Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Budoucnost interiérů aut? Recyklace a veganství, shodují se značky

Největším automobilovým tématem posledních let je jednoznačně elektrifikace. Postupně se ale hovoří také o dalších věcech. Třeba materiálech použitých v interiéru.
Zpět na článek
15. 3. 2021 21:39
Veganství
Díky moc za suprový článek :) já jsem se nedávno také stal veganem a to hlavně i díky tomuto článku zde - https://www.panlekar.cz/…-zivotni-postoj/ , kde jsem se dozvěděl hodně o tom, proč je to proč člověka důležité a co to všechno obnáší... A to, že se do toho připojují velké firmy je jen další veliké plus.
9. 5. 2019 10:07
Re: Fascinuje mě, jak tu někteří exhibují svoji...
A proc by se mel rozkladat v prirode? Kdyz vyhodim plast, tak se normalne spali ve spalovne vybavene protiemisnimi zarizenimi atd. K te potravinove lobby, lidi jedli maso odjakziva, to s nejakou lobby nema nic spolecneho. Hlavne i ve veganskem byznysu se toci spousta penez. Chybejici zivocisnou stravu mozna nejakejma praskama nahradite, ale to opravdu neni nic lakaveho.
Avatar - honzaHK
9. 5. 2019 09:55
Re: Fascinuje mě, jak tu někteří exhibují svoji...
Ano, vím a stejně tak u veganství lze dnes plně suplementovat zdroje bílkovin a prvků z rostlinné produkce.
Avatar - palix
9. 5. 2019 08:30
Re: Karbón už nie je z uhlíku? Alebo sa karbón vyrába z
Skúste pozrieť, z čoho sú dnešné interiéry - mám pocit, že obklady sú z niečoho ako lisovaný papier... Mal som kedysi Opel Astru G a pozeral som na palubnú dosku, obklad strechy... Mal som pocit, že je to naozaj nejako spracovaný papier. Na druhú stranu prečo nie? Ak je to trvácne, ekologické a vyzerá to pekne...
9. 5. 2019 07:47
Re: Fascinuje mě, jak tu někteří exhibují svoji...
To s tou nekompletností bílkovin v rostlinných zdrojích je mýtus, který vznikl před 100 lety, věda ho vyvrátila už před 40 lety, viz. https://nutritionfacts.org/…-combining-myth/ (u videa jdou zapnout český titulky, v záložkách pod ním jsou i odkazy na vědecké práce, o které se video opírá).
9. 5. 2019 07:42
Re: Fascinuje mě, jak tu někteří exhibují svoji...
Fajn, dal jsem ti odkaz na web, kde najdeš odkazy na tisíce vědeckých prací dokazujících moje tvrzení, ale píšu hlouposti a tvůj osobní názor má větší váhu. Co se týče té anatomie, tak i o tom najdeš na nutritionfacts.org videa podložená vědeckými pracemi, která vyvracejí, co říkáš. A to tvoje hodnocení zdraví veganů je neuvěřitelně směšné, opět si na zmíněném webu můžeš najít výsledky dlouhodobých vědeckých studií, za sebe dodám, že coby vegan jsem v lepší fyzické formě než jsem byl dřív, rychleji rekuperuju, svalovou hmotu buduju snadněji. Můžeš zkusit jít říct třeba Patriku Baboumianovi, jak je slabý, vybledlý a úplně v pytli >:D

Co se týče výroby umělých materiálů, tak se jistě bez dopadů na životní prostředí neobejdou, ale určitě jsou menší než živočišná produkce, která je největším producentem CO2, masivním znečišťovatelem a vyčerpává obrovské přírodní zdroje.

A co se týče recyklovaných materiálů, tak mi vážně chceš tvrdit, že znovu použít třeba plastu, který by se jinak rozkládal v přírodě 100 let, je k životnímu prostředí horší než ten plast nechat v té přírodě hnít 100 let, nechat pronikat plastové mikročástice do vody a pak jí pít a tak dále? Jako vážně?
9. 5. 2019 06:39
Re: Fascinuje mě, jak tu někteří exhibují svoji...
Vegetarian a vegan su 2 odlisne veci, ked uz sa teda vyjadrujes.
Avatar - honzaHK
9. 5. 2019 00:24
Re: Fascinuje mě, jak tu někteří exhibují svoji...
No tak ohledně těch bílkovin píšeš bludy ty. Bílkovina rostlinná plně nahrazuje živočišnou - jediný rozdíl je, že maso obsahuje bílkovinu kompletní, tzn. že obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, rostlinné bílkoviny většinou nejsou kompletní v rámci jednoho produktu, ale kombinací několika zdrojů to hravě zkompletuješ. Já sám jsem vegetarián a rozhodně nejsem bledý, tělesně ani duševně slabší, krevňák mám dobrej a hlavně se cítím skvěle.

Je vidět, že o tom víš kulový, zkušenost máš asi předanou od tety, která viděla možná vegetariána na náměstí, ale kecat do toho musíš, viď?
8. 5. 2019 18:44
Samé bla, bla, bla...
Už roky čítam, že aké eco, blue, green... interiéry.
Všade len samé plasty a syntetika! :-(
8. 5. 2019 18:20
Re: Fascinuje mě, jak tu někteří exhibují svoji...
Píšeš úplné hlúposti.

Vegánstvo nie je ani omylom najzdravšia strava pre človeka. Vegánom chýbajú živočíšne bielkoviny, ktoré sa rastlinnou stravou jednoducho nahradiť nedajú. Vegáni sa väčšinou zdravo len tvária - ale obvykle majú podváhu, poruchy trávenia, sú bledí, telesne slabší a duševne labilnejší.
Keby mal človek fungovať len na strave rastlinného pôvodu, musel by mať tráviaci systém ako bylinožravce, a to nemá ani náhodou. Človek je typický všežravec. S potravinárskou lobby to nemá nič spoločné.

Umelá koža prešla v posledných rokoch značným vývojom, napriek tomu však stále nedosahuje kvalít pravej kože, hlavne čo sa týka priedušnosti, izolačných vlastností, a ďalších tepelných a deformačných parametrov a životnosti. Najmä je jej výroba rentabilná až pri väčších množstvách (materiály sú relatívne lacné, výrobné procesy už nie) a rozhodne nie šetrná k životnému prostrediu.

Recyklované materiály sú obvykle horšej kvality ako pôvodné vyhotovenie materiály, alebo dosahujú iné štandardy na podobnej úrovni, ale za cenu náročnejších výrobných postupov - za vyššiu cenu a s väčším dopadom na životné prostredie.

Píšeš bludy, a zdá sa, že im naviac aj veríš. No, tvoja vec. Ale nejaké to zamyslenie naviac by neškodilo.
8. 5. 2019 13:48
Fascinuje mě, jak tu někteří exhibují svoji...
Fascinuje mě, jak tu někteří nadšeně exhibují svoji omezenost a neznalost.

Co se týče veganství, je to nejzdravější strava pro člověka, je to podložené moderní vědou, viz. nutritionfacts.org, kde najdete spoustu shrnujících videí podložených tisíci vědeckých prací. To, že tyhle informace ještě nedoputovaly k vašim praktickým a některým jiným lékařům, není problém ani veganů, ani vědy. Než tu někdo vytáhne odkaz na nějaké odkazy na jednotlivé články o prospěšnosti sádla a bůčku pro lidské zdraví, tak ať si nejdřív na výše odkazovaném webu prostuduje materiály o tom, jak takové články vznikají, jak je třeba analyzovat původ vědeckých prací, jejich financování, zainteresovanost autorů a jak funguje potravinářská lobby.

Co se týče recyklovaných materiálů a snahy šetřit životní prostředí, tak to už není ani o nedostatku informací, ale o čiré hlouposti, když někomu vadí, že se tak někdo jiný chce chovat. Umělá kůže se dneska dá udělat s lepšími vlastnostmi (komfort, trvanlivost, snadnost čištění), než je kůže pravá. Z mého pohledu neexistuje jediný racionální důvod, proč zabíjet jiné živé bytosti, abych měl v autě na sedačkách horší materiál, než mít můžu. Ale je to můj názor a nikomu ho nevnucuji. Jen chci, aby mi automobilky nabízely možnost volby a nenutily mě sedět v kůži, když si chci přikoupit vyhřívání zadních sedaček apod.

Kůže je dneska naprosto přežitým symbolem luxusu a je totální kravina, když většina automobilek spojuje nejvyšší výbavy s povinností mít na sedačkách kůži.

O tom to celé je, chci možnost volby a nechci, aby mi někdo vysvětloval, jakej jsem idiot, když chci jíst zdravou stravou a minimalizovat dopady své existence na životní prostředí. A jsem rád, že se konečně automobilky začínají probouzet do 21. století, co se vnímání těchto záležitostí týče, a vycházejí vstříc zákazníkům, kteří svou volbou nikomu neškodí, naopak.
Avatar - xxc
7. 5. 2019 22:23
Re: Karbón už nie je z uhlíku? Alebo sa karbón vyrába z
Co je zle na recyklacii? Mne to napadlo uz davnejsie aj bez tabuliek, ze preco musim sediet na mrtvych zvieratach, ked chcem trosku lepsie sedadla. Niektore znacky davaju kozu standardne do vyssich vybav automaticky.
7. 5. 2019 22:13
Re: Karbón už nie je z uhlíku? Alebo sa karbón vyrába z
zakrátko budú interiéry z recyklovaného papiera. Ale aspoň to nebude tak smrdieť, keď to bude horieť...
Avatar - CICERO
7. 5. 2019 22:07
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
7. 5. 2019 21:39
Re: Karbón už nie je z uhlíku? Alebo sa karbón vyrába z
sedadla z pravé kůže mají něco do sebe, když bys třeba uvízl na sahaře nebo v himalájích, tak bys je mohl ve stavu nejvyšší nouze při otázce života a smrti rozkousat a sníst >:D plastykové těžko
Avatar - Hubini
7. 5. 2019 20:03
Re: Karbón už nie je z uhlíku? Alebo sa karbón vyrába z
Celá tahle idiocie o recyklaci a veganství je postavená na palici. V zásadě zase nějakej marketér se nám snaží vnutit svoji vizi na základě hloubkové analýzy podpořené 1 miliónem excelovských tabulek.
Avatar - CICERO
7. 5. 2019 18:47
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
7. 5. 2019 18:46
Re: Karbón už nie je z uhlíku? Alebo sa karbón vyrába z
Tak čistě teoreticky, polyester obsahuje hodně uhlíku, takže z něj nějak karbonová vlákna mohli vyrobit. Ale spíš to bude nějaká plastová imitace.
Avatar - CICERO
7. 5. 2019 18:43
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
7. 5. 2019 18:19
Karbón už nie je z uhlíku? Alebo sa karbón vyrába z polyeste
"Předobraz Scaly používal karbonová vlákna z recyklovaného polyesteru..." - to už redaktori fakt nevedia, čo píšu?