Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu
Zpět na článek

74 komentářů

Vážení zajímalo by mě proč při známé kvalitě japonských aut dává stále taková většina lidí přednost evropským.Stále asi platí ta iluze,že na ně náhradní díly vyjdou levněji.Ale dost často se kupují častěji,že?Takže efekt ušetřit je vlastně veškerý žádný.Tím tedy nechci zatracovat všechna evropská auta.
No že vyjdou levněji je pravda, že vydrží dýl japonci taky, i když ne všichni a ne všichni evropani sou špatný.

Imho spotřebák budeš kupovat na všechno, takže bych se zaměřil na to a u dobrého auta se nic moc dalšího měnit nemusí...
Ahoj, mel jsem japonce - Nissana Almeru - tedy japonce vyrobeneho ve Francii. Byl to kram, na vsem se snazili usetrit. Napriklad nemela pricny stabilizator, nemela pozinkovanou karoserii, lakovana byla jen na viditelnych mistech zbytek jen zakladovka. Nakonec jsem to musel prodat, protoze to po 75 000 zralo olej a rezly zadni dvere. Rok vyroby to byl 2004. Nechce se mi tady ani vyjmenovavat vsechny zavady, ktere tam byly. Jedine pozitivum tohoto auta byl motor - tedy do doby nez jsem zjistil ze papa olej - 1l na 7000 km. A to se rika, jak sou "pry" spolehliva. U Toyoty to je asi jinak, ale tu neznam. Japonce uz nikdy vice.

Co se tyce servisu - ceny stejne jako u Skodovky.
....kupodivu "Nisánci" mne nikdy nelákali, ale jejich náchylnost ke rzi je pověstná, zvláště starší typy rezly všude (kamarád měl také slušně zrezlého Nissana, ale motoricky a co se týká elektroniky naprosto OK), pak je tu problém, že mnohá jap. auta - na našem trhu - už nejsou Made in Japan, ale "smolej" to ve Francii, v Anglii...

Já nemám žádné mladíky, Galant je z roku 1990, ale najít na tomto dědečkovi Micáčkovi rez je problém, to auto jako by nerezlo ! Najeto přes 300tis. km.

Ano, asi si natrefil skutečně na krám...ale že japonci stále stojí na špičce ve spolehlivosti je fakt, i když si poslední dobou malilinko pohoršili, kazí jim to snad Porsche a ještě asi nějací němčouři...ale věřím, že kdyby jsi měl Hondu, Mazdu, Mitsubishi nebo Toyotu mluvil by jsi určitě jinak...na víc další můj kamarád má Almeru, kupoval ji jako fungl novou, (vydělal si na ni jako voják z povolání v Jugošce >😒] ) , a říkal, že jediné, co dolejvá, je benzín, jinak je auťák jako novej a už to taky není mladík-ten auťák...prostě, jedna vlaštovka jaro nedělá 😄
Josef Heblák - jo mel jsem smulu na kus asi. Jeden znamy ji ma dodnes, kupoval ji o 4 mesice driv a krome vypalenych svetel nemel zadny problem.
Bohužel Nissan byl cca v roce 2000 v podstatě koupen Renaultem. Nissanu to na kvalitě prospělo asi tolik, kolik Volvu prospělo spojení s Fordem. Nissan už asi nelze považovat za Japonce, bohužel asi ani za Japonce vyráběného v Evropě.

Zbývá snad jen Toyota (+lexus), Subaru, Suzuki, Mitsubishi.
Saab
to Marki: to že se prodávají evropská auta je dáno tím, že lidi auta vybírají podle různých kritérií, nejen podle spolehlivosti.

to shi: zapomněls na Hondu 😉 😄
No já mám teď objednanou novou Mitsu L200, takže doufám, že něco vydrží a dílů nebude potřeba. Dřív se říkalo Japonec až na konec, ale dnes podle toho, co vidím u známých, tak to vypadá, "foršprung durch technííík" a "folksfágen" mají v oblibě dojíždění do servisů dost často. Kolega si pořídil, trošku pod tlakem svého domácího dvounohého mazlíka Medvídka Cééé, aby drahá měla v čem ukazovat, jak je skutečně drahá a teď si nemůže "vynachválit" kvalitu tohoto Stuttgartského boha, který má zálibu v elektronických výpadcích - asi byl na školení u ČEZu :roll:
S tím se setkal asi každej, hlubokou "logiku" to nemá, to je jako skutečnost, že v bazarech vedou Filcky, Fábky, Octávky před zahraničními vozy stejného data výroby, mnohdy-často levnějšími, lépe vybavenými i kvalitnějšími.... a jejich noví majitelé (škodovčiček) jsou prostě přesvědčeni, že kupují domácí auto >😁 , takže na to bude zaručeně nejlevnější servis, náhr. díly a pod., přitom to není už dávno pravda, ale těm lidem to nevysvětlíš.....

Když jsem koupil Galanta a pak i Civica, tak na mne taky část rodiny koukala jak na blázna :shock: ...ale už si zvykli >😁

Lidi se bojí exotiky, něčeho "jiného"...to by Ti mohli říci nejen majitelé jap. aut ale i amerických, přitom o těch autech zpravidla nic neví a tedy ani neví, čeho se konkrétně bojí...znají jen něco z doslechu, z časopisů...

Argument, že jsou na ně extrémně drahé díly, problémový servis a pod. už dávno není pravdivý.....

Já vím o japanech svý (vyhovuje mi jejich fylozofie, nejsem automechanik, jen spokojený uživatel) a asi jim zůstanu doživotně věrný, ale nemá cenu je někomu nutit......
nuz ja by som urcite nedaval do jednej kategorie napr. nemecke a francuzke auta a odbyl to oznacenim Europan...
Ako uz spomenul SHI, Nissan tvori jeden financny balik spolu s Renaultom. (Nie je to sice tak, ze by bol Nissan kupeny Renaultom, pretoze Nissan celosvetovo predstavuje v ramci koncernu vacsinu, ale vykonny riaditel sedi v Renaulte) Kazopadne kritika adresovana Nissanu je plne pochopitelna. To málo, co sa z Nissanu predava na europskych trhoch je vyrobene vo Francuzsku, co velky punc serioznosti na auta nelepi....Staci sa pozriet na testy spolahlivosti Meganu a Laguny, ktore "vitazne" obsadili posledne priecky. Nissan predavany v USA, alebo JP a v minulosti tiez v europe je uplne ina kava. Nissan Almera je plne eur. auto a Mikalekove skusenosti s nevalnou kvalitou to len dokresluju.
Saab: Honda :😉 :😉 :😉 :roll:

626: Ano na venek to vždy bylo prezentováno jako spojení sil Renaultu a Nissanu, ale v praxi to bylo tak, že francoužští manažeři přímo v Japonsku začali propopouštět pracovníky. V Japonsku z toho tehdy bylo hezké pozdvižení. Nevím o tom, že by ve stejné době Japonští manažeři nastouili do Renaultu a vyházeli oddělení kvality nebo sekali hlavy lidem z konstrukce >😁 .

Moje interpretace i na dále bude taková, že Renault ovládl Nissan - bez ohled na to jak to koncern R&N prezentuje.
janodespota
To je pravda, posledny dobry nissan - primera P11
a je nutne rozliovat zda se jedna o auto vyrobene v Japonsku, auto jen smontovane mimo Japnsko a nakonec auto vyrobene vcetne dilu mimo Japonsko.

Na kvalitu v pripade prvni verze evropske automobilky nemaji a jsou tak na urovni druhe ale spise posledni moznóstyi uvedene vyse
Myslim, ze sa Renault nesnazi nejako zakryt, ze ovlada Nissan. Staci si pozriet vyrocnu(e) spravu(y) Renaultu a kto vie citat, pochopi kto komu rozkazuje😄

V kazdom pripade, Renault ziskal dobre sestvalce a Nissan diesle.
1l na 7000 km nie je vysoka spotreba oleja ale uplna normalka ba este by som povedal ze nizka majitelia niektorych oplov by ti vedeli rozpravat co je to spotreba oleja
Od roku 1999 do 2006 jsem měl Ford Focuse s pověstným motorem 1,8 TDDi a musím říct, že kromě běžných investic (brzd. desky, 2x ložisko, kostice) nebyl absolutně žádný problém!!! Teď mám Mazdu 6 Wagon 1,8i (9/2003) a zatím super!!! Asi lze těžko globalizovat, je to individuální. Ale japonci mi nějak přirostli k srdci (i designem)... 😄
... Asi lze těžko globalizovat, je to individuální...

Urcite na tom neco bude. Mam druhyho Renaulta (predtim R19, ted MeganeII) a ani s jednim dosud nebyl zadny vetsi problem.
626: No, tos mě docela pobavil. Nedávno v jedné diskuzi ste se tady rozohňovali, jak vůbec nezáleží na tom, kde je auto vyrobený (v rámci Evropy), ale kdo ho koncipoval. Nevím, jak ho ovlivní to, estli je vyrobený ve Francii, ve Španělsku, v Německu, ... Tu tvoji teorii nějak nabourává to, že ve Francii se například vyrábí i Toyota Yaris, kerá ve většině testů vychází jako nejspolehlivější auto (nebo jedno z nich). 😉

Jinak Renault samozřejmě de facto Nissan koupil. Bylo to prezentováno jako aliance se současnou výměnou akcií, ale jelikož měl renault daleko vyšší tržní kapitalizaci, "nakoupil" většinu Nissanu (kontrolní podíl), kdežto Nissan jen zanedbatelnou část Renaultu. To, že pak Renault do Nissanu ihned nasadil svý lidi, je pochopitelný, pač Nissan tenkrát byl docela ve sračk..
odpust... ale to te musim politovat...

a vubec... co jsou renaulti zac stejne vsichni vedi... Renault je aspon ferova firma a da si do znaku co jsou zac... (a ze to neni brouseny diamant vedi vsichni rovnez...) !!! :roll:
jasne ze to nerika ze by sla se spolehlivosti dolu ale je videt ze nejen toyota je tak super spolehliva...
to Ferin: az sa chces skutocne pobavit skus si niekdy precitat o vyrobnych systemoch v automotive industry, napr. TPS. Mozno by si zistil, ze nejde ani tak o krajinu, kde sa dotycna kara vyraba, ale skor filozofiu, ktora riadi vsetky procesy vyroby od vyvoja, konstrukciu, kvalitu, montaz, logistiku, atd... Urcite by si sa rad podival na toleracne limity a nulove odchylky, ktore jap. automobilky vyzaduju od ich dodavatelskej zakladne. Nastroje ako Kanban, Kaizen, Jidoka, Pokayoke, Genchi Genbutsu, Lean 6sigma, atd.. ktore mimochodom pouziva cely automobilovy svet na dosiahnutie svojho "blaha" (a mimochodom aj Skoda auto) urcite nezneju Nemecky, alebo Francuzsky. Je treba zazit vyrobu na jednej linke pre japoncov a na druhej napr. pre francuzov. Skus si tipnut, z ktorej su diely kazdu chvilu podrobovane najprisnejsim analyzam a meraniu.... O neporovnatelne efektivnejsej produktivite prace v JP automobilkach (nech su i v europe, azii, kdekolvek) oproti Eur. by sa dalo popisat tiez par riadkov...
japonec je kvalita... nekomu se sice nelibi vzhled atd. ale sou to vseobecne spolehlivejsi auta...
jestli je to Janponec, Nemec, nebo cokoliv je jedno. Me se pod rukama rozpadlo zatim vsecko 😁
no ale jak vidim tak mas hyundai. a to tedy podle vseho neni japonec nebo jo ? 😊
skejpa: Neni to japonec, ale to je uplne jedno... Nicmene se mi rozsypalo i kazde jizdni kolo, ktere jsem mel... To by musel byt nejaky zazrak, aby to jezdilo bez problemu >😁

Ten Hyundai celkem slouzi slusne, akorat se mnou vyjebal ten, co miho prodal 😐 ..jinak do toho liju jenom benzin
DoubleSix
to Ferin: az sa chces skutocne pobavit skus si niekdy precitat o vyrobnych systemoch v automotive industry, napr. TPS. Mozno by si zistil, ze nejde ani tak o krajinu, kde sa dotycna kara vyraba, ale skor filozofiu, ktora riadi vsetky procesy vyroby od vyvoja, konstrukciu, kvalitu, montaz, logistiku, atd... Urcite by si sa rad podival na toleracne limity a nulove odchylky, ktore jap. automobilky vyzaduju od ich dodavatelskej zakladne. Nastroje ako Kanban, Kaizen, Jidoka, Pokayoke, Genchi Genbutsu, Lean 6sigma, atd.. ktore mimochodom pouziva cely automobilovy svet na dosiahnutie svojho "blaha" (a mimochodom aj Skoda auto) urcite nezneju Nemecky, alebo Francuzsky. Je treba zazit vyrobu na jednej linke pre japoncov a na druhej napr. pre francuzov. Skus si tipnut, z ktorej su diely kazdu chvilu podrobovane najprisnejsim analyzam a meraniu.... O neporovnatelne efektivnejsej produktivite prace v JP automobilkach (nech su i v europe, azii, kdekolvek) oproti Eur. by sa dalo popisat tiez par riadkov...

626 : Vyjmenoval si spoustu věcí, ale nejsem si úplně jistý, jestli víš, o čem jsou. Ale to nevadí.

To, že se používá japonský název neznamená, že v Evropě či USA se podobné aktivity neprováděly (např. SMED).

Jinak 6Sigma pochází z USA, jako první to zavedla Motorola a po ní to úspěšně "proslavil" General Electric. Takže v tvém seznamu, co si uváděl, by figurovat neměla.

Mohu tě ubezpečit, že u nás ve firmě je úplně jedno, jestli z linky padají díly pro japonskou automobilku nebo pro francouze či němce. Všechny díly jsou podrobovány stejným výrobním i kontrolním operacím. A tak je to pro většinu dílů, z kterých se auto skládá.
626: A v čem máme rozpor?

Jinak mně přinde, žes tímhle příspěvkem (kromě toho, že se dá s úspěchem rozporovat, viz Double Six) zcela popřels ten svůj předchozí.
to DoubleSix: no....tiez si obcas nie som isty o com su...aj napriek tomu, ze som za to plateny.... Samozrejme mas pravdu, historiu GE a 6-sigma dobre poznam, tak isto plati aj fakt, ze TPS prebral par uz zmienenych (aj inych) nastrojov od povojnoveho Forda, kde na rozdiel od chybnej strategie hromadnej vyroby v USA sa objavuje v Japonsku alternativa - Stihla vyroba a zauzivane systemy Japonci prevzali, osvojili si a "pojaponcili" (vid Kaizen, PJ, ai...). No nie o tom som chcel a uz vobec nie zvadzat chatove spory... Chcel som len poukazat na nepopieratelnu skutocnost, ze japonska filozofia vyroby (aj ked z casti prebrata od inych) momentalne zarucuje NAJvyssiu produktivitu, NAJlepsiu kvalitu za NAJprijatelnejsie vydaje. Samozrejme, ze v Europe sa podobne aktivity robili a stale sa robia - vid VW kde ich sefik Wolfgang Bernhard od nastupu v r.2005 kompletne zmenil skostnatele a neefektivne vyrobne systemy a nasmeroval spolocnost novym smerom.

Co sa tyka Nissanu - nemam doverne informacie od CEO, ale co viem je ze europsky Nissan je vyvyjany a vyrabany spolu s Renaultom s ktorym zdiela ohromne mnozstvo dielov. "Kvalita" Renaultu je sama o sebe znama z poslednych priecok statistiky spolahlivosti a tento ukazatel sa pravdepodobne podpisuje aj na kvalite europskych Nissanov (tj auta, ktore Nissan distribuje v eur.) Na druhej strane, za jednym aj druhym oceanom je predajne menu Nissanu podstatne odlisne od "europskej filialky" a modelova ponuka je (pokial viem) cistokrvna - tj. bez Renaultovskeho genofondu.
..."Kvalita" Renaultu je sama o sebe znama...My vime ze si podava ruku s VW Passat ktery je na stejne pricce, to nam pripominat nemusis 😄

I kdyz je mi, popravde receno, celkem jedno kde si stoji kvalita Renaultu - pokud ten muj je v poradku. Coz je.
DoubleSix
626 : a poslední dny ukázaly, že ani ta japonská kvalita není NEJlepší - viz svolávací akce Toyoty. Co se stalo? Toyota podcenila zaškolení nových lidí a přípravu výroby, a pod vidinou velkého nárůstu výroby a prodejů spouštěla "narychlo" spoustu nových výrob. To se jí teď vymstilo. Má pošramocenou pověst, bohužel.

Co se Ranult & Nissan týče, určitě jste četli jeden z posledních rozhovorů s Carlosem Ghosenem. Renault neřídí Nissan a ani opačně. Každé rozhodnutí v alianci musí vyhovovat oběma partnerům a nemůže jednoho poškodit. Renault se např. specializuje na dieselové motory, Nissan na benzínové. Společně vyvinutá B platforma byla zřejmě tou poslední společně vyvinutou platformou. Atd...

Docela mě již unavují ty řeči o tom, jak Renault przní Nissan.

Nissan není ani vyráběný ani vyvíjený společně s Renaultem. Renault i Nissan mají svoje výrobní závody, každý pěkně zvlášť. I vývoj je oddělený, ukaž mi krom B platformy jiný společný produkt!
toyota taky byla v poslednim testu spolehlivosti za mazdou 😉 teda aspon co sem koukal 😄 ten odkaz uz bohuzel nemam...
toyota taky byla v poslednim testu spolehlivosti za mazdou 😉 teda aspon co sem koukal 😄 ten odkaz uz bohuzel nemam...

edit sry poslalo se to dvakrat...
Japonská auta mají své kouzlo. Bohužel i své nevýhody, například minimální možnost konfigurace vozidla. Na druhou stranu disponují vesměs bohatou výbavou která se u odstatních značek musí dokupovat. Nedávno jsem četl (v Auto-motor-sport ?) test Hondy Legend vs. Audi A6. Vyhrála to Audina, ačkoliv Honda má lepší výbavu. U nás v rodině se tradičně používají Mazdy, měli jsme i Nissana, nyní to bude Toyota... Například Mazda 626GLX ´87 stále dobře slouží a není za ty léta ani moc opotřebovaná. Japonci zkrátka poskytují nejlepší poměr cena/výkon/kvalita... To že Evropané (nebo Češi/Slováci) raději Evropská auta i když jsou leckdy horší nebo méně výhodná tkví asi v konzervatismu. V USA prý jsou naopak japonská auta v poslední době velmi populární. Jen škoda že málokterý typ je opravdu Made in Japan.
no to by me zrovna zajimalo jak to mohla vyhrat ta audina 😊

jinak naprostej souhlas s tim konzervatismem... i my meli 626. krome poruchy stahovani zadniho okenka a divny baterky nemela zadnej problem. pak sme meli i opel vectra, VW passat... ale nikdy nic nevydrzelo jako mazda. a tak sme se zase vratili k mazda (6). a po 80 tkm zadna zavada. to me proste pak hrozne vytoci kdyz nekdo na ta auta plive a rika jak ty evropska sou lepsi... Ja na ty evropska taky neflušu. dokonce mame ted jako druhy auto VW polo 😊. ale kdyz priste nebude BMW , bude to asi opet mazda...
DoubleSix
Od zkušebních řidičů (a nejsou to zkušební řidiči Škoda) mám několikrát potvrzeno, že co se podvozku týče, tak je tam rozdíl mezi evropským a japonským autem. A to v řízení a v brzdách.

Ne každý to asi pozná, speciálně ne ti lidé, kteří s autem jezdí pomalu. Ale pokud někdo rád využívá potenciál vozu naplno, tak ten rozdíl rozezná.

1. Brzdy při zahřátí vadnou a někdy opravdu hodně (brzdové deštičky jsou vyladěné na komfort a ne na velkou odolnost a zátěž)

2. Nejistý podvozek způsobuje nutnost korekcí volantem v zatáčkách. S japonským autem musíte do zatáčky o něco pomalji než s evropským.

Co se podvozku týče, neříkám, že to je vada. Spousta řidičů totiž mezní hranice podvozku ani nevyužije. Ale ty brzdy, to už je horší.

Každé auto je připravené a konstruované pro konkrétního zákazníka, automobilky vědí, co zákazníci od aut očekávají (dle jednotlivých trhů) a to se jim snaží +/- nabídnout (1 auto pro všechny trhy ale nikdy nebude, i Toyota už na to přišla). A Evropa je bohužel dost specifický trh, který se vymyká japonským a americkým standardům. To je také jedním z důvodů, proč si evropské automobilky stále drží tak vysoký podíl prodejů vůči japoncům a korejcům. Proto japonci i korejci mají vývojová centra v Evropě a chtějí pochopit, co evropští řidiči od aut očekávají, aby jim to mohli nabídnout. Bude to jistě ještě chvilku trvat, ale určitě za pár let budeme moci opravdu říct, že rozdíl mezi evropským a japonským autem není žádný (vlastně je, japonci jsou spolehlivější, tedy pokud se evropské automobilky nevzpamatují a něco s tím rychle neudělají 😄 ).
vadsiu hovadinu som este o japonskych autach necital 😊)) podvozok a brzdy 😊)) chod najprv vyskusat nejakeho japonca.
DoubleSix
martinle : neboj, sám se svezl ty brzdy mohu potvrdit >😁

Co se podvozku týče, zkušenosti jsou z toyoty corolly v porovnání s VW Golf (na okruhu).
DoubleSix
Martinle : ještě jeden příklad těch rozdílných brzd ti ukážu. A to na autě, které určitě znáš. Jedná se VW Golf a Jetta. Ta auta jsou z na stejném podvozku a někdo by mohl říct, že jsou podvozkově identická. Ale ne, není to pravda.

VW Golf je určen hlavně pro Evropu, zatímco Jetta hlavně pro USA. Takže ikdyž brzdy jsou konstrukčně identické, brzdové destičky už ne. Golf má destičky od evropského výrobce, zatímco Jetta od amerického (Nishinbo - jsou to ale japonci). Brzdové destičky na Jetty, které se pak budou dodávat do Evropy, se vyrábějí v Evropě a posílají se do Ameriky. Takže je pak i rozdíl v brzdném účinku mezi Jettou prodanou v USA a Jettou prodanou v Evropě.

Američani jsou na tom s brzdama podobně jako japonci. Upřednostňují komfort. To znamená, že při brzdění se neozývají ani pískání brzdy, ani nízké tóny ("odborně" nazýváno bučení). Na druhou stranu ale ty "americké destičky" nemají tak dobré mechanické vlastnosti (hlavně tepelnou odolnost, při rostoucí teplotě prudce klesé koeficient tření).

Je to dáno také legislativou. V Evropě jsou přísnější požadavky na zkoušení brzd než v USA.
To nelze takhle zevšeobecňovat.Jsou známí i evropané kteří špatně sedí v zatáčkách a brzy jim vadnou brzdy.Jde o to co konkrétně zkušební jezdec testoval.Nevím o tom,že by třeba u Mitsubishi lancer evo vadly brzdy a špatně seděl v zatáčkách.Spíš naopak je věhlasný svými jedinečnými vlastnostmi. >😁
DoubleSix
Marki : pane bože, nepleť sem speciály. Bavme se o normálních autech.

Podívej se např. do testu AutoBildu na Hondu Accord, jakým způsobem propadla v testu brzd při zahřátí a na rozdílných površích. A mohu ti z testů aut potvrdit, že to není ojedinělý případ (testy, které provádí výrobce brzd, takže moje tvrzení asi těžko zpochybníš)

Koukám, že jsem japanofilům šlápl na kuří oko, ale bohužel, situace je dnes stále ještě taková.

Postavte golfa a japonce vedle sebe a udělejte si s ním AMS test a sjeďte dolů z Grossglockneru s plně naloženým autem a uvidíte, jak se to bude chovat.
DoubleSix😒br />
Postavte golfa a japonce vedle sebe a udělejte si s ním AMS test a sjeďte dolů z Grossglockneru s plně naloženým autem a uvidíte, jak se to bude chovat.

Ked k tomu Golfu postavis Subaru Impreza nebudes sa stacit cudovat.

Ale je to tak ako cela tato diskusia kazdy tu porovnava vsetko so vsetkym co sa mu ako hodi. >😒]

Jedine spravne a objektivne porovnnie je postavit proti sebe dva alebo viac vozov za identickych podmienok a zhodnotit, ze auto XX (vyrobne cislo xxxx, cislo podvozku xxxx, cislo motora xxxx. ....) je lepsie ako auto YY (vyrobne cislo yyyy, cislo podvozku yyyy, cislo motora yyyy, ....)

Na druhej strane, je fajn si pokecat s ludmi o svojich oblubencoch a mozno to niekoho vyhecuje, aby sa o tom sam presvedcil.
DoubleSix
Samuraj : a jsi si jistý normální Imrezou a nebo chceš postavit Imprezu STI? Pokud STI dám proti podobně laděný vůz - BMW 130i nebo M3. Nebo že by Porsche.

Ach jo, když říkám Golf, stavte proti němu normální auta a ne japonský speciály.... Golf není žádná špička, je to průměrné evropské auto.

Daleko důležitější parametr pro test brzd, než ty co si uvedl, jsou pneumatiky 😉
DoubleSix ved Ty si chcel postavit proti Golfu japonca a Impreza podla mna je japonec >😁

Kludne postavme Golfa 2.0 FSI 4Motion proti Impreze 2.0R.
Lubos.1
to DoubleSix

Autobild nie je ten spravny priklad, tam malokedy nemaju problem s japonskym vozom a nie vzdy opodstatnene 😉

Uz dlho som necital podobne vseobecne sprostosti. Porovnaj si napr. japonsku Mazdu 6 (vyvinutu a pre Europu vyrabanu v Japonsku) a porovnaj si ju s europskou konkurenciou: Passat, Vectra, Mondeo, Laguna, C5, 407 atd. Brzdy - da sa suhlasit, je to priemer, ale podvozkovo sa drzi na spicke. Motoricky - hlavne co sa tyka dieslov - bez problemov drzi krok s konkurenciou.

Podobne Hodna Accor😜 podvozkovo je to stale vyborna, vyborny diesel atd. Brzdy neviem, ale staznosti spm nepocul.

Nic nie je dokonale, ale hodnotenie japonskych vozov, ze maju horsie podbozky a brzdy, je minimalne hlupe. Ked uz, tak porovnavaj konkretne modely.
DoubleSix
Autobild nie je ten spravny priklad, tam malokedy nemaju problem s japonskym vozom a nie vzdy opodstatnene

Uz dlho som necital podobne vseobecne sprostosti. Porovnaj si napr. japonsku Mazdu 6 (vyvinutu a pre Europu vyrabanu v Japonsku) a porovnaj si ju s europskou konkurenciou: Passat, Vectra, Mondeo, Laguna, C5, 407 atd. Brzdy - da sa suhlasit, je to priemer, ale podvozkovo sa drzi na spicke. Motoricky - hlavne co sa tyka dieslov - bez problemov drzi krok s konkurenciou.

Podobne Hodna Accor😜 podvozkovo je to stale vyborna, vyborny diesel atd. Brzdy neviem, ale staznosti spm nepocul.

Nic nie je dokonale, ale hodnotenie japonskych vozov, ze maju horsie podbozky a brzdy, je minimalne hlupe. Ked uz, tak porovnavaj konkretne modely.

Lubos1 : to porovnání podvozků bylo Golf&Corolla a Passat(ne ta poslední generace)&Avensis

Podobně nedobrou referneci (sám jsem to ale neřídil) jsem měl na Lexus IS200.

Co se brzd týče, je jedno jestli to je AutoBild nebo AMS, provádějí porovnávající zkoušky a jezdí se všemi auty stejně. Takže výsledky jsou +/- objektivní. A že japonci prohrávají je fakt. Je to potvrzeno i u výrobců brzd, viz moje vysvětlení dole.

A jak jsem již říkal, sedněte si do těch aut, naložte je plné bagáží a sjeďte si dolů Grossglockner. A uvidíte, jak máte teplotně odolné brzdy. Asi byste byli mnozí překvapení, jak vám to dole bude nebo spíš nebude brzdit. To je např. jedna z těch zkoušek (rychlý a pomalý sjezd z Grossu dolů), co evropské automobilky dělají, ale amíci a japončíci ne. Ještě se to jezdí na Stilsfer Jochu, ale o tom asi nemáte ani ponětí.

Jo a ještě otázak na závěr, pročpak asi Mitsubishi na své Carismě po náběhu výroby rozhodlo o výměně dodavatele destiček z Akebona na Textar (daly tam stejné, jako mělo konstrukčně podobné Volvo V40)? Že by jim to nebrzdilo >😁 .....
DoubleSix: Bohuzel s brzdama mas u japoncu pravdu, predimenzovane rozhodne nejsou. Na druhou stranu ja jsem jednim jedinym brzdenim uhral brzdy u Fabie a z mnoha dalsich stran jsem slysel podobny problem - brzdy nekterych Fabii proste vadnou. Pokud vim, tak je Fabie evropske auto. A to neslo o extremni test na Grossglockneru, ale o blbou jizdu po rovne dalnici.

Co se tyce brzd u Avensisu, mam z nich zatim lepsi pocit, nez z brzd u Oktavky.

V objektivitu nemeckych casopisu bohuzel od jiste doby proste neverim, coz ale nic nemeni na faktu, ze prumerny konzumni japonsky automobil prodavany v evrope neni delan na to aby se s nim jezdilo 200 km/h po dalnici nebo 130 km/h po okreskach, jak je u nas obcas spatnym zvykem.
DoubleSix
Na druhou stranu ja jsem jednim jedinym brzdenim uhral brzdy u Fabie a z mnoha dalsich stran jsem slysel podobny problem - brzdy nekterych Fabii proste vadnou.

Shi : nechce se mi ani věřit, že jedním zabržděním utaháš brzdy. Brzdový systém je konstruovaný tak, že i při zabrždění z maximální rychlosti při maximálním zatížení není teplota kotoučů vyšší něž 500°C. To znamená, že by nemělo dojít k takovému zahřátí brzdových destiček, aby ztratily svoji původní hodnotu koeficientu tření.

Ad kvalita brzd Fábie - hodně záleží na motorizaci. Podívejte se dobře na rozdíl předních a zadních brzd pro slabší motory a ty silnější. To je nebe a dudy (např. 2.0 MPI versus 1.4 59kW).

Jinak Fábii jsem takhle netrápil, takže nevím jak na tom ty brzdy u slabších motorizací jsou. Pokud ty brzdy hodně rychle vadnou, tak by se Škoda měla stydět a něco s tím udělat.
shi: "brzdy nekterych Fabii proste vadnou."

Toto mozem potvrdit. Po jednom (zahrievacom) okruhu v Moste som myslel, ze sedim v inom aute. Tiez uz spominane brzdenie z dialnicnych rychlosti Fabii nesvedci.
DoubleSix
Samuraj : Golf a Impreza 2.0 R je férové srovnání. Nic proti.

Máš tu Imprezu? Podívej se na destičky, kdo je výrobce.
DoubleSix: "Máš tu Imprezu? Podívej se na destičky, kdo je výrobce."

A pokial by tam neboli japonske desticky, tak co by to znamenalo? Bavite sa o kvalite brzdovych desticiek samotnych, alebo o celych autach? Podla mna je uplne jedno, kde su desticky vyrobene, kupujete si auto ako celok a nezaujima vas rodokmen jednotlivych suciastok.
To DoubleSix: Za mna to uz povedal sss.

Nebudeme predsa dole tym kopcom bezat a hadzat brzdove komponenty 😁
DoubleSix
A pokial by tam neboli japonske desticky, tak co by to znamenalo? Bavite sa o kvalite brzdovych desticiek samotnych, alebo o celych autach? Podla mna je uplne jedno, kde su desticky vyrobene, kupujete si auto ako celok a nezaujima vas rodokmen jednotlivych suciastok.

sss : ne, zajímalo mě to pouze z důvodu, kdo je vyrábí.

Jinak i mezi evropskými výrobci destiček jsou rozdíly a volba výrobce destiček také vypovídá něco o tom, jak se automobilka věnuje brzdovému systému 😉
Vzhledem ke konstrukci zadních bubnů u fabií aspol. bych vadnutí a špatnému chodu po nouzovém brzdění i věřil. To je obrovská nevýhoda bubnových brzd, a přesně z tohoto důvodu(velkou úlohu zde hraje určitě i negativní kmitání, projevující se pískáním) se dál neprosadily, i přesto že principiélně mají lepší účinost, zvláště pokud jsou konstruovány tak, že obě přítlačné čelisti jou náběžné.

Takže při panickém brzdění z vysokých rychlostí pak už lze počítat jen s předními kotouči, který se určitě vzledem k obrovské zátěži velmi snadno přehřejou...

Obecně bych ale řekl, že nejen japonská, ale všeobecně všechny levnější vozy mají brzdovou soustavu poddimenzovanou, protože v dnešní době je trend dbát na pasivní bezpečnost než se věnovat té aktivní.

Nicméně DoubleSixovo tvrzení asi těžko někdo vyvrátí, pokud čerpá z vlastních zkušeností.

Jen se to chce dívat kriticky na všechny výrobky napříč světovou produkcí.
nechapem co riesite... co sa tyka podvozkov, neni japonec ako japonec, ja som skor na "stare" masinky z 90tych rokov, ale jazdim sem tam aj nove auta... z tych novych jednoznacne accord, 6tka, avensis su daleko za europskou konkurenciou - passat, mondeo.... dokazuje to kopec testov

co sa starych aut tyka, je to uplne individualne, mam 3civicy, 92 sedan nema bohvieco podvozok, nema stabilizatory, naklana sa, ale paradoxne na "zakazanych" 15''pneu dokaze bezproblemov drzat krok s dnesnymi autami podobnej triedy. 95coupe ma stabilak vpredu aj vzadu, rozperu tlmicov a som ochotny ist do stavky, ze ma v zakrutach nepolozi ziadne eu seriove afto! 96UK HB je bezny priemer, nic zaujimave....

co sa tyka brz, je to dost podobne ako s tym podvozkom, HB normalny priemer, brzdi to dobre, ale da sa to uvarit, coupe ma original brzdice NISSIN (spickovy vyrobca moto brzd) a tie brzdy su popici dobre a je problem ich aj na okruhu prehriat.

sedan mal brzdy uplne na chuja, prehriali sa pri prvom brzdeni zo 180 na 80... ALE dost vyrazne pomohla vymena kotucov a platniciek za ine... TO MOZE UROBIT KAZDY, AK MA PROBLEM S BRZDAMI, ak jazdi ostrejsie ako planovali vyvojari brzd. "normalny" zjazd z horskeho priesmyku udrzia akekolvek brzdy 😊

na OI (1.6) su najhorsie brzdy ake som kedy videl, zivotnost kotucov pri ostrej jazde do 20.000km, prakticky hned po normalnom zabehu zacnu kopat (menene v aut. servise za original), maju ostry nastup ale po 2brzdeniach su v *... napr. na posledna corolla ma podstatne lepsie dimenzovane brzdy
DoubleSix
"normalny" zjazd z horskeho priesmyku udrzia akekolvek brzdy

😜alo : nee, pokud při sjezdu z horského průsmyku stojíš téměř stále na brzdovém pedálu, tak uvaříš všechny brzdy.

Brzda aby se chladila, tak je potřeba aby auto jelo a nebrzdilo se. To nejhorší, co se zahřátou brzdou můžeš udělat, je zůstat stát a čekat 15-20 minut až se to samo vychladí. :😉
No je třeba si uvědomit, že japonci vyrábí auta které jezdí a ve kterých se nemusí mechanici hrabat někdy ani po 250tis. km. To že auto jezdí ještě neznamená, že se v něm musí někdo rýpat. To je podstatný rozdíl vůči evropanům. Konkrétně i ty zmiňované destičky mohu vysvětlit. Měl jsem nissana, teď mám daihatsu a i přes vyšší počet najetých km jsou destičky i kotouče pořád původní a to si myslím, že brzdy nijak nešetřím. Je to tím, že japončíci dělali takové destičky, které vydržely neskutečně moc. Zvolený materiál ale nebyl příliš šetrný k životnímu prostředí a na řadu přišla v posledních letech nová směs, která tolik nevydrží. Není to z mojí hlavy, ale od mechoše přímo z nissanu.
DoubleSix
Alda : destišky s příměsí azbestu se již dobře 20 let nevyrábí.
Saab
Druhé želízko koncernu Toyota, droboučký model Yaris, příští rok reparát skládat určitě nebude. Nechybělo mnoho a spíše by mohl obhajovat vítězství. Bezchybně absolvoval všechny zkoušky a dosáhl brzdných drah, kterými by se ještě před pár lety klidně pyšnil čistokrevný sportovní vůz. Hovoříme o 38 metrech z rychlosti 100 km/h do úplného zastavení, včetně vzdálenosti překonané v mezičase od sešlápnutí pedálu po nástup plného brzdného účinku. S plnou zátěží na palubě se brzdná dráha sice o jeden metr prodlouží, ani desáté opakování v řadě však nemá otupující vliv.

Stejně obdivuhodných výsledků dosáhl v těchto disciplínách Peugeot 207. Při m-splitu potřeboval dokonce ještě o 4 metry méně. Při brzdění na povrchu s rozdílným součinitelem tření vpravo a vlevo ovšem vyžadoval za volantem pevnou a zkušenou ruku. Toyota Yaris se v dané situaci chovala jako beránek.

Chvála dopadá i na hlavu třetího zástupce malých vozů v testu Fiat Grande Punto. Při brzdění z rychlosti 100 km/h svým soupeřům celou dobu šlapal na paty. Teprve brzdná dráha při m-splitu čítající ostudných 136 metrů ho srazila z výsluní. Hodnoty naměřené při fadingu, opakovaném brzdění z vysoké rychlosti, ani při závěrečném brzdění po sjezdu z alpského průsmyku punto už nevytáhly nad průměrnou šeď.

VW Eos předvedl vyrovnaný výkon s krátkou brzdnou drahou ze 100 km/h. Nezklamal ani při opakovaných pokusech s plnou zátěží. O něco slabších výsledků dosáhl při m-splitu a fadingu z vysoké rychlosti. Ani Fordu S-Max víceméně nemáme co vytknout. Porotu nadchlo, jak se brzdy zachovaly při opakovaném zastavení s plnou zátěží, obnášející dobrých 800 kilogramů! S-Max spadl do středu pole v jediné disciplíně – závěrečném brzdění po zdolání gross-glocknerských serpentin. Výsledných 47 metrů poskytuje dostatečný prostor pro budoucí zlepšení.
DoubleSix
Ještě v loňském ročníku našeho velkého testu brzd (viz AMS 1/2006) tak Lexus GS 430 při fadingu z vysoké rychlosti málem propálil zadní obložení až na železo. Výrobce na kritiku zareagoval a do modelů dodávaných na evropský trh nyní montuje mnohem odolnější destičky, stabilní i při teplotách vysoko nad 600 °C. A skutečně, Lexus reprezentovaný tentokrát modelem GS v hybridním provedení 450h prošel celým zkušebním maratonem s čistým štítem (viz tabulka na str. 40). Kontroloři přitom naměřili teploty zcela srovnatelné s loňskou katastrofou. Není divu, náročnost našich testů se v meziročním srovnání rozhodně nezmenšila.

Jinak za Yaris patří Toyotě můj potlesk.

Takhle dobře se s malým autem podaří málokomu vypořádat.

Ubrzdit malé auto je totiž horší než brzdit velké auto.

Prudká horská klesání nejméně svědčila Chevroletu Captiva. Po sjezdu z Grossglockneru potřeboval k zastavení ze 100 km/h celých 55 metrů. Nutno dodat, že brzdy předtím prodělaly pravý očistec – řidiči se z průsmyku spouštěli se zařazeným nejvyšším rychlostním stupněm a nohou na brzdě. Debakl přitom nezpůsobily přehřáté kotouče, jejich teplota odpovídala úspěšnějšímu zbytku startovního pole.

Testy na rovinkách zkušebního okruhu neprozradily ani ochabující účinek při opakovaném brzdění. Captiva prostě brzdila bídně hned od začátku a ode dna se v průběhu testu již neodlepila. Na vině by v daném případě mohlo být spíše nevhodné obutí než samotné brzdné ústrojí. Brzdná dráha na povrchu s rozdílným součinitelem tření vpravo a vlevo, tzv. m-split, dosahuje žádoucí hodnoty, vůz přitom zachovává potřebnou stabilitu. Naděje zasvitla na okamžik při zkoušce fadingu, ochabování brzdného účinku při opakovaném brzdění z vysoké rychlosti. Korejské SUV se však nakonec známce „nedostatečný“ nevyhnulo.

Lépe si nevedl ani Hyundai Santa Fe. Přitom na porotu učinil velmi dobrý první dojem a mohl si brousit zuby na umístění na samé špici. Při konečném zúčtování se ale projevila bodová ztráta trestající dosažených 150 metrů při m-splitu.

Korejci nepřekvapili. Uvidíme jak dopadne Kia Ceed, zatím v testech všude tvrdili, že má dobré brzdy.
DoubleSix
To je obrovská nevýhoda bubnových brzd, a přesně z tohoto důvodu(velkou úlohu zde hraje určitě i negativní kmitání, projevující se pískáním) se dál neprosadily, i přesto že principiélně mají lepší účinost, zvláště pokud jsou konstruovány tak, že obě přítlačné čelisti jou náběžné.

Luckash : bohužel konstrukce bubnové brzdy na Fábii je taková, že jedna čelist je náběžná a druhá úběžná.

Ale i při nouzovém brzdění je zadní brzda v provozu a to tak cca ze 30% z celkového brzdného účinku auta. Koutoučová brzda by na tom nebyla o moc lépe.

Na jedno byť i nouzové brzdění nemůžeš utahat brzdový systém (pokud tam není nějaká jiná závada).
nee, pokud při sjezdu z horského průsmyku stojíš téměř stále na brzdovém pedálu, tak uvaříš všechny brzdy.

Brzda aby se chladila, tak je potřeba aby auto jelo a nebrzdilo se. To nejhorší, co se zahřátou brzdou můžeš udělat, je zůstat stát a čekat 15-20 minut až se to samo vychladí.

doublesix: nechapem o com pises. normalny vodic normalne schadza priesmyk tak, ze brzdi motorom a pribrzduje len ked treba. pri plne zatazenom aute to plati dvojnasobne. tymto stylom ziadne brzdy neuvaris. ked auto (brzdy) poznam, tak jazdim tak, ze plyn co to da, pred zakrutou plne brzdy, vyjazd znova pod plynom. tento styl zatial vydrzali len brzdy v novom accorde a v coupe. vsetko ostatne po 5 zakrutach nebrzdilo a dymilo. najhorsi zazitok mam s peugeotom 106, ten prestal uplne brzdit bez upozornenia, ak by som sa rychlo nespamatal a nespomalil okamzitym brutalnym podradovanim (bez ohladu na otacky motora) tak uz cucham fialky odspodu 😞(

to ze brzdy sa chladia jazdou je snad jasne aj malemu decku.
DoubleSix
Xpalo : já vím, ale spousta řidičů tak nejezdí.

Zkus se někdy v noci postavit pod takový horský průsmyk abys viděl ty svítící kotouče na autech. Jednou jsme dokonce řešili i hořící destičky.
DoubleSix
Svou roli hraje i životnost kotouče a obložení. Tu zvyšuje či snižuje především materiál obložení. Zároveň musí splňovat další, často protichůdná kritéria. Měkčí obložení montují výrobci obvykle na americkém a japonském trhu, kde si zákazníci potrpí především na komfort. Brzdy při použití poddajnějších materiálů citlivěji reagují na řidičovy povely a kotouč se pomaleji opotřebuje. Jakmile ale systém dosáhne vyšší teploty, zkolabuje. V praxi pak stačí úderný styl jízdy brzda-plyn v kombinaci s klikatou horskou silnicí.

Citace AMS, ne že bych se chtěl obhajovat, ale je to oficiální informace pro ty, kteří mě dole obviňovali z toho, že plkám nesmysly.
double, asi tato debata k nicomu nevedie, ale este jednu vec dam,

5D som kupoval od chlapika, ktoremu predne platnicky vydrzali 120tis.km, potom som auto kupil ja, platnicky boli nove a menil som ich aj s kotucmi pri 210.000km!!! kotuce este mali 1mm rezervu do servisneho limitu. dal som tam normalne seriove brzdy, ktore nesplnaju moje predstavy, ale auto prevzal moj otec, ktory si ich pochvaluje a hovori ze s jeho predchadzajucou vectrou sa to neda ani zrovnavat. to iste plati o podvozku. on ich v zivote neuvari, tak ako ich neuvaril ani prvy majitel 😊

ja svoje brzdy popisovat nebudem, nema to so seriou nic spolocne (btw. menim platne po 20tis.km a kotuce max. po 40) ale napr. manzelkine auto sice brzdilo, ona nikdy nemala problem, ale ja som ich zatavil po par pribrzdeniach 😄 boli to klasicke brzdy o ktorych pises, tiche, jemne, "klzave" s dlhou zivotnostou. dal som tam teraz kotuce zimmerman, organicke platnicky pbr, brzdy sa zmenili na "kusave", ostre, hlucnejsie... ratam s nizsou zivotnostou, ale pochvalila ich aj polovicka a nema pocit znizeneho komforu

tym chcem len povedat, ze ak niekto jazdi "ostrejsie" a ma pocit ze seriove brzdy by mohol uvarit, ma moznost zmenit kotuce/platnicky a dostane sa uplne niekde inde. nepovazujem to za tuning, len za obycajne, jednoduche a relativne lacne prisposobenie auta svojim poziadavkam... rozhodne by som vsak nekydal na japoncov a USAakov, ze maju na * brzdy, pretoze tie brzdy su dostacujuce na normalne bezne jazdenie v ramci zakona, a dam krk na to, ze okrem "tunerov" vsetkym amikom a japoncikom tie ich seriove brzdy bohato stacia... 😉
DoubleSix
a dam krk na to, ze okrem "tunerov" vsetkym amikom a japoncikom tie ich seriove brzdy bohato stacia...

Možná jim stačí, protože nic jiného nezkusili >😁 (joke)

S tím vším, co jsi napsal souhlas.

Jenom ta poslední věta, tady se neshodnem, ale to nevadí, každý má jiné priority. Já prostě u auta očekávám odolnou brzdovou soustavu (a hluky jsou mi ukradené) a to mi většina japonským a amerických aut nemůže nabídnout.
Americká auta pro USA mívala dřív vzádu bubny (prp nové vozy už to neplatí), neb to boahtě stačilo Z těch 120 si to ubrzdil v poho, víc si máálokdo lajsne jet, neb policie bývá hlavně v některých státech velmi nekompromisní....

Ovšem evropské verze americkýh aut mají brzdy velmi slušné, kotouče na všech 4 + ABS, novější i s EBD. Brzdí to velmi slušně.
DoubleSix: Ve Fabii Combi 1.4 55kW nalozene 4-mi dospelymi chlapy (prumerna hmotnost cca 90 az 100 kg ) jsem brzdil z 150-155 km/h (tacho) na cca 70 az 80 km/h. Pri dosazeni cca 85 km/h to skoro prestalo brzdit.

Vzhledem k tomu, ze skoro 80 procent brzdneho vykonu poskytuji predni kola, tak si myslim, ze se uhraly predni kotouce a pak uz brzdily jen zadni bubny. Z hlediska vykonu, ktery musely brzdy predvest nez zvadly, to bylo ekvivalentni zastaveni z cca 130 km/h do nuly. Brzdy Fabie tedy bezpecne dokazi zastavit z 130 km/h do nuly, ale vic se od nich cekat neda.

V USA je normalni, ze treba i na lexusu LS jsou vzadu bubnove brzdy. Vypada to na takovem aute dost otresne.
DoubleSix
shi : jestli takhle "dobře" brzdí Fábie, tak to si mě tedy šokoval. To snad budu muset někdy zkusit.
Nevím jestli je to typická konstrukční vlastnost Fabii, nebo jestli jsem měl štěstí na kus, případně jestli se na tom autě podepsal otřesný značkový servis, ve kterém to auto bylo servisováno. Nevím a neřeším to. Podobnou zkušenost však má s Fabií víc lidí. Uznávám, že je debilní nápad nacpat do malého auta 4 tlusté chlapy a jet s ním napříč Evropou, ale služební auto si člověk nevybere. Podobné chování brzd jsem rozhodně nečekal. Po tom co předvedl Roomster při crashtestu a zejména po následné ne-reakci mladoboleslavské škodovky stavím Škodu na roveň korejcům s čestnou vyjímkou - Oktávkou. Potřebovat auto s velkým kufrem, tak bych si OII klidně koupil, jinou škodovku už nikoliv.
shi: Podobna zkusenost s HaTaPkou.
duplicita - smazáno
DoubleSix
shi : jo, OII brzdí dobře, to mohu potvrdit.

Tu Fábii ale musím zkusit, ve firmě nějaké jsou, tak si to půjčím a uvidíme.

Vlastně ne, my máme 1.9 TDI a 1.4 16V (obě 74kW) s ESP a tam jsou již jiné brzdy než HTP. Proto jsem nic špatného na našich Fábiích, co se brzdného výkonu týče, nepozoroval.
OII brzdi dobre tak do 150-160 km/h. Pri vyssich rychlostech uz brzdy nevykazuji takovy nastup, jaky by od nich clovek cekal na zaklade toho jak nastupuji pri legalnich rychlostech. (Zkusenost s OII 2.0 TDI).