Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Chcete si vydělat? Průměrný plat v automobilkách zase rostl

Průměrná měsíční mzda v tuzemském automobilovém průmyslu loni vzrostla o šest procent na 43.949 korun. O 31,5 procenta tak převýšila průměrnou mzdu v Česku.
Zpět na článek
16. 2. 2020 11:29
16. 2. 2020 11:46
16. 2. 2020 12:02
16. 2. 2020 13:14
16. 2. 2020 14:10
Avatar - JirkaV8
16. 2. 2020 11:10
prachy nejsou všechno i když sytý hladovému nevěří
Ono ta práce také není příliš jednoduchá i když se to tak na první pohled může zdát. Kdyby měli zájemců vždy plnou frontu, tak by peníze nepřidávali. Ale do Boleslavi, Kvasin a Kolína bych někdy jako životní pláb B klidně šel. Do Nošovic ale nikdy.

Jsme v EU, tak se divím, že víc mladých nejde víc na západ. Od německa, holandska, rakouska, švédska ... Vydělají si na byt v ČR za 3-5 let max, ten už jim nikdo nevezme a budou zajištění. Kdežto doma by se párali s hypotékou 25 let a měj děti, když pouštíš trvale desítku na lišce. Naučí se jazyk, budou mít víc zkušeností a možností srovnání. Budou otrkanější a třeba si všimnou, že zdejší stb ulhaná lůza je krok zpět do padesátých let. Naučí se jazyk a budou ve světě také něco znamenat. V ČR máme narozdíl od západu nebo ruska většinu VŠ zdarma, tak toho třeba využít a pak vycestovat za zkušenostma. Stát u pásu nikomu neuteče, to můžete téměř vždy a všude.
Rozbalit vlákno
17
16. 2. 2020 11:29
Zahraničí
Osobně jsem strávil v zahraničí (prací) pár let a když jsem se vracel tak jsem si vždycky silně uvědomoval, jak se v ČR máme dobře. Anglicky umí dneska každý teenager a nemyslím si, že by někde ve světě z nějakého Čecháka někdo padal na zadek.
Avatar - Ham.
16. 2. 2020 11:46
Re: Zahraničí
No zrovna znalost AJ je u nás doslova tragická a jedině lidé, kteří vycestují za prací mají slušnou AJ nebo jiný jazyk. Domácí školství je v oblasti výuky jazyků zoufalost a i po 30 letech je znalost u teenageru dost tristní.
16. 2. 2020 12:02
Re: Zahraničí
Každý usuzujeme pravděpodobně ze svého okolí. Působím na ekonomické fakultě, kde je hodně zahraničních studentů a můj dojem je, že znalost angličtiny českých studentů (ekonomie) je na velmi dobré úrovni.
Avatar - Ham.
16. 2. 2020 13:14
Re: Zahraničí
No já působím v praxi nadnárodní společnosti, kde se setkávám s tím co mi předhodí naši personalisté, což jsou většinou absolventi pražské ČVUT, UK a VŠE a pokud jsou to absolventi kteří neprošli už na vysoké škole zahraniční praxí, tak až na pár výjimek (daných spíše rodinným zázemím než školou) se je bojím poslat na jednání se zahraničními partnery. Třeba absolventa pražské VŠE poslat na jednání s naší švýcarskou CFO, která plynulé mluví 5 jazyky by byla ostuda jak jazyková, tak odborná. Jiné kafe jsou absolventi VŠE, kteří v posledních dvou ročnících mají smlouvu třeba s KPMG nebo s Deloitte a v rámci těch dvou let je ty firmy naučí všechno co je třeba a jsou okamžitě použitelní, ale to je menšina absolventů. Takže musím souhlasit s tím co napsal JirkaV8, po absolvování VŠ min. na 3 roky do zahraničí otrkat.
16. 2. 2020 14:10
Re: Zahraničí
Tak samozřejmě nejsme na tak vysoké úrovni jako Švýcaři (dělal jsem v Zugu) nebo z východní Evropy třeba Rumuni, kteří mají výhodu, že jejich mateřská řeč je na bázi latiny, takže k angličtině automaticky lehce přibírají i italštinu a španělštinu. Vůbec nerozporuju tvůj náhled na odbornou úroveň absolventů všech možných oborů, ale oproti mé generaci (je mi 50 let) mladí na škole mluví anglicky dobře skoro všichni.
Avatar - bystron
16. 2. 2020 14:25
Re: Zahraničí
Také si myslím, být čechem ano, do čr se asi vrátit. Ale jakmile mladí nemají v zahraniční nějakou slušnou praxi, tak je jejich použitelnost velice omezená a nechápou, co po nich člověk chce. I když to třeba myslí dobře. Ne nadarmo už v pohádkách máma upekla Honzovi buchty, ten si je dal do uzlíčku a šel do světa tzv. na zkušenou. Ano, většinou se pak vrátil (rád) a něco si z toho světa přinesl. Na zadek si samozřejmě nemusel sedat nikdo z nikoho.
16. 2. 2020 12:07
Re: prachy nejsou všechno i když sytý hladovému nevěří
A kto tie VŠ zaplatí, keď všetci utečú za prácou na západ? Že je vzdelanie zadarmo je síce pekná predstava, ale zaplatiť ho niekto musí.
16. 2. 2020 12:36
Re: prachy nejsou všechno i když sytý hladovému nevěří
mas nazor jak za komusu, kteri nam cpali do hlavy, za vzdelani nam plati strana a vlada.
kazdej normalni clovek vi, ze vzdelani je placeny z dani jeho rodicu.
a kdyby se ze zahranici vratil jen kazdej druhej, tak to je velky plus pro vsechny, protoze do zahranici se vzdycky chodilo, aby ses tam neco naucil a pak to muzes uplatnit tady
16. 2. 2020 13:30
Re: prachy nejsou všechno i když sytý hladovému nevěří
Problém je v tom, že z toho zahraničia sa každý druhý nevráti. A druhý v tom, že každý druhý inžinier v zahraničí umýva riad v pizzérii a zarobí si viac ako inžinier doma. Lekári sú v zahraničí obvykle lekármi, a domov chodia leda tak na návštevu.
16. 2. 2020 15:05
Re: prachy nejsou všechno i když sytý hladovému nevěří
doba, kdy ceskej inzinyr bral podradnou praci je davno pryc, to si vic vydela doma ve svy profesi a jeste rozviji svoji odbornost, narozdil aby ji ztracel.
placas uplny neslmysle, jako StBak motyle
16. 2. 2020 20:50
Re: prachy nejsou všechno i když sytý hladovému nevěří
Určitě, celej Západ má nedostatek inženýrů a tak pošle Čechy umejvat nádobí, jo jasně... Tady je vidět ta omezenost a neznalost, jen papouškujete kecy z hospody. Takže asi takhle, z praxe a vlastní zkušenosti - Švédsko, Irsko, Německo, všude jsem narazil narazil na české inženýry - metalurgové, procesní a výrobní inženýři, konstrukce motorů, já plastař. U nikoho nevím, že by dělal něco jiného.

Trh je totiž tak probranej, že se berou Filipínci, Brazilci, o Indech ani nemluvě, byť dostat do EU někoho takového je půl roku od podpisu smlouvy. Roky už tam probíhá i snaha předělat ekonomy na aspoň nějaké techniky. Určitě si dopřejí takový luxus kopnout českého inženýra do zadku... Kdo tam jde, musí projít pohovorem, takže i jazyk umí na požadované úrovni, logicky.

Když už máte tak dojemnou starost o naše VŠ, tak nejhorší jsou cizinci, vystudují zdarma a pak zdrhnou. Oni ani jejich rodiče tu nezaplatí na daních ani prd. No nebudu jmenovat obzvlášť jeden, že... ;-)
17. 2. 2020 07:27
Re: prachy nejsou všechno i když sytý hladovému nevěří
Možno sa to mení a máš pravdu, ale stále poznám inžinierov aj z jedného aj z druhého súdka. Hlavne tí, čo nechceli odcestovať ďaleko, robia niečo iné ako svoju vyštudovanú profesiu. Ale to nie je problém, problém je ten, že vyštudovali doma, a peniaze odvádzajú niekde úplne inde. Ale je to len a jedine chyba štátu, že ľudia jednajú takto. Rovnako ako má maslo na hlave Slovensko, že mladí utekajú študovať na kvalitnejšie školy do Čiech a mnohí tam nakoniec ostávajú aj robiť, lebo sú u vás lepšie zaplatení ako doma. Takže žiadna dojemná starosť o vaše VŠ, ale kritika systému ako takého. Za lepšími peniazmi sa uteká na západ, a tunajšie agentúry (české aj slovenské) zháňajú odborníkov po všetkých čertoch. Už som robil so Srbom, Bulharom aj Rumunom a trend je taký, že sa veľké časti projektov dávajú zhotoviť do Indie alebo Vietnamu. Celé je to pošahané.
17. 2. 2020 10:45
Re: prachy nejsou všechno i když sytý hladovému nevěří
U nás dělá hodně inženýrů ze Slovenska a programy se opravdu nechají dělat v Indii.
16. 2. 2020 12:49
Re: prachy nejsou všechno i když sytý hladovému nevěří
Aj v krajinach "zapadne" od nas mas moznost studovat "zadarmo". Napriklad na pomerne kvalitnej Viedenskej Univerzite (pochadza z nej 20 drzitelov Nobelovych cien) mas 15 fakult a 200 odborov, z ktorych si mozes vyberat.

A kto to zaplati? Nuz ti isti studenti, ktori tam vystuduju. Krajina im vytvori take podmienky na zamestnanie, ze nebudu chciet odist, a svoje studium potom splatia danami z prijmu ked sa zamestnaju.
16. 2. 2020 13:32
Re: prachy nejsou všechno i když sytý hladovému nevěří
Áno, presne tak. V tom je ten rozdiel.
17. 2. 2020 13:22
Největší problém jsou průměrné platy
Průměrný plat v autoprůmyslu roste. Super. To je asi jako když roste průměrný plat

Co třeba uveřejnit průměrný plat dělníka v automobilovém průmyslu?

Nebo průměrné platy se kancelářských?

To už se do krámu ovšem tolik nehodí
Rozbalit vlákno
1
18. 2. 2020 05:44
Re: Největší problém jsou průměrné platy
Presne tak.
Pri páse sa narobia ako fretky a jediný bonus je vtom, že "podnikovým" autobusom ich privezú fachať a potom uťahaných odvezú domov! :-(