Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Budoucnost interiérů aut? Recyklace a veganství, shodují se značky

Stanislav Kolman
Diskuze (21)

Největším automobilovým tématem posledních let je jednoznačně elektrifikace. Postupně se ale hovoří také o dalších věcech. Třeba materiálech použitých v interiéru.

Kůže, dřevěné dekory, alcantara. To všechno byly a jsou symboly luxusně střižených interiérů aut. V příštích letech by tomu ale mohlo být zcela jinak. Automobilky naslouchají zákazníkům a chtějí být šetrnější k životnímu prostředí, tudíž se o slovo hlásí recyklované materiály a veganství.

„Před padesáti lety byla pohovka z kůže ukázkou luxusu. Dnes v těch nejlepších hotelech a domech neuvidíte ani jednu,“ vysvětluje Massimo Frascella, kreativec Land Roveru, jenž je shodou okolností také veganem. „Podobný proces nás čeká s auty. Současná situace poskytuje rámec pro změnu.“

Frascella představil minulý měsíc na newyorském autosalonu řadu veganských materiálů, které se postupem času začnou objevovat v SUV Evoque, Range Rover Velar a Jaguar I-Pace. „Existuje stále více lidí, kteří se zabývají textiliemi a materiály v jejich vozech. Nové interiéry jsou určeny pro zákazníky, kteří chtějí nejvyšší formu luxusu, zároveň ale smýšlí ekologicky,“ uvedl dále Frascella.

Postupem času se objevuje stále více možností a materiálů, které lze používat. Například značka Eucalyptus Melange vyrábí textil z eukalyptových vláken. Při výrobě spotřebuje mnohem méně vody než tradiční materiály – plast a alcantara. Navíc lze tato vlákna zbarvit dle přání zákazníků. Jiné firmy zase pracují s extrémně odolnými mikrovlákny napodobujícími semiš. Jsou vyrobené z recyklovaných plastových lahví a na jeden vůz jich je podle Land Roveru spotřebováno přes padesát.

O interiérech však nesmýšlí ekologicky jen Britové. Například Volvo chce, aby do roku 2025 byla čtvrtina použitých plastů ve vozech značky z recyklovaných materiálů. Aktuálně jich je něco kolem pěti procent. Dceřiná společnost Polestar zase přišla s tím, že její první elektromobil Polestar 2 bude mít plně veganský interiér.

S myšlenkou ekologických interiérů si v poslední době pohrávalo třeba Bentley, které tak chce vyjít vstříc zvyšujícím se požadavkům zákazníkům a nabídnout alternativu tradičních materiálů prostřednictvím proteinové kůže či materiálů z medúz. Stejným směrem by v budoucnu mohla vykročit i Škodovka, která to naznačila konceptem Vision RS. Předobraz Scaly používal karbonová vlákna z recyklovaného polyesteru a potahy sedadel byly z veganské alcantary.

Stanislav Kolman
Diskuze (21)

Doporučujeme

15. 3. 2021 21:39
Veganství
Díky moc za suprový článek :) já jsem se nedávno také stal veganem a to hlavně i díky tomuto článku zde - https://www.panlekar.cz/…-zivotni-postoj/ , kde jsem se dozvěděl hodně o tom, proč je to proč člověka důležité a co to všechno obnáší... A to, že se do toho připojují velké firmy je jen další veliké plus.
9. 5. 2019 10:07
Re: Fascinuje mě, jak tu někteří exhibují svoji...
A proc by se mel rozkladat v prirode? Kdyz vyhodim plast, tak se normalne spali ve spalovne vybavene protiemisnimi zarizenimi atd. K te potravinove lobby, lidi jedli maso odjakziva, to s nejakou lobby nema nic spolecneho. Hlavne i ve veganskem byznysu se toci spousta penez. Chybejici zivocisnou stravu mozna nejakejma praskama nahradite, ale to opravdu neni nic lakaveho.
Avatar - honzaHK
9. 5. 2019 09:55
Re: Fascinuje mě, jak tu někteří exhibují svoji...
Ano, vím a stejně tak u veganství lze dnes plně suplementovat zdroje
bílkovin a prvků z rostlinné produkce.
Avatar - palix
9. 5. 2019 08:30
Re: Karbón už nie je z uhlíku? Alebo sa karbón vyrába z
Skúste pozrieť, z čoho sú dnešné interiéry - mám pocit, že obklady sú
z niečoho ako lisovaný papier... Mal som kedysi Opel Astru G a pozeral som na
palubnú dosku, obklad strechy... Mal som pocit, že je to naozaj nejako
spracovaný papier. Na druhú stranu prečo nie? Ak je to trvácne, ekologické
a vyzerá to pekne...
9. 5. 2019 07:47
Re: Fascinuje mě, jak tu někteří exhibují svoji...
To s tou nekompletností bílkovin v rostlinných zdrojích je mýtus, který
vznikl před 100 lety, věda ho vyvrátila už před 40 lety, viz.
https://nutritionfacts.org/…-combining-myth/ (u videa jdou
zapnout český titulky, v záložkách pod ním jsou i odkazy na vědecké
práce, o které se video opírá).