Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Dnes je to 60 let od premiéry Mini, geniální počin Aleca Issigonise

Čím je pro Němce Volkswagen Brouk a pro Italy legendární Fiat "pětistovka", tím je pro britské motoristy Mini.
Zpět na článek
26. 8. 2019 13:25
Geniální konstrukce - spojitost s Jawou
Je dobré připomenout:
- že k originálnímu cíli maximálního využití obestavěného prostoru musel tvůrce použít neobvykle malá kola, a tím speciálně vyvinuté pneumatiky Michelin, aby se nezahřívaly valením (při malém průměru bylo kumšt je uchladit).
- navíc byl v zájmu zkrácení přídě umístěn nekonvenčně chladič postranně, z něhož teplý vzduch levou přední pneumatiku ještě dál zahříval.
- příčně uložený motor byl souměrně nad převodovkou (na rozdíl od dneška) - viz připomínka Jawy dole
- tvůrce vymyslel a použil gumo-elastické pérování s regulací - tím i nízké těžiště a další ušetření prostoru pro posádku

JAWA: pan Pilát o víc jak 20 let dříve navrhl v Jawě motor napříč nesouměrně s převodovkou, tak, jak se to dělá dnes, ale nezvyk byl tak veliký, že musel motor dát souměrně nad převodovku, jako to mělo pak Mini. Bohužel bylo Pilátovo uspořádání dáno do karoserie pana Kejvala, která byla společná pro řešení Ing. Vykoukala: vše podélně za př. nápravou, a tak nemohlo být místo pro posádku, dané Pilátovou koncepcí, využito.
Rozbalit vlákno
0
Avatar - pradeda777
26. 8. 2019 13:36
I já jsem jednoho
v roce 1969 pro jeho "milučký vzhled" koupil a chvíli provozoval. Ojetina....Cooper, rok výroby 1964. Vůz byl víc v garáži na opravách než na silnici. Proto jsem ho brzy prodal. Tím nechci říct, že by všechny Mini byly problematické. Já měl holt smůlu, že jsem trefil "kozla". Kastle i interiér byly ok, ale mechanicky byl vůz "odrovnaný"........ :-( Holt kupovat 5 roků starý sportovní vůz nebyl zrovna ten nejlepší nápad..... :-(
Rozbalit vlákno
1
26. 8. 2019 14:02
Re: I já jsem jednoho
On to ve své podstatě nebyl sportovní vůz, jen byl tak dobře navržený a zkonstruovaný pro anglická zaplněná města a anglické klikaté silničky s kruhovými objezdy , že jeho jízdní vlastnosti byly prvotřídní. Proto vyhrával řadu rallye. A je tu zase podobnost s naší Jawou - Minor 2, z něhož vznikl Saab 1, také vítězil v mnoha soutěžích (i Saab 1).
26. 8. 2019 14:06
Mini by si zasloužilo podrobnější technický článek
Tak převratný skok v konstrukci automobilu by si zasloužil fundovaný podrobný článek.
Rozbalit vlákno
0