Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Pravidlo zipu: Víte, jak se správně střídavě řadit?

Pravidlo zipu, někdy také označované jako střídavé řazení, platí na českých silnicích již od přelomu tisíciletí, přesto mu ale stále mnoho řidičů ještě plně neporozumělo. Většině přitom ani nedochází, že jeho ignorováním škodí sobě i okolí.
Zpět na článek
27. 7. 2019 12:47
27. 7. 2019 17:37
Avatar - M1chal
27. 7. 2019 08:17
pořád dokola stejná písnička
Proč se pořád píše, že neumí zipovat?? Řidiči to umí, ale drtivá většína to vědomě IGNORUJE!
Rozbalit vlákno
17
Avatar - guze
27. 7. 2019 09:10
Re: pořád dokola stejná písnička
Ne neumí, obzvlast neumí dojet až na konec končícího pruhi a až tam se zipovat a naopak když jedu na konec konciciho pruhu já a predjizdim vsechny co stoji zbytecne vedle tak jeste nadavaji, nedej boze i zacnou prejizdet pulkou auta do meho pruhu abych neprojel ...
Avatar - Beefcake
27. 7. 2019 10:01
Re: pořád dokola stejná písnička
Ja robim to iste, lenze ak si na tom konci sam, tak v podstate na ten zip uz nemas narok. Je to fakt nejasne.
Avatar - WinDiesel
27. 7. 2019 10:41
Re: pořád dokola stejná písnička
Tobě je to nejasné a jak vidím reprezentuješ většinu.
U nás je problémem:
1 - že jsme přizdisrááči a řadíme se hned protože ostatní přizdisrááči to taky dělají
2 - že závidíme těm ostatním co chtějí normálně využít systém zipování a tak jim zabráníme se zařadit
Jak jednoduché … V Německu to geniálně funguje, protože tam nejsou řidiči přizdisrááči a nezávidí si
27. 7. 2019 10:58
Re: pořád dokola stejná písnička
Musím plně potvrdit - bohužel.

Českým (slovenským, polským, maďarským ...) řidičům chybí ohleduplnost a předvídavost, naopak se vyznačují bezohledností a raogancí.
Avatar - Beefcake
27. 7. 2019 11:26
Re: pořád dokola stejná písnička
Nenapisal som, ze idem ako ten vyssie na koniec pruhu ?
No nevadi...... Kludne ma maj za blba.
27. 7. 2019 11:06
Re: pořád dokola stejná písnička
Je to naprosto jasné a miliony západoevropských řidičů to dodržuje.
27. 7. 2019 11:08
Re: pořád dokola stejná písnička
Problem je, ze znacka zipsu by mala byt umiestnena aj na zaciatku, kde sa pruhy rozsiruju a nie az na konci - to by riesilo mnozstvo problemov. Ak idem niekam, kde to nepoznam a az do konca neviem, ze tam zips mozny je, tak rizkujem, ze ma nikto nepusti ak tam zips nie je. Ak tadial chodim denne a aj tak stojim ako dement v jednom pruhu, tak plati to co pisu vyssie. Rovnako ak som dement co zips ignoruje aj ked znacka je - to je podla mna na mastnu pokutu o nedani prednosti v jazde. Ja osobne zips pouzivam aj tam, kde to nie je znackou urcene - nemam problem pustit vedlajsie auto do mojho pruhu a rovnako nemam problem sa tam zaradit. Ak ma dotycny aj pustit nechce, pockam nanajvys jedno auto a proste tam na drzovku vojdem. Nastastie toto uz bude coskoro minulost, lebo aktualna novelizacia zakona o cestnej premavke po schvaleni bude definovat zips aj bez znacky.
Avatar - Beefcake
27. 7. 2019 11:27
Re: pořád dokola stejná písnička
Ved definovane bez znacky je to uz aj teraz. Znacka je informativna.
27. 7. 2019 11:43
Re: pořád dokola stejná písnička
Nie je pravda. Su definovane len niektore konkretne situacie a tam, kde je znacka (inak by nemala ziaden zmysel). Po novelizacii prave znacka zmysel strati lebo to bude platit plosne.
Avatar - twistedTSD
27. 7. 2019 15:16
Re: pořád dokola stejná písnička
V ČR platí, co napsal Beefcake.
Avatar - Beefcake
27. 7. 2019 15:24
Re: pořád dokola stejná písnička
Myslm, ze sa mylis, ale nechce sa mi v tom teraz vrtat cez mobil.
27. 7. 2019 17:23
Re: pořád dokola stejná písnička
8/2009 §10 ods (6)
Vodič pri prechádzaní z jedného jazdného pruhu do druhého jazdného pruhu je povinný dať prednosť v jazde vodičovi jazdiacemu v jazdnom pruhu, do ktorého prechádza; pritom je povinný dávať znamenie o zmene smeru jazdy. Tam, kde sa dva jazdné pruhy zbiehajú do jedného jazdného pruhu tak, že nie je zrejmé, ktorý z nich je priebežný, vodič jazdiaci v ľavom jazdnom pruhu je povinný dať prednosť v jazde vodičovi v pravom jazdnom pruhu; to neplatí, ak ide o striedavé radenie upravené príslušnou dopravnou značkou.

(8) Ak je na zaraďovanie do priebežného jazdného pruhu zriadený pripájací pruh, je vodič povinný pred zaradením sa do priebežného jazdného pruhu použiť tento pruh. Vodič pri zaraďovaní z pripájacieho pruhu do priebežného pruhu je povinný dať prednosť v jazde vodičovi idúcemu v priebežnom pruhu.

(10) Ak je pri súbežnej jazde v niektorom jazdnom pruhu prekážka cestnej premávky, vodič vozidla idúceho vo voľnom jazdnom pruhu je povinný umožniť vodičovi prvého vozidla nachádzajúceho sa v jazdnom pruhu, v ktorom je prekážka, jej obídenie, ak ten dáva znamenie o zmene smeru jazdy. Vodič obchádzajúci prekážku pritom nesmie ohroziť vodiča jazdiaceho vo voľnom jazdnom pruhu.

Znenie novely, ktora sa ma schvalovat: uprava §10 ods6:

„Vodič pri prechádzaní z jedného jazdného pruhu do druhého jazdného pruhu je povinný dať prednosť v jazde vodičovi jazdiacemu v jazdnom pruhu, do ktorého prechádza; pritom je povinný dávať znamenie o zmene smeru jazdy. Tam, kde sa dva jazdné pruhy zbiehajú do jedného jazdného pruhu tak, že nie je zrejmé, ktorý z nich je priebežný, vodič jazdiaci v ľavom jazdnom pruhu je povinný dať prednosť v jazde vodičovi v pravom jazdnom pruhu; [zmena] to neplatí pri súbežnej jazde, kedy vodič idúci v pravom jazdnom pruhu je povinný umožniť vodičovi prvého vozidla v ľavom jazdnom pruhu zaradenie sa do kolóny idúcich vozidiel, ak ten dáva znamenie o zmene smeru jazdy vpravo. Vodič jazdiaci v ľavom jazdnom pruhu pri zaraďovaní sa do
27. 7. 2019 17:25
Re: pořád dokola stejná písnička
pokracovanie....kolóny idúcich vozidiel pritom nesmie ohroziť vodiča jazdiaceho v pravom jazdnom pruhu.[/zmena]

Pre redakciu:
ze su diskusie zasrate od roznych spammerov a trollov je ok, ale obmedzit prispevky na pocet znakov nic neriesi ...
27. 7. 2019 23:02
Re: pořád dokola stejná písnička
Proboha,na co potřebuješ značku :'-(
27. 7. 2019 11:45
Re: pořád dokola stejná písnička
V Praze to drtivá většina lidí běžně praktikuje. Poslední roky už téměř nemám špatnou zkušenost. Snad kromě občasného důchodce nebo nevnímající ženy.
Avatar - WinDiesel
27. 7. 2019 16:41
Re: pořád dokola stejná písnička
ta žena v Praze mne velice dobře vnímala a udělala všechno aby mne nenechala zařadit
Praha se bohužel neliší od zbytku země
abych se zařadil, musel jsem udělat ještě víc, jít do střetu, nakonec větší šílenec vyhrál

už se poprali? no zatroubila si 3x nebo 4x, té dojde pravidlo zipu v dalším století
27. 7. 2019 23:23
Re: pořád dokola stejná písnička
Ano máš pravdu, někdy je vnímajíci, jen je kráva
Avatar - Beefcake
27. 7. 2019 10:00
Pekne vysvetlene
U nas je klasicky problem to "brzy".
A dost zaujimave a fakt diskutabilne je to naviazanie na subeznu jazdu. Ak sa niekto tlaci z pruhu, kde j e sam, ci dvaja traja, nema narok na zipovanie.
Rozbalit vlákno
3
27. 7. 2019 11:00
Re: Pekne vysvetlene
Nerozumím.
Avatar - Beefcake
27. 7. 2019 11:34
Re: Pekne vysvetlene
Ak niekto blokuje pripajaci pruh a so smerovkou zastavi, ty ho obides sprava ( ak sa da) a ides na koniec pruhu sa zipsovat. Potom je medzi vami povrdzme 30m medzera a ty zdaleka nie si v stave nejakej subeznej jazdy, ale si len jedno suto, co sa pripaja z pruhu.
Je to samozrejme dovoedene do extremu, lebo ja tiez takeho pripajajuceho, co ma rozum, pustam.
Avatar - twistedTSD
27. 7. 2019 15:19
Re: Pekne vysvetlene
Nemůžu za to, že je 90 % řidičů nemyslící ovce a vytvoří dva kilometry dlouhou kolonu končící nejlépe za horizontem na dálnici, místo aby využili všechny pruhy. Dle mého názoru je to souběžná jízda.
Avatar - CHerokee
27. 7. 2019 10:20
Česká klasika
Tohle neumíme. Chybí ohleduplnost a gentlemanství. Blokování obou pruhů, záměrné vytlačování a popojíždění na nárazníku...to je na našich cestách stále běžný jev. Dokonce mě jednou řidič s SUV vytlačoval, když jsem byl na motocyklu a vyloženě schválně, abych se nemohl podle zipu zařadit. Sundal by mě z motorky...to byl extrém. Tež jsem mu proto okovanou botou označil dveře, aby si to pamatoval, že takto ne.
Rozbalit vlákno
1
Avatar - WinDiesel
27. 7. 2019 10:42
Re: Česká klasika
už se poprali ??? :*)
Avatar - KANKUNEN
27. 7. 2019 10:38
Ale už to celkem umíme, ale stačí pár idiotů,
aby bylo všechno špatně. Někdo se tlačí a chce se procpat dopředu a někdo to jak mamlas zdržuje. Největší nepřítel zipu je polský kamioňák.
Rozbalit vlákno
2
Avatar - WinDiesel
27. 7. 2019 10:47
Re: Ale už to celkem umíme, ale stačí pár idiotů,
Polský kamioňák neváhá vjet do levého pruhu v prosinci na D1 na Vysočině, když nečekaně napadne sníh
A další překvapení je že nehnije v base … tož to sú ty špeciality v ČR

Policejní hlídky na motorkách by toto snadno mohly napravit a nezipující umravnit, i polského kamioňáka, ale to člověk vidí jen mimo ČR, že by policie pomáhala


Ale bude líp, Policie ČR si pořídila drahé, velké a silné motostroje BMW, vhodné do úzkých prostor, už čekám kdy si pořídí nějaké Goldwingy
27. 7. 2019 11:32
Re: Ale už to celkem umíme, ale stačí pár idiotů,
Presne jsem to chtel napsat, abychom tu nebyli tak negativni - v Cesku uz to taky celkem zvladame, rekl bych, jenom proste ty lidi, kteri to nezvladaj, jsou vic videt... :)
Avatar - lordlord
27. 7. 2019 12:47
fvgb
v ukázkových videiich se kamion připojuje stejně rychle jako osobák, díky tomu, že to spoustu lidí neumí je většinou jeden pruh volný, v našem městě je za zúžením kruháč, tak ve špičce stojí všichni
Rozbalit vlákno
0
27. 7. 2019 17:37
Zip
Odborníci na zip ale zapomínají vždy zmínit to nejdůležitější. Jak vlastně ta kolona vznikne. Pokud dojedu až na konec končícího pruhu a zastavím třeba proto že jsem si nepohlídal mezeru v průběžném, zastavím vlastně i pruh vedle. Do průběžného se pak totiž dostanu jen tak, že mi někdo v průběžném také zastaví a pustí mne. Za kolony děkujeme převážně těm, kdo dojedou až na konec končícího pruhu a tam zůstanou stát. A ideálně třeba tak, že celou dobu jedou v průběžném a do končícího přejedou 100m před zúžením tak aby předjeli ještě alespoň 4 auta a pak se diví, že je ostatní řidiči pouští neochotně.
Rozbalit vlákno
0