Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chcete si vydělat? Průměrný plat v automobilkách zase rostl

ČTK
Diskuze (20)

Průměrná měsíční mzda v tuzemském automobilovém průmyslu loni vzrostla o šest procent na 43.949 korun. O 31,5 procenta tak převýšila průměrnou mzdu v Česku.

Počet zaměstnanců v členských firmách sdružení meziročně vzrostl jen mírně o jedno procento na 133.378 osob. Z toho 78.430 pracovníků tvořili zaměstnanci dodavatelských organizací a 44.897 lidí pracovalo pro finální výrobce. V účelových organizacích našlo uplatnění 10.051 pracovníků.

"Data o vývoji průměrných mezd a počtech zaměstnanců ve firmách Sdružení automobilového průmyslu za rok 2019 odrážejí hospodářské zpomalení v odvětví, které charakterizuje pokračující růst mezd a stagnace počtu zaměstnanců, a to ve větší míře u dodavatelských firem. V letošním roce s ohledem na náběh nových regulatorních opatření či na celkovou ekonomickou situaci nelze již nadále očekávat tak pozitivní růst mezd jako v minulých letech," uvedl prezident sdružení Bohdan Wojnar.

Růst mezd zaznamenaly všechny kategorie. Dynamičtějším tempem rostly mzdy u finálních výrobců a v kategorii účelových organizací. Průměrný plat u finalistů se zvýšil o 3400 korun na 54.227 Kč, u výrobců dílů stoupl o 1500 Kč na 37.883 korun.

Tuzemský automobilový průmysl reprezentuje 26 procent průmyslové výroby a 23 procent exportu ČR. Podílí se jednou třetinou na investicích do výzkumu a vývoje. V roce 2018 vykázaly automobilky celkové tržby 1,1 bilionu korun.

ČTK
Diskuze (20)

Doporučujeme

18. 2. 2020 05:44
Re: Největší problém jsou průměrné platy
Presne tak.
Pri páse sa narobia ako fretky a jediný bonus je vtom, že "podnikovým" autobusom ich privezú fachať a potom uťahaných odvezú domov! :-(
17. 2. 2020 13:22
Největší problém jsou průměrné platy
Průměrný plat v autoprůmyslu roste. Super. To je asi jako když roste průměrný plat

Co třeba uveřejnit průměrný plat dělníka v automobilovém průmyslu?

Nebo průměrné platy se kancelářských?

To už se do krámu ovšem tolik nehodí
17. 2. 2020 10:45
Re: prachy nejsou všechno i když sytý hladovému nevěří
U nás dělá hodně inženýrů ze Slovenska a programy se opravdu nechají dělat v Indii.
17. 2. 2020 07:27
Re: prachy nejsou všechno i když sytý hladovému nevěří
Možno sa to mení a máš pravdu, ale stále poznám inžinierov aj z jedného aj z druhého súdka. Hlavne tí, čo nechceli odcestovať ďaleko, robia niečo iné ako svoju vyštudovanú profesiu. Ale to nie je problém, problém je ten, že vyštudovali doma, a peniaze odvádzajú niekde úplne inde. Ale je to len a jedine chyba štátu, že ľudia jednajú takto. Rovnako ako má maslo na hlave Slovensko, že mladí utekajú študovať na kvalitnejšie školy do Čiech a mnohí tam nakoniec ostávajú aj robiť, lebo sú u vás lepšie zaplatení ako doma. Takže žiadna dojemná starosť o vaše VŠ, ale kritika systému ako takého. Za lepšími peniazmi sa uteká na západ, a tunajšie agentúry (české aj slovenské) zháňajú odborníkov po všetkých čertoch. Už som robil so Srbom, Bulharom aj Rumunom a trend je taký, že sa veľké časti projektov dávajú zhotoviť do Indie alebo Vietnamu. Celé je to pošahané.
16. 2. 2020 20:50
Re: prachy nejsou všechno i když sytý hladovému nevěří
Určitě, celej Západ má nedostatek inženýrů a tak pošle Čechy umejvat nádobí, jo jasně... Tady je vidět ta omezenost a neznalost, jen papouškujete kecy z hospody. Takže asi takhle, z praxe a vlastní zkušenosti - Švédsko, Irsko, Německo, všude jsem narazil narazil na české inženýry - metalurgové, procesní a výrobní inženýři, konstrukce motorů, já plastař. U nikoho nevím, že by dělal něco jiného.

Trh je totiž tak probranej, že se berou Filipínci, Brazilci, o Indech ani nemluvě, byť dostat do EU někoho takového je půl roku od podpisu smlouvy. Roky už tam probíhá i snaha předělat ekonomy na aspoň nějaké techniky. Určitě si dopřejí takový luxus kopnout českého inženýra do zadku... Kdo tam jde, musí projít pohovorem, takže i jazyk umí na požadované úrovni, logicky.

Když už máte tak dojemnou starost o naše VŠ, tak nejhorší jsou cizinci, vystudují zdarma a pak zdrhnou. Oni ani jejich rodiče tu nezaplatí na daních ani prd. No nebudu jmenovat obzvlášť jeden, že... ;-)