Policajti by totiz mohli tvrdit, ze ustanoveni §31 odst.3 je ustanovenim specialnim a zaroven vylucujicim pouziti mlhovek ve vsech jinych pripadech(napr. v pripade podle §31 odst.1, ze ktereho lze prave dovodit moznost jet s parkovackama a mlhovkama.)Nejsem si jisty, zda by obstala interpretace, ze §31 odst.1 povoluje jizdu s parkovackama a mlhovkama za snizene a nesnizene viditelnost a ze ustanoveni §31 odst.3 jen zakazuje ostatni neuvedene pripady tj. pripady, kdy se mlhovkami sviti zaroven s tlumenyma a dalkovyma a kdy nejsou obecne dany podminky pro uziti mlhovek.
Od Noveho roku to uz mozne nebude.Pravni uprava se zmenila tak, ze interpretace, o ktere jsem hovoril, uz nebude mozna.Jedine ustanoveni, ktere to ted upravuje, jasne definuje podminky, kdy lze uzit mlhovky, tj. jen za mlhy atd.*Co se tyce sviceni od Noveho roku, resi to jasne §32 odst.3 z.361/2000 Sb:"V období mimo část kalendářního roku, pro kterou je stanoven letní čas podle zvláštního právního předpisu, musí mít vozidlo za jízdy rozsvícena obrysová světla a potkávací světla nebo obrysová světla a světla pro denní svícení, pokud je jimi vybaveno podle zvláštního právního předpisu."Doba, kdy je nutno svitit po cely den, je odvozena od vyhl. o letnim case.Takze v dobe trvani tzv. zimniho casu se musi svitit.Az se nam v breznu 2001 posunou hodinky o hodinu dopredu, skonci povinnost svitit cely den.
to wawrik a beranek: Zapoměli tam ale určitě definovat, co je to mlha, protože podle všeho, co se v této diskuzi můžete dočíst, ji mnoho řidičů neumí rozpoznat. Tak pro jistotu svítí mlhovkama pořád, protože co kdyby byla náhodou mlha a oni si toho nevšimli?
Takže,jestli se tomu chrudimskýmu pekařovi podaří zrušit letní čas,svítíme i v srpnu!

Co to jsou světla pro denní svícení?
Svetla pro denni sviceni jsou asi nejaky vyplod fantazie zakonodarce.Dival jsem se do vyhl.102/95 o schvalovani technicke zpusobilosti, ve ktere by to melo byt a o svetlech pro denni sviceni tam nic neni.
Světla pro denní svícení jsou buď další žárovky v předních světlech nebo další vlákno v normálních žárovkách. Mají menší výkon (cca 20W) a delší životnost, aby vydržely svícení po celý den. Zapnou se automaticky po nastartování motoru a vypnou se tehdy, když zapneš normální světla. Standardní výbavou jsou v severských státech Evropy (první začali myslím Švédi) a nyní již cca 2 roky v Kanadě. Lze je ale použít v jakémkoliv autě vyrobeném po roce cca 1990 v USA nebo dováženém právě do severních států Evropy. P.S. Musíš na to mít speciální konektor v autě, jinak jsou nanic.
2griff: ano, rozoberal som to v inej debate (v inej sieti) vcetne citovania paragrafov. Bohuzial tu nemam zbierku, takze ti to opisat nemozem... (2Kocur: nemas to niekde z Fida odlozene? Pisal som to tebe.)
Nasiel som len doleuvedene, od Misa M.

(A visis mi asi dve hodiny casu. 😉 )

=== Cut ===

41/1984 Z.z.

ő50

(4) Predne svetlomety so svetlami do hmly sa musia dat zapnut alebo vypnut nezavisle od dialkovych a stretavacich svetiel a ich cinnost musi signalizovat v zornom poli vodica kontrolne neprerusovane svetlo zelenej farby. Rozsvietenie zadnych svetiel do hmly smie byt mozne iba ak svietia stretavacie svetla alebo

predne sveta do hmly. Ich cinnost musi signalizovat v zornom poli vodica kontrolne neprerusovane svetlo oranzovej farby. Sucasne so svetlami do hmly musia svietit obrysove svetla a osvetlenie zadnej statnej poznavacej znacky.

ő5a

(3) Pri novych vozidlach dovezenych do Ceskej a Slovenskej Federativnej republiky sa pripustaju tieto odchylky:

g) rozsvietenie prednych a zadněch svetiel do hmly je mozne pri zapnutych obrysovych, stretavacich aj dialkovych svetlach

=== Cut ===
Já si vzpomínám, když jsem jako malej kluk šel se svým tátou po silnici. O s sebo měl vždycky takovou tu baterku-dynamko s plechovou páčkou, na kterou když se mačkalo, tak to svítilo a vydávalo to zvuk, jako autíčko na setrvačník. Bylo to velký, jako větší vajíčko. No a když jelo auto, tak to vytáhl z kapsy a párkrát s tím zavrčel. Když jsem se ho ptal, proč to dělá, tak mi řekl: "Má to nějaký žlutý, moc toho asi nevidí." Tehdy jsem to nepochopil, ale dnes vím, jak užitečný to bylo. Je fakt, že kdyby člověk viděl chodce dřív, tak by kolikrát ztlumil včas, ale někdy se to prostě nestíhá. Ještě, že se teď dělají ty boty s reflexníma proužkama. Ale takový ty strejdové v dlouhým, černým kabátě, je stejně nenosí.
Ja uz jezdim jedine s Octavií PARK+ MLHOVKA smaozřejmě přední !! Dřív jsem jezdil jen do tmy ale teĎ i v noci . A proč ?? NO protože každý kdo má Octavií tak ať si otevře motor a podívá se z druhé strany na světla jsou tam otočné šrouby 2x pro H4 a potom 2x pro H3 Já jsem si doma před garáží za nepřítomnosti otce zkusil k čemu jsou a bylo na to co jsem očekával TÍM SE ZVEDAJÍ A SNIŽUJÍ SKLON SVĚTEL A tak jsem zvedl o dost mlhovky teď svítí skoro jak potkávačky akorát s tím rozdílem že do stejné vzdálenosti . Jednak už to vypadá dokonale a mnozí si myslí že jede supr auto s xenonama.
Hele, nepripada vam, ze aby clovek pochopil, co vam chce rict blbec, tak musite mit IQ alespon 150? 😃)
Ty OCTAVIENE to tě asi musí v noci pekelně bolet ruka, když musíš držet páčku na přepínání potkávací (to u tebe nehrozí) a dálkové, teda jestli to nemáš nějak specielně upravený, a jak točíš volantem, levou rukou křečovitě držíš páčku a pravou řadíš zatáčíš a kdo ví co ještě, možná ti to ještě nedošlo, ale v noci se taky může svítit i dálkovejma.
Tak tos mu nemel rikat. Ted si dalkova seridi tak, aby svitily presne tam, kde ted sviti mlhovky a potkavaci, a bude jak hvezdna jasna.
A to nejdůležitější nikdo na mně za celý 4 týdny ani nebliknul !!!!!! A víte proč jednak důvod je že si myslí že je to xenon a proto i když by je to oslnilo tak mají tento doměnek. A za druhé u Octavie jsou tak dobré mlhovky že jejich konstrukce neoslňuje.
OCTAVIE, octavie, ty seš fakt nepolepšitelnej!
Diplomaticke, ale uvedom si, ze niekomu treba povedat e😜licitne, ze je *.
Nechte Octavii bejt, stejne je to jenom nejaky pako, co lesti tatovi auto a co provokuje a pak ma radost, ze se mu to dari. Nikdo totiz nemuze bejt tak blbej.
klidne si ty mlhovky taky zapnu kdyz jedu sam, ale jakmile uvidim svetla do protivky, tak je samo vypnu !!! a jinak, octavie keca, jen provokuje, aspon mi to tak pripada... chudak.
Já vím, že kecá, ale mám chuť si do něj rejpnout. Jinak s mlhovkama by se mělo zacházet jako s dálkovejma světlama, dojede-li mě někdo ze zadu a já mám mlhovky zapnuté (samozřejmě, že v husté mlze), tak je vypnu, protože svůj účel už dávno splnili, ten za mnou už o mě ví, tak už ho na sebe nepotřebuju upozorňovat.
Ja bych se chtel zeptat, mozna jsem se uz ptal ... Zadni mlhovky jsou povinne. Je vsak povinne jejich pouziti ? Jaka je presna formulace ve vyhlasce ?
§31 odst.1 vyhl.99/1989 - "Řidič nesmí jet s obrysovými světly, nejsou-li současně rozsvícena potkávací nebo dálková světla anebo přední světla do mlhy, je-li jimi vozidlo vybaveno."To pro detail, ze se smi jet s parkovackama a prednima mlhovkama.

§31 odst.3 tamtez:"Přední a zadní světla do mlhy smí řidič užít jen za mlhy, sněžení nebo hustého deště."Takze do 31.12.2000 neni a nebyla povinnost jet s pustenyma mlhovkama
§32 odst.5 z.361/2000 o provozu na pozem. komunikacich:"Přední světla do mlhy smí řidič užít jen za mlhy, sněžení nebo hustého deště. Zadní světla do mlhy musí řidič za mlhy, sněžení nebo hustého deště užít vždy."
Tak jsem to včera schytal. Je pravda, že Octavie má velmi intenzívní světlo jak brzdových, tak i směrových světel. Když za ním člověk chvíli stojí před křižovatkou, tak by si nejradši vzal svářečský brejle. Ovšem jeden blikač mě včera ublikal k smrti. Byla to KIA s pardubickou značkou 47-57. Tenhle člověk si dal do zadních bílejch blinkrů bílý žárovky. Bylo to skoro jak u foťáka. Tady už zůstává rozum stát.
tak bili žárovky v čirých světlech....to je na přezdržku. doslova
Zdá se, že všichni víme, o co jde. S mlhovkami bez mlhy jezdí blbci (se zadní mlhovkou bez mlhy totální 😉, jiné to ale nebude. Tedy navrhuji trpělivou výchovu - osmažit dálkovým světlem, na světlech nebo u závor osobní domluva. Takylze spoléhat, že se časem najde jiná móda.
už to tak řeším ... 😊)
Možná by taky chtělo, aby se o to starali floydi a ne aby si stoupli někam za roh do tepla a měřili rychlost na rovném úseku dálnice...
zpusob ktery pouzivam ja, kdyz na me nekdo sviti mlhovkama z protismeru, jsou dalkove do ksichtu a nebo zadni mlh. prede mnou to same do zrcatek. A co nejvic zvednout svetla. jsou to magori.kdyz je nekdo za mnou, tak mu zablikam vsim cim jde. *. takove... radoby "ridice" nakopat. at si ty mlhovky rozsviti... taky si je rozsvitim kdyz jedu v noci domu z jeseniku na rejviz... (serpentynky, 12 km hory !! jupi, krasa...) ale tam moc aut nejezdi a kdyz tak to zhasnu. lip vidim. nebo taky na prejezdech nebo krizovatkach... existuje prece rucni brzda. Mlhovky ve meste, to je napresdrzku. na svetlech... a jeste k tomu brzdy a treti brzdovka... no sqele. ale o tom uz se tady mockrat mluvilo... jenze to za to stoji znova to napsat, protoze lidska blbost nezna mezi.
Což o to, brzdovky u starších aut tolik nepálejí (narozdíl od vybledlých mlhovek starších oktávek či nových "neonových" - jak tvrdí VW). Dost nepříjemné jsou přední i zadní mlhovky v hustém dešti, ačkoli je to dokonce ve vyhlášce...
Dnes večer jsem jel z Brna do Zlína (domů) a každý desátý svítil i mlhovkama. Všechny jsem osolil dálkovýma, ale nevím, jestli to pomohlo. Asi se jenom divili, co dělám. Spousta lidí (dle mých odhadů 75😖 jsou omezení né-li přímo hloupí. Většinou je to otázka IQ, ne však vždy.
V pripade tech mladej je to jasny. Voni jsou prece nekdo a kazdej by to mel vedet.
ja bych to za ty mlhovky liskal !!! ja uz fakt nevim, co by proti tomu pomohlo. snad neco jako svetelna reklama na strechu ve zneni... "blikam na vas proto, ze mate rozsvicene mlhovky, magori" (ale to by se muselo nekdy dat prepnout na "blikam na vas, protoze je tam radar" 😃 ) ale takhle bych se mohl ublikat ! no je to des !!
Dnes jsem na jednoho takového blikal a on se plácal přes čelo. Asi nějaký nový posuňek ve smyslu "já vím že jsem blb, ale nic s tím nenadělám". Je to fakt hrůza. Mít Hummera, tak bych řešení měl...
No ja proti prednim mlhovkam nic nemam ,projede a je klid ale ty magori co stale sviti zadnima bych jim * skopal, jet zanim (hlavne v noci) je zatrest.Kromne tech mlhovek nesnasim auta co maji vysoko ulozene svetla nevim ktery magor schvalil pouzivani takovych vozidel na nasich silnicich.
CO SE DIVITE ?!? Vite jak dobre takove auto vypada ? To neni jen obycejna Octavyje, ale Octavyje s mlhovkama. Jsem si je seridil tak, aby svitily jak potkavaci, je to bomba, vypada to jako bych mel xenony.
tak s tim uz tady byl octavie. magori..
ALE uplne nejlip vypada moje OCTAVYJE ted, protoze jsem si dal zadni mlhovku presne doprostred spodku auta a kdyz ted jedu v noci, tak to vypada jako bych svitil xenonama a vznasel se na cervenem polstari. FAKT BOMBA !!!!!! Udelejte si to taky !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
mfilipe, já myslel, že máš Tipo.
prof: no to jsi teda ***, Tipo! Mfilip má přece Fiat Brava, ten Ti dá na kokos. Jinak s těma mlhovkama je to fakt k posrání. Nejhorší je, že 90% lidí, který osolíš dálkovejma to ani nepochopí, že svítíš kvůli mlhovkám. Některý možná začnou hledat radar.
Hmm, tak snad u mfilipa nepropadnu. To je mi teda moc líto😄. Když se tu tak debatuje, jak na ty mlhovkáče, zkusil jsem poslat žádost o založení novýho tématu, který by to mohlo řešit: Způsob dorozumívání na silnici. Pokud byste do něj měli svý poznatky, tak si je šetřete, aby to nebylo hned mrtvý. Těch fíglů je celá řada, tak uvidíme.
Ja se pridavam k nazoru, ze auto s tema mlhovkama vypada o dost lip. Navic k tomu dorozumivani, s tema mlhovkama jezdej vetsinou solidni strelci, takze kdyz vzadu vidim ty 4 blizici se oci, radsi unhu. Podle toho taky svitim i ja. Kdyz jedu pomalu, jedu bez mlhovek. Podivejte se treba na sanitky transportery. Nikdy bez tech mlhovek nejedou. K tomu blikani. Kdyz na nekoho blikas ze sviti mlhovkama, tak pridej, at ho uz mines a neblikej na nej. Tenhle signal vazne znamena naky nebezpeci, vcetne radaru a ne ze panu ridicovi vadi mlhovky. Sem pro
Ci bliknem dialkovymi, alebo hmlovkami (prednymi, zadnou), este _nikdy_ ziadny magor nepochopil, co od neho chcem. Preto uz na nich serem, hoci vovnutri ma ide rozdrapit. Je fakt, ako tu niekto trefne poznamenal, ludia su blbi a vacsinou ani nevedia, ze mimo ich auta je tiez nejaky svet ...

Este poznamku k upozornovaniu blikanim na radar. To je predsa hovadina, nerobte to. Upozornovat sa ma na _skutocne_ nebezpecenstvo, i.g. havariou/prekazkou za horizontom/zakrutou ... Kto chce jazdit rychlo, ma byt o to pozornejsi a poriadne si vsimat situaciu vonku. Kto to nezvlada, ma jazdit pomaly => ziadne upozornovanie na radar netreba. Ak ta capnu, urobil si chybu a zaplatis za nu. To je predsa korektne.

Teda, rozhodne je to prijatelnejsie, nez v lavom pruhu skocit na brzdu.
Pokud chcete upozornovat, zkuste rozsvitit predni mlhovky a ZAROVEN dalkovy. Jen na chvili, pak zase zhasnout nejdriv dalkovy, pak mlhovky. I *** si pak vsimne toho rozdilu. Uz se mi asi 10x stalo, ze po tomto manevru dotycny opravdu zhasl mlhovky a jeste bliknul blinkrama, jako omluvu. Nekdo to dela schvalne a ten pak nezhasne, nekdo ale proste zapomene (treba mlha pomine, nebo tak...)
To nemusi vzdy fungovat. Ja mam v A4 elektriku spravenu tak, ze ak zapnem dialkove, tak predne hmlovky zhasnu.
No jo, tak to je pak problem. To ja ve felde nemam. 😃
A mas hmlovky original od vyroby, alebo si si ich dorabal sam?
Mam mlhovky original od Skodovky, proc? To se da nejak naprogramovat? Hele, to je zajimavy, ty se dokazes nabourat do palubniho pocitace??
Si nejak uplne pletes pojmy. Co ma spolecneho palubni pocitac s mlhovkama ? Jestli myslis ridici jednotku v aute, tak ta ma ve Felicii dost prace s motorem, a ne aby se ji dala programovat logika osvetleni auta.
A palubni pocitac je tedy podle tebe co??
Mnoooo. Do palubneho pocitaca som sa ani nesnazil naburat. Myslim, ze to tak je spravene original od vyroby. Ale nikdy som sa nezamyslel nad tym, preco to tak je. Neviete niekto, akym sposobom to maju riesene ine auta, v ktorych su hmlovky od vyroby.

Inak jeden z moznych dovodov, preco je to tak spravene moze byt to, ze nakolko mam hmlovky integrovane do hlavnych svetlometov, tak kvoli chladeniu resp. prehrievaniu.
Tak to fakt nevim, proc to tak je. Ale je to spis specialita Audi. U jinych aut jsem to nevidel. Mozna jim pripada, ze vsechno dohromady by moc oslnovalo. Nevim...
Takhle to měli už i Favoriti. Nevim jestli to tam je pořád, ale bylo to i ve vyhlášce - s dálkáčema nesměj současně svítit přední mlhovky...
Teraz to uz vo vyhlaske neni?
To je to co nevim...😄
Palubni pocitac je externi zarizeni, ktere pouze poskytuje informace = nic neridi, nic neovlivnuje, nic nenastavuje. Informuje o spotrebe, dojezdu, palivu, teplote, atd. Takhle je chapan pojem palubni pocitac ve tve felde. To cos myslel je ridici jednotka, ktera ma ve Felde na starost jen spravny chod motoru. Ovladani mlhovek na felde je pouze vypinacem pres rele. Logika je zajistovana mechanicky vypinaci.
Ty myslis tu vecicku, ktera tam pise vsechna ta cisilka, ne? Ale kde ta vecicka ta cisilka bere? Ja se domnivam, ze prave z palubniho pocitace... ta vecicka je jen pridavne vystupni zarizeni onoho pocitace. Nebo ne??
Ti furt rikam, ze ta vecicka je palubni pocitac a to odkud to bere je RJ. Z ridici jednotky bere tusim jen pocet vstriku. Udaj o mnozstvi PHM v nadrzi a aktualni rychlosti se neberou z RJ, ale bere si je ta vecicka sama z palubnich ukazatelu. Neni to z moji hlavy.
Je to přesně tak, jak říká mfilip. Mám to ve Feldě a za tu cenu se to vyplatí. Pouze čidlo teploty mé+dalších dvou Feld po 2-3 letech odešlo.
S palubnim pocitacem tady uz padly logicky informace. Ridici jednotka ridi vstrikovani motoru a nikdy se ji nerika palubni pocitac. Pouze ji asi jak uz bylo receno podava info o vstricich.

To: login: Uklidni se s tema magorama a uz vubec nezkousej na nekoho najizdet ty neurotiku. Koukej si na svou pulku pred sebe a starej se taky o sebe.Mlhovky svitej nizko a maj jenom podsvitit mlhu. Jestli mas svuj oblicej par cm nar zemi, tak nevim. Navic mlhovky vidis v protismeru chvili a v zrcatku si muzes dat preklopeni na sklo. Pokud nemas nakou skodovku. K tomu vyjadrovani, tvoji MAGORI a pod. taky zrovna nezari inteligenci, tim min najizdeni na auta. Moh bys taky narazit na jinyho magora nez ses ty a ten by ti to asi s nakym 300k bavorem vysvetlil. Tak nemachruj a radsi se ovladej. Navic sou casto ty predni mlhovky serizeny aby svitily min, pokud s nima nekdo sviti permanentne. CAU, muzes ukazat schopnost vyjadrovani bez MAGORU.
DD> Login s "magorama" mluví bohužel i za mně. Většina mlhovek svítí jasněji než normální potkávačky a tudíž v noci protijedoucí šoféry víc unavuje. Vyhláška hovoří jasně i když za hustého deště ani tak nejsou potřeba. O zbytečně svítících zadních mlhovkách ani nemluvě. Většina předních mlhovek navíc postrádá výraznější optiku, takže svítí všude, nejen pod mlhu. Možná, že teď se mi zdá označení MAGOŘI silné, až ale v noci potkám pár mlhovkářů nereflektujících na upozornění, že moc svítí, bude se mi pro změnu zdát velmi velmi mírné.
Jezis vy to resite. V noci moc s mlhovkama lidi nejezdej, protoze vubec moc nejezdej. Ale at nema silacky reci o vyjadrovani, kdyz sam pise jak dlazdic.
No tak na ně zablikej taky mlhovkama, třeba je to napadne...
Já na mlhovkáře dálkovýma neblikám, já na ně souvisle svítím. Tím pádem riziko záměny signálu odpadá.
Chovám se úplně stejně jako Hufnágl. Praxe jasně ukázala, že kdo svítí mlhovkami, nechápe, navíc se za žádnou cenu nechce vzdát svého svícení, jelikož je přesvědčen, že je králem silnic.
Dale je vhodne zlehka najet do protismeru a na urovni mlhovkare zartoubit. Mlhovkare za sebou zasadne blokovat, ve meste jet tak 40ti kilometrovou rychlosti po prostredku s rozsvicenou zadni mlhovkou a po predjeli ho honit s dalkovyma. 😄

BTW: Vsimli jste si, ze lidi co sviti mlhovkama se vetsinou neumi ani vyjadrit pisemnou formou? Ono na ne popravdu nema smysl blikat - je to jenom takoveto oko za oko..., coz je samozrejme spravne.
hosi, hosi, jste tu prilis kratce, abyste pochopili logina.
Už se s těma mlhovkama jděte vycpat. Jejich název ale i účel je odvozen od slova MLHA, tak si s nima sviťte v MLZE. To pochopí snad každý i podprůměrně inteligentní jedinec. Jestli to nechápete nebo děláte, že to nevíte , pak já dělám, že nevím, že se nemá svítit na ostatní dálkovejma. Je to stejně dementní, jenže na hrubý pytel hrubou záplatu. Ně že bych byl vyloženě oslněn, ale koukání do těch vašich bodovek (specielně u Feldy apod.) mě po delší dobu jízdy unavuje. Tak si alespoň přisvítím dálkovejma, abych přes vás viděl ...😊))
... jo a naprosto nejlepší e😜erti jsou s obrysovkama + mlhovky, a to i ve tmě. Začíná to jít zase do módy. Policajti by jim ty přední světla měli místo pokuty vykopnout, když je nepotřebujou.
to ruprecht: Policajti by mali castejsie sledovat americke filmy, aby zistili ze tam sa to naozaj tak robi, ze policajti niekomu rozkopu svetla na aute 😄
ruprecht> Toto téma je o blbech co pořád svítí mlhovkama i když není proč, takže klid.

Jinak, s těma bodovkama u Feldy máš naprostou pravdu. Přitom u Octavie svítí projektory dobře a nikoho neoslňují.

DD> Ale jezděj. Jde vidět, že ty nejezdíš, když oni jezdí a my taky jezdíme.
A jak se tedy rika pocitaci (nebo pocitacum) ktery ridej vsechny drobnosti v aute?? Napriklad ABS, cyklovace steracu, vyhodnoceni prikazu "if svitisvetla==TRUE && motorbezi==FALSE zapipej" apod. Jsou to jednoduche pocitace, nebo ne? Slo mi o to, jestli to nekdo umite hacknout. Takze : umite???
No nevim, nevim s tym hackovanim. Zkus tam dat w98 pro "vyssi vykon, vetsi spolehlivost a radu novych nastroju na usnadneni prace". Akorat se ti na palubovce kazdou chvili objevi death blue screen.
Hacknout jde prece cokoliv,nejenom W98 😃))
Proč se se svými draze připlacenými mlhovkami nepochlubit ? Prosím vás a jak je lépe předvést než celodeením svícením ? Búúú bééé moje filcka néni žááádnej šrot , je Kára !
Tak to s tebou jenom plne souhlasim.Mam taky felicii a to auto s mlhovkama vypada dosti akcne.Navic kdyz se k tomu pridaji ty spojlery,neni o cem mluvit.Urcite mlhovky zapnout
Chlapi, je to paráda. Nebýt Vás tak nemám koho oslňovat , *.
Akčně jako z akčního filmu?
Cabadaj, iMike> Ne že bych měl něco proti Feliciím, ale mlhovky jim svítí proklatě do očí. Když padne mlha hustá, že by se dala krájet, tak prosím sviťte, ale když je čistá noc, tak je to prasárna. Proto se na mě nezlobte, že celou dobu, co pojedete proti mně s rozsvícenýma mlhovkama, Vám budu pálit do očí dálkovýma 2x100W. Užíjte si To! 😄
Boha lidi to byl jen vtip , filcku nemám a dejžto Pánbůh , abych nebyl nikdy ve své slibné budoucnosti nucen si toto vozidlo z důvodu nemožnosti dosáhnout těch správných příjmů pořizovat ! Ten příspěvek byl proti "filckařům" s mlhovkami. Mimochodem psychologické profily majitelů těchto aut by leckdy stály za úvahu , viz nablýskané modely Sport line... konec jednoho takovéhoˇ"šéfíka" jsem dobře popsal v rubrice "zvířátka".
Zajímavý by mohl být i Cabadajův psychologický profil.
U mne by stačilo rýpnout párkrát krumpáčem do hromádky mozkových buněk a vše by bylo jasné.
Cabadaj> Tak se omlouvám za namířené invektiva. Já podezření, že je to bouda měl, ale nemohl jsem si pomoct a napsal jsem, co jsem v té chvíli cítil.
Nazdar, člověče,

máme spoustu společných názorů, stálo by za to vyměnit sem tam nějaký mail.... Ozvi se na arnef@seznam.cz, budeš-li mít chuť a náladu....
Tak jsem dnes viděl nablýskanou A8 , jak se * Patočkovou asi 130 km/h , xenóny i mlhovky zapnuté...na místě řidiče jakýsi kravaťák. Že ale svítil ! Navrhovatel celozimního celodenního svícení by z něj měl radost...my ostatní nevíme , zda čumět do světel nebo závidět vozidlo 😊
Páni, problém vodičov svietiacich hmlovkami vtedy ked nie je hmla ste rozobrali podrobne. Ale podstatne nebezpečnejší vodiči sú tí, ktorí aj za zníženej viditelnosti nesvietia vôbec. Títo priamo ohrozujú bezpečnosť cestnej premávky, pretože pri predbiehaní si ich v protismere vôbec nemusite všimnúť respektíve ťažšie odhadnete ich rýchlosť, ktorou sa približujú . Osobne by som takych ***ov nakopal do * a zobral im papiere aspon na rok, aby mali čas o tom premýšlať.
Osobne si myslim, ze niekoho nakopat alebo zobrat mu vodicak je sice pekne ale asi by im to nepomohlo. Co by pomohlo je taka pekna 5000 korunova pokuta 😄 dostat to taky mladenec vo felde 3 - 4 x za mesiac asi by uz nemal ani tie hmlovky. Suhlasim s nazorom, ze neosvetlene vozidlo za sera (ci dokonca za tmy) je nebezpecnejsie ako vysvietene cez den. Je mi jasne, ze na tych skodovkach (ale teraz su to castejsie lady) co niekedy stretnem na ceste nie je mozne zapnut svetla, pretoze svetlo je vlnenie a to by rozvlnilo auto takze prosim vsetkych takychto vodicov aby jazdili za bieleho dna aby to do tej svojej rodnej obce stihli, ved predsa ked idu 60kmh v lavom pruhu tak presne o to sa urcite snazia.
nechci vyvolavat duchy a jsem rad ze to zatim funguje tak jak to funguje ( malo policajtu ), ale tyhlety veci by 100% odstranil prima zainteresovanost policistu na pokutach. Dnes jdou penize vybrane na pokutach do bezedne kasy ministerstva a kdyby sly tyto penize policii, mela by vetsi zajem a motivovalo by ji to byt neustale na silnicich a delat poradek ( ne buzeraci ).
Dovedeš si představit poldy, kdyby měli profit na pokutách, na to radši ani nemyslím, už teď jsou oprsklý až běda. Vybírají pokuty všude, jen ne tam kde maj.
... už vidím tu vesnici, cedule OBEC, tři baráky, nikde nikdo, za cedulí radar, jedeš 65km/h, 😃)))) zbytek si domysli
Ja si myslim, ze by to zase nebyl tak spatny napad - polovina policajtum jako takovym a polovina konkretnimu policajtovy. Nejlepsi by bylo policajty udelat jako eserocko na vybirani pokut a pak stavet proti policii domobrany. 😄 Policie je zlocinecka organizace urcena k zastrasovani slusnych obcanu, kdo to nechape, at spi dal.

Pokuty navic vubec nic neresi. Jedina moznost je bodovy system, ale ne v Ceske republice. Nepreju vam vedet, co za luzu o nas rozhoduje. Rozumej - Jsi tak neprijatelna (pripadne zaslouzila, ale stara) svine a *, ze nemuzes delat dokonce ani policajta? Tak te posleme delat urednika napr. na odebirani RP. Stejna verbez jsou i soudci, takze nejake odvolavani k soudu... Muzu rozebrat bliz (jak urady, tak soudy), ale skoda slov. Nejaky ten cas tu proste jeste bude bordel, bohuzel se zatim ani nic moc k lepsimu nemeni.
Nebylo by lepší spíš jezdit s autem podle pravidel, s rozsvícenejma světlama tak, jak se to má a mít auto v pořádku? Za co by nám poldové pak mohli napařit flastr. Tak za prošlý datum u lékárničky😄 to mě dostali. Nevěřili byste, jak vítězoslavnej výraz na tváři měl ten policajt, kterej už myslel, že opravdu nic nenajde. No nedalo se nic dělat, odjel jsem potupně, jako ten nejnicotnější pozemskej červ 😒(
Pak se vás spoluobčané ptám - proč platit daně , pojištění , koncesionářské poplatky , když se do nás prostřednictvím takových fízlů stát s..e ? Proč tedy raději nedělat miliónová šmé , klonovat Koženýho napětkrát ? Prošlá lékárnička...co je tam prošlé , obvazy , zetlelé , rozteklé ? Náplasti nelepící , takže by krvácejícímu nezastavuly rány ?
Ano, ano! O to mafii (v sirsim slova smyslu - komunisticka nomenklatura, byvala KGB, StB, atd.) jde. A u nas se jim to primo skvele podarilo. Vyvolat chaos, bordel a beznadej. Atomizovat spolecnost, aby se nemohla branit a oni si mohli delat co chteji. Za deset let se tu neudelalo vubec nic dobreho. Co je pozitivni, vzniklo spis jenom jako vedlejsi produkt nebo nahoda, pripadne to bylo nevyhnutelne.

A ted se ma kvuli dalsi dezorientaci lidi, zalozit jeste dalsi agentura StB (ci KGB?), pardon, nova politicka strana. Ja bych blil nebo spis brecel. Pred temi * proste neni uniku. Nikdy tu nebude zadna demokracie ani svoboda a jak to tak vypada, tak brzo ani nebude kam utect. Alespon, ze v te Americe komunisti nevyhrali. Ale skoda slov.

Zakony je prave treba dodrzovat, dane platit..., protoze ono je to tak vymysleno - aby nesly dodrzovat, a kazdy si pripadal taky jako zlocinec a spolupachatel mnohem vetsich lumparen. (Co kecas, ze nekdo okrada stat, vzdyt jsi prece taky zlodej!) Dodrzovani zakonu by byla totiz ta nejvetsi mozna forma protestu, jaka se da v soucasnosti vymyslet.

Zkuste se nad tim zamyslet - mit vsechno v poradku a dodrzovat vse, co se tyce treba toho auta a jezdeni. Policie by byla uplne na *. Lidi by se zacali ptat - na co tu stojite s radarem? Proc tu zastavujete auta? Vzdyt mame vsichni vsechno v poradku - jdete radsi posbirat papiry okolo popelnic at jste alespon k necemu. Vedlo by to k tomu, ze by lide prisli na to, ze si vetsinu veci mohou udelat sami a zadnou vladu, radnici, strany, ap. k tomu skoro (at nevypadam jako komous, pardon, jako anarchista 😄 nepotrebuji.
Bravo!To byla dlouha rec!Je mi to moc lito, ale nezbyva mi nez souhlasit.
Mimochodem, kdyz tu nekdo nakous ty lekarny. Jak se to da urcit u lekarny, ktera nema nikde zadny datum?
musi mit datum.
A kdyz nema, tak je datum na obvazu, naplasti, atd. Ani v nove lekarne nesmi byt stary obvaz.
Lekarnicka datum nema, ale napr. obvazy maji datum e😜irace 2 nebo 3 roky.Jinak podrobnosti jako obvykle na [odkaz]
Dobrá zpráva. Protijedoucí * s mlhovkama reagují na 2x100W o poznání dříve a lépe. Doporučuji. Škoda, že se nedají koupit 160W... Nebo laserové dělo 😄
to bych se moc divil, u nas ti pitomci reaguji na me probliknuti 2 x 100W u dalkovych trvalym zapnutim dalkovych svetel.
tez mam 100/80W modre, no priznam se ze sem cekal ze na me bude na ty potkavacky kdekdo blikat a ze je budu muset dat pryc,ale pohoda, nikdy to nikomu nevadilo az na jednoho podivneho pana v oktavce,jel jsem za nim, zastavil, a pak mi rozl dalkovky do zad... tak jsem mu proste ujel.. no dojel me na krizovatce, stahl okno a byl neslusny... kdybych nestal prvni tak jsem mu asi rozbil hubu volovi slepemu... no ale k tem 100W - je to opravdu skvela vec na mlhovkare, i kdyz taky roznou dalkovky, ja porad vidim a oni ne... 😄) je to sice hnus nekomu svitit do xichtu ale kdyz ani opakovane bliknuti a to mlhovkama aby vedeli proc blikam..nepomuze...
Voni ti chtej sdelit, ze sou ***i a ze nechapou, proc blikas, kdyz nesvitej dalkovejma. To, ze svitej mlhovkama a ostatni to sere, pri svy blbosti nevedej.
to ja vym, prispevek byl ironicky.